2018-12-01 393 浏览
泰國的菜式真的千變萬化,而且驚喜多多!以這個火焰燒春雞為例,上菜的時候已經十分奪目,燒春雞的外皮十分香甜,配合烤得剛剛好的嫩肉一起食簡直一流。泰式炒金邊粉的甜度和酸道剛剛好,根本不需要多加沙糖和青檸汁。金邊粉也煮得剛剛好,還有少許彈性。泰式柚子蝦沙律的辣度比我想像中少。沙律醬的味道甜甜的,好像甜醬一樣,而且香料味十足!配上柚子的果味和鮮蝦的肉味真的十分開胃。泰式燒生蠔的配搭十分有趣一塊微烤過的生蠔配上甜酸辣汁,炸香蔥和芫茜等作額外口感,味道新鮮而且香辣 ,也是開胃菜的好選擇。劈開椰青見海鮮是一道海鮮咖哩菜。咖哩是微甜的,配合薄餅,飯或者蒜蓉包一起吃效果會更佳。記得一定要 試內裏的椰青肉,非常香甜鮮嫩,咖哩味也有陣陣椰王香味呢。平民鹽焗魚的魚肉十分鮮嫩,肉汁經過鹽焗的保護得以保存,可說是原汁原味。和朋友一起分享食最好不過。這間餐廳的泰國菜式地道而且美味,不妨到訪一試。
泰國的菜式真的千變萬化,而且驚喜多多!

泰式炒金邊粉

泰式鮮蝦金柚沙律

惹味泰式燒生蠔

平民鹽焗魚

這間餐廳的泰國菜式地道而且美味,不妨到訪一試。

泰式炒金邊粉
泰式鮮蝦金柚沙律
惹味泰式燒生蠔
2018-11-26 122 浏览
泰國菜 大家會第一時間會想吃什麼?金邊粉?串燒?咖哩?炸蟹餅?等等🔀🔀我特別歡喜泰式炸魚餅😋😋 這個是 香矛炸魚餅 把一條竹插入魚肉餅一起炸,很有香矛味啊!我還可以當香矛是竹籤拿起上口吃💁😃 再沾上泰式醬,好味道. $78另外點了 炒通菜,大蝦padthai 沒有影相,因為味道一般!

香矛炸魚餅

2018-11-25 152 浏览
佐敦其實都好多泰國菜,今次黎到吳松街既泰贏試下先。雖然平日,但坐滿人。佢地最出名既係火焰燒春雞$188侍應將酒點著火,再倒落雞上,做成火焰效果,雞肉入味又嫩滑!推介👍🏻平民鹽焗魚$158即叫即整,時間會耐少少,條魚勁大條,焗得剛剛好,外脆內嫩,肉質唔乾仲好juice添。推介👍🏻泰式鮮蝦金柚沙律$78調味調得好好,金柚唔酸又多,蝦都有7/8隻,加了泰式香料好開胃真係食唔停。正,推介👍🏻惹味泰式燒生蠔$128生蠔好新鮮肥味,配料好特別,好香,但唔食得辣既要注意,真係🔥推介推介👍🏻劈開椰青見海鮮(紅哩)$118椰青放滿海鮮,大蝦、青口、魚塊、帶子仔等等,紅咖哩汁又唔辣,仲帶甜添,小朋友都食到,劈開左椰青後會比埋椰青水我地添家,記得配番個蒜蓉包/飯呀

佢地最出名既係火焰燒春雞$188

惹味蒜蓉包$38
  • 火焰燒春雞
  • 泰式鮮蝦金柚沙律
2018-11-22 1233 浏览
這天跟男友到佐敦覓食,看到這間泰菜非常多讚就決定一試! 不知為何,覺得門口有泰國公仔的餐廳特別有風味 哈哈! 餐廳內部環境還挺舒適的,很幸運的還被安排在卡位!餐牌選擇很多,餐廳推介的十個special也很值得參考,可是每一樣都想吃啊!看見這道菜的名字 — 劈開椰青見海鮮已經覺得很有氣勢,非常吸引 哈哈!椰青裡滿載著滿滿的海鮮,有大蝦、青口、魚塊、墨魚! 而紅咖哩醬的份量也相當多,沾滿了每件海鮮外,還可以用來點蒜蓉包,惹味非常!惹味蒜蓉包是非常驚喜的超級外胞內軟,而且滿佈著蒜蓉,不論單獨吃還是沾著紅咖哩也超滋味的!最特別莫過於店員為我地另外送上了一杯椰青水(是我們點的這個椰青而來⋯),清爽又鮮甜!每次吃泰菜男友都必點他的至愛豬頸肉。這個看似簡單的菜式,但要做到好吃其實很難,而這個炭燒豬頸肉真的充滿炭燒的香味,而且肉質軟稔又有嚼勁!個人非常欣賞它的泰式醬汁,帶點甜甜酸酸的感覺,配上炭燒的味道,加倍惹味!作為一個稱職的蛋控,在泰菜當然也不能錯過這個泰媽媽蟹肉煎蛋呢 嘿嘿!外表煎炸的金金黃黃,像是蠔餅般香脆!口感非常鬆化之餘,還吃到絲絲的蟹肉和少許蔥粒!整個蛋餅質感充滿水份,但絕不油膩! 兩個
這天跟男友到佐敦覓食,看到這間泰菜非常多讚就決定一試!
不知為何,覺得門口有泰國公仔的餐廳特別有風味 哈哈!
餐廳內部環境還挺舒適的,很幸運的還被安排在卡位!

看見這道菜的名字 — 劈開椰青見海鮮
已經覺得很有氣勢,非常吸引 哈哈!

劈開椰青見海鮮(紅咖喱)

椰青裡滿載著滿滿的海鮮,有大蝦、青口、魚塊、墨魚

惹味蒜蓉包
是非常驚喜的超級外胞內軟,
而且滿佈著蒜蓉,不論單獨吃還是沾著紅咖哩也超滋味的!

最特別莫過於店員為我地另外送上了一杯椰青水
(是我們點的這個椰青而來⋯),清爽又鮮甜!

劈開椰青見海鮮(紅咖喱)

每次吃泰菜男友都必點他的至愛豬頸肉。
這個看似簡單的菜式,但要做到好吃其實很難,而這個炭燒豬頸肉
真的充滿炭燒的香味,而且肉質軟稔又有嚼勁!

炭燒豬頸肉

個人非常欣賞它的泰式醬汁,
帶點甜甜酸酸的感覺,配上炭燒的味道,加倍惹味!

炭燒豬頸肉

作為一個稱職的蛋控,在泰菜當然也不能錯過這個泰媽媽蟹肉煎蛋
呢 嘿嘿!外表煎炸的金金黃黃,像是蠔餅般香脆!
口感非常鬆化之餘,還吃到絲絲的蟹肉和少許蔥粒!

泰媽媽蟹肉煎蛋

整個蛋餅質感充滿水份,但絕不油膩!
兩個人一口接著一口,很快就吃畢整個蛋餅啦!

泰媽媽蟹肉煎蛋

飲品方面,除了附送的椰青水外,我們還多點了個珍多冰
,冰量和甜度非常適中,整體很不錯!

珍多冰
珍多冰
2018-11-20 100 浏览
中午同幾個同事唔知食乜好,上openrice一輪比較,決定試試呢件評價不錯的泰菜。走到旁邊榮式雞扒,已經好多人喺度排隊。呢邊都係小貓三兩隻。心裡都有所準備。但係門口姐姐非常落力sell。算啦,試試!味道普通,未有食評寫的甘好,不過不失啦,唔喺話唔好食。點了:- 炒金邊粉 (同事話太甜)- 海南雞飯 (OK啦,冇驚喜)- 紅咖喱雞 (唔太好食)下次再試附近好野。
味道普通,未有食評寫的甘好,不過不失啦,唔喺話唔好食。

點了:
- 炒金邊粉 (同事話太甜)
- 海南雞飯 (OK啦,冇驚喜)
- 紅咖喱雞 (唔太好食)

下次再試附近好野。
2018-11-20
2018-11-10 153 浏览
七點幾鐘walkin黎到就有位 叫左羊架:愛羶味會嫌佢冇羶味 有肉汁 都有少少筋位咬唔斷 配埋個汁好食好多青咖哩軟殻蟹汁夠濃 柚子沙律清新 都好食反而金邊粉略為甜左少少 4/5分
七點幾鐘walkin黎到就有位 叫左
青咖哩軟殻蟹汁夠濃 柚子沙律清新 都好食
反而金邊粉略為甜左少少
4/5分
2018-11-09
2018-11-09 230 浏览
佐敦係一個隱世既美食天堂,唔同國家既菜式咩都有,今日就試左間位於吳松街既泰國菜,泰灜。首先試左佢個翟道翟豬肉串配糯米飯,呢個配搭非常新鮮,一口糯米飯一口豬肉串,可以將串燒既油膩感完全消失!豬肉串又唔會話燒得太老,岩岩好!另外濃味既重可以要埋佢個醬汁,正!另外都試左佢個蒜蓉包,烤得非常脆口,而佢既牛油聽店主講係用上泰國既牛油,特別香口~食蒜蓉包又點可以唔叫埋青咖喱喎!個青咖喱唔太辣,任何人都食得!另外佢個青咖喱個味好香,食完個口都有一陣清香~同埋店主為左迎合香港人合味將咖喱既味道稍為整淡左,好細心!最後都試埋佢個蝦醬炒飯,炒都好香。加埋泰式肉鬆同埋蛋絲食, 多重口感,亦無咁清淡,大推!P.s 店主非常Nice, 介紹唔同菜式既特色同埋點樣適合番香港人既口味,令到食既時候增添一份風味,呢個真係要大大加分!同埋好多時食完泰國菜味道太濃會令到自己好口渴,而泰灜正正係無呢個問題!
佐敦係一個隱世既美食天堂,唔同國家既菜式咩都有
,今日就試左間位於吳松街既泰國菜,泰灜。

瞿道瞿豬肉串配糯米飯

青咖喱

食蒜蓉包又點可以唔叫埋青咖喱喎

蝦醬炒飯

瞿道瞿豬肉串配糯米飯
青咖喱
蝦醬炒飯
2018-11-03 134 浏览
意外地有啲料到嘅泰國菜,三款菜都幾有水準鮮蝦金柚沙律個甜酸汁調得好正好開胃,啲蝦冇諗過仲會有鮮味同幾有水份彈牙唔會乾爭爭,當然仲有爆哂汁嘅新鮮柚肉啦❤️青咖喱軟殻蟹就做得比較啱港人口味,冇咁辣得嚟仲有陣椰香味,軟殼蟹都炸得酥脆但份量偏少,而個咖喱汁都幾稀下,不過個底有啲腍哂索哂汁嘅茄子超好味😛雞肉串燒有埋蒜蓉包送,老闆話一啖包一啖肉再一啖醃菜咁最好食,串燒嚟講肉都幾嫩口,個包蒜味唔算重但拎嚟點汁食都唔錯,最驚喜反而係啲醃瓜,酸得嚟好開胃✨ 講真呢間質素真係唔差,係份量少咗啲囉😗
意外地有啲料到嘅泰國菜,三款菜都幾有水準

2018-10-29 304 浏览
想特別d同一家人食餐生日飯,搵左幾日發現依間餐廳有個芒果糯米飯嘅生日蛋糕即刻打去訂位,經服務員指引生蝦,火焰雞同蛋糕係需要預先訂嘅,因為都知大家食唔到好多野由期糯米飯好飽肚,所以訂左個細size嘅。因爲預先訂左檯嘅關係所以係唔需要等位,入到去即時有位坐,我地4個人連埋預定好嘅生蝦,火焰燒春雞,,另外再叫左個細嘅小食拼盤,一碟菜(唔係好記得係咩菜),鹽焗魚,最後當然唔少得主角芒果糯米飯生日蛋糕,一見到個蛋糕個個到嘩嘩聲,哈哈,所以証明依個選擇無錯
生蝦
生日
生蝦
小食拼盤(細)
芒果糯米飯生日蛋糕
佐敦美食多,想不到泰菜也令人一試難忘😋😋😍一眼就被招牌和門面吸引了進去~看得出店家的用心♥裡面的環境都很闊落👍當日是星期六的中午,客人不算十分多,店員姨姨👩非常熱情的為我們介紹餐牌上的食物~除了午餐menu上寫的,她還給我們介紹了兩款還未趕得及印上去的"隱藏menu"🗒..(說它是隱藏menu真是沒誇張的😂😂是在店員姨姨的手機入面呢!!)不負店員姨姨的熱情推介,我就叫了隱藏menu裡的"印尼炒飯"🍴印尼炒飯($55)哇哇哇..很驚喜有沒有!!😍😍材料超級豐富的一個飯~首先說說配菜,蝦餅超脆口好好吃,不用立即吃都超脆的!!😝煎蛋是我喜歡的做法,蛋黃保持一點少流心,不會太乾但也不會太生.. 串燒是雞肉串,都很好吃~至於那個飯..飯底炒很香,完全不辣,除了基本的材料,想不到入面竟然還有帶子粒和魷魚粒😲超正!!👍👍友人們都沒我那麼有冒險精神😂他們全都叫了午市menu上的套餐~海南雞飯配雞湯($58)我會說它是合乎水準和預期的海南雞飯😂相比起來,我還是私心的推薦我的印尼炒飯🙈🙈濕炒豬肉河($48)我沒有試吃,但友人說它的豬肉偏向像蒸煮過的豬肉,他不太喜歡😂所以最後他吃光整碟炒河..除了豬肉的部分
佐敦美食多,想不到泰菜也令人一試難忘😋😋😍

一眼就被招牌和門面吸引了進去~看得出店家的用心♥

裡面的環境都很闊落👍

印尼炒飯($55)
印尼炒飯 ((隱藏menu))

海南雞飯配雞湯($58)
海南雞飯配雞湯

濕炒豬肉河($48)
我沒有試吃,但友人說它的豬肉偏向像蒸煮過的豬肉,他不太喜歡😂所以最後他吃光整碟炒河..除了豬肉的部分哈哈
濕炒豬肉河

香菜肉碎配煎蛋飯($53)
份量挺多的,同行的友人都吃不完🤔但她未有為食物評論太多~所以我也只有附上食物的照片作參考..
香菜肉碎配煎蛋飯

以上每一款午市套餐都包熱飲一杯(咖啡或茶☕),超值!!😆😆還免收加一的喲~~

當日還在做啤酒優惠,$60 3支~~有泰國啤leo跟singha,藍妹和青島,可隨便組合😍😍🍻我和友人都心動了,在午飯時間就忍不住要"啤一啤佢"~~

同場加映還有友人加$12叫的咸檸七~~
2018-10-13
印尼炒飯 ((隱藏menu))
海南雞飯配雞湯
濕炒豬肉河
香菜肉碎配煎蛋飯
  • 印尼炒飯
2018-10-10 168 浏览
今日一行7人去左食泰國菜,我地叫左燒雞、鳳爪、炒粉絲、炒河、炸蝦餅、生蝦、冬蔭公。食物都上得幾快,份量都適中,揀幾樣comment下:燒雞比較有gimmick,會係你面前淋酒有火焰嘅效果,而味道ok,雞肉唔「鞋」,配泰式醬實無死!冬蔭公都唔錯,有大大一隻大頭蝦,湯唔係得個酸字,仲有香料嘅味道,小小辣岩曬唔食得太辣嘅朋友!生蝦其實無乜特別,但起碼食完無肚痛。兩個炒粉我就覺得粉絲好食啲,個牛肉炒河有少少油膩。本身食完正餐想叫甜品試下,最後走左無食到,因為店員催我地埋單,話張枱有下一個booking,但其實我地走嘅時候間鋪一半都未坐滿。

生蝦其實無乜特別,但起碼食完無肚痛。
兩個炒粉我就覺得粉絲好食啲,個牛肉炒河有少少油膩。

2018-10-07 309 浏览
突然想食泰國菜 上OpenRice 搵 意外地搵到呢間就打左去訂位因為當日才打去book位 所以8點已經full曬最後係我地選擇左6點半時間「地點」:由佐敦地鐵站行2分鐘就到非常方便「環境方面」:星期六 6點半 4個人下層都係full曬 8點前要交番枱 下一輪的食客環境細細 感覺乾淨舒適「食物方面」:(龍眼冰)唔算太甜 味道不錯(泰式生蝦)要預訂生蝦好新鮮 但連個蝦頭都炸過 可以食(馬拉盞炒通菜)不會太辣,不會太咸但無咩馬拉盞味 但ok既(劈開椰青見海鮮)道菜連 一杯椰汁放杯另上椰青中間就放咗蝦,青口, 墨魚仔,魚肉,帶子咖哩味道偏咸 但無咩辣味同個蒜蓉包個味道都唔係好配合鹽焗魚-有一點鮮味,但點左汁之後十分惹味,條魚都好新鮮,肉質嫩滑🎈推介必食:金邊粉 菠蘿炒飯 蒜蓉包好岩香港人口味泰國菜(回頭再食:😋😋😋😋😋)「服務方面」:服務生見我們選擇左好耐會主動過黎介紹菜單所有服務生都好有禮貌一間小店黎講 服務算好好(整體服務態度很好 值得👍🏻👍🏻)「價錢」:四個人 七碟菜 一個飲品$764平均每個人$191
突然想食泰國菜

唔算太甜 味道不錯

(泰式生蝦)要預訂
生蝦好新鮮
但連個蝦頭都炸過 可以食

(馬拉盞炒通菜)
不會太辣,不會太咸
但無咩馬拉盞味 但ok既

(劈開椰青見海鮮)
道菜連 一杯椰汁放杯另上
椰青中間就放咗蝦,青口, 墨魚仔,魚肉,帶子
咖哩味道偏咸 但無咩辣味
同個蒜蓉包個味道都唔係好配合

鹽焗魚-
有一點鮮味,但點左汁之後十分惹味,條魚都好新鮮,肉質嫩滑

🎈推介必食:金邊粉 菠蘿炒飯 蒜蓉包

好岩香港人口味泰國菜
(回頭再食:😋😋😋😋😋)

「服務方面」:

服務生見我們選擇左好耐
會主動過黎介紹菜單
所有服務生都好有禮貌
一間小店黎講 服務算好好
(整體服務態度很好 值得👍🏻👍🏻)

「價錢」:

虎蝦炒金邊粉
菠蘿炒飯
  • 泰式生蝦
2018-08-30 176 浏览
Nothing else to do except gathering with a group of friends on the raining day. There were 6 of us, of course we all think of our favourite restaurant- Thai-In. Garlic Bread $38 - the bread was toasted just well and full of garlic and butter. The staff recommended us to eat with curry, but we could not wait for that, so we finished them at once Spicy minced pork with lettuce - $78 - it tasted exactly like the one I had in Thailand. Yummy!Spicy and sour coconut soup $98 - apart from Tom Yum Goong

Spicy and sour coconut soup $98 - apart from Tom Yum Goong, this was another choice for me. Not many people have tried this, but it is a common soup in Thailand as well. This is good for people who cannot eat too spicy food.

Stir fried baby cabbage with Balacar sauce $68 - he veggie was not too hard or too soft with strong taste of shrimp paste - delicious!

Spicy and sour fish salad $178 - freshly deep fried fish with lot lot lot of Thai ingredients like lime, ginger, chilli, onions,... this made me eat more and more...

Thai style fried rice with crab meat $78 - full of crab meat. The taste was really yummy with a slice of lime. His was good to match with other sauces or curry.

Phad Thai with king prawn $98 - the prawns were big with sweet and sour sauce on the top. The noodle was well cooked, not too wet. And the presentation was always good.

My friends and I never feel disappointed about this restaurant. The food presentation was nice, the taste was always good, the staff was friendly with big smiles, and the atmosphere was always comfortable.

Highly recommended!!!
2018-08-29
  • 蒜蓉包
  • 芒果糯米飯
2018-08-08 232 浏览
因為屋企無飯開,所以以左朋友出街食,我地一邊行街一邊傾旅行,講起要夾一日一齊去泰國,就係因為咁就想起不如晚上食泰國野,最後諗左好耐決定揀呢間食,因為我地比店外的menu吸引住,入到去地方唔大,有d迫又有d暗,但美食搭夠就算啦!!我地叫左劈開椰青見海鮮, 泰式乾炒河,香茅炸魚餅,馬拉盞炒通菜,同龍眼冰, 我哋超級期待劈開椰青見海鮮會係點樣,因為menu幅圖非常吸引等咗一陣間馬拉盞炒通菜就上枱 ,熱辣辣出曬煙嘅通菜炒得非常入味,不自覺係咁夾夾夾,唔使好耐已經食曬之後出嚟係香茅炸魚餅,擺得非常靚,一啖咬落去非常多肉,仲有好多一絲絲嘅香茅,我對香茅一啲都唔抗拒,所以真係好正之後泰式乾炒河亦都嚟到,佢同普通嘅乾炒牛河差唔多,驚喜唔算太多,不過都好味龍眼冰好凍,唔算好甜幾好飲等咗好耐終於等到我哋最期待嘅劈開椰青見海鮮,因為要劈開椰青,劃開中間啲肉同椰汁,所以椰汁放咗喺個杯度另上,椰青中間就放咗好多海鮮,有蝦,青口, 墨魚仔同魚肉等等,因為佢係紅咖哩,所以我哋另外再叫咗個蒜蓉包一齊嚟食,真係非常惹味,下次我一定會再嚟!
馬拉盞炒通菜

香茅炸魚餅

泰式乾炒河

龍眼冰

龍眼冰好凍,唔算好甜幾好飲

• 劈開椰青見海鮮
2018-08-04 153 浏览
朋友去首爾,不食韓國菜。朋友食厭曰屋企飯,不食中菜。我去左西班牙十日,不食西餐。因此意見一致,就食泰國菜。由尖沙咀慢慢走到佐敦,發現呢間小店,鋪頭細細都坐滿,一定有吸引之處,即刻入:)豬串燒豬肉燒得剛好,唔會好似好多餐廳燒到柴咁。由於都幾厚肉,所以入口肉質還好好,配埋佢個酸辣燒汁,倍添惹味!青咖喱軟殼蟹軟殼蟹食起黎就最方便,成件炸左,無骨,可以成舊食。青咖哩一d都唔辣,但重椰汁香,撈飯點包一流。泰式炒牛肉河份量剛好,有好多配菜加埋落去,增添不同的口感,爽脆紅蘿蔔同菜。牛肉都係好滑唔老!泰式珍多冰估唔到嘢飲都好,同食物一樣出色。比起出邊嘅泰國餐廳,飲品絕對一流。我杯真多冰好重椰糖香,同泰國飲到嘅一樣,而且入邊仲有大樹菠蘿果肉條,非常比貨!
朋友去首爾,不食韓國菜。
朋友食厭曰屋企飯,不食中菜。
我去左西班牙十日,不食西餐。
因此意見一致,就食泰國菜。

豬串燒
豬肉燒得剛好,唔會好似好多餐廳燒到柴咁。

青咖喱軟殼蟹
軟殼蟹食起黎就最方便,成件炸左,無骨,可以成舊食。
青咖哩一d都唔辣,但重椰汁香,撈飯點包一流。

泰式炒牛肉河
牛肉都係好滑唔老!

泰式珍多冰
2018-07-30