2004-09-05 45 浏览
今個星期一約了朋友在旺角飲敘,我從新界坐火車出去,因新的泉章居就近火車站,又未去過新店,所以選擇在此晚飯。到後發覺已有一大班人在等位,就像銅鑼灣店的情況一般,在附近逛了一會再等了半句鐘才有檯,想不到星期一也這麼旺場,下次去最好先致電留位。今天人數只有三位,叫了一個一百三十八元的二人套餐,套餐中包一碟例牌霸王雞、湯及二個小菜,小菜有很多菜式可選擇,因朋友的太太是食素的,所以小菜叫了一個齋菜及豉汁蒸大鱔。那碟例牌雞差不多有半隻,那窩湯很大每人可喝三碗,其他水菜分量也不少,味道也相當不錯,三個人吃還有剩,不用再加菜了,理單連小費剛好二百元,在旺角區算是非常抵食的了。泉章居搬新店後,裝修比前好及坐位較舒服,但老闆也沒有調高價錢,知客說每天晚上也是這多客人等位,客人中有不少像國内 的自游行旅客,看來老闆可考慮擴張店铺 以加快客人流量,做多一點生意。

2004-08-26 17 浏览
我今晚到泉章居食飯,嘩!真是好噓,我由七點等到八點半才有位,不過都值得,菜非常好味,又抵食,尤其待應招呼非常體貼,又有禮貌,不過見佢都好辛苦,咁多人(戚出咁轉),我見佢做到滿頭大汗,真係冇陰公,老細賺到笑,佢地做到仆街。
2004-08-13 11 浏览
我本身係客家人,所以一直都想去試~有次有個家庭聚會去左個度食,個冬瓜盅好味,梅菜扣肉肥而不膩.整體上極好!
我本身係客家人,所以一直都想去試~
有次有個家庭聚會去左個度食,
個冬瓜盅好味,梅菜扣肉肥而不膩.
整體上極好!
2004-08-03 18 浏览
它一開張我就去食飯現在都常常有去我第一次去都有點不高興因為真的要等很久很久才有位但現在比較好了很多因為它們七點後就不定位所以等十幾分鐘就有位至於食物都很好由其是招牌雞真是滑一滑而且一定是新鮮雞現在買一只雞都要差不多一佰元而它只是買一百五拾五元我相信它都沒有錢賺而扣肉更是一絕一定要食京都骨炸先奶還有那個很量冬瓜盎一定要叫一招呼ok環境很好所以我會常常光顧
2004-07-11 15 浏览
我都經常去泉章居食飯,它的出品都有水準,尤其是食雞有雞味,食扣肉更好味;但有一樣唔好就是門口那些知客;這裡有兩個知客,那一個老D 就非常之差,染了紅色那一個非常沒有禮貌,語氣粗老,而且我等位時常常對客都是不有善的語氣去應對客人。為什泉章居新人事新作風還會有這樣的員工,其它的樓面就很好環境也不錯。
2004-07-07 18 浏览
又貴,又唔好食, 又唔覺意咁收多你錢,<br /><br />差!!!!!!!!!!!!!!!
又貴,又唔好食, 又唔覺意咁收多你錢,<br />
<br />
差!!!!!!!!!!!!!!!
2004-06-21 8 浏览
再一次到泉章居食飯,今次是父親節正日,一早就訂了枱,以為去到又有排等,訂了7:30分一去到等了不到十分鍾就有枱了,情形比母親節好了很多。可是也是只有套餐食,叫了一個十二人餐,全枱食飽還要打包。味道也很好吃,最好食都重係隻霸王雞,味香且滑真好食,不過平日D套餐就更加之底食。招呼也是不錯的,需然昨天是很忙,也有人幫我們換碟。可以再去食。
2004-06-20 15 浏览
今次是第一次去新址泉章居食飯還是父親前所以很多人同時只得套餐當我們叫菜後很快就出菜還是舊鋪一樣快而準但味道都不錯而且碟頭都不少我們還有菜剩而打包回家但包完又忘記取回大致上食品都不錯而且地方很開揚同時聽到朋友講常常看到明星及高官希望下次看到劉仔就好!
2004-06-19 26 浏览
父親節前夕去吃晚飯,事先已訂了位,去到才知道只有父親節套餐和小量(真的是小量,而且價錢不便宜那些)供應,此其一”差”!侍應服務態度囂張,此其二”差”!食物質素真的不敢恭維,兩味套餐內的小菜除了班片和花姿片有分別外,配菜均是蜜糖豆和西芹.味道有不好,有細碟,連雞也沒以前好吃,此乃三”差”!
2004-06-13 10 浏览
上二個星期去了旺角的分店,好多人,等了很久才有位,重以為好好食, 點知上菜的速度, 同快餐店無分別, 好明顯係一早整好, 隻雞係好大隻, 但鞋到抽筋, 梅菜扣肉又硬到飛起, 重有牛骨髓唔入味和有"腥"味, 總之D味道重差過快餐店
2004-05-23 23 浏览
我第一次去泉章居等到火滾本來唔想再去但又歡喜食雞所以都要再去因為很有雞味所以再打電話定位但他們說只定六點半前之檯而七點後就不定先到先得所以我們七點幾就去等檯都算很快不像以前那么亂只等幾個字就有位一坐下來雞一定不能少今次我們點了梅菜蒸桂魚蒸得非常好很滑同時點了一個新湯就是豬肚湯味道也不錯現在很少喝到了還有他們炒通菜更是好嘢因為炒出來青綠非常而且脆嫩但付乳就少d扣肉更是難得好味同時現在新泉章居環境一流招呼セ很好所以一試
2004-05-23 18 浏览
我想問有無得訂位?? 如果無得訂, 如果成十幾人食, 要等幾耐先有位?
2004-05-15 12 浏览
知道呢度新開冇耐,又正值母親節,實好多人;所以一早已經打電話o黎訂o左位,仲要食第一輪6:00pm,以免訂第二輪要呆等~訂位果陣問果接線生當晚可否散叫;接線生當時係答我冇問題o既。母親節當日,未夠6點已經去到;一去到大門,場面非常震撼~小小o既大門位置已經企o左起碼三、四十人。因為有訂位,我地亦準時獲安排入座。看見檯上只得母親節套餐,便問侍應拿散叫菜牌~誰知侍應回答當晚只供應母親節套餐,我地聽見之後即時有種被騙o既感覺。最後我地亦只好叫個$398母親節4人套餐,有鹽焗雞半隻,帶子花枝片,竹笙海皇羹,雲腿芥菜;仲有梅菜扣肉或粟米石斑塊~屋企人怕肥,棄扣肉揀石斑塊,略嫌美中不足;套餐之外仲加多一客$50炸大腸。當晚上菜速度之快簡直驚人~由落單起計,至所有送菜放晒嚮檯面,須時絕對少於5分鐘。正因為咁,都幾肯定送菜係預先煮好,溫度亦和暖,完全冇獲氣可言。味道方面,海皇羹、花枝片、芥菜同石斑塊因為處於半涼半熱狀態下,都幾難覺得好食;尤其石斑塊,炸粉太硬,斑塊冇味,好差啊!若果揀梅菜扣肉應該會好味D。彈o左咁耐,其實都唔係冇好o野~個鹽焗雞就真係好正!就算嚮和暖o既狀態,肉質鮮嫩有雞味,明顯唔係用
彈o左咁耐,其實都唔係冇好o野~個鹽焗雞就真係好正!就算嚮和暖o既狀態,肉質鮮嫩有雞味,明顯唔係用雪雞,沙薑亦好香,好味啊!炸大腸衰在唔係即炸,但居然仲幾脆,okay啦。可惜呢個套餐o既甜品唔係客家茶果,只係紅豆沙~若果唔係定必又一驚喜。
Service真係唔錯,D阿伯阿嬸侍應可能經過訓練,比嚮旺角舊店果陣有禮貌,又密密幫我地添茶。埋單唔算貴,連白飯下欄茶芥加一都係$540,抵食o丫。不過當晚可能因為母親節關係失準,或者遲D再o黎多次,睇睇食物水準會否有所改善啦。
2004-05-12 6 浏览
我靚靚最歡喜就是食,因為本小姐喜歡食,所以一有新食店開, 我一定去試, 最近得知奶路臣街開了一間新食肆, 而且非常爆滿,常常都要等位,所以本小姐都要去試一試, 我先打電話去定檯, 但它們只定六點之定檯而六點後就不定, 所以我為有定六時半,本小姐都末試過那么早食飯,又看一看它有幾好食;當我們一去到當時都是六點半左右但己有七成客都幾利害好了;我點了幾個菜:一焗雞,它說是招牌菜,所以非點不可, 二點了扣肉再末蝦醬, 通菜牛,例湯,京都骨,還有雞腳一碟,先來雞,塞住我班女人個口, 它的雞腳非常好入味,因為它先將雞拍扁,所以好味非常,再到只雞都唔錯,雞胸都似我那么滑, 好味而通菜牛通菜炒得非常之綠, 而且脆口,牛肉又有那些食粉味嫩滑好味, 至於扣肉更加不可不試,那個白頭老細有少少似劉松仁說他們一天差不多買百多個, 所以大家去到一定要試扣肉雞同雞,但本小姐在此提一提大家一系定一系就要早去,因為本小姐九點幾走還有人在等平時炸。
2004-05-11 18 浏览
泉章居終於都開番我和一些朋友到泉章居新址食飯一去到嚇了一大跳門口差不多三四十人在等位非常多人終於等到位立刻叫菜因為我叫雞皇所以一定叫雞當我們的雞一上檯大家都一起而上只雞都所餘無幾不過只雞非常嫩滑比舊鋪好好多而且比香港銅鑼灣好味得多而且其它小菜都比香港泉章居好味而且地方比香港舒服服務比香港好香港的服務非常之差不知是不是老伙記唔怕炒所以對客非常不禮貌所以我只會去九龍泉章居唔去香港泉章居