2020-02-22 49 浏览
啲嘢基本上都好新鮮湯底,好濃好好味,但係價錢好貴,52蚊脆肉鯇竟然得三塊,69蚊紅桶蠔得兩隻環境好好,兩個人可以坐窗口卡位,望到海景不過都係唔會有下次,兩個人普普通通食,冇叫咩貴嘢都要成千二蚊
環境好好,兩個人可以坐窗口卡位,望到海景
2020-02-21 23 浏览
重慶火鍋可以稱得上係麻辣火鍋的始祖,原來渝味曉宇品牌除被選為「重慶火鍋50強」,真係強上加強。果然不出所料,一到店便馬上聞到一股好強烈的麻香味,味覺未食嗅覺先吃。坐低後每人有一碗清甜嘅熱雪耳紅棗糖水,十分細心,可以潤下個喉。-雙拼鴛鴦鍋 💰38/位比較新奇位是鍋底以人頭收費,今次點的是鴛鴦鍋,如同行都吃辣就必點九宮格。1⃣山珍菌湯鍋山珍菌湯用左各種菇菌類,例如猴頭菇、茶樹菇、冬菇等,另外仲有紅棗呢,清甜得黎十分美味,不經意飲左幾碗。2⃣重慶辣大紅鍋麻辣湯底要左辣一度的重慶辣大紅鍋,據了解係用左重慶朝天紅辣椒、茂汶大紅袍和金陽青花椒而製的湯頭,而且越滾越辣,真係色、香、辛、麻、辣俱全呢。🔺美國安格斯優質肥牛(全份) 💰216「恰下恰下」不能忽略的肥牛環節,呢款肥牛的分怖如雪花般的細緻而且油脂含量豐富,但吃起上來肉質鮮嫩而不油膩,脂香四溢。🔺鮮龍躉片(全份) 💰139龍躉片每片都有好厚,肉眼睇幾乎每片都有10mm厚咁,重要的是骨少到幾乎無,肉質又嫩又滑,皮質感覺骨膠原豐富。🔺鮮魚膘(半份) 💰32魚膘以原樣脹卜卜的面貌上檯,隨後會有店員幫手剪開先煮得,香爽外仲食到花膠口感,營養價值豐富。🔺鮮黃

-雙拼鴛鴦鍋 💰38/位
1⃣山珍菌湯鍋
2⃣重慶辣大紅鍋

🔺美國安格斯優質肥牛(全份) 💰216

🔺鮮龍躉片(全份) 💰139

🔺鮮魚膘(半份) 💰32

🔺鮮黃喉(半份) 💰59
黃喉絕對稱得上為吃麻辣火鍋必點之一,煮熟的時間又快,最重要的是其爽脆的口感吸引到不少的人必點。

🔺鴨血(全份) 💰79
鴨血下鍋約煮10分鐘就食得,本身已經十分爽滑,放落廣辣果邊既match又吸到湯底的惹味。

🔺手打蝦滑(全份) 💰89
手打的蝦滑會比較鮮味及彈牙,選用的蝦食落好爽口亦可見其鮮性,食前仲可以「玩一玩」呢。

🔺素菜類
-萵筍條(全份) 💰32
-藕片(全份) 💰32
-淮山條(全份) 💰42
-乾貢菜(全份) 💰32
-香菜(全份) 💰32
-油條(全份) 💰29
素菜類點左常叫的萵筍、藕片等,另外仲有油條,油條香脆,浸落山珍菌到數秒隨即吸盡其湯汁。同時個淮山條益氣又養生,除左白色亦有淡紫的淮山條,用料一流。

🔺紅糖糍粑(全份) 💰69
紅糖糍粑係以红糖、糯米制作的一道傳統小吃,每次食麻辣鍋必點的一道小食,口感外脆內韌,再配埋花生粉及黃豆粉,層次分明。
人生在世真係不能缺少左麻辣火鍋呢種美食,對渝味曉宇已經久仰大名,今次一行四人黎到品嚐,實行黎一鋪「出汗之旅」。店鋪位於19樓,一出lift便聞到好強烈嘅重慶麻辣香味,認真吸引。安坐後店員先為每位客人送上一碗熱嘅雪耳紅棗糖水暖一暖胃及潤一潤喉。🔷雙拼鴛鴦鍋 💰38/位湯底係按人數收費,有著名嘅九宮格麻辣,但都想食埋其他不辣嘅湯底,所以就叫左個鴛鴦鍋。🔻山珍菌湯鍋首先個山珍菌湯非常足料,分別有冬菇、喉頭菇等,有各式各樣嘅菌類,飲落好似老火靚湯咁,打邊爐前真係要飲番碗。🔻重慶辣大紅鍋到麻辣鍋則有兩個辣慶可以選擇,此次用餐揀左較辣嘅大紅鍋,辣椒用左都頗多,所以一開始食果時千奇唔好講唔夠辣,因為越食越耐就真正黎料果時就知味道。🔷美國安格斯優質肥牛(全份) 💰216肥牛真係如其名地十分優質,肥瘦非常均勻且油脂含量適中,恰十多秒就食得,食落口感入口溶化,不經不覺就食哂全份。🔷鮮龍躉片(全份) 💰139龍躉片份量比想像中多,怕食骨嘅朋友都會好岩食,因為卡比食唔到有骨,而且龍躉皮食落感覺膠原蛋白豐富。🔷鮮魚膘(半份) 💰32魚膘送到上檯都仲係脹卜卜,所以會有店員當面剪開,可見新鮮程度絕不一般。煮5分鐘左

🔷雙拼鴛鴦鍋 💰38/位
🔻山珍菌湯鍋
🔻重慶辣大紅鍋
🔷美國安格斯優質肥牛(全份) 💰216

🔷鮮龍躉片(全份) 💰139

🔷鮮魚膘(半份) 💰32
魚膘送到上檯都仲係脹卜卜,所以會有店員當面剪開,可見新鮮程度絕不一般。煮5分鐘左右就食得,非常爽口而且膠原蛋白同皮豐富,營養價值不輸魚本身呢。

🔷鮮黃喉(半份) 💰59
麻辣邊爐不能少嘅黃喉,煮2分鐘食得,爽口爽口而且爽口呢。

🔷鴨血(全份) 💰79
鴨血全部放哂落去麻辣果邊滾,滑溜溜的,食果時真係要小心唔好比佢滑到直吞喉嚨。

🔷手打蝦滑(全份) 💰89
蝦滑手打所以爽口係絕對,有蟹籽放面,平均分開再煮每粒子左爽彈,仲有爽脆嘅口感,另外蝦味新鮮濃郁。

🔷素菜類
🔹萵筍條(全份) 💰32
🔹藕片(全份) 💰32

🔹淮山條(全份) 💰42

🔹乾貢菜(全份) 💰32
🔹香菜(全份) 💰32
🔹油條(全份) 💰29
素菜類都叫左不少,比較特別的有淮山條,除左常見嘅白色,仲有呈現粉紫色嘅淮山,其營養價值非凡,養生人士必選。乾貢菜同樣,非常爽脆,放落麻辣果邊食真係又脆又辣。

🔷紅糖糍粑(全份) 💰69
呢到嘅糍粑同樣超級煙韌,糯米口感豐富,點埋紅糖醬食,同前菜又得,甜品亦得。
2020-02-18 455 浏览
之前同小胖男友係鍋鑼灣食過一次渝味曉宇之後 一試難忘 成日都好想再食終於終於係上個禮拜日襯住下午唔算好多人 我地去左尖沙咀店再食多次尖沙咀店望住維港海景 環境好開揚一去到見店員忙於做消毒衛生 食起黎份外安心坐低首先又食返碗糖水打打底 lunch time嘅鍋底仍然做緊免費我地照舊揀左山珍菌湯鍋同重慶大辣鍋🌶️🌶️最開心渝味曉宇可以半份半份咁點 可以一次過order多幾款之餘又抵食d香酥肉真係必食 就咁食 抑或放落火鍋輕輕一淖 一樣咁好食現炸豆皮一樣好香口 吸晒火鍋湯底既精華仲比起平日食開既同類"響鈴"少一份油膩感手打蝦滑落足料 超級彈牙另外 鐘意食爽脆口感既朋友就記得千祈唔好錯過稻田毛肚同鵝腸最後 再一次食都要讚係呢度獨有既曉宇苕粉同功夫萵筍片 真係好好食苕粉煙韌既口感配埋重慶大辣鍋再加特製既麻油 絕對無得輸

尖沙咀店望住維港海景 環境好開揚

配埋重慶大辣鍋再加特製既麻油 絕對無得輸

• 重慶炸酥肉
  • 曉宇苕粉
2020-02-16 17 浏览
午市都有火鍋供應,而且重點湯底免費。呢度最好嘅所有火鍋配料都可以叫半份,試多啲唔同款式。叫咗鴛鴦湯底豬骨湯及麻辣湯底。一坐低店員就會攞個滋潤雪耳紅棗糖水俾你。當然要叫肥牛,牛味好香,肉味都好香濃。另外叫咗豚肉,豚肉相對地肥膏比例多,咬落比較肥美。羊肉味唔會「蘇」,而且幾香,配麻辣火鍋真係好夾。手打墨魚滑亦都好彈牙,好香墨魚味。另外叫咗燕餃半份,份量已經有成20隻咁多,相當抵食呀。仲嗌左大腸夠爽口;桂花蚌亦都新鮮爽口。蔬菜類仲叫咗冰豆腐、萵筍?淮山及油麥菜。薯粉配麻辣湯底好正夠煙靱。
一坐低店員就會攞個滋潤雪耳紅棗糖水俾你。

羊肉味唔會「蘇」,而且幾香,配麻辣火鍋真係好夾。

手打墨魚滑亦都好彈牙,好香墨魚味。

2020-02-13 24 浏览
Nothing better than spicy hotpot on a cold winters night.I’ve tried this hotpot resturant at their Causeway Bay before and it was really good so I decided to try its again at their new branch in Tsuen Wan.First they give you a dessert which is supposed to protect your stomach from the spice.For the hotpot sauce you’re supposed to add a lot of sesame oil with minced garlic which is perfect because those are two of my favorite condiments!We ordered good variety of hotpot ingredients all in half po

We ordered good variety of hotpot ingredients all in half portions because we wanted to try everything.

All of it was really high quality and fresh. My favorite was the beef slices for sure! It’s super flavourful and has a good combination of lean and fatty components. I also really recommend their beef tripe and eel. Also don’t forget to order the potato noodles!

• 美國安格斯優質肥牛
  • 鴛鴦鍋
  • 稻田毛肚
2020-02-11 26 浏览
放工同3個鐡腳同事去打邊爐又順便啤啤佢,我地最鍾意一路打邊爐一路飲啤酒,野食方面幾好有半份選擇,幾個女仔可以每樣試少少、我地叫左麻辣湯底、另一邊豬骨湯底,因其他同事唔係食得太辣,但我可以食辣d,湯底超濃好正!越煲越辣真係好好味! 叫左肥牛粒肉質鮮嫩,桂花蚌、鮮黃喉好爽我地幾個女仔打邊爐好鍾意食蔬菜!叫左萵荀,鮮支竹、凍豆腐,蓮藕片、另外叫左淮山條好特別係紫色,仲有叫左薯粉索哂d湯底又煙韌好好味!不過呢度12:00好準時就收鋪、因夜收工、我地9點幾先去又打下邊爐飲下啤酒唔係太夠時間

叫左肥牛粒肉質鮮嫩,桂花蚌、鮮黃喉好爽
2020-02-10 21 浏览
望住個海境打邊爐我都係第一次,成件事好似有情調左咁😂今次帶男朋友嚟,照舊嗌左個麻辣拼雜菇湯底,今次有維多利亞港嘅加持,所有嘢即時美味十倍,食埋個境,令我覺得呢個價錢係值嘅。再加上我地係lunch嚟食,湯底免費,更加係食得好開心。嗌左個蝦滑同墨魚滑各半份,都好彈牙好新鮮,同個雜菇湯底好襯,鮮味提升。曉宇滑牛係每次都必嗌,因為太滑又夠腍,同麻辣湯底好襯。佢個黑豚腩肉都唔錯,食落係爽口嘅。羊肉就要襯返個麻辣湯,因為我好怕騷味,但好在佢個羊都唔算太騷。另外就嗌左個龍躉片,佢呢間係薄切,做唔到厚切啖啖肉嘅效果,但都算新鮮嘅。麻辣湯底一定唔少得鴨血啦,所以今次嗌夠一份,煲到入晒味,好正。我今次嗌左個迷你燕餃,佢個皮似魚皮餃,滑潺潺咁,中間包左小小肉,我諗係要一啖幾粒先食到佢咩味。打邊爐一定唔少得萵荀,喺個菇湯度入晒啲鮮味,食落好鮮甜。另外嗌左啲瓜瓜菜菜都好新鮮,成餐飯都好滿意。
望住個海境打邊爐我都係第一次,成件事好似有情調左咁😂

曉宇滑牛係每次都必嗌,因為太滑又夠腍,同麻辣湯底好襯。

佢個黑豚腩肉都唔錯,食落係爽口嘅。

打邊爐一定唔少得萵荀,喺個菇湯度入晒啲鮮味,食落好鮮甜。

另外嗌左啲瓜瓜菜菜都好新鮮,成餐飯都好滿意。
2020-02-09
2020-02-08 11 浏览
之前就來過渝味曉宇,喜歡這裡的環境,打邊爐舒適又乾淨入座不久,店員就會先端上一碗紅棗銀耳湯,食下肚胃都暖起來湯頭有很多選擇,現在午市湯底免費!因為同桌的朋友都不食辣,今天就決定來食不辣的渝味曉宇-大骨滋補鍋值得一提的是大骨滋補鍋裡真的有兩塊很大的豬骨真材食料!餐廳的菜單很有心思,所有的菜色都分為全份和半份,兩人或多人都相當方便點菜來看看點了什麼菜色食材樣樣新鮮,味道佳,都沒有點到不太對味的總體而言渝味曉宇的最大優點是食材新鮮擺盤乾淨,環境明亮舒適,侍應服務亦很用心,不定時的加茶加湯,非常適合家族及朋友聚會,推薦給大家
之前就來過渝味曉宇,喜歡這裡的環境,打邊爐舒適又乾淨

入座不久,店員就會先端上一碗紅棗銀耳湯,食下肚胃都暖起來

湯頭有很多選擇,現在午市湯底免費!

值得一提的是大骨滋補鍋裡真的有兩塊很大的豬骨
真材食料!

來看看點了什麼菜色

食材樣樣新鮮,味道佳,都沒有點到不太對味的

總體而言
2020-02-07 13 浏览
周不時都會食吓火鍋嘅,咁宜家的天氣就更加適合喇,今次朋友介紹咗呢間話對住個靚景打邊爐嘅好地方,佢就係開咗3年有多位於尖咀北京道嘅渝味曉宇重慶老火鍋。電梯口貼住單張話畀食客知:員工返工前要量度體溫及記錄;公共接觸面每两小時進行消毒殺菌;舖頭提供消毒洗手液等措施令食客吃得安心又放心。中午時分來到湯底係免費嘅,真係好,我哋點咗好多嘢吃,有大隻勁重蠔味的美國桶肥蠔,有同樣好大隻有鮮甜的海蝦,有彈牙的珊瑚蚌,白色,紫色的淮山條,有嫩牛肉,有纽西藺精品羊肉卷,一等一高質食材,連同望住灣仔,金鐘區靚景,非常满足。

呢間嘅打邊爐係sell個境同仲高質食物當然唔少得係個麻辣湯底不過近期武漢肺炎都唔敢食到咁熱氣萬一病咗都比較麻煩所以今次忍住叫咗平時食開個豬骨湯底再加上新試嘅蕃茄湯底原來蕃茄湯底都唔錯個喎會有金菇今次唔叫半份大多叫一份感覺係多啲最好食依然係豬腩肉另外仲有牛筋丸、午餐肉,嫩牛肉食完牛筋丸又會覺得手打三寶丸冇話好特別😅反而覺得牛筋丸夠哂爽口彈牙又夠香而且份量又多又平過手打肉丸加個稻庭烏冬同菜平衡返個油膩感都唔錯其實最重要都係跟佢配方加蒜、豉油、麻油仲有滋潤糖水👍🏻
呢間嘅打邊爐係sell個境同仲高質食物
原來蕃茄湯底都唔錯個喎會有金菇
今次唔叫半份大多叫一份
感覺係多啲
最好食依然係豬腩肉
另外仲有牛筋丸、午餐肉,嫩牛肉
食完牛筋丸又會覺得手打三寶丸冇話好特別😅
反而覺得牛筋丸夠哂爽口彈牙又夠香
而且份量又多又平過手打肉丸
加個稻庭烏冬同菜
平衡返個油膩感都唔錯
其實最重要都係跟佢配方加蒜、豉油、麻油
仲有滋潤糖水👍🏻
2020-02-02 35 浏览
近排天氣凍咗,又見好耐無打邊爐,咁啱經過尖沙咀見到有間食重慶火鍋嘅,於是就走咗去試下。坐低咗無耐,就有個侍應送咗每人一碗糖水,原來個糖水係有保護個胃嘅作用,睇睇個餐牌因為唔係個個都食得辣嘅關係就叫咗個山珍菌湯鴛鴦鍋,其實佢仲有唔同嘅鴛鴦鍋可以有唔同嘅選擇,而且佢哋嘅嘢食可以叫半份或者一份,可以每款都試到又唔驚食唔曬浪費。今次叫咗一份毛肚,佢放落去麻辣湯底嗰度煮都好入味。重慶炸酥肉食落去有啲麻但係味道又唔錯幾吸引,一嚟到就可以食唔洗等佢煮熟。香鹵豬大腸半份雖然嚟嘅時候望落去個碗好似好少咁,但係個份量其實都幾多,而且豬大腸煮耐咗連埋啲湯汁嘅味道都好好食。美國桶肥蠔半份一嚟到嘅時候已經俾佢嘅賣相吸引,夠肥美又新鮮,值得叫嚟食下。都有叫啲平時會食到嘅食材,午餐肉、雲吞、午筋丸、芝士丸呀
都有叫啲平時會食到嘅食材,午餐肉、雲吞、午筋丸、芝士丸呀
2020-02-02 30 浏览
知道媽咪假日鐘意一家齊齊 整整吃晚飯就最開心,所以早早就訂左間高質環境舒適的渝味曉宇重慶火鍋齊齊開開心心打邊爐😃媽咪好鐘意餐廳環境,可以飽覽維港美麗景色🥰🥰坐落一陣侍應就送上滋潤雪耳紅枣糖水,又幾清潤的我地選擇鴛鴦鍋豬骨濃湯滋補和微辣重慶火鍋來到這裡必點曉宇牛肉,肉質非常嫩滑兼牛味香甜濃郁,我地連食幾份真的值得推👍😍介牛肚超新鮮,爽滑彈牙,白膳肥美鮮甜,自家做的手打肉丸很受歡迎呢!😍雪花牛入口即溶,還有鴨血賣相鮮嫩,吸收火鍋湯滑滑嫩嫩的好特別👍魚卜用來打邊爐超爽滑好味,皇帝菜好新鮮豬大腸放入辣火鍋入口吾覺點辣,過陣間就覺得嘴唇有陣陣的麻的感覺,這就是重慶火鍋的特色,辣得好過癮!👍😃今晚我地食得好開心兼滿足!🥰🥰
媽咪好鐘意餐廳環境,可以飽覽維港美麗景色🥰🥰
坐落一陣侍應就送上滋潤雪耳紅枣糖水,又幾清潤的
我地選擇鴛鴦鍋豬骨濃湯滋補和微辣重慶火鍋
👍魚卜用來打邊爐超爽滑好味,皇帝菜好新鮮
今晚我地食得好開心兼滿足!🥰🥰
渝味曉宇喺尖沙咀嘅核心區,最爽就係所有菜式都可以叫半份,兩個人嗌到成枱嘢,計埋加一都唔洗600蚊,質素仲要幾高添!大骨滋補鴛鴦鍋 $78一邊是豬骨配紅蘿蔔粟米馬蹄等的超鮮味湯底,另一邊是香而麻的湯底,各有特色,一樣咁好味!醬料配料已在枱面,唔洗行出去都可以混醬!未上菜先奉上餐前甜品,清甜滋潤!亦都可以留返最後先食,解麻一流!汽水 $18核心地段嘅晚市黎講,價錢算公道!重慶炸酥肉 $32 半份落原粒花椒再連肉一齊炸,酥脆得黎仲勁麻,超過癮!美國安格斯優質肥牛 $119 半份油花分佈相當漂亮,就算用麻辣湯都掩蓋唔到佢嘅新鮮牛肉味,讚!黑豚腩肉 $42 半份軟腍肥美嘅黑豚肉,肉香濃郁!重慶耗兒魚 $42 半份烚極唔爛嘅魚,起肉容易又少骨,相當適合打邊爐!手打墨魚滑 $46 半份爽、鮮、滑、正!無嘢可以挑剔!萵荀條 $18 半份烚一陣已經入晒味,爽甜好吃!曉宇苕粉 $29 半份呢個粉烚到半透明就食得,勁滑勁煙靭,好味!鮮黃喉 $49 半份牛的大動脈,又爽又鮮!

大骨滋補鴛鴦鍋 $78

醬料配料已在枱面,唔洗行出去都可以混醬!

可樂

汽水 $18
核心地段嘅晚市黎講,價錢算公道!
重慶炸酥肉

重慶炸酥肉 $32 半份
落原粒花椒再連肉一齊炸,酥脆得黎仲勁麻,超過癮!

美國安格斯優質肥牛 $119 半份

黑豚腩肉

黑豚腩肉 $42 半份
軟腍肥美嘅黑豚肉,肉香濃郁!

重慶耗兒魚

重慶耗兒魚 $42 半份
烚極唔爛嘅魚,起肉容易又少骨,相當適合打邊爐!
手打墨魚滑

手打墨魚滑 $46 半份
爽、鮮、滑、正!無嘢可以挑剔!

萵荀條

萵荀條 $18 半份
烚一陣已經入晒味,爽甜好吃!

曉宇苕粉

曉宇苕粉 $29 半份
呢個粉烚到半透明就食得,勁滑勁煙靭,好味!

鮮黃喉

鮮黃喉 $49 半份
牛的大動脈,又爽又鮮!
可樂
萵荀條
曉宇苕粉
鮮黃喉
2020-01-25 33 浏览
今日在尖沙咀辦完公事,正准備坐車回家,剛好見到一位很久未見的好朋友,於是一齊晚飯敘舊。見附近有一間渝味曉宇重慶老火鍋,很適合我們口味,所以揀了食重慶火鍋,一邊敘舊。餐廳的裝修古式古香中帶新潮,寬敞的卡位,坐得很舒適。坐下后,侍㒣送上一個滋潤的紅棗雪耳糖水。湯底及配料都很多選擇。要了個鴛鴦鍋大骨滋鍋併重慶辣湯。曉宇嫩牛肉半份曉宇嫩牛肉,經特別醃過,肉質嫩滑,愛食麻辣的我倆,一般都在麻辣湯中下鍋,食得特別滋味。美國桶肥蠔美國桶肥蠔,每人有2隻,雖然美國桶蠔例牌是較淡,但入了麻辣鍋,卻是麻辣又嫩滑。美國安格斯優質肥牛切得較薄,雲石紋肥瘦適中,牛味顯然比其它一般牛肉味較濃,入口有點入口即溶的感覺。配菜還要了淮山條、皇帝菜及粟米,一邊食一邊敘舊,食得開心又美味。

餐廳的裝修古式古香中帶新潮,寬敞的卡位,坐得很舒適。

坐下后,侍㒣送上一個滋潤的紅棗雪耳糖水

湯底及配料都很多選擇。

要了個鴛鴦鍋大骨滋鍋併重慶辣湯。

曉宇嫩牛肉半份

美國桶肥蠔