2023-12-15 38 浏览
今日同朋友行完柏架山就去鰂魚涌覓食,見到間魚湯專門店,身為魚痴的我,一定不會錯過。內裏裝潢好有心思,牆上掛了一條巨大的立體海鯛,相當具代表性。設有多張四至六人枱,又有卡座,簡約企理,坐得舒適。除了有單點菜式外,週末都有下午茶供應,抵!******************************我點了一碗鯛魚片魚湯烏冬加帶子(+$28)配Sangaria 蜜瓜梳打(+$3 ),共($81),份量好足!黃白色的鯛魚湯,熱辣辣,好喝!烏冬滑嘟嘟,木耳絲、昆布和豆卜絲爽口,跟魚湯同吃更美味!鯛魚片和帶子都厚薄適中,肉嫩鮮味。******************************朋友點了一份鹽燒鯖魚鯛魚定食轉烏冬加日本蠔 (+$38) ,再加沙律菜 ($+20 ),共($116)。鯖魚燒得金黃,時間掌握得剛好,並不乾身,肉嫩皮香,味道鹹香。旁邊還有清爽的沙律菜,好fresh!嘩!估不到追加的沙律菜(+$20)那麼有份量,好抵!雜沙律菜好新鮮爽嫩,車厘茄清甜多汁,配些甘香的胡麻醬,簡單美味!******************************串燒牛脷($28/串)相當出色,厚切的牛脷
除了有單點菜式外,週末都有下午茶供應,抵!
Sangaria 蜜瓜梳打
沙律菜
串燒牛脷
串燒牛脷($28/串)相當出色,厚切的牛脷肉質相當爽彈,亦存肉汁,烹調入味,味道鹹香,亦不失牛香,推介之選!
主打魚湯不能錯失,魚痴的我把其通通喝光,滿足!
2023-12-09
Sangaria 蜜瓜梳打
沙律菜
2023-12-14 25 浏览
今日經開鰂魚涌,就問朋友呢度附近有咩好食,我就想食烏冬,佢就想食壽司,結果我哋就嚟咗呢間海鯛魚湯專門店。一入到去啲梳化位都幾舒服,侍應會介紹吓呢度有咩招牌好食,我就叫咗個海雕魚湯烏冬,朋友就叫咗個丼飯,見到有波子汽水,即刻叫咗喇!估唔到呢度食海鯛魚湯烏冬,仲會有波子汽水飲,波子汽水簡直係我細細個嘅童年回憶,呢樣嘢真係加晒分。另外呢度嘅裝修都好舒服,橙黃色嘅裝修,連埋燈光,成個用餐體驗都好好,而且人流唔多可以慢慢坐,勁舒服,我同朋友坐咗大概兩個鐘頭,侍應都冇嚟趕我哋走,呢度服務好好,下次想食嘢傾偈都可以再嚟呢度食,特別係飲返佢個波子汽水,回味一下我嘅童年回憶,臨走前,侍應仲問使唔使幫我哋影相,服務真係好好

2023-12-12 23 浏览
近期鰂魚涌近太古坊一帶,開咗好多新食店, 放工同朋友晚飯,見到呢間店舖門面頗具特色,於是入去試下。店內座位寬敞,餐牌選擇頗多。食材新鮮,份量足,而且冇限時間用膳,真係可以坐低chill 下。💫 八爪魚赤蝦湯飯⁩微火上放了一煱海鮮飯,熱辣辣赤蝦湯鮮味濃郁,八爪魚厚切,大大件,嫩口鮮甜。💫三文魚蟹子丼飯三文魚肉質鮮嫩,蟹子頗多,撈混一齊食,啖啖肉又卜卜脆。💫串燒牛脷牛脷厚切,烤燒封鎖哂肉汁,食落好juicy.💫蜂蜜生薑茶 / 冰紅石榴茶

💫 八爪魚赤蝦湯飯⁩

💫三文魚蟹子丼飯
三文魚肉質鮮嫩,蟹子頗多,撈混一齊食,啖啖肉又卜卜脆。

💫串燒牛脷
牛脷厚切,烤燒封鎖哂肉汁,食落好juicy.

💫蜂蜜生薑茶 / 冰紅石榴茶

2023-12-07 25 浏览
最近係網上睇到有關於佢哋嘅食評,特別推薦佢哋的招牌菜-花膠扒皇鯛魚湯烏冬,今日就走咗去試真吓。成塊花膠扒塊長過手掌,加埋每日朝早鮮熬奶白色的魚湯,的確令人心動。烏冬湯頭被形容為鮮甜濃郁,充滿了鯛魚的鮮味,搭配上彈牙的幼身的稻庭手打烏冬同埋五頭大的鱈魚花膠扒,就真係冇得輸。除咗花膠,佢哋仲可以搭配廣島蠔、帶子、八爪魚、魷魚、鯛魚片、魚肚、牛肉片,甚至乎鮑魚、蟹腳、龍蝦都有,食材口味的豐富。其靈魂鯛魚湯膠質豐富,濃稠卻不會太黏太膩,魚鮮味濃縮到湯入面,愛魚人仕一定要試吓。閒食飯時間會好多人,如果過咗兩點先食會容易搵位好多。

閒食飯時間會好多人,如果過咗兩點先食會容易搵位好多。
2023-12-06
午餐
  • 鯛魚湯烏冬
喺鰂魚涌太古返工嘅有福啦🥰有冇人同我一樣鐘意飲鯛魚湯?最近同朋友嚟到海堤街嘅「海鯛魚湯專門店」,餐廳位置靜中帶旺,簡約嘅店內佈置風格,配搭木枱帶有日式風格,亦白色牆身梳化卡座椅,襯托出格調清新的感覺,餐牌選項以主打嘅鯛魚湯烏冬最受歡迎,另外午市定食、丼飯、刺身及甜品飲品。招牌花膠扒皇鯛魚湯烏冬鯛魚片鮮嫩多汁,搭配軟滑的烏冬面,在花膠的提味下更顯鮮美,而且花膠真係超大塊,湯汁濃郁而清爽,乳白魚湯充滿鮮味、滋味鮮美。海鯛魚片湯烏冬新鮮的海鯛魚片搭配熱騰騰的湯汁,讓人感受到魚的鮮味和滑嫩的口感。烏冬面煮得剛好,Q彈有嚼勁。鵝肝多士鵝肝經過烹調後保持了其鮮美的口感,外層酥脆,內裡濕潤。多士的口感鬆脆,與鵝肝的濃郁味道相互襯托。
喺鰂魚涌太古返工嘅有福啦🥰有冇人同我一樣鐘意飲鯛魚湯?最近同朋友嚟到海堤街嘅「海鯛魚湯專門店」,餐廳位置靜中帶旺,簡約嘅店內佈置風格,配搭木枱帶有日式風格,亦白色牆身梳化卡座椅,襯托出格調清新的感覺,餐牌選項以主打嘅鯛魚湯烏冬最受歡迎,另外午市定食、丼飯、刺身甜品飲品。

招牌花膠扒皇鯛魚湯烏冬

鵝肝多士
2023-11-27
  • 鮑魚花膠魚肚魚湯烏冬
下班後,我和同事們決定找個舒適的地方放鬆一下,享受美食和交談。我們找到了一家於鰂魚涌非常有名的日式烏冬,期待著一頓美味的晚餐。吉列日本蠔🦪 ($48)吉列日本蠔給我帶來了驚喜的口感和豐富的風味。這些日本蠔鮮甜和鮮嫩,每一口嚐起來都充滿了海洋的風味,令人回味無窮。吉列日本蠔絕對是一道能讓人驚艷的美味佳餚,值得推薦給喜愛海鮮的食客們。🤤花膠魚肚鯛魚湯烏冬🍜 ($87)當我第一口嚐到花膠魚肚鯛魚湯烏冬時,我被它的濃郁風味所征服。這道湯烏冬以新鮮的鯛魚湯煮成,湯底清澈透明,彷彿鮮魚的精華凝聚其中。魚肚的軟嫩口感和花膠的彈牙口感相互輝映,帶來了令人愉悅的食用體驗。烏冬麵條煮得剛好有嚼勁,完美地吸收了湯汁的美味。🥰三文魚帶子丼飯🍱 ($138)三文魚和帶子的薄片非常新鮮,鮮美的味道在舌尖綻放開來,三文魚的質地柔軟嫩滑,帶子則帶有微妙的甜味。白飯的蓬鬆口感和米飯的甜味與海鮮的鮮味相得益彰,讓我愛不釋手。這道三文魚帶子丼飯無論是外觀還是味道都讓我留下了深刻的印象,絕對是一道值得品嚐的美食。🤩總結來說,這三道菜品都有著令人驚艷的風味和精心製作的過程。而且最令人驚喜的是,晚飯時段光顧每人均可以贈送一杯梅酒

吉列日本蠔🦪 ($48)

花膠魚肚鯛魚湯烏冬🍜 ($87)

三文魚帶子丼飯🍱 ($138)

總結來說,這三道菜品都有著令人驚艷的風味和精心製作的過程。而且最令人驚喜的是,晚飯時段光顧每人均可以贈送一杯梅酒🥃,我同同事下次都一定會再光顧❣️❣️

放工特登相約朋友去鰂魚涌,我哋最鍾意嘅晚市飯堂『海鯛魚湯專門店 (鰂魚涌) 』地址: 鰂魚涌海堤街6-16號龍景大廈地下4號舖『海鯛魚湯專門店 』門口有條好靚好搶眼嘅大魚㗎入面幾舒服架又寬敞又乾淨,而且空間感十足,公司聚餐、朋友聚會都可以舒舒服服暢所欲言,二口子拍拖食飯也可以甜甜蜜蜜不受干擾,正👍食物質素一流👍叫左我最愛嘅,三文魚帶子丼飯大大片三文魚腩,咁肥甘味美新鮮肉嫩油香嘅三文魚腩😋😋😋仲跟配麵豉湯(好飲到爆)😋,入面啲日本米都好好食嘅😋另外又叫左朋友仔鍾意嘅養顏,花膠魚肚鯛魚湯烏冬又係大大塊養顏花膠🤭,爽口嘅魚肚,好飲到爆嘅鯛魚湯👍👍👍另外再叫左個好味嘅吉列日本蠔😋漏咗講,晚上黎食,仲有 梅酒一杯送🤩朋友仔唔飲酒真係走寶,「海鯛魚湯專門店 」嘅梅酒一定要品嚐,酸酸甜甜(微甜)勁好飲🥂另外一提就係 服務好態度好笑容好,但係冇收加一服務費😙,扺👍,超值👍食完又係幸福滿滿的一晩🥰

放工特登相約朋友去鰂魚涌,我哋最鍾意嘅晚市飯堂
『海鯛魚湯專門店 (鰂魚涌) 』
地址: 鰂魚涌海堤街6-16號龍景大廈地下4號舖

『海鯛魚湯專門店 』門口有條好靚好搶眼嘅大魚㗎

入面幾舒服架

又寬敞又乾淨,而且空間感十足,

食物質素一流👍

叫左我最愛嘅,三文魚帶子丼飯

大大片三文魚腩,咁肥甘味美新鮮肉嫩油香嘅三文魚腩😋😋😋

仲跟配麵豉湯(好飲到爆)😋,入面啲日本米都好好食嘅😋

另外又叫左朋友仔鍾意嘅養顏,花膠魚肚鯛魚湯烏冬

又係大大塊養顏花膠🤭,爽口嘅魚肚,好飲到爆嘅鯛魚湯👍👍👍

另外再叫左個好味嘅吉列日本蠔😋

漏咗講,
晚上黎食,仲有 梅酒一杯送🤩

朋友仔唔飲酒真係走寶,

另外一提就係 服務好態度好笑容好,
但係冇收加一服務費😙,扺👍,超值👍

食完又係幸福滿滿的一晩🥰
2023-12-01 26 浏览
赤海蝦海鯛魚湯烏冬魚湯味道濃郁鮮甜,赤海蝦有兩大隻,同朋友啱啱好一人一隻🥰 烏冬軟硬適中,好食推薦😋泡菜豬肉定食其實係蕃茄汁洋蔥豬肉加上泡菜🤣 但係味道唔錯,超多豬肉,同埋好鍾意佢好多菜式都有沙律,健康又解膩全場最佳🤤 唐揚炸雞炸雞六大塊,熱辣辣,外皮好酥脆,皮薄肉嫩,配上沙律醬一流,仲要只需38元!超抵價🤭$20嘅鵝肝吐司,令人震驚嘅價格🤣 一定要試下,鵝肝味好淡,上面應該搽咗一層薄薄嘅鵝肝醬,裏面有洋蔥肉醬,吐司烘得好脆,幾好食,呢個價格值得一試👍
赤海蝦海鯛魚湯烏冬

泡菜豬肉定食

全場最佳🤤 唐揚炸雞

• 唐揚雞塊
1K
2023-11-30 13 浏览
店名: 海鯛魚湯專門店地址: 鰂魚涌海堤街6-16號龍景大廈地下4號舖鰂魚涌B出口,行4分鐘環境: 4.5/5價錢: 4.5/5味道: 4.5/5佈置充滿日系漁場風,而且有好大條立體大魚,好澎湃!😲八爪魚鯛魚湯烏冬❤️❤️❤️❤️❤️$78鯛魚湯底,配上無數八爪魚件,以及海帶裙及木耳絲湯底係濃郁、雪白的鯛魚湯底,味道濃郁鮮甜,烏冬唔會好腍又唔會好硬啱啱好,好有口感,掛湯嘅烏冬一啖接一啖,完全停唔到口!飲晒成碗湯都得!而八爪魚嘅鮮甜味突出,不腥,配搭起來一流!😍招牌花膠扒皇鯛魚湯烏冬❤️❤️❤️❤️$148湯底、烏冬同上,配搭花膠,其他配料也一樣,例如海帶裙及木耳絲。花膠cut成5塊,都有好多塊,而且好大塊,口感偏軟腍,但有咬口感,掛晒啲濃湯味道剛好!😋唐揚雞件(6塊)❤️❤️❤️❤️❤️$386件剛炸起嘅雞件熱辣辣,面衣香脆,內裡嫩滑,亦有沙律醬及沙律配搭,CP值高!🤤

店名: 海鯛魚湯專門店
地址: 鰂魚涌海堤街6-16號龍景大廈地下4號舖
鰂魚涌B出口,行4分鐘

環境: 4.5/5
價錢: 4.5/5
味道: 4.5/5

佈置充滿日系漁場風,而且有好大條立體大魚,好澎湃!😲

八爪魚鯛魚湯烏冬❤️❤️❤️❤️❤️
鯛魚湯底,配上無數八爪魚件,以及海帶裙及木耳絲

招牌花膠扒皇鯛魚湯烏冬❤️❤️❤️❤️

唐揚雞件(6塊)❤️❤️❤️❤️❤️
2023-11-30 27 浏览
朋友相約在鰂魚涌附近見面,提議選擇較為健康之食店,於是相約在這間主打鯛魚湯專門店。因為經濟實惠,菜式選擇又多而且美味及健康。⭐️海鯛魚片湯鳥冬奶白色鯛魚湯底足料,用十小時以原條鯛魚熬煮,既有鮮味又濃郁;配菜還有豆卜、海帶及黑木耳等,鮮嫩的海鯛魚片和滑嫩的湯鳥冬為主要材料。海鯛魚片的質感非常棒,入口即化,鮮甜的味道令人驚艷。而湯鳥冬則帶有濃郁的魚湯香氣,入口滑嫩,給整道菜品增添了豐富的口感。整體而言,這道海鯛魚片湯鳥冬給我留下了深刻的印象。追加的牛肩片肉質鮮嫩多汁,口感一流。搭配上海鯛魚片湯鳥冬,這道追加的牛肩片為整餐增添了豐富的口味層次。⭐️熱檸水天氣開始轉涼,來一杯含有豐富維他命C的熱檸水是不錯的選擇。⭐️鹽燒鯖魚定食鹽燒鯖魚具有甜美油脂,外皮燒得酥脆,外脆內嫩,肉質緊密,絕對能品嚐它的鮮美,伴有鮮爽沙律菜及軟糯日本米,簡直完美。⭐️凍檸茶凍檸茶則帶有微微的酸甜味道,口感非常清新,非常適合配搭鹽燒鯖魚定食。⭐️鹽燒牛舌以鮮嫩的牛舌肉為主料,經過鹽燒的處理,肉質更加鮮美。牛舌肉口感豐盈,肉質細嫩,鹽燒的味道讓整道菜品更加香濃。

⭐️海鯛魚片湯鳥冬

⭐️熱檸水

天氣開始轉涼,來一杯含有豐富維他命C的熱檸水是不錯的選擇。

⭐️鹽燒鯖魚定食

⭐️凍檸茶

⭐️鹽燒牛舌

🎀鰂魚涌。滿瀉大件花膠鯛魚湯😯🎀🪄店名* #海鯛魚湯專門店🔮地址* 鰂魚涌海堤街6-16號龍景大廈地下4號舖🔮🗾分店地區🗾 沒有分店💰價錢$294 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_鰂魚涌剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_日本菜➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵港島區放工近近去附近試下鯛魚湯烏冬 呢一間見到份量感甘足 仲有我最愛既花膠 根系要去試下拉~餐廳店面好特別 見到有勁大條魚既模型擺左系度 一睇就知系食魚湯拉🤣空間都幾闊落 分開普通座位及卡位~燈光黃光為主 幾舒服🍽️食物質素🍽️呢度主打食鯛魚湯 所以會見到好多款式配 例如花膠扒,八爪魚,牛肩片等 如果想食飯都有精美定食選擇 或有各款刺身,小食可揀選 價錢都幾抵食 仲唔洗加一tim😊👀評分💖💖💖💖🪄招牌花膠扒皇鯛魚湯烏冬$148一上黎比個份量感嚇親😂呢個價錢系超多花膠 每一件仲要好大件 口感偏彈牙 烏冬偏淋身 覺得佢個鯛魚湯夠濃郁及順滑 配埋烏冬花膠及海帶 超飽肚~👀評分💖💖💖💖🪄鵝肝多士$28兩片鵝肝多士烤得幾香脆 鵝肝夾左系麵包中間 配有洋蔥粒 幾香口~👀評分💖💖💖
🎀鰂魚涌。滿瀉大件花膠鯛魚湯😯🎀

🪄店名* #海鯛魚湯專門店
🔮地址* 鰂魚涌海堤街6-16號龍景大廈地下4號舖🔮
🗾分店地區🗾 沒有分店
💰價錢$294 (2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

牛舌燒得既香口 咬落幾軟身 好有牛香味

👀評分💖💖💖💖💖
🪄飲品-不二家白桃茶$13 &凍檸樂$15
飲品幾抵飲 頗大杯 而且唔會過分甜膩

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
⚜️整體評級⚜️
🎈味道評分*😋😋😋😋
🎈環境質素*🎇🎇🎇🎇
🎈抵食程度*💰💰💰💰
🎈服務態度*💌💌💌💌💌
2023-11-26 26 浏览
牛肩片鯛魚湯烏冬魚湯係奶白色,相信煲咗好耐,味道清甜,如果想重口味可以加七味粉,烏冬比較幼身,但係好滑嘅,牛肉片份量都唔少,絕對抵食!吉列豬扒咖喱定食(多汁)落單嘅時候發現可以揀多汁少汁/多飯小飯好夠彈性,吉列豬扒皮薄肉嫩,調味唔會好鹹,主要都係配返咖喱汁食,咖喱比一般日式咖哩辣小小,好餸飯。唐揚雞塊六件意外地呢個又包埋沙律菜,沙律份量都唔少,而且好新鮮,雞塊皮好薄好薄,雞肉嫩滑多汁部份仲食到少少肥膏,整體超級邪惡,但係近期比較出色嘅唐揚雞串燒牛脷一串一串三件,配上芥末醬同七味粉,食落香口惹味,又唔會搶咗牛味,牛舌厚身,但咬落去唔需要好費勁,不錯梅酒🥰🥰🥰餐廳現時晚市每位贈送一杯梅酒,梅酒清甜,唔特別好酒嘅我哋都覺得好好飲,酒精濃度都會太高,推!
牛肩片鯛魚湯烏冬

吉列豬扒咖喱定食(多汁)

唐揚雞塊六件

串燒牛脷一串

梅酒🥰🥰🥰
2023-11-24 16 浏览
午餐,今日想食烏冬。到了這間魚湯店,太好味了。一定要再試。我叫了:花膠魚肚鯛魚湯烏冬:這碗花膠魚肚鯛魚湯烏冬絕對是一道非常美味的美食。魚湯非常濃郁,每一口烏冬都沉浸在濃濃的魚香味中。湯底的口感滑順,搭配著魚肚和花膠的豐富口感,令人愛不釋手。這道湯麵給人一種溫暖和滿足的感覺,絕對是海鮮愛好者的不二之選。帶子(刺身):新鮮的帶子刺身是這家店的絕對亮點之一。每片帶子都散發出海洋的清新氣息,口感鮮嫩,帶著微微甜美的滋味。帶子的質地鮮美,每一口都帶來令人愉悅的食用體驗。無論是單獨享用還是搭配其他料理,這份帶子刺身都能帶給您美味的享受。芝士蛋糕:這款芝士蛋糕是一個完美的結束。它融合了芝士的濃郁和蛋糕的柔軟口感,為您的味蕾帶來絕妙的體驗。芝士的滑順口感和微甜的風味與蛋糕的蓬鬆完美融合,營造出口感豐富的享受。
午餐,今日想食烏冬。到了這間魚湯店,太好味了。一定要再試。

我叫了:

花膠魚肚鯛魚湯烏冬:

帶子(刺身):

芝士蛋糕:

2023-11-22
午餐
2023-11-23 17 浏览
鱻魚既鯛魚湯鰂魚涌其實好多美食 附近又有上班族 中午一定好多人 所以晚上去左一間鯛魚湯專門店 入到去有大大條魚掛係牆 超級吸精 員工服務好好 一坐底就奉茶同俾餐牌 話明魚湯專門店 所以叫左個鯛魚片鯛魚湯烏冬同鹽燒鯖魚 , (提外話 員工俾果杯茶好好飲 好香同清淡茶味)黎到果仲好細心俾埋五味粉 ,但真心根本唔洗落因為真係超鮮甜同好足料 !食落淡淡肉配埋湯真鱻!自己就所有湯都飲曬🤣🤣🤣🤣仲有鹽燒鯖魚燒到外皮好脆入面啖啖肉 加埋檸檬蘿蔔蓉好滋味 黎到鰂魚涌一定要試呢間 !值得推介
鱻魚既鯛魚湯

加埋檸檬蘿蔔蓉好滋味

黎到鰂魚涌一定要試呢間 !值得推介

2023-11-21
2023-11-20 21 浏览
鰂魚涌嘅海鯛魚湯專門店係一間傳統嘅日式料理餐廳,主打用鮮鯛魚熬製出嚟嘅濃郁魚湯烏冬,仲有其他嘅定食、丼飯、小食、刺身等等。唐揚雞塊(6件)雞塊炸得香脆金黃,外層夠鬆脆,內面雞肉嫩滑多汁,唔會太乾。伴碟有麻醬沙律,可以中和下雞塊嘅油膩感,仲有少少酸甜味,好開胃。雞塊嘅份量都幾足,六件都幾大隻,可以同朋友分享。牛肩片鯝魚湯烏冬呢個係餐廳嘅招牌之一,用鮮鯛魚熬成嘅湯底,呈奶白色,飲落去鮮甜又唔腥,仲有少少胡椒香味,好惹味。烏冬係扁身嘅,煙韌彈牙,好掛湯,吸收咗魚湯嘅精華。牛肩片煮得好入味,肉質軟嫩,唔會太韌,同魚湯好夾。配料有海帶、豆卜絲、木耳,增加咗層次感同纖維素,係一個健康又美味嘅選擇。可樂餐廳嘅飲品選擇都幾多,但係都揀咗一罐可樂,冰凍嘅,可以消暑解渴,同埋中和下魚湯嘅鮮味。

唐揚雞塊(6件)

牛肩片鯝魚湯烏冬

可樂