2021-05-01 121 浏览
同朋友收工經過見到有間蛋糕舖專門賣古早味蛋糕🍰古早味蛋糕應該唔陌生,之前食過,想買返去俾屋企人試下朋友被電話亭設計吸引😂仲有貓貓大公仔!估唔到設計禁有心思但要好味又鬆軟,綿密細緻既口感唔係每間都可以做到有好多特色口味,店員話無加防腐劑,主打台灣古早感覺!我最鐘意香濃拉絲芝士,有芝士夾心!返去可以加熱5分鐘左右,流心熱辣辣入口更加好味道,而且芝士份量夠唔洗同阿媽爭🤣!肉鬆口味足料,而且有好多肉鬆係面,非常正,而蛋糕本身既味道都會保留奶黃口味係媽媽最愛,叮完之後味道更加出,掩蓋不住奶皇香味✌🏻蛋糕低糖,唔會好甜,食唔完可以擺雪櫃,第二日當早餐食一樣禁鬆軟!店面位置方便,而且乾淨明亮,下次可以再打卡!
同朋友收工經過見到有間蛋糕舖
專門賣古早味蛋糕🍰

古早味蛋糕應該唔陌生,之前食過,想買返去俾屋企人試下

朋友被電話亭設計吸引😂仲有貓貓大公仔!
估唔到設計禁有心思

但要好味又鬆軟,綿密細緻既口感
唔係每間都可以做到
有好多特色口味,店員話無加防腐劑,主打台灣古早感覺!

我最鐘意香濃拉絲芝士,有芝士夾心!

店面位置方便,而且乾淨明亮,下次可以再打卡!
2021-04-26 134 浏览
古早味蛋糕 味力沒法擋🤣✨✨係MOKO行街經過新開張的「源祖之味」聞到剛剛出爐的古早蛋糕蛋味飄香!即刻同朋友駐足 望下有咩口味先有成十二款口味選擇 可以整個或者半個蛋糕咁買想貪心試多幾個口味可以揀半份剛剛出爐嘅係「流沙鹹蛋黃」所以我叫咗半份🤤🤤真係香氣撲鼻〰️另外仲揀咗「拉絲芝士」「海苔肉鬆」同「Oreo曲奇」~#流沙鹹蛋黃切開後鹹香氣味湧出,加上流心效果,入口啖啖鹹蛋黃味。#拉絲芝士食之前叮3返30秒,芝士微溶慢慢流出嚟🧀切開芝士拉絲,入口咸香,食落芝士好多好足料😎#海苔肉鬆表面滿滿的肉鬆同海苔,口感脆脆,好香口。中間亦有芝士,口感咸香。#Oreo曲奇有小塊小塊Oreo係頂層,中間亦有好多Oreo脆脆🍪甜甜地。源祖之味古早味蛋糕店 旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場MTR層M47-M48號舖
古早味蛋糕 味力沒法擋🤣✨✨
係MOKO行街經過新開張的「源祖之味」
聞到剛剛出爐的古早蛋糕蛋味飄香!
即刻同朋友駐足 望下有咩口味先
有成十二款口味選擇 可以整個或者半個蛋糕咁買
想貪心試多幾個口味可以揀半份

另外仲揀咗「拉絲芝士」「海苔肉鬆」同「Oreo曲奇」~

#流沙鹹蛋黃
切開後鹹香氣味湧出,加上流心效果,入口啖啖鹹蛋黃味。

#拉絲芝士
食之前叮3返30秒,芝士微溶慢慢流出嚟🧀
切開芝士拉絲,入口咸香,食落芝士好多好足料😎

#海苔肉鬆

#Oreo曲奇

源祖之味古早味蛋糕店
2021-04-22 94 浏览
推薦 ⭐️人氣台式古早味蛋糕⭐️多款口味選擇, 每日新鮮製作, 仲有出爐時間表🕒, 可以睇準時機買新鮮蛋糕! 出爐時蛋香四溢🤤! 蛋糕店更設有靚靚打卡牆, 讓各位買完蛋糕可以即刻喺度打卡, 影靚相🤩! 古早味現烤蛋糕拎上手好鬆軟, 質地濕潤, 蛋味香濃, 佢哋最近仲新推出咗蝴蝶酥🥨~#流沙鹹蛋黃入口有濃郁鹹蛋黃味, 軟綿又有彈性, 呢款較為濕潤, 鹹香配微甜嘅蛋糕, 加上流沙質感, 更添層次感~ 翻熱食, 鹹蛋黃味更出!#海苔香口肉鬆蛋糕面層鋪滿海苔肉鬆碎, 蛋糕夾心都有肉鬆, 烘焗一下會更香脆, 食落有層次感! 肉鬆嘅鹹香襯托古早味蛋糕, 整體唔會太膩#焦糖咖啡咖啡味好香☕️, 同時有蛋香, 兩者味道好balance! 蛋糕質感鬆軟綿密, 每一口都感受到咖啡跟蛋香嘅滋味!#皇室伯爵蛋糕面印上可愛嘅源祖之味logo, 內外都有伯爵茶葉碎🍃, 散發住伯爵茶香, 入口軟綿, 甜而不膩~
推薦 ⭐️人氣台式古早味蛋糕⭐️

#流沙鹹蛋黃

#海苔香口肉鬆

#焦糖咖啡

#皇室伯爵
2021-04-21
2021-02-24 165 浏览
海苔香口肉鬆表面鋪滿肉鬆,中間也夾雜著一絲絲的肉鬆、加上海苔,味道咸香咸香,很喜歡吃海苔肉鬆,不錯蛋糕的蛋味很香濃,質感鬆軟綿密,好好吃😋可以嘗到台灣古早味蛋糕
海苔香口肉鬆
蛋糕的蛋味很香濃,質感鬆軟綿密,好好吃😋

可以嘗到台灣古早味蛋糕
海苔香口肉鬆
2021-02-19 168 浏览
源祖之味古早蛋糕店係旺角有分店啊,地點好方便,蛋糕又新鮮,新年去左幫襯仲有靚靚金黃既利是封送添😍今次就食香滑奶黃同流沙鹹蛋黃😋兩隻小明都超仲意食啊😋小明為食餐單: 香滑奶黃🧀 $85好軟滑既奶黃夾係蛋糕之間,一咬feel到奶黃溶溶地係口,好香甜既奶黃,好味😋奶黃同蛋糕係溶為一體啊🥰流沙鹹蛋黃🧀 $85落左好多鹹蛋黃,啖啖都食到鹹蛋黃,配埋蛋糕,perfect match😉咸香咸香食到上癮😋

小明為食餐單:
香滑奶黃🧀 $85

流沙鹹蛋黃🧀 $85

• 香滑奶黃
2021-02-09 133 浏览
📍源祖之味古祖味蛋糕店(旺角)——————————————————冇加防腐劑既新鮮蛋糕🧀蛋糕好q彈q彈,口感彈牙🤤最底層仲有芝士,食落好有層次感番屋企加番熱食會更好味!蛋糕香濃讚!
📍源祖之味古祖味蛋糕店(旺角)
——————————————————
冇加防腐劑既新鮮蛋糕🧀
蛋糕好q彈q彈,口感彈牙🤤
最底層仲有芝士,食落好有層次感
番屋企加番熱食會更好味!
蛋糕香濃
讚!
⿻⿻⿻源 祖 之 味𓏲𓏱𓏭𓏭已經留意咗呢間古早味蛋糕店好耐 不過之前得將軍澳分店太遠 一直都未有機會食最近發現開多咗好多分店 好方便嘅Moko都有鋪頭 即刻試下!有十種味道可以揀 少見又吸引嘅口味都唔少 伯爵、鹹蛋黃、檸香等等 猶豫咗好耐最後決定試香滑奶黃同新出嘅焦糖咖啡 香滑奶黃中間嘅奶黃本來就係嫩滑半流心 用氣炸鍋加熱咗更加流心~ 仲做到表面脆脆地 個餡滿滿奶香味 蛋糕體嘅質地比較濕潤 特別係出爐個日未擺入雪櫃前 香滑鬆軟!第一次試焦糖咖啡味嘅古早味蛋糕 質感一樣軟熟濕潤 咖啡味好濃 香濃到差啲唔記得自己食緊古早味蛋糕 不過仔細食就會食到淡淡嘅蛋香𓎲佢地仲有冷泡茶買 炭燒烏龍同白桃烏龍 包裝幾靚 炭燒烏龍味道濃郁啲 白桃烏龍相較下比較清新 兩款嘅都幾香茶香 好適合配蛋糕 化解咗蛋糕嘅甜膩 買蛋糕加配有優惠~
⿻⿻⿻
源 祖 之 味
𓏲𓏱𓏭𓏭

尋日去開旺角行街,經過呢間古早味蛋糕店。佢同平時好多古早味蛋糕店嘅裝修有啲唔同,呢間嘅舖位大啲同埋裝修得靚啲。見到佢有伯爵茶味嘅古早味蛋糕,覺得好吸引,就覺得買返兩盒蛋糕返屋企同屋企人食。🫖皇家伯爵 $85蛋糕上面印上一個好可愛嘅源祖之味logo。就算只係食細細啖都已經感覺到濃濃嘅伯爵茶味,蛋糕入面亦都見到好多一點點嘅伯爵茶葉碎。蛋糕鬆軟濕潤得黎又有少少彈性,茶味香濃,甜度適中,好食。🧀芝士愛肉鬆 $85蛋糕入面有芝士夾心,表面鋪滿肉鬆。表面嘅肉鬆脆脆地甜甜地,幾好食。蛋糕嘅芝士味鹹香十足,冇芝士嘅部分則充滿蛋香。呢個蛋糕嘅口感比伯爵茶味更濕潤更有彈性。我同屋企人忍唔住一次過就食曬呢個。呢個真係可以encore!🍑白桃烏龍茶 原價$25買左蛋糕之後加配呢個只需$18,因為抵,所以我都加左一支。烏龍茶味濃,伴有淡淡嘅白桃香氣,配蛋糕食真係夾。呢排就快農曆新年,買兩盒蛋糕就送一包利是封。阿媽收到利是封好開心,話可以買少幾個利是封。

🫖皇家伯爵 $85

🧀芝士愛肉鬆 $85

🍑白桃烏龍茶 原價$25

2021-01-31
2021-02-01 89 浏览
今日我去完旺角買完羽毛球拍又漫無目的咁四圍行下,做人太多目標會更痛苦。行行下去咗MOKO突然聞到勁香,見到原來係古早味蛋糕又忍唔住想試,我全屋都好中意食。呢到有塊大玻璃可以睇住啲師傅整蛋糕,所以我企係到睇咗一陣(唉又唔温書)。店員同我講佢地係用全天然食材每日新鮮製作,講下講下搞到我忍唔住要買了!皇室伯爵 ($85)以前係朋友屋企試過己經覺得好好味!佢嘅蛋味香濃,但又唔會蓋過伯爵茶嘅味。如果你放大張圖睇,你會發現個蛋糕入邊有伯爵茶葉,果然真材實料!有冇人都好中意伯爵茶味嘅嘢食?流沙鹹蛋黃 ($85)呢個係我妹想試嘅,又話我肥婆。佢同伯爵茶味一樣咁鬆軟綿密。喺佢哋IG可以見到製作過程,勁足料啊!因為有流沙餡,所以呢個比較濕潤。餡料嘅鹹香配搭蛋糕嘅甜好好味。其他舖頭都好少見呢隻味!建議整熱食,鹹蛋黃味會更加香!除咗旺角,源祖之味古早蛋糕店係上水、寶琳同埋樂富都有分店。大家不妨去試一試!MOKO呢到仲有啲貓貓公仔,勁可愛!佢地個LOGO都好可愛!

皇室伯爵 ($85)

流沙鹹蛋黃 ($85)

2021-01-26 109 浏览
< 𝓞𝓻𝓲𝓰𝓲𝓷𝓪𝓵 𝓒𝓪𝓴𝓮 𝓢𝓱𝓸𝓹 >總共有一間寶琳總店同埋三間分店, 包括上水、樂富以及旺角。小店採用全天然材料, 亦講求現場新鮮製作, 而且絕無任何添加劑⛔我揀近屋企嘅旺角分店, 未行到去已經聞到一陣陣蛋香味, 而且鋪頭裝橫闊落, 仲有個好可愛嘅打卡位📸雲石紋朱古力 $⁷⁵呢款古早蛋糕係原味mix比利時黑朱古力味🥚🍫上面仲放有唔少朱古力粒, 味道濃郁帶有少少堅果香味, 而且甜度啱啱好呢🥰香濃拉絲芝士 $⁷⁵而呢款夾雜半溶芝士, 建議以微波爐翻熱♨️因為芝士可以更流心, 更能做到拉絲效果🧀食落有陣陣芝士蛋香味, 口感鬆軟又豐富🤤P. S.總結嚟講, 質感比一般市面嘅古早味蛋糕店鬆軟, 而且蛋糕亦好足料,帶有飽肚感🤰

雲石紋朱古力 $⁷⁵

香濃拉絲芝士 $⁷⁵

2021-01-23
$75 (宵夜)
2021-01-17 111 浏览
屋企人真係好鍾意食古早蛋糕,所以平時間唔中路過都會買返去比屋企人食,今日同屋企人行街經過源早滋味,路過嗰陣已經聞到好香嘅蛋糕味,所以真係忍唔住停低望一望最後我哋買咗原味同埋肉鬆芝士味屋企人最鍾意食原味,因為佢覺得原味先可以食到最正宗嘅味道,佢嘅蛋糕好鬆軟,而且蛋味好香,屋企人都幾滿意而我自己就鍾意肉鬆同芝士,上面滿滿嘅肉鬆,再加埋芝士咸香,呢兩個味道真係好夾最後佢哋仲有樽裝嘅泡茶,每一樽上面都有唔同嘅標語,個茶味好香,同埋有白桃嘅香味,大家都可以試吓

最後我哋買咗原味同埋肉鬆芝士味

2021-01-15 72 浏览
老公放工買左兩個古早味蛋糕番黎,佢話原來源祖之味古早蛋糕店係旺角MOKO開左分店呀!我地之前食過覺得好好味,而家咁近我哋就有一間分店真係好方便我哋買蛋糕呢!老公話分店的蛋糕味道都好多選擇,佢最後揀左海苔肉鬆和雲石紋朱古力,佢仲話店舖有好得意的場景俾人影相,下次要帶仔仔去影相和俾佢自己揀蛋糕,Happy!海苔肉鬆和雲石紋朱古力古早味蛋糕都非常好味呀!好鬆軟又有口感。我自己就最鍾意海苔肉鬆,海苔令整個蛋糕的味道都變得更香。仔仔當然係對雲石紋朱古力味情有獨鍾啦,因為有朱古力粒粒係入面架,好正呀!

2021-01-12
10 分钟 (外卖自取)
今日去旺角行街,約朋友係MOKO新世紀廣場等,一行入商場就聞到濃郁蛋香,原來係來自源祖之味古早味蛋糕店!已有四間分店既源祖之味,師傅特意飛往台灣拜師學藝,帶來台灣正宗古早味蛋糕!更選用北海道3.6牛乳、歐洲進口雞蛋,堅持人手製作。店舖列明蛋糕新鮮出爐時間,另設可愛打卡位~多款口味供選擇,包括原味、香濃拉絲芝士、海苔肉鬆、雲石紋朱古力、另設期間限定口味,如皇室伯爵、清新檸香、芝士肉鬆,玫瑰、流沙鹹蛋黃、香滑奶黃等,口味創新獨特,好多款都想試!最後買左芝士肉鬆同雲石紋朱古力。芝士肉鬆蛋糕面鋪滿咸香肉鬆,拎到返屋企再烘焗會更為香脆!蛋糕鬆軟綿密,夾雜濃郁拉絲芝士,食落感覺濕潤豐盈,夠哂足料!雲石紋朱古力面層有唔少比利時黑朱古力粒,朱古力味道香濃純厚,入口軟綿順滑,甜而不膩,充滿蛋香,而且蛋糕上既雲石紋好靚,打卡一流!旺角店特別推出限定源祖之茶,有兩款冷泡茶可以加購價換購,包括炭燒烏龍同白桃烏龍。白桃烏龍清爽解渴夾雜淡淡白桃香,食完古早味蛋糕再飲返啖,清新舒爽!
今日去旺角行街,
約朋友係MOKO新世紀廣場等,
一行入商場就聞到濃郁蛋香,
原來係來自源祖之味古早味蛋糕店!

已有四間分店既源祖之味,
師傅特意飛往台灣拜師學藝,
帶來台灣正宗古早味蛋糕!
更選用北海道3.6牛乳、
歐洲進口雞蛋,堅持人手製作。

店舖列明蛋糕新鮮出爐時間,
另設可愛打卡位~

多款口味供選擇,
包括原味、香濃拉絲芝士、
海苔肉鬆、雲石紋朱古力、
另設期間限定口味,
如皇室伯爵、清新檸香、芝士肉鬆,
玫瑰、流沙鹹蛋黃、香滑奶黃等,
口味創新獨特,好多款都想試!

最後買左芝士肉鬆同雲石紋朱古力。

芝士肉鬆
蛋糕面鋪滿咸香肉鬆,
拎到返屋企再烘焗會更為香脆!
蛋糕鬆軟綿密,夾雜濃郁拉絲芝士,
食落感覺濕潤豐盈,夠哂足料!

雲石紋朱古力
面層有唔少比利時黑朱古力粒,
朱古力味道香濃純厚,
入口軟綿順滑,甜而不膩,充滿蛋香,
而且蛋糕上既雲石紋好靚,打卡一流!

旺角店特別推出限定源祖之茶,
有兩款冷泡茶可以加購價換購,
包括炭燒烏龍同白桃烏龍。

白桃烏龍清爽解渴夾雜淡淡白桃香,
食完古早味蛋糕再飲返啖,清新舒爽!

2021-01-09
下午茶
美味到唔可以開心Share,呢個古早味蛋糕完勝🥳了。.係MOKO新世紀廣場見到源祖之味新鮮出爐嘅古早蛋糕🍰買左兩條返屋企食。.#香濃拉絲芝士🧀($75)⁣蛋糕係看得見超級多芝士🧀,多到流出來好澎湃。芝士濃稠香口配合鬆軟蛋糕,真芝味。加熱之後仲會有拉絲效果👍👍。.#雲石紋朱古力🍫 ($75)⁣蛋糕雲石紋賣相相當吸晴,面層有比利時黑朱古力粒。朱古力比例當好食落甜而不膩,雪凍食仲正🤤。.又想試唔同味但又食唔哂咁多蛋糕,可以以試食價試食,咁就可以試多啲唔同味道啦😆😆。.仲有旺角店限定源祖之茶🫖~🍑白桃烏龍食完蛋糕再嘆埋🍑白桃烏龍,甜甜白桃撞上鳥龍清新甜美又甘香💕。.好味指數:😋😋😋😋😋5/5推介指數:😋😋😋😋😋5/5抵食指數:😋😋😋😋4/5.🍽 源祖之味古早味蛋糕店 (旺角)📍 旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場MTR層M47-M48號舖📞電話: 28113738旺角分店📋出爐時間表:https://reurl.cc/v1N5ol
美味到唔可以開心Share,呢個古早味蛋糕完勝🥳了。

#香濃拉絲芝士🧀($75)⁣

#雲石紋朱古力🍫 ($75)⁣

仲有旺角店限定源祖之茶🫖~🍑白桃烏龍
好味指數:😋😋😋😋😋5/5
推介指數:😋😋😋😋😋5/5
抵食指數:😋😋😋😋4/5
🍽 源祖之味古早味蛋糕店 (旺角)
📞電話: 28113738
旺角分店📋出爐時間表:
3 分钟 (外卖自取)
下午茶
台灣美食多蘿蘿,其中一款最受歡迎嘅就係 古早味蛋糕 喇 ! 想試到正宗嘅古早蛋糕,可以去💢源祖之味古早蛋糕店💢.師傅親身飛到台灣拜師學藝,將沿自台北的美味帶到香港;該店選用北海道3.6牛乳及歐洲進口雞蛋人手製作,每一口都蘊藏濃郁蛋香,軟滑綿密.每天新鮮製作🌞,現烤手工蛋糕,天然無添加, 購買後在2天內吃完,或冷藏在雪櫃,再放入氣炸煱/焗爐番焗都好正架😋。.有好多款口味 ▶️ 原味、雲石紋朱古力、芝士、海苔肉鬆和芝士肉鬆,仲有幾款限定口味。..我今次去✴旺角新世紀MOKO店試左🔹️雲石紋朱古力同埋🔹️海苔肉鬆古早蛋糕。旺角店有個好可愛嘅打卡位,係呢2星期讚好FB或IG仲有10蚊優惠! ~..兩款蛋糕質口感鬆軟,輕軟嘅海綿蛋糕,乾濕度適中,唔會好甜,雞蛋味仲好香濃添 ! 未打開個盒都聞到蛋香味🥚 ~.🔹️雲石紋朱古力味內有比利時黑朱古力粒,朱古力味香濃凍或熱食都咁正。小朋友最鐘意 💜.🔹️海苔肉鬆款的蛋糕面鋪滿咸香肉鬆同海苔,拎到番屋企焗一焗或氣炸,肉鬆香香脆脆,加埋蛋糕嘅鬆軟感,口感,味蕾雙重享受!..旺角店限定源祖之茶 🍵炭燒烏龍 🍵白桃烏龍 .白桃泡上烏龍感覺清新甜美,在茶香中伴着淡淡的白桃
旺角店限定
源祖之茶 🍵炭燒烏龍 🍵白桃烏龍
白桃泡上烏龍感覺清新甜美,在茶香中伴着淡淡的白桃香。烏龍茶仲含有豐富的維生素C等元素和抗氧化作用。
一啖蛋糕,一啖靚茶,下午茶的完美配搭 🍽 🤩