10月19日, 行山日~ 我地一早起身食個早餐C就去行山啦~ 所以6點幾就已經爆肚餓!! 但係運動完又唔係甘想食得太heavy, 越南野就夠開胃又唔會太多肥膩喇~ 晚飯食早d都好既~ 因為唔洗等位!!合拼左既清亭燕萍地方大左乾淨左. 不過個for 2人台既area既台與台之間都仲係好迫. 如果台同台之間可以闊落d就好啦~::: 香茅牛肉凍濛::: $ 28其實之前食過幾次都覺得佢好好味, 幾次都keep到水準架! 佢d檬汁比出面d越南野酸, 配上烤牛肉其實arm arm好. 因為可以中和牛肉既油膩感. 但係今次d牛肉就唔係好夠味, 同埋有少少韌. 今次真係覺得冇甘好食.::: 牛柳粒紅飯::: $ 34牛柳唔夠入味. 而且太多油. 好彩唔會好韌. 最好味既唔係牛肉, 而係個紅飯. 粒粒飯都被茄汁包圍住, 酸酸甜甜好易入口, 食下食下好快就食晒啦~ 不過都係d牛肉遜色左囉.::: 牛油雞翼::: $ 28牛油雞翼, 唔洗講, 係呢度既主打. 幾乎台台都會叫既野食. 一碟有齊2隻雞搥+ 2隻雞中翼. 都算係夠晒份量啦!! 雞翼炸得好香脆. 唔只外面塊雞皮香口, 連入面d肉都好鮮嫩~ 好味~

::: 香茅牛肉凍濛::: $ 28

::: 牛柳粒紅飯::: $ 34

::: 牛油雞翼::: $ 28
牛油雞翼, 唔洗講, 係呢度既主打. 幾乎台台都會叫既野食. 一碟有齊2隻雞搥+ 2隻雞中翼. 都算係夠晒份量啦!! 雞翼炸得好香脆. 唔只外面塊雞皮香口, 連入面d肉都好鮮嫩~ 好味~ 但係食完都ok熱氣架~ 要飲番多d水~!

一直都認為清亭係銅鑼灣食越南野既首選~ 價錢合理食物好味選擇又多!! 不過今次去就覺得佢退步左d. 希望只係偶然既失準啦~ 下次都會再去試睇下佢係真退步定係失手!!
2007-11-15 1 浏览
11.12 (Mon) Dinner七點半,唔駛等。唔食得熱氣野、唔食得牛、蝦之下叫左:- 茄汁排骨粉:個名唔係好吸引,但好開胃,當晚又想食河粉!排骨原來係類似豬軟骨,而且真係好多肉!大舊少少既就有d廿韌,不過味道都可以!呢個真係值得一試。(但小心味精…食完好口渴)- 咖哩香茅豬扒飯:咖哩少辣,豬扒唔係炸,而且好軟,朋友全部食晒。- 蒸粉卷:唔錯啦,唔食熱氣野呢個係個fair choice。塊扎肉好爽,正。同隔離檯太close,完全聽晒隔離檯講乜。只好講一句:陣間先講。廁所好乾淨。疑問:想問個阿姐拎隻匙羹食藥,佢即刻擋住,仲要我返埋位先俾我,呢度係幼稚園?唔明喎@.@
11.12 (Mon) Dinner

七點半,唔駛等。
唔食得熱氣野、唔食得牛、蝦之下叫左:

同隔離檯太close,完全聽晒隔離檯講乜。
只好講一句:陣間先講。

廁所好乾淨。

2007-11-15 10 浏览
好鐘意食佢地間咖哩羊腩煲配法國麵包一個已經夠哂飽搬左又合併左之後環境大左...幾舒適不過雞翼份量小左咁多='=以前4隻全翼....食家變左2隻全翼....2 件雞"追"以往食的棷汁燸米好好食....依家好似水咁=_=TOO BAD~希望日後有改善....都唔平呀...要16蚊
好鐘意食佢地間咖哩羊腩煲配法國麵包

一個已經夠哂飽

搬左又合併左之後環境大左...幾舒適

不過雞翼份量小左咁多='=

以前4隻全翼....食家變左2隻全翼....2 件雞"追"

以往食的棷汁燸米好好食....依家好似水咁=_=
TOO BAD~

希望日後有改善....都唔平呀...要16蚊

2007-11-14 8 浏览
Went to the old place, found that it has moved and so walked all the way to the new place... the seating was horrible... so packed! felt like being in a central camp seriously. I had so much stuff with me and asked for an extra chair and got rejected. I asked for a 4-ppl table as it was so empty at that time and of cuz, got rejected again. The waitress kept telling us to put my stuff under seat. I was like "apparently i dun want to put my stuff there or i won't ask u for the extra chair, duh!!"

So we just walked out and left. On the way, a woman (dunno if tat's the person in charge) even told us to go to a japn restaurant and see if we got anywhere to put our stuff. What service on the earth is that?!

I really dun recommend this place as this is not a place to enjoy but to get ur good mood ruined!
2007-11-06 28 浏览
本身唔係話好鍾意食越南菜, 果次男朋友話佢食過好食, 就好唔願意咁去試下..點知原來咁好味架! 生牛肉河真係超正! 仲有牛油雞翼係必食! 茄汁牛腩飯都唔錯..另外骰仔牛聊好夠淋, 好好味..仲有就係上菜o既速度真係超快, d野食唔貴又大大份, 好抵食!!

2007-11-05 8 浏览
My friends suggested this place for dinner. We had garlic butter chicken wings, spring rolls, 香茅豬八凍檬, 牛柳炒紅飯and 扎肉卷. All tasted pretty good. Esp chicken wings. The service was alright. They were friendly but they wanted us to leave once we finished the food. lol There were many people waiting outside. I will go there again!

I will go there again!

2007-10-30 6 浏览
還是頭一次在上班的日子在這裡吃午飯原來一向驕傲的清亭也有午餐午餐通通都是$37**蒸粉卷+生牛肉檬粉+可樂** ($37)**生牛肉湯河** ($26)**牛油雞翼**蒸粉卷是平常的half size..有胖胖的兩條擠在一起還有半塊蒸札肉放在側邊雖是隨餐小食卻沒有偷工減料只是粉皮厚了一點..也不是太滑生牛肉是依然的滑也一點不韌牛肉湯底還是又香又濃的牛油雞翼..雖然是較以前的細小了很多但確真的很惹味忍不住咬了老公的飛佛..
還是頭一次在上班的日子在這裡吃午飯
原來一向驕傲的清亭也有午餐
午餐通通都是$37

**蒸粉卷+生牛肉檬粉+可樂** ($37)
**生牛肉湯河** ($26)
**牛油雞翼**

蒸粉卷是平常的half size..
有胖胖的兩條擠在一起

牛肉湯底還是又香又濃的

牛油雞翼..
雖然是較以前的細小了很多
但確真的很惹味
忍不住咬了老公的飛佛..
2007-10-22 12 浏览
19-10-2007(晚)第二日重陽唔駛返工,於是連埋geisi練習後一行七人去左呢道食~我自己叫左個越南火車頭~因為本人十分喜愛牛肉~貪佢料夠多,有生牛肉、牛丸、牛柏業、牛筋等~肉ga質地ok~河粉唔會太lum~個湯又唔會太味精~不錯不錯份量十足~食完已經好鬼飽炸春卷:唔係咁好食同埋好細件,同明珠果d無得比。燒雞炸糯米球:燒雞真係好好食,個醬汁好野味,雞又入味禾,開頭仲以為係甜品~但炸糯米球就無咩味,所以一定要連雞食呀,不過搭埋又唔係話好好食~ 坐就一般啦~服務都係一般~不過咁ga價錢都差唔多啦
19-10-2007(晚)
份量十足~食完已經好鬼飽
炸春卷:唔係咁好食同埋好細件,同明珠果d無得比。
坐就一般啦~服務都係一般~不過咁ga價錢都差唔多啦

2007-10-19 9 浏览
10.18 (thu) dinner第二日唔駛返工當然食餐好d…諗左好耐決定去穩穩陣陣既燕萍。新店格局好"沙嗲x",較嘈。練習後落到cwb都成十點,一行七人唔駛等位,好餓。總括:肉方面做得幾好,河粉亦唔錯。- 堤岸豬肉粉:一片片好似日式叉燒既豬肉幾好味,薄薄地又唔會好韌。d肉碎就冇乜味;不過河粉入味(又唔會太味精)又唔會過"林"。同"和"比呢度就抵食d喇- 烤豬肉撈檬:食左朋友一舊烤豬肉,幾野味喎- 春卷:都ok,加多d魚露好食d。- 燒雞椰糯米(#125):見隔離檯有,好似好正,咪叫下囉,個燒雞就好野味,但分開食個糯米就覺得糯米冇味,但mix糯米with燒雞又唔覺非常match。- 火車頭粉(同牛有關既野都有):好多料;又牛肉牛肉牛柏業牛筋…如果我食得牛都叫呢個。遲d唔駛戎口要試牛肉類同越色併盤(有炸蝦)!p.s. 其實我地咁多人唔應該每人叫個粉,食完個粉已經飽左一半有多,都食唔到其他野- wrong tactics!!!
10.18 (thu) dinner

練習後落到cwb都成十點,一行七人唔駛等位,好餓。
總括:肉方面做得幾好,河粉亦唔錯。

- 烤豬肉撈檬:食左朋友一舊烤豬肉,幾野味喎

- 春卷:都ok,加多d魚露好食d。

遲d唔駛戎口要試牛肉類同越色併盤(有炸蝦)!

燒雞椰糯米
話說17/10/2007起身諗住去吃由細到大幫襯開個間越南餐廳,兩兄弟又再一齊開鋪了,搬左新鋪第3次上去,上度去叫左個豬排撈檬,佢就黎左豬肉撈檬,同個火記講,佢話我地無豬排撈檬,只有香矛豬排撈檬,根本同一樣野,我次次都咁叫點會錯!之後火記走左去,另一個火記講又話出左單無得換,我話我係客人無得換,唔係嘛!跟住我見到女既老闆我就話不如你問下老闆娘有無得玩啦!火記就去問,我遠遠聽到老闆娘話"咁咪叫佢試下囉"之後等左成2分鐘,無人理我,見到老闆娘望個黎,我就問咁依家換唔換呀,佢竟然話"唔換"!(真係火都黎)之後我話唔換咁我咪唔食囉!2分鐘後,老闆娘叫個火記同將我枱面所有既野收起曬,跟住同我講"咁你起身走"之後我話你地咁既服務態度一定等無生意,老闆娘就講"好恨做你37蚊生意呀"我叫個餐37蚊,凍飲加2蚊,加一都唔至37啦!你話咁樣既餐廳點去呀,燕萍個老細一定比佢拖衰!以為自己生意好唔休做!我係消費者,我比錢吃野係享受,宜家仲要受氣!清亭老闆娘既衰野仲有好多,有一次中午,有一個媽媽等位,老闆娘問人地幾多位,到齊未,個個媽咪話3個到齊了,原來有一個係BB車,老闆娘竟然太態差到同個火記講,佢話咁樣係3位喎, 收起一個位啦!之後仲要一直怒脾人地一家3口,幾無品!好似BB唔係人咁!
2007-10-17 3 浏览
沒有去過這兩店的舊鋪, 也不太知道兩鋪的分別. 是晚行完街未返學前, 就先來吃頓早一點的晚餐. 由於午餐食得好飽, 吃點粉就最好.這裡係幾大, 但擺位都幾逼, 不過也叫做有點點自己的空間. 其實只係剛六點, 人客已經不少.只係叫了兩個粉加串燒就算.生熟牛肉粉(細) $27: 8分, 個湯底唔係好濃個隻, 不過飲啖湯都有點牛肉味, 牛肉係要了生熟, 都真係半生半熟, 不像有些店係整到全部都熟. 肉質唔錯, 不會太老, 粉都幾爽口, 簡單例牌的越南食物, 但係做得都幾好.串燒牛柳/雞柳(四串) $29: 8分, 好香口, 食落口有點點燒烤味, 皮係烤得帶點脆, 肉都幾嫩. 要了兩串雞兩串牛, 正好一人一串. 當然, 都係比較喜歡牛串. 始終覺得烤牛係比較香的.香茅豬扒粉$29: 8分, 香茅豬扒係炸得幾香, 但又唔會太油, 加上有幾條生菜去中和了那份油膩感, 也不錯.咸青檸蜜$19: 8分, 要了杯咸青檸蜜試試, 味道幾特別, 係有檸蜜的蜜甜味, 但係又有咸青檸那份咸味, 兩種感覺同時出現係口中, 但又唔會怪怪的, 溝得幾好.食物味道幾有水準, 下次可以試多幾樣. 服務本來也正常, 係有個

只係叫了兩個粉加串燒就算.

食物味道幾有水準, 下次可以試多幾樣. 服務本來也正常, 係有個侍應, 係我們身後講電話, 係度講邊度有路數轉工. 講了好幾分鐘都唔肯收線. 跟住俾佢想到好橋, 就係扮係度整盤花, 整來整去, 一路整一路講.

好好看的表演.
2007-10-13 6 浏览
一坐低就問點菜未~ 咁都算, 個waiter 亞叔又要企住響度等... 我地朋友間問大家食咩, 一路諗, 隨口up, 個亞叔竟然話我地慢! 咩態度呀?!未見過d 侍應態度咁差!!!以前未搬都未致於係咁, 而家就咁串.... 我唔會再幫襯啦!唔係得燕萍至有牛油雞翼食架!!!
未見過d 侍應態度咁差!!!
唔係得燕萍至有牛油雞翼食架!!!
2007-10-03 11 浏览
原本位於總統戲院側..現在搬了上樓舖.. 地方大了很多但一如以往般旺..平日晚市8時依然有一大堆人於門口等位..不過現在有sofa雜誌空調讓食客等得舒適點。門口的侍應姐姐依然嚴守入座規矩,人齊先安排入座.. 所以大家切勿約會不守時的朋友到這裹食飯,否則恐怕餓慌了兼反面都有之... 無論如何,味道依舊..最愛當然是蒜蓉牛油雞翼...!!!

無論如何,味道依舊..最愛當然是蒜蓉牛油雞翼...!!!
2007-10-03 3 浏览
原來是清亭的顧客正確一點說..老公是清亭中牛油雞翼的愛好者..想來..半年前兩家店還是分家的..今天合併過後..我倆依然是常客想吃越南粉的時候總會想到這裡**生牛肉湯檬($26小的)從前的我到越南店只愛點雞絲或札肉撈檬..因偏好酸酸辣辣的魚露以及冰冰的口感又不知從可時吃了第一口的生牛肉湯粉..便愛上了~牛肉亦滑亦嫩..湯底夠濃味..真的不錯**春卷不喜歡茶樓一盅兩件的春卷..卻蠻喜歡用生菜裹著吃的越南春卷..有夠水分爽脆的生菜內包著香脆的春卷..很捧!**牛油雞翼不得不說..合併後的size確實小了很多從前看到總會大叫【嘩!這麼大碟...】現在只會說【又是那麼小巧】怕熱氣的我也嚐過...真的很惹味...再吃會停不了口**蒸粉卷皮不會很厚...而內裡的餡料也很美味..~亦不會有很多肉碎及油膩**札肉米紙卷點這個...總是為了一償想要吃凍檬的願望..~米紙卷包著的檬粉浸滿魚露的感覺很好但著實的說...她的魚露不是很美味..至於股務嘛..那個老闆娘確實沒有甚麼很好的服務但與老公來過那麼多次也未有試過那些讓人憤怒的對待再者...雖然侍應阿姨收碟都真的很快...但其實態度也不算太差吧...確實.
原來是清亭的顧客
正確一點說..老公是清亭中牛油雞翼的愛好者..
想來..半年前兩家店還是分家的..
今天合併過後..我倆依然是常客

想吃越南粉的時候總會想到這裡

**生牛肉湯檬($26小的)
從前的我到越南店只愛點雞絲或札肉撈檬..
因偏好酸酸辣辣的魚露以及冰冰的口感
又不知從可時吃了第一口的生牛肉湯粉..便愛上了~
牛肉亦滑亦嫩..湯底夠濃味..真的不錯

**春卷
不喜歡茶樓一盅兩件的春卷..
卻蠻喜歡用生菜裹著吃的越南春卷..
有夠水分爽脆的生菜內包著香脆的春卷..很捧!

**牛油雞翼
不得不說..合併後的size確實小了很多
從前看到總會大叫【嘩!這麼大碟...】
現在只會說【又是那麼小巧】
怕熱氣的我也嚐過...真的很惹味...
再吃會停不了口

**蒸粉卷

**札肉米紙卷
點這個...總是為了一償想要吃凍檬的願望..~
米紙卷包著的檬粉浸滿魚露的感覺很好
但著實的說...她的魚露不是很美味..

至於股務嘛..
那個老闆娘確實沒有甚麼很好的服務
但與老公來過那麼多次也未有試過那些讓人憤怒的對待
再者...

確實...看這裡的價錢..裝修...其實不能要求太多吧

始終...來這裡是我的情意結~
2007-10-01 4 浏览
國慶日午市去食, 1pm入座率都到一半, 坐下招呼好似很好, 落完時逐樣覆述番叫左咩俾你聽, 驚你填錯號碼。落單不用三分鐘即上到『牛油雞翼(六隻)』, 分別係三隻中翼連翼尖, 同埋三隻搥。未食前, 真的想問下老板, 每隻雞係有多少隻雞翼呢? 佢又有多少隻腳呢? 一入口, 我就覺得問來都多餘的, 同以往的牛油雞翼比較上來, 牛油的香味唔覺, 卻感覺係一口肥油, 以往沒有油林林的感覺現在附上埋。三絲檬粉一般, 料很少, 無咩烹調技巧可言。椰青海鮮焗飯, 吃到少少椰味的豆粉獻汁, 海鮮粒都唔多, 不過椰子汁會成杯俾回你。可幸的叫了一個入得口同吃得過的咖喱牛腩, 不過連埋上的法式麵包我就不懂欣嘗, 相信法式麵包不會如此劣質的。越式炒西籣花不過不失, 只係我覺得略為鹹了一點。繼上次在葵芳吃飯後, 又發現一個『優質』的女服務員, 一見人停了手就問人係唔係唔要, 在此希望各位有幸做食肆的人, 唔好再當個個食客都係機器或者係焚化爐, 當人食野食到咁上下都要消化一下先再吃下去的, 下次見到人停手唔好即時問人要唔要, 等待多兩三分鐘都見唔到客人掂檯上食物先埋去問人, 咁人客先唔會有個錯覺你係趕人走囉。我最

繼上次在葵芳吃飯後, 又發現一個『優質』的女服務員, 一見人停了手就問人係唔係唔要, 在此希望各位有幸做食肆的人, 唔好再當個個食客都係機器或者係焚化爐, 當人食野食到咁上下都要消化一下先再吃下去的, 下次見到人停手唔好即時問人要唔要, 等待多兩三分鐘都見唔到客人掂檯上食物先埋去問人, 咁人客先唔會有個錯覺你係趕人走囉。我最憎就係一放下筷子就埋檯趕住收野的侍應, 你叫我如何有心情付多一點貼士俾你呢。