2017-10-02 117 浏览
唔好俾fb 食評呃 己小試中午担坦麵 一啲都唔辣 而且湯仲有些少甜味 另外 一個叫羊肉繪麵 個湯超鹹 要待應叫廚房換過 換完後 都係冇變 不知所謂 紅油抄手同外面其他假四川食店冇分別 所以唔駛浪費時間

紅油抄手同外面其他假四川食店冇分別 所以唔駛浪費時間
2017-09-30 185 浏览
最近睇朋友share給我的短片,辣到流口水,睇到都想食,雖然不算是很能吃辣,但是酸辣總是我最喜愛的味道,既然朋友講到要食,我也不抗拒,二試一試的心態到了這間店。我們沒有點很多餸,因為怕吃不完。四川口水雞$72 由於口水雞是例牌,因此份量比較少,只是用一個碟仔裝着,但是兩個人來算的話,份量已經很足夠了。口水雞的味道不算很辣,但是香料非常之多又濃,並且食得出有雞味,尚算難得。送白飯食一流,亦是一個不錯的開胃小食。水煮田雞$148 水煮田雞的味道相比起口水雞的味道辣成十倍,整個湯底都佈滿了紅色的辣椒,辛辣得很。不能吃辣的人不要點,特別喜歡田雞腳的肉,因為沒有太多骨,肉質非常厚,同事非常嫩滑。吸收晒辣汁的味道,非常惹味。底下亦有大量啲芽菜以及四川紅薯粉, 索晒啲汁好好食,味道好正。嫩牛熗湯麵$68這個面非常粗身,食落去嘅口感有啲似日式烏冬。湯汁帶有好濃郁嘅牛肉味,面頭有一些牛肉,口感尚算林身,口感不會太煙un,難咬開。羊肉雜湯$108羊肉湯的味道略為濃了一點,但非常香噴噴。主要吃羊肉為主吧!羊肉的口感非常軟林,主要是吃羊仔的蘇味,相信喜歡的人會很喜歡。茶類有香片、壽尾、普洱這三款茶葉選擇,而我

嫩牛熗湯麵$68

羊肉雜湯$108

茶類有香片、壽尾、普洱這三款茶葉選擇,而我們選了香片,茶味非常香濃,而是侍應不時fill,水非常貼心,而茶界係$15 /位。
2017-09-30 217 浏览
路過大有廣場,發現餐廳已經轉哂~~見到其中一間係川菜~  一於湊下熱鬧~~ 好彩早到, 無訂位都有位坐。因為好誇張, 雖然係平日時間,但未夠7點已經差唔多爆滿~~餐廳有一個2人餐set, 但對比下比較清淡~ 唔岩我這個嗜辣之人~~最後我地散叫左孜然羊肉、辣子雞、水煮牛肉~職員都好細心問需唔需要白飯~~全部咁濃味~ 當然要白飯!上菜速度好快,唔駛20分鐘就上齊哂~而且每碟份量都好大~~ 相信3人分享都無問題~孜然羊肉:絕對對版,啖啖肉之餘~羊肉唔會太乾柴~而且孜然粉勁足料~水煮牛肉:略厭唔夠辣~ 亦唔夠麻~如果鐘意辣,落單記住加辣~但牛肉數量多~ 同埋有薯粉係底~d粉幾入味~ 辣子雞:最推介依款辣子雞~所有雞粒都醃過同炸過~配埋花椒一齊食~ 又辣又麻~~非常過癮~~~而且岩岩炸起熱辣辣~雞粒Size 一口一粒~ 份量又多~~配白飯一流~~~只賣98蚊,性價比最高係佢!
路過大有廣場,發現餐廳已經轉哂~~
見到其中一間係川菜~  一於湊下熱鬧~~

最後我地散叫左孜然羊肉、辣子雞、水煮牛肉~
職員都好細心問需唔需要白飯~~
全部咁濃味~ 當然要白飯!

上菜速度好快,唔駛20分鐘就上齊哂~
而且每碟份量都好大~~ 相信3人分享都無問題~
孜然羊肉
孜然羊肉:
絕對對版,啖啖肉之餘~
羊肉唔會太乾柴~
而且孜然粉勁足料~
水煮牛肉:
略厭唔夠辣~ 亦唔夠麻~
如果鐘意辣,落單記住加辣~
但牛肉數量多~ 同埋有薯粉係底~
d粉幾入味~
辣子雞:
最推介依款辣子雞~
所有雞粒都醃過同炸過~
配埋花椒一齊食~ 又辣又麻~~非常過癮~~~

而且岩岩炸起熱辣辣~
雞粒Size 一口一粒~ 份量又多~~配白飯一流~~~
只賣98蚊,性價比最高係佢!
孜然羊肉
無咁大個頭就唔好戴咁大頂帽,間餐廳係宣傳訪問講到-->“麻辣水煮魚冇得叫BB辣 四川師傅企硬:如果唔辣就唔係川菜” --> 好味自慢嘅口氣呀! 睇下今日你令我哋嘅happy Friday 幾掃興! 電話卜枱,未試過便要求人電話訂貴價海鮮,老娘亦不是腦殘,懂得睇open rice menu 再決定,果真隱瞞水煮魚非只得桂花魚或龍躉!好不老實的感覺。。來到取位, 點完菜,端來鐵觀音茶包茶。。。浸了全晚所謂的茶比清水有色。。。淺啡都說不上。。。算。。等小菜。。先嚟個前菜。。。川北涼粉宣稱自製,$48 有約莫15條。。一點也不誇張。。。少到似鄰桌收拾的廚餘。。。 幸另一涼菜夫妻肺片有辣味。。但。。我極懷疑內裡是否滴滴香。。。只有辣而無四川辣椒的香辛味。。好假。。。真好似海鮮杯麵內的乾癟雜錦海鮮粒。。。虛有其名而味道拍馬也追不上正宗。。。再嚟個平凡炒土豆絲。。。真係無辣點解menu要提示此菜有辣? 大家心知不妙,對望而無言 ? 乜料啊?! 主菜嚟了, 主角嚟了,水煮桂花片。。粗口在腦中如噴火岩漿達到臨界點。。。成盤辣椒無辣無花椒味 , 連桂花魚應有嘅底味都無。。。成盤魚白白被個自
無咁大個頭就唔好戴咁大頂帽

主菜嚟了, 主角嚟了,水煮桂花片。。
粗口在腦中如噴火岩漿達到臨界點。。。成盤辣椒無辣無花椒味 , 連桂花魚應有嘅底味都無。。。成盤魚白白被個自誇四川魂嘅老闆/大廚 解體落得如斯田地。。。噢。。我們的桂花死得不明不白。。。嗚嗚
伏到一個點!

係盤辣椒渣上找桂花魚片同搵where's wally 一樣咁有趣 !

服務方面, 點菜繼續sell人食貴價海鮮。。。四川菜從不會同海鮮扯到什麼關係 再者,新鮮海鮮俾辣椒蓋味不是食海鮮的真諦。。最多是辣子蝦為四川海鮮代表罷了。。水煮魚亦然。。。桂花魚同龍躉亦不是正宗四川食材。。。唉。。。當遊客劏的感覺。。劣。。跟住交枱講明90分鐘。。。為了做多枱生意。。。竟然提早30分鐘催促埋單。。。光速餐。。。光速食物。。。明晒,無下次!

所以呢, 結論係唔好信飲食雜誌鱔稿, 辣味連門口都未到,何來就香港人什麼bb辣。。。譁眾取寵。。無回頭客不是生意之道。。。

2017-09-29
2017-09-29 107 浏览
去到要等位晚餐!等了三十分鐘!叫了二人餐、味道可以,水煮牛肉,口水鷄,酒釀丸子,價錢合理,份量適中,另收每位茶位$15!價錢合理,份量適中,装修环境也可接受!!
灣仔新開餐廳,咁愛酸辣o既我,點會唔試?除左裝修好中國特色之外,d餐具都好中國風~3個人坐卡位夠闊落油燜小竹筍 $58醬油味香,好入味,筍嫩~涼拌豆腐乾絲 $48睇餐牌以為係五香豆干,原來係紅油的,都ok蔥爆牛肉 $82必食! 好夠鑊氣!一擺上台已經聞到好香!京蔥爆都剛剛好,唔會太熟或太生;牛肉香口又嫩,正,好適合配白飯!糖醋小排骨 $88酸酸甜甜好開胃! 排骨唔會太肥,啖啖肉,另一個送飯一流菜式~四川口水雞 $72望落去好似好辣咁,但食落香料好足,無想像中辣,仲甜甜地,即使唔太食得辣o既朋友可以試試。土家酸菜魚片 $98另一個必食推薦! 酸菜湯好開胃,好好飲。 唔會話酸到好寡,味道層次豐富,魚湯鮮甜。魚肉剛剛好熟,好嫩有唔腥。d湯飲晒一滴都無剩~~~雜糧窩窩頭 $48特別嘢~ 唔係度度有得食~ 類似饅頭中間有個窿,俾你放d餡料入去一齊食,好得意。餡料有鹹菜,肉碎等,好鹹香~ 炸醬麵 $62麵滑彈呀,炸醬肉醬撈埋一齊食,好味~
灣仔新開餐廳,咁愛酸辣o既我,點會唔試?
除左裝修好中國特色之外,d餐具都好中國風~
3個人坐卡位夠闊落
油燜小竹筍
油燜小竹筍 $58
醬油味香,好入味,筍嫩~
涼拌豆腐乾絲

涼拌豆腐乾絲 $48
睇餐牌以為係五香豆干,原來係紅油的,都ok
蔥爆牛肉

蔥爆牛肉 $82
必食! 好夠鑊氣!一擺上台已經聞到好香!

糖醋小排骨 $88
四川口水雞

四川口水雞 $72
土家酸菜魚片
土家酸菜魚片 $98
魚肉剛剛好熟,好嫩有唔腥。d湯飲晒一滴都無剩~~~
雜糧窩窩頭

雜糧窩窩頭 $48

餡料有鹹菜,肉碎等,好鹹香~
炸醬麵

炸醬麵 $62
麵滑彈呀,炸醬肉醬撈埋一齊食,好味~
油燜小竹筍
蔥爆牛肉
四川口水雞
土家酸菜魚片
雜糧窩窩頭
炸醬麵
2017-09-26 2095 浏览
又喺Facebook見到某假期推介的新食店,似乎現在在香港開餐廳,必定有網上宣傳(當然都非常奏效),今次星期日中午又黎試吓辣~地點位於大有廣場,店內環境闊落,周日中午唔full,加個大紅燈籠高高掛,頓時變中國式餐廳。不錯的是周日中午仍有午市套餐,叫了一份水煮魚片,一份麻婆豆腐,都是午市套餐已各配了一碗白飯,還有酒釀丸子及自家製無公害番茄肉丸湯(無公害呢個term真係好搞笑)。*水煮魚:本來我哋擔心魚片會好多骨,問咗姐姐後佢話不算多,以為佢只係做廣告,點知d魚片好嫩滑,真係好少骨!魚片幾新鮮,仲痴住魚皮,彈牙又有魚油香,魚片數量都唔少;整體來講d辣比較麻,唔會嗆喉,亦好入味,食食下會開始默默地流淚(眼水啫)⋯⋯不過因我地食得慢,碟水煮魚又keep到熱,食到下面嘅薯粉已經淋晒,夾嘅時候會比較爛。*麻婆豆腐:麻婆豆腐整體冇乜驚喜,亦唔會失望;豆腐好滑,肉燥亦都夠多,但係覺得overall太油,拌飯一齊食,d飯變晒紅油飯,所以食到最尾冇再撈飯食。*無公害番茄肉丸湯:蕃茄好似同平時一樣,唔知係咪真係無公害呢?但肉丸的確有比到驚喜:唔係彈牙既質地,但係好淋同埋鯪魚滑打得好滑,清清淡淡既湯,做頭盤或

*水煮魚:

麻婆豆腐

無公害蕃茄肉丸湯

*無公害番茄肉丸湯:蕃茄好似同平時一樣,唔知係咪真係無公害呢?但肉丸的確有比到驚喜:唔係彈牙既質地,但係好淋同埋鯪魚滑打得好滑,清清淡淡既湯,做頭盤或者最尾飲黎解辣都OK~

酒釀丸子
*酒釀丸子:必點嘅解辣良品!!淡淡桂花香,唔會太甜,米糟唔會因過分加熱而變酸,雖然丸子比較痴牙,但都幾好味~

整體不俗,下次再嚟試其他菜式!
2017-09-24
無公害蕃茄肉丸湯
2017-09-25 191 浏览
第一次黎食 發覺有唔少人黎等位 餐廳比想像中細 本身諗住食水煮魚 可惜已紅賣哂 😩😩😩 後來點左水煮魚片 涼皮 炒四季豆 同 高力豆沙味道正正常常 冇咩特別 豆力豆沙就真係皮多過涵
第一次黎食 發覺有唔少人黎等位 餐廳比想像中細
味道正正常常 冇咩特別 豆力豆沙就真係皮多過涵
四川人無辣不歡,不過香港人個個口味不一,為了迎合大眾所需,坊間不少的川菜店均設有大、中、小辣選擇之外,什至有些還分有一至十小辣等。不過,這次和媽媽來到一間新店的四川菜館,則沒有辣度選擇,媽媽自問是個視辣為食生菜之人,辣到噴火的菜式自然是她大力之選。餐廳充滿一貫中國風,白色牆身載有木板通花雕刻設計,襯上火紅色的吊燈籠和大大個走馬燈飾,特別是橫樑上的一整幅清明上河圖,再播放著充滿中國民間色彩的民謠、粤曲,餐具亦悉心採用中國面譜的碗碟,都表露了餐廳的精心打造。細看餐牌,食物款式不算很多,但都是大路菜式,分有涼菜、肉類、海鮮、豆腐蔬菜類、湯羹、水煮類、點心、麵飯類、甜品和飲品等。重慶辣子雞 ($98) 賣相非常對版,干辣椒多得幾乎把雞肉粒掩蓋住,雞丁每粒也炸得金黃乾身酥脆,鹹度充足,用上很多花椒和辣椒去炒,雙重辣度的刺激,辣得過癮之餘又先來給我們下個馬威,辣得我趕緊喝幾杯茶去解解辣。土家酸菜魚片 ($98)家的母親大人超愛吃魚,在落單之前還在爭論究竟要點一整條酸菜桂花魚鍋($218),定還是平一點的酸菜魚片($98)?結論因為第一次來嚐試,還是保留一點,點個便宜的。不過原來我們都走漏眼,酸菜魚

土家酸菜魚片 ($98)

家的母親大人超愛吃魚,在落單之前還在爭論究竟要點一整條酸菜桂花魚鍋($218),定還是平一點的酸菜魚片($98)?結論因為第一次來嚐試,還是保留一點,點個便宜的。不過原來我們都走漏眼,酸菜魚片的陣容都不惹少,一整鍋端上,份量真的真的很多,非我和媽媽二人之力能把它KO。

鍋中大概有十多塊魚片,魚肉明顯經過細心處理,我吃五、六片魚肉之多,都未有發現明顯𠝹口的魚骨,愈吃愈安心。魚片經過餚煮,肉質未算很嫩滑,也不叫嚡口,整體實淨不淋爛。

配上大量的酸菜,酸度不會讓人臉皺在一起,味道卻令人很開胃。而且酸菜的功效有很多,當中的乳酸能提神醒酒、增進食慾、幫助消化,還可以促進人體對鐵元素的吸收,難怪女生要多喝一些。魚片與大蔥、生薑、大蒜、香蔥、干辣椒和胡椒粒共煮,充斥濃郁的胡椒香,味帶辛,不搶喉。秋涼時來吃個熱乎乎的酸菜魚片,再配碗白米飯,果然暖心又暖胃。

孜然羊肉 ($108)

不少人都忌怕羊肉那單純的羊羶味,小妹當然也不例外,不過這碟孜然羊肉,被孜然粉祛除腥膻異味得一乾二淨。入口肉質細膩軟嫩,肉汁還很豐富。孜然味道芳香,羊味豐碩,整體以辣香為主導而微帶咸香,非常誘人可口。不過個人自問不是芫茜的鐵粉,對於與羊肉混在一起的芫茜堆,實在有種要刻意逐條逐條挑走的心理病。

薑汁湯圓 ($42)

薑汁湯圓 ($42)

薑汁湯圓比起平常一般坊間的稍為細粒一點,不過同樣能做到皮薄餡靚,外皮軟滑,芝麻餡一咬便有流沙效果,味道甘香亦不太甜。薑湯的部分有也夠薑,一流。不過一碗只有四小粒便要索價$42,定價太高。

豆沙窩餅 ($42)

預先分切好一件件的豆沙窩餅,入口方便,外層香脆有嚼勁的餅皮,內裡配著微甜軟糯的豆沙饀,一口咬下滿滿的幸福滋味,若然饀料再飽滿一點便更滋味了。

湘蜀人家 (灣仔)
灣仔莊士敦道181號大有廣場2樓218號鋪
2017-09-15
2017-09-24 293 浏览
星期四大約3點左右到大有商場搵食,原本想去安南食碗牛河,卻被我發現有新嘢,遂入去試試。下午茶好多選擇,我的選擇困難症又發作,食什麼好呢?鮮肉蒸餃?野菜煨麵?津白肉絲炒麵?最後想試未食過的熗鍋麵,看名字以為是辣的,後來職員說唔辣架,那就放心叫了。下午茶包前菜、主食及飲品各一,我的嫩牛肉熗鍋麵大大碗,感覺好似食緊用湯煮的上海粗炒,味道不錯!涼伴小雲耳對我來說有點辣,放入麵裡就OK。每檯一壺茶但免茶芥,職員很友善,食得舒服。

嫩牛肉熗鍋麵

每檯一壺茶但免茶芥,職員很友善,食得舒服。
2017-09-21
2017-09-23 1971 浏览
見到這間新開湘前的介紹,師傅說這裡沒有辣度選擇。他那對味道的堅持,讓人很想試試。蒜泥白肉難忘黃埔蔡瀾美食坊裡詠藜園的蒜泥白肉。不知道餐廳還在不在,以前幾乎每兩個星期都會去一次,每次必點蒜泥白肉。那白肉切得超薄,薄得透光,手工叫人佩服。這個白肉不同做法,一樣有肉有脂肪,但有少少厚度。肉不嚡不韌,脂肪不油但不算香,好處是做出有層次的口感。始終喜歡軟又薄的口感,不過這個蒜泥白肉並沒被比下去,重點是其辣油。很香,辣得夠清,惹味,不油膩。再撒上花生碎、芝麻和蔥花,更是好吃。墊底的軟腍薄切青瓜片,吸滿辣油,既有青瓜的清爽,又有辣油的香。泡椒腰花以前家裡常煮豬腰,後來不知為何,沒再吃過。一見到餐牌上的這道菜,便選了,回味一下。紅色和綠色的辣椒,還有很多蔥一起炒,炒得很香。木耳滑溜溜,萵荀超爽脆。豬腰切成花狀,無聊地想起八爪魚腸仔。滑、嫩、微爽。好吃之餘,營養亦豐富,一舉兩得。四川担担麵先嚐啖湯,被它的香濃嚇了一跳。很久沒有吃過如此美味的担担麵。湯底花生味濃郁,而且夠熱,夠辣,夠刺激,卻不過份。肉碎和蔥花不用多,下得恰到好處。別看表面一層辣油,吃起來並不油膩,還有保溫之效。小時候最愛吃詠藜園的擔擔麵,
蒜泥白肉
蒜泥白肉
泡椒腰花
泡椒腰花
四川担担麵
四川担担麵
小時候最愛吃詠藜園的擔擔麵,尤其喜歡爽彈幼身的麵。雖然這是較粗較軟,卻未至於腍,都有咬口。掛滿湯,啖啖都是滋味。
西洋菜餃
打開蒸籠,冒出白煙,露出六隻精緻的餃。一開始覺得每人三隻好像太多,吃著吃著,嫌三隻太少。皮不厚,亦不薄,帶嚼勁卻不乾不濕,不黏不韌。包著滿滿的菜,菜味濃重,沒有多餃的調味。
西洋菜餃
香茜魚頭豆腐湯
見到熱騰騰的湯,忍不住先喝一口才拍照。奶白色的魚湯,味道濃郁,熬得十分甜,用料十足之餘,還得花心機熬。芫茜清香,跟魚油很夾。
香茜魚頭豆腐湯
浸在湯裡的魚頭,份量不少。
魚身位置切開一片片,吃得方便。
撈起來才發現原來魚頭這麼大。魚肉嫩滑,一邊小心多骨,一邊細味魚的鮮和甜。煎過的皮即使浸在湯內一段時間也沒有影響它的香。反而魚頭不算巨型,滑溜溜的透明脂肪不多,幾啖特別嫩滑的肉、魚眼後又滑又香的脂肪,叫人特別珍惜。
酒釀丸子
前面的菜色都幾有質素,即使飽了,還是想試試甜品。酒釀丸子甜度低,是酒釀天然的甜,還有幽幽的桂花香,不過酒味不重。丸子的糯米粉味清香,而且軟綿綿。整體不錯,唯獨欠了酒香,留下遺憾。
酒釀丸子
很滿意的一頓晚餐,環境服務也不錯。尤其擔擔麵,特別難忘。
2017-09-17
  • 四川担担麵
2017-09-22 725 浏览
因為facebook既介紹先過黎,野食係可以既,但係服務同管理完完全全有改善進步既空間。首先,我地透過OpenRice booking, 但個staff完全唔知有咩客到左 派飛同訂位既客分唔清。然後,食左唔夠一個鐘 食到咁上下就問人食晒未,就收晒所有野 ,已經打左個突咖啦。點知,都未開口叫埋單 唔夠半分鐘就隊張單埋黎 由落單到埋單一個鐘都唔知有無星期五晚上朋友聚會想好好傾下都比人趕走 唔會再去囉 真係好失望呀!!!

2017-09-21 547 浏览
愛吃川菜,卻怕多油重鹽辣翻天。這間餐廳的主廚開餐廳有心思,以上問題全部避免,仍能令食物香辣美味。一個字:贊!那些只會一味搞辣、不重視味覺層次的所謂川菜館,與此相比高下立見。
3K
2017-09-21 698 浏览
天氣熱還要食辣?所謂以毒攻毒丫嘛。其實香港地食嘢無分季節,大熱天時開著冷氣打邊爐咪係一樣道理囉!公司附近開了間湘菜館,有傳單傳到來公司,新張期間免茶芥,套餐也只不過數十元,抵食呀!於是乎公司上下七嘴八舌地話要去,又適逢老板今天出差,山高皇帝遠,食多少少時間冇人知......!浩浩蕩蕩一行六人,各人點了套餐。我的是老成都擔擔麵。擔擔麵最著重湯底。嘩!好濃稠,花生香氣飄散,麺質柔韌,卦湯力強,辣油要求另上,可案自己辣度調配。正宗的老成麵唷!套餐配紅油抄手三粒。辣度適中。皮薄餡多,每啖充滿質感。豆漿微溫,豆味香濃。整個套餐共$79,灣仔區內算合理價錢。

浩浩蕩蕩一行六人,各人點了套餐。

老成都擔擔麵

套餐配紅油抄手三粒。辣度適中。皮薄餡多,每啖充滿質感。

紅油抄手

豆漿微溫,豆味香濃。

整個套餐共$79,灣仔區內算合理價錢。

2017-09-21
老成都擔擔麵
紅油抄手
上星期同K先生,去咗灣仔大有廣埸新開的湘川菜館食晚餐,食物非常有水準,而且菜館裝修同餐具很有中國特式。食物款式非常多而且很正宗,很有中國味道。賽螃蟹蛋白非常嫩滑,魚肉非常鮮味,廚師掌握火喉恰到好處,非常有水準,好食到停吾到口鹽爆牛柏葉:牛柏葉很爽口,很有鍋氣,好味道糖醋小排骨:排骨肉質嫰滑,酸酸甜甜非常開謂K先生點咗佢至愛的四川擔擔麵,K先生話好正宗好好味,麵質彈牙,辣辣地很惹味。西洋菜肉餃餃子不但外型很靚,而且皮薄餡靚,味道一流自磨豆漿:豆味很濃很香,非常新鮮甜品高力豆沙:外層鬆軟,內層豆沙餡很足很香甜

食物款式非常多而且很正宗,很有中國味道。
賽螃蟹

鹽爆牛柏葉
:牛柏葉很爽口,很有鍋氣,好味道

糖醋小排骨
:排骨肉質嫰滑,酸酸甜甜非常開謂

西洋菜肉餃
餃子不但外型很靚,而且皮薄餡靚,味道一流

自磨豆漿
:豆味很濃很香,非常新鮮

甜品
高力豆沙:外層鬆軟,內層豆沙餡很足很香甜