2020-06-11 128 浏览
Kaiyo,中文名海陽,Google一下原來Kaiyo 係位於德島縣南部海岸嘅一個城鎮,多河流所以海產資源豐富,不知餐廳命名與此有何關係,就當長知識吧😂食物方面,是豐盛的一餐,以下介紹的排名絕對分先後LOL🐟|一夜乾馬友魚|看到Openrice好多朋友仔都推介,似乎係signature item。無可否認,日本居酒屋燒物菜單中的鰻魚、鯖魚及雞泡魚干等大家都並不陌生,反而馬友魚較為少接觸到(本人第一時間也只是聯想起中式的咸魚),所以最後決定order。醃過後嘅馬友魚有咸香但不會是死咸那種,邊沿位置的魚肉煎得香脆,入口少許油脂從魚肉中溢出,相當惹味!而中間部份的魚肉則較為嫩,口感結實而鮮甜,送飯一流!但注意要小心魚骨,假如不愛太多幼骨的朋友大概就不要order好了。🐃|和牛壽喜燒|在A4和牛壽喜燒與這款普通和牛壽喜燒中掙扎。最後選了較經濟的這款,但質素同樣令人驚喜。一般的壽喜燒都是舖好一整個鍋再原鍋放上爐上滾起即食,但這裡的壽喜燒即有專人即場為你炒香洋蔥及部份配料,再按次序放入蔬菜,最後奉上一客和牛,供食客享用,體驗相當不錯,湯底甜度適中,而和牛雖然不是A4,但老實說都是高質,輕輕放入鍋中

食物方面,是豐盛的一餐,以下介紹的排名絕對分先後LOL

🐟|一夜乾馬友魚|

🐃|和牛壽喜燒|
在A4和牛壽喜燒與這款普通和牛壽喜燒中掙扎。最後選了較經濟的這款,但質素同樣令人驚喜。一般的壽喜燒都是舖好一整個鍋再原鍋放上爐上滾起即食,但這裡的壽喜燒即有專人即場為你炒香洋蔥及部份配料,再按次序放入蔬菜,最後奉上一客和牛,供食客享用,體驗相當不錯,湯底甜度適中,而和牛雖然不是A4,但老實說都是高質,輕輕放入鍋中滾8秒中,盛起再放入雞蛋漿中即食,正!

🐠|金目鯛刺身
金目鯛較少能夠吃到,上一次品嚐時的是薄切,與這裡的厚切相當不同,後者
能更深刻地感受到那種鮮味及爽彈的肉質。

🐃|慢煮牛小排|
第二道與牛相關的菜式便是牛小排,煎得恰到好處,肉質透著淡粉紅入口相當嫩滑軟腍,牛味濃郁

🌽|期間限定-甜粟米|
店員當天推介給我的限定菜式,沒想到泛白的粟米能有如斯甜感,入口啖啖都想清甜香氣!

🐃|燒牛舌|
第三道牛的菜式,牛舌新鮮熱辣入口香氣四溢,牛味濃香juicy,肉質爽口有嚼勁!

🥚|玉子燒|
較為失望的一道菜,味道其實是不錯,只是意料之後它是凍食的,本身expect是熱騰騰上枱的燒玉子,凍食蛋香自然減半,不過入口仍然保持到柔嫩濕潤而香甜嘅感覺

🍤|無花果天婦羅|
很少有機會食到嘅天婦羅款式。本人一向很喜歡無花果,但無花果天婦羅倒真是第一次品嚐。擺盤略為有點亂,不過加分位係炸漿薄,令無花果的甜味好突出。

🐠|火灸左口魚壽司
不過不失的水準之作。
2020-06-11 138 浏览
同老公慶祝,去k11 musea搵間靚餐廳啦。成個商場人流冇乜,但估唔到呢間餐廳平日都算多人喎。因為要戒口,所以我地只係散叫,比起叫啲餐其實平好多,而且估唔到都幾飽喎。最鍾意係天婦羅蝦餅飯,份量係估唔到咁大,而且好欣賞佢個汁,同個天婦羅好夾,加埋有好多天婦羅碎碎,就算食咗個蝦餅就唔會淨食白飯。另外叫咗個豚肉shabu shabu,見到好多人叫牛肉壽喜燒,似乎果個大份好多,反而呢個豚肉就得六件。當然連埋個大大蔬菜盤都非常足夠,同埋清清地(海帶清湯)更能帶出豚肉嘅鮮味。雞軟骨嘅份量都比想像中多,反而份燒魷魚就好薄咁。味道就不過不失啦。餐廳職員都好細心同有善,但係餐廳個位太長,我地坐到最入,所以要叫侍應有時佢哋都見唔到。同埋我覺得音樂有少少大聲,呢度扣左少少分。雖然openrice寫有海景,但望落去見唔到,似乎要留意番。

2020-06-08
庆祝纪念
纪念日
同朋友行街行到肚餓,經過見到間裝修幾有格調嘅日式居酒屋,就同朋友入去叫咗啲小食試吓啦入到黎,留意到侍應態度唔錯,帶位,收餐牌呢啲都幾有禮貌。先係同朋友點咗玉子燒,口感好柔軟,原來係凍食黎,有淡淡嘅檸檬香好清新。本來想試試雞串燒拼盤,可惜冇材料冇得叫了,就試試另外嘅雞串,上面嘅醬料鋪得好平均外觀唔錯,食落都比一般雞串易入口,魚子醬味道唔濃唔淡,感覺幾好。最後試咗左口魚壽司同雞泡魚乾。左口魚感覺幾新鮮,入口鮮滑。雞泡魚都燒得好入味好香,好有咬口。同朋友食完,對餐廳整體感覺都唔錯,野食雖然未到好高質素,但都物有所值,相信以後會再黎😋

入到黎,留意到侍應態度唔錯,帶位,收餐牌呢啲都幾有禮貌。

2020-05-26 127 浏览
Very cozy places With a good vibe a tones of customers hahaLove the slow cooker pork bellyThere is certainly enough fatAnd please remember to dip in the pasteIt’s a must!!!Added extra layer and help reducing the heaviness of the paletteFig tempura is cute as wellA quite fancy dishNever thought fig and tempura can be a matchI prefer to eat it with daikon paste

Very cozy places
There is certainly enough fat
It’s a must!!!
Fig tempura is cute as well
A quite fancy dish
不能出去旅游,朋友找上我去一嚐高級日本菜,他找上了這間富有格調的日本餐廳餐廳分了前中後三個設計 前面大廳旁邊有一個酒吧, 中間內堂是和風設計,雖然不像日本傳統的是包廂, 牆壁就是採用通花設計, 就好似日本的和紙窗花一樣。 餐廳配以紅色牆身和紅色梳化椅子上咖啡色的木牆身成個感覺很東瀛設計。最內部的用一條紗簾隔開的包廂設計, 可以容納八到九個人來到高級餐廳食日本菜當然要一嚐平時很少食到的魚生啦!火炙大吞拿魚腩, 吞拿魚非常香非常值得一試 魚油滿瀉香味濃郁再三回味。 因為新鮮經過火 火炙一下 完全冇魚腥味燒日本和牛鵝肝丼, 和牛燒得好香,和牛油脂分泌平均,鵝肝煎得好香, 入口即溶, 外脆內軟,配上米香十足的日本米,一絕也。蒲燒鰻魚丼, 所用的米飯當然是日本米,口感極佳,配上鰻魚燒汁讓人有吃完一口再有想吃一口進食。燒黑豚肉白蔥串, 黑豚肉油脂分泌平均, 配上白蔥串, 獨特的香甜帶出黑豚肉嘅香味。燒白鱔, 燒得剛剛好,肉質非常彈牙,鮮甜。但小心有小剌。他的串燒做得不錯,可以點幾串送酒!放著現代日本輕音樂, 樓底很高,就算餐廳坐門人都不覺得很嘈吵, 餐廳燈光不算明亮, 影相如果打燈效果會更好, 最

最內部的用一條紗簾隔開的包廂設計, 可以容納八到九個人

來到高級餐廳食日本菜當然要一嚐平時很少食到的魚生啦!

燒白鱔, 燒得剛剛好,肉質非常彈牙,鮮甜。但小心有小剌。

他的串燒做得不錯,可以點幾串送酒!

放著現代日本輕音樂, 樓底很高,就算餐廳坐門人都不覺得很嘈吵, 餐廳燈光不算明亮, 影相如果打燈效果會更好, 最適合同朋友談天說地。

朋友跟我訴說最近要解決人生入面一個大問題,如其說是問題,不如説是完結一個試練, 脫變成長,重新洗牌。對過去的自己說一聲感謝,再次出發。 人生匆匆幾十年, 要懂得愛錫自己, 才能有能力愛錫他人。 不後悔, 每一件事都是最美好的安排。 曾經擁有的快樂是真的, 只屬於你和他獨有的記憶, 埋藏在心底裏最深深處, 偶爾回想起, 原來曾經有一個人,你是深深愛上過, 但最終不能走到最尾, 只可以在遠方希望他活得更好。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8.5
  • 蒲燒鰻魚丼
  • 燒日本和牛鵝肝丼
  • 燒白鱔
2020-05-23 192 浏览
K11商場靚仲有好多好嘢食今次試咗呢一個海陽居酒屋餐廳裝修非常高級 好有風格蒲燒鰻魚丼鰻魚非常新鮮厚肉加上醬汁非常惹味鰻魚外皮好脆 肉質爽口和牛壽喜燒採用A4和牛 色澤鮮艷奪目見到都令人垂涎三尺而且口感非常鮮嫩可口店員喺鐵板上煮好蔬菜 再加上壽喜燒汁然後建議先食蔬菜再煮牛肉另外仲可以加配烏冬或者蕎麥麵相當滋味!檸檬雪葩原隻檸檬做嘅雪葩非常有特色食落冰涼可口 酸酸甜甜非常醒胃而且可以解番頭先主菜嘅膩感作為晚餐嘅結束非常適合
K11商場靚仲有好多好嘢食

食落冰涼可口 酸酸甜甜非常醒胃
而且可以解番頭先主菜嘅膩感
作為晚餐嘅結束非常適合
2020-05-18 283 浏览
K11 Musea賣點係裝修有格調,廁所更係指點要遊覽既地方🤣行左一圈揀左呢間高評分既餐廳,門口既接待侍應冷淡咁問左句有冇訂位,之後等左一陣,先帶我們去左近門口既座位入座 ,個下真心有種我無訂位嚟食係我錯既感覺...揀左吉列豬扒定食$218,話係用日本產既豬扒製成,豬扒好大塊炸至金黃色 ,厚度有吋零,食落外微脆內軟,有肉汁。天婦羅定食$228有3款鹽提供配沾天婦羅嚟食,天婦羅衣唔會好厚,有三隻蝦,其他係番薯、青椒個d例牌野,飯量好多。食物質素唔算驚艷,可能因為地段既關係,同價錢唔太成正比。

天婦羅定食$228

食物質素唔算驚艷,可能因為地段既關係,同價錢唔太成正比。

2019-10-15
2020-05-15 186 浏览
今日約咗朋友黎試呢間響 K11 musea 嘅日式餐廳,行到門口覺得似 bar 多過似餐廳🤣第一樣係味淋雞泡魚乾,幾好水準,好入味明太子雞肉串,略嫌明太子唔夠味,比較重沙律味海鮮茶碗蒸,個蛋好滑,又有蝦又有菇 👍明太子稻庭烏冬,個烏冬好正,加埋明太子的確一流最後係和牛壽喜燒,味道唔錯,不過只有四片比較少🤔幾好嘅格調同有水準嘅嘢食,值得一試

第一樣係味淋雞泡魚乾,幾好水準,好入味

明太子雞肉串,略嫌明太子唔夠味,比較重沙律味

海鮮茶碗蒸,個蛋好滑,又有蝦又有菇 👍

明太子稻庭烏冬,個烏冬好正,加埋明太子的確一流

最後係和牛壽喜燒,味道唔錯,不過只有四片比較少🤔

幾好嘅格調同有水準嘅嘢食,值得一試
2020-05-06 157 浏览
With minced toro, sweet sea urchin from Canada, juicy salmon roe and a little caviar on top lending a salty, oceanic pop to every forkful. So ADDictive😋 It’s simple yet stunning, and proves what can be done when just a few key ingredients are left to shine.Social distancing shouldnt stop us from enjoying, take order at delivery.gaiagroup.com.hkFood will be delivered to you with their best effort😋 ~~食的時候想起 #騷靈情歌 , 可能太想去旅行🤣愛似藍調遇節奏如此即興 彷彿紐約某橫街有異國喇叭 美麗塗鴉一身膚色因你變得黑🎵 ~

delivery.gaiagroup.com.hk
~
食的時候想起 #騷靈情歌 , 可能太想去旅行🤣

愛似藍調遇節奏
如此即興 彷彿紐約某橫街
有異國喇叭 美麗塗鴉
一身膚色因你變得黑🎵 ~

2020-05-06 234 浏览
這天家人約了外出辦點事辦理好後決定一起吃個午餐家人說這間好吃,所以決定試試可惜因我們共五人,所以要分開坐因為帶著小孩的關係,我們被安坐在梳化位,算是舒適看完餐牌後,老婆要了"頂級燒日本和牛鵝肝丼",而我就要了"沖繩黑豚弁當御膳"點餐後職員附上前菜,沙律及味噌湯味道正正常常接著是茶碗蒸算是滑溜,也足料,內裡有魚片、香菇、雞肉及白果等了一陣子老婆的丼飯到了和牛有7片,正常厚度,份量算是不錯而肉質非常軟滑,配上燒汁一流鵝肝也算合格,不過未到入口即融的質感隨後我的弁當也到了魚生普普通通天婦羅炸得算ok,不會厚粉也沒有很油膩,蝦也算是大隻黑豚腩比較"鞋"口,不覺得有慢煮過。。。而豬手普通到如在麵店的質數有比較的關係,這個真的很普通,絕不值這個價錢服務方面,如其他食評,以這個價錢的餐廳來說職員的服務態度真的很一般雖然未至於受氣或被黑面,但職員不算有禮,而確實一點笑容也沒有
這天家人約了外出辦點事
辦理好後決定一起吃個午餐
家人說這間好吃,所以決定試試
可惜因我們共五人,所以要分開坐
因為帶著小孩的關係,我們被安坐在梳化位,算是舒適

點餐後職員附上前菜,沙律及味噌湯
味道正正常常

接著是茶碗蒸
算是滑溜,也足料,內裡有魚片、香菇、雞肉及白果

等了一陣子老婆的丼飯到了
和牛有7片,正常厚度,份量算是不錯
而肉質非常軟滑,配上燒汁一流
鵝肝也算合格,不過未到入口即融的質感

隨後我的弁當也到了
魚生普普通通
天婦羅炸得算ok,不會厚粉也沒有很油膩,蝦也算是大隻
黑豚腩比較"鞋"口,不覺得有慢煮過。。。
而豬手普通到如在麵店的質數
有比較的關係,這個真的很普通,絕不值這個價錢

2020-04-25
  • 頂級燒日本和牛鵝肝丼
前幾日同朋友訂咗枱去呢間餐廳慶祝生日,, 首先,餐廳入面嘅環境同門口望入去係完全唔同格調, 仲要唔知播啲咩卡通歌第二,餐廳服務非常之差,侍應態度認真麻麻,兼且覺得佢有少少唔尊重客人, 搞到好掃興甜品都唔想嗌,朋友都話唔使喺嗰度 慶祝 ( 其實往往可能其他同事做得好好就係因為一粒唔好嘅老鼠屎攪禍咗)第三,食物質素好普通(不俗), 只係一般居酒屋貨色但係賣到好貴其實我好唔明白賣到咁貴,侍應又服務態度咁差, 一個咁賣服務咁賣環境嘅商場竟然畀佢去入去做其實隔離同一個集團嘅velo態度幾好有幾好食, 雖然價錢都幾貴但係起碼唔使受氣, 可能係佢哋對自己嘅侍應應該要好好咁培訓一下其實一向有幫襯呢個集團旗下嘅食肆但係對呢間餐廳嘅服務真係好失望

2020-05-03 217 浏览
同媽咪去食生日飯 本身訂左四人枱 而餐廳留左四人枱比我地 但最後有事得兩個人去食 員工不停叫我地坐bar 枱 但想比媽咪坐得好啲 就有禮貌地問可唔可以坐預留左既四人枱 而當時人流唔太多 佢地聽到我咁講就黑哂面唔出聲 只用手示意叫我地坐預留既枱 到叫野食個陣 我話牛要medium well 唔知係咪員工聽得唔清楚 比左medium rare 我 因為太生我食唔到 就問員工 但佢地只係牛既表面用火燒一燒 意指上面望落去似medium well 但下面仍然係medium rare!!!! 而員工全程唔會覺得唔好意思 只係覺得我好麻煩 多多要求下次唔會再黎 食到一肚火 食物係ok 但咁差既態度唔洗旨意會做得耐

2020-05-03
午餐
2020-03-26 349 浏览
最近都減少外食,今日難得外出,所以就食好少少!*一夜乾馬友魚 ($288)醃過一晚的馬友魚,魚肉仍然很嫩很鮮;因為點了的鰻魚丼比較後才上,只吃馬友魚有點覺得太咸;建議可以點烏冬或冷麵。*燒牛舌 ($68)這串牛舌新鮮燒起,感覺很新鮮;肉質非常爽口!*芝麻炸雞翼 ($68)炸雞的炸粉很薄,沾上芝麻很香口;雞肉保持JUICY,嫩滑。*浦燒鰻魚丼 ($228)壓續的鰻魚丼果然沒有令人失望;鰻魚肉嫩香口,燒汁份量適中,很好餸飯;鰻魚的份量比相像中多,大概有四片。*長芋明太子醬海膽大菇 ($98)明太子醬拌了蛋黃醬,不過偏咸了一點;大菇很JUICY,挽回少少分數!
最近都減少外食,今日難得外出,所以就食好少少!

*一夜乾馬友魚 ($288)
醃過一晚的馬友魚,魚肉仍然很嫩很鮮;
因為點了的鰻魚丼比較後才上,只吃馬友魚有點覺得太咸;
建議可以點烏冬或冷麵。

一夜乾馬友魚

*燒牛舌 ($68)
這串牛舌新鮮燒起,感覺很新鮮;
肉質非常爽口!
燒牛舌

*芝麻炸雞翼 ($68)
炸雞的炸粉很薄,沾上芝麻很香口;
雞肉保持JUICY,嫩滑。
芝麻炸雞翼

*浦燒鰻魚丼 ($228)
壓續的鰻魚丼果然沒有令人失望;
鰻魚肉嫩香口,燒汁份量適中,很好餸飯;
鰻魚的份量比相像中多,大概有四片。
浦燒鰻魚丼

*長芋明太子醬海膽大菇 ($98)
明太子醬拌了蛋黃醬,不過偏咸了一點;
大菇很JUICY,挽回少少分數!

2020-03-26
浦燒鰻魚丼
2020-03-24 204 浏览
過去呢個星期去咗k11musea食野,本時好少黎呢頭食野,今次朋友話呢間日本野好好食,一於就黎食晚餐。我地叫咗一set sushi 「上壽司盛」九件,呢個價錢都算不過不失,同埋佢d壽司係真係靚。每一件魚生都好新鮮,三文魚腩的油脂味好香,金目鯛都好鮮味。佢既帆立貝食得出係好鮮,而且好大件。慢煮豚角真係頂瓜瓜,將豚角火以慢火煮腍,而且好入味,肥瘦適中,一d都唔un。一份慢煮豚角大約有5-6件,其實都幾值得一食。三文魚親子don好抵食,一大碗夠兩個人share,值得一提係工文魚每一片都夠原,好滑,三文魚子都好鮮,正呀!

金目鯛都好鮮味。佢既帆立貝食得出係好鮮,而且好大件。

2020-03-23 167 浏览
K11 musea kaiyo環境幾靚仔,又夠新淨!見價錢合理就同 friend入左去食!店員服務週到!勁幫我地加茶!讚呀!北海道牡丹蝦,帶子,赤貝都非常新鮮, 赤貝爽口彈牙勁鮮味!帶子嫩淋綿滑!入口融化了!牡丹蝦份量好大隻,入口鮮味無窮,吉列廣島蠔炸再香脆!沒有油膩感,外脆內juicy, 蠔既鮮味keep到!鮮味十足呀。燒白鱔火喉剛好,仲keep住內層嫩滑,外層香脆,美味的!食出骨膠原膠質感覺,好補呀 ! 燒和牛海膽don飯,汁醬偏甜,而和牛片數幾多,又夠厚身!最重要和牛肉質夠嫩,海膽質數都幾好!鮮味滲出,日本珍珠米飯正!