2019-07-08 71 浏览
自從食過麻辣之後一試愛上四圍同朋友搵正宗麻辣火鍋同麻辣美食尼度位於尖沙咀上到去環境好好好舒服最印象深既係入到去即刻聞好攻鼻既麻辣味攻到你會有少少想咳感覺好正宗食落個麻辣湯香料好正宗我地選左少辣怕高估自己食辣能力少辣試試先材料選擇唔算好多但都肉類都新鮮👍🏻個香酥肉放湯或者就咁食都好味不過價錢唔算平兩個人又叫左靚肉又叫左啤酒每人都要600
自從食過麻辣之後一試愛上

又叫左靚肉
又叫左啤酒
每人都要600

2019-05-01
雖然夏天天氣比較熱 但係都無阻我要食辣野既心 無阻我要食重慶麻辣火鍋平日晚上黎好快就有位,二人食都係被4人枱我地,眼見好似係無二人細枱,食野最緊要坐得舒服,火鍋店環境空間大 座椅枱都係用木既而且寛闊 可以放好多碟餸菜湯底有麻辣鍋,同蕃茄魚頭湯 飲左好多碗魚頭湯 好香魚味叫左極品牛小排,普通質素得幾塊已經百幾蚊 唔抵食鮮嫰牛 好嫰超好食 寧願叫多碟呢個 可以唔洗點小排香穌肉 細細條 又香脆黃喉 好爽 好食四寶丸 原來真係得4粒 份量非常少 就成$70 質素一般 唔值咁貴稻田毛肚 好'' 鞋'' 口, 唔識欣賞 好似食緊一塊布咁蝦雲吞 ok油炸鬼 浸落麻辣鍋再食 完全感受到重慶麻辣既威力呀紅薯粉 一大塊 比幼身一條條出奇地好食午餐肉 ok食物質素一般 唔值咁貴 二個人食左唔多野 埋單9折左都要6百幾蚊

湯底有麻辣鍋,同蕃茄魚頭湯 飲左好多碗魚頭湯 好香魚味

叫左極品牛小排,普通質素得幾塊已經百幾蚊 唔抵食
鮮嫰牛 好嫰超好食 寧願叫多碟呢個 可以唔洗點小排
香穌肉 細細條 又香脆
黃喉 好爽 好食
稻田毛肚 好'' 鞋'' 口, 唔識欣賞 好似食緊一塊布咁
蝦雲吞 ok
油炸鬼 浸落麻辣鍋再食 完全感受到重慶麻辣既威力呀
紅薯粉 一大塊 比幼身一條條出奇地好食
午餐肉 ok
2019-07-04 297 浏览
平時出面打邊爐食鴛鴦湯底嘅火鍋盤通常係中間分開做左右兩邊,但呢到嘅火鍋盤係個大圈包住中間個細圈,咁就就到全台人都試到兩款湯底,非常貼心。我哋叫左大骨滋補鴛鴦鍋,中間嘅豬骨湯非常足料,用大大嚿豬骨、粟米、紅蘿白、同馬蒂淆製而成,白白地色好清甜,加埋啲滋補藥材白朮、當歸、紅棗等,越滾越有好香嘅藥材味。外面嘅麻辣湯底全部都係辣椒,又香又濃,成煲都鮮紅色,辣得過癮,食到流晒汗都要繼續食!打邊爐除左肥牛亦可以試試呢度嘅曉宇嫩牛肉,名乎其實,牛肉肉質非常嫩滑,牛味重,比起肥牛少好脂肪。功夫土豆片一攞出嚟我哋就係咁影相,師傅將薯仔切成一片片好薄咁捲起,再放成半球形,好睇又好食。

2019-07-04 58 浏览
麻辣打邊爐而家選擇好多,但真係唔係間間都好食!渝味價錢雖然唔係特別平,但我覺得味道真係唔錯,湯底香濃夠味,辣得好過癮除咗個湯底正,呢度嘅火鍋配料都有唔少特別嘅選擇!孝禹十味有好幾款,冰鎮稻田毛肚我哋覺得好好食!一碟毛肚份量都幾多,而且處理得乾乾淨淨。淥一陣就食得,口感爽脆食肉獸今晚點左紐西蘭精品羊肉卷羊肉同麻辣湯底真係非常夾,薄薄嘅羊肉淥幾秒就食得,唔點任何醬料都好食。蔬菜方面今晚食咗鮮菇拼四款鮮菇,每樣都幾新鮮!最後每人飲杯羅漢果茶清甜又下火

除咗個湯底正,呢度嘅火鍋配料都有唔少特別嘅選擇!

孝禹十味有好幾款,冰鎮稻田毛肚我哋覺得好好食!

一碟毛肚份量都幾多,而且處理得乾乾淨淨。

淥一陣就食得,口感爽脆

食肉獸今晚點左紐西蘭精品羊肉卷

蔬菜方面今晚食咗鮮菇拼

四款鮮菇,每樣都幾新鮮!

最後每人飲杯羅漢果茶

清甜又下火
2019-07-02
  • 稻田毛肚
  • 湯底
2019-07-02 78 浏览
其實我都唔係特別鍾意食麻辣火鍋,加上而家天氣咁熱,真係冇乜動力食麻辣!不過,今晚約咗無辣不歡嘅朋友開餐,佢揀咗呢間餐廳,食到我哋身水身汗呢度個麻辣湯底好香,好辣,好濃味!火鍋配料有啲特別嘅嘢。孝禹十味 耗兒魚呢種魚細細條,啲肉好滑,而且好吸味,煮一陣已經好好食孝禹十味 鮮黃喉黃喉口感爽爽滑滑,我覺得幾好味!特色迷你燕餃細細粒,一碟有好多隻!不過餡料就唔算太多~麻辣牛肉睇到個樣都覺得刺激!!真係非常刺激味蕾,鍾意食辣野嘅人必點!食到熱辣辣,飲番支啤酒就啱晒下次多啲人嚟可以叫兩個湯底,唔使由頭辣到尾

呢度個麻辣湯底好香,好辣,好濃味!
火鍋配料有啲特別嘅嘢。

孝禹十味 耗兒魚

呢種魚細細條,啲肉好滑,而且好吸味,煮一陣已經好好食

孝禹十味 鮮黃喉

黃喉口感爽爽滑滑,我覺得幾好味!

特色迷你燕餃

細細粒,一碟有好多隻!不過餡料就唔算太多~

麻辣牛肉

睇到個樣都覺得刺激!!
真係非常刺激味蕾,鍾意食辣野嘅人必點!

食到熱辣辣,飲番支啤酒就啱晒

下次多啲人嚟可以叫兩個湯底,唔使由頭辣到尾
2019-06-30
  • 鮮黃喉
2019-07-02 82 浏览
朋友提議飯聚黎呢間火鍋店打邊爐。呢間餐廳主打正宗重慶火鍋....而講到食重慶火鍋,當然唔少得辣喇!岩哂我地愛吃辣既一班朋友呀!餐廳環境舒適,尤其喜歡其落地玻璃既設計,培感開揚! 湯底揀了大滑滋補鴛鴦鍋,中間鍋底係唔辣既大朋滋補湯底,外層就係重慶麻辣鍋。麻辣鍋上檯時可見一片紅,浮滿紅辣椒🌶️,未食都已經噴到刺激既辣味喇!火鍋配料幾多元化,當中最特別必定係孝禹十味,是地道重慶火鍋配料喔!而個人覺得日本A4宮崎和牛肉眼絕對係必食!日本A4宮崎和牛肉眼滾兩滾就食得,入口油花散溢,有入口即溶感覺。而且牛肉肉嫩,牛味濃郁,岩哂牛控呀!下火枇杷凍非常適合打完邊爐食番碗!形狀似果凍,口感滑嘟嘟,打完邊爐食就唔怕熱氣喇!
餐廳環境舒適,尤其喜歡其落地玻璃既設計,培感開揚!

而個人覺得日本A4宮崎和牛肉眼絕對係必食!

下火枇杷凍非常適合打完邊爐食番碗!
形狀似果凍,口感滑嘟嘟,打完邊爐食就唔怕熱氣喇!
今次第一次食重慶火鍋,都有d驚食唔到咁辣,所以同女朋友點左鴛鴦鍋,中間係豬骨味,鍋底每人38 算平叫左幾款野食:現炸豆皮,重慶炸酥肉,美疊安格斯肥牛,黑豚腩肉,手打蝦滑,串鮮蝦,千絲柏葉,午餐肉,手工面線,皇帝菜全半份 加1渣洛神花茶先講最好食係牛肉,肉質好 無根 又唔肥 好好食!手工面 唔配黎食真係唔可以接受 配辣湯真係一流黑豚腩肉 我見到好肥 有點sad但食落又唔會成口肥膏 好神奇 唔錯其他都係同普通打邊爐放題差唔多貨式個炸酥肉好油 唔想食花茶我覺得有點太濃個湯底 兩個都好 辣湯夠麻夠辣 個骨湯 有件大骨係到又有紅蘿蔔等配料 好好食環境又舒服 服務又到位 仲有個大景睇 算係唔錯既體驗 但有一樣唔好係 紙巾好薄 食到流曬汗用唔著 環自己拎好d既紙巾

先講最好食係牛肉,肉質好 無根 又唔肥 好好食!
手工面 唔配黎食真係唔可以接受 配辣湯真係一流
其他都係同普通打邊爐放題差唔多貨式
個炸酥肉好油 唔想食
花茶我覺得有點太濃
2019-06-30
2019-06-30 97 浏览
今天來到了位於尖沙咀北京道的渝味曉宇重慶老火鍋。店舖隱藏在商業大廈的19樓,所以要走先找到入口。店舖的裝修有點像去了一家重慶的火鍋店,裝修得很地道,服務也很好,我們被安排在店裏唯一的圓台因為我們人比較多。因為吃辣的人不是很多所以我們叫了一個雙併鍋已沒有叫經典的九格鍋。這裏的食材很新鮮,特別是羊肉和牛肉,都很鮮味。我們還叫了冰豆腐,龍躉片,豬動脈等等。特別值得一題的是他們的哦鵝腸,真的很新鮮。最後老闆還奉上生果拼盤,為夜晚作出完美的句號。可惜的是麻辣火鍋不能每天吃,老闆還給了我們優惠券,但要15天之內會去吃⋯有點難度

最後老闆還奉上生果拼盤,為夜晚作出完美的句號。

2019-06-27
2019-06-27 105 浏览
一向鐘意打邊爐嘅我同朋友經過尖沙咀渝味曉宇,見今日lunch有時間,午市又做緊7折,就入嚟try try佢哋最出名嘅麻辣火鍋,順便打卡。 九宮格麻辣大紅鍋超多辣椒,湯底香料夠味,滾耐左會越來越香辣。因為唔太食得辣所以叫左冰凍麥茶解下辣。 打邊爐當然要點我最愛嘅午餐肉,浸落麻辣湯底好入味,鐘意食辣嘅話係幾過癮。孝禹十味耗兒魚又厚肉又嫩又冇骨,魚肉入口即溶加上麻辣香超正。 食到條脷好辣要食番啲唔辣嘅野,哩個必食嘅紅糖糍粑將糯米炸左,面頭淋上紅糖漿同灑上香脆芝麻,外脆內煙靱。

2019-06-24 157 浏览
同事們開完OT,大家想刺激下頭腦決定去食重慶四川火鍋,平時食少辣的我,捨命陪君子豁出去試一試吧😆來到這間"渝味曉宇,踏進店舖已聞到陣陣重慶四川獨特的辣香味,景觀開揚,裝修格調舒適,如想試吓重慶四川火鍋這裏是不錯的選擇😊鴛鴦鍋(香果鍋,重慶辣鍋🌶️)重頭戲當然要試吓重慶辣鍋,味道香麻,麻中帶辣,辣中又帶麻香,食後全個口腔感到麻麻非常過癮,香果鍋可以俾少食辣的朋友們😆手打蝦滑手打蝦滑爽彈,喜歡他們還加了蟹籽,增添口感重慶炸酥肉炸酥肉果然外層酥脆可口,香香麻麻,內裏保持肉汁,送酒一流🍻串鮮蝦 🍤串燒蝦來到見到覺得造型夠氣勢,夠大隻蝦頭又多膏,美味新鮮孝禹十味耗兒魚耗兒魚薄薄扁扁,兩三分鐘就熟,魚肉嫩滑連骨都可以食😋
鴛鴦鍋(香果鍋,重慶辣鍋)

鴛鴦鍋(香果鍋,重慶辣鍋🌶️)
手打蝦滑
手打蝦滑爽彈,喜歡他們還加了蟹籽,增添口感

重慶炸酥肉
炸酥肉果然外層酥脆可口,香香麻麻,內裏保持肉汁,送酒一流🍻

串鮮蝦 🍤
串燒蝦來到見到覺得造型夠氣勢,夠大隻蝦頭又多膏,美味新鮮

孝禹十味耗兒魚
耗兒魚薄薄扁扁,兩三分鐘就熟,魚肉嫩滑連骨都可以食😋

鴛鴦鍋(香果鍋,重慶辣鍋)
2019-06-21 62 浏览
朋友推介呢間重慶火鍋非常正宗,當中九宮格麻辣大紅鍋更加係呢度既招牌鍋呀!岩哂一班鍾意食辣既朋友仔呀!打邊爐配料離唔開各式各樣嘅丸&肥牛...呢度除左一般打邊爐會有既配料次外,仲有非常地道既重慶火鍋配料—孝禹十味!孝禹十味包括有:重慶炸酥肉、現炸豆腐、大刀牛肝、曉宇嫩牛肉、重慶耗兒魚、曉宇苕粉、現炸豆、稻田毛肚、極品鵝腸當中重慶耗兒魚就最岩我心水!滾完之後魚肉肉質鮮嫩,而且索了湯汁,非常惹味!而重慶炸酥肉&現炸豆腐就非常香口。重慶炸酥肉用上胡椒及花椒醃製而成,酥貌脆香口;現炸豆腐金黃香脆,外脆內軟,口感一流!另外,推介大家可試麥茶,冰凍麥茶解渴又解辣啊!
當中重慶耗兒魚就最岩我心水!
滾完之後魚肉肉質鮮嫩,而且索了湯汁,非常惹味!
而重慶炸酥肉&現炸豆腐就非常香口。
另外,推介大家可試麥茶,冰凍麥茶解渴又解辣啊!
2019-06-17 56 浏览
約左朋友去食渝味曉宇重慶老火鍋,位置非常方便,尖沙咀地鐵站C1出口。入到去餐廳環境空擴,座位寬敞可以坐得好鬆動。枱面已經放左調味料,有鼓油、醋、麻油、蒜蓉同葱花、,可以自己調自己鍾意漿汁嘅味道。九宮格麻辣大紅鍋成煲都係辣椒,但係其實九個格嘅辣度一樣,煲得越耐辣椒越出味,越食越辣,辣得好過癮。現炸豆皮真係即叫即炸,上枱嗰時仲係熱辣辣,有d似響鈴但大塊版,碌一碌就食得,仲會吸哂麻辣湯底嘅精華。最期待嘅甜品係哩到必食嘅紅糖糍粑,外脆肉軟,裡面d糯米煙煙韌韌,甜味適中,趁熱食最好味。

2019-06-15 69 浏览
雖然依幾日天氣熱左,但唔知做乜心思思想食邊邊,就約朋友去打過反沉味!  大骨滋補鴛鴦鍋 朋友想清清地,我又想食得激少少,所以點左雙嬴嘅大骨滋補駌鴦,中間係豬骨大舊淆製而成呈白色嘅湯底, 加上少少滋補藥材例如紅棗,當歸,白朮等等, 湯底一路滾啲藥材味一路飆出嚟, 連我本身係叫麻辣湯底嘅都忍唔住成日將啲食材放落呢個湯底裏面滾嚟食. 麻辣湯底唔算好難因為佢放嘅好多都係原隻乾辣椒加上少少嘅材料例如花椒等等, 麻嘅味道係多個辣嘅味.手打四寶丸手打四寶丸有牛肉, 魚肉,鯪魚肉,墨魚肉同埋蝦肉, 自己覺得牛肉丸係最好食嘅因為佢係有好香好香嘅牛肉味, 因為曾經食過一啲食咗都覺得佢冇乜味嘅牛肉丸而且佢一定手打得好犀利, 咬落好彈牙好有咬勁.經過麻辣鍋嘅洗禮之後牛肉丸入口變得風味極濃. 孝禹十味 鮮黃喉 近來都好鍾意食呢個鮮黃喉,來自豬、牛等家畜的主動脈弓,佢好肥其實並不是這回事, 燙煮後爽脆可口。 下火枇杷凍 鮮嫩多汁, 店主成將枇杷與一些傳統藥材混合在一起,煮製成非常清的美味甜點. 整體上依間食店都幾好,坐得舒服, 服務都可以, 食物新鮮, 整體我會畀78分佢la~!

大骨滋補鴛鴦鍋

手打四寶丸

孝禹十味 鮮黃喉

2019-05-01
2019-06-14 55 浏览
外地親友來港數天,話想去食麻辣火鍋,自己一直都未試過,小寶介紹尖咀渝味,話景觀甚佳又好食。同親友在尖沙咀觀光後,下午二時多才來吃午餐。坐在玻璃窗旁,景觀果然不錯枱面已預先擺放了調料。重慶辣湯大滾之後,花椒和辣椒味四溢,好香未食已經聞到好香好開胃!至於呢個就係比較少見嘅大刀牛肝,店員提醒我哋可以將上面嘅鵪鶉蛋黃同牛肝撈埋先至淥, 咁樣做可以令到牛肝嘅味道更嫩滑。果然食落唔錯,入口好滑,唔會太硬, 而且非常大塊, 簡直唔似食緊內臟。
2019-06-05
2019-06-09 80 浏览
去完四川旅行很想念正宗的麻辣火鍋,但要在香港找一間正宗的卻不容易,於是上網看到這間連「舌尖上的中國」都推介的火鍋店「渝味曉宇」。分店有幾間,今晚就腳就來尖沙咀分店。點了一個《九宮格麻辣大紅鍋》湯底,非常非常辣,麻味也很突出,嗜辣人仕最愛。《必點優質牛氣拼盤》脂肪紋好靚,入口牛味香濃又夠嫩腍,十分高質。《血旺》吃火鍋必點,質感不鬆散還帶點煙韌,好吃。《孝禹十味 耗兒魚》鮮甜肉嫩,魚身薄薄的很快熟。《美國桶肥蠔》蠔肉肥美不太細水,仍然大隻肉甜。《羅漢果茶》吃火鍋點喝凍羅漢果茶夠清熱解毒又降溫。

分店有幾間,今晚就腳就來尖沙咀分店。

《必點優質牛氣拼盤》
脂肪紋好靚,入口牛味香濃又夠嫩腍,十分高質。

《血旺》
火鍋必點,質感不鬆散還帶點煙韌,好吃。

《孝禹十味 耗兒魚》
鮮甜肉嫩,魚身薄薄的很快熟。

《美國桶肥蠔》
蠔肉肥美不太細水,仍然大隻肉甜。

《羅漢果茶》
火鍋點喝凍羅漢果茶夠清熱解毒又降溫。
2019-06-08