2020-09-29 153 浏览
前幾日同朋友去開荃灣行街,見到呢間餐廳好多人食,所以就決定一齊試吓啦,點知真係有意外嘅驚喜,味道超正,令人好滿意阿!!!湯底方面我哋叫咗麻辣湯拼菇菌湯,麻辣湯味道惹味,令人越食越想食!!!!!我哋仲叫左牛肉,入口牛味超濃,令人食極唔停口,仲叫咗墨魚滑同蝦滑,同樣食得出真材實料,魚卜味道好新鮮,超正!!!仲叫左珊瑚蚌,爽口鮮甜,值得一叫🤣🤣🤣有機會下次同朋友都會再黎😂😂😂😂😂🤣🤣

有機會下次同朋友都會再黎😂😂😂😂😂🤣🤣
2020-09-23 161 浏览
如心廣場一期全新裝修了!靚左好多,又多了食肆,3樓有新開不久的麻辣火鍋渝味曉渝,之前食過尖沙咀分店,都覺得好滿意,荃灣呢間更大更靚,一樣有落地大玻璃,採光充足。入門的時候就提供口罩袋,一坐低就送上糖水☺️☺️台面已有齊香油及蔥花蒜蓉。 這裡用掃碼落單,睇到哂自己落左咩單,很方便。湯底每位計算$38,茶水$20,極喜歡這個湯底人頭計法,非常方便兩個人黎食!還可以點鴛鴦鍋,今次就選了麻辣鍋和山珍菌湯。山珍菌湯本身已有好菌菌在內,好抵食!另一樣我很欣賞的是,這裏的邊爐配料大部份都可以半份半份地叫,兩個人食都可以食到好多唔同款式!👍🏻去的時候,蟶子當造,點了鮮活海蟶半份,才$39!雖然個人覺得麻辣湯底就有點蓋住了海鮮的鮮味,不過口感爽口好吃,飽滿多肉!放落山珍菌湯裡就比較鮮甜!而肥牛才是麻辣的好朋友!安格斯優質肥牛半份($119)必點😚😚另一款麻辣的好朋友是鴨血(半份$42)滑滑的口感,吸收了麻辣香氣。喜歡湯底的話必選曉宇苕粉(一份$59)粗粗扁扁的,勁索湯又煙韌彈牙!另外點了田園菜籃(半份$42),麻辣蔬菜雖然好油但係真係好好食!炸腐皮、油炸鬼也推介!喜愛麻辣的朋友不要錯過。

山珍菌湯本身已有好菌菌在內,好抵食!

去的時候,蟶子當造,點了鮮活海蟶半份,才$39!

炸腐皮、油炸鬼也推介!喜愛麻辣的朋友不要錯過。
2020-09-22 110 浏览
2大2小嘅生日聚餐~去門口已經見到好多人等緊位好彩一早book咗位、所以一去到就可以入座喇入座之後,員工好好幫手擺好bb櫈👍🏻👍🏻每人會有條圍裙俾你著,咁就唔怕俾湯彈到件衫喇👍🏻👍🏻 不過無小朋友size~坐定之後就揀湯底同食物原本想叫九宮格湯底~但發現九宮格全部都係辣㗎😂用行有小朋友就食唔到、咁就叫鴛鴦鍋啦~ 湯底好重味, 食完會比較口渴但係都好味嘅😛而食物方面,種類唔算多,份量屬於少😂所以性價比唔算高但係值得一提就係桂花蚌好鮮甜,係加分位小朋友都話好食😋
2大2小嘅生日聚餐~

去門口已經見到好多人等緊位

好彩一早book咗位、所以一去到就可以入座喇

入座之後,員工好好幫手擺好bb櫈👍🏻👍🏻

坐定之後就揀湯底同食物

原本想叫九宮格湯底~

但發現九宮格全部都係辣㗎😂

用行有小朋友就食唔到、咁就叫鴛鴦鍋啦~

湯底好重味, 食完會比較口渴

但係都好味嘅😛

而食物方面,種類唔算多,份量屬於少😂

所以性價比唔算高

但係值得一提就係桂花蚌好鮮甜,係加分位

小朋友都話好食😋

2020-09-18
庆祝纪念
生日
  • 桂花蚌
2020-09-21 124 浏览
最近去咗一間我最鍾意嘅麻辣火鍋店,。我係一個辣妹。一個月總要食幾次麻辣嘢如果唔係會唔開心😂🤣。呢間渝味曉宇。喺荃灣如心廣場真係好方便!雖然我好鍾意食辣但係我都會叫鴛鴦湯底因為九宮格真係會食到第二朝係咁去廁所🤣😂。今次揀咗個雜菇湯底同埋個麻辣湯底。兩者可以中和一下😆😆。雜菇湯底裏面有好多菇!足料!食麻辣火鍋當然唔少得食鴨血啦!放落麻辣湯底吸晒啲味真係好正。至於肉類分別叫咗牛羊豬。佢哋啲樣用意外地唔會好蘇,另外佢個黑豚腩肉都好味😋😋當然唔少得我最鍾意嘅鵝腸!另外叫咗佢哋嘅手打丸同埋蝦滑都好彈牙😚。個燕餃餃份量都有好多。細細粒食極都食唔完。另外個生蠔我哋就略嫌貴咗啲得嗰兩舊,味道一般。另外個蚌就好好味!整體好OK!
呢間渝味曉宇。喺荃灣如心廣場真係好方便!

2020-09-21 135 浏览
前幾日同朋友下午時間行開荃灣,就決定一齊食火鍋開心吓啦,結果果然冇令到我哋失望,呢間餐廳嘅嘢食又靚又好食!!!!!湯底方面我哋一邊揀咗煲湯令一邊就叫咗小辣嘅麻辣湯,菇湯入邊本身已經有好多材料,去了方面我哋叫咗個滑牛肉,牛肉好滑,入口口感好好,再叫左牛柏葉,牛柏葉爽口,感覺好新鮮,海鮮方面除咗魚之外仲叫咗蠔,蠔大大隻,超鮮甜,食完令人超滿足最後我哋仲叫咗冰粉作為甜品,為呢一餐畫上完美句號🤣🤣🤣🤣

最後我哋仲叫咗冰粉作為甜品,為呢一餐畫上完美句號🤣🤣🤣🤣
2020-09-21 76 浏览
疫情下已經好耐無出去食飯,難得放監女朋友仔即刻 book 咗呢間麻辣火鍋!一坐低店員即刻送上糖水,十分貼心!火鍋有好多選擇,我地㨂左麻辣鴛鴦鍋,山珍菌湯底,啱晒我哋呢啲想一路食火鍋一路食下菜同菇嘅人!麻辣唔算太辣,但香香麻麻感覺真係好正好過癮!曉宇嫰牛肉果真十分爽嫩,多汁肉滑,下鍋2-3分鐘即可。曉宇苕粉係另一必食推介,入口煙煙韌韌,最重要係放落麻辣鍋到吸晒啲湯汁,十分入味可口!鴨血鹵汁入味,爽口有質感!配麻辣食真係絕配,食到唔想停!鵝腸目測洗得好乾淨,鮮味十足,煙韌爽口,又係灼一灼就食得!墨魚滑好鮮墨魚味,食得出粉漿少,而且入口仲咬到粒粒墨魚肉!炸豆皮即叫即炸,入口鬆脆,十分出色!
疫情下已經好耐無出去食飯,
難得放監女朋友仔即刻 book 咗呢間麻辣火鍋
一坐低店員即刻送上糖水,十分貼心!

火鍋有好多選擇,我地㨂左麻辣鴛鴦鍋,山珍菌湯底,
啱晒我哋呢啲想一路食火鍋一路食下菜同菇嘅人!
麻辣唔算太辣,但香香麻麻感覺真係好正好過癮!

曉宇嫰牛肉果真十分爽嫩,多汁肉滑,下鍋2-3分鐘即可。

曉宇苕粉係另一必食推介,入口煙煙韌韌,
最重要係放落麻辣鍋到吸晒啲湯汁,十分入味可口!

鴨血鹵汁入味,爽口有質感!配麻辣食真係絕配,食到唔想停!

鵝腸目測洗得好乾淨,鮮味十足,煙韌爽口,
又係灼一灼就食得!

墨魚滑好鮮墨魚味,食得出粉漿少,
而且入口仲咬到粒粒墨魚肉!

炸豆皮即叫即炸,入口鬆脆,十分出色!

2020-09-16 68 浏览
餐具齊全及細心,提供圍裙,用具配置細緻,坐位編排舒適,尤其高枱位置。食物新鮮,賣相吸引,還有半份選擇,適合二人世界。湯底夠辣,但可以再麻多點。待應講解清晰,態度和藹,滿意的一餐!
  • 美國安格斯優質肥牛
  • 桂花蚌
  • 稻田毛肚
  • 手打墨魚滑
  • 鴛鴦麻辣鍋
  • 四寶丸
讚1.湯底係好,菇味濃,麻辣味香;配料整體都出色,滑牛嫩得黎唔會有滑潺潺既感覺,丸足料,豬肉肥香,內臟類無異味,肯定好過同區既其他火鍋店,羊肉夠嫩,豆皮即炸夠惹味,魚都夠嫩,整體水準係幾好2.熱情果果個酒超勁酒香,同埋餐前糖水解辣真心一流彈1.最主要係時間問題,入座係17:50,話坐90分鐘,但侍應就19:00叫人埋單同光速清檯,我都明呢幾個月好難捱,都唔係想做西客,但可唔可以問下客人介唔介意早啲埋單呢?我地直頭問埋夥計唔係可以90分鐘,但夥計就無答,連唔好意思都無一句,唔係咁嘛?唔會再黎

2.熱情果果個酒超勁酒香,同埋餐前糖水解辣真心一流

唔會再黎
2020-09-13 141 浏览
這天想吃火鍋,但兩個人的火鍋選擇不多,要不去吃到飽,再不是就是一人一鍋。我覺得這裡是二人火鍋的另一選擇!這裡每份食物價格不算高,但份量都是2人份量的,所以就算兩個人來都可以品嚐到很多款食物。這裡的食材質量很不錯,我當日品嚐的各款食物味道都很好。但這天我最喜歡的是炸酥肉,很香很脆。酥肉可以放進湯里煮一下,吸收了湯汁,酥肉變得多汁,味道口感很特別!另外,我覺得這裡衛生環境很不錯,座位之間有合理距離。而且店員在打掃衛生上挺用心,所以這天亦算是吃得很安心!
2020-09-12 98 浏览
我選重慶辣+大骨湯辣湯除左辣就無其他香味,另外個大骨湯根本無咩味--差評雖然佢有好多特別既野食叫,例如黃喉,魚鰾等等,但我覺得麻辣鍋最重點係個湯底,見咁好評咪去試下,完全失望另外就係服務態度差,野食可以叫半份係好好,但每每食到得返一,兩件既時候服務生會黎叫你食左佢,等佢收碟,呢樣真令我好不滿,感覺一直在催我食快d
我選重慶辣+大骨湯
辣湯除左辣就無其他香味,另外個大骨湯根本無咩味--差評

2020-08-10 182 浏览
明白國家對大家的愛嗎?這種愛無用字言。 安全的重要能明白嗎? 麻辣正正好代表了 愛和安全,愛是因為麻辣暖在心頭彷如熱辣辣的愛一般, 又有誰明白。 作為性情中人,這天又去到遙遠的那方,光顧一間中式料理店。最重要的麻辣, 恰到好處,不會因為麻而失去了辣的味道, 加上款式眾多的配菜, 已經令我十分心滿意足。 配菜方面我點選了的是芝心丸和店家自製雲吞。 值得一提的是,芝心丸十分芝心,味道一流。 雲吞方面,與港式雲吞有點分別, 但也十分有趣。店舖更十分貼心, 還有甜品,看似微不足道的一點心意,但味道卻甜美和美滿。

2020-08-04 3064 浏览
雖然天氣熱 但成班人都想食麻辣邊爐 今次簡左呢間抵食 3 、4百蚊有有海鮮餐邊度搵!*「麻辣鴛鴦鍋」-湯底有九宮格麻辣同牛骨滋補湯配麻辣選擇 我地選了後者 因為全部係麻辣好多時食到最後就冇晒食物味得返辣味 牛骨香撲鼻 加上麻辣香味 呢個火鍋一定好食 *「手打墨魚滑」-食落爽口彈牙 配小小豉油已經好好食*「八頭鮑魚」好名貴既食材竟然出現係呢度 真係食到呢度已經覺得值回票價 鮑魚彈牙口感一流 食完回味無窮*「皇帝菜」-新鮮青綠 平衡一下食左咁多濃味食物「黑豚腩肉」賣相一流 唔係hea 擺 我地一人食到4,5片 完全過哂食肉癮 好爽口 推介呀「牛心定」夠哂好食 配埋好香既湯底真係無得輸「鮮竹笙」-食材新鮮 咬落去有爽口 係新鮮先有既口感「凍豆腐」-絕對唔洗爭 份量十足 鮮味十足 我地一邊食一邊好滋味 食完都真係滿足左一大半「大刀豬腰片」-豬腰切得好薄 唔會太膩 易入口 @鵝腸」- 肉質彈牙 絕對唔係唔新鮮個隻霉味「桂花蚌」-呢個蛘超新鮮 爽脆彈牙 唔係間間都係咁 新鮮先做到「鴨血」-鴨血同麻辣係絕配 個個口感真係不得了 食到停唔到*安格斯優質肥牛-脂肪分佈比例平均 食落口感好正
*「手打墨魚滑」-食落爽口彈牙 配小小豉油已經好好食
*安格斯優質肥牛-脂肪分佈比例平均 食落口感好正
2020-07-04
1K
2020-08-03 149 浏览
雖然天氣熱 但成班人都想食麻辣邊爐 今次簡左呢間抵食 3 4百蚊有有海鮮餐邊度搵!!麻辣鴛鴦鍋-好多選擇 我地選左大骨滋補鴛鴦鍋 牛骨湯勁香牛味 麻辣係重慶個種 好惹味唔會過辣手打墨魚滑-呢個墨魚滑勁彈牙好味 配兩種湯底一樣咁夾八頭鮑魚-個八頭鮑一啲唔細 勁新鮮好食皇帝菜-個菜明顯好新鮮 無一條黃左 配牛骨湯真係一流呀黑豚腩肉-呢個腩肉真係不得了 唔好睇佢好次肥肉咁多 其實勁爽口 一啲都無油膩既感覺牛心定-呢個牛肉質鮮嫩 食下又一舊 食下又一舊鮮竹笙-打邊爐配竹笙是常識吧 個竹笙索哂湯底既精神真係極度好食凍豆腐-個豆腐吸收哂個湯精華 超正大刀豬腰片-豬腰好爽口 薄薄地易入口 又唔會太heavy鵝腸- 好爽脆美味 十分好味桂花蛘-呢個蛘基本上十零廿秒已經食得 新鮮既真係淥一淥已經好好食鴨血-鍾意食鴨血既人呢個一定好岩胃口 識食一定簡麻辣個邊食 就會停唔到安格斯優質肥牛-呢個肥牛真係冇得輸 勁juicy 好食
手打墨魚滑-呢個墨魚滑勁彈牙好味 配兩種湯底一樣咁夾
大刀豬腰片-豬腰好爽口 薄薄地易入口 又唔會太heavy
鵝腸- 好爽脆美味 十分好味
安格斯優質肥牛-呢個肥牛真係冇得輸 勁juicy 好食
2020-07-12 200 浏览
位置有啲難搵,因為商場90%都未開,全部都係圍板.... 店舖面積不大,因為時間早,只有四五枱.店員安排了一張兩人枱,比較小,幸好旁邊有一個小層架...坐低之後,店員先print張QR code俾你,再教你落單,頁面其實非常簡單易用餐牌每個配料都可以點”半份”或者”全份”, 啱晒我哋,可以多點幾個. 湯底揀咗大骨同麻辣,坦白講,麻辣只係得辣味,冇香味及麻味...食材選擇都算多,竟然有大刀腰片!! 當然同重慶冇得比較,但係都可以一試,當然,黃喉同毛肚一定要有啦!黃喉爽脆又大塊,好味!! 另外,仲有魚鰾,白鱔...etc.總括嚟講,不過不失. 另外點左貢菜,上到枱同淥完之後分別好大,食落爽脆,幾特別最後叫咗個冰粉做甜品,食吓食吓,兩個人都食咗成九百幾蚊...結論: 服務質素ok,見到有同事戴手套做嘢,但就唔知幾時先會換....好似上冰粉俾我嗰個員工,佢之前就上過其他生嘅嘢食俾其他枱...抽風冷氣好差,好熱....其他嘢都可以,整體來講都ok
抽風冷氣好差,好熱....
其他嘢都可以,整體來講都ok

大刀腰片
冰粉
2020-07-10
  • 大刀腰片
2020-07-12 246 浏览
打邊爐的癮發作,就去食午市的一人火鍋,更加衛生,而且是$98一份,very affordable!.麻辣湯(可選小麻小辣)& 皮蛋芫荽不得不提他們家的麻辣湯底真的很出色,夠香很正宗的重慶辣呢!每一個鍋都有很多食材,必包鮮蝦、肉丸、芝士腸、午餐肉、腐竹、金針菇、蔬菜、蟹柳等等。自己可以選擇麵食、肉類及飲品,我就選了曉宇苕粉、曉宇嫩牛肉、自製羅漢果。.我朋友不吃辣,就選了蕃茄湯& 皮蛋芫荽湯。食出前一丁、紐西蘭精品羊肉卷、自製洛神花茶。.談天說地的時間很快,我們坐了好幾個小時,食到差不多有點少少 a la carte:鮮竹笙(半份)、海帶頭(一份)、冬瓜(一份)、鮮腐竹(一份),蔬菜類都十分新鮮,清爽!.因為朋友是海鮮愛好者,另外又點了:鮮龍薑片(半份)、美國桶肥蠔(半份),好新鮮無腥味!.最後點了一份甜品紅糖慈粑(半份),愉快地過了一個下午!

麻辣湯(可選小麻小辣)& 皮蛋芫荽
不得不提他們家的麻辣湯底真的很出色,夠香很正宗的重慶辣呢!

最後點了一份甜品紅糖慈粑(半份),愉快地過了一個下午!