2021-03-16 453 浏览
係附近番工經常經過這間日本料理海街丼,海膽鍋燒蓋飯2人套餐,見到是全海膽鍋燒蓋飯😍就去食啦😋😋😋前菜凍辣蕃茄用上日式蕃茄更加清甜多汁,而且配上辣汁剛好,酸酸辣辣的味道相當開胃呢!海街丼沙律多款沙律菜多重口感,加上芝麻醬十分清香,滋味十足!吞拿魚刺身色澤紅潤,帶燒澤感,睇見都知夠哂新鮮,質感好有彈性,魚香十足,非常不錯。日式炸雞外層香脆內層既肉質超級juicy嫩滑,味道唔會過咸,質感香脆而唔會有成口油既感覺,加少少檸檬汁更帶清新感!清酒煮蜆最特別系湯頭內添加了柚子,少少既食材令味夠有極大既變代!柚子香味配上清酒煮蜆夠哂配襯,蜆肉無沙帶鮮味而從中亦價出清酒既清香!湯頭有咸香既蜆味,超正!海膽釜飯店員先將米飯煲熟再放上海膽再焗8分鐘就食得😍😍😍再把日本雞蛋放上去攪拌一齊食,海膽和蛋混在米飯當中十分滿足😋食剩三分之一時加入招牌鯛魚湯,魚湯煲了6小時十分鮮甜美味🥰加左湯後就成了茶漬飯,帶有飯焦既香味,美味極了😋

前菜凍辣蕃茄

海街丼沙律
多款沙律菜多重口感,加上芝麻醬十分清香,滋味十足!

吞拿魚刺身

日式炸雞

清酒煮蜆

海膽釜飯
2021-03-12 542 浏览
海光街真係有好多餐廳 呢間餐廳通常lunch hour都會有條人龍係出面 今日好想食日本嘢 所以就決定要試! 最後好好彩排左大約5-10分鐘就有位lu~雖然今日偏向想食熱食 但係一場黎到當然要試招牌魚生飯啦 其實餐牌選擇唔算多 魚生飯都係得5款 我最後就叫左海宝丼 份量好多材料好豐富! 呢個丼飯有紅肉、白肉、章魚、穴子、蛤蜊、小扇貝、真雪蟹、鮭魚子同青瓜 食材鋪滿晒成個飯 尤其是雪蟹真係有好多 好滿足 魚生正正常常 算新鮮 最令我驚喜應該係個醋啫喱店員上菜嘅時候教我撈埋落啲飯一齊食 我個人唔係好鍾意醋 但係見咁特別就試下 原來真係幾夾幾好食雖然價錢唔平 但係味道唔錯~ 可以再黎食

雖然今日偏向想食熱食 但係一場黎到當然要試招牌魚生飯啦 其實餐牌選擇唔算多 魚生飯都係得5款 我最後就叫左海宝丼[上]

雖然價錢唔平 但係味道唔錯~ 可以再黎食
2021-03-02 675 浏览
第二次食!Lunch Time次次都想食,但又排晒隊,唔夠時間🙈🙈今日見到得一兩個人排,機會終於黎啦等左幾分鐘就可以入得我地海寶丼(上),有: 紅肉、白肉、章魚、小扇貝、真雪蟹、鮭魚棒、穴子、蛤蜊。set包埋味噌湯、前菜同茶。海寶丼材料好豐富,一上枱睇到已經心心眼魚生好新鮮, 魚肉軟軟,好多蟹肉絲,口感好豐富!加醋味啫喱好好味同行朋友都大讚成碗飯食晒,食左成個禮拜既飯量下次要試下海寶丼(特上)!
第二次食!
Lunch Time次次都想食,但又排晒隊,唔夠時間🙈🙈
今日見到得一兩個人排,機會終於黎啦

等左幾分鐘就可以入得

同行朋友都大讚
成碗飯食晒,食左成個禮拜既飯量

下次要試下海寶丼(特上)!
2021-03-01
海街丼 @ 𝘲𝘶𝘢𝘳𝘳𝘺 𝘣𝘢𝘺 - 𝘚𝘢𝘴𝘩𝘪𝘮𝘪 𝘳𝘪𝘤𝘦 𝘣𝘰𝘸𝘭 𝘸𝘪𝘵𝘩 30 𝘮𝘪𝘯𝘶𝘵𝘦𝘴 𝘥𝘪𝘯𝘪𝘯𝘨 𝘵𝘪𝘮𝘦?自從冇喺鰂魚涌返工之後 都好少喺鰂魚涌覓食啦 今次趁住lunch hour嚟到咁一間都頗有人氣嘅日本餐廳試下佢嘅丼飯😽但去到居然發現用餐時間係30分鐘😿但發現嘅時候咁啱有位 唯有照入去啦 好彩嘅係佢都唔會趕你嘅 我地差唔多用左45分鐘食哂成個飯之後都冇特別趕我地走 只係其中一位職員態度特別差勁語氣非常趕客 好鍾意手指指教你坐邊同用搓手液🥲𝘒𝘈𝘐𝘏𝘖𝘜𝘋𝘖𝘕 𝘚𝘦𝘢𝘧𝘰𝘰𝘥 𝘙𝘪𝘤𝘦 𝘉𝘰𝘸𝘭 (𝘙𝘦𝘨𝘶𝘭𝘢𝘳) $90𝘙𝘦𝘥 𝘔𝘦𝘢𝘵, 𝘞𝘩𝘪𝘵𝘦 𝘔𝘦𝘢𝘵, 𝘖𝘤𝘵𝘰𝘱𝘶𝘴, 𝘊𝘰𝘯𝘨𝘦𝘳 𝘌𝘦𝘭, 𝘊𝘭𝘢𝘮, 𝘉𝘢𝘣𝘺 𝘚𝘤𝘢𝘭𝘭𝘰𝘱𝘴, 𝘚𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯 𝘙𝘰𝘥, 𝘊𝘶𝘤𝘶𝘮𝘣𝘦𝘳丼飯用料豐富 有赤身、白身、蛸、穴子、蛤蜊、小扇貝、鮭魚子同青瓜😻倒入壽司醋啫喱混合進食 口感非常特別 有少少似poke bowl個感覺 不過略嫌過酸 無法突顯魚生鮮味 建議大家想試的話可以適量調節啫喱份量 唔好好似我咁一次過倒落去😿!反而熟食鰻魚同八爪魚頗有驚喜 香濃美味 醬料

丼飯用料豐富 有赤身、白身、蛸、穴子、蛤蜊、小扇貝、鮭魚子同青瓜😻倒入壽司醋啫喱混合進食 口感非常特別 有少少似poke bowl個感覺 不過略嫌過酸 無法突顯魚生鮮味 建議大家想試的話可以適量調節啫喱份量 唔好好似我咁一次過倒落去😿!反而熟食鰻魚同八爪魚頗有驚喜 香濃美味 醬料甜度剛剛好😻
海宝丼[並]

𝘚𝘦𝘢𝘧𝘰𝘰𝘥 𝘙𝘪𝘤𝘦 𝘉𝘰𝘸𝘭 (𝘋𝘦𝘭𝘶𝘹𝘦) $115
𝘙𝘦𝘥 𝘔𝘦𝘢𝘵, 𝘞𝘩𝘪𝘵𝘦 𝘔𝘦𝘢𝘵, 𝘖𝘤𝘵𝘰𝘱𝘶𝘴, 𝘊𝘰𝘯𝘨𝘦𝘳 𝘌𝘦𝘭, 𝘊𝘭𝘢𝘮, 𝘉𝘢𝘣𝘺 𝘚𝘤𝘢𝘭𝘭𝘰𝘱𝘴, 𝘜𝘯𝘪, 𝘚𝘸𝘦𝘦𝘵 𝘚𝘩𝘳𝘪𝘮𝘱, 𝘙𝘦𝘢𝘭 𝘚𝘯𝘰𝘸 𝘊𝘳𝘢𝘣, 𝘚𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯 𝘙𝘰𝘥, 𝘊𝘶𝘤𝘶𝘮𝘣𝘦𝘳
哩個丼飯同regular唔同嘅地方係佢會多左真雪蟹肉 個人認為食淨少少飯淨係撈蟹肉食會食到啖啖肉嘅效果!
海宝丼[上]

*每個set都包括前菜同湯

#𝙛𝙚𝙞𝙜𝙡𝙤𝙧_𝙚𝙖𝙩

📍 海街丼 (海光街) (鰂魚涌)
鰂魚涌海光街7-9號龍景大廈地下6號舖
$112.75 (午餐)
海宝丼[並]
海宝丼[上]
  • 海寶丼(上)
2021-02-10 3818 浏览
位於 鰂魚涌的海街丼,是一間日本東京丼飯過江龍。向來喜歡日本的我,對於日本的所有事物無法抗拒。在網上得知 海街丼最近有 海膽窩燒蓋飯推出,馬上找愛吃海膽的姊妹,一齊來試試啦~ 曾經品嚐過這裡的丼飯,質素相當不錯,所以時日的午餐,令我非常期待呢。 海膽窩燒蓋飯二人餐 $588/2人包括: 柚子蘿蔔、日式凍辣蕃茄、海街丼沙律、麻醬吞拿魚、時令刺身、日式炸雞件、清酒煮蜆、海膽鍋燒蓋飯 配 鯛魚湯。因為海膽來貨不多,每日限量供應10份,所以需要預先致電餐廳留貨呀! 前菜、小食和漬物匀一人一份,全部呈上後,感覺相當豪華。而且攞盤別緻,令人有回到日本的感覺。 海街丼沙律,沙律大大碗,蔬菜非常爽脆,既清爽又健康。 日式凍辣蕃茄,茄肉結實多汁,配辣辣的醬汁,非常開胃。 麻醬吞拿魚,魚肉切成顆粒狀,容易入口,麻醬味不太濃,重一點更好哦~ 時令刺身是我最愛的拖羅!  肥美滑嫩的拖羅充滿油份,鮮香美味,可惜有一塊有骨,有點失色啦。 日式炸雞件炸得很有水準,香酥鬆化的炸皮,包裹著滑嫩多汁的雞肉,沾上沙律醬後,美味不已。 是日主角是 海膽鍋燒蓋飯!  店員在入座後便會開始煮飯,當吃完前菜和小食,飯就差不多煮好啦
位於 鰂魚涌的海街丼
,是一間日本東京丼飯過江龍。

海膽窩燒蓋飯二人餐 $588/2人

海街丼沙律
,沙律大大碗,蔬菜非常爽脆,既清爽又健康。

日式凍辣蕃茄,茄肉結實多汁,配辣辣的醬汁,非常開胃。

時令刺身是我最愛的拖羅!

日式炸雞件炸得很有水準

是日主角是 海膽鍋燒蓋飯!
 店員在入座後便會開始煮飯,當吃完前菜和小食,飯就差不多煮好啦~ 在圓潤飽滿的日本米飯上,放上新鮮的海膽,期後加蓋焗一會兒,再放上生蛋黃即成。

賣相討好的 海膽蓋飯,實在令人口水直流~海膽的鮮美完全滲入白飯當中,個人認為加點醬油會更惹味啦。最後可加入店家的招牌鯛魚湯,鮮味盡現~
2021-02-03
2021-01-24 768 浏览
單是門面裝飾已經可以慰療一些久未能遊日的食家,在這條食街實在十分搶眼。雖然禁晚市堂食,但也一於支持飲食業,去捧場它新推出的二人套餐。當等待安排入座已被充滿地道日式佈置所吸引,撲實而不奢華。侍應殷勤介紹新推出的二人套餐,當然要捧場啦。首先侍應在席前用鮮漁湯慢煮釜飯,然後端來兩個醒胃前菜:凍辣蕃茄賣相大大個有咬口,而且又凍又够辣,可謂先來一個好印象,另一前菜柚子蘿蔔很清新。跟住的麻醬吞拿魚及自家沙律就保持水準。今天的刺身,廚師選了肥美的拖羅,每片都厚厚的簡直齒頰留香。其實已經半飽了,為了要留肚食主菜-海胆煱燒蓋飯,便將其餘兩個小吃暫緩上枱。這時飯已燒好,侍應捧上大大梳加拿大海胆,即席舖在飯面,再焗五分鐘,然後加上青森縣無菌蛋拌飯齊吃。一個字"正"。但原來好戲在後頭。釜飯的香脆飯焦加上鯛魚湯造成茶漬飯,一整煱釜飯被我們清晒,實在大滿足。但Menu還有清酒煮蜆和炸雞件,要慢慢品嚐,所以Order了兩杯日式梅酒送小吃,這頓飯足足吃了兩句鐘,隨了够chilI、够美味、更完全融入東瀛風。最重要是物超所值!

2021-01-23
2021-01-22 461 浏览
It’s really hard to believe a “good looking” restaurant in QuarryBay provide such messy service. They are not able to manage customers to get the seat in order even under the social distancing these days. And most importantly the staff do not feel any sorry. Hope your team will make improvements. No people can taste your fantastic dishes if they cannot get in.
2021-01-21 488 浏览
天氣漸涼,想食煲仔飯取取暖。港式未免太普通了吧!在網絡上發現來自東京的「海街丼」推出全海膽煲仔飯!所以是海膽迷的我絕不錯過這次難得機會。海膽鍋燒蓋飯2人套餐份量極多!擺到成台都係食物,興奮到一個點!前菜凍辣蕃茄,用上日式蕃茄更加清甜多汁,而且個辣汁調得剛好,酸酸辣辣非常開胃,食慾倍增!海街丼沙律亦用上多款沙律菜,令到個口感非常豐富,陣陣既芝麻醬好香又清夠。吞拿魚刺身色澤紅潤,帶燒澤感,睇見都知夠哂新鮮,質感好有彈性,魚香十足,非常不錯。日式炸雞外層香脆,內層既肉質超級juicy嫩滑,味道唔會過咸,質感香脆而唔會有成口油既感覺,加少少檸檬汁更帶清新感!清酒煮蜆,最特別係湯頭內添加了柚子,少少既食材令味夠有極大既變代!柚子香味配上清酒煮蜆夠哂配襯,蜆肉無沙帶鮮味而從中亦價出清酒既清香!湯頭有咸香既蜆味,超正!主角來是海膽釜飯!店員先將米飯煲熟,再放海膽做topping,再焗8分鐘就食得!再將日本雞蛋混在一起!真係不得了,海膽既鮮香混在米飯當中,還有蛋汁加持,絕對不是一個平平無奇既煲仔飯,海膽份量極多,口感非常滿足!食剩三分之一時再加入海街丼既招牌鯛魚湯,店員提及鯛魚湯煲了6小時。所以非常清
海膽鍋燒蓋飯2人套餐份量極多!
擺到成台都係食物,興奮到一個點!

主角來是海膽釜飯!店員先將米飯煲熟

,再放海膽做topping,再焗8分鐘就食得!

再將日本雞蛋混在一起!真係不得了,海膽既鮮香混在米飯當中,

還有蛋汁加持,絕對不是一個平平無奇既煲仔飯,海膽份量極多,口感非常滿足!食剩三分之一時再加入海街丼既招牌鯛魚湯,店員提及鯛魚湯煲了6小時。所以非常清甜帶陣陣既奶香,
亦變成了鮮甜的茶漬飯,還有飯焦既香脆,更令味蕾可一次過享受多重衝擊!
因為是限量推出,所以想食就記得要訂位!不然蘇州過後冇艇搭。
2021-01-07 530 浏览
🍣🍚又係lunch 食咩好的時候啦😌今次嚟到鰂魚涌海光街的海街丼食野🤗蟹肉超正🤤份量剛剛好,刺身又新鮮,唯一係職員的態度比較差🤭一入門口,就指落搓手液,轉頭就走🤭差啲以為我要坐搓手液前面😫我第一次食,無order茶姐,即刻西哂面咁要我即刻揀返🤭,我話要綠茶,佢即刻話自己寫落Oder 紙🤭所以下次應該唔會再食,起碼唔係呢間先😫
🍣🍚又係lunch 食咩好的時候啦😌
2020-12-24 455 浏览
平安夜祝福大家平平安安, 特別是這個不太平安的2020, 平安這是兩個字更顯珍貴. 在不能去日本旅行的時間, 除了去DONKI 外, 拉麵和刺身就成了抒發對”家鄉”的掛念之情. 海街丼左鰂魚涌已開店了一段時間, 之前沒機會去試, 就藉着這個節慶的時刻, 在收爐前好好犒賞自己. 沒去過東京三軒茶屋的本店, 但從菜式的Prsentation上見到香港和東京店的分別應該不大. 特別是它不是將壽司醋和飯預先拌在一起, 而是將其變成啫喱狀, 讓食客決定加多少, 然後與後者拌攪, 這也算有玩味.點了特盛的海街丼, 說有十種刺身作配菜, 當中最吸引我的當然是大大揌的海膽, 咸鮮味一般但以百多元的定位, 海膽的份量說是甚有誠意. 其他刺身切得很幼細, 而不是平時見到的粒狀, 許是想飯和豉油以及刺身的攪拌更均勻, 同樣其他刺身的份量也不少, 看起來刺身舖滿了飯的表面, 也夠吸引. 刺身鮮味度合格, 赤身沒有令人討厭的筋膜黏著, 其他也沒有令人討厭的冷藏味, 也算是對得住日本本店的頭銜和稱謂.

✨我本身好鍾意食魚生飯,鰂魚涌呢間裝修較日式既[海街丼]一直好想去試,見佢地既魚生飯既賣相好吸引,而且佢地既粒粒啫喱醋又幾得意,所以經過附近又未食中午飯就走入去左試下......‼️.💬海寶丼(上)🍱$115其實本來想叫另一款有海膽,但係唔知係咪我太晏去到無晒海膽,真傷心😫!不過佢地既海寶丼除左有魚生之外,蟹肉都算足料,夠份量,整體黎講質素ok,魚生新鮮,值得下次再黎。.💬吞拿魚蓉飯 🍱$130應該唔少人鍾意食吞拿魚蓉,佢地既魚蓉夠新鮮,但重點係佢地既粒粒啫喱醋慢慢撈落啲飯到真係更好食(利申,我本身唔鍾意食酸野),落既份量可自己隨意加減,食食下已經不知不覺食晒成碗飯!真心好味!..📎補充,佢地鋪頭店員好有禮貌,抵讚💯!而且仲好細心講解佢地既丼飯有建議食法🤓!..📍海街丼 (海光街) (鰂魚涌)鰂魚涌海光街7-9號龍景大廈地下6號舖..
💬海寶丼(上)🍱$115
💬吞拿魚蓉飯 🍱$130
📍海街丼 (海光街) (鰂魚涌)
鰂魚涌海光街7-9號龍景大廈地下6號舖
2020-11-30 553 浏览
《高檔隱世海鮮丼🇯🇵》———————————————-#海街丼 🍣-佢啲丼飯都分量十足,有齊紅肉、白肉、小扇貝、真雪蟹、鮭魚棒等等,食材非常新鮮,魚生完全鋪滿晒面,一啲都唔吝嗇,食到啖啖肉😆-然後店員都好親切咁樣介紹三食嘅方式,1️⃣係就咁食魚生飯,2️⃣係加入柚子醋味啫喱撈飯食,3️⃣食淨三份一嘅時候加入魚介湯,變茶漬飯咁食~-湯完全係我嘅最愛,好貼心咁用暖壺裝住,唔使擔心食到一半啲湯已經凍哂😚口感一流,層次非常豐富,最後連湯同飯一齊清晒😍-坦白講,佢嘅價錢唔算平,但係考慮埋魚生嘅新鮮程度同種類,就覺得係值回票價,推薦大家可以試吓呢間咁高質嘅日本料理🥰-⭐ 參考價錢︰ 海寶丼:$150🍌 抵deal 指數:7/10
《高檔隱世海鮮丼🇯🇵》
———————————————-
#海街丼 🍣
⭐ 參考價錢︰
海寶丼:$150
🍌 抵deal 指數:7/10
2020-11-13
1️⃣ 吞拿魚蓉飯 $130 (6/10)個碗好大個,仲驚食唔晒,點知原來係得半碗😂 份量黎講比其他魚生丼少啲😗 呑拿魚都幾新鮮,配合首創嘅醋啫喱好夾👍🏻 但未算好”蓉”,食落仲有啲大粒,但又未到切角,口感減左少少分🥺 反而飛魚子同三文魚子算新鮮,一啲都唔腥😋 成個set仲有漬物、麵豉湯同熱茶☺️ 整體表現正常,反而最出名嘅海寶丼好似仲抵食,下次試✌🏻 📌提外話,朋友對蟹蝦敏感但唔小心叫錯有蟹蝦肉嘅丼款,正當想問有無得轉因為食唔到,有位店員態度有少少差😢 講多兩句就發脾氣走咗(係真係發脾氣個隻),完全無諗住幫手睇下解唔解決到😢 我地明白係我地點錯在先,但態度唔洗咁掛... 完全影響咗成個用餐感受😭
吞拿魚蓉飯
1️⃣ 吞拿魚蓉飯 $130 (6/10)

<海宝丼(並) $90 +海膽 $40>成個套餐有丼飯、味增湯、前菜同埋飲品,仲有碟啫喱狀嘅嘢,食落酸酸地原來係...「醋」嚟㗎😂! (本身我以為係甜品🤪)畀你自己調節加醋嘅份量都幾貼心~丼飯嘅刺身有超多款:紅肉、白肉、章魚、穴子、蛤蜊、小扇貝、鮭魚子及青瓜。食落味道同口感都好豐富,有唔同種類魚生嘅鮮味,又有鮭魚子一咬即爆嘅口感,配埋爽脆青瓜💯 雖然加咗$40嘅海膽,份量唔算多,但食落都好鮮甜🤤.🙍🏻‍♀️:lunch time去通常都要排隊,坐位亦比較迫,但食物都幾新鮮,喺東區想食丼飯可以試吓呢間❗️
<海宝丼(並) $90 +海膽 $40>

• 海宝丼
2020-10-18 918 浏览
We went there on a Saturday night. Walk in possible. Great experience there, the ingedients were super fresh, and the food was fantastic. We ordered two seafood bowls, both were impressive. We also ordered a deep fried fish called buri, cheese fishcakes, and bbq fish roes. All of them are fresh and delicious. We also ordered yuzu sour and pineapple wine, both are good too. The service was top notch, friendly, attentive. The environment is ambient. Overall excelllent. Highly recommended!
  • 海宝丼(特上)
  • 吞拿魚二色丼