2023-02-03 443 浏览
上次嚟食物質素幾好,今次再同同事食過平時以為淥鼎記得酸菜魚打邊爐,上次發現有點心外,今次先知呢到仲有壽司、日式丼飯等,不過我哋都係鐘意飲茶🥢黃金蝦餃皇💰$18皮薄饀靚,蝦又多,好食必食之選🥢古法黑蔗糖年糕💰$24新年到當然要食吓年糕啦,黑蔗糖係天然甜味,質地軟糯,煎過更脆口🥢安蝦鹹水角💰$24一向鐘意食,外脆內軟煙煙韌韌,內饀係豬肉碎,好大粒,抵食🥢酥皮鳳梨叉燒包💰$29平時蒸嘅叉燒包我就麻麻,但有酥皮面嘅菠蘿包我就幾鐘意,外面脆,入面饀都好夠味幾好食🚩淥鼎記 (觀塘) @granddinghouse 📍觀塘觀塘道414號1亞太中心8樓
上次嚟食物質素幾好,今次再同同事食過

🥢黃金蝦餃皇💰$18
皮薄饀靚,蝦又多,好食必食之選

🥢古法黑蔗糖年糕💰$24

🥢安蝦鹹水角💰$24
一向鐘意食,外脆內軟煙煙韌韌,內饀係豬肉碎,好大粒,抵食

🥢酥皮鳳梨叉燒包💰$29

🚩淥鼎記 (觀塘) @granddinghouse
📍觀塘觀塘道414號1亞太中心8樓
2023-02-02 252 浏览
今星期有得放早,所以就book左6點果場的火鍋🧐估唔到6點後都仍然全場滿晒😗先點左豬骨湯底~再慢慢出去拿食材同qr code order牛同海鮮😋我地仲追右左酸菜魚😋入面配料好多。連埋火鍋2個人都食唔晒~好抵食火鍋配料都係任食放題~仲有美國肥牛同豚肉😚就算係大成積都一定夠飽,除左正火鍋料外~還可以點如木耳、秋葵等小吃。。。。。。而且價錢一d都啦貴~二百幾蚊就可以任飲任食,岩晒三五知己來暢飲傾計
除左正火鍋料外~還可以點如木耳、秋葵等小吃。。。。。。
2023-01-28 266 浏览
去官塘辦年貨🧧天氣凍咗好多🌬️即慶打邊爐🍲我哋習慣早食飯😜早食又好處😁唔使等位🤭前菜先嚟咗~辣椒青瓜、胡椒豬肚、炸雞粒、香茅鳳爪(前菜已經好吸引😍)頭盤有六款湯底😁選擇咗椰子🥥雞(清甜椰子🥥味配合新鮮雞👍🏻)再用QR code再落咗~安格斯牛版翼、牛版腱、豬肋條、生蠔🦪仲有半自助火鍋配料(有好多吾同款丸、餃子🥟蔬菜🥬)加落椰子湯底😜鮮甜美味😘當然要飲自家製竹蔗茅根😜清下熱氣啦😁食完仲可以再選擇多一個湯底~要靚靚梗係選擇<花膠美人鍋>好多花膠喎👍🏻超足料😍當然梗係要飲番啖湯先啦🤭🤭🤭食左兩個煲已經好飽🤭🤭成身暖笠笠😍靚曬🥰環境夠闊落舒服💕溫馨提示大家🤭要book位就安全啲,我見好多人6:30後Walk in去都冇位😅臨走見全場爆滿😳真係好彩我哋早去😁😁😁有位😏
去官塘辦年貨🧧

食左兩個煲已經好飽🤭🤭
成身暖笠笠😍靚曬🥰

臨走見全場爆滿😳
真係好彩我哋早去😁😁😁有位😏
天氣凍冰冰最啱打邊爐🔥今次一行五人去打邊爐,本人今次係第二次去,由於第一次去都幾滿意,所以有take two 👅👅👅我哋今次試咗個「爵爺套餐」💰$368+1🤡刺身拼盤雖然呢間唔係日本餐廳,但刺身方面都有一定水準,食材新鮮,鮑魚三文魚都鮮甜,冇令我地失望😳😳雖然份量唔多,每人一件,但我地志不在此!我地嘅目標係邊爐…🤭🤡主菜:酸菜魚(六選一)呢個主菜真係令我地好surprise!!! 第一次食酸菜魚係魚肉多過配菜!塊塊魚肉都夠份量,仲有薯粉萵筍芽菜 好足料不特止仲索曬啲湯味!正到不得了🤤🤤而且佢個種酸辣味適中,唔會太酸,又唔會辣到食唔到,恰到好處!啱曬我地呢啲食唔到辣又想食嘅人😍🤡火鍋:花膠美人鍋(六選一)食完酸菜魚換個鍋打邊爐!先上海鮮拼盤!有扇貝、鮑魚、貴妃蚌、墨魚仔同蝦,啱曬中意食海鮮嘅每一位😝食完海鮮,就可以係手機落單叫邊爐食材!個人認為種類都足夠!當然,我對眼就緊係放係肥牛度啦😆牛肉方面有美國安格斯肥牛、牛板腱、牛肩胛!食落好重牛味,而且肉質豐富,並唔係比一般嘅cheap牛你食!值得一讚🤩👉🏽除左手機落單,仲有自助吧拎野食,不話就以菜類同丸類為主,加埋飲品自助吧,有得拎有氣飲品,
天氣凍冰冰最啱打邊爐🔥

我哋今次試咗個「爵爺套餐」💰$368+1

🤡刺身拼盤

🤡主菜:酸菜魚(六選一)

🤡火鍋:花膠美人鍋(六選一)

👉🏽除左手機落單,仲有自助吧拎野食,不話就以菜類同丸類為主,加埋飲品自助吧,有得拎有氣飲品,又有竹蓆茅根同埋沖泡茶添~👍🏼

總結而言,野食方面的確冇令我地失望,最後甜品仲有一人一杯雪糕添(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
真係好值得再食~🌸

📍觀塘觀塘道414號1亞太中心8樓
2023-01-18
2023-01-21 17052 浏览
高質任食打邊爐,仲有刺身🍣、酸菜魚/雞煲/烤魚/羊腩煲等主食任你揀🤪重點無限時‼️特別啱成班朋友gathering,可以慢慢食、同朋友傾下計🥢🌊喜歡就記得CLS 再加Bookmark🔖🙂#小胖遊觀塘🐠 —————————————————🔹無限時套餐 $415 (已加一) ▪️錦繡前菜前菜都咁大份,4格分別有炸雞、胡椒豬肚、蒜泥青瓜、酸辣鳳爪🍱每一款都唔錯,豬肚夠腍,青瓜蒜味夠濃,炸雞可以再熱啲但都算脆,最正係無骨鳳爪,而且酸微微好開胃🤭▪️時令刺身好澎湃擺盤,有齊三文魚、蝦🦐、帶子、鮑魚等,刺身新鮮,食落鮮甜,特別喜歡鮑魚口感夠爽,點少少豉油就好正🤗▪️酸菜魚嫩滑魚肉🐟啖啖肉,酸菜開胃,小辣係大眾可接受程度🌶唔使驚辣食唔到👌🏽寬粉條有咬口又吸晒湯底精華😆入面仲有啲好粗嘅大豆芽菜同萵筍,份量超多😹食到呢度已經飽左一半▪️火鍋湯底-花膠美人鍋清潤湯底,花膠份量挺多,好軟腍入味🤍有40多款火鍋配料,選擇好多,牛、羊、海鮮、丸都幾好食,仲有我至愛嘅萵筍💚建議大家唔好食麵🍜等嘅澱粉質⚡️▪️頂級手切牛「牛魔王」必定喜歡,牛味濃郁,吃下比一般肥牛更富牛味,豐盈油脂令肉又軟冧又香,一口滿足感🐮▪️豪華海鮮拼盤好豐富

🌊喜歡就記得CLS 再加Bookmark🔖🙂

#小胖遊觀塘🐠
—————————————————
🔹無限時套餐 $415 (已加一)
▪️錦繡前菜

▪️時令刺身

▪️酸菜魚

▪️火鍋湯底-花膠美人鍋
清潤湯底,花膠份量挺多,好軟腍入味🤍

▪️頂級手切牛

▪️豪華海鮮拼盤
好豐富又插到成盤花🎍6款海鮮,全部都新鮮,時令關係會不定時轉換🌊真係多到食唔晒

🌈每人有一杯Haagen-Dazs,口味好齊,有朱古力🍫、蜜瓜、士多啤梨、Cookies & Cream等🍨
飲品方面,除咗酒類🍶要另外加錢,其他茶類、含飲料選擇都多😛
—————————————————
🧜🏻口水度:🌕🌕🌕🌕🌘
🤑性價比:🌕🌕🌕🌗🌑
🧚🏻打卡值:🌕🌕🌕🌗🌑
🥰舒適度:🌕🌕🌕🌕🌑
🤤回頭率:🌕🌕🌕🌕🌑
♟Overall♟
一次過滿足多個願望🌟就算我哋假期去食,價錢都好合理,又可以坐足4個鐘,而且質素唔錯,任食黎講好高質,各人又可以點自己喜歡食的😉
  • 酸菜魚
  • 錦繡前菜
  • 日本直送時令刺身
  • 花膠美人鍋
  • 頂級手切肥牛
2023-01-19 567 浏览
年尾相約好友家人一齊食飯見面,首選中菜🤗🥰平時屋企人喜歡到淥鼎記飲茶🫖,手工點心好正💕❥必叫🦐黃金蝦餃皇 $19大大隻,皮薄餡靚, 鮮蝦彈牙❥黑松露赤螺三文魚酥 $36香濃黑松露味好香,酥皮鬆脆有口感✨三文魚味好夾✨✨推介✨✨❥蟲草花叉燒腸粉 $32皮薄滑溜,必吃推介✨蟲草花&义燒好夾味道好😍🥰😆❥潮州蒸粉果 ❥醬汁鳳爪 $28份量超多🤪🤪❥鳳爪排骨日本珍珠飯 $38用上日本文蒸成,飯質比較濕潤✨
年尾相約好友家人一齊食飯見面,首選中菜🤗

🥰平時屋企人喜歡到淥鼎記飲茶🫖,手工點心好正💕

❥必叫🦐黃金蝦餃皇 $19
大大隻,皮薄餡靚, 鮮蝦彈牙

❥黑松露赤螺三文魚酥 $36
香濃黑松露味好香,酥皮鬆脆有口感✨
三文魚味好夾✨✨推介✨✨

❥蟲草花叉燒腸粉 $32
皮薄滑溜,必吃推介✨蟲草花&义燒好夾
味道好😍🥰😆

❥潮州蒸粉果

❥醬汁鳳爪 $28
份量超多🤪🤪

❥鳳爪排骨日本珍珠飯 $38
用上日本文蒸成,飯質比較濕潤✨

• 黃金鮮蝦餃
  • 黑松露赤螺三文魚酥
2023-01-15 473 浏览
堂食終於放寬左 又可以一大班人一齊食飯啦🙌🙌🙌 一大班人最岩飲茶 圓枱圍埋一齊傾計食野 特別開心😚 飲茶🫖當然就唔少得蝦餃燒賣 呢到啲蝦餃燒賣2隻一籠($19/籠)大大粒 用料實在 好香豬油味😋 但最好襯熱食 蝦餃放凍左層皮有啲啲啲硬滑捋捋鴛鴦腸粉 ($28)賣相吸引 仲名副其實滑捋捋🤭仲有啲彈牙 唔錯嫣紅黃金流沙包 ($30)成籠粉紅色非常少女心☺️ 咬嘅時候小心啲 因為真係超級流沙 大力咬應該會噴到成手都係😆酥皮鳳梨叉燒包 ($26)呢個係真正嘅菠蘿包 叉燒餡裏面夾雜着菠蘿粒🍍 可以試下😆老壇酸菜魚六人餐($458)酸辣適中 岩哂大家口味 魚肉嫩滑 起哂骨 啖啖肉☺️☺️裡面仲有少見既花生芽🥜😋 熊仔奶茶 (跟餐$16/單叫$20)非常打卡able 睇住隻熊仔浸奶茶浴🤭 不過最後會面目全非🫣 但如果飲既話會建議飲冰鎮奶茶(跟餐$5)濃郁好飲👍🏻

老壇酸菜魚六人餐($458)

熊仔奶茶 (跟餐$16/單叫$20)
2023-01-15 292 浏览
觀塘美食攻略2023人氣火鍋放題專門店淥鼎記 Grand Ding House火鍋放題 手切牛海鮮套餐先由6款主菜選1款椰子雞,烤魚,香辣烤魚/酸菜魚/枝竹黑山羊腩煲 / 麻辣雞煲食完主菜,可以加湯或換湯底打邊爐同樣都提供6種湯底,花膠美人鍋,豬骨鍋/胡椒豬肚,鴨血麻辣等等多款火鍋配料任食,包括安格斯肥牛,牛板腱/黑毛豬/鮮雞件等等,仲有雞子~海鮮有蠔,脆骨腩,海蝦,沙白,魚頭,水魷,元貝自助飲醬料吧,自助飲品吧提供自家涼茶,純茶,可樂等唔同飲品任飲丸類有手打魚丸,蝦丸,多款水餃,雲吞等每位$368起,周末或特定日子需另加$10/20生日優惠,8位以上生日者免費選了椰子雞,雞湯加椰子,味香鮮甜,飲湯食雞件,肉質細緻嫩滑,湯底夠暖胃滋潤食完再加湯打邊爐,食材吸滿椰子雞湯既甜同鮮味,令食材味道更加突出同豐富晚市由530PM至2300  觀塘觀塘道414號1亞太中心8樓8/F, One Pacific Centre, 414 Kwun Tong Road, Kwun Tong
觀塘美食攻略2023
人氣火鍋放題專門店
淥鼎記 Grand Ding House
火鍋放題 手切牛海鮮套餐
先由6款主菜選1款
食完主菜,可以加湯或換湯底打邊爐
海鮮有蠔,脆骨腩,海蝦,沙白,魚頭,水魷,元貝
自助飲醬料吧,自助飲品吧
提供自家涼茶,純茶,可樂等唔同飲品任飲
丸類有手打魚丸,蝦丸,多款水餃,雲吞等
每位$368起,周末或特定日子需另加$10/20
生日優惠,8位以上生日者免費
晚市由530PM至2300

觀塘觀塘道414號1亞太中心8樓

2023-01-15 583 浏览
淥鼎記係其中一間會定期光顧嘅火鍋店,鍾意佢價錢親民,環境舒適,食材優質而且個酸菜魚都好好味。平時多數去旺角店,今次去開九龍東,就過嚟試吓位於亞太中心嘅觀塘分店。啲間分店比旺角店更大,裝潢富麗好有中國古代色彩,座位闊落舒適,衛生亦唔錯。今次都係揀咗「小寶套餐」,120分鐘火鍋放題,套餐包前菜、主菜同超過40款嘅火鍋配料任食,平日星期一至四7:30pm前離座只需$228,真係好抵食!前菜係四小碟(一次性),次次都會有少少分別,今次係鹽酥雞、拍青瓜、白雲鳳爪、白果酸菜豬肚。雖然叫前菜,但全部水準都一流,樣樣都好好味!主菜係三選一,有椰子雞、雞煲、酸菜魚,亦可以加$28轉烤魚/羊腩煲。作為酸菜魚忠實fans,當然要食酸菜魚😆 魚係用左鱸魚,白滑好肉鮮甜美味,湯底酸味同辣味都適中,配菜有寬粉、花生芽、蓮藕片、萵筍等等,整體係上佳之作👍🏻食完就開始打邊爐,湯底可以六選一,今次㨂左花膠美人鍋,湯底清而味道濃郁,係有好強烈嘅雞湯味,唔錯嘅選擇👍🏻食材可以用QR code 落單,而出面自助區亦有大量火鍋配料同飲品,基本上要有嘅都有齊,非常全面,其中餃子雲吞幾好食記得要試👍🏻。可以落單嘅食物主要係肉類牛豬
平日星期一至四7:30pm前離座只需$228,真係好抵食!

四小碟
酸菜魚
可以落單嘅食物主要係肉類牛豬羊,質素都唔錯。
不過唔知係咪因為唔同分店定餐牌已經轉咗,今次就冇海鮮(如脆骨腩)食了。其中最好食必叫有以下幾款:
安格斯極佳精修肥牛
脂肪比例較高,入口牛脂味香濃,口感豐盈,而且大大塊,高汁👍🏻
安格斯牛板腱
牛板腱嘅特色係肉質中間含有肉筋,唔單止食到牛肉嘅鮮嫩口感,同時還可嘗到不錯嘅彈性,脂肪比例較低,但肉味超濃郁。
美國安格斯牛板翼
最愛啲款牛,肉質嫩度適中、無筋且油花均勻分布,富有自然肉香同鮮甜多汁,一整條大大塊放入口中滿足感爆登。
伊比利亞黑毛豬
越來越常見餐廳選用伊比利亞黑毛豬,堪稱「豬肉界和牛」,肉質顯現出大理石紋的特色,口感極具柔軟而且肉汁豐富,回味甘香。
手打墨魚丸/ 蝦丸/鯪魚丸
爽彈口感極佳,味道都唔錯。
2023-01-12
四小碟
酸菜魚
2023-01-13 378 浏览
天氣凍,冰冰最適合火鍋,食完真係暖粒粒🔥嘢食超多選擇,基本野你講得出嘅都有主菜要左一個椰子雞湯,補下身!飲完湯再打邊爐,真係人生一大享受😎真材實料!真係有成半隻雞,同埋椰子味夠晒香濃!🐔前菜有4小碟豬肚鳳爪,鹽酥,雞拍青瓜 湯底選擇好多選咗澳門豬骨鍋!超大舊豬骨!最鍾意食入邊嘅骨髓!🦴安格斯肥牛,好正!好有牛肉味!🐄紐西蘭羊肉超有羊味,十分驚喜有自家製竹蔗茅根清熱氣鹿鼎記小寶套餐,可能係觀塘性價比最高嘅火鍋set!😍

真材實料!真係有成半隻雞,同埋椰子味夠晒香濃!🐔

前菜有4小碟豬肚鳳爪,鹽酥,雞拍青瓜

湯底選擇好多
選咗澳門豬骨鍋!超大舊豬骨!最鍾意食入邊嘅骨髓!🦴

安格斯肥牛,好正!好有牛肉味!🐄

紐西蘭羊肉超有羊味,十分驚喜

有自家製竹蔗茅根清熱氣

鹿鼎記小寶套餐,可能係觀塘性價比最高嘅火鍋set!😍
  • 美國安格斯牛肩胛
  • 紐西蘭羊肉片
2023-01-12 437 浏览
📍淥鼎記 (觀塘)最近先知呢間原來午市有點心食🤣我地weekend walk-in拎飛都等左半個鐘多啲先入座等候位置都比較迫 建議預先gulu攞定飛先!餐廳空間都幾大 而且坐得好舒服 適合慢慢坐~.#蟹籵龍皇燒賣 $18好足料 起碼有兩三隻蝦 蟹籽都好多🦐.#黃金鮮蝦餃皇 $18餃皮晶瑩而且唔厚 鮮蝦新鮮彈牙.#奶黃流沙包 $30造型可愛 綠色嗰個包仲有綠茶味食落都幾流心!.#酥皮鳳梨叉燒包 $28菠蘿包皮好脆 叉燒熱辣辣入面仲有鳳梨粒 推介✨.#蟲草花叉燒腸粉 $32蟲草花同叉燒粒嘅size剛好 好有咬口腸粉好滑 而且啖啖都食到好多餡料 必點🥹🫶🏻.#陳皮牛肉球 $28食落都幾彈牙 正常發揮~.#金鉑芝麻卷 $24芝麻味濃郁 唔會過甜 易入口的🖤.#熊仔奶茶 $20為左打卡所以叫 原來隻熊仔係冰嚟🧸味道就好典型嘅港式奶茶 幾順滑不過價錢稍貴 打卡一次就算😂.#茗茶 $9/位得茶包唔緊要 但都要收$9/位雖然冇得唔飲 但都覺得好唔抵😂🤷🏻‍♀️.♥️回頭度:8/ 10環境舒適 大部份點心都唔錯~
📍淥鼎記 (觀塘)
最近先知呢間原來午市有點心食🤣
等候位置都比較迫 建議預先gulu攞定飛先!
餐廳空間都幾大 而且坐得好舒服 適合慢慢坐~
#蟹籵龍皇燒賣 $18
#蟲草花叉燒腸粉 $32
蟲草花同叉燒粒嘅size剛好 好有咬口
腸粉好滑 而且啖啖都食到好多餡料 必點🥹🫶🏻
#陳皮牛肉球 $28
食落都幾彈牙 正常發揮~
#金鉑芝麻卷 $24
#茗茶 $9/位
得茶包唔緊要 但都要收$9/位
雖然冇得唔飲 但都覺得好唔抵😂🤷🏻‍♀️
♥️回頭度:8/ 10
環境舒適 大部份點心都唔錯~
2022-10-16
午餐
2023-01-10 227 浏览
因為真係好食,所以朋友又拉埋我過黎打邊爐,今次黎係要試下佢地嘅雞煲!一如既往,閒日都係座無虛席。雞煲可以選擇辣度,我地要左小辣,因為雖然我哋唔係好食得辣,但係辣辣先更香嘛!雞煲好快上左,店員好熱心會提示你幾時要打開個蓋摷下個底,幾時熟食得。雞煲個汁好個杰撻撻,雞件又滑又入味。因為有芫荽同洋蔥,所以辣得黎又香。打邊爐我哋要咗花膠美人鍋,花膠非常多!要個清啲嘅湯底更能突出肉類嘅美味!牛肉我最中意依道嘅美國安格斯牛板翼,一板兩件,同塊板一樣禁長!牛板翼雖然睇落脂肪冇好多,但牛味濃之餘,肉質係最細膩,估唔到依個價錢可以食到咁高質嘅牛肉!另外,我同朋友最鍾意嘅係依度嘅炸魚皮,大大塊之餘非常新鮮,絕對唔係炸過夜勁硬咁。自助吧我最多會攞嘅係手工雲吞,做得係好唔錯!

2023-01-10 175 浏览
天氣凍,邊爐小隊係時候出動 😌 作為一個好鍾意打邊爐嘅小朋友,我梗係做足功課啦!今次特登去淥鼎記打邊爐,朋友仲大讚我揀得非常之好添 🙆🏻‍♀️椰子雞打頭陣嘅係椰子雞,新鮮嫩滑嘅雞肉配清甜嘅椰子湯,既滋潤又好味,未打邊爐我哋已經飲咗兩大碗 🤤 個雞仲有配埋青檸汁同埋特製嘅醬油,好特別 👍🏻 而呢個可以自己加青檸汁嘅醬油,原來攞嚟沾羊肉都係一樣咁好食!😆 由於個湯實在太好味,所以我哋食完啲雞之後就直接用佢嚟打邊爐 👏🏻錦繡前菜:青瓜、鹽酥雞、胡椒豬肚、檸檬鳳爪鹽酥雞啖啖肉,炸粉薄而且鹽酥味剛剛好 👍🏻 青瓜就鮮甜爽脆,酸酸辣辣夠醒胃 😋 胡椒豬肚超入味,係連配菜粒白豆都超香胡椒味,勁正!大推個檸檬鳳爪,酸酸辣辣又有檸檬清香,勁Fresh 😍 我第一次食檸檬鳳爪,估唔到咁好食 🤤肉類:安格斯牛、伊比利亞黑毛豬、羊肉、鮮雞件佢嘅安格斯牛有三款:極佳級精修牛、牛肩胛同埋牛板腱,配埋黑毛豬都仲有羊肉同埋雞件,食肉獸表示大滿足 🤤 賣相新鮮,入口充滿肉香,正 👍🏻丸類:手打鯪魚丸、手打蝦丸、手打墨魚丸、黑松露豬肉丸手打丸類全部都勁爽口彈牙,食得出食材係非常之新鮮 😍 出邊嘅自助吧都有好多丸可以揀,例如

椰子雞

錦繡前菜:青瓜、鹽酥雞、胡椒豬肚、檸檬鳳爪

肉類:安格斯牛、伊比利亞黑毛豬、羊肉、鮮雞件

丸類:手打鯪魚丸、手打蝦丸、手打墨魚丸、黑松露豬肉丸
手打丸類全部都勁爽口彈牙,食得出食材係非常之新鮮 😍 出邊嘅自助吧都有好多丸可以揀,例如貢丸、龍蝦丸、芝士腸同埋午餐肉等等,特別推介黑松露豬肉丸,佢個黑松露味好香,但又唔會掩蓋左豬肉丸嘅香味,我哋忍唔住encore咗幾次 😂

餃類:雲吞、水餃、魚皮餃、韭菜豬肉餃、芹菜香茜蝦肉餃
呢度嘅餃子非常之多,全部都大大粒好多餡,特別推介芹菜香茜蝦肉餃,鮮甜嘅蝦肉配埋好香嘅芫荽同埋芹菜味,勁正 😍 魚皮餃都推介,皮薄餡靚,而且唔會好鹹,值得一試 🫶🏻

蔬菜類:萵筍、蘿蔔、冬瓜、淮山、冬菇、蓮藕
全部都超新鮮,多汁又鮮甜!我第一次打邊爐食咁多蔬菜!🥰

飲品
兩大個飲品櫃,除咗汽水同茶類之外,仲有自家飲品,有綠妍茉莉茶、蜜香紅茶同埋竹蔗茅根,個竹蔗茅根好清甜好好飲,而且佢嘅飲品都有常溫同冰凍,勁貼心 ❤️

呢度真係超多嘢食,除咗上面講嗰啲,仲有菜、伊麵、烏冬、魚皮同響鈴等等 😍 而且個自助吧所有嘢都好整齊乾淨,食得好放心!中式嘅裝修設計,位置亦都好闊落,坐得舒服又食得開心,朋友已經同我講,下次要再嚟打邊爐啦 😆
冬天食火鍋特別暖笠笠,早前專登約埋朋友仔到觀塘 淥鼎記 一齊食火鍋聚一聚,120分鐘火鍋成人價只需二百頭,真係超級抵食,性價比高先來前菜拼盤,賣相相當吸引:有爽口的拍青瓜、白雲鳳爪、豬肚和炸雞~再來3選1食品,可以揀重慶麻辣雞煲、酸菜魚、椰子雞,樣樣都係我嘅至愛,選擇困難症~ 最後我地揀左雞煲(小辣),滿口麻香好惹味,雞肉肉質又滑又結實,好入味呀~食完雞煲就到真正嘅火鍋時間,湯底我地揀左花膠美人鍋,夠晒滋補養膠,真材實料~必食手打蝦丸、墨魚丸、鯪魚丸,好彈牙爽滑呀!美國安格斯牛板翼、牛板腱、肥牛、伊比利亞黑毛豬、豬肋條等優質肉類和雞件都可以任點任食~ 仲有我地大愛嘅雞子,漲卜卜,好好味~自助區有數十款火鍋食材:響鈴、山根、炸魚皮、鴨血、帆立貝、牛柏葉、多款餃子、麵類、蔬菜菇類等,食材好新鮮,而且會用蓋蓋好,好衛生!飲品都係任飲,有清怡的竹蔗茅根、茶類和汽水等任均選擇~好開心好滿足嘅火鍋晚餐!整體來說,呢度嘅出品都幾高質,絕對對得起個價錢!卡位座得好舒服,私隱度高,而且店員服務勤快,招呼唔錯,難怪未夠6點已經人頭湧湧,睇嚟我地下次要早啲book定枱了~

必食手打蝦丸、墨魚丸、鯪魚丸,好彈牙爽滑呀!

飲品都係任飲,有清怡的竹蔗茅根、茶類和汽水等任均選擇~

2022-12-29
  • 牛板翼
  • 牛板腱
  • 伊比利亞黑毛豬
  • 豬肋條
  • 響鈴
  • 手打蝦丸
2023-01-08 222 浏览
朋友介紹黎呢度食任食火鍋,我本身食量少,又唔食辣,所以好少去食而家時興嘅任食邊爐😆見朋友大力推介就試吓啦朋友話呢間好處係無限時同埋坐得舒服,我哋四個人都可以坐張好大嘅卡位一嚟到已經上咗碟刺身,有鮑魚又牡丹蝦又帆立貝,都好豐富,仲有前菜四小碟主菜係六揀一,我哋揀咗老壇酸菜魚,四個人淨係食呢碟都飽左😌,啲魚好滑好多肉同埋都唔會好辣,幾好食食晒熟嘢就開始打邊爐啦,我哋揀咗豬骨鍋,再上埋頂級手切牛同豪華海鮮拼盤,淨係食呢啲都飽晒,完全唔需要出去再攞其他嘢食🫣無限時嘅好處係我哋由七點鐘坐到夜晚11點半😆😆雖然好快就飽晒,但係又可以飲吓嘢食吓雪糕,都係一個幾好聚會嘅地方嘅