2020-03-02 685 浏览
This restaurant is specialized in making Donburi. I really like their Donburi. Their nice was not pre-mxied with Rice Vinegar. But they have that special vinegar jelly, its transparent and cute. The rice is served hot and you need to mix the rice with the vinegar jelly yourself while the rice is still hot. The sashimi is fresh and the donburi is very reasonably priced too.They dont have a big variety of choice. But in the end its the taste and freshness that matte most. It was a good dinning exp

They dont have a big variety of choice. But in the end its the taste and freshness that matte most. It was a good dinning experience overall.

2020-02-09 891 浏览
平日午飯時間👩🏻‍💻👨🏻‍💻如果想係鰂魚涌食日本丼飯,除左海街丼之外我都諗唔到第二間比較平民價既日本野🍥🙈雖然海街丼定價都唔平🙈,如果想食魚生,最平既海寶丼(並)都要$98,但質素有番咁上下既🧐套餐包味噌湯🥣,前菜同野飲🍵,仲有個醋啫喱,但本身啲刺身已經有調味料都少咸,所以Boo覺得唔落都得🤔剌身切得並唔係粒粒分明,但味道都唔錯,雖然感覺唔係特別新鮮,可能俾啲調味料蓋過左🧐如果係鰂魚涌想食平較親民貨既丼飯,Boo都會建議你去一試💁🏻‍♀️,但比較無奈既係當日Boo只得45分鐘放飯,去到好急20分鐘食完個飯仲有杯茶🍵成杯未飲就已經俾店員自動埋單兼態度惡劣咁同你講出面仲有客等緊😑雖然香港地方細明白既,Momo同Boo都唔好意思霸住你張bar枱🤷🏻‍♀️,但態度就有待改善囉😕

海街丼(並)

海街丼(並)
2020-01-13 1254 浏览
公司係附近,做左2年都未試過呢一間日本餐廳,同事同我講話個魚生飯好高質,今日就試下佢。佢既海寶丼有3款,分「並」、「上」同「特上」。嗌左一個海寶丼(上),雖然lunch黎講價錢唔平,但味道真係不得了,真係好好味。蟹肉鮮甜,又有唔少其他魚生,包括三文魚子,扇貝、章魚等等。最令我驚喜係佢有個用來撈飯的梅子啫喱,味道真係好特別,酸酸地好開胃!係其他地方食魚生飯都未試有呢樣野,可能因為我見識少掛但呢個飯真係食過返尋味。同事嗌左一個親子丼,我試食左少少,覺得幾普通,而且個汁對我黎講比較鹹,應該唔會再食呢個啦,建議大家都係揀魚生飯好
但呢個飯真係食過返尋味。
親子丼
2020-01-03
2020-01-13 935 浏览
呢個丼飯我哋想食好耐㗎啦 成日見到大家係ig post好似好好味咁 而佢實情都真係好好食 值得去試😎😎·特上海宝丼 $160因為我男朋友好鍾意食蝦 所以我哋今次就揀左特上🤤佢有蝦同海膽 lam lam lay 佢一嚟嘅時候店員會教你點樣食 首先你可以就咁食少少佢D刺身 之後就可以將佢呢度特有嘅壽司醋果凍 根據你自己鍾意嘅調味撈落個飯度 最後剩返少少飯嘅時候就可以加埋佢後邊嗰支魚湯落去變成茶漬飯😌😌😌佢啲刺身真係超級新鮮 尤其係佢個海膽 超甜 我男朋友話隻蝦都好好食 有好多蝦膏🦐之後佢啲蟹肉都非常之唔錯 每一啖都勁滿足🤤🤤不過我自己就鍾意就咁食多啲 因為我唔係特別鍾意食湯飯 所以大家可以留少啲飯就咁輕輕一試😏·#rbyeat#rby日本菜#rby鰂魚涌 #rby九龍灣 #rby將軍澳·📍鰂魚涌海光街7-9號龍景大廈地下6號舖📍九龍灣展貿徑1號E-Max 國際展貿中心地庫B145號舖📍將軍澳重華路8號東港城1樓186號舖
特上海宝丼 $160
📍將軍澳重華路8號東港城1樓186號舖
特上海宝丼
特上海宝丼
2019-12-31 838 浏览
🍣自從食完旺角「大勝丼」同紅磡「德美壽司」  後,就起左鋪魚生癮。朋友高度推薦下黎左依間 餐廳位置唔係好顯眼,走過左幾次先見到成間鋪好有日本居酒屋既感覺。當日係閒日夜晚,餐廳內唔算好多人。同朋友特登揀左bar枱位置坐低,望住師傅整野食,總覺得更加有氣氛。上餐速度都好快下,等左幾分鐘已經黎左兩個飯。▪️海寶丼【特上】$160[赤身 白身 章魚 穴子 蛤蜊 小扇貝 真雪蟹 海膽 甜蝦 鮭魚子 青瓜]乜都有既丼,全部魚生都一樣咁新鮮,每款都鮮甜到我懶得介紹,因為啲形容詞會一樣哈哈唔洗加咩配料,成碗飯都已經充滿大海鮮味!▪️吞拿魚蓉飯 $160[吞拿魚蓉 鮭魚子 青瓜]本身係三文魚派既我,最近開始鐘意食吞拿魚蓉。依度既魚蓉亦理所當然地新鮮,微漿口既口感,同帶濃烈咸香既三文魚子好夾!香港好食既魚生丼餐廳,我相信唔少。但講到依間既最大特色,一定係佢既「醋啫喱」。壽司飯加醋就聽得多,啫喱食法咁得意都係第一次試,估唔到咁清新又開胃惹味喎!😳額外加入既酸味,唔單止刺激味覺,口感亦更升一層。完全唔需要再加鼓油同wasabi,都已經好惹味。而且佢獨特食法唔止一個,仲比左成壺暖笠笠魚湯,for你臨尾加落去整 。相
朋友高度推薦下黎左依間

餐廳位置唔係好顯眼,走過左幾次先見到
成間鋪好有日本居酒屋既感覺。

當日係閒日夜晚,餐廳內唔算好多人。
上餐速度都好快下,等左幾分鐘已經黎左兩個飯。

▪️海寶丼【特上】$160

唔洗加咩配料,成碗飯都已經充滿大海鮮味!

▪️吞拿魚蓉飯 $160
[吞拿魚蓉 鮭魚子 青瓜]

香港好食既魚生丼餐廳,我相信唔少。
但講到依間既最大特色,一定係佢既「醋啫喱」。
額外加入既酸味,唔單止刺激味覺,口感亦更升一層。
完全唔需要再加鼓油同wasabi,都已經好惹味。

而且佢獨特食法唔止一個,仲比左成壺暖笠笠魚湯,for你臨尾加落去整 。相信壺魚湯係熬左好耐,飲落勁鮮甜醇美😭😭

一丼三食都勁出色,好可惜佢份量較細😭 每種食法未試真已經食完成個丼飯,總覺得有啲空虛…

2019-12-27 630 浏览
平安夜大家都收早,嚟到平時大排長龍的海街丼。選咗有海膽,魚籽,吞拿魚蓉的丼飯。呢度最特色係玩配酸醋啫哩。另外朋友揀咗特上丼,每樣有少少。雖然貴啲,但係暖暖哋嘅飯唔會好硬。值得一試
平安夜大家都收早,嚟到平時大排長龍的海街丼。

另外朋友揀咗特上丼,每樣有少少。

雖然貴啲,但係暖暖哋嘅飯唔會好硬。值得一試
2019-12-24
2019-12-10 994 浏览
由於這間日本餐廳午市時間大排長龍,所以和友人一試。餐廳需要所有人到齊方可入內,而餐廳裡面是非常擠逼,座位並不舒適。這間餐廳標榜沒有在日本米飯裡落醋,而是提供啫哩醋,讓客人自行根據個人口味而調配。這樣的操作本來是很貼心,但是由於其供應的只有丼,是在飯上鋪滿了魚生,而不是將飯分開上,亦為了不讓魚生過熱而變味,米飯本身就不能太熱,結果啫哩醋不但很難放入飯裡調勻,亦無法在不熱的飯裡溶解,形成食飯的時候,飯醋基本上是分離的,導致入口的味道其實十分難吃,因為飯不是因醋太多而很酸,就是太少醋而有一陣像濕毛巾發霉的味道。那為什麼飯會有毛巾味?這是因為待應用了一塊毛巾來覆蓋飯煲裡面的飯,由於我們坐做bar枱前,所以看到他們在飯煲裡鋪了一塊毛巾,每一次盛飯,就會把毛巾揭開,盛完後,便將毛巾再次覆蓋在飯上,結果飯便有了奇怪的毛巾味。其實,大部分日本餐廳都不會讓食客自行調配飯的醋味,因為落醋多少本身就是一項藝術,也是廚師/師傅的責任。若餐廳不能調配出合適食客口味的醋飯,卻反而美其名將這責任推給食客作為招徠,在價錢也偏貴的情況下(因為海膽其實並不算新鮮),市面上有更好的選擇,而大家也可以自行決定要不要花時間排長

其實,大部分日本餐廳都不會讓食客自行調配飯的醋味,因為落醋多少本身就是一項藝術,也是廚師/師傅的責任。若餐廳不能調配出合適食客口味的醋飯,卻反而美其名將這責任推給食客作為招徠,在價錢也偏貴的情況下(因為海膽其實並不算新鮮),市面上有更好的選擇,而大家也可以自行決定要不要花時間排長龍去試了。

鮮吞拿魚海膽丼
海寶丼[特上]
2019-10-17
中午時間鰂魚涌附近好多餐廳都要排隊,見到呢間日本餐廳次次都排左一條隊係門口,木門口趟上,神神秘秘,今日就排隊試下。都唔算等左好耐,不過要齊人先可以入座。入到去,燈光環境都好有氣氛,中間餐桌有個綠洲,天花有好多小燈泡仔,加上頭先係門口完全睇唔到入面既情況下,裝飾好有驚喜。食品既選擇唔算太多,但款款都好吸引。冇夾過既情況下,一行四人都揀左同一款菜式。海寶丼(上) ($115)紅肉、白肉、章魚、穴子、蛤蜊、小扇貝、真雪蟹、鮭魚子、青瓜。一整個木盤送上,有一碗昆布湯,一杯茶,一件茄子,一碗壽司醋果凍同芥末,好精緻。一碗滿滿既丼飯,採用日本米,佈滿各種魚生,種類多到數都數唔哂。呢間餐廳有個特色係壽司醋果凍,好可愛既亮晶晶果凍。小心翼翼撥開配料,加入壽司醋果凍,酸酸地好開胃。配料既份量絕對係夠一啖飯一啖魚生,每一口都是美味又新鮮既魚生。食完飯之後,服務員好快就收拾好餐桌,加上出面仲排緊隊,氣氛都比較緊張,我地快快手飲埋杯茶,等更多人入黎品嚐呢個美味啦!

食品既選擇唔算太多,但款款都好吸引。

冇夾過既情況下,一行四人都揀左同一款菜式。
海寶丼(上) ($115)

2019-11-12 1424 浏览
跟朋友約晚飯,選了這間門面比較低調的海鮮丼店。平日晚上八點依然非常滿座。點了兩個丼、一個豆腐沙律和一瓶清酒:這瓶清酒才$180,充滿青蘋果和花的清香,不辛口,很易入口朋友想要吃點蔬菜,所以外叫了一道沙律。豆腐很好吃!口感不是百福豆腐那種嫩滑,似石磨的粗糙質感,且充滿豆香沙律份量也很大。丼飯兩吃:首先吃掉一半,後再加魚湯成茶漬飯,白飯可少一點點,材料不特別數出來了,其他食評已有提及。特別之處在於隨丼附上一碟柚子啫喱,用作跟飯伴勻,感覺清新高質的一頓晚飯
跟朋友約晚飯,選了這間門面比較低調的海鮮丼店。

平日晚上八點依然非常滿座。

點了兩個丼、一個豆腐沙律和一瓶清酒:

天壽吟釀

這瓶清酒才$180,充滿青蘋果和花的清香,不辛口,很易入口

豆腐胡麻沙律

沙律份量也很大。

高質的一頓晚飯
2019-10-31
庆祝纪念
生日
天壽吟釀
豆腐胡麻沙律
2019-11-05 1113 浏览
今日我地都係叫海鮮丼,分別係海寶丼(並)同海寶丼(上)海寶丼(並) $90一上枱,分別有海鮮丼、味噌海、涼伴小食及烏龍茶,另外還有一碗啫喱狀嘅東西,原來這啫喱是壽司醋果凍🤭餐牌介紹可先用醬油及芥末來品嘗刺身的鮮味,之后再加果凍,待果凍溶入米飯中。這樣可以食到第2款口味,而且酸度還是自己控制,好特別🤩今日的小食是涼拌茄子,煮得入味之餘,木魚屑很多,很好味😋這碗海鮮丼則有很多海鮮刺身,包括有紅肉嘅吞拿魚、白肉嘅油甘魚、穴子、蛤蜊、小扇貝、鮭魚子,仲有爽口嘅青瓜👍🏻海寶丼(上) $115除左有海寶丼嘅刺身外,仲有雪蟹肉,蟹肉味鮮甜而且份量多,跟刺身一起,滿滿的舖滿整碗飯😍
今日我地都係叫海鮮丼,分別係海寶丼(並)同海寶丼(上)

海寶丼(並) $90

海寶丼(上) $115
2019-10-28 750 浏览
平日一個人去吃午飯,被安排坐在一張二人枱。點了一客海鮮丼加綠茶。我入坐後另一青年人搭枱。青年人可能肚餓關係,15分鐘不到吃完便走了。我也大概20分鐘吃完。然後店內較年長店員便不斷催促還枱。當時我的茶還是滿滿的,坐在我旁邊的OL比我早入還在打牙較吃飯。店員還要給我說話,說外面排著長隊可以離開嗎?如果餐廳有用餐時限,可以早點跟客人交代嗎?給了百多元在一間日式餐廳坐30分鐘也不是太過份吧。如果閣下是對餐廳服務有要求的話,我強烈不建議到這裏用膳。因為這裡的服務比一些連鎖快餐店更差。

2019-10-26 535 浏览
位於太古坊附近,是當區有名的丼飯。裝修走日本風,內裡位置不多。選了特上海宝丼,價錢不菲,但食材好新鮮及足料,舖滿日本米飯上。海膽鮮甜大份,有兩隻甜蝦,挺大隻又沒有腥味。三文魚子,蟹子及蟹肉佈滿在飯上,每吃一口飯都能嚐到不同的口感混雜在一起,很滿足。另外還有鰻魚,蛤類,章魚等。每吃一口都能感覺有不同的魚類在口腔中游泳。當飯吃至三分一時可以把魚湯倒在飯裡造成茶漬飯。店家的前菜提供透明的柚子醋味啫喱作為開胃菜,酸酸甜甜十分醒胃。

• 海宝丼(特上)
又開始了新的一個星期 作為云云打工仔的我應該好好慰勞一下自己今天選擇到海光街覓食 若你曾經在鰂魚涌打滾 就應該知道單是海光街一條街都足以夠你食一個月都唔厭我敢說海街丼是全鰂魚涌性價比最高的一間日本餐廳雖然食物款式不多 只有數款丼飯 以及滑蛋雞/豬扒飯   另附送餐前小食一碟、麵豉湯一碗和一杯茶 (冷熱同價 可轉其他汽水)今天我點了海宝丼 ($90)(10/10)當中包括拖羅、白魚肉、章魚、穴子、蛤蜊、小元貝和魚子雖然每款刺身/海鮮都只有數粒方糖SIZE    但$90一碗新鮮的丼飯我又豈能奢求佢有$200的份量?它絕對對得起$90的價錢拖羅和魚子都很出色  白魚肉雖然唔知是哪款魚的刺身 但完全不腥 而且有些少咬口 海街丼最出名的也許就是它的 壽司醋果凍你可以隨自己的口味來調教自己喜歡壽司飯的酸度由於本人就是一個大醋程  我個人認為把這份果凍拌勻整個丼飯就剛好 正中我的下懷酸得來特別醒胃 但我的同事認為下一半到七成就夠了所以我十分欣賞把壽司醋製成果凍  這樣便可以照顧每人不同的口味 不提你也許不知 這裡是可以加飯的  原來set好的份量我個人認為是剛好一個女生的份量 男生應該要加點飯才夠
今天選擇到海光街覓食
我敢說海街丼是全鰂魚涌性價比最高的一間日本餐廳
雖然食物款式不多 只有數款丼飯 以及滑蛋雞/豬扒飯

今天我點了海宝丼 ($90)
(10/10)
當中包括拖羅、白魚肉、章魚、穴子、蛤蜊、小元貝和魚子
雖然每款刺身/海鮮都只有數粒方糖SIZE
但$90一碗新鮮的丼飯我又豈能奢求佢有$200的份量?
它絕對對得起$90的價錢
海街丼最出名的也許就是它的 壽司醋果凍
你可以隨自己的口味來調教自己喜歡壽司飯的酸度
酸得來特別醒胃 但我的同事認為下一半到七成就夠了
不提你也許不知 這裡是可以加飯的  原來set好的份量我個人認為是剛好一個女生的份量 男生應該要加點飯才夠飽吧
另外一提 店員的笑容充足 亦會跟你談笑風生 services真是一個很不錯的體驗
唯一可挑剔的是 店外排隊的人很多 店內坐位不算太多 也許我們飯腳比較多 大概lunchtime需要等個15-20分鐘。
2019-10-15
  • 海宝丼
  • 壽司醋果凍
2019-10-03 1502 浏览
推介推介👍🏻成日聽係鰂魚涌返工既朋友講有一間好好食又新鮮既海鮮丼,我就同班朋友去試下啦我就叫左個海宝丼(上)海宝丼(上)紅肉,白肉,章魚,鰻魚,蛤蜊,小扇貝,真雪蟹,鮭魚棒,黃瓜,魚介出汁,小鉢一種 $150👍🏻食法首先要撈一個叫👉🏻柚子醋味透明啫喱👈🏻飯食到一半再加一個魚湯落去撈黎食 🤗👍🏻第一口食落去啲魚生真係好新鮮,柚子醋透明啫喱撈埋落啲飯到食酸酸既好開胃,每一淡都唔同口感因為好多料係飯入面每口都可以食到唔同既食材👍🏻食到一半再加個魚湯撈飯 都幾特別有二種食法,魚湯味增都好濃,岩哂較喜歡飲濃味湯既朋友👍🏻另外叫左支sake獺祭 鐘意飲sake既朋友可以一邊食飯一邊飲
推介推介👍🏻
我就叫左個海宝丼(上)

海宝丼(上)

👍🏻食法
首先要撈一個叫👉🏻柚子醋味透明啫喱👈🏻
飯食到一半再加一個魚湯落去撈黎食 🤗

👍🏻第一口食落去啲魚生真係好新鮮,

👍🏻食到一半再加個魚湯撈飯

👍🏻另外叫左支sake獺祭
鐘意飲sake既朋友可以一邊食飯一邊飲

2019-10-02 835 浏览
Lunch time成日經過都見到好多人排隊既日本丼店舖。上網資料話係由東京黎既丼店!好吸引咁樣!店外係睇唔到入面有幾多個坐位,都估計唔到要等幾耐,好神祕既感覺!無得book位,今日排左10分鐘左右,人齊先入得。店舖唔大(其實鰂魚涌間間食肆都係細細間既)但裝修好日本呀!有個壽司吧枱,中間既位客人會有機會面對面,但擺左植物做間隔令人舒服既~選擇唔多,揀左海宝丼【特上】。有紅肉,白肉,章魚,鰻魚,蛤,小扇貝,海膽,甜蝦,真雪蟹,鮭魚棒,黃瓜,魚介出汁,小鉢一種!今日小鉢係菠菜加少許鰹魚碎。食材睇同食都好新鮮!好足料!舖滿日本米飯面仲要厚度唔野少!海膽好鮮甜呀☺️紅肉,白肉,章魚,鰻魚,蛤,小扇貝切粒後加左好多芝麻,好香芝麻油味但唔會食到成口油,本身自己都好鍾意芝麻既。依個丼令我諗起係日本沼津魚市場食過既丼飯,係預客人留返少少餸作茶漬湯飯!可惜海邊丼並無提供湯作茶漬湯飯,味道應該會好夾同埋結尾可以更完美😝海街丼仲提供左透明既柚子醋味啫喱,作拌飯用,酸酸甜甜好開胃!好推介呀!不過午餐黎講都幾貴,一個月食一次啦😙

好推介呀!不過午餐黎講都幾貴,一個月食一次啦😙