2020-06-19
2040 浏览
今日又來到呢一間我最愛嘅火鍋店,一坐低先飲一碗熱辣辣嘅糖水,喺未食熱氣野之前先清一清熱,潤一潤喉。餐廳而家轉左手機落單,比以前更加方便,隨時隨地都可以加單。每次嚟我哋都係叫鴛鴦湯底,通常都會係普通辣再加另一款湯,今日我哋就揀咗大骨湯底。大骨湯底入面有一大塊豬骨,另外又加咗粟米同紅蘿蔔調一調味,有肉味得來又好清甜。每一次我哋嚟其實都係食嗰幾種火鍋配料,其中百試不厭嘅有呢一個墨魚滑,墨魚滑唔係剩係得粉漿嗰隻,入面真係食到有墨魚肉,另外我哋都覺得午餐肉放落麻辣湯底食係超級好食。如果要數特別推介嘅,就有下面呢兩款內臟,分別係大刀豬腰同埋牛骨髓。因為男朋友唔食內臟,所以只叫半就啱啱好。大刀豬腰會送辣椒粉嘅乾碟,所有內臟點呢一個都會變得十分之野味,所以我每次都會為咗佢而叫大刀牛肝或豬腰。豬腰切得好薄,又夠新鮮,食落口完全唔會有內臟嗰種蘇味另外清湯嗰邊我哋就叫咗幾款菜加落去,呢度嘅素菜普遍都係比較新鮮同埋大碟,叫半分都夠兩個人食。買單每人三百蚊,我就覺得一啲都唔貴,因為而家你去任飲任食嘅火鍋店都要接近$200 ,但係食材就一定冇呢一間咁新鮮。而且呢一度嘅湯底真係好濃厚,就算唔點醬碟都夠味。