2022-12-19 49 浏览
荃灣香車街街市對面早排新開左 @thai.nine 呢間泰菜館~就咁睇門面以為係新𝒸𝒶𝒻𝑒 裝修行工業水泥風 仲有兩層高 地下以吧枱為主 感覺有d似一人前拉麵舖 而閣樓就有圓枱方枱 環境幾靜本來衝住招牌蟹肉煎蛋卷到訪 可惜假日午市只限點套餐 未能一試(._.`)最後叫左一飯一麵 套餐包前菜飲品 另加配小食♡ 海南雞濃湯船麵 $⑦⑧♡ 泰式蟹肉炒飯 $⑦⑧♡ 泰式蒜香牛油雞翼+$①⑧♡ 新鮮椰青+$②⑧|青檸梳打 味道正常發揮(・ω・)船麵湯底十分濃 配海南雞食就一濃一淡 炒飯口感較乾身硬挺 蟹肉份量適中 整體調味唔會太重口味/油油的~本來想叫芒果糯米飯做甜品🥭可惜當天未有供應 幸好最後以原個椰青作結 夠哂新鮮清甜

最後叫左一飯一麵 套餐包前菜飲品 另加配小食

♡ 新鮮椰青+$②⑧|青檸梳打
泰式蟹肉炒飯

泰式蒜香牛油雞翼
2022-12-17 32 浏览
見到新開既泰國菜就黎試試~見到工業風既裝修,就知道唔係好傳統既泰國菜,有少少fushion feel~擺盤賣相都唔錯😌❤️泰式拼盤 有雞翼+雞卷+蝦餅+魚餅,雞翼炸到外層好香脆,蝦餅質感唔錯幾彈牙,雞卷同魚餅都好有泰式風味~🧡泰式乾炒雞肉河粉 河粉質地好特別,有d 似粉果層皮咁,好煙煙韌韌,第一次試炒河粉係咁既質地!! 💛泰式芒果糯米飯 擺盤好特別,好似壽司咁~一片甜芒果,鋪係整到好似壽司飯咁既糯米飯上面,仲有紫米飯版,幾cute~
見到新開既泰國菜就黎試試~

2022-12-17 43 浏览
今日荃灣行街發現咗有條曹公坊,原來有好多美食嘅餐廳,發現咗依家門口裝修非常有style的 「Thai Nine」一入去見到一張長吧枱,應該是走型格泰fusion路線。如果你唔鍾意坐吧枱食飯,仲有樓上2樓。今日想清清地食海鮮加沙律不用太肥膩所以點菜點左:泰式鮮蝦金柚沙律- 蝦好新鮮,彈牙,蝦肉大大隻脆卜卜,整體味道唔錯。泰式生蝦- 泰式生蝦擺碟非常。有心思,生蝦Cocktail一樣,好有feel。重點係佢哋嘅秘製醬汁,對比一般嘅泰國菜山下醬汁,佢哋嘅醬汁味道酸甜中帶一點點植物香草味道,係一種之前冇試過呢種味道,有自己特色!海鮮粉絲沙律-呢款沙律都係佢哋自己私房菜,變咗喺出邊都未食過,以第一次食呢款菜式來評論,個人感覺甜甜鹹鹹酸酸地咁樣夾埋一齊着陪埋佢係一個涼拌凍食嘅粉絲整體感覺其實幾開胃,感覺比較適合做前菜或者夏天冇乜胃口嘅時候食就一流。雞腎串燒-個人口味嚟講,覺得可以燒燶一點,但係醬汁好特別,酸酸甜甜有九層塔的味道。鍾意每一道餸個醬汁都好入味又唔會太鹹,酸甜辣鹹全部加起一齊食口感非常好。而且服務員嘅態度真係非常友善非常好,係一間值得推薦嘅餐廳~^_^

今日想清清地食海鮮加沙律不用太肥膩所以點菜點左:

泰式鮮蝦金柚沙律-
蝦好新鮮,彈牙,蝦肉大大隻脆卜卜,整體味道唔錯。

泰式生蝦-

海鮮粉絲沙律-

雞腎串燒-

2022-12-15 23 浏览
平日放工想食泰國野去左呢間係荃灣香車街一間新既泰日fusion菜工業風外牆裝修;店內吧枱式設計,幾有特式 Menu精美,叫左3款餐牌推薦既野食用barcode落單 夠方便,上菜速度快 🥬泰式馬拉盞炒通菜可以揀小油、大/ 小辣 🍜金不換炒雞肉河粉同平時泰式粉麵唔同 呢款比較煙韌 似粗薯粉雞肉同配料都幾多 菜同粉幾惹味,不過揀左小辣都幾辣一邊食一邊飲水飽😂 飲左成大樽所以唔食得辣既朋友都係叫唔辣既菜式好d🥚招牌蟹肉煎蛋捲3大件厚身既蛋捲 口感鬆軟
平日放工想食泰國野
去左呢間係荃灣香車街一間新既泰日fusion菜
工業風外牆裝修;店內吧枱式設計,幾有特式

Menu精美,叫左3款餐牌推薦既野食
用barcode落單 夠方便,上菜速度快

🥬泰式馬拉盞炒通菜
可以揀小油、大/ 小辣

🍜金不換炒雞肉河粉
同平時泰式粉麵唔同 呢款比較煙韌 似粗薯粉
雞肉同配料都幾多

菜同粉幾惹味,不過揀左小辣都幾辣
一邊食一邊飲水飽😂 飲左成大樽
所以唔食得辣既朋友都係叫唔辣既菜式好d

🥚招牌蟹肉煎蛋捲
3大件厚身既蛋捲 口感鬆軟

2022-12-13 17 浏览
2022.12.10好多朋友都飛咗去泰國旅行🇹🇭為咗迎接比賽嘅我只得留守香港🇭🇰好左荃灣曹公坊新開咗間兩層以英倫水泥風裝修既泰國餐廳🍴可以醫下泰國癮😙泰式生蝦 🦐 $98一份有六隻以特色擺盤呈上,生蝦鮮甜加上一小粒蒜片🧄與辣椒🌶️同辣醬汁,辣得好過癮🥵泰式軟殼蟹🦀金柚沙律 $78兩大件炸到金黃香脆嘅軟殼蟹🦀配上新鮮爽甜既金柚同花生粒🥜蒜片與特製醬汁,酸酸甜甜好開胃👍🏻蒜香🧄炒通菜🥬 $78蒜香味十足,有得揀少油🤏🏻但正常調味都唔會覺過油膩!而通菜新鮮嫩綠💚泰式芒果🥭糯米飯 $58最鐘意既泰國甜品之一!六件造型賣相似壽司🍣再擺成花一樣🌸令人賞心悅目❤️有糯米同紫米加上清甜芒果🥭再沾上濃滑椰汁🥥好滿足🥰Chang 象啤🍺 $38泰國🇹🇭最熱賣啤酒之一!飲完一定好暢快🤟🏻
2022.12.10

泰式芒果🥭糯米飯 $58

Chang 象啤🍺 $38
泰國🇹🇭最熱賣啤酒之一!飲完一定好暢快🤟🏻

2022-12-13 31 浏览
荃灣福來邨街市周圍都有唔少餐廳,今次黎到一間新開既工業風日本泰國fusion菜餐廳試試😋‣ 泰玖招牌泰式肉碎生菜包 ($88)我地叫左小辣,感覺係容易接受既辣味(平時係5小辣);生菜都幾新鮮,而肉碎炒得幾香,配埋一齊幾好食👍🏻‣ 泰式乾炒鮮蝦河粉 ($108)河粉係比較闊身既河粉,同平時食開個d唔同;炒得夠乾身,蝦既肉質都唔錯,剝埋殼方便進食👍🏻‣ 泰玖金磚蒜蓉包 ($42)金黃色既蒜蓉包都幾大塊,除左賣相唔錯之外,佢做到外脆內軟既效果,口感略偏油膩,如果蒜蓉味可以再濃郁d就更正😋‣ 泰式芒果糯米飯 ($58) 芒果糯米飯造型特別,薄片芒果配上形狀似壽司飯既糯米,十足一件壽司;而呢份“壽司”就唔係點豉油而係“椰汁”,感覺幾有創意,而味道都唔錯,如果“刺身”可以再厚身d就更正🤣💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟餐廳服務態度都唔錯,收碟速度都快;餐廳有兩層,上面係主要用餐區,下面就係吧台區,座位唔算多,有興趣黎試試既記得提前book位😋💰Total: $326 ($163/pp 已包括10%服務費)📍Thai Nine |@Thai.nine 荃灣曹公坊5號地下🚩更多同類餐廳 #foodstep_泰

‣ 泰玖招牌泰式肉碎生菜包 ($88)

‣ 泰式乾炒鮮蝦河粉 ($108)

‣ 泰玖金磚蒜蓉包 ($42)

‣ 泰式芒果糯米飯 ($58)

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟

📍Thai Nine |@Thai.nine
荃灣曹公坊5號地下

🚩更多同類餐廳 #foodstep_泰國菜
🚩更多同區餐廳 #foodstep_荃灣

📣Like & Share & Follow @ourfoodstephk_
🙏🏻多謝你既支持,成為我努力分享既動力💪🏻
2022-12-06 45 浏览
呢間嘅門面好得意,成間嘢好有氣氛同格調,同埋佢有兩層🤣,我覺得自己似係去咗一間Cafe食泰國菜。🔆泰式乾炒鮮蝦河粉($1️⃣0️⃣8️⃣)我覺得佢同平時食嘅好唔同,河粉好粗🤣,煙煙韌韌咁,有啲似食陳村粉。味道偏濃,都幾夠鑊氣。🔆招牌蟹肉煎蛋卷($9️⃣8️⃣)呢個因為我見好多人都推薦,所以我都叫咗一個嚟試吓。我覺得味道其實都唔錯,個蛋唔會過熟,比較蓬鬆😙,蟹肉就比較集中喺中間嗰舊。🔆泰式青咖喱雜菜($6️⃣8️⃣)我覺得佢冇想像中咁辣,應該好多人都食到。青咖喱幾惹味,入面有好多款雜菜,例如西蘭花、粟米仔、茄子等等。 如果佢有澱粉類我會更開心🥹。🔆泰式炸魚餅($3️⃣6️⃣)其實佢有啲小食價錢都唔貴,我覺得可以揀幾款試多啲。呢個炸魚餅同平時食嘅有啲唔同,我覺得佢鯪魚味比較重,有啲港式嘅味道。

🔆泰式乾炒鮮蝦河粉($1️⃣0️⃣8️⃣)

🔆招牌蟹肉煎蛋卷($9️⃣8️⃣)

🔆泰式青咖喱雜菜($6️⃣8️⃣)

🔆泰式炸魚餅($3️⃣6️⃣)
2022-12-05 1023 浏览
喺曹公坊呢邊開咗間新嘅泰菜一流,打卡必到.。一於過嚟會一會🤣🤣地方有兩層,感覺好chill 下面可以飲下生啤、食下串燒,當然仲有泰菜啦,仲有樓上雅座!黃咖哩炒大頭蝦~太久沒食,好想一試!非常有驚喜,咖哩配合香港口味,有啲fusion嘅感覺☺️特登叫咗白飯呢配,非常正!唔會好辣反而多咗份咖哩香🤤🤤濃稠適中,大頭蝦超巨型🥳🥳感覺餐廳要蝕本兩只大頭蝦佔咗成大隻碟😬😬蝦肉爽甜彈牙 絕對係高質,配菜當然都要一清而盡啦🤪🤪另外都叫咗泰玖金磚蒜蓉包,本來諗住點咖哩嘅,但係就咁食已經超級好食😋脆口、牛油味香濃蒜蓉味剛好,呢個真係一定要點呀泰式海鮮粉絲沙律🥗作為頭盤好開胃酸酸辣辣,大蝦爽脆仲有魷魚同埋青口,惹味嘅粉絲一齊食配啤酒一流👍👍泰式原隻燒魷魚🦑海新鮮就好味😋簡單燒,火候剛剛好,加上自製醬汁和辣椒粉,當然都係配酒一流啦最尾食埋泰式芒果糯米飯,好似食緊芒果壽司咁😂😂煙煙韌韌芒果清甜飯還是和暖的好有誠意賣相一流👍新派嘅泰菜唔係淨係得個樣,食物質素仲好有好高㖭😛下次過嚟試埋串燒😎

濃稠適中,大頭蝦超巨型🥳🥳感覺餐廳要蝕本
兩只大頭蝦佔咗成大隻碟

😬😬蝦肉爽甜彈牙 絕對係高質,配菜當然都要一清而盡啦🤪🤪

2022-12-05 23 浏览
細個住荃灣 當時無咁多特色餐廳入去一間新開工業風泰菜 播日文歌而唔係泰文嘅 原來係泰日fusion 菜😂 ❅ 泰玖金磚蒜蓉包 ❅本來想叫泰式拼盤 店員提議金磚蒜蓉包 果然好推介 蒜味唔算重 粗條金黃卜卜脆 ❅ 酥炸魷魚鬚 ❅朋友做完瑜珈好餓 叫多碟小食 酥脆粗腿有嚼口❅ 青咖哩雞 ❅青同黃咖哩最微辣 朋友怕🌶揀左青咖哩用蒜蓉包蘸咖哩好夾 汁入面多車厘茄❅ 菠蘿炒飯 ❅最鍾意食新鮮菠蘿炒飯 多粒提子乾喺飯中伴青口 蝦 腰果同肉鬆 ❅ 青檸梳打&檸檬梳打❅有啲想試泰式奶茶 中午飲左檸茶唔敢溝奶 揀飲梳打 原支象牌配清新鮮檸汁 去炸物咖哩濃味油膩感
細個住荃灣 當時無咁多特色餐廳

炸魷魚鬚
青咖哩雞
菠蘿炒飯
2022-12-02 696 浏览
🇹🇭泰國菜不嬲都係我至愛 有朋友話我知,有一間特色泰菜喺荃灣。終於可以抽時間過嚟試吓。喺荃灣西鐵站行過嚟唔使10分鐘,你到門口認真睇唔出係一間泰國菜、好有工業風!🏢入到去見到佢哋個吧枱好得意 😍 原來仲有樓上。一行入去走廊上樓梯好似入咗去另外一個世界。好神秘好有風格 😎 菜式選擇冇九龍城泰國菜館咁多嘢揀,但係樣樣嘢都用心精選咗出嚟。小食沙律湯去到傳統泰國菜都有 😜🦑泰式原條燒魷魚 $68大大條魷魚,燒到啱啱好👍🏼 點啲酸辣汁 A-Roi 😋🦐大頭蝦炒金邊粉 $138酸酸甜甜嘅炒金邊粉 上邊有一大隻大頭蝦 加辣椒粉同腰果撈埋一齊食!🦀泰式蟹肉煎蛋 $98用生雞蛋同蟹肉發起 濺到啱啱好,不可以過熟。煎蛋口感,好似棉花😋🍢各款泰式串燒 $28雞翼 雞肝 雞腎 雞心 原隻大頭蝦 白鱔 日本番薯仔 等等 好多款式環境超好,好多打卡位,員工服務一流,好適合朋友聚會、情侶拍拖。食物質素好價錢更合理!

🦑泰式原條燒魷魚 $68
大大條魷魚,燒到啱啱好👍🏼 點啲酸辣汁 A-Roi 😋

🦐大頭蝦炒金邊粉 $138

🦀泰式蟹肉煎蛋 $98

🍢各款泰式串燒 $28

2022-12-01
2022-11-27 52 浏览
曹公坊附近最近開咗新嘅泰國菜,Thai愛泰國菜既我梗係要試吓啦❗️門口係工業風藝術設計,真係時尚時尚最時尚,係打卡chill下既好地方😚喺呢間咁有格調嘅餐廳,食物竟然都整得唔錯,價錢仲好親民添❗️一行兩人👫嗌左四個餸 💗✨Order:蒜香炒泰國椰菜苗 $82首先要讚一讚,椰菜苗夠晒新鮮🥗,加埋蒜蓉一齊炒勁惹味❗️咬落去仲有爽脆Juice嘅感覺✨炒得幾有鑊氣🥰幾分鐘就成碟清晒🫣大頭蝦炒金邊粉 $138金邊粉甜甜辣辣,好開胃❗️配搭大頭蝦嘅香氣,入面有少少豆腐干絲炒埋一齊✨ 蝦又夠晒大隻🦐必叫 選項💕泰式椰汁雞湯 $98比起冬陰功,我更鍾情椰汁雞湯💕每次食泰國菜都必點,呢度嘅椰汁雞湯夠晒多料,酸度適中,奶味極重❗️而且呢個價錢來講,簡直超值❗️泰式生蝦 $98生蝦普普通通啦,個汁冇乜特別,同一般泰菜水準差唔多,不過唔太夠凍❗️蜜桃冰茶 $38茶有茶味,個底有少少蜜桃粒醬❗️成個配搭好清新,唔會好甜好漏❗️🥰我好中意 💗因為通常出邊嘅蜜桃茶都會過甜🥲青檸梳打 $38發揮正常❗️ 甜度適中❗️其實仲有好多野想試😚下次會再黎,呢個價錢,真係好抵食❗️環境仲要好乾淨企理💕員工都好Nice有禮貌 ,會主動幫你加水收碟❗️老闆

一行兩人👫嗌左四個餸 💗✨

泰式生蝦 $98

蜜桃冰茶 $38

青檸梳打 $38
發揮正常❗️ 甜度適中❗️

其實仲有好多野想試😚下次會再黎,呢個價錢,真係好抵食❗️環境仲要好乾淨企理💕員工都好Nice有禮貌 ,會主動幫你加水收碟❗️老闆話除左傳統的泰國🇹🇭經典菜式及街頭小吃外,原來呢度仲有日本🇯🇵小菜💗,包括所有燒鳥,Yakitori 🍢🤤🤤🤤👅日泰式風味融合既佐酒小吃,下次無揸車過黎飲番杯先🍶🍻 💗

整體評分:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
衛生:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
人均消費:$200-300 (dinner)

地址📍
泰玖 (荃灣)
荃灣曹公坊5號地舖
荃灣曹公坊新開工業風設計泰菜 🇹🇭 雖然食物款式唔算多 不過性價比都算不俗~ 泰式燒魷魚青芒果沙律($78) 沙律調味既酸甜辣醬汁有點兒過重 反而燒魷魚就冇乜調味 兩者一齊食就尚算ok🐙 香茅蒜香雞翼 ($36) 一份有四件香茅味濃郁 不過雞翼炸得未夠乾身 所以入口有點油膩🥹 泰式乾炒牛河 ($108) 用既係闊身既厚河粉 口感一流夠煙韌 都有鑊氣不過再入味啲會更好👍🏻 甜品泰式芒果糯米飯($58) 有鴛鴦紫米同白糯米飯 每一舊好似壽司咁上面都有一片芒果 再自己沾椰漿食🥭

由泰籍廚師主理,於荃灣老牌住宅區曹公坊新開了一家裝修甚有特色、走工業風打卡級別的泰國餐廳 - 泰玖ᴛʜᴀɪ ɴɪɴᴇ。樓高兩層,門面用了美美英倫風墨綠色水泥風,非常搶眼。.路過已被餐廳的裝修吸引,價錢相當貼地是街坊價,無懸念地安排一訪。地下一層是色彩繽紛的吧檯區域,有半開放式廚房位置。樓上閣樓則是水泥風,裝修甚有格調的主用餐區。.菜式選擇不算很多,但泰國主要的菜式基本上也有供應。.✿ 泰玖金磚蒜蓉包 💲28一客四件的蒜蓉包,六邊也塗上厚厚的蒜蓉牛油。四大件的金磚蒜蓉包,烘得非常乾脆。配上香濃咖喱汁,香口惹味掛汁一流,重點推介必試。.✿ 泰式青咖喱雞 💲88點了惹味蒜蓉包,當然要來一客咖喱。黄紅青咖喱一向鍾情青咖喱,貪其辣度較底椰香味較重,配搭油酥餅、蒜蓉包等也很不錯。這客泰式青咖喱雞的份量意外地大,有大量雞肉和泰國小圓茄子。可選辣度,點了小辣辣度很低,嗜辣者可要挑選高一點的辣度。.✿ 泰式乾炒鮮蝦河粉 💲108泰式炒河的河粉是幼身版本,乾炒後的油感也不高,滿乾爽。.✿ 泰式芒果糯米飯 💲58擺盤美美的一客芒果糯米飯,造型賣相像是一件件壽司。分了普通版本的糯米和紫米,芒果算清甜,配上椰漿
菜式選擇不算很多,但泰國主要的菜式基本上也有供應。
✿ 泰玖金磚蒜蓉包 💲28

✿ 泰式青咖喱雞 💲88

✿ 泰式乾炒鮮蝦河粉 💲108
泰式炒河的河粉是幼身版本,乾炒後的油感也不高,滿乾爽。
泰式乾炒鮮蝦河粉

✿ 泰式芒果糯米飯 💲58
擺盤美美的一客芒果糯米飯,造型賣相像是一件件壽司。分了普通版本的糯米和紫米,芒果算清甜,配上椰漿,完美作結。

❀ 泰式奶茶 💲38
❀ 新鮮椰青 💲48
沒有特別要求小甜,但難得這杯泰式奶茶以港人口味調製,以泰國傳統奶茶來說只是微糖級別,沒有那種死甜。
泰式奶茶及新鮮椰青

2022-11-27 84 浏览
門口員工很有禮貌, 晚餐安排我和太太坐二樓.點了冬蔭功湯, 泰式雞肉炒河, 串燒, 青檸梳打2杯.先送來青檸底, 樽裝梳打水, 但梳打水是未開蓋的😐, 心想是要我徒手開汽水蓋嗎...接著冬蔭功湯來了, 我們分了小碗, 喝了一口, 是微暖的. 即時找店員反映, 我們問店員是否倒回窩裏, 她答是. 我想湯是否放了很久才有店員送上2樓...再來的炒河和串燒也是微暖, 不過沒有同店員反映了. 總括來講食物是微暖(個人不喜歡), 份量也很少, 店員服務好, 店內環境舒適, 價格偏貴.
門口員工很有禮貌, 晚餐安排我和太太坐二樓.
點了冬蔭功湯, 泰式雞肉炒河, 串燒, 青檸梳打2杯.
再來的炒河和串燒也是微暖, 不過沒有同店員反映了.

2022-11-12
荃灣曹公坊有新開左一間走復古工業風風格的泰國菜呢晚被安排坐到樓上雅座的位置係呢度真係有一種時歲月痕跡 懷舊感覺不過同大部分食店一樣,都係用QR code手機落單泰式奶茶 $38整杯甜度相對偏淡泰式炸蝦餅 $36兩件切開4塊,以呢個價錢都算平泰式青咖喱雞 $88濃郁creamy青咖喱微辣很掛汁有泰式茄子、車厘茄、豆角等作配料雞肉嫩滑但偏細塊泰玖金磚蒜蓉包 $284大件焗得金黃酥脆,滲滿牛油香氣強烈推介呢度蒜蓉包沾咖哩食,好滿足泰式芒果糯米飯$58擺盤砌到成朵花一樣近睇好似每件芒果壽司,白糯米與黑糯米相間住,幾有心機,可沾上椰汁食用
荃灣曹公坊有新開左一間走復古工業風風格的泰國菜

呢晚被安排坐到樓上雅座的位置

係呢度真係有一種時歲月痕跡 懷舊感覺

不過同大部分食店一樣,都係用QR code手機落單

泰式奶茶 $38
整杯甜度相對偏淡

泰式炸蝦餅 $36
兩件切開4塊,以呢個價錢都算平

濃郁creamy青咖喱微辣很掛汁

有泰式茄子、車厘茄、豆角等作配料
雞肉嫩滑但偏細塊

泰玖金磚蒜蓉包 $28
4大件焗得金黃酥脆,滲滿牛油香氣

強烈推介呢度蒜蓉包沾咖哩食,好滿足

泰式芒果糯米飯$58
擺盤砌到成朵花一樣