服務1.送錯火鍋仲畫緊點菜紙,突然上左個九客格火鍋,仲以為侍應見到我劃咗九宮格就即上,原來係將隔離台嘅九客格送錯咗黎我度,最終隔離台要等多半個鍾先有得食2.倒瀉糖水落我外套度一開波就送上冰糖雲耳糖水,侍應甩手,成豌糖水倒瀉喺我外套,袋,裙,侍應即刻道歉話幫我用水洗再整乾,外套佢地應該掛咗喺廚房所以好大陣辣油味,最終都係返屋企洗多次3.價錢唔明碼實價,有厄人感覺侍應攞一盤小菜叫我地揀,有鳳爪有蘿蔔有涼菜,我揀左其中一碟白蘿蔔,當時以為免費之後我朋友話想攞一碟鳳爪,同一個侍應即刻話收$15/碟,即刻好驚訝,點解當時我攞第一碟果陣唔講要收$15好明顯欺騙顧客,侍應唔講要收錢,我地就以為同之前碗冰糖糖水一樣係免費,問你攞第二碟小菜兒加先話收錢???????喱樣野真係不可原諒,最終我朋友冇要到果碟鳳爪,但張單有收我白蘿蔔$15,小菜要收費你唔放個價錢牌出黎侍應又唔出聲真係差差差差差以喱個服務質素,憑咩收加一服務費食物1.菜洗得好乾淨2.但九客格得個辣字,無論放咩食物入去都係辣味,又食唔到本身食材嘅味最終我地要撈晒所有辣椒出黎先食到最嬲果樣野埋完單,男侍應先俾一張卡紙我地"教我地點樣食九宮格",我

1.送錯火鍋

2.倒瀉糖水落我外套度

一開波就送上冰糖雲耳糖水侍應甩手,成豌糖水倒瀉喺我外套,袋,裙,侍應即刻道歉話幫我用水洗再整乾,外套佢地應該掛咗喺廚房所以好大陣辣油味,最終都係返屋企洗多次
3.價錢唔明碼實價,有厄人感覺

小菜要收費你唔放個價錢牌出黎
侍應又唔出聲
真係差差差差差

以喱個服務質素,憑咩收加一服務費

食物

1.菜洗得好乾淨

最終我地要撈晒所有辣椒出黎先食到

最嬲果樣野
埋完單,男侍應先俾一張卡紙我地"教我地點樣食九宮格",我地已經食完喇⚠️食完先教我地點樣食❓成間餐廳都有問題wo‼️仲有送一張九折卡希望客人下次再黎,唔會有下次囉,坐我地附近有兩個男客人都係食九客格,佢地收到張九折卡都講明唔會有下次
我都一定唔會有下次

跟本成間餐廳都出咗問題,服務有問題,價錢又唔明碼實價,食物客人食左先話要收返你錢,食完所有野先教客人點食九客格,真心喱間餐廳我唔會再食下次
2019-06-08 66 浏览
老婆不吃辣,所以好久都沒有放肆吃辣了。難得今晚與兩個愛吃辣的朋友相聚,當然要好好吃一頓辣菜!我們都不約而同地選擇火鍋,而火鍋店朋友就建議一試尖沙咀的「渝味曉宇」,因為他說吃過灣仔分店印象不錯。他發板點了《特色香果鍋》作湯底。紅紅的有不少辣椒浮在湯面,辣得過癮。鍋中有一小鍋可作清湯底,設計不錯,下次可有老婆來吃。吃火鍋必點手打丸,這個《手打香菜牛肉滑》浪熟後沒怎樣縮水,大粒又彈牙,牛肉味香而且肉汁鮮甜。朋友介紹吃這款《 孝禹十味 耗兒魚》第一次吃到這款魚,很滑又特別。另外點了《黑豚腩肉》豚肉味香而且帶脂肪不會韌。《淮山條》賣相精緻,夠鮮爽。

他發板點了《特色香果鍋》作湯底。

朋友介紹吃這款《 孝禹十味 耗兒魚》
第一次吃到這款魚,很滑又特別。

另外點了《黑豚腩肉》
豚肉味香而且帶脂肪不會韌。

《淮山條》賣相精緻,夠鮮爽。
2019-06-03
2019-06-07 60 浏览
和朋友在街上閒逛,突然有想起麻辣火鍋,即時想起重慶火鍋50強排行第一的「渝味曉宇」!幸好身在尖沙咀,剛好它也有尖沙咀店。必定點9格都是紅當當的重慶麻辣鍋之外,火鍋配料都多又有特色。例如「孝禹十味 紅糖粑糍」火辣辣又外脆內軟,外層有紅糖漿和芝麻,甜甜的有口感。「孝禹十味 鮮黃喉 」很爽口,本身無味,所以以麻辣調味很不錯。「美國桶肥蠔」有蠔香亦肥美新鮮。蠔底下舖了些生菜,放入麻辣鍋中很吸湯。環境舒服,下次一班人來吃火鍋都不錯。

例如「孝禹十味 紅糖粑糍」
火辣辣又外脆內軟,外層有紅糖漿和芝麻,甜甜的有口感。

「美國桶肥蠔」
有蠔香亦肥美新鮮。蠔底下舖了些生菜,放入麻辣鍋中很吸湯。

環境舒服,下次一班人來吃火鍋都不錯。

2019-06-06
2019-05-30 54 浏览
今次搵埋食得辣嘅朋友,一齊黎試下呢間麻辣火鍋🤭今次黎食仲要有優惠,所以都覺得幾抵食呢間好嘅地方係啲食物可以嗌半份,如果少人黎食就可以試多啲唔同嘅野👍🏻火鍋配料就唔多介紹啦,普遍都算新鮮,亦都無話邊款真係好特別麻辣火鍋方面,一黎到已經見到成個湯底都好多辣椒同好多油😣一開始食唔算好辣,但真係愈食愈辣,但同時都辣得好刺激👍🏻花椒八角都好夠,所以唔止辣,仲愈食愈麻一路食嘅時候見到爐邊啲油琼左變左好似蠟咁真係有啲恐怖😣😣😣不過食麻辣火鍋都預左架啦。
今次搵埋食得辣嘅朋友,一齊黎試下呢間麻辣火鍋🤭
今次黎食仲要有優惠,所以都覺得幾抵食
火鍋配料就唔多介紹啦,普遍都算新鮮,亦都無話邊款真係好特別
麻辣火鍋方面,一黎到已經見到成個湯底都好多辣椒同好多油😣
一路食嘅時候見到爐邊啲油琼左變左好似蠟咁真係有啲恐怖😣😣😣
不過食麻辣火鍋都預左架啦。
2019-05-29 83 浏览
尖沙咀係市區中心,經常成為好友們聚腳既地方。當然打邊爐都係聚會好方式,今次就黎到渝味曉宇打左個輕食邊爐。大骨滋補鴛鴦鍋一開始當然要講一講個湯底,鴛鴦鍋,中間高起左既豬骨湯就唔怕比麻辣湯污染到啦。湯底好香濃,麻辣都好香有層次,有個好湯底就可以打個好邊爐。美國優質肥牛粒打邊爐當然要有肥牛,肥牛粒食落油脂豐富,加上一口size食落有啲口感,加上麻辣湯係好味既。手打蝦滑 係打邊爐時丸都係好重要,依家好多時都會叫手打滑,今次蝦滑都好彈牙,蝦味都十足。牛骨髓滑滑既口感的確好好味,有時食落會覺得牛骨髓冇味,但麻辣湯絕對幫助到呢一點。南瓜餅 最後要介紹既係一個小食,南瓜餅,外面炸至鬆脆香口,入面南瓜蓉唔會太甜,係唔錯既小食。總結係尖沙咀食到個不錯既火鍋,湯底係呢到一個重點亦係打邊爐一個好重要既項目。

大骨滋補鴛鴦鍋

手打蝦滑

牛骨髓

南瓜餅

2019-05-29 51 浏览
天氣好悶熱,令人提不起食慾。 朋友相約吃晚飯,大家也想不透去那裡吃。 突然記起在熱天吃熱食,可以平衡身體內外溫度。 自己慢慢調配傳統蘸醬 鴛鴦鍋外圍重慶麻辣,中間是特色香果鍋 ,一辣一清甜,可平衡每款食物辛辣度。孝禹十味鮮鵝腸 ,份量夠多及每條已把多出肥脂搣去掉,放入湯中快燙,鵝腸質感脆脆,好好味。串鮮蝦 ,把蝦串掛起放上枱好靚。 蝦夠新鮮肉質彈牙又鮮美。黑豚腩肉肥脂分佈平均,放入麻辣鍋中燙熟,沾上辣辣軟軟口感。下火枇杷凍清涼不甜,吃完辣味全消,好爽。

自己慢慢調配傳統蘸醬

串鮮蝦 ,把蝦串掛起放上枱好靚。 蝦夠新鮮肉質彈牙又鮮美。

黑豚腩肉肥脂分佈平均,放入麻辣鍋中燙熟,沾上辣辣軟軟口感。

下火枇杷凍清涼不甜,吃完辣味全消,好爽。

2019-05-28 32 浏览
上次喺呢度食嘢嘅時候已經見到19樓呢間火鍋個名都幾吸引 今晚一於帶埋啲朋友一齊嚟試下上到去嘅時候見到個裝修好乾淨 同一般火鍋店唔同好有格調 仲有圍裙添 唔怕整污糟件衫麻辣鍋底聞到都好香 令到人哋胃口大開我哋叫咗一個特色香果鍋 由生果組成仲見到兩舊蘋果添 味道幾甜 都幾特別 打邊爐又點少得牛肉 我地叫左日本A4宮崎和牛肉眼啲牛肉真係好靚 唔會好厚 碌一碌就食得 入口即溶見到上網好多人都推介呢個孝禹十味 大刀牛肝要攪勻粒鵪鶉蛋同埋啲牛肝先碌 食落去就更加滑本來以為會好核突 但食落口就唔覺得自己係食緊內臟 好味功夫萵筍片 上枱嘅時候我哋都嘩咗聲呢個賣相真係一流 可以砌到成朵花咁好佩服佢哋嘅耐性仲有呢個孝禹十味 鮮黃喉好爽又好脆 感覺好新鮮最後我哋仲叫咗呢個孝禹十味 重慶炸酥肉 炸得啱啱好 唔會好肥膩會再encore!
上次喺呢度食嘢嘅時候已經見到19樓呢間火鍋

仲有呢個孝禹十味 鮮黃喉

好爽又好脆 感覺好新鮮
最後我哋仲叫咗呢個孝禹十味 重慶炸酥肉

炸得啱啱好 唔會好肥膩
會再encore!
  • 鮮黃喉
  • 重慶炸酥肉
  • 大刀牛肝
  • 功夫萵筍片
2019-05-28 46 浏览
最近天氣又濕又焗,胃口比較差。朋友約gathering, 大家都不約而同選擇香濃麻辣的重慶火鍋,引人食慾,順道出一身汗去濕解暑!我們選擇了這間甚有名氣的渝味曉宇。-火鍋底可以揀九宮格或者鴛鴦鍋 我地揀左特色香果鍋 併重慶辣湯見到紅丹丹的小辣椒🌶️滾起時已聞到麻辣香氣撲鼻,夠哂正宗。-我們點了好幾款特色火鍋配料「孝禹十味 鮮鵝腸」入口爽滑,加上油香與辣味 , 口感一流。-「孝禹十味 重慶炸酥肉」將肥瘦均勻的五花腩醃至入味,再炸至金黃酥脆。粉漿夠薄外脆,內裡軟熟有肉香,用來即食或涮湯也可以。-「孝禹十味 曉宇苕粉」,即是晶瑩透亮的紅薯粉,浸久了也不斷。食落煙韌,連同麻辣湯一併入口,香辣又刺激。-「孝禹十味 耗兒魚」肥厚肉嫩而骨少,魚肉鬆化,愈嚼愈有麻香辣香。-還有午餐肉、彈牙的手打四寶丸及蝦滑也相當不錯。-吃麻辣火鍋,總要來點冰凍清熱的飲品,好讓自己解解辣。來杯麥茶清香甘甜解膩也不錯👍🏻

火鍋底可以揀九宮格或者鴛鴦鍋
我地揀左特色香果鍋 併重慶辣湯
見到紅丹丹的小辣椒🌶️滾起時已聞到麻辣香氣撲鼻,夠哂正宗。
我們點了好幾款特色火鍋配料
還有午餐肉、彈牙的手打四寶丸及蝦滑也相當不錯。
2019-05-28 49 浏览
朋友剛剛坐完月,慶祝佢出關🎉同佢食好野。 聚會既時間唔多,所以精心挑選了這間環境同食物都有質素既餐廳。 忍左口好耐既佢,超級想食麻辣火鍋!-火鍋前先送上下火枇杷凍,滋潤腸胃再食辣,可以減低對腸胃的刺激,貼心!-湯底赤紅鮮艷,滾起時就聞到濃濃麻辣香及牛油脂香。喝一口湯底,是花椒的香麻,喝多兩口整個人都會發熱😆惹味之餘甚有層次。-點了數款配料❤️孝禹十味 紅糖粑糍 用糯米、紅糖及黃豆粉搓成,半煎半炸至外脆內軟,再淋上紅糖汁而成。質感軟糯香甜,微熱時軟綿綿最好食。-❤️淮山條准山條整齊地排列著;喜愛其爽甜的口感。即使放在鍋裡一段時間,質感都不會變淋。-每次食火鍋都會點牛肉,試了兩款,分別是❤️麻辣牛肉及美國極品牛小排肥牛前者厚切質感較有咬口;後者薄片雪花紋理清晰,牛味較濃。 -
點了數款配料
❤️孝禹十味 紅糖粑糍
❤️淮山條
前者厚切質感較有咬口;後者薄片雪花紋理清晰,牛味較濃。

2019-05-27 52 浏览
近年大大少少既重慶同川辣火鍋不停捱出,真係食極都食唔完,今日同朋友黎左渝味曉宇試下佢既麻辣湯!!麻辣湯係成餐飯既精髓,味道夠香濃,唔會死辣,而且辣椒多到紅卜卜,見到已經流口水中間有一款香果鍋,麻辣中帶點清新,用左唔同既生果,味道清甜孝禹十味 - 大刀牛肝 呢種係比較特別既食材,豬潤食得多,牛潤食過未!? 比起豬潤味道更濃,更爽口淮山條好食,用左紅白淮山砌得靚靚,食落夠香夠腍夠粉嫩午餐肉係麻辣火鍋必點! 麻香加試餐肉既油香,絕配!

中間有一款香果鍋,麻辣中帶點清新,用左唔同既生果,味道清甜

孝禹十味 - 大刀牛肝

淮山條好食,用左紅白淮山砌得靚靚,食落夠香夠腍夠粉嫩

午餐肉係麻辣火鍋必點! 麻香加試餐肉既油香,絕配!

2019-05-25 51 浏览
唔食辣去食重慶火鍋 簡直係玩命咁濟😰😰😰😰😰多得班好同事 自此之後就食得辣 食評又變得多元化拉😂 紅糖糍粑 炸得脆一脆 加上糖漿 芝麻粒 呢種入口即融既感覺 真係好好味之後有個重慶炸酥肉 咬落有微微地花椒味 脆身兼香口講返個湯底 重慶湯底 真係有好香既花椒 麻香都勁既 但食落又唔係想像中咁辣 可以再辣d!🤣🤣值得一試就係墨魚滑 爽口彈牙 加上麻辣湯底非常吸引呀👍🏻👍🏻另一推介比大家就係呢個曉宇苕粉拉 大大條粉 咬落幾q!洛神花茶真心唔太鍾意佢既怪酸甜味 小編喜歡羅漢果水多d 解到渴又夠涼💕有點可惜既係 冇食到糖水 聽同事講個紅棗銀耳糖水 真係好滋潤好正 食唔到 真係有點美中不足😪
之後有個重慶炸酥肉 咬落有微微地花椒味 脆身兼香口
另一推介比大家就係呢個曉宇苕粉拉 大大條粉 咬落幾q!
原本我是抗拒在香港吃麻辣火锅的,一来觉得价格贵,二来觉得改良过,不正宗了,不过朋友邀请,便客随主便啦!晚上基本爆满,一开电梯门便能闻到浓浓的重庆火锅味,锅底是正宗的牛油火锅,绝对没有改良,依然原汁原味那么辣!吃不消的可以请服务员将花椒辣椒捞出,以免越煮越辣。但是菜品和国内的不同,更精致、味道更好,分量更少,价格也贵了很多(地理位置都不一样啦)这火锅仿佛有魔力一般,周末我又忍不住带家人来吃,午市更有8折优惠。
  • 晓宇嫰牛肉
2019-05-22 129 浏览
近排天氣時冷時熱濕氣重,搞到個人周身攰奶奶冇乜力,最好就係食過重慶麻辣火鍋出一身汗,驅一驅風去一去濕,既然要食重慶麻辣火鍋,當然要上 OpenRice search 下先,最後揀了這間位於尖沙咀北京道的「渝味曉宇重慶老火鍋」貪就腳方便,而且網評正面睇過啲相都覺得幾吸引。鴛鴦鍋(特色果香鍋,重慶辣湯) $38 位呢度有九宮格和鴛鴦鍋,朋友幾想食特色果香鍋,一於叫個鴛鴦鍋拼重慶辣湯,我當然食重慶辣湯,紅噹噹很吸引一陣麻辣的味道撲鼻而來,非常吸引麻辣香湯入口順喉,不是死辣那一種,是很有層次的一陣麻一陣辣一陣花椒味正。美國優質肥牛粒 $140美國優質肥牛粒每一粒size都切得很平均,肥瘦比例適中入口即化,唔會食到一口渣。紐西蘭精品羊肉卷 $105紐西蘭精品羊肉卷,羊肉味香濃肉質鮮嫩滑溜放落麻辣湯中,滾兩滾已經可以食用,喜歡羊肉的你絕對不能錯過。田園菜籃 $82田園菜籃,蔬菜種類多有娃娃菜、皇帝菜、金菇和唐生菜,這幾種蔬菜都有一個共通點就是非常吸湯,食的時候除了蔬菜本身的甜味,還帶有香濃的麻辣湯味道。

鴛鴦鍋(特色果香鍋,重慶辣湯)

鴛鴦鍋(特色果香鍋,重慶辣湯) $38 位

美國優質肥牛粒 $140

紐西蘭精品羊肉卷

紐西蘭精品羊肉卷 $105

田園菜籃

田園菜籃 $82
鴛鴦鍋(特色果香鍋,重慶辣湯)
紐西蘭精品羊肉卷
田園菜籃
今日掉低老婆同朋友去食麻辣火鍋,因為老婆唔食得辣,朋友介紹渝味曉宇重慶火鍋,渝味曉宇重慶火鍋位於太子集團中心,尖沙咀位C1出口,一入門口已聞到濃濃既麻辣湯底味九宮格麻辣大紅鍋-當然要點一個招牌鍋,以為是不同格不同辣度,原來九格都是同一辣度,鍋入面全紅色,未食已經覺得好辣,食落這種辣度對於我黎講不算好辣,麻辣味好香濃美國極品牛小排肥牛-切到薄薄一片,脂肪紋路猶如大理石,肉質柔嫩香純紐西蘭精品羊肉卷-羊肉卷,厚薄適中,只要滾一滾就食得,一D都唔羶鮮菇拼-有4款菇類,索晒湯汁,好好味

鮮菇拼-有4款菇類,索晒湯汁,好好味
最近火鍋癮發作得越來越頻密,無時無刻都記掛著打邊爐,同事告知原來公司附近都有得打邊爐,個名仲叫重慶老火鍋,愛邊爐的我聽到重慶呢兩個字就知愛辣的我要必去,就一於放工後立刻起行九宮格麻辣大紅鍋成煲都係海椒,睇到都流哂口水,食得辣就放馬過黎啦!麻辣牛肉@牛肉味濃而且肥瘦適中,入口毫不油膩美國桶肥蠔 @蠔身飽滿肥大,味道鮮美手打四寶丸@牛肉丸+鯪魚丸+鮮蝦丸+墨魚丸粒粒起膠彈牙,新鮮自家製作午餐肉@小妹打邊爐都係最鐘意食午餐肉,尤其係配麻辣湯底,真係相當入味嘅
九宮格麻辣大紅鍋
成煲都係海椒,睇到都流哂口水,食得辣就放馬過黎啦!
麻辣牛肉@牛肉味濃而且肥瘦適中,入口毫不油膩
美國桶肥蠔 @蠔身飽滿肥大,味道鮮美
手打四寶丸@牛肉丸+鯪魚丸+鮮蝦丸+墨魚丸
粒粒起膠彈牙,新鮮自家製作

2019-05-22