2007-07-17 22 浏览
第一次去此餐廳食飯, 食完後同傻鬼都一致認同we'll be back!由頭盤食到甜品每一道菜都令人覺得好滿意.我地每人選左一個set, 我個set係有龍蝦湯, 煎鵝肝, 主菜鴨胸, 暖心朱古力蛋糕; 傻鬼就係海鮮拚盤, 主菜牛仔骨, 甜品拚盤. 我最欣賞真係個鵝肝外脆內軟十分可口配埋d酸梅食落無咁油膩, 至於傻鬼既海鮮亦相當鮮甜, 主菜既鴨胸唔算好味反而牛仔骨就真係真係100%令人回味煮得相當好味又唔會"un"; 最後甜品方面當然我既暖心朱古力蛋糕會比起傻鬼既甜品拚盤好味好多啦..佢個拚盤d蛋糕一d都唔好食算係成晚最差既一道菜..不過下次我都仍然會再來試埋set內其他既主菜...
2007-07-14 24 浏览
星期六走到身水身汗, 不想排隊晚飯唯有走到這兒來都是點了例牌的西冷6oz, 這裡的蒜蓉飽並不是我的最愛, 皆因覺得它太硬太乾, 吃的時候太污漕. 磨菇湯依舊香濃幼滑, 美味十足, 西冷香味十足, 肉汁充足, 五成熟剛剛好, 肉質香軟, 肥膏的分佈均勻又不太多根, 但是都是不太明白為何它要切了才上枱, 那麼“鋸扒”的意義何在????Service越來越差, 地方嘈雜不特止, 連涷水都都要自己order, 唉………
星期六走到身水身汗, 不想排隊晚飯唯有走到這兒來

2007-07-10 22 浏览
食過2次,都仲係覺得好食!第1次同男友去,order左2個set,2個都要肉眼,佢4成,我5成,上枱後,睇下2個ge分別,真係好利害!睇得出5成比4成厚"d"(塊扒最出面個層)。相信廚師都係位高手,咁當然,咁ge價錢,肉味梗係唔係十分之好la,但都唔錯ka,都冇洗再加d咩醤,本身d汁(有d芥末味)都已經夠味。食過4成同5成,覺得4成好味d。
食過2次,都仲係覺得好食!
食過4成同5成,覺得4成好味d。
2007-06-10 7 浏览
I dont understand why people said its good...the froie gras was overcooked, no way 'eatable' to be honest. And it is too noisy, just like being in cafe de coral. Totally ruin my night.

2007-06-05 10 浏览
女友喜歡鋸扒,上次去了outback。這次本來想去尖沙咀新開的outback,不過最后還是經朋友推薦選了這間。比左靠窗的位置,環境OK。美中不足就是邊上離得很近還有一張檯。感覺好似pizzahut將4人檯拆開兩張咁,怪怪地。影響撐檯腳feel。不過銅鑼灣地價咁貴,唯有理解下咯。outback d卡位好坐d.朋友介紹說呢度d set幾好,便點了一個Menu A + 一個Menu B。不過就牛扒同三文魚各一份。鵝肝:幾好味,不過就細份左d。(因為兩個人食,哈)龍蝦湯:有少少咸海鮮頭盆:d螺好新鮮,d蠔就一半大件d,一般細件d。唔知系唔系特登咁樣搭配呢。牛扒:order左六成,不過就有一半系9成咁制,另外一半就煎的吾錯。三文魚扒:感覺煎的好過牛扒。可能火候比較容易掌握吧。朱古力軟心蛋糕:女友話幾好味,吾肯比我食。-_-蛋糕仔(B餐):認真嘛嘛。。。建議換成朱古力蛋糕。House Wine:紅酒出乎意料,吾系一般的貨色。白酒就感覺差少少。服務吾錯,waitor會周不時行過來望一望,今時今日,系香港咁ge服務態度算幾好啦。論性價比,感覺又系outback高d wor...
鵝肝:幾好味,不過就細份左d。(因為兩個人食,哈)
龍蝦湯:有少少咸
三文魚扒:感覺煎的好過牛扒。可能火候比較容易掌握吧。
朱古力軟心蛋糕:女友話幾好味,吾肯比我食。-_-
蛋糕仔(B餐):認真嘛嘛。。。建議換成朱古力蛋糕。
論性價比,感覺又系outback高d wor...
2007-06-01 11 浏览
Lunch with client here this Monday. Wow, really a smart restaurant: - elegant & classic setting, - decent distance between tables, - very nice service,- dishes were served at very good timingAbout the foods: (Set Lunch x4)- Soup & Salad: so-so only, nothing special,- Grilled Salmon: very good, well-grilled yet juicy inside- Grilled Steak: one of the client wanted it well-done but still chewy and juicy- Orange Pie: clients commented it delicious- Creme Brulee (焦糖燉旦): very tasty, the egg custard b

- elegant & classic setting,
- very nice service,

- Creme Brulee (焦糖燉旦): very tasty, the egg custard base is so so rich, not too sweet. Wonderful!!!

(P.S. Had visited "Island Seafood & Oyster Bar" at Knutsford Terrace the same week a bit later, the Creme Brulee offered there were far less delicious)

This is a really nice choice for both private & business dining.

2007-05-29 10 浏览
我地同其他人都差唔多, 叫左Set A 同Set B 再加house wine glassSet A 鵝肝+ 湯+ 肉眼扒+ 心太軟+ ice creamSet B海鮮拼盤(蠔+螺) + 牛仔架+ 蛋糕仔Set A 不過不失, 湯都幾濃, 唔錯, 但叫左肉眼扒六成, 出黎幾乎全熟, 有dd"鞋", 心太軟d 朱古力一流!Set B 超出預料, 我地兩個原本係唔食蠔既, 因為出面o個d 口感太差, 但今日見呢4 隻蠔勁新鮮, 加上放係個架上面好靚好型, 所以破例試下, 超級好味. main course 牛仔架竟然又係超乎想像, 好嫰, 好好味, 一試難忘, 甜品就普通三件細cake另外house wine 都唔錯, 好香好味呢餐最值得回味都係d 蠔, 牛仔架同埋house wine. 有機會將來會再黎

Set A
鵝肝+ 湯+ 肉眼扒+ 心太軟+ ice cream
Set B
海鮮拼盤(蠔+螺) + 牛仔架+ 蛋糕仔

另外house wine 都唔錯, 好香好味

2007-05-24 12 浏览
29th May,07這一天是老公的大喜日子...亦是我第一次伴在身邊的生日.雖然老公在放假.但這陣子都是為了考牌而在努力...心情差得很.知老公嚐牛扒.落力找一個老公從未到訪的西餐廳確實有難度..*最後就選擇了這裡..我們都點了Set A早知鵝肝可以轉成田螺就好了...不過見老公食得十分滋味...都應該不錯..牛扒很嫩..不俗!!絕對沒有咬不開的感覺....令人驚喜的還有薯條!!甜品是十分精緻的心太軟侍應十分細心..在沒有再提點之下...幫我寫了字..亦燃蠟燭...讓這一餐晚飯...有完美的句號..
29th May,07

這一天是老公的大喜日子...亦是我第一次伴在身邊的生日.

我們都點了Set A
早知鵝肝可以轉成田螺就好了...
不過見老公食得十分滋味...都應該不錯..

牛扒很嫩..不俗!!
絕對沒有咬不開的感覺....令人驚喜的還有薯條!!

甜品是十分精緻的心太軟
侍應十分細心..在沒有再提點之下...
幫我寫了字..亦燃蠟燭...

讓這一餐晚飯...有完美的句號..
2007-04-13 10 浏览
我同男朋友第一次慶祝生日, 揀左呢間餐廳, 好幾滿意!我地都揀左Menu A, 鵝肝煎得唔錯, 男朋友話好食過青衣間C'est Bon! 龍蝦湯就鹹左少少, 但龍蝦肉都叫鮮, 炭燒牛扒算可以啦! 我地都要五成熟, 但我果件牛扒就煎到一半七成, 一半九成, 好彩男朋友果件煎得好D!因為擔心餐廳會唔記得係甜品加字同埋蠟燭, 我偷偷地remind個waitor! 後來上心太軟既時候, waitor仲同我男朋友講左句"生日快樂"! 呢度既waitors真係好nice, 其他方面亦都好細心!心太軟真係幾好味, 但係雪糕就好普通, 雪糕下面既朱古力好似唔夠味, 但可能係受到心太軟既影響!好彩揀左呢間餐廳慶祝, 呢餐飯食得好開心!
我同男朋友第一次慶祝生日, 揀左呢間餐廳, 好幾滿意!

好彩揀左呢間餐廳慶祝, 呢餐飯食得好開心!
2007-04-07 5 浏览
因為知道餐廳的老闆好有料, 又好熟悉法國(剛剛去了他主講的french wine workshop), 所以慕名而來...法國人食lunch可以食2個鐘, 週未來這裡lunch, 可以過足"法國癮"裝修由餐廳至restroom, 都跟法國到過的餐廳差不多, 不會過份裝潢, 係好典型的法國裝修.我和bf order了兩個lunch set, comment如下:1) 法包: 外脆內軟, 牛油的品牌在法國見過...2) caesar salad: romaine 夠fresh, yummy!3) bf 的主菜是牛油帶子配薯茸, 佢話好正, 帶子好滑.4) 我的主菜是牛仔架, 好滑, 不過略嫌過燶...5) 甜品是cheesecake, 夠軟夠香.6) cappuccino: 一般啦如果join他們的membership, 可以一年內無限次either 全單九折or免cockage, 我bf 花了$100 join了, 這餐lunch亦即時有九折, 抵唔抵要一年後至知....
1) 法包: 外脆內軟, 牛油的品牌在法國見過...
4) 我的主菜是牛仔架, 好滑, 不過略嫌過燶...
5) 甜品是cheesecake, 夠軟夠香.
6) cappuccino: 一般啦
2007-04-06 20 浏览
友人強烈好評下,成為本人拍拖周年的場地。處於六樓明顯靠口碑相傳,聽到$268 又頭盤又main course 又甜品的樣樣齊,真的極有興趣知道為何可以咁抵。由於平日夜晚,人數遠比想像中少,我們坐在偏廳中間的二人位,氣氛不錯但檯距還是有點近,到後來多了點人後問題就更形浮面。我們這兩個牛扒奴隸自然選了A 餐,鵝肝份量比想像中大,已是夫復何求;那龍蝦湯蝦肉雖少便味也總夠濃,心想意粉屋也做不到這樣的價錢吧;距料謎底到主菜時終於揭盅:那炭燒牛扒生熟剛好,看得出師傅極有心機,只是咬下去,那種欠缺牛味的乾硬還是隱藏不了牛扒不是好貨的事實,故最後就算那朱古力軟心是何等味美,離場時,還是隱藏不了那絲絲的缺憾。相宜的價錢、總算不俗的環境和服務態度,卻還是因選料而只給「OK」評分,又要馬兒好又要馬兒不吃草,這樣麻煩的我,真是沒救。
友人強烈好評下,成為本人拍拖周年的場地。

2007-04-05 9 浏览
環境:唔錯,好有feel!和情人o黎食就最好不過。裝修好古典,好重美國味。食物:一個字─正!尤其是d生豪,好有豪的鮮味。但我男朋友就話有少少沙。第二正是甜品,一食個朱古力蛋糕,佢裡面的朱古力就慢慢地流出來,食落去的感覺仲暖暖地tim 呀!服務:已不錯了。個個都好好笑容同好好禮貌。但如果多d o黎收下d 烏糟碟仲好。
環境:
唔錯,好有feel!和情人o黎食就最好不過。
裝修好古典,好重美國味。

食物:
一個字─正!
尤其是d生豪,好有豪的鮮味。但我男朋友就話有少少沙。

服務:
2007-03-24 13 浏览
情人節那天去完三藩市朳房食飯,覺得個景和食物都不錯。昨晚女友又話想食牛朳,剛巧又看到這裏的網友認為這間餐廳不錯,於是便book了枱試試。八時半上到去,大約已有七成枱有人,我們則被安排坐在非接近窗口的位置。其實一早預計到環境不會太舒適,但想不到枱與枱的距離太近,店內也較嘈,我差點聽不到女友的說話,所以如果想談心的話,這裏不會是好地方。我和女友分別點了A餐和B餐,主菜都是點了炭燒肉眼朳。現逐樣菜式品評如下:1. 法式面包配牛油:香脆且尚有餘溫,食到成枱都係面包碎,不錯。2. 海鮮拼盤:有海螺和生蠔。海螺煙韌有口感,沒有腥的感覺。生蠔頗新鮮,件頭都有返咁上下,連不是太喜歡食生蠔的我也忍不住吃了一隻。3. 煎鵝干:這是我第一次吃鵝干,想不到一點肥膩的感覺也沒有,外層香脆內如綿花,入口即融。鵝干面有一小片類似酸梅的東西,成功中和了偏咸的醬汁,絕配。4. 龍蝦湯:由我女友操刀,所以我唔知味道如何。5. 炭燒肉眼朳:如其他網友所言是切開一條條上,但炭燒的香味不錯。牛朳太薄身,份量略嫌不夠,肉汁頗多,不是太韌,但肉本身缺乏肉香,建議配合大量黃芥辣吃。配菜是薯條、小蘿蔔和青瓜,味道一般吧。6. 朱古力軟

4. 龍蝦湯:由我女友操刀,所以我唔知味道如何。
6. 朱古力軟心蛋糕:真是聞名不如見面。我本身喜愛朱古力,這個甜品簡直是一流。朱古力蛋糕內有暖暖的流質朱古力,口感十分特別,朱古力很香,一流!
7. 甜品拼盤:普通的幾件蛋糕,味道很一般,難怪沒有人食B餐了,因為A餐才有朱古力軟心蛋糕吃。
8. HOUSE WINE:不俗,不似劣等貨色。

服務方面,正如其他網友所言,待應的服務態度不錯,經常主動加水,吃完面包又問我們需不需要添加。這種服務態度,在香港其他食肆已買少見少了。

結帳:$700有找
2007-03-01 1 浏览
我是很喜歡牛扒先生的。朋友的生日, 我跟她吃了lawry's, 她再從我的選擇中選了w's entrecote跟男朋友吃, 既然我想吃, 就梗係死痴啦。聯同靚女及側田一共五人, 清一色叫了menu A。4份牛扒, 一份鴨胸。頭盤的鵝肝份量真的很"頭盤", 煎得叫脆, 味道不過不失。主菜的牛扒切開一條條上, 呢個切法正將我件腌膏切走左......medium 太老, rare太生, 吃不到肉香, medium rare就just fit! 肉質遠比lawry's的好, 燒也燒得可口, 伴菜的薯條充滿薯仔香, 很好吃, 亦可追加薯條, 餐廳樂意讓你吃個夠的。甜品molten chocolate cake伴雪糕不漏, 連甜品也很值租。帶來的蛋糕要收返切餅費(每人$10), 餐廳把蛋糕放得好好睇睇, 又切得企企理理, 幾十蚊抵俾人啦。環境cozy舒適, 坐得很自在, 跟朋友大講大笑都唔怕唔夠淑女。洗手間算整潔, 感覺唔差。侍應反應快, 加水夠密, 又會適當地關心食物質素, 比lawry's的美心服務好太多了。整頓晚餐說說笑笑, 食物質素亦好, 吃得好滿意。

頭盤的鵝肝份量真的很"頭盤", 煎得叫脆, 味道不過不失。

整頓晚餐說說笑笑, 食物質素亦好, 吃得好滿意。
2007-02-28 4 浏览
今日食左羊扒同肉眼扒羊扒好好食, 7成熟剛剛好,肉多小肥膏,食過最好食的羊扒, 但個茨汁一般牛扒平日好小食, 覺得OK, 但口感羊扒好好多頭盤份量足軟心朱古力可以, 唔特別出色, 另一個三色旦糕就唔多好食其他龍蝦湯, 配菜只是麻麻, 可以做得更好待應服務很好羊扒歺抵食D
今日食左羊扒同肉眼扒
牛扒平日好小食, 覺得OK, 但口感羊扒好好多
頭盤份量足
軟心朱古力可以, 唔特別出色, 另一個三色旦糕就唔多好食
其他龍蝦湯, 配菜只是麻麻, 可以做得更好
待應服務很好
羊扒歺抵食D