2020-01-17
香港嘅天氣真係唔穩定,成日都忽冷忽熱咁😥難得呢排凍返咁多,打邊爐條癮即刻返哂嚟!呢間新開火鍋店人氣真係超高!星期六過嚟食門口堆滿哂人😱全靠我為食嘅意志,排咗大概一個鐘終於有位😍一入到去同商場好似兩個世界咁,第一次去一間環境偏暗咁有格調嘅火鍋店🙆🏻♀️最驚喜係沿路入去座位會見到一個噴曬煙嘅小水池👍🏻相當靚同有氣氛‼️雖然知道當日佢哋嘅員工都忙到劈哂手,不過都不忘為我地介紹下個Menu同埋比圍裙我哋🥰跟住仲免費上咗一壺台灣貴妃烏龍茶比我哋,焗3分鐘就飲得,茶味香濃!湯底有好多款選擇,貪心嘅我當然嗌鴛鴦鍋啦😂今次叫咗個聚會鍋(珍鮮菌菇鍋)&埋表白鍋(蕃茄牛膝骨鍋)🍅湯底非常足料!半邊鍋嘅牛膝都有2大舊🤩點完個湯就出去睇睇個自助醬料區啦,超多款醬可以選擇!而Menu同呢個自助醬料區都有簡介點樣mix會比較適合點咩嘢食,非常細心💕仲有我超愛吃嘅中華沙律可以任拎!因為排咗隊都一段時間先入到嚟,所以真係好肚餓😳今次兩個人都叫咗好多嘢食!先嚟兩款滑類飛魚籽墨魚滑🦑滿滿飛魚籽,除咗墨魚鮮味外仲多咗一份爽嘅口感!好好食,又足料😋正當我想整啲墨魚滑落個鍋度果陣,有個女經理突然衝過嚟話幫我落,服務有幾熱心喎🥰松
呢間新開火鍋店人氣真係超高!星期六過嚟食門口堆滿哂人😱
全靠我為食嘅意志,排咗大概一個鐘終於有位😍
先嚟兩款滑類
飛魚籽墨魚滑🦑
松茸菌菇海鮮滑🍄
好特別嘅滑,食落去有陣陣松茸味!而且咬落有好多切碎咗嘅菌菇,超好口感!
時蔬湊湊🥬
雖然菜真係無乜特別好講,純粹係解解油膩,減少罪惡感😂但真心覺得好抵食!呢個雜菜拼盤只係$98,雖然話就話係細size,但其實乜都齊👍🏻個人認為就算3-4個人都係叫呢個size就夠!
美國特選級牛小排🐂
戳10秒左右就食得,肉質幼嫩!牛味亦都好濃郁,而且份量都算幾多下!
烏雞肉卷🐥
必試‼️必試‼️必試‼️好重要所以講三次!個人應為真係要點嚟試一試嘅一款肉類,因為出邊真係唔覺有烏雞用來做打邊爐嘅食材!平時阿媽煲湯就煲得多,但佢切咗薄片就咁戳熟嚟食,個烏雞味真係好濃郁!超正💕
之後仲有叫咗墨魚仔🦑、巴沙魚🐟同埋個山藥,呢幾款都係不過不失!但碟碟都勁大份😂👍🏻
仲有呢杯乳酸味嘅沙冰,酸酸甜甜真係超好味!而且又可以解油膩🥰通常其他火鍋店都係食完先會俾你一杯,但據我所知呢度佢係無限再問店員拎都得👍🏻
另外如果鍾意食鴨血豆腐嘅朋友真係超有福,因為呢度嘅鴨血豆腐可以免費無限任加😂食到你唔想食都仲得👍🏻
食飽飽先知原來仲有甜品送...雖然已經飽到想嘔,但甜品始終第二個胃😂所以都試一試啦,呢款係茶味嘅果凍!茶味好出,而且唔會好甜!就連我好怕食甜嘢都覺得好好食😍
希望嚟緊可以keep住凍,因為呢間火鍋店實在太正,好想呢個冬天再嚟食多幾次!