2021-10-22 40 浏览
🍽菜式介紹: ❝ 淡香紫芋古早味蛋糕 $75 ❞🔸4.2/5❝ 焦糖咖啡古早味蛋糕 $85 ❞🔸4/5▫▫▫▫ ▫🔴食評:源祖之味🔸又有新口味推出啦😍! 作為古早味蛋糕的小粉絲,當然要去試試啦~ 主打選用優質食材的源祖,利用北海道3.6牛乳🥛、歐洲進口雞蛋🥚和韓國低甜度砂糖製作蛋糕,健康又安全呀!新口味的淡香紫芋古早味蛋糕🍠,比想像中更好吃呢~ 淡淡的紫芋香,不會太甜🤤,配方比例不錯。而焦糖咖啡味,則香甜中帶有濃濃咖啡香☕️。蛋糕口感軟綿綿,非常濕潤呀。

🍽菜式介紹:
❝ 淡香紫芋古早味蛋糕 $75 ❞🔸4.2/5
❝ 焦糖咖啡古早味蛋糕 $85 ❞🔸4/5
▫▫▫▫ ▫
🔴食評:

2021-10-16
外卖自取
經過旺角新世紀廣場,見到新開左台式古早蛋糕店,黃色店面咁精神,蛋糕口味仲幾吸引添!即刻帶兩個返屋企同家人分享。搭火車去旺角東站,順路行下新世紀廣場先返屋企,咁就俾我發現這間黃色的源祖之味古早蛋糕店。蛋糕每日新鮮出爐,唔同口味亦有唔同出爐時間,可以在網上查得到,如果鍾意食新鮮出爐蛋糕可以自己留意一下。現場供應口味可以即刻買走。蛋糕口味有鹹有甜,部分有餡料,可以買全份或半份。還有更多特色味道。更特別的是可以買一件件散裝,口痕又驚食唔晒成個,片裝就好方便了。紫芋古早蛋糕 HK$75  (全份)淡淡紫色的蛋糕,最特別當然係加左魷魚遊戲 logo,食晒個熱潮喎!香濃拉絲芝士古早蛋糕 HK$75 (全份)未食已經見到芝士有幾足料,這款我建議微波「叮」十零秒,熱熱的更香更好食。兩款古早蛋糕的口感都很濕潤鬆軟,口味唔會太甜,早餐食都可以。

現場供應口味可以即刻買走。

蛋糕口味有鹹有甜,部分有餡料,可以買全份或半份。

還有更多特色味道。

紫芋古早蛋糕 HK$75  (全份)

香濃拉絲芝士古早蛋糕 HK$75 (全份)

2021-10-21
2021-10-18 20 浏览
有新鮮出爐嘅古早味蛋糕🤤聞到香噴噴,個女即刻話肚餓🤣吸引到我地嘅係源祖之味古早蛋糕店MOKO呢間分店仲有個可愛打卡位❤️見到少女心都即刻湧出嚟😆我地買左新鮮出爐嘅海苔香口肉鬆同蜂蜜柚子口味蛋糕好綿密軟熟蛋香味好濃郁😋海苔香口肉鬆好足料,成個蛋糕面舖滿晒,密密麻麻,海苔肉鬆鹹鹹地,配埋清香嘅蛋糕味,食落好有層次👍🏻🤤蜂蜜柚子口味味道清甜,不太濃味,唔會搶左蛋糕嘅蛋香,清新甜蜜嘅古早味好啱用嚟做早餐,職員話呢款蛋糕可以雪凍食,試左真係有另一番風味源祖之味每日唔同時段,都有唔同味嘅古早蛋糕新鮮出爐👍🏻除左買全份,仲有半份同輕食裝架‼️
有新鮮出爐嘅古早味蛋糕🤤
聞到香噴噴,個女即刻話肚餓🤣
吸引到我地嘅係源祖之味古早蛋糕店
MOKO呢間分店仲有個可愛打卡位❤️
見到少女心都即刻湧出嚟😆

我地買左新鮮出爐嘅海苔香口肉鬆同蜂蜜柚子口味
蛋糕好綿密軟熟
蛋香味好濃郁😋

2021-10-14 50 浏览
Whenever I am around Mongkok, I will treat myself with their soft, fluffy & decadent old school castella cakes, simply b'cos a slice of my life is but a piece of cake! Take a look of what I hadld School Castella Cake with Stringy Cheese 香濃拉絲芝士 >I love this original flavor with a lot of stringy runny cheese on it, cake itself was super jiggly and moistOld School Castella Cake with Salted Egg Yolk 流沙鹹蛋黃>Salted egg yolk had a sand texture added extra umami goodness & unctuousness to this sp
Whenever I am around Mongkok, I will treat myself with their soft, fluffy & decadent old school castella cakes, simply b'cos a slice of my life is but a piece of cake! Take a look of what I had:

Old School Castella Cake with Stringy Cheese

流沙鹹蛋黃

>Salted egg yolk had a sand texture added extra umami goodness & unctuousness to this springy cake

Cake in bite-sized (Chocolate
一口蛋糕 (朱古力)

>Taste and shape resemblance to a madeleine, these bite-sized little cakes were perfect snack of all time, full of egg flavor and sweetness
2021-10-11 34 浏览
👍🏻 古早味蛋糕 咁岩行過旺角東見到佢新鮮出爐,香噴噴既蛋香味加上寬闊嘅環境,令我忍唔住停低望一望餐牌, 買咗兩份。蛋糕十分鬆軟,無燶底亦無燶邊,光滑既表面特別誘人。點左一份淡香紫芋同流沙鹹蛋黃。芋頭有淡淡香味,食落軟綿,食得出加左芋頭精油。至於流沙鹹蛋黃就咸香十足,翻叮30吵更加會有澎湃嘅流沙效果, 蛋糕亦保留咗蛋碎在內,食落份外有口感。蛋糕做得好輕盈,亦有足夠嘅濕潤度同夠挺身!👍🏻👍🏻店舖堅持用全天然材料,亦係一間現場即焗即出爐既蛋糕店,為左迎合唔同食客需要,所有口味仲設有全份/半份(的碼好細心~)

👍🏻 古早味蛋糕

2021-10-01 41 浏览
今日收工路過見到呢間源祖之味古早風味嘅蛋糕,就買咗一個翻屋企當朝早早餐。都有幾多口味可以選,最後我買嘅係海苔肉鬆口味嘅古早蛋糕,價錢係$75。雖然擺左入雪櫃一晚以為會變硬左,但拎翻岀嚟估唔到都ok喎,重係非常鬆軟。令人喜岀望外!肉鬆同蛋糕又非常之夾喎估你吾到,咸咸甜甜好食不過唔係好食到洗苔嘅味道 感覺可以再加多啲海苔味道會更加好。之後拎左一件去微波爐叮咗30秒,再嚟岀嚟食,感覺好食左,肉鬆個香味岀左嚟,唔錯! 下次經過會再買嚟做早餐試埋其他口味

肉鬆同蛋糕又非常之夾喎估你吾到,咸咸甜甜好食
外卖自取
朝早喺旺角上完堂, 去咗Moko食午餐, 食完經過呢間源祖滋味, 聞到甜絲絲嘅蛋糕味, 就俾佢吸引左源祖滋味採用全天然食材, 每日係現場新鮮製造, 仲有超過十款口味嘅古早味蛋糕其中香濃拉絲芝士、海苔香口肉鬆同芝士愛肉鬆更係源祖嘅人氣商品可惜大食妹去嘅時候撞唔中呢幾隻口味嘅出爐時段源祖嘅古早味蛋糕可以嗌一份或半份, 自己一個食或者想食多隻口味都可以, 非常貼心大食妹鍾意又食甜又食咸, 於是嗌左一半黑松露芝士口味, 一半雲石紋朱古力口味<黑松露芝士>源祖嘅古早味蛋糕口感濕潤, 黑松露芝士口味係咸嘅, 蛋糕裏面有一層厚厚嘅車打芝士, 鍾意芝士嘅朋友唔好錯過<雲石紋朱古力>雲石紋朱古力紋路好靚, 朱古力味道濃郁, 非常好食<一口蛋糕>近期仲推出一啖一口蛋糕, 有原味同朱古力味, 蛋香十足, 係煲劇時嘅小零食

可惜大食妹去嘅時候撞唔中呢幾隻口味嘅出爐時段

<黑松露芝士>

<雲石紋朱古力>
雲石紋朱古力紋路好靚, 朱古力味道濃郁, 非常好食

<一口蛋糕>

• 雲石紋朱古力
唔知道大家仲記唔記得我哋介紹過呢間古早蛋糕店🍰 @originalcakeshophk,口味超過10款,當中香濃拉絲芝士、海苔香口肉鬆同芝士愛肉鬆都好受歡迎。最貼心嘅係佢有得半份咁買❤️。最近佢仲推出全新產品:一口蛋糕。等我哋率先同大家試一試。.📍一口蛋糕($38)一份有10件,有朱古力味同原味2款選擇。外型似貝殼蛋糕,細細件。口感較實在,未算有大驚喜。.📍煙肉芝士 Bacon & Cheese($45/半份)📍海苔香口肉鬆 Pork Floss w/ Seaweed ($40/半份)點咗2款蛋糕各半份🍰,2款都濕潤鬆軟,口感綿密。紫菜肉鬆味道鹹鹹甜甜咁。而煙肉芝士餡料好多,每一啖都食到芝士同煙肉🧀🥓,食食吓有啲似食緊火腿蛋包🥯嘅感覺,直頭可以用嚟做早餐😂,蛋糕面仲有啲煙肉碎增加鹹香。

📍一口蛋糕($38)

📍煙肉芝士 Bacon & Cheese($45/半份)

源祖之味主打全天然材料同埋現場製作古早味蛋糕,有多種口味揀,仲有幾款係期間限定㗎。有選擇困難症就最fit,呢度除咗買成個蛋糕之外可以揀買半份/輕食,非常貼心,我全部都要!😮💨;海苔香口肉鬆 $40蛋味濃郁,蛋糕鬆軟、濕潤,而且比起之前食過嘅古早味蛋糕唔油膩,值得一讚。鹹味嘅肉鬆海苔同甜甜嘅蛋糕相映成趣,亦為綿密嘅蛋糕加上脆脆嘅多重口感,令人食唔停口。;黑松露芝士$45令人驚喜嘅一款,黑松露比想像中濃郁,我一打開個盒家母已經話成陣gas味撲鼻☢️。蛋糕體滿佈松露粒,同fluffy嘅蛋糕好夾,下面仲有流心芝士🧀,極香口。;一口蛋糕 $38呢個係新產品!細細舊好可愛,超似貝殼🐚蛋糕,入口綿密,上面有朱古力醬。對於我嚟講就太甜了,都係prefer鹹味嘅古早蛋糕,嘻。

;海苔香口肉鬆 $40

;黑松露芝士$45

;一口蛋糕 $38

2021-08-11
  • 黑松露芝士
  • 海苔香口肉鬆
2021-06-30 346 浏览
古早味蛋糕店開得成行成市,源祖之味可算是當中比較為人所知的一間,每次經過都有濃烈香味撲鼻而來正是其中一個吸引之處,但嚐過多款口味亦沒有太大驚喜。雖然蛋糕鬆軟亦富蛋香,不過事實上坊間絕大部份蛋糕都能達到以上標準,價格稍高並非物有所值。除了原味之外還有香濃拉絲芝士、海苔香口肉鬆、清新檸香、芝士愛肉鬆、迷人甜蜜玫瑰等共逾十款咩味之多,但每日供應款式未必相同;值得一讚的是設有全份、半份或者切件選擇,方便獨享淺嚐或自由配搭半份多試幾款口味。本以為萬無一失的香濃拉絲芝士 ($75)卻依然令人失望,芝士份量偏少,即使翻熱過後亦沒有所謂的拉絲效果,理所當然地芝士鹹香亦不突出。雲石紋朱古力 ($75) 面層舖上朱古力粒,而中間以朱古力及原味蛋糕形成雲石紋理,甜度適中但朱古力味卻沒有想像中濃厚,平平無奇與一般包裝朱古力蛋糕不相伯仲。流沙鹹蛋黃 ($45) 同樣地鹹蛋黃份量少得可憐,鹹蛋黃口感亦較乾硬細碎毫不油潤起沙。除了一般恆常口味之外不時亦有其他期間限定款式,而早前則試了其中兩款各半份;香烤紫薯 ($45) 混有不少紫薯粒,加上紫薯蓉質感幼滑且甜味自然。黑松露芝士 ($45) 則是嚐過所有口味當中相對較
雲石紋朱古力
香烤紫薯
黑松露芝士
黑松露芝士 ($45) 則是嚐過所有口味當中相對較為出色的一款,充滿濃郁黑松露香亦與芝士平分秋色,兩者配合得宜。
2021-06-28 183 浏览
嗰日行Moko新世紀廣場經過呢間源祖之味蛋糕店,啲新鮮出爐蛋糕香味吸引到我和其他途人停步望實店員切蛋糕,見啲cake彈下震下咁好軟熟好有彈性,蛋味飄香到成條通道都聞到,流口水的我忍唔住買咗幾款返去同家人朋友tea一tea These orangy old-school castella cakes are tender, springy & soft, layered with golden cheese. Every mouthful is a sheer pleasure芝士愛肉鬆▪︎Pork Floss with Cheese呢個係我哋全部人嘅No.1!肉鬆配拉絲芝士係無敵,肉鬆香味四溢,芝士滿瀉唧晒出嚟,蛋糕體棉滑細緻有蛋香,好似BB臉珠仔咁柔軟富彈性香烤紫薯~新口味▪︎Sweet Purple Potato朋友姐姐和我都大愛!每啖都食到香甜軟糯嘅紫薯粒和薯蓉,蛋糕整體唔會過甜,紫色薯蓉又靚,真鮮味煙肉芝士~新口味▪︎Bacon with Cheese 鹹香煙肉粒拼濃厚芝士,呢個鹹食蛋糕味道無遺和感,好味到可以當正餐咁食焦糖咖啡▪︎Caramel Coffee蛋糕體夠濕潤,焦糖和咖啡味

芝士愛肉鬆▪︎Pork Floss with Cheese

香烤紫薯~新口味▪︎Sweet Purple Potato

煙肉芝士~新口味▪︎Bacon with Cheese

焦糖咖啡▪︎Caramel Coffee
蛋糕體夠濕潤,焦糖和咖啡味互相配合,很適合當下午茶點

黑松露芝士▪︎Black Truffle with Cheese
打開個盒,黑松露香氣撲鼻而來,蛋糕體滿佈松露粒足料非常,芝士餡多到直接流晒出嚟!私心必試!

清新檸香▪︎Lemon
每啖都食到清新檸檬味帶自然果酸香氣

蝴蝶酥▪︎Palmier
新鮮製造好鬆脆,牛油香和甜味拿捏得宜,烘焙上色漂亮非常吸引

源祖之味 Original Cake Shop
焦糖咖啡
煙肉芝士/香烤紫薯
蝴蝶酥
2021-06-03 195 浏览
我偏喜歡食依間古早味蛋糕店🤣🤣隔咗一排冇食發覺唔同咗,款式口味多咗、分店多咗、選擇都多咗,為左迎合食客需要所有口味都設有全份/半份選擇。👓黑松露芝士-新口味淡淡黑松露味,半溶芝士,同古早味蛋糕又意外地夾👓香烤紫薯-新口味淡淡紫薯味,切面見有漸層顏色,不過唔夠多紫薯蓉紫薯粒,可以再重手重啲紫薯味。👓雲石紋朱古力係香甜嘅朱古力味,唔係甘苦朱古力,似朱古力蛋糕不過蛋糕有蛋香味。🥚味道排行:芝士愛肉鬆>皇室伯爵>海苔香口肉鬆>香滑奶黃>香濃拉絲芝士>黑松露芝士>雲石紋朱古力>香烤紫薯>清新檸香>迷人甜蜜玫瑰>流心鹹蛋黃

👓黑松露芝士-新口味
淡淡黑松露味,半溶芝士,同古早味蛋糕又意外地夾
👓香烤紫薯-新口味
👓雲石紋朱古力
2021-06-02 152 浏览
自從香港興起一股古早蛋糕熱潮之後,周圍都見到古早蛋糕店嘅身影。今次呢一間開喺旺角商場入邊,主打全天然材料同現場製作蛋糕🍰,提供超過十款口味嘅古早蛋糕🤟🏻😚。.佢嘅特別在於蛋糕有得揀全份、半份、或者係輕食裝。可以按照自己嘅需要揀返份量,又可以一次過試晒幾款口味,真係好貼心嘅考量❤️。.今次食咗4款口味,呢幾款都係$45半份📍黑松露芝士我哋覺得黑松露芝士最出色💛,黑松露味好香之餘芝士份量都係爆晒餡🧀,而且咁多款當中佢係最濕潤,最好食👍🏻。.📍香烤紫薯紫薯味都唔錯🍠,紫薯份量唔少,唔會過甜,食到天然紫薯香💜。.📍迷人甜蜜玫瑰玫瑰味嘅香味主要嚟自玫瑰花瓣🌹,帶微甜味道都幾清新。.📍芝士愛肉鬆最普通係芝士肉鬆,面頭嘅肉鬆乾咗啲,而且中間嘅夾層嘅芝士份量太少,兩者都唔突出。.

今次食咗4款口味,呢幾款都係$45半份
📍黑松露芝士

📍香烤紫薯
紫薯味都唔錯🍠,紫薯份量唔少,唔會過甜,食到天然紫薯香💜。

📍迷人甜蜜玫瑰
玫瑰味嘅香味主要嚟自玫瑰花瓣🌹,帶微甜味道都幾清新。

📍芝士愛肉鬆

店鋪:源祖之味古早味蛋糕店 (旺角)地址:旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場MTR層M47-M48號舖呢間古早味蛋糕店一年內開咗7間店😌,出面有啲古早味蛋糕一買就要買成個,但呢到可以揀半份或者輕食嘅份量,就算想買細細件試吓都得,幾貼心👍源祖之味主打全天然材料同埋現場製作,有大約十五種口味可以揀,仲有幾款喺期間限定,今個月就有黑松露芝士同香烤紫薯味😋今次試咗香濃拉絲芝士($40)、Oreo曲奇($45)、黑松露芝士($45)同香烤紫薯味($45)各半份,食過咁多間都喺第一次見黑松露芝士同Oreo曲奇味,一粒粒嘅Oreo碎又真喺幾香口吸引🤤;黑松露芝士就夠晒特別,鍾意「Gas」味嘅人就啱晒🤣;紫薯有一層層嘅紫薯蓉夾雜喺蛋糕嘅四周,無論顏色定香味上都唔錯;我最鍾意就喺拉絲芝士,食落芝士味果然香濃🧀,叮返熱嚟食仲有少少拉絲流心效果😍,芝士控喺邊呢?
店鋪:源祖之味古早味蛋糕店 (旺角)

仲有幾款喺期間限定,今個月就有黑松露芝士同香烤紫薯味😋

食過咁多間都喺第一次見黑松露芝士同Oreo曲奇味,
一粒粒嘅Oreo碎又真喺幾香口吸引🤤;
黑松露芝士就夠晒特別,鍾意「Gas」味嘅人就啱晒🤣;
2021-05-26
5 分钟 (外卖自取)
$40 (宵夜)
2021-05-14 119 浏览
➰➿➰台式古早味蛋糕➰➿➰食過返尋味所以回購了🤤! 每日新鮮製作, 出爐時聞到超香嘅蛋糕味! 佢哋最近仲新推出咗紫薯古早味蛋糕🤩✨#香烤紫薯係紫薯餡呀😍! 蛋糕好蓬鬆, 口感綿密, 裏面有紫薯粒同紫薯蓉, 入口有紫薯嘅甜香, 仲有一份蛋香! #海苔香口肉鬆蛋糕面層鋪滿海苔肉鬆碎, 夾心食到帶鹹香嘅肉鬆, 鬆軟又濕潤~
➰➿➰台式古早味蛋糕➰➿➰

#香烤紫薯