2025-03-11
一排冇去泰國就會好掛住泰國啲船麵,幾啖就食完一碗,我一個人就可以食到15碗😂而家喺尖東「泰絕」都可以食到泰國嘅正宗船麵喇👏🏻快啲黎挑戰吓可以食到幾多碗😆豬肉金邊粉|牛船河|牛腩乾撈蛋麵我今晚就試咗豬肉、牛肉同牛腩各一,因為要留返個肚食佢哋嘅招牌蟹肉奄列🤭即刻試返啖個湯底先,好正宗嘅泰國味道吖👍🏻船麵湯底濃郁,味道帶微微辣,呢度嘅份量比泰國多,豬肉金邊粉裏面會包括兩粒豬肉丸,豬肉稔身豬肉丸爽彈👍🏻個人最喜歡就係牛船河,河粉係闊身半透明嗰種,好滑身又掛湯😋牛腩乾撈蛋麵,牛腩帶筋膜部位,爽口又有嚼勁,蛋麵十分彈牙帶有蛋香配上泰式醬油,啱晒鍾意食濃味嘅我牛奶烤豬肉必食👍🏻食落會帶有淡淡嘅奶香,肉質特別鬆軟腍身,好似BB豬咁嫩滑,重點係勁平,全部串燒都係十幾蚊咋串燒沙嗲牛串燒牛一樣都咁好食,外面微微焦香,肉質軟腍,配上佢個沙嗲花生醬簡直係prefect,醬汁味道香濃,牛肉亦醃得啱啱好,完全唔韌同冇根位👍🏻蟹肉奄列招牌菜式👍🏻大部份食客都會嗌上一份蟹肉奄列,份量十足,足足成隻碟咁大又厚身😍切開嘅時候裏面嘅蟹肉多到滿瀉,真材實料,蟹肉嘅鮮甜加上香蔥蛋香真係滋味無比👍🏻泰式蝦醬炒飯呢碟主食亦確實有驚喜
牛奶烤豬肉
串燒沙嗲牛
蟹肉奄列
泰式蝦醬炒飯
呢碟主食亦確實有驚喜,以鹹鮮嘅蝦醬加入豆角、蝦米炒飯,米飯炒得粒粒分明夠乾身,味道鹹鹹香香咁,上面加上雞蛋、臘腸同大蝦,勁大碟,性價比極高👍🏻
芒果沙冰
泰式奶茶沙冰
📍泰絕 (尖沙咀)
尖沙咀科學館道14號新文華中心地下10A號舖
人均消費:$250