2022-02-03 154 浏览
之前試過源祖之味嘅古早味蛋糕,口感鬆軟綿綿,蛋香味濃呢款玫瑰味同花生係星期六限定啊~啖啖清香玫瑰味🌹推介源祖刈包喺台灣傳統小食,刈包外型似錢包塞滿財寶,象徵來年發大財💰新推出栗子花生朱古力味同芝士肉鬆味柔軟刈包包住芝士肉鬆,一咬開有拉絲,啖啖香濃芝士味🧀源祖之味嘅脆脆蝴蝶酥🦋同雜錦曲奇禮盒都係新年送禮大熱之一薄脆微甜蝴蝶酥層次分明,酥脆可口食完都冇罪惡感啊😋曲奇禮盒有海苔脆片曲奇、奇亞籽花生芝麻曲奇、健康六穀曲奇🍪口感鬆化好味到食唔停啊~
之前試過源祖之味嘅古早味蛋糕,口感鬆軟綿綿,蛋香味濃
呢款玫瑰味同花生係星期六限定啊~
啖啖清香玫瑰味🌹推介

新推出栗子花生朱古力味同芝士肉鬆味
柔軟刈包包住芝士肉鬆,一咬開有拉絲,啖啖香濃芝士味🧀

源祖之味嘅脆脆蝴蝶酥🦋同雜錦曲奇禮盒
都係新年送禮大熱之一
薄脆微甜蝴蝶酥層次分明,酥脆可口
食完都冇罪惡感啊😋
好味到食唔停啊~
2022-02-02 559 浏览
🛍「源祖之味」古早蛋糕店主打全天然材料,少甜健康,除了廣受大家好評的古早味蛋糕外,新春期間更加入各種特色的賀年糕點及禮盒。🔥同時還有別具創意,「現場新鮮製作」的台灣刈包,亦有香濃不膩的增城黑蔗年糕、低糖酥化的蝴蝶酥和入口即化的雜錦曲奇禮盒,絕對是送禮自用老少咸宜!👅滋味推介:🌹迷人甜蜜玫瑰($85)顏值滿分的玫瑰花,散發著淡淡幽香,入口質感綿密不甜膩,像海綿一樣鬆軟,浪漫的你不可錯過呢!🍫雲石朱古力($75)雲石紋蛋糕內加入比利時黑朱古力漿,口感軟熟有彈性,夾雜著半溶朱古力粒,味道香濃回甘,香甜而不膩!💰刈包的外型就像錢包塞滿財寶,象徵來年發大財,錢包滿滿用不完,因此新春必吃!🧀源祖芝士肉鬆刈包($22)用上日本芝士醬,入口有啖啖芝士濃香,配上高級芝士片,再加上甘醇酥香的台灣肉鬆,味道一級棒呢!🌰栗子花生朱古力刈包($22)法國栗子蓉製作,格外軟滑香醇,夾在柔軟的刈包中,是令人意想不到的一番滋味。👑雜錦曲奇禮盒($288)盒內有多款健康口味的曲奇:伯爵茶曲奇、奇亞籽花生芝麻曲奇、健康六穀曲奇、海苔脆片曲奇.. 充滿牛油香味,入口一咬即化,鬆脆不油膩,一試就會愛上!👅朱古力伯爵茶曲奇($
🛍

🔥

👅
滋味推介:

🌹
迷人甜蜜玫瑰($85)

🍫
雲石朱古力($75)

💰

🧀
源祖芝士肉鬆刈包($22)

🌰
栗子花生朱古力刈包($22)

👑
雜錦曲奇禮盒($288)

👅
朱古力伯爵茶曲奇($108)
清新的伯爵茶幽香,加上朱古力粒粒口感,食完心情靚靚,充滿治癒感呀!

👍🏻
脆脆蝴蝶酥 ($78)
入口香脆酥化,而且層次分明,最重要是不太甜,吃完也沒有罪惡感呢!

• 雲石紋朱古力
2022-01-12 91 浏览
而家夜晚無得堂食 想食下蛋糕做飯後甜品❤️源祖之味古早蛋糕店 主打全天然材料 提供超過10款口味既古早蛋糕💕🤎焦糖咖啡 (限定)蛋糕好鬆軟 香濃既咖啡味仲加左焦糖味 但又唔會太甜 中和番岩岩好☺️ 🖤黑松露芝士 (新推出 限定)有我最愛既兩種食物❤️一打開就好大陣黑松露味 岩曬鍾意黑松露既朋友🥰🥰🥰食之前叮下 D芝士溶左仲好味😝女仔都唔怕食曬 因為所有口味都有全份 / 半份 選擇🥰🥰🥰
而家夜晚無得堂食 想食下蛋糕做飯後甜品❤️

🤎焦糖咖啡 (限定)
蛋糕好鬆軟 香濃既咖啡味
仲加左焦糖味 但又唔會太甜 中和番岩岩好☺️

🖤黑松露芝士 (新推出 限定)
有我最愛既兩種食物❤️
一打開就好大陣黑松露味 岩曬鍾意黑松露既朋友🥰🥰🥰
食之前叮下 D芝士溶左仲好味😝

女仔都唔怕食曬 因為所有口味都有全份 / 半份 選擇🥰🥰🥰
2022-01-04 105 浏览
隨住蛋糕香走過去發現✨源祖之味古早蛋糕專門店✨✅主打全天然材料及現場製作的蛋糕店,提供超過十款口味的古早蛋糕✨人氣口味✨▶️香濃拉絲芝士、海苔香口肉鬆及芝士愛肉鬆我就試左 🌈人氣 👍🏻NO. 2 海苔香口肉鬆面層舖滿海苔同肉鬆,蛋糕軟軟綿綿好香蛋味,味道鹹鹹甜甜味好特別,🌈OREO 曲奇🍪賣相已經好吸睛,蛋糕食落濕潤鬆軟,配搭OREO 碎增添一份口感,甜而不膩,好岩小朋友食✅為左迎合唔同食客需要,所有口味都設有全份/半份選擇,咁就可以試多幾款味✅全新產品 ~ 一口蛋糕,一啖一口夠哂方便
隨住蛋糕香走過去發現
✨源祖之味古早蛋糕專門店✨

✨人氣口味✨▶️香濃拉絲芝士、海苔香口肉鬆及芝士愛肉鬆

我就試左
🌈人氣 👍🏻NO. 2 海苔香口肉鬆

🌈OREO 曲奇🍪

✅全新產品 ~ 一口蛋糕,一啖一口夠哂方便
2022-01-01 252 浏览
⭐️【旺角】新鮮出爐古早蛋糕⭐️早前去花墟買完花💐,行經旺角MOKO新世紀廣場,已經聞到陣陣蛋糕香味撲鼻,原來是〔源祖之味〕新鮮出爐的古早蛋糕。店鋪採用半開放式設計,雖然店鋪沒有堂食供應,但店內有很特別的貓貓公仔及電話亭擺設供客人打卡📸,整個鋪面環境明亮,亦看到整個出爐蛋糕的過程。店鋪提供十多款不同口味的古早蛋糕,而且全人手製作,更使用北海道3.6牛乳及歐洲進口雞蛋制作,更有全份/半份/輕食份量選擇,難怪吸引了很多人光顧。【香濃拉絲芝士蛋糕】(HK$75)賣相非常吸引,是店內人氣第一口味蛋糕。黃金色的面層夾雜著絲絲肉鬆,蛋糕內好像有一層層的芝士流出來,蛋糕入口質地細緻濕潤軟綿,有微微蛋香,芝士鹹香味道不算很濃,所以沒有很膩的感覺。【海苔香口肉鬆蛋糕】(HK$75)店內人氣第二口味蛋糕,表面鋪滿肉鬆、海苔及芝麻,十分足料,蛋糕入口濕潤亦有一絲絲肉鬆的口感,鹹香的味道,口感豐富而惹味。〔源祖之味〕@originalcakeshop香港九龍旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場MTR層M47-M48號舖Shop M47-M48, MTR/F, MOKO, 193 Prince Edward Ro
⭐️【旺角】新鮮出爐古早蛋糕⭐️

【香濃拉絲芝士蛋糕】(HK$75)
賣相非常吸引,是店內人氣第一口味蛋糕。

【海苔香口肉鬆蛋糕】(HK$75)

〔源祖之味〕@originalcakeshop
Shop M47-M48, MTR/F, MOKO, 193 Prince Edward Road West, Mong Kok, Kowloon, Hong Kong
營業時間: 10:30am-8:30pm

另外分店:將軍澳、樂富、上水、太古城、尖沙咀、九龍灣
2021-12-16
近幾年多左好多古早蛋糕店本來我都覺得古早蛋糕咪即係海綿蛋糕直至有一次幫襯過源祖之味之後每次去帝京𝚜𝚝𝚊𝚢𝚌𝚊𝚝𝚒𝚘𝚗,經過都要買返件ฅ^•ﻌ•^ฅ♡︎𝙾𝚛𝚎𝚘 曲奇 $𝟾𝟻 (全份)𝙾𝚛𝚎𝚘 口味的古早蛋糕賣相已經好吸引香脆的𝙾𝚛𝚎𝚘 配上淡淡蛋香味道很不錯呢!♡︎淡香紫芋 $𝟾𝟻 (全份)店員話呢款係新口味,𝚖𝚎𝚗𝚞 都仲未有呢款口味我更推介凍食雪凍左食落去口感比較實淨好似食緊雀巢香芋雪糕的蛋糕版本!源祖之味主打全天然材料及現場製作店面會顯示唔同口味蛋糕嘅出爐時間佢地有超過十款口味嘅古早蛋糕比較受歡迎嘅有香濃拉絲芝士、海苔香口肉鬆同芝士愛肉鬆🧀但我私心推介朱古力雲石紋口味ʕ•ᴥ•ʔ佢地嘅蛋糕全部都有提供全份或半份就算得𝟷-𝟸 個人𝚜𝚑𝚊𝚛𝚎 都唔驚太大份食唔晒
近幾年多左好多古早蛋糕店
本來我都覺得古早蛋糕咪即係海綿蛋糕
直至有一次幫襯過源祖之味

♡︎𝙾𝚛𝚎𝚘 曲奇 $𝟾𝟻 (全份)
𝙾𝚛𝚎𝚘 口味的古早蛋糕賣相已經好吸引
香脆的𝙾𝚛𝚎𝚘 配上淡淡蛋香
味道很不錯呢!

♡︎淡香紫芋 $𝟾𝟻 (全份)
店員話呢款係新口味,𝚖𝚎𝚗𝚞 都仲未有
呢款口味我更推介凍食
雪凍左食落去口感比較實淨
好似食緊雀巢香芋雪糕的蛋糕版本!

源祖之味主打全天然材料及現場製作
店面會顯示唔同口味蛋糕嘅出爐時間
佢地有超過十款口味嘅古早蛋糕
比較受歡迎嘅有香濃拉絲芝士、海苔香口肉鬆同芝士愛肉鬆🧀
但我私心推介朱古力雲石紋口味ʕ•ᴥ•ʔ
佢地嘅蛋糕全部都有提供全份或半份
就算得𝟷-𝟸 個人𝚜𝚑𝚊𝚛𝚎 都唔驚太大份食唔晒
2021-12-25
外卖自取
其他
  • 雲石紋朱古力
2021-12-31 73 浏览
古早味蛋糕舖呢幾年喺香港開得越來越多,今次去咗:源祖之味古早蛋糕店-旺角MOKO店買。佢哋主打全天然材料及現場製作,係唔同時段舖頭有唔同味嘅古早味蛋糕出爐🔥,佢哋整嘅味道超過16 款。另外舖頭為左迎合唔同食客嘅需要,所有口味都設有全份/半份選擇。全新產品:一口蛋糕~🌟人氣口味包括:香濃拉絲芝士、海苔香口肉鬆及芝士愛肉鬆。今次食咗其中兩款~.🧀拉絲芝士 $75作為芝士控嘅我好鍾意食呢款,除咗有拉絲仲有芝士粒~有咬口,新鮮出爐好香!蛋香味重,幾鬆軟同濕潤👍🏻.🍞海苔肉鬆 $75個賣相幾靚!蛋糕個面頭有勁多紫菜同肉鬆😍 好足料,蛋糕入面都有好多料。入口鬆化,香軟~

🧀拉絲芝士 $75
🍞海苔肉鬆 $75
2021-12-24 188 浏览
源祖之味古早味蛋糕店 (旺角)主打全天然材料及現場製作既古早味蛋糕店,提供超過十款口味的古早蛋糕。仲有全份/半份選擇!最近有新產品一口蛋糕,一啖一口鬆軟又富蛋香。店家係屯門、馬鞍山、荃灣、九龍灣、尖沙咀、太古城、旺角、樂富、上水、寶琳都有分店。🌟香濃拉絲芝士 $75人氣no.1 既口味,芝士同古早味蛋糕真係好夾,蛋糕好鬆軟,好香嘅蛋味,芝士多到流晒出嚟🤤。🌟海苔香口肉鬆 $75另一款人氣口味,表面鋪滿晒海苔同肉鬆,食落口感更加豐富,有少少鹹鹹地,呢款都幾好食。📍旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場MTR層M47-M48號舖
源祖之味古早味蛋糕店 (旺角)

🌟香濃拉絲芝士 $75

🌟海苔香口肉鬆 $75

2021-12-15 59 浏览
旺角moko,行去帝京酒店前面,有間源祖之味,專賣一啲雞蛋糕。有時行過都覺得好香,忍唔住走去買。叫咗一個原味嘅蛋糕,啱啱好出爐,熱辣辣嘅。職員都好貼心,為咗唔令水氣積住,都冇閂實個紙盒。買咗全份嘅size,原來都好大個,仲要非常厚。切落去軟綿綿中間仍然好濕潤。唔會好乾,食入口唔會吸曬啲口水。蛋糕嘅雞蛋咪真係好香,而蛋糕嘅味道都唔係好甜,感覺唔會好heavy。不過就好飽肚。呢一間古早味蛋糕都好高質。值得一試呀!

買咗全份嘅size,原來都好大個,仲要非常厚。

呢一間古早味蛋糕都好高質。值得一試呀!

外卖自取
🌻🌹今日去花墟買花💐所以路經MOKO新世紀廣場🚶🏻‍♀️當我一出閘🚇我就聞好香好香嘅蛋糕香味🍰為食嘅我😋就跟住「飄黎」嘅蛋糕香味去八卦一吓🥰發現咁香咁吸引嘅味道係由呢間「源祖之味古早蛋糕店」傳出嚟嘅🤤見到舖頭人頭湧湧,原來咁啱係有新鮮出爐嘅古早蛋糕🍰「流沙鹹蛋黃蛋糕 salty egg」🍰就係呢個名🥰我聽到都已經覺得吸引到不得之了,既然一塲黎到,又咁有緣遇到新鮮出爐嘅古早蛋糕,梗係要買多款口味佢返屋企慢慢試吓佢啦😍😍,兩個味道都超級好味,令人難以抗拒,所以我決定下次一定會試埋佢其他古早蛋糕慨口味❤目標係佢嘅人氣No.1「香濃拔絲芝士」🧀同埋人氣No.2「海苔香口肉鬆」呀😋..🍰攻略⭐️佢舖頭有個QR code提你有部份熱門味道出爐時間,大家可以找緊「古早蛋糕出爐的尾巴」喔❤😋建議可以買多份第二日食,因為放入焗爐翻熱一樣咁好食架😋..🍰流沙鹹蛋黃 salty egg $85 (全份)..❤無法令人拒絕嘅流沙鹹蛋黃🤤基本上係一定唔會令你失望👍你幻想下加埋新鮮出爐嘅蛋糕🍰佢又香又軟熟😋😋加埋係屋企冲埋杯「焙茶」☕️嘆吓❤好容易就唔覺意食咗半份嚕🤣..🍰芝士愛肉鬆 Pork Floss with c
🍰流沙鹹蛋黃 salty egg $85 (全份)
🍰芝士愛肉鬆 Pork Floss with cheese 🧀
$85 (全份) 人氣 No.3⭐️
❤因為今日遇到呢個味道亦係啱啱新鮮出爐😍既然咁有緣份,就買多一份試吓,佢果然不愧為人氣No.3⭐️佢嘅芝士味道又香又濃👍啲肉鬆仲鋪滿成個蛋糕面(好多好多肉鬆),芝士控必食🉐️芝士加埋肉鬆呢個組合...就好似綠茶同埋紅豆一樣,咁friend,
簡直係令人難以抗拒😍😋
🚩源祖之味古祖味蛋糕店 (旺角)
💰$170 (兩份兩個味道)
😋好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (滿分呀)
📍旺角太子道西193號MOLO新世紀廣場MTR層M47-M48號舖
Instagram :siumaluk

2021-11-07 422 浏览
近排日日都早放工,真開心😌呢日放工就去咗旺角行街,順便買蛋糕做星期六日早餐,之前都無食過古早蛋糕,都想自己整下,不過整之前,都要試吓人哋舖頭係咩味先~希望有日都自己焗到啦~🤣🥚Salty Egg流沙鹹蛋黃🍰💰$85全份老公要求嘅味道,佢一向鐘意食鹹蛋黃,當然,鹹蛋黃味道係冇得輸,咩都夾到講返個蛋糕先,蛋糕鬆軟,staff suggest食前用氣炸鍋/ 微波爐/ 焗爐整熱返係會好味啲,當我加熱時,濃濃嘅鹹蛋黃味出晒嚟😍好香,食落口好正,好多鹹蛋黃~🧀Pork Floss with Cheese芝士愛肉鬆🍰💰$85全份一樣加熱咗嘅芝士肉鬆,呢個配搭又係sure win,蛋糕鬆軟,入面少少濕潤唔會太乾👍🏻好多肉鬆,超正!2個味都好食,難分高下👍🏻老公鐘意鹹蛋黃,我就鐘意肉鬆,下次試埋其他先~💰$170⭐️4星/5星🈵分🚩源祖之味古早味蛋糕店 (旺角)📍旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場MTR層M47-M48號舖

🥚Salty Egg流沙鹹蛋黃🍰💰$85全份

💰$170
⭐️4星/5星🈵分
🚩源祖之味古早味蛋糕店 (旺角)

2021-11-05
  • 香濃拉絲芝士
2021-11-04 55 浏览
「歡迎參加魷魚遊戲🦑」估唔到連古早蛋糕店都跟貼魷魚遊戲既熱潮🤩 出左Halloween限定版淡香紫芋古早蛋糕💜上面仲印左入場券logo🔴🔺🟥 蛋糕全部都係採用全天然材料,以人手即場製作,遠處就聞到好香😍 而且係採用韓國低甜度砂糖製作,仲有半/全份/切件選擇👏🏻 超過十款口味既古早蛋糕🍰可以一次過試多幾個口味都唔怕啦🥰 仲有出爐時間參考呢道既裝修都偏可愛風格🥰好受小朋友歡樂唔使減肥既話我超想試香濃拉絲芝士同海苔香口肉鬆🤣仲新出左一口蛋糕,有朱古力同原味🍫淡香紫芋古早蛋糕 $75/全份呢個口味係期間限定🎃 出面好少有🤩蛋糕色澤帶淺紫色夠天然,賣相吸引🤤每啖都食到芋頭味同蛋香🥚甜而不膩👍🏻迷人甜蜜玫瑰 $85/全份食落散發住玫瑰清香🌹 面頭仲有好多食用玫瑰花做點綴✨蛋糕質感同樣鬆軟綿密,配埋杯玫瑰花茶一齊食好滿足🤤menu
「歡迎參加魷魚遊戲🦑」

呢道既裝修都偏可愛風格🥰好受小朋友歡樂

淡香紫芋古早蛋糕 $75/全份
呢個口味係期間限定🎃 出面好少有🤩
蛋糕色澤帶淺紫色夠天然,賣相吸引🤤
每啖都食到芋頭味同蛋香🥚甜而不膩👍🏻

迷人甜蜜玫瑰 $85/全份
配埋杯玫瑰花茶一齊食好滿足🤤

menu
2021-10-23
2021-10-27 274 浏览
⭐️源祖之味古早味蛋糕店⭐️📍:旺角MOKO新世紀廣場M47-M48號舖⏰:10:30am-8:30pm⭕️:現金- 淡香紫芋- 💰75🌜萬聖節期間限定黎架!蛋糕好鬆軟 淡淡既紫芋香夾住蛋香👍🏻唔會好甜 比我想像中更加好食 顏色好吸引 上邊仲有圖案架🤣激似依家好流行既魷魚遊戲😍 推薦呢個!-香濃拉絲芝士-💰75🌜淨係望都見到好多芝士 芝士味好突出 好香濃🤤 有鹹香味 叮反30秒 熱食效果都好好 有少少拉絲既效果 唔錯🙈🌟相信好多人都聽過呢間個名🤤每次經過都比佢地濃香既味道吸引到 店舖現場亦都好多打卡位 有巨型卡比獸吸引到好多小朋友行過去影相📸 店舖主打用全天然材料及現場製作 提供超過十款口味的古早蛋糕 有選擇困難既真系好難簡🙈📌人氣口味包括:香濃拉絲芝士 海苔香口肉鬆及芝士愛肉鬆🤤 所有口味都設有全份/半份選擇啊 啱晒自己一個食或者同屋企人share👍🏻📌而家仲推出左全新產品: 一口蛋糕🧁📎美食優惠App @GoodMallinghk 既「源祖之味」優惠正式推出!想試下唔同口味既古早蛋糕 快啲入GoodMalling 睇下啦!!優惠推廣:全份古早味蛋糕八折優惠!📍源祖之味古早蛋糕店 @ori
⭐️源祖之味古早味蛋糕店⭐️
📍:旺角MOKO新世紀廣場M47-M48號舖
⏰:10:30am-8:30pm
⭕️:現金

- 淡香紫芋- 💰75

-香濃拉絲芝士-💰75

📌而家仲推出左全新產品: 一口蛋糕🧁

優惠推廣:全份古早味蛋糕八折優惠!

📍源祖之味古早蛋糕店 @originalcakeshophk
10間分店:屯門、馬鞍山、荃灣、九龍灣、尖沙咀、太古城、旺角、樂富、上水、寶琳

#香港美食 #平民美食 #旺角 #旺角美食 #香港 #美食 #高質 #hkfood #hongkong #hkfoodie #openrice #hkfoodblogger #hkfoodies #likeforlike #hk #hkig #foodshare #hkrestaurant #foodies #852food #hkfoodblog #食評 #美食推介 #古早味 #古早蛋糕 #源祖之味 #一口蛋糕
2021-10-24
  • 香濃拉絲芝士
2021-10-26 89 浏览
路過被新鮮焗嘅《源祖之味古早蛋糕》香味吸引,知道佢用全天然材料🍀,而且現場製作,仲有超過十款口味🤩,買啲返屋企分享!揀咗新品[紫芋古早味蛋糕]💜&[海苔香口肉鬆古早味蛋糕],古早蛋糕軟綿綿,口感濕潤,唔會乾爭爭,蛋香味濃🥚。紫芋味💜印有近期大熱韓劇魷魚遊戲嘅圖形,好潮🔺🔵⬛!淡淡紫芋香甜味,感覺健康清新。[海苔肉鬆]係超多海苔肉鬆,鹹香滿滿,海苔肉鬆脆脆,口感豐富😌。第二日叮一叮,古早蛋糕仍然軟綿綿,大人小朋友都好滿意呢個早餐🤩!怕食唔晒,買半份都得。又或者買一口蛋糕試下,一啖一口,有朱古力同原味選擇,鬆軟又滿滿蛋香,保證你上完一口唔夠喉😏!喺旺角 MOKO 分店買,仲可以順手同可愛源祖之味場景打卡😁!

怕食唔晒,買半份都得。

2021-10-23 68 浏览
古早味蛋糕店愈開愈多,說真的不是每間都好吃😝 這是其中一間令我不斷再訪的店舖‼️💛🧡💚▫️提供超過10款的古早味蛋糕🍞 所有蛋糕都可以選半份或全份,適合不同需求的客人‼️😉 當中的香濃拉絲芝士、芝士愛肉鬆、海苔香口肉鬆更是大受客人的喜愛‼️👏🏻▫️❥淡香紫芋🍞 萬聖節限定口味👾 淡淡的紫芋香夾雜著蛋香🥚 粉紫的顏色很美‼️💜▫️ ❥海苔香口肉鬆🍞 除了表面鋪滿肉鬆外,中間也夾雜著一絲絲的肉鬆、加上海苔,味道咸香咸香的‼️🤤 蛋糕的蛋味很香濃,質感鬆軟綿密,香噴噴的好好吃‼️😍😍