2022-08-25
放工後拍住拖去打邊爐,嚟到呢間位於尖沙咀地鐵站附近嘅火鍋店<淥烚年代>,試過之後,充滿驚喜!!~走進這家火鍋店,由於是新開張不久,感覺非常新淨,整體的裝修氣氛都非常吸引,帶點兒高雅而華麗的感覺。火鍋店唔算非常之大,但空間感好足夠,枱同枱之間都非常闊落,而且仲間有多個房間,想三五知己嚟book間房打邊爐,真係夠曬私穩同氣派。坐下不久,便送上九方格的調味料,客人可以自己挑選自己喜愛的調味料。餐牌食物的選擇都有好多款,無論湯底同食物,都有唔少選擇。今晚我哋就揀咗一個比較有港式風味嘅沙嗲火鍋湯底 ($118),沙嗲湯底嘅沙爹味道極為濃郁,非常惹味!!~<八吋長蟹柳>八寸長咁大條嘅蟹柳你見過未?入口啖啖肉,肉質鮮甜彈牙,充滿蟹肉味道。<本地鮮牛肉 $258>呢碟本地手切牛肉,肉質非常之靚,油脂比例非常均勻,色澤帶紅,非常新鮮。將牛肉放入沙嗲湯底入面,輕輕灼熱一下,已經非常鮮甜美味,肉質鮮嫩好食。再來七款不同美味的火煱材料,放於這一道橋上,實在充滿藝術感,成個畫面吸睛度,我比滿分!!<帶子餃>材料非常新鮮,入面有滿滿嘅帶子肉同埋豬肉,
餐牌食物的選擇都有好多款,無論湯底同食物,都有唔少選擇。
<八吋長蟹柳>
<本地鮮牛肉 $258>
<帶子餃>
材料非常新鮮,入面有滿滿嘅帶子肉同埋豬肉,非常特別。
<蟹王餃子>
用大量的蟹肉做成蟹王餃子,材料新鮮尚盛,餃子咬落去,每一啖都係鮮甜嘅蟹肉,絕對係必食之選!!~
<桃膠餃子>
將桃膠同其它菜肉,釀入去餃子當中,做成桃膠餃子,味道較為清甜,特別得嚟又非常養顏。
<白鱔片 $138>
白鱔片嘅魚肉,肉質非常厚實,而且每一片鱔片肉都好大塊,肉厚彈牙,非常鮮甜美味。
<日本黑豚肉 $68>
餐廳供應較為矜貴嘅日本黑豚豬腩肉,入口爽彈而肉嫩,配上沙嗲湯底,味道更為出眾。
蕃茄非常新鮮清甜,而且非常多汁,輕輕灼熱已經可以,建議不要淥太耐。
鵝腸同沙爹湯底非常匹配呵~
整體嚟講,我覺得餐廳供應嘅食物質素非常高質,用料新鮮,材料豐富,而且用料選擇上,全部都用上最高貴嘅食材,特別推薦佢哋嘅牛肉同埋餃子,絕對係水準之作,而且餃子係廚師自己自家製嘅,喺出面都食唔到,絕對係必食之選!
仲有極為新鮮嘅蔬菜
人均消費四百左右,如此高質素,值得再來呀!~