2020-06-14 808 浏览
今日黎荃灣行街,原來荃灣都有渝味曉宇,不過就難搵少少,因為成層既商舖差唔多吉晒/裝修緊,想去既朋友記住搭完電梯轉左⬅️一開始叫了鴛鴦鍋,一邊麻辣,一邊什菇鍋。麻辣夠香辣,但更令我驚訝卻是個什菇鍋,配料足、湯底清,用來煮食蔬菜一流!肉類就點了安格斯肥牛、蝦滑、雲吞等食材。這間最好的地方是所有配菜都可點半份,份量剛好適合兩人進餐!肥牛依舊高質,肥瘦適中,又夠牛味。蝦滑彈牙,每次來到必點之選,雲吞料足!另外見佢當季食材推介蟶子,就嗌半份試下~比想像中鮮甜,性價比幾高菜類就叫了功夫萵筍片、皇帝菜、娃娃菜、蘿蔔等。特別一讚的是萵筍片,果然刀功十足,片成薄片,食落爽脆清甜!皇帝菜亦是特別之選,菜味清香,咬口爽脆!主食方面就一定要提提苕粉,口感像薯粉,比薯粉更好的地方是比較厚切和彈牙,配上麻辣湯就是完美配搭。最後,甜品叫了冰粉,平衡一下濃濃的飽吐感,十分欣賞冰粉上鋪滿不同類型的穀物,增添不少口感和特色。飲品亦不小得酸甜開胃的洛神花茶,這餐十分滿足😀😀!

2020-06-13