2025-02-07 133 浏览
呢到招牌係曼谷“三口”船麵 每一碗都係細細碗 價錢便宜 可以一次過食晒三種口味 幾鍾意呢種體驗第一碗係泰斗招牌牛船河,啡色濃郁嘅湯底飲落口一點都唔喊,好順滑,啲牛肉加埋啲芽菜香葉一齊食好香第二碗都係湯既泰斗招牌豬肉河,塊豬肉燒得好香,啲河粉好幼滑,好容易就朔晒啲汁第三碗泰斗招牌牛腩河,就叫左撈面撈就更加能一口索哂個味 有好多配料令到味道好充份柚子蝦沙律有好多醬汁 啲蝦都有煎過 仲有啲柚子好甜啖啖蟹肉奄列好似手掌咁大蛋煎得香 入面有好多蟹肉牛奶烤豬肉 個豬肉燒得外脆內嫩,牛奶醬汁令肉質更加滑嫩嗌多兩杯野飲蜜糖青檸水&雜果手打雙重檸檬綠茶

呢到招牌係曼谷“三口”船麵

第三碗泰斗招牌牛腩河,就叫左撈面
撈就更加能一口索哂個味 有好多配料令到味道好充份

柚子蝦沙律有好多醬汁 啲蝦都有煎過 仲有啲柚子好甜

啖啖蟹肉奄列好似手掌咁大
蛋煎得香 入面有好多蟹肉

牛奶烤豬肉 個豬肉燒得外脆內嫩,牛奶醬汁令肉質更加滑嫩

嗌多兩杯野飲
蜜糖青檸水&雜果手打雙重檸檬綠茶
2025-02-06 132 浏览
今日我去咗尖東一間主打泰國菜嘅餐廳,真係好開心!一入到去,職員就好主動介紹唔同嘅菜式,仲好窩心咁問我哋食唔食辣。我哋兩個辣妹梗係要食辣啦,所以佢推薦咗一個辣椒牛肉炒貓麵,聽到就已經好期待,食落去真係刺激得不得了,辣得我哋直呼好味!為咗解辣,我哋即刻叫咗杯芒果沙冰,呢杯沙冰清涼又甜,真係好適合搭配辣嘢,飲完之後整個人都舒服咗好多。講返小食,我哋叫咗豬肉串燒,呢個串燒真係超多肉汁,咬落去每一口都滿滿肉味,豬肉烤得剛好,外面微焦,裡面嫩滑,完全唔油膩。另外,仲叫咗沙嗲雞肉串,沙嗲醬香濃,雞肉絲絲入味!之後我哋再叫咗一個蟹肉奄列,蟹肉Fresh到不得了,奄列外面金黃香脆,裡面包住好豐富嘅蟹肉,味道真係好正!主食方面,我哋仲點咗三碗細船麵,分別有牛腩撈泰國蛋麵、豬肉丸船麵同牛肉船麵。每一碗麵都好有特色,牛腩撈麵肉質軟嫩,湯底清鮮;豬肉丸船麵嘅肉丸彈牙,牛肉船麵就更加香濃!整體來講,呢間泰國餐廳真係好好味,服務態度一流,環境又好,真係好適合同朋友聚餐!

今天我和老婆在尖沙咀的泰絕泰國菜享用了一頓美妙的晚餐。這家餐廳位於新文華中心,是朋友們極力推薦的。佢話香港都可以食到正宗泰國街頭粉仔。當我們走進餐廳,濃厚的泰國風情立刻撲面而來,裝飾典雅而富有異國情調,牆上掛滿了泰國藝術品,柔和的燈光和輕柔的音樂營造出舒適的用餐氛圍。職員們的態度也非常熱情友好,讓我們感到賓至如歸。我們的晚餐從泰斗招牌牛船河粉開始,河粉滑嫩,搭配的牛肉鮮美無比,讓人欲罷不能。接著品嚐了泰斗招牌猪肉金邊粉,這道菜的湯味十分濃郁,材料也極為豐富,讓人一口接一口。泰斗招牌牛腩乾撈麵同樣不容錯過,牛腩軟嫩,口感極佳,讓我印象深刻。而啖啖蟹肉奄列則是驚喜不斷,奄列裡面充滿了豐富的蟹肉,每一口都讓人陶醉。細細碗,你又挑戰食到幾又碗? 我們還點了牛奶烤猪肉(2串),這是我吃過最好味的豬肉串,肉質鮮嫩,香氣四溢。隨後,泰式奶茶沙冰的奶茶味道香濃,讓人心情愉悅。雜果手打雙重檸檬綠茶則清新可口,檸檬味和雜果的搭配讓人感到清新舒爽。小食拼盘中包含了蝦餅、魚餅、泰式春卷和蟹肉卷,每一樣都相當美味,令人回味無窮。最後,我們品嚐了串燒沙嗲雞和串燒沙嗲牛,配上香濃的沙嗲醬,讓整餐的味道更加出色。整體
今天我和老婆在尖沙咀的泰絕泰國菜享用了一頓美妙的晚餐。這家餐廳位於新文華中心,是朋友們極力推薦的。佢話香港都可以食到正宗泰國街頭粉仔[船面]。當我們走進餐廳,濃厚的泰國風情立刻撲面而來,裝飾典雅而富有異國情調,牆上掛滿了泰國藝術品,柔和的燈光和輕柔的音樂營造出舒適的用餐氛圍。職員們的態度也非常熱情友好,讓我們感到賓至如歸。

整體來說,這次用餐體驗非常愉快,菜品的美味與餐廳的環境相得益彰,確實是一個值得再訪的泰國餐廳。地道泰國小炒,快來一起體驗吧!
  • 泰斗招牌牛肉船河粉
  • 牛奶烤猪肉
  • 泰式奶茶沙冰
2025-02-02 300 浏览
第一次嚟食,兩個人叫咗好多嘢,柚子蝦沙律味道超正宗,唔辣嘅,柚子份量好足,而且好甜,蝦亦都有好多隻,係泰國街頭嘅味道另外叫咗飛天通菜,正常發揮,唔係好辣跟住仲有一個紅咖哩牛,呢個性價比唔係好高,辣度畀我想像中犀利,如果唔食得辣嘅建議唔好叫,椰汁味比較濃,可以不試,跟住配咗個蒜蓉包,一般啦,冇咩特別細嘅小食拼盤,蝦餅好推介,好彈牙,大大隻蝦,唔會撈咗好多豬肉,魚餅都唔錯,係結實嘅,另外仲有兩款都好似春捲嘅小食,其實我唔係好知係乜嘢嚟,不過味道係ok嘅,整體嚟講可以一試

另外叫咗飛天通菜,正常發揮,唔係好辣

2025-02-01 180 浏览
我個friend話帶我去食正宗船麵,佢講到超好食一於跟佢去😌-正宗曼谷三口船麵有三碗,分別係曼谷招牌牛船河、曼谷招牌豬肉金邊粉、曼谷招牌牛腩乾撈,我哋一次過叫晒😌份量講得明係三啖😂湯底有啲辣同偏甜,夠濃唔腥,幾好啵😙🌟曼谷招牌牛船河 $32有牛肉、牛柏葉、牛丸,呢碗叫咗河粉,都幾索湯🙌🏻🌟曼谷招牌豬肉金邊粉 $32有豬肉片同豬肉丸!豬肉片肥瘦均勻,食落去唔會好乾好柴😙🌟曼谷招牌牛腩乾撈 $32呢碗明顯味道比較甜,牛腩煮得軟腍,唔會好似食湯渣,麵條冇乜特別口感,有啲似公仔麵😙🌟蟹肉奄列 $168份量超大,蟹肉巨多,我哋一路食一路認真諗究竟用咗幾多隻蟹🤯佢嗰啲蟹肉唔係罐頭一絲絲,而係真係人手剝,勁 crazy🤯味道係想像到嘅味道,烹調出嚟都唔會過油,好難唔好食嘅🤪另外有搭配咗一個辣醬,但我覺得調味上太濃,反而搶咗蟹肉個 focus🙂‍↔️🌟牛奶烤豬肉 $38呢款牛奶烤豬肉有兩串,真係超超超超推介🤩豬肉用牛奶醃製,令肉質更加軟嫩,外皮烤到照照向香,外邊嗰層蜜糖搽得好厚,口感好特別,口感似係剁得唔係好碎嘅肉餅,帶有肉絲,好鬆軟,配埋佢個酸酸地嘅醬汁,多咗一個清新嘅感覺🫶🏽🥹omg 好X好食🥹🌟串

🌟曼谷招牌牛船河 $32
有牛肉、牛柏葉、牛丸,呢碗叫咗河粉,都幾索湯🙌🏻

🌟曼谷招牌豬肉金邊粉 $32
有豬肉片同豬肉丸!豬肉片肥瘦均勻,食落去唔會好乾好柴😙

🌟曼谷招牌牛腩乾撈 $32

🌟蟹肉奄列 $168

🌟牛奶烤豬肉 $38

🌟串燒沙嗲牛 $48
上一個牛奶豬肉太好食,呢個相對普通好多,好就好在佢有四串都幾抵食😝

🌟冬蔭功大頭蝦湯 $108
呢碗湯頭濃郁,夠酸夠辣,我覺得幾好飲嘅,不過唔太食得辣嘅朋友可能會覺得有啲辣

🌟芒果糯米飯 $58
芒果好甜,糯米飯係雙色糯米,白糯米同紫米,色彩繽紛🥳椰漿嘅味道好濃,但唔會過甜,恰到好處

🌟芒果沙冰 $48
沙冰好大杯,芒果味道濃郁
🌟青檸梳打 $32
好清爽嘅飲品,酸酸甜甜,有助舒緩辣味🥵
*此乃自費食評
呢排未有機會去泰國旅行,但心思思又想食泰國野,見到呢度介紹個船麵好吸引,就過咗嚟試吓。正宗曼谷‘三口’船麵招牌豬肉蛋麵呢個係撈麵,個醬汁又少少辣又有少少甜,好開胃,有豬肉同豬肉丸,兩樣餸都幾爽口。招牌牛腩河 & 招牌牛金邊粉兩碗個湯底都超濃郁同有啲辣,特別推介個牛真係好淋同入味,河粉好滑身。原來香港都可以食到咁正宗的泰國街頭船麵👍👍蟹肉奄列份量超大,一切開入面好多蟹肉,仲要係啖啖肉,個蛋煎得好香。牛奶烤豬肉(2串)呢個完全做到係曼谷夜市食的水準,配埋個酸酸地嘅青瓜食,平衡返個油膩感。手打炸蝦餅有六大塊,熱辣辣,咬入口真係食到有爽口彈牙嘅蝦肉,好好食。柚子蝦沙律又係份量大大碟,柚子好清甜,配合埋個泰式酸辣醬同新鮮蝦加腰果食,口味口感清新。芒果沙冰好大杯清甜,芒果味好濃郁。手打雙重檸檬綠茶清新的口感,好啱食泰國菜飲。估唔到呢到的食物做到好有泰國地道感覺。

正宗曼谷‘三口’船麵

招牌豬肉蛋麵

招牌牛腩河 & 招牌牛金邊粉
原來香港都可以食到咁正宗的泰國街頭船麵👍👍

蟹肉奄列
份量超大,一切開入面好多蟹肉,仲要係啖啖肉,個蛋煎得好香。

牛奶烤豬肉(2串)

手打炸蝦餅
有六大塊,熱辣辣,咬入口真係食到有爽口彈牙嘅蝦肉,好好食。

柚子蝦沙律

芒果沙冰
好大杯清甜,芒果味好濃郁。

手打雙重檸檬綠茶
清新的口感,好啱食泰國菜飲。

估唔到呢到的食物做到好有泰國地道感覺。
  • 蟹肉奄列
去到尖沙咀又想搵泰國菜,咁岩係openrice 見到有新開餐廳,我就即管打去book 位。可能係因為weekday,晚市都唔係好full,坐得好舒服。店員仲好好,會行過黎介紹佢地餐廳signature 嘢食。泰式炒虎蝦配咖哩汁一黎到,我地已經嗅到一陣陣既咖哩香味,再見到佢地啲虎蝦幾大隻。見到咁多咖哩汁就即刻叫店員加飯!食落去,虎蝦肉質彈牙同佢都吸收晒咖哩汁既香味,而咖哩汁味道濃郁,汁入面都加咗少少蛋,值得一試!醉貓炒豬肉河見佢地既河粉就知道佢地粉一定好好食,因為佢係一片片,唔係一條條咁,多數都係係傳統泰菜餐廳先見到。佢食落去好有咬口,唔會係一patpat,同埋佢個河粉完美地吸收晒醬汁既精華,炒得好入味,再加埋豬肉的,簡直係絕配。小食拼盤 (大份)小食拼盤裡有雞卷、魚餅、蝦餅和春卷,每一樣都好好味!特別是雞卷,外脆內嫩,魚餅和蝦餅的口感也非常好,黎到都仲係熱辣辣。

2025-01-13
庆祝纪念
团年饭
泰式炒虎蝦配咖哩汁
🖇️尖沙咀新開正宗泰國菜小店「泰絕」,廚房全部都係資深泰國人廚師班底,食材都係從泰國空運到港,完全能還原泰國🇹🇭味道▫️正宗曼谷三口船麵- 泰斗招牌牛船河- 泰斗招牌豬肉河- 泰斗招牌牛腩干撈香港都可以食到正宗泰國街頭粉仔船麵👍🏻細細碗但十分驚喜!價錢親民,三碗有齊三種滋味~船河均用上大量牛骨熬煮的濃郁湯底,相當入味,亦可以自己加其他調味,河粉闊身且煙靭,好有泰國地道街頭風味😛▫️蟹肉奄列蛋皮煎得金黃,超足料❗️一切開內裏滿滿蟹肉傾瀉而出,啖啖蟹肉~重點係唔洗自己拆蟹都可以食到新鮮蟹肉 極力推薦👏🏻▫️秘制牛奶豬肉串豬肉口感非常嫩滑 散發著淡淡甜味 因為醃製時加入咗牛奶🥛為肉質增加了一層醇厚嘅香氣 甜味唔會過於突出 恰到好處▫️小食拼盤有蝦餅 魚餅 泰式春卷 蟹肉卷,好豐富落單即炸 熱辣辣 好香脆 小心燙嘴☺️▫️芒果糯米飯經典嘅泰式甜品 每次必點嘅甜品🤣芒果果肉鮮甜juicy 糯米好Q彈 淋上椰漿 每一粒糯米都充滿椰香味 好滿足▫️泰國奶綠有驚喜 入口有綠茶嘅清香奶香濃郁絲滑順口 而且唔會太甜▫️斑斕神仙水店員推薦 個名好特別 飲落有啖啖斑斕香味 清新不甜膩✔️堂食免收加一服務費喺香港可以食到咁正宗嘅泰國

▫️正宗曼谷三口船麵
- 泰斗招牌牛船河
- 泰斗招牌豬肉河
- 泰斗招牌牛腩干撈
香港都可以食到正宗泰國街頭粉仔船麵👍🏻
細細碗但十分驚喜!價錢親民,三碗有齊三種滋味~

▫️蟹肉奄列
蛋皮煎得金黃,超足料❗️
一切開內裏滿滿蟹肉傾瀉而出,啖啖蟹肉~
重點係唔洗自己拆蟹都可以食到新鮮蟹肉 極力推薦👏🏻

▫️秘制牛奶豬肉串

▫️小食拼盤
有蝦餅 魚餅 泰式春卷 蟹肉卷,好豐富
落單即炸 熱辣辣 好香脆 小心燙嘴☺️

▫️芒果糯米飯
經典嘅泰式甜品 每次必點嘅甜品🤣

▫️泰國奶綠
有驚喜 入口有綠茶嘅清香奶香濃郁絲滑順口 而且唔會太甜

▫️斑斕神仙水
店員推薦 個名好特別 飲落有啖啖斑斕香味 清新不甜膩

✔️堂食免收加一服務費
喺香港可以食到咁正宗嘅泰國餐,絕對值得試吓😋
2025-01-25 165 浏览
服務態度十分好,令人有賓自如歸嘅感覺,因為第一次去食唔知個辣度,但侍應哥哥都好真誠咁分享佢嘅經驗比食客參考。講返啲嘢食,今次就叫咗一套泰國正宗街頭船麵(估唔到香港都可以食到):招牌豬肉金邊粉: 豬肉彈牙、唔羶,金邊粉極之掛湯,湯汁完美咁包裹住每條麵,至於湯底就屬於微辣,唔太食得辣嘅朋友都可以試試。曼谷招牌牛船河:河粉軟腍,係不同於香港河粉嘅質地,牛柏葉夠哂入味、非常爽口,但又可以輕易咬斷,值得一讚。牛腩干撈蛋麪:第一次食嘅泰式粉麵,配上個汁酸酸甜甜幾開胃,牛腩炆得軟又入味,加埋有花生碎特別有口感。每碗份量都細細份咁,可以試下自己食到幾碗🤭另外試咗個牛奶豬肉串燒,唔韌、唔會燒得太老,帶點甜味,有香烤嘅香味;食得健康當然要有地道泰國小炒 -- 飛天通菜,有鑊氣、唔會太油,啲通菜亦都唔會黃哂,但唔食得辣記住要避開啲辣椒;我估唔到嘅係個蟹肉奄列原來可以咁大份:極度足料,成隻蛋包到脹卜卜都係蟹肉,唔會有腥味,十分識食。最後餐飲叫咗泡沫泰式奶綠,幾欣賞佢有奶綠可以揀!味道亦都唔錯,叫咗少甜就幾平衡。
每碗份量都細細份咁,可以試下自己食到幾碗🤭

2025-01-19 209 浏览
香港都可以食到正宗泰國街頭粉仔,細細碗,一個人食幾碗都得,又可以試到唔同口味泰斗招牌牛船米粉泰汁招牌豬肉河泰斗招牌牛腩乾撈河粉就係好煙靭大大條嘅 嗰啲口感好正米粉就比較細膩 可以啜到湯底嘅濃郁味啡色嘅湯底 雖然係濃郁,但係飲落口都好舒服原來仲有啲芽菜配菜 細細碗 但個口感非常豐富乾撈嗰隻有更加多嘅配料 食落口甜甜地啲牛肉同埋豬肉都好味啖啖蟹肉奄列 呢個奄列好大份 真係每一啖都係蟹肉 點返啲醬汁就啱啱好牛奶烤豬肉 呢個好搞笑啲味道係甜甜地嘅 有好多蜜糖 燒得好香 但係好濕潤嘅另外呢度都有泰國地道嘅小炒我就叫咗個辣醬炒沙白幾惹味 沙白大大粒 夠新鮮 仲有好多配菜食埋啲紅椒青椒黃椒芒果沙冰 係用新鮮嘅芒果打造 好清新嘅感覺SINGHA 仲有啤酒飲添最後叫埋芒果糯米飯粒粒煙煙韌韌嘅糯米飯 配合甜甜嘅芒果

泰斗招牌牛船米粉
泰汁招牌豬肉河
泰斗招牌牛腩乾撈

河粉就係好煙靭大大條嘅 嗰啲口感好正
米粉就比較細膩 可以啜到湯底嘅濃郁味
啡色嘅湯底 雖然係濃郁,但係飲落口都好舒服
原來仲有啲芽菜配菜 細細碗 但個口感非常豐富

SINGHA 仲有啤酒飲添

最後叫埋
芒果糯米飯
粒粒煙煙韌韌嘅糯米飯 配合甜甜嘅芒果
最近發現咗呢間泰絕,真係一個好大驚喜!好有泰國街邊小店嘅feel,啲裝修好有heart一入到去,即刻聞到陣陣香味,等咗冇幾耐,我哋就開始點餐。首先嚟個柚子蝦沙律做開胃菜,個柚子香甜清新,啲蝦新鮮彈牙,配埋酸酸甜甜嘅醬汁,開胃一流!飲品揀咗班斕神仙水同青檸梳打,班斕神仙水香甜清爽,青檸梳打就酸中帶甜,消暑解渴一流。主食方面,我哋叫咗三款船河。泰斗招牌牛船河個湯底香濃惹味,啲船河煮得啱啱好,夠彈牙,牛肉片片新鮮嫩滑。招脾牛腩河就係我嘅最愛,個牛腩慢火燉到腍實入味,一啖咬落去,肉汁四溢,仲要夾埋啲新鮮豆芽,完美!至於招牌豬肉河,啲豬肉炒得香口,配料豐富,同埋個醬汁勁惹味,真係停唔到口。啖啖蟹肉奄列係我哋嘅心水推介,蛋炒得金黃香滑,入面嘅蟹肉夠鮮甜,加埋個特製醬汁,每啖都係享受。牛奶烤豬肉串就香甜可口,豬肉腍滑多汁,牛奶香氣濃郁,食完仲想再叫多兩串!串燒沙嗲牛都幾出色,牛肉夠嫩滑,醃料入味,配埋個花生醬,香口開胃。尤其係個花生醬,香濃惹味,完全唔會覺得漏。最欣賞佢哋啲船河全部都係即叫即整,啲湯底香濃,啲粉條爽滑,配料新鮮,真係勁有誠意。佢哋啲船河份量唔係好大,但係夠正宗,真係想試下泰國地道風味

佢哋啲船河份量唔係好大,但係夠正宗,真係想試下泰國地道風味嘅話一定要嚟試下!最後送俾大家一個貼士:佢哋啲辣度可以跟個人要求調較,怕辣嘅朋友可以加返枱上面嘅醬料中和返。
2025-01-11
  • 船麵
2025-01-18 156 浏览
泰國嘢一直都係我心目中頭三樣最鍾意食嘅菜式😋今次就嚟到尖東呢間泰絕食飯🙂‍↕️每樣嘢食都好有驚喜,個人覺得九龍城嘅泰菜相比會冇咁重口味,但係味道都幾地道,位於傳統泰菜同新式泰菜之間🧐✨曼谷招牌豬肉金邊粉 $32曼谷招牌牛腩撈蛋麵 $32曼谷招牌牛船河 $32一直好想食喺香港船麵,今次見到有細細碗嘅船麵即刻忍唔住想試🤩麵條嘅選擇好多,有乾撈同埋船河揀,小孩才作選擇,我就揀咗三個唔同嘅麵底✨無論係金邊粉、河粉、泰國蛋麵都各有特色,另外船河嘅材料都好豐富,細細碗得嚟都好滿足😋✨淡淡蟹肉奄列 $168澎湃嘅蟹肉奄列,一切開就見到入面淡淡蟹肉👀😋性價比極高之選!✨牛奶烤豬肉 $38/2💯有驚喜嘅串燒!第一次食牛奶烤豬肉,帶微甜但仍然食到豬肉嘅鮮味,表面烤到有少少焦香,火候啱啱好!✨馬拉盞炒通菜 $98每次食泰國嘢都一定會嗌炒通菜,炒得好香好惹味,而且完全唔會好鹹同重味精味,原來大部份調味料都係泰國直接進口👀非常出色嘅馬拉盞炒通菜!✨小食拼盤 $88包括泰式雞卷、魚餅、蝦餅、粉絲皮春卷✨個人最鍾意個蝦餅,大大嚿之餘炸得好香脆🤩✨泰式奶紅茶 $38泰奶好好飲,奶底唔會太厚,叫咗微糖覺得茶底同奶香好平衡

曼谷招牌豬肉金邊粉 $32
曼谷招牌牛腩撈蛋麵 $32
曼谷招牌牛船河 $32

淡淡蟹肉奄列 $168

牛奶烤豬肉 $38/2

馬拉盞炒通菜 $98

小食拼盤 $88

泰式奶紅茶 $38
泰奶好好飲,奶底唔會太厚,叫咗微糖覺得茶底同奶香好平衡👍🏻完全唔會死甜🤩

泰式香芋泡沫鮮奶 $38
唔係間間泰菜都有嘅養生之選,香芋味好重😋
餐廳位於尖東噴水池附近,開業個多月左右,不過水準卻相當不錯❤️餐廳的廚師為泰國人,帶來地道的泰國美食👩🏻‍🍳✂︎❥$𝟮𝟴 牛船河❥$𝟮𝟴 豬肉米粉❥$𝟮𝟴 牛腩干撈蛋麵在這裡都可以品嚐到正宗的泰式船麵,讓人興奮🥳 餐廳的河粉由泰國直送,滑溜滑溜小小一碗,濃郁香辣吃著滋味十足🍜🫶🏻✂︎❥$𝟭𝟲𝟴 啖啖蟹肉奄列:厚實的奄列份量大得誇張😍 從橫切面清晰可見滿滿的蟹肉,嚐一口充斥著蟹肉的鮮甜和濃郁的蛋香味🍳🦀👍🏻 沾著辣醬一併進食,味道更是迷人🤤✂︎❥$𝟯𝟴 牛奶烤豬肉:經過牛奶浸泡的豬肉肉質幼嫩,店員建議淋上秘製的醬汁,酸酸的更加惹味🐽🍢✂︎❥$𝟭𝟮𝟴 泰嫩海南雞/半隻:肉味香濃肉質幼滑,啖啖肉沾著辣醬豉油,吃不停口很不錯🐥🫶🏻✂︎❥$𝟰𝟴 千層糕:清新不過甜,略嫌Q彈度不夠🍰✂︎❥$𝟯𝟮 泰式香芋泡沫鮮奶❥$𝟰𝟴 芒果沙冰推薦原個芒果打成的沙冰🥭 天然的甜味冰冰涼涼很清爽🧊💦
餐廳的廚師為泰國人,帶來地道的泰國美食👩🏻‍🍳
❥$𝟮𝟴 牛船河
❥$𝟮𝟴 豬肉米粉
❥$𝟮𝟴 牛腩干撈蛋麵

❥$𝟭𝟲𝟴 啖啖蟹肉奄列:

❥$𝟯𝟴 牛奶烤豬肉:

❥$𝟭𝟮𝟴 泰嫩海南雞/半隻:
肉味香濃肉質幼滑,啖啖肉沾著辣醬豉油,吃不停口很不錯🐥🫶🏻

❥$𝟰𝟴 千層糕:
清新不過甜,略嫌Q彈度不夠🍰
❥$𝟯𝟮 泰式香芋泡沫鮮奶
❥$𝟰𝟴 芒果沙冰
推薦原個芒果打成的沙冰🥭 天然的甜味冰冰涼涼很清爽🧊💦

2025-01-13 377 浏览
今日紅磡食飯,本身諗住是但食啲野就算,黎到呢間新開既「泰絕」,估唔到有驚喜!餐廳裝潢用左好多木系既枱櫈,望落勁舒服。話明泰絕,緊係主打泰式食品,老細話最主打既係船麵,當然要試試佢!船麵有三款:牛船河、牛腩船河、豬肉船河,仲可以任意配搭河底,甚至係撈麵都有!河底好濃郁,有辣有唔辣,咸咸甜甜咁,最緊要係啲麵係可以掛到麵,吸收晒湯式精華勁入味,麵質亦好彈牙。除左船河,呢個牛奶烤豬肉串都係勁出色,食落有少少蜜糖味,但又唔會蓋過燒烤既味道,肉質亦非常軟稔。蟹肉奄列,一切開入面滿滿既蟹肉,可以話蟹多過蛋,勁有誠意一啲都唔孤寒!同樣地豬頸肉沙律份量都勁多,唔講以為叫左一碟豬頸肉多過叫左沙律!面頭醬汁酸酸甜甜中帶一點辣,食得好過癮!

餐廳裝潢用左好多木系既枱櫈,望落勁舒服。

【$28一碗船麵‼️免加一‼️尖東必試親民地道泰菜—Amazing Thai】尖東新開咗間親民地道泰菜美食,CP值超高泰國人主理班底,主廚亦有10年以上經驗,夠哂地道主宗!餐廳主打泰國小炒同地道三口船面,仲有好多特色泰國食品😍正宗曼谷三口船麵(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎):細細碗但十分驚喜!價錢親民,三碗有齊三種滋味~(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 船河均用上大量牛骨熬煮的濃郁湯底,相當入味,河粉闊身且煙靭,地道風味十足。🔷 泰斗招牌牛船河 $28有爽口牛柏葉、嫩滑牛肉及爽彈牛丸。🔶 泰斗招牌豬肉河 $28有鮮味且爽口的豬肉丸和豬肉片。🔷 泰斗招牌牛腩河 $28個人最鍾意呢款‼️乾撈更加入味,食落微辣,牛腩食落軟腍,配埋惹味的醬汁、花生碎、芽菜、乾蔥,層次更突出,相當滋味😍🔶 牛奶烤猪肉(2串) $38十分推薦!用牛奶醃制完再烤,食落更加嫩滑,肉質鮮嫩。搭配特製的醬料,甜甜地好特別😍。🔷 啖啖蟹肉奄列 $168勁大份!奄列入面夾住啖啖蟹肉!每一口都能感受到蟹肉的鮮甜。搭配香料和蛋香,口感細膩🥰。🔶 泰式蝦醬炒飯 $98未食已經聞到濃濃嘅蝦醬香新鮮的米飯,混合蝦醬和各種配料,炒至香氣四溢。每一口都能感受到蝦醬的濃郁,搭配

正宗曼谷三口船麵(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎):

🔷 泰斗招牌牛船河 $28
有爽口牛柏葉、嫩滑牛肉及爽彈牛丸。

🔶 泰斗招牌豬肉河 $28
有鮮味且爽口的豬肉丸和豬肉片。

🔷 泰斗招牌牛腩河 $28

🔶 牛奶烤猪肉(2串) $38

🔷 啖啖蟹肉奄列 $168

🔶 泰式蝦醬炒飯 $98
未食已經聞到濃濃嘅蝦醬香新鮮的米飯,混合蝦醬和各種配料,炒至香氣四溢。每一口都能感受到蝦醬的濃郁,搭配臘腸的咸香,更滋味😋。

🔷 蒜蓉包 $36
蒜蓉包外酥內軟,蒜香濃郁,每一口都有滿滿的蒜香,好滋味🥰。

🔶 泰式香芋泡沫鮮奶(熱) $32
以香芋為底,搭配鮮奶,泡沫輕盈,香芋的甜香與鮮奶的醇厚交融,口感滑順。😍

🔷 泰式奶紅茶(凍) $38
啲奶係真架!相當正宗嘅泰奶!清涼的奶紅茶,茶香與奶香完美結合,口感順滑。同泰國飲嘅一模一樣😍。

🔶 芒果糯米飯 $58 🥭
以香甜的芒果和Q彈的糯米飯為主角,搭配椰漿,口感豐富,甜而不膩,作為餐後甜品啱啱好😋。

#Laglag美食推介
#foodielagblah尖沙咀#foodielagblah泰國菜
📍:泰絕 (尖沙咀) @Amazingthai_tst
尖沙咀科學館道14號新文華中心地下10A號舖
#AmazingThai #尖東美食 #泰國料理 #船麵 #地道泰菜 #CP值高 #美食推薦 #正宗泰國 #美食探索 #泰式小炒 #美味 #食記 #香港餐廳 #泰式甜品 #餐後甜品 #美食攝影 #吃貨 #食物分享 #美食日記 #香港美食 #foodie #foodstagram
2025-01-07
  • 泰斗招牌牛腩河