2022-11-09 90 浏览
🤤泰日fusion菜🤤今日嚟到荃灣好想食泰國菜 所以就揀咗呢間新式嘅泰國餐廳 佢係新開嘅 裝修去到幾新穎 而且環境都幾舒服 值得去下🤓-🦀 泰式軟殼蟹金柚沙律 $78賣相吸引 軟殼蟹都幾大隻 外皮香脆 金柚沙律味道酸酸地 好開胃 -🥘泰式乾炒鮮蝦河粉 $118隻蝦好新鮮 食得出唔係雪藏🍤 河粉好有鑊氣 鹹香味十足 不過份量有啲小-🍤泰式炸蝦餅 $36蝦餅炸到金黃色 咬入口即刻感覺到蝦肉好新鮮好彈牙 🤣-🐷招牌泰式肉碎生菜包 $88肉碎食咗出係落咗好多香料 好惹味 我哋叫咗小辣 但都覺得太辣 不過幾好食-📍thai nine荃灣曹公坊5號地下
🤤泰日fusion菜🤤

蝦餅炸到金黃色 咬入口即刻感覺到蝦肉好新鮮好彈牙 🤣
🐷招牌泰式肉碎生菜包 $88

📍thai nine
荃灣曹公坊5號地下
荃灣呢間高質泰日fusion餐廳 食過一次之後已經同自己講 一定有第二次!! 性價比真的太高了❤️.餐廳格調係泰式風格為主 再加少少工業風型格得黎好有特色👍🏻除左有傳統嘢食生菜包 泰式鳳爪等等 仲有串燒 特色小食金磚蒜蓉包有4大件 烘得香脆 蒜蓉香無得頂 熱辣辣食 就算無叫咖哩黎配都好好食😋必點🍢串燒係偏向日式少少 雞腎爽脆 醬汁juicy 帶甜生菜包份量唔少 香料層次豐富 惹味辛辣既肉碎包入清爽既生菜🥬一食就停唔到口!金不換炒鮮蝦河粉好惹味 🦐大蝦爽脆 唔會炒到好乾身 一啖河粉一啖椰青🥥滿足呀~

餐廳格調係泰式風格為主 再加少少工業風
型格得黎好有特色👍🏻

除左有傳統嘢食生菜包 泰式鳳爪等等 仲有串燒 特色小食

🍢串燒係偏向日式少少 雞腎爽脆 醬汁juicy 帶甜

2022-11-06
今日假期行完南豐紗廠在福來邨附近飲茶見到這間新開小店門口設計行簡約風吸引到我埋去 睇睇餐牌原來是泰菜價錢又相當合理 於是就決定試吓 餐廳有兩層 坐位都算多而且有空間感我們坐近門口的吧枱 啱晒飲酒傾計裝修以工泥風 掛著懷舊掛燈和藝術相片沿著長走廊 就像展覽一樣 才到樓梯上層的座位很多 同樣懷舊掛燈枱面和牆身是方磚 感覺很像老派冰室 //泰式炸蝦餅 $36//高質!兩件蝦餅切半變四份,炸粉不厚,炸至金黃酥脆,蝦餅的蝦肉打至爽彈有口感,點了酸酸甜甜的泰式甜辣醬,好夾! //香茅蒜香雞翼$36//好多炸蒜在雞翼表面,加上了香茅,一上枱已經聞到陣陣香味,雞皮燒至金黃香脆,鎖住肉汁在雞肉,肉質依然嫰滑,而香茅的味道已經滲入了雞肉,好入味濃郁! //泰式青咖喱雞(小辣) $88//+//泰玖金磚蒜蓉包 $28//幾款泰式咖喱來說我一向比較喜愛青咖喱。這個青咖哩亦做得相當出色,配料足而且香,雞肉嫰滑不韌,咖哩甜而不辣的味道更是醒神,點埋蒜蓉包一起吃就是最佳享受。這個金磚蒜蓉包不得不讚,擺碟就似金磚四角一樣,蒜蓉包每邊都烘至金黃鬆脆,蒜蓉味亦好香好出,同青咖哩是絕配,出色! //金不換炒鮮蝦金邊粉 $1
今日假期行完南豐紗廠在福來邨附近飲茶

//香茅蒜香雞翼$36//

//泰式青咖喱雞(小辣) $88//
+//泰玖金磚蒜蓉包 $28//

//金不換炒鮮蝦金邊粉 $108//
金不換係泰菜常用作調味的香草,香氣強烈,用來炒粉相當吸味,而今天的河粉轉了金邊粉,效果也不錯。金邊粉炒至爽身,鮮蝦夠多而且大隻,蝦肉爽口彈牙。師傅好細心地將七味粉同花生碎放在一旁,供客人自行按需要調味,這個炒河粉也做得相當不錯!

• 泰玖金磚蒜蓉包
  • 泰式炸蝦餅
2022-11-07 69 浏览
蟹肉炒飯=蛋炒飯 搵唔到蟹肉 絲都懷疑有無。最值得食係香葉肉碎蛋飯不過飲品幾好 比較彈性可以轉熱飲。蟹肉炒飯=蛋炒飯 搵唔到蟹肉 絲都懷疑有無。最值得食係香葉肉碎蛋飯不過飲品幾好 比較彈性可以轉熱飲。
蟹肉炒飯=蛋炒飯 搵唔到蟹肉 絲都懷疑有無。
最值得食係香葉肉碎蛋飯
不過飲品幾好 比較彈性可以轉熱飲。
蟹肉炒飯=蛋炒飯 搵唔到蟹肉 絲都懷疑有無。
最值得食係香葉肉碎蛋飯
不過飲品幾好 比較彈性可以轉熱飲。
2022-11-07
2022-11-07 77 浏览
朋友生日揀左荃灣新開泰國菜餐廳慶祝,餐廳樓高兩層,下層係bar台,上層又別有洞天,成間餐廳行工業風型格設計,估唔到咁有格調,啱曬知己朋友邊食邊傾。食物方面除左正宗泰菜外,原來仲有日本串燒食同Sake飲,好驚喜哦~成班朋友叫左黃咖喱蜆、青胡椒蟹、海南雞、泰式拼盤、泰式肉碎炒飯、泰式柚子沙律x2、日式串燒x好多串⋯⋯再叫埋酒~成晚除左裝修環境特別,食物真係無得輸!所有泰式野都好得!尤其個黃咖喱真係正到~~食曬d蜆d咖喱底都忍唔住要撈埋飯食個泰式柚子沙律又係好食到~朋友誇張到食完一個叫多個沙律⋯使唔使日式串燒唔使講,雖然冇泰式野咁驚喜同重口味,但食得出d食材都正野黎~仲要同酒真係絕配!朋友食飯飲酒不知不覺食下又一串食下又一串成晚大家都不停食同傾計,度過左非常愉快的一晚!靚仔老板同店員都好熱心介紹菜式&加水,仲主動同我地影左生日相~走時先發現原來大家掛住食都冇乜影到菜式相⋯😂😂😂不過成班fd一致認為荃灣人好幸福呢~好多正野食~&呢d咁有heart的高質食店真係要多多支持!

再叫埋酒~

成晚除左裝修環境特別,食物真係無得輸!所有泰式野都好得!
尤其個黃咖喱真係正到~~食曬d蜆d咖喱底都忍唔住要撈埋飯食
個泰式柚子沙律又係好食到~
朋友誇張到食完一個叫多個沙律⋯使唔使

青胡椒軟殼蟹
  • 黃咖喱
  • 泰式肉碎炒飯
2022-11-05 94 浏览
泰玖 THAI NINE荃灣曹公坊5號地舖做飲食 誠意 味道 質素 環境 整個體會裏面嘅裝修,有少少大膽 「破」「爛」「黃」「舊」我呢度所講「破」「爛」「黃」「舊」 都係褒義成個氣氛營造,感覺非常好下面係餐bar 上面係特色雅座泰玖金磚蒜蓉包——非常黃 極金金 土豪金 非常脆口嘅蒜蓉包 牛油香味 回味無窮泰式乾炒雞肉河粉——雞肉份量絕對對得住價錢 乾炒河粉,醬汁濃郁惹味 值得一試 誠意與質素大頭蝦炒金邊粉——黃金大頭蝦 唔係純粹炸咁簡單 聰明,在於大頭蝦浸蛋醬溫泉 ♨️ 再拎去輕炸 size變成哥斯拉大頭蝦 好睇又好食
泰玖 THAI NINE
荃灣曹公坊5號地舖

做飲食
誠意 味道 質素 環境 整個體會
裏面嘅裝修,有少少大膽
「破」「爛」「黃」「舊」
我呢度所講「破」「爛」「黃」「舊」 都係褒義
成個氣氛營造,感覺非常好
下面係餐bar 上面係特色雅座

泰玖金磚蒜蓉包

泰式乾炒雞肉河粉

大頭蝦炒金邊粉
2022-11-02 909 浏览
🇹🇭最近發現咗荃灣附近新開左一間主打泰國經典菜式🇹🇭加埋超🈶️型格嘅工業風做設計🪵超cool又🈶️啲藝術嘅裝修格調嘅餐廳🥳好適合約埋啲friend黎呢度Chill下添🥳🥳🇹🇭呢度除咗有冇傳統嘅泰國經典菜式同埋泰國街頭小吃之外🍢🍡呢度仲有日本串燒食架🔥燒鳥Yakitori 🍢order埋日本清酒🍶同埋泰啤🍻簡直係絕配呀🥳🥳🔥泰玖金磚蒜蓉包 $28見到後邊嗰台食完之後又再encore呢個蒜蓉包😍搞到我都忍唔住嗌返一客試吓先😜果然係好好食呀❤真係要推介推介😛啱啱焗起嘅蒜蓉包好夠惹味又香脆🔥香氣四溢😍入口個口感好鬆化🥳一定要order🤩🥚泰玖招牌蟹肉煎蛋卷 $88🦀️呢個蟹肉煎蛋卷果然係招牌菜🔥蛋捲裏面包着勁多蟹肉🦀️煎香左個蛋皮勁香呀🥳而且佢個份量仲好大份添🈵️呢個真係又好食又抵食呀🥳🥳🍍菠蘿炒飯 $98🔥佢呢個菠蘿炒飯個presentation同出邊嗰啲唔同架😍呢個真係賣相又靚又有內涵🥳加埋啲新鮮嘅海鮮超正呀🥳🥳🐔海南雞 (半隻) $98🔥佢哋嘅海南雞好滑👍重點係🈚️骨🦴仲係啖啖肉添🥳超正呀🥳🥳

🔥泰玖金磚蒜蓉包 $28

🥚泰玖招牌蟹肉煎蛋卷 $88

🍍菠蘿炒飯 $98

🐔海南雞 (半隻) $98

🔥佢哋嘅海南雞好滑👍重點係🈚️骨🦴仲係啖啖肉添🥳超正呀🥳🥳

• 泰玖金磚蒜蓉包
  • 泰玖招牌蟹肉煎蛋卷
2022-10-30 205 浏览
荃灣。ⓝⓔⓦ。樓高兩層新店𝘛𝘩𝘢𝘪 𝘕𝘪𝘯𝘦 全泰藉廚師主理。食物選擇不少。人均百多元單看𝘚𝘵𝘰𝘳𝘦𝘧𝘳𝘰𝘯𝘵 很難想像是主打泰日𝘍𝘶𝘴𝘪𝘰𝘯 呢!地下是吧枱,樓上圓檯和長檯適合聚餐呢。。۶ 泰玖金磚蒜蓉包 $28۶ 泰式鮮蝦金柚鮮蝦沙律 $48۶ 泰式芒果糯米飯 $48۶ 泰玖招牌蟹肉煎蛋捲 $88۶ 泰式青咖喱雞 $88整體味道不過不失,鮮蝦金柚沙律不錯啊。芒果糯米飯是雙式糯米飯,芒果甜而賣相很像壽司啊。蟹肉煎蛋卷俾想像多,如果蟹肉可以再多一點更好呢。蒜蓉包烘得香脆,單吃略嫌稍鹹,與青咖喱同吃較好呢。。۶ 碎碎唸:除了𝘈𝘯𝘯 𝘔𝘢𝘮𝘢,𝘛𝘩𝘢𝘪 𝘕𝘪𝘯𝘦 悄悄進駐了曹公坊。餐牌選擇不少,份量女孩子剛好,男孩子可能會有點不夠。除了泰式飲品,還有供應𝘚𝘢𝘬𝘦,下單以QR code落單也很方便,開業期間還有九折優惠呢。.............................. ..............................
荃灣。ⓝⓔⓦ。樓高兩層新店𝘛𝘩𝘢𝘪 𝘕𝘪𝘯𝘦
全泰藉廚師主理。食物選擇不少。人均百多元

地下是吧枱,樓上圓檯和長檯適合聚餐呢。

۶ 泰玖金磚蒜蓉包 $28
۶ 泰式鮮蝦金柚鮮蝦沙律 $48
۶ 泰式芒果糯米飯 $48
۶ 泰玖招牌蟹肉煎蛋捲 $88
۶ 泰式青咖喱雞 $88

整體味道不過不失,鮮蝦金柚沙律不錯啊。
芒果糯米飯是雙式糯米飯,芒果甜而賣相很像壽司啊。
蟹肉煎蛋卷俾想像多,如果蟹肉可以再多一點更好呢。
蒜蓉包烘得香脆,單吃略嫌稍鹹,與青咖喱同吃較好呢。

۶ 碎碎唸: