2023-04-20 60 浏览
呢度晚市主要食Set dinner 總共有4款可以揀, 價錢由$380- $980, 食物內容相對地都會有分別😉OMAKASE🥢($980 + 10%)(酒肴, 刺身, 壽司, 燒物等十六道季節料理, 吸物, 甜品)[刺身]🐟半生熟伊世海老刺身 清爽鮮甜既龍蝦刺身配上龍蝦膏醬同Wasabi一齊食令到龍蝦肉更加鮮味😊愛媛縣象拔蚌刺身 黎自松山愛媛縣既象拔蚌刺身配wasabi食勁鮮甜😚青森縣栗子蟹配海膽 蟹肉整成一絲絲配上鮮味既海膽一齊食有入口即融既口感膽鮮味😉拖羅 肥美油脂香濃既厚切拖羅配上柚子胡椒, 海鹽, 紫蘇葉, 脆卜卜既紫菜食口感好豐富, 紫蘇葉既香輕輕減左油膩感😋一口卷物迷你既壽司卷包住沙甸魚, 黃蘿蔔, 蔥食落幾Refreshing, 可以清一清口腔😌子持魷魚微微用火槍燒熟左魷魚筒, 中間放左魷魚既春, 淡黃色好似啫喱咁食落一啲腥味都冇, 魷魚既爽口配上春既軟糯口感好特別🥰鮟鱇魚肝淋上甜甜醬汁既鮟鱇魚肝入口即融, 甜甜地一啲都唔腥🤓🍢燒鮑魚 細鮑魚搽上一層薄薄既牛油燒到好香同易咬一啲都唔韌, 配上鮮甜唔腥既鮑魚肝醬, 淡淡既牛油同鮑魚出奇地夾🤩自家製蒲燒鰻魚厚身既鰻魚燒到外脆

OMAKASE🥢($980 + 10%)

[刺身]🐟

拖羅

一口卷物

子持魷魚

鮟鱇魚肝
淋上甜甜醬汁既鮟鱇魚肝入口即融, 甜甜地一啲都唔腥🤓

[燒物]🍢
燒鮑魚

自家製蒲燒鰻魚
厚身既鰻魚燒到外脆內軟, 加埋個自家製既醬汁甜甜地為鰻魚添上一份味道😙

[壽司]🍣
太刀魚壽司
輕輕燒過既表皮帶出左魚少少既油香同, 食落軟綿綿帶少少咬口😌

障泥烏賊壽司
障泥係日文既意思係指馬具中既擋泥布, 因為日本人覺得日本人覺得這種魷魚肉鰭巨大, 生到好似擋泥布咁, 所以就叫佢做障泥烏賊😂 烏賊肉質幾鮮甜爽口配上海鹽, 柚子食落格外清爽🤓

活北寄貝壽司
呈漸變色活北寄貝既活北寄貝色澤好靚, 比起平日食到既北寄貝更加鮮味☺️

北海道櫻鱒壽司
熟成7日既北海道櫻鱒外表啲似三文魚, 但係味同口味就一啲都唔似, 軟綿綿既口感配上調左味既壽司飯唔錯😉

大拖羅壽司
熟成10日厚切既大拖羅入口即融, 油脂味好香超級好食😍

北海道馬糞海膽壽司
4舊帶有唔同深淺色既海膽放左係紫菜飯卷上面, 食落好鮮甜同creamy, 加埋紫菜既爽脆好想encore🤩

醬油燒平貝壽司
厚厚既平貝完美地舖左係壽司飯上面再用紫菜中間包住, 啖啖肉口感超好, 醬油既味道剛剛好同平貝好夾😙

車海老英竹蝦壽司
橙白間既蝦肉望落已經好吸引食落勁鮮甜肉質彈牙幾有驚喜☺️

中拖羅手卷
紫菜包住滿滿既中拖羅蓉, 蔥, 芝麻, wasabi, 壽司飯, 由頂食到落底都有滿滿既餡, Wasabi 帶啲刺激, 好正🥰

[吸物]🍲
麵豉湯
一碗熱辣辣既麵豉湯入面有豆腐, 海帶, 菇, 飲完好暖胃😌

[甜品]🍮
抹茶帶丁
濃郁抹茶醬下係雪白香滑既布丁, 兩者既味道融合得好好, 質感好似食緊超滑豆腐咁, 食完咁豐富既一餐以呢個甜品作結係完美🥳

食太成餐發現呢度好多食材都係黎自北海道, 質素好高, 配菜既蘿蔔帶啲柚子味好好食, 酸薑同牛蒡都好食, 仲可以refill 添😍
2023-04-19
  • Omakase
2023-04-18 52 浏览
Lunch time去左食壽司,呢到有好多款午餐揀,有丼飯、壽司、omakase 等等,幾多選擇。今次我揀左壽司set,有6貫/ 8貫/ 10貫選擇,我揀左8貫。自選壽司定食 8貫 $168定食有8件壽司,仲有前菜同味噌湯。是日前菜系合桃配魚仔,好岩我口味。深海池魚:魚肉有咬口,表面塗上一層醬油。甜蝦:咬落去好彈牙,味道鮮甜。松葉蟹肉軍艦:滿滿既蟹肉,味道好鮮甜。赤身:因脂肪少、肉質較為結實,有咬口。海鰻:有輕輕火炙過,貌相特別。火炙三文魚:飽滿既油脂,魚肉肥美。火炙右口魚邊壽司 $25魚肉好軟嫩,邊位燒焦過有啲咬口感。葱呑拿魚腩軍艦:呑拿魚腩蓉入口溶化,加埋葱帶出清新既鮮味。帆立貝:磨碎左啲橙皮放系帆立貝上,令鮮味更出。整體食材夠新鮮,調味岩我口味,而且師傅好nice,會同客人有講有笑,服務態度幾好。見夜晚價錢都吾算貴,下次可以再encore食晚餐!

自選壽司定食 8貫 $168

深海池魚:魚肉有咬口,表面塗上一層醬油。

甜蝦:咬落去好彈牙,味道鮮甜。

松葉蟹肉軍艦:滿滿既蟹肉,味道好鮮甜。

赤身:因脂肪少、肉質較為結實,有咬口。

海鰻:有輕輕火炙過,貌相特別。

火炙三文魚:飽滿既油脂,魚肉肥美。

火炙右口魚邊壽司 $25
魚肉好軟嫩,邊位燒焦過有啲咬口感。

葱呑拿魚腩軍艦:呑拿魚腩蓉入口溶化,加埋葱帶出清新既鮮味。

帆立貝:磨碎左啲橙皮放系帆立貝上,令鮮味更出。

2023-04-17 78 浏览
日本野真係食極都唔厭呢頭話要食少啲生冷野果頭又去左試新日式餐廳😂Um…女人講野唔好信🤣門面已經好日系座位闊落 全Bar枱 睇住師傅切切切握握握治癒非常😌而且職員超好服務態度解釋夠詳盡又殷勤꙳ 漬物青瓜 子薑 醃蘿蔔原來可以無限refill🤤🤤最愛醃蘿蔔 我食左幾round🫶🏻😂⍥ 滝海鮮丼꙳ 冰菜北寄貝堅果沙律呢個前菜好得夠新鮮 口感又豐富 想refill🤣꙳ 味噌湯꙳ 海鮮丼唔會凍冰冰👍🏻吞拿魚腩蓉至我至愛海量角切魚生多到見唔到米飯😋拌飯好唔錯⍥ 蒲燒鰻魚飯定食꙳ 冰菜北寄貝堅果沙律꙳ 味噌湯꙳ 鰻魚厚肉肥美 😋唔會勁多汁搞到好甜膩!!我直頭覺得鰻魚多過飯😂勁好餸飯嚕!!⍥ 美國牛肉烏冬定食꙳ 冰菜北寄貝堅果沙律꙳ 黑松露茶碗蒸未試過呢個組合 估唔到又幾夾黑松露既香氣衝入哥鼻哥窿🤭夠晒熱 好食喎👍🏻꙳分別有和牛同美國牛肉揀我地選擇後者 美國牛有啲嚼勁唔會好肥膩 岩晒我👍🏻而且牛味都幾濃 唔錯喎朋友們喜歡烏冬夠煙韌 而我⋯偏愛稔身啲😌⍥ 燒帆立貝壽司帆立貝本身已經好鮮甜燒過後香氣更加提升一啖鯨吞🤣🤣🫶🏻⍥ 鱈魚乾雖然無叫酒但呢類口立濕係止牙痕唔會厭🤗🤗
日本野真係食極都唔厭

😋拌飯好唔錯

⍥ 蒲燒鰻魚飯定食
꙳ 味噌湯
꙳ 鰻魚厚肉肥美 😋
唔會勁多汁搞到好甜膩!!
我直頭覺得鰻魚多過飯😂

⍥ 鱈魚乾
雖然無叫酒
但呢類口立濕係止牙痕
唔會厭🤗🤗

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 滝雲位於尖沙咀,鄰近金巴利道,提供多款不同類型日式料理,由自選壽司,刺身,海鮮丼,到廚房精選壽司到廚房發辦omakase都有種類非常多,選擇非常自由 。同朋友同行,你食omakase,佢食海鮮丼都一樣可以。今次我地就試左佢地既omakase,餐單有前菜,茶碗蒸,酒肴/刺身六款,壽喜七貫,味噌湯,玉子。🌼 前菜 - 冰菜雞肉沙律冰菜非常脆,配軟身既雞肉口感非常好🌼 茶碗蒸 - 黑松露蒸蛋一打開已經有好香既黑松露味,蒸蛋好滑,好香。入面材料都好豐富,每一啖都係享受。🌼 湯葉豆腐湯葉豆腐配上海膽,淡淡既豆香同海膽既鮮味混合得宜,酸酸甜甜既汁非常開胃🌼 兵庫縣蠔配柚子汁生蠔非常新鮮甜美醬汁甜甜地又帶d柚子味,非常好味仲有少量魚子,色香味俱全🌼 天然真鯛配白子汁白子汁有柚子味,就算配埋真鯛刺身都唔腥非常香甜,味道特別🌼 魷魚刺身魷魚刺身特別選用魷魚桶位置,入面包住左魷魚汁凍,整個放入口味道非常重,魷魚味好出,比起平日就咁食既魷魚都要更香🌼 紫菜夾中拖大拖中拖大拖非常肥美,中間夾住紫蘇葉同帶有一dd鹽味,味道係口中混和,中和油膩感,完美配搭🌼 醬油燒帆立貝香脆既紫

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

滝雲位於尖沙咀,鄰近金巴利道,提供多款不同類型日式料理,由自選壽司刺身,海鮮丼,到廚房精選壽司到廚房發辦omakase都有
種類非常多,選擇非常自由 。
同朋友同行,你食omakase,佢食海鮮丼都一樣可以。

🌼 前菜 - 冰菜雞肉沙律
冰菜非常脆,配軟身既雞肉口感非常好

🌼 茶碗蒸 - 黑松露蒸蛋
一打開已經有好香既黑松露味,蒸蛋好滑,
好香。入面材料都好豐富,每一啖都係享受。

🌼 湯葉豆腐

🌼 兵庫縣蠔配柚子汁
生蠔非常新鮮甜美
醬汁甜甜地又帶d柚子味,非常好味
仲有少量魚子,色香味俱全

🌼 天然真鯛配白子汁
白子汁有柚子味,就算配埋真鯛刺身都唔腥
非常香甜,味道特別

🌼 魷魚刺身

🌼 紫菜夾中拖大拖

🌼 醬油燒帆立貝
香脆既紫菜夾住香軟既帆立貝口感非常好,醬汁都好香,一試難忘

🌼 松葉蟹肉海膽卷
松葉蟹肉本身非常香,加上海膽既鮮味,兩者好夾,無搶風頭
相比平時松葉蟹只敢配返蟹膏,蟹膏容易搶走蟹肉味,配海膽反而感覺更好

🌼 壽司🍣
銀鱈魚壽司
北奇貝壽司
瀨尿蝦壽司
鯖魚壽司

各款壽司用既壽司飯都好好味,有比普通壽司飯帶有更香既醬汁味,而且師傅已經為壽司適當咁調味,加左適合既香料或者山葵,如無意外,無需要再加其他配料,可以享受師傅為你設計既味道

🌼 玉子
呢個玉子非常有趣,食落非常似布甸,同時又有玉子既口感,非常特別。

🌼 味噌湯
呢碗味噌湯絆左赤味噌,味道非常香濃,為整個omakase畫上完美既句號。

⭐️ Deal

晚市 15% off

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ
滝雲提供多款不同類型日式料理,由自選壽司,刺身,海鮮丼,廚師精選壽司到廚房發辦omakase,種類多,選擇自由今次食左佢地既omakase,餐單有前菜,茶碗蒸,酒肴/刺身六款,壽喜七貫,味噌湯,玉子前菜 - 冰菜雞肉沙律茶碗蒸 - 黑松露蒸蛋湯葉豆腐兵庫縣蠔配柚子汁天然真鯛配白子汁魷魚刺身紫菜夾中拖大拖醬油燒帆立貝松葉蟹肉海膽壽司池魚壽司銀鱈魚壽司北奇貝壽司海膽壽司瀨尿蝦壽司鯖魚壽司各款壽司用既壽司飯都好好味,師傅已經為壽司適當咁調味,加左適合既香料或者山葵可以享受師傅為你設計既味道玉子味噌湯
滝雲提供多款不同類型日式料理,由自選壽司刺身,海鮮丼,廚師精選壽司到廚房發辦omakase,種類多,選擇自由

前菜 - 冰菜雞肉沙律

松葉蟹海膽壽司
北寄貝壽司
賴尿蝦壽司
海膽壽司
每次去親尖沙咀都頭痛到底食咩好.實在太多選擇.最近新開既 ᴛᴀᴋɪɢᴜᴍᴏ 主打壽司.燒物更有廚師發板.當日去食都有唔少午市套餐優惠.午市時間吧枱位爆滿.等咗陣先有吧枱位.可以睇埋師傅整既過程.試咗海鮮丼.有份量慷慨的葱吞拿魚腩😍時令角切刺身.有火灸金目鯛.吞拿魚.魷魚油甘魚等.已調味既壽司醋飯.唔使落太多豉油已經好好味.師傅用心製作.加上用唔同食材配合.成碗海鮮丼色彩豐富.增加食慾.朋友叫嘅北海丼.刺身屬於厚切滿足型.但如果三文魚換成其他刺身會更佳如果以尖沙咀地段.Lunch Set有主食.先付.味噌湯.環境比起附近嘅日本小店坐得舒服.都值得一試..午市套餐➿俺 海鮮丼ʜᴋᴅ 𝟷𝟽𝟾➿北海丼 ʜᴋᴅ 𝟸𝟺𝟾 𝟷𝟶% sᴇʀᴠɪᴄᴇ ᴄʜᴀʀɢᴇ.(.❛ ᴗ ❛.) foodiepoison👩‍🍳  整體味道: 7/10💸  性價比: 7/10 📸  打卡指數: 8/10🤵🏼  環境服務: 7/10🤔  推薦指數: 7/10
每次去親尖沙咀都頭痛到底食咩好.實在太多選擇.

午市套餐
🤵🏼  環境服務: 7/10
🤔  推薦指數: 7/10
2023-04-04
  • 俺 海鮮丼
同咖啡店一樣,呢幾年香港嘅日式料理店開完一間又一間,選擇之多,真係每個星期食一間都有排你食。 近日,又有一間新開於金馬倫道,佢哋以壽司同燒物作主打,午市定食都係由$128起,想下晝食Omakase都係$468,包壽司7貫、刺身6款、前菜、茶碗蒸、玉子、麵豉湯,價錢相當大眾化。 北海丼 ($248)丼飯都幾足料,一共有6款刺身鋪滿成碗飯,三文魚、松葉蟹肉、帶子、三文魚籽、牡丹蝦同海膽,賣相都幾新鮮。店內用上加入赤醋嘅青森米,阿叔個人認為唔使加鼓油都好夠味,唔錯唔錯! 下次想平平地食壽司或者廚師發辦? 大家又多一個選擇喇!

北海丼 ($248)

下次想平平地食壽司或者廚師發辦? 大家又多一個選擇喇!

2023-04-07 97 浏览
HUNGRY FOR SUSHI 🍣🥢Looking for a quick sushi fix on a relatively inexpensive budget but still want to have an omakase experience? You’ve come to the right place! 😋🍣👏🏼Offering 10 lunch sets, Pan picked the Choose Your Own 10pcs set, pretty fresh and tasty!📍Takigumo, G/f 58-60 Cameron Road, TST (HK)
2023-04-04 86 浏览
Came to try out this sushi restaurant, turns out this place went over a renovation and a name change but everything that was great about the previous name hasn’t changed, they’re using the same chefs and the same waiting staff.Quality of ingredients were very fresh, the attention to detail the chefs give are second to none. I ordered the “choose your own 10 piece sushi set”. The whole experience was like I was having an omakase.I’ll rate this place a 7.9/10.

2023-03-26
等咗差唔多三個月,終於可以過去食Omakase😋新店舖喺原址重開,餐廳裝修過後換上新枱凳同裝飾🎊價錢都仲係咁親民👍🏻食物質素仍保持到😌喺尖沙咀來講性價比極高,晚餐16道料理$1000以下(包括前菜、刺身、熟食、壽司、生果、麵豉湯),提早兩個星期前book枱仲有85折添呀😍🤩💮前菜、刺身、熟食:半熟龍蝦蟹肉配海膽魷魚燒八爪魚配柚子胡椒醬燒元貝加紫菜沙甸魚紫菜卷汁煮鮟鱇魚肝燒鰻魚💮壽司:鰤魚烏貝中拖羅大拖羅海鰻海膽花竹蝦鯖魚

💮前菜、刺身、熟食:
半熟龍蝦

海膽
花竹蝦
鯖魚
2023-03-25 160 浏览
今日去咗尖沙咀金馬倫道,好多日本餐廳,見到有午市定食又有試業優惠,所以就入咗去食。但發現sushi bar枱已經full晒,就坐了裏面嘅table枱之前係日本冇乜食到鰻魚飯,一見到午市套餐有,即刻毫不猶豫揀咗🧡蒲燒鰻魚飯定食 $188首先上了前菜,店員介紹係沖繩海葡萄,口感似魚子,卜卜脆😂幾特別再有味噌湯,比較清甜,有香菇壓軸上的鰻魚飯,好吸睛👀👀兩大片超肥美嘅鰻魚,燒得非常香口,每一啖都食到鰻魚嘅油脂。米飯吸收到鰻魚醬汁,更加好味😋下次要試埋魚生和壽司先得

🧡蒲燒鰻魚飯定食 $188

再有味噌湯,比較清甜,有香菇

壓軸上的鰻魚飯,好吸睛👀👀

下次要試埋魚生和壽司先得
星期六晏晝收咗工,就行咗去尖沙咀,諗住搵間新餐廳同女朋友試吓,行行下就見到呢間寫住試業中,就膽粗粗入去問吓有冇位,咁佢又好熱情咁招呼我地入去。我就見到個lunch set menu 上面有三款寫住推薦,我見頭兩個就比較貴d,所以就決定叫個平少少嘅北海丼。個set係包咗前菜同埋湯,咁佢收得依個價錢前菜都唔係一般見到嘅中華沙律或者螺肉,細問之下,原來係嚟自沖繩嘅海葡萄,個汁酸酸地幾開胃嫁;主菜北海丼睇圖就會見到係有海膽、三舊帶子、三片燒過嘅三文魚,一咋魚子同一堆蟹肉,都幾足料嫁,如果三文魚變咗拖羅就更加Perfect啦。講完嘢食,店員服務都非常殷勤,周不時都過嚟幫我哋斟茶,值得加分。

北海丼
2023-03-25
北海丼
2023-03-19 92 浏览
難得去開尖沙咀金馬倫道,成條街都係日本野見佢有lunch set就試左呢間12:45到 坐到bar枱,食到13:30度個bar枱就滿晒,跟住再入已經要坐入面d枱叫左個十貫壽司定食,可以自己係紙到tick落完單就有前菜同味噌湯,個前菜好特別,食落好似魚湯味既啫喱配酸酸地既洋蔥師傅會等你食完先遂件放俾你,我覺得最特別係帆立貝壽司 因為加左檸檬汁同埋竹炭鹽食落好特別又清香另外辣味三文魚軍艦都好正,係辣辣地既沙律醬嘅感覺,而且三文魚份量都好多埋單$188 加一,不過如果想平d可以仲有6件/8件揀
難得去開尖沙咀金馬倫道,成條街都係日本野
見佢有lunch set就試左呢間

叫左個十貫壽司定食,可以自己係紙到tick

帆立貝壽司

辣味三文魚軍艦

火炙三文魚壽司

埋單$188 加一,不過如果想平d可以仲有6件/8件揀

2023-03-19
帆立貝壽司
  • 辣味三文魚軍艦
2023-03-19 69 浏览
尖沙咀美食選擇花多眼亂,隨機亂入了這間日本菜餐廳,本身想食壽司剌身,但突然嗅到一股炭燒鰻魚香味,令人食慾大振,便索性直接下單,想不到有意外驚喜,鰻魚肥美肉香,經炭燒後更加香氣四溢,米飯吸收了鰻魚的油脂及醬油後更加美味可口。飽餐一頓後已非常滿足,期待下次試其他菜式,相信水準應該都不俗。
2023-03-13 133 浏览
之前都跟Anthony師傅食Omakase, 知道原址重開,同朋友即嚟訂位😋今晚叫左兩客Omakase, 16道菜式有齊前菜、湯、甜品、主食方面,有貝類、魚料、炙燒,仲有埋燒物,每款即燒即出,火喉夠。西京燒馬友都非常有驚喜,平時食開銀雪魚,燒馬友都係第一次。魚皮燒到脆口,魚質勁滑,燒出魚油同汁好夾,非常有驚喜。日本京蔥都好甜。裝修都幾有心思,坐bar枱同師傅嘅距離好近。方便直刻接食物🤣 但 bar 枱座位得十幾個,今晚都full house。建議訂位。

梅酒蒸日本蠔
師傅自己調配醬汁