2022-10-05
今晚2個人去左打邊爐,openrice見到呢間邊爐啲野好精緻所以走黎試下。坐低左之後侍應姐姐幫我地倒豉油同拎左個盤黎俾我地加豉油配料,侍應姐姐好nice,上每道菜都會話俾我地知係咩黎,仲同我地講笑,我地想食雞煲佢又會問我地食唔食得辣,俾番啱我地既辣。講下個雞煲先,師傅喺廚房炒到好香先上枱,個煲一黎已經聞到好香,佢個汁好燶但唔係鹹,而且啲雞好入味,同埋真係好多雞,食黎食去都食唔完。不過我想講雞煲入面既菇都好出色,索哂啲汁簡直係一流!食緊雞煲既同時上埋個日本海魚刺身,個刺身好新鮮,個盆仲可以著燈好靚~ 姐姐話佢地定期會喺日本入啲新鮮海魚番黎,有唔同既size,呢個刺身真係好好味~個雞煲食到咁上下就加水打邊爐,我地另外仲叫左牛頸脊、鮮蝦雲吞、桃膠餃、8吋長既蟹柳同雜菜盆。牛頸脊好靚,肉同脂肪既比例好均勻,而且入口仲好滑好有牛肉味。而佢個蟹柳上台時我地都嘩左一聲,因為真係好長,而且一啲都唔粉,好味!最後要講下2個餃,其實佢啲餃都好大粒同好飽滿,鮮蝦雲吞隻蝦好大。而個桃膠餃真係好出色,佢其實係一個素餃,入面有冬菇、蘿蔔、椰菜同桃膠,粒桃膠都幾大下,但我鍾意佢個口感,好爽口~ 我覺得個雞煲個汁真係
我覺得個雞煲個汁真係無得頂,就算加左水佢都好夠味,唔用豉油都OK,值得推薦~
推介食物: 桃膠餃
人均消費 $700