由於在灣仔返工,知道附近有間口碑不錯的日本餐廳 – 浪人日本料理,於是約了老友到店內相聚,來個放題。由於6時半已到,所以可選坐卡位,不過其他座位都有足夠的空間。而且留意到餐廳很細心地裝置了USB充電位,令手機食先的我們不怕手機無電。今次選了「浪人晚市套餐」來個邊傾邊食。當見到有這麼多款食物可選時,實在超開心。當我們正苦惱不知選哪些刺身時,有禮的服務員便拿了一盆包羅萬有的刺身拼盤給我們。原來因客人都愛食刺身,所以餐廳都會先為客人送上一盆刺身,太好了!當中,我最愛的是勁肥美肉嫩的「三文魚」、厚切令口感豐富的「油甘魚」。之後我們叫了燒物及一品料理。燒物:「汁燒帆立貝」、一層肥一層瘦、啖啖不同口感的「豚肉腩」。一品料理:「黃金帶子」及「三文魚頭湯」。我覺得這個湯很清甜,而內裡有個大大的魚頭肉,估不到肉質仍然十分嫩滑。食過刺身,當然都要食壽司啦。我們選了黑椒味令人感到很刺激的「炙燒黑椒吞拿魚」、很多卜卜脆魚子的「飛魚子」。而卷物都不可少呢!我們叫了好脆口的「軟殼蟹卷」及「芝麻鰻魚卷」。接著食了肉嫩多汁的「鐵板牛仔骨」。朋友即時上網,見到有很多人讚「炸薯仔芝士年糕」,於是我們都叫了一客來品嚐。嘩!

今次選了「浪人晚市套餐」來個邊傾邊食。
當見到有這麼多款食物可選時,實在超開心。

之後我們叫了燒物及一品料理。

食過刺身,當然都要食壽司啦。

而卷物都不可少呢!

我們叫了好脆口的「軟殼蟹卷」及「芝麻鰻魚卷」。
接著食了肉嫩多汁的「鐵板牛仔骨」。

嘩!原來真的很好味,外脆內軟,這芝士年糕,帶著少少咸味,有著唔太強烈的芝士味。

最絡都忍不住再叫一客才滿足!
原來浪人都有很多款飲品選擇,不過放題套餐只包一杯飲品及一款甜品

我們叫了味道好清新的「白桃子梳打」及超有提子味、果味很濃的「巨峰乳酸梳打」。
甜品方面,我們真的想食多一款,所以唯有補錢。

好彩來到的甜品很有水準,令我們沒有失望。

分別是:芝麻味出、且又滑又軟身的「芝麻雪糕」、好多柚子粒、質感似雪芭的「柚子雪糕」及上層布甸、中層軟芝士、下層蛋糕的「布甸芝士蛋糕」。

有這甜品,此放題既可跟朋友詳談又可食到美食,很完滿呢!
2015-12-03
  • 炸薯仔芝士年糕
2015-12-18 3342 浏览
聽朋友講話哩間放題唔限時加上之前食過中環個間覺得質素應該有保證,所以即刻黎試下哩間放題正唔正!環境幾舒服,唔會好迫。一坐低就即刻點食物。 首當其衝嘅係前菜,海哲同沙律。海哲係幼身啲嘅,但係個人覺得太多芝麻。沙律就唔錯,個汁幾好食,海鮮沙津,入面都有幾款唔同嘅刺身,同個汁都幾夾。 刺身就正喇。三文魚好厚好大塊都唔算話好出奇,令我覺得驚喜嘅係連帶子刺身都好大舊!一般去放題食嘅都係珍珠帶子,好細粒。但係哩個帶子係大嘅,以及鮮味都好出!今次刺身食得最多唔係三文魚同甜蝦,係帶子。 燒車厘茄同翠玉瓜,本身中意食燒蕃茄,翠玉瓜好有牛油味,不過感覺上哩到嘅燒物唔會放太多調味,食完都唔會太口乾。 另外飲品同甜品都唔錯,雖然免費只可以叫一次。梅酒梳打,幾甜唔係好苦,岩女仔飲。綠茶雪糕就係抺茶味,冇乜特別不過幾好食。

環境幾舒服,唔會好迫。一坐低就即刻點食物。

2015-12-15 3376 浏览
上月到日本旅行,吃了不少好物。回到現實後,總覺得意猶未盡。放工後便找附近工作的好友,吃個日式放題回味一下。刺身拼盤刺身,一向是放題的定番主角。三文魚、油甘魚等魚類,全部都是厚切。大概是近腩部的位置,油脂分佈平均,軟綿的肉身超.肥.美。油甘魚尤其出色,感受魚油的豐腴後,微微回歸甘甜。反是約1厘米的帆立貝,厚度稍遜,但仍鮮甜滑溜。燒玉子卷 (3件/客)傳說的築地松露玉子燒,早前一試愛上。這份的蛋香和甜度較為清淡,稍為失望 (其實不能這樣越級比較的啦……)。黃金帶子 (2件/客)連殼送上,賣相讓人聯想到清蒸扇貝和芝士焗帶子 (誤)。其實是以沙律醬和蟹子調味,新穎和諧。燒海蝦海老挺大隻,跟竹籤長度相若。肉質有彈性,不會很「晦」或過乾。炸薯仔芝士年糕 (2件/客)金黃香脆外層,沒有多餘的油份。中間,裹著軟糯的年糕。內層的芝士流心,濃郁得能滴下來。豐富的層次感,衝擊著味覺和口感,必點和encore!可以單買這個外帶嗎?三文魚頭湯點單上的「限」字,很有吸引力 (笑),這大概是限量吧?跟評價說的一樣,像味噌湯加了塊三文魚。大件的魚肉,未算太鬆散。湯中雖然多添了一抹魚油,但沒有大多味噌湯那過鹹的問題。芝
上月到日本旅行,吃了不少好物。
回到現實後,總覺得意猶未盡。
放工後便找附近工作的好友,吃個日式放題回味一下。

刺身拼盤
刺身,一向是放題的定番主角。
三文魚、油甘魚等魚類,全部都是厚切。
大概是近腩部的位置,油脂分佈平均,軟綿的肉身超.肥.美。
油甘魚尤其出色,感受魚油的豐腴後,微微回歸甘甜。
反是約1厘米的帆立貝,厚度稍遜,但仍鮮甜滑溜。
刺身拼盤
燒玉子卷 (3件/客)
燒玉子卷
傳說的築地松露玉子燒,早前一試愛上。

黃金帶子 (2件/客)
黃金帶子
連殼送上,賣相讓人聯想到清蒸扇貝和芝士焗帶子 (誤)。
其實是以沙律醬和蟹子調味,新穎和諧。

燒海蝦
海老挺大隻,跟竹籤長度相若。
肉質有彈性,不會很「晦」或過乾。

炸薯仔芝士年糕 (2件/客)
炸薯仔芝士年糕
金黃香脆外層,沒有多餘的油份。
中間,裹著軟糯的年糕。
內層的芝士流心,濃郁得能滴下來。
炸薯仔芝士年糕
豐富的層次感,衝擊著味覺和口感,必點和encore!
可以單買這個外帶嗎?

三文魚頭湯
點單上的「限」字,很有吸引力 (笑),這大概是限量吧?
跟評價說的一樣,像味噌湯加了塊三文魚。
大件的魚肉,未算太鬆散。
湯中雖然多添了一抹魚油,但沒有大多味噌湯那過鹹的問題。

芝麻鰻魚卷、軟殼蟹卷 (4件/客)
芝麻鰻魚卷、軟殼蟹卷
兩款卷物的大小,剛好一口一件。
軟殼蟹卷內,找到喜歡的牛油果醬,配搭起來不錯。

炙燒黑椒吞拿魚壽司飛魚子軍艦、穴子壽司 (2件/客)
炙燒黑椒吞拿魚壽司、飛魚子軍艦、穴子壽司
手握壽司列,剛好補足了刺身系的款式,而且同樣突出。
飯量恰如其份,比例上不會喧賓奪主。
單憑色澤,已能察覺出配料的新鮮。
吞拿魚外層,沾上黑椒微燒,內層保留刺身的口感,只是黑椒味略重。
穴子 (鰻魚) 是白身那種,較汁燒的清甜自然。
飛魚子份量足,「卜卜脆」。

汁煮鮑魚 (加送)
汁煮鮑魚
中途,店員送上突如其來的驚喜:每人一隻鮑魚。
每隻有如拇指的長度,配上甜甜的醬汁凍食,彈牙好吃。

白桃子梳打、巨峰乳酸梳打
跟一般放題不同,這裏只有一杯免費飲品。
這設定有點奇怪,但款式包括果汁、特飲和酒類。
分別點了果系梳打,雖然未有果肉,味道正常。

抹茶雪糕、柚子雪糕、焦糖芝士蛋糕、布甸芝士蛋糕 (追加雪糕+$8/球)
抹茶雪糕、柚子雪糕、焦糖芝士蛋糕、布甸芝士蛋糕
同樣,甜品每人只有一款免費。
甜品控怎能放過?加錢也要追加。
芝士蛋糕的味道特別,有想像空間。
但腐乳般的尺寸,好像有點小。
個人較喜歡焦糖的輕甜及實在的蛋糕質感,朋友則選上布甸那款的軟綿感覺。
追加的雪糕,分別有抹奶牛奶的輕柔軟滑,及夾著清新的果肉,亦沒有令人失望。

小結

各款食物質量頗高,特別是刺身及手握壽司系,超出對放題的預期。
桌面位置夠,還有USB充電插口。
偶有漏單和店員不足的情況,若加設按鐘會更方便。
2015-12-03
  • 油甘魚刺身
  • 飛魚子軍艦
  • 柚子雪糕
2015-12-14 2319 浏览
吃放題,越來越難選擇好的店,十居其9都是質素都是十分差,唯一例外的浪人料理,絕對有高日本食府的水準日本紫薯,味道相當清甜,吃起來口感一流,我和朋友不停點了數次日本清酒,味道跟貴價貨可以一比,醇度十足,喝了一次之後十分難忘吞拿魚刺身最新鮮,味道最好,芝士三文魚也是不錯而且所有壽司也有並通點,就是十分大舊,吃起來十分過引

吞拿魚刺身最新鮮,味道最好,芝士三文魚也是不錯

而且所有壽司也有並通點,就是十分大舊,吃起來十分過引
2015-12-12 1992 浏览
最近時常幫襯這間放題,因為不限時間,現在很多放題都限時,有時三五知己可以傾下計不受時間限制食得非常自在,當然這間嘅食物都非常好啦,首先梗係前菜同刺身啦,其他仲叫咗燒物,炸物,手卷,壽司…………等等,不過掛住食有d冇影相 ,這間時常都full booking,所以記得提早book位
吉烈廣島蠔
蝦天婦羅
2015-11-27
2015-12-03 2129 浏览
最近再次到訪時,食物質素依然保持水準,侍應服務十分貼心,經常加茶而其中今次吃到最特別的是,是栗米串燒,栗米相當多汁,咬口一流,吃了3次也還是不夠味噌湯感覺也是不錯,濃度剛剛好,沒有味精的感覺,上枱熱度有小許過熱,等一下才吃會更好

2015-11-29 1576 浏览
經過朋友介紹浪人是一間可以坐得舒舒服服又唔會限時的放題而且朋友話有品質保證,又唔算好貴所以同男朋友試下,睇下有幾好先!一上到去環境好舒服,唔會好逼迫,而且好有日本風味的裝修,可以同朋友係度慢慢傾下,慢慢食好野先來一個反卷壽司芝士炸蝦卷芝士炸蝦卷十分脆口加上彈牙的蝦再加上餐廳特製的辣味沙律醬十分特別,唔洗點醬油已經夠味芝麻鰻魚反卷芝麻鰻魚反卷用上甜甜的鰻魚加清新的青瓜配上甜甜鰻魚汁好味軟殼蟹卷香脆的軟殼蟹加上牛油果再配上芥辣沙律醬味道十分配合一口一件好岩食刺身拼盤三文魚 ,油甘魚都用肥美的腩位油放魚十分脆口,鮮嫩三文魚油脂平均十分肥美帶子大大粒肉厚,牡丹蝦鮮甜彈牙象拔蚌脆口鮮甜螺肉濃郁的螺味而且一口就可咬開火焰三文魚壽司三文魚十分肥美,火燒完油脂齒頰留香加上芝士十分味美火焰黑椒吞拿魚用上煙燻的黑椒吞拿魚黑椒味好出色而且又唔會蓋過吞拿魚獨有鮮味飛魚子最好一黎到就食因為新鮮包上脆口紫菜再食飛魚子一粒粒在口爆出來穴子穴子鰻魚壽司鰻魚的味美一口溶化三文魚濃湯用上大大件三文魚加上麵豉醬煮成鮮甜濃郁燒雞腎雞腎爽口彈牙燒到脆皮好野味燒雞軟骨雞軟骨外脆內軟加上鹽燒食唔停口中環新開張每人送一隻磯煮鮑魚鮑魚
經過朋友介紹浪人是一間可以坐得舒舒服服又唔會限時的放題
而且朋友話有品質保證,又唔算好貴
所以同男朋友試下,
睇下有幾好先!
一上到去環境好舒服,
唔會好逼迫,
而且好有日本風味的裝修,
可以同朋友係度慢慢傾下,慢慢食好野
先來一個反卷壽司
芝士炸蝦卷
芝士炸蝦卷十分脆口加上彈牙的蝦
再加上餐廳特製的辣味沙律醬
十分特別,唔洗點醬油已經夠味

芝麻鰻魚反卷

再配上芥辣沙律醬
味道十分配合
一口一件好岩食
刺身拼盤
三文魚 ,油甘魚都用肥美的腩位
油放魚十分脆口,鮮嫩
三文魚油脂平均

食唔停口
中環新開張
每人送一隻
磯煮鮑魚
鮑魚十分入味,好重鮑魚味
又有醬汁味
而且好大隻好味!
炸芝士年糕
最後食了柚子雪糕作結
柚子味酸酸甜甜
柚子味重
而且不會好快溶化

浪人是一間有水準的放題!
朋友無介紹錯
2015-11-29 1325 浏览
平時食開D放題通常限時90分鐘一坐低就要趧頭趕命去點食物今晚特登搵到一間不限時放題浪人放題裝修絕不失禮而且食物質素也絕不欺埸點左一個刺身拼盤放題竟然用上腩位部份油甘 三文魚油潤滿腔刀功記功不少牡丹蝦肥而鮮甜帶子大大粒肉厚象拔蚌爽口鮮甜到卷物同壽司反卷用料上乘壽司餸多而飯團細少可以留肚食多幾款小食也不能錯過芥辣八爪魚入味爽口芥辣味濃而不會搶走八爪魚味厚燒玉子甜而大件熱辣辣好好食燒雞翼皮脆而惹味粟米甜而香雞軟骨同腎夠香入味因為中環新開張每人送一隻磯煮鮑魚正飲品包一杯特色飲品非其他放題的平凡罐裝飲料

平時食開D放題

磯煮鮑魚

飲品包一杯特色飲品

非其他放題的平凡罐裝飲料

2015-11-18 1736 浏览
這天到會展辦一點小事,辦完後跟友人到附近一家放題店進食餐廳名叫浪人,相當日式風味的名字到步後,由於時間尚早,未有大量人群餐廳播著傳統日式音樂,想當有情調刺身雖然新鮮,味道只算是不過不失,不過好戲在後頭這兒的壽司味道才算是頂級,其中拖羅竟然在放題店出現,實在是驚喜拖羅味道新鮮,口感濃厚豐富,頂級的料理!!巨峰提子爽打,提子味道突出,証得一試三文魚湯,其實是味噌湯,普普通通燒栗米十分多汁,十分爽口最後來個雪糕大集會,綠菜雪糕味道最特別,味道相當濃郁餐廳食物質素高尚,值得再來
這天到會展辦一點小事,辦完後跟友人到附近一家放題店進食

餐廳名叫浪人,相當日式風味的名字

到步後,由於時間尚早,未有大量人群

餐廳播著傳統日式音樂,想當有情調
刺身雖然新鮮,味道只算是不過不失,不過好戲在後頭

拖羅味道新鮮,口感濃厚豐富,頂級的料理!!
巨峰提子爽打,提子味道突出,証得一試
三文魚湯,其實是味噌湯,普普通通
燒栗米十分多汁,十分爽口
最後來個雪糕大集會,綠菜雪糕味道最特別,味道相當濃郁

餐廳食物質素高尚,值得再來

2015-11-18 1568 浏览
放題係一個最好嘅約飯局選擇,難得過海,揀左呢間距離地鐵近近地嘅浪人晚市全場爆滿咁濟,好彩友人book左枱,等左唔使5分鐘就有得坐唔使講咁多,一試刺身便知龍與鳳 多款刺身俾你揀,三文魚腩厚切加超肥美,油甘魚,象拔蚌同甘海老都係推介必食item,小妹鐘意希靈魚,酸酸甜甜鐵板帆立貝,又大粒又厚肉,仲有啲沙律醬吊一吊味,燒到香味四溢芝麻鰻魚卷同芝士炸蝦卷又係必試不過要留意佢啲份量寫得較細隻,叫嘅時候小心叫錯份量喔~芥末蜜糖雞,份量都幾勁,雞炸得外脆內嫩,甜甜地食食下有啲芥末嗆鼻嘅感覺,幾新奇壽司大大件炸物(留意份量喔~)飲品每人有一杯,其後要計正價啦巨峰乳酸梳打,荔枝燒酌前者甜度適中,適合大小朋友,後者燒酌味濃,岩晒鐘意嗒返杯大朋友 甜品每樣試下
唔使講咁多,一試刺身便知龍與鳳
芝麻鰻魚卷同芝士炸蝦卷又係必試
不過要留意佢啲份量寫得較細隻,叫嘅時候小心叫錯份量喔~
壽司大大件
炸物(留意份量喔~)
飲品每人有一杯,其後要計正價啦
巨峰乳酸梳打,荔枝燒酌
甜品每樣試下
  • 三文魚腩
2015-11-15 1416 浏览
每個月1次既放題時間又到今次揀左灣仔--浪人見佢樓下冇咩宣傳不過上到去都幾多人食wor有3分2都坐滿左人睇下有咩款先,款式唔算好多不過想食既都有齊哂首先揀左刺身款先三文魚刺身好厚切,油脂分佈均勻外面仲有層銀銀地色既皮,係三文魚腩黎食落超新鮮,好好味喔另外仲有榮螺好爽口油甘魚好鮮甜,又係比腩位我地,超正甘海老好大隻肉質黏口帆立貝超大粒,好甜象拔蚌好新鮮,估唔到放題刺身都咁高質素卷物揀左芝士炸蝦卷同芝麻鰻魚卷炸蝦卷個芝士味好濃,黏黏地鰻魚搭芝麻好開胃天婦羅揀左沙維魚本來唔知咩黎,諗住試下新野沙維魚細細條,冇骨啖啖肉炸得都唔錯D炸物都好新鮮,即叫即整上到枱熱辣辣炸薯仔芝士年糕呢個必點,因為入面芝士超多芝士味好濃郁吉烈牛肉薯餅,好大塊熱辣辣,咬落有啖啖牛肉味既薯蓉流出黎吉烈廣島蠔,炸得啱啱好,唔會好厚粉烏冬,咖哩飯就不過不失啦芥末蜜糖雞上面淋有甜甜地既芥末雞肉嫩滑,食落好香口送啤酒一流黃金帶子大大粒最後再試左幾款壽司,都唔錯每人包一杯飲品,有酒類我自己就揀左梳打類試左白桃子梳打同巨峰提子梳打2款都好好飲,唔會太甜仲叫左4款甜品有芝麻雪糕,柚子雪糕,綠茶雪糕同明月卷柚子雪糕最好味,有粒粒柚子果肉

每個月1次既放題時間又到
今次揀左灣仔--浪人

見佢樓下冇咩宣傳
不過上到去都幾多人食wor
有3分2都坐滿左人

睇下有咩款先,款式唔算好多
不過想食既都有齊哂
刺身

首先揀左刺身款先
三文魚刺身好厚切,油脂分佈均勻
外面仲有層銀銀地色既皮,係三文魚腩黎
食落超新鮮,好好味喔
另外仲有榮螺好爽口
油甘魚好鮮甜,又係比腩位我地,超正
甘海老好大隻肉質黏口
帆立貝超大粒,好甜
象拔蚌好新鮮,估唔到放題刺身都咁高質素

卷物揀左芝士炸蝦卷同芝麻鰻魚卷
炸蝦卷個芝士味好濃,黏黏地
鰻魚搭芝麻好開胃
沙維魚

天婦羅揀左沙維魚
本來唔知咩黎,諗住試下新野
沙維魚細細條,冇骨啖啖肉
炸得都唔錯
炸物

D炸物都好新鮮,即叫即整
上到枱熱辣辣
炸薯仔芝士年糕
呢個必點,因為入面芝士超多
芝士味好濃郁
吉烈牛肉薯餅,好大塊熱辣辣,咬落有啖啖牛肉味既薯蓉流出黎
吉烈廣島蠔,炸得啱啱好,唔會好厚粉

烏冬,咖哩飯就不過不失啦
芥末蜜糖雞
芥末蜜糖雞上面淋有甜甜地既芥末
雞肉嫩滑,食落好香口
送啤酒一流

黃金帶子大大粒

最後再試左幾款壽司,都唔錯
每人包一杯飲品,有酒類
我自己就揀左梳打類
試左白桃子梳打同巨峰提子梳打
2款都好好飲,唔會太甜
仲叫左4款甜品
有芝麻雪糕,柚子雪糕,綠茶雪糕同明月卷
柚子雪糕最好味,有粒粒柚子果肉喺入面
明月卷好似糯米滋,煙煙韌韌

呢間放題最正都係刺身

268+10%價錢都合理
2015-11-11
刺身
沙維魚
芥末蜜糖雞
2015-11-12 1328 浏览
很久沒有放題,朋友說灣仔新開一間決定試下。一入門口,日本風極度濃厚大愛之選,不錯!喜歡此店餐牌鼓勵客人每次只限叫五款,一來可以減低餐廳漏單機會,二來可以減少客人浪費食物。首先放題點少得刺身拼盤,厚切三文魚腩及呑拿魚腩超級肥美令人唾涎不絕。帶子超大粒加上甜蝦非常新鮮,八爪魚片爽口不會太硬!卷物方面,芝士炸蝦卷.芝士味勁重少少蓋過了蝦的味道。如果喜歡吃芝士的你可以一試,還有沙律醬鋪面。芝麻鰻魚卷,黑芝麻在飯上內含濃濃鰻魚,正👍炙燒芝士三文魚,兩者微微燒熱入口即溶!炙熱牛油帆立貝燒功不錯,不會令帆立貝燒黑。飛魚子是小妹至愛,如果配上芝士會更好炸物方面,點了吉列廣列蠔.吉列牛肉薯餅.炸薯仔芝士年糕!全部新鮮炸起,熱辣辣牛肉薯餅軟身口感一流。芝士年糕極讚,雖然好腻但流心的感覺真令人一食想再食。芥末蜜糖雞,芥末醬太多蓋過少少蜜糖味道~黃金帶子有少少芝士燒過之後極度入去可以Encore~每人會有一杯飲品及甜品頗少呢?不過放題比較少有巨峰乳酸梳打及柑桔檸檬味!甜品方面,大家想食齊所以甜品(包括:芝麻雪糕.柚子雪葩.綠茶雪糕.明月卷)芝麻味勁重一定混入很多牛奶,柚子味總給我fresh的感覺,綠茶味吃多了

每人會有一杯飲品及甜品頗少呢?不過放題比較少有巨峰乳酸梳打及柑桔檸檬味!甜品方面,大家想食齊所以甜品(包括:芝麻雪糕.柚子雪葩.綠茶雪糕.明月卷)芝麻味勁重一定混入很多牛奶,柚子味總給我fresh的感覺,綠茶味吃多了會變苦。明月卷內含紅豆煙韌又美味。

另外值得一讚店員收碟速度快並没有漏單的情況還有親切的笑容!下次再叫多d朋友一起光顧~
2015-11-11
  • 三文魚腩
  • 帶子
  • 柚子雪糕
  • 巨峰乳酸梳打
2015-11-09 1090 浏览
話說小新同愛麗絲~~一聲就快一齊左9個月,所以就去左食放題預祝啦!去左一間沒食野時限位於銅鑼灣既日式浪人放題食野啦裝修好正~~ 拎本點菜書睇下先,分開左7part,設計係云云餐廳中真係有心思既主要既食物有日式刺身同炸物刺身方面, 叫左個魚籽手卷,有超多魚籽,咬落去,每粒魚籽就爆開,嘩~~真係超之後就要左個~海鮮併盤~,真係好大一盤三文魚,油甘魚,甘海老,帆立貝 全部都好厚身,而且魚生都好有油份同新鮮,好滑另外海蝦特別,好彈我地仲叫左一啲小食,好似雞軟骨,牛舌,炸薯仔芝士年糕,魷魚軟骨,蝦天婦羅牛舌有三舊,而且好嫩身,唔會太老,幾唔錯一口既魷魚軟骨就勝在份量多三文魚頭湯絕對係必食之選,佢魚本身就燒得好香,好有魚香味,係放題少有既好湯俾推介既炸薯仔芝士年糕真係好讚,外皮好脆,但係入面既芝士年糕真係好香蝦天婦羅就真係好一般,啲炸粉同蝦身基本係分開,同食海蝦刺身分別唔大鐵板帆立貝又係一樣唔可以唔食既招牌貨,燒得岩岩好,又大件鐵板牛柳粒, 真係小新最愛,又香又唔會太老,小新同愛麗絲要爭食芝麻雞翼真係好岩鍾意食,但又縑麻煩既愛麗絲。佢拆左骨黎燒,所以可以燒得好啲食燒物一定要番杯啤酒解解熱,嶗山啤酒

去左一間沒食野時限位於銅鑼灣既日式浪人放題食野啦
裝修好正~~

主要既食物有日式刺身同炸物

之後就要左個~海鮮併盤~,真係好大一盤

三文魚,油甘魚,甘海老,帆立貝
 全部都好厚身,而且魚生都好有油份同新鮮,好滑
另外海蝦特別
,好彈

牛舌有三舊,而且好嫩身,唔會太老,幾唔錯
一口既魷魚軟骨就勝在份量多

鐵板帆立貝又係一樣唔可以唔食既招牌貨,燒得岩岩好,又大件

食燒物一定要番杯啤酒解解熱,嶗山啤酒唔會太重酒味,但係好涼
綠茶雪糕係好好好好食

明月卷就普普通通
2015-11-08
庆祝纪念
纪念日
2015-08-16 3782 浏览
得知浪人出名了晚上放題,是日星期天去吃午餐定食一次。點了海膽三文魚魚生飯,強烈要求將魚生午餐再改過配搭,可以參考一下銅鑼灣那間,魚生新鮮冇問題,最大問題係飯同鼓油,飯冇味道,鼓油太咸,應該選用返魚生鼓油,如果同樣價錢食的話我會選擇返銅鑼灣那一間。炸蓮藕片粉太多炸過火了。茶漬飯去到呢個價錢真係唔低食,原來唔係用烏龍茶放在飯裏,我想比少少意見,飯要夠好味,放一壼烏龍茶自己倒入去會比較好看點。那個湯真的毫無味道,希望下次再光臨會改善一下吧!日本茶漬飯是真的好好食,還在回味中....魚生可新鮮,放題可以一試,但是刀功麻麻地,三文魚係連住的😅 滴汗。服務就okay la ,不過都希望比多啲笑容。 冇乜要求係個嗰位置,最重要都係食物質素。

雜菜茶漬飯

庆祝纪念
纪念日
  • 刺身
第一次因為激氣而寫食評。因為公司在附近,所以去過呢間餐廳食lunch好幾次,一直頗為滿意,甚至開心自己搵到一間稱心的“飯堂”。前幾日先至諗住等週末得閒寫一篇食評贊下呢間餐廳。點知佢今日就搞到我火滾,的確係要即刻寫食評,不過係差評。以前中意呢度,除左因為佢刺身款式多而且算新鮮,環境尚算舒適,仲有好重要一點係服務唔錯,我係一個對食物多要求嘅人,因為身體同keep fit嘅原因,有比較多嘅野唔食,所以每次黎呢度食佢地嘅lunch set,我都希望換一換套餐入邊嘅某啲食物,例如,前菜,佢地通常會俾中華沙律,但我因為身體原因唔可以食海帶同海草呢類高碘食物,之前每次staff都話可以換青瓜螺肉(佢地話本身就係有中華沙律同青瓜螺肉兩種揀,唔係因為我特別要求);又例如壽司套餐,刺身套餐裡的八爪魚,我嫌八爪魚膽固醇高,同埋好多餐廳嘅八爪魚都韌到咬唔爛,所以我會要求換走八爪魚;壽司套餐的加州卷,我唔食牛油果,腐皮壽司,腐皮係炸過嘅食物,我唔食,呢啲我都會要求換第樣。多次試過佢地嘅帆立貝,不是太好,唔夠鮮甜,所以有帆立貝我會要求換第樣。以往呢啲要求佢地全都一一滿足,的確係抵贊。不過今日唔係了,更令我嬲嘅係職
第一次因為激氣而寫食評。
不過今日唔係了,更令我嬲嘅係職員嘅態度。呢日因為係週五中午,寧捨多人,我被安排坐在靠門口的位置,serve呢區嘅staff唔係先前黎遇到嗰啲staff。
點菜時係個女staff,我話要“牛肉烏冬set加個xx刺身拼盤,但要改啲野,前菜轉成青瓜螺肉”,
佢一聽就語氣唔好咁話“冇得轉喔”,
我話之前我次次黎都可以轉,然後佢冇回應就行開左,同一個似係manager嘅男staff講左句,應該係話我要轉餐入邊嘅食物(個女staff之後冇理過我,做佢自己野)。
個男staff聽完冇反應,冇黎答我,繼續為其他客人帶位,一直帶左好幾枱客人,我實在忍唔住嗌住佢,問佢可唔可以轉。
佢眼睛碌左兩下,思考左一陣,話“唔轉得,今日冇青瓜螺肉”。
我心諗,如果真係冇,點解你要諗下先至答我? 好似係諗藉口呃我喔。
好,就當你真係冇,然後我話我仲有其他野想轉,
佢一聽好似好唔情願咁話:“下?有咩轉?” 語氣好差,個樣好串!!
我當堂已經嬲嬲地,洗唔洗咁串?? 跟住我話:“沙律唔要落沙律醬”,
佢繼續擺住個串樣話“哦”,
我忍唔住問佢“係咪好唔想幫我轉?唔要沙律醬遮,唔係咁都唔得呀?”
佢話“唔係,你講啦”,不過佢個樣繼續串同擺明不情願。
我跟住話要其中一款刺身拼盤“帆立貝轉……",我未講完,佢就話呢啲刺身拼盤嘅食材冇得轉,師傅係set好左呢個價錢配呢啲刺身,唔可以轉”,語氣繼續串。
我話“你set左呢個價錢,咁咪按返呢個價俾我第二樣囉,份量可以根據價錢多除少補,貴嘅食材你就俾少啲,咁咪得囉。
(p.s.其實呢度刺身拼盤亦冇咩貴食材,唔會有拖羅海膽呢啲貴野,就係三文魚油甘魚北寄貝甜蝦etc呢啲普通級食材,我亦都唔係要求換貴野,比如有時反而係要求把帆立貝轉馬刀貝呢啲更加平嘅食材)。 跟住佢繼續串串地話:“唔得”。
我話“前日我黎都仲可以轉,宜家就唔得??

佢話“係呀,師傅話唔得”。我心諗,你都未問過師傅,點知唔得?
既然佢咁又唔得嗰樣又唔得,態度又咁差,我亦都冇興趣喺呢度食了,我話“咁我唔食了”起身即準備走,我仲未走得切,嗰個staff即刻擺個“自便”嘅手勢。
出黎後我成肚火,其實我知我要求多,如果可以,我請願俾多啲錢散嗌自己想食嘅野,但佢地除左晚事放題時段,其他時段冇散嗌,一定係套餐,刺身一定係拼盤。咁死板,難道唔識靈活變通下?或者出多啲選擇俾客人?畢竟你呢度唔係行緊幾十蚊一個餐嘅快餐店茶餐廳路線。

同埋好重要一點係,唔可以轉你就好聲好氣同我解釋,洗唔洗咁串?由最初嗰個女staff,到後黎答我嘅類似manager嘅staff,全部串足全程,我都唔係擺個串樣黎點菜,點解要咁串同我講野?都係嗰句,如果我係去茶餐廳,我唔會咁多要求,你咁嘅態度我唔會出奇,但我黎你呢度食個total 200幾蚊嘅lunch,你俾咁少選擇同咁嘅服務態度我,我覺得係有問題囉。

仲有,由頭到尾,我覺得原因根本唔係唔俾轉,而係今日客人多,佢地費事嗮時間去幫我轉(其實亦並唔浪費幾多時間),從話“今日冇青瓜螺肉”到“師傅話唔俾轉”呢啲說話,我覺得全部都係搪塞我的藉口。
下邊有篇同樣批評佢地服務質素差嘅食評,綜合我自己嘅經驗黎睇,我只可以話呢間餐廳職員質素參差不齊。有啲staff真係唔錯,有禮貌,宜家諗返嗰啲可能係新仔?新仔戰戰兢兢有禮貌同落力啲為你服務。相反有啲staff就持住自己資歷老,對客人態度隨隨便便。
呢間鋪舊年新開張嗰段時間,服務更好。當時仲冇咩客。宜家做旺左,服務就嚴重退步,呢個係好多餐廳嘅通病。但都有例外,尖沙咀旺角有唔少大熱放題餐廳客人爆滿但職員都一樣態度殷勤。希望呢個餐廳警醒啦。
至於佢地嘅食物質素係咪真有如下邊好多食評講嘅咁好,我覺得又未至於。
有次我點個“竹”刺身拼盤(午市),唔知點解器皿底部好大一攤水,啲水浸住啲刺身一半,唔係冰融化後的水,因為午市佢地唔會用冰墊在刺身下面。唯一解釋就係嗰地係刺身解凍流下的水。雖然冇太影響味道,但睇落好核突。
同埋前面提過,佢地嘅帆立貝刺身不太靚,而且係一開二,大大影響口感,咁嘅價位唔應該係呢個質素。其他刺身ok.
一次差嘅經歷就可以抵消以往咁多次累計落黎嘅讚賞,好評變差差評。
2015-07-17
午餐