2007-07-30 11 浏览
星期六晚與朋友到此吃飯,點了以上套餐,共一湯七菜一麪一甜品,湯及菜均有兩項或以上的選擇,水準不俗,只有客家炆釀豆腐較差,其他如鹽焗雞,梅菜扣肉,清蒸青衣斑及飯後的客家茶果很好吃,價錢亦相宜.如不想等位又不介意晚一點吃飯,八點半後到來便較穏妥.

如不想等位又不介意晚一點吃飯,八點半後到來便較穏妥.
2007-07-03 15 浏览
2007年7月2日星期日。泉章居。搬了以後才第一次來。今天叫的是四人套餐,另外加了一個炸大腸。1.例湯(煲老黃瓜):不愛喝中湯的我,也喝了兩三碗。算是可以了吧?(還是太鋨了吧?哈哈,不要太苛刻)2.鹽焗雞半隻:另一半說好吃。我覺得可以。3.梅菜扣肉:還是這個招牌菜受我們歡迎。4.瑤柱枝竹生菜:OK。油了點。5.咕嚕蝦球:不行啦。蝦不好吃,炸漿難吃。6.炸大腸:是脆皮的,但太乾了。四個人吃也吃不完。
2007年7月2日星期日。泉章居。搬了以後才第一次來。
今天叫的是四人套餐,另外加了一個炸大腸。

2.鹽焗雞半隻:另一半說好吃。我覺得可以。
3.梅菜扣肉:還是這個招牌菜受我們歡迎。
4.瑤柱枝竹生菜:OK。油了點。
5.咕嚕蝦球:不行啦。蝦不好吃,炸漿難吃。
6.炸大腸:是脆皮的,但太乾了。四個人吃也吃不完。
2007-06-27 16 浏览
6月26日一行8人去了吃飯,上午Book晚上九時的,接線生話九時後不用book,直接來便可,有人8時半到達,都等了半個鐘,九時後到的人仍看到有很多人等位,跟舊時稻香不遑多讓.我們叫了一個六人套餐,另加炸鮮奶,瑤柱蛋白炒飯,冬瓜盅很大個,霸王雞,京都骨都可以,清蒸龍其實是一條細小且不滑的左口魚,炒西芹蝦仁花枝片,只有兩隻蝦,炸大腸及炸鮮奶都很老火,大腸太乾身,鮮奶太甜,鮮味不夠,瑤柱蛋白炒飯較油,同美心冇得揮.雖然多人,侍應都有留意幫我們沖水,不過到十時多一點,見我們吃得七七八八,就很落力收碗,因為他們是收十時半的,這也難怪,比我都想快做哂收工啦!其實都唔算平,是次消費700元,每人都要80幾90元.並不是網友所說那麼平,唔通旺角真的沒有其他更好的選擇?
我們叫了一個六人套餐,另加炸鮮奶,瑤柱蛋白炒飯,
2007-06-25 21 浏览
星期五到旺角泉章居食飯,食物還可以,其中有道蒜茸蜜汁骨很特別,骨雖然沒蒜茸味,但師夫的炸蒜很香和蜜糖一起很甲,還有一個生炒雞絲飯有很多蛋絲,很香,還帶有生抽鮮味,師很有心做的送菜還有相相嘻嘻。可以一吃
2007-06-21 93 浏览
原本想打電話去訂位,卻被該名女接線生的惡劣態度嚇壞。聲稱不能在7時至8時這個時段訂位,已經不合理,最後還說"你都係到時拿飛等吧"。作為一間食肆的前線接待顧客服務員,對於想光顧的顧客如此敷衍了事,實在令人對該店的服務水平難以信服。
2007-06-15 14 浏览
第二次同一大班人o黎泉章居食。價錢的確幾吸引。每個人食到飽飽,都唔駛100蚊。但係佢隻霸王雞,食左兩次,都覺得佢好咸下。雖然隻雞真係幾大隻。西檸芝麻蝦同埋個炸鮮奶都造得幾好味。唔錯唔錯!
第二次同一大班人o黎泉章居食。

價錢的確幾吸引。
每個人食到飽飽,都唔駛100蚊。

但係佢隻霸王雞,食左兩次,都覺得佢好咸下。
雖然隻雞真係幾大隻。

西檸芝麻蝦同埋個炸鮮奶都造得幾好味。
唔錯唔錯!
2007-05-24 17 浏览
去旺角泉章居食晚飯,雖然是平日,但都爆滿,訂位時,說明只有6點、7點和8點,不可以7點半,咁串?到後亦要半數人到才可以入座,咁算啦!反正佢都真係唔算好貴,而質素比起一般酒家仔確實感覺佢用料係新鮮同認真。一行9人,叫了6人餐,包湯、雞一隻或魚兩條,及小菜4款,我地再加小菜,位位$79,價錢合理。
2007-05-05 6 浏览
在旺角行街買野行到脚仔軟,於是又想到泉章居食雞,星期五八點幾知道一定要等位,好彩兩位吳係等好耐,等了20分鐘就有了,例牌菜鹽焗雞,都幾滑吳錯,扣肉又吃了兩個白飯,味道真有水準.最後是金銀蛋時菜,也可以啦,不須半句鐘就醫飽兩個肚,可以繼續行街街去.這裏真是快靚正.可以吃到有水準的食物及很快可以完成.這就是泉章居的文化之一.
2007-04-23 20 浏览
從來都未試過只是打電話去訂位, 已經對這間所謂"老店" 討厭原先好地地諗住打去訂位, 訂一圍晚餐, 點知對答如下:我- 我的話支- 支客我: 唔該想訂星期六晚一圍, 想問有無咩菜單可以訂定支: 我地呢度無全包家wor, 全部散叫我: 咁我地想問幾錢可以包房?支: 無家wor, 無得包家wor. (態度好似要你求佢一樣) 我: 咁幾多人先可以?支: 無家, 黎到我地安排. 有房, 但無得包. 訂幾點? 六定八? 六點要八點前交枱我: (已經嬲嬲地, 但由於生日0個個想黎, 無計) 訂八點呀.支: 早少少黎wor, 黎到仲要等家, 要拿ticket.我: (終於忍唔住) 訂左仲要拿ticket 等, 叫咩訂位呀.支: 係呀, 要等家, 好多人家. 點樣. 當日十二點會有人打黎確定, 如果無人聽我地當棄權我: ..........(仲有咩好講)好食既酒樓大把, 一間咁唔休做既酒店, 咁既服務態度, 再好食都無用. 你話我黑心都好, 佢遲早"關門大吉"唔識得留住客人個心, 就算好食到暈, 去到只會一肚氣唔想又俾錢又受氣的話, 千萬唔好幫襯. 正奸商!

原先好地地諗住打去訂位, 訂一圍晚餐, 點知對答如下:
我- 我的話
支- 支客

我: 唔該想訂星期六晚一圍, 想問有無咩菜單可以訂定
支: 我地呢度無全包家wor, 全部散叫
我: 咁我地想問幾錢可以包房?
我: 咁幾多人先可以?
支: 早少少黎wor, 黎到仲要等家, 要拿ticket.
我: ..........(仲有咩好講)

你話我黑心都好, 佢遲早"關門大吉"
唔識得留住客人個心, 就算好食到暈, 去到只會一肚氣

唔想又俾錢又受氣的話, 千萬唔好幫襯. 正奸商!
2007-04-17 10 浏览
前日星期一去旺角泉章居食飯,感覺唔同,食物水準好,食物不但好食,還很有美感,進步了真的跟時代走,不怪可以生意那麼好,以前一說泉章居,人人只會說平,但不覺好食,今天泉章居真的好食了,味道沒以前那麼咸,剛剛好,以前覺得很咸,可能廚師不同了,因我聽朋友說,現在出品不同了,比以前進步。好野,我還拍照片給各位食家看,嘻嘻,不過忙了菜名,還有魷魚西芹蝦,很好。
2007-04-13 14 浏览
今天4月12日,天氣很好,約了朋友吃飯,想了很久,我們到了旺角買衣服順道到泉章居吃飯,因近來朋友說泉章居很像近來出品很像好了,還吃到一個生炒牛飯是很有鮮味,很像用了生抽炒,飯中還有一條條蛋絲,很有心思,很用心炒,只可惜不是時時有,他說要看運氣,下午他才吃完,才介紹我們,去到叫了套餐,還有魚翅,所有食物也很滿意,又其是翅,味道剛好,夠味,但那些料很像有少許腥味,可能用料太多,嘻嘻﹒﹒滿意,又其那些小菜,直得一吃再吃,又其花枝蝦,低食,回家還可順道去女人街散步哈哈。
2007-04-11 12 浏览
4月7日星期一我們多人吃了一個套餐,還已為很貴,但四人吃飽只需2百多元,又有海滲,又有花枝蝦仁,味道不錯,招牌菜不算好,但花枝蝦仁,海滲,還有古怪蜜糖骨還可
2007-04-07 8 浏览
從小就跟老爹去食金牌雞現在都常光顧只是比舊時難等位但為雞的味道能不等好彩不是等了太久就有位當然要叫雞嘩真是愧為金牌鹽焗雞入口滑一滑無得頂還有一樣要食就是油浸笋壳真是脆口肉滑好味通菜果然是老飯店的名牌
沉晚係老公家姐生日,老公一家人本來都好喜歡黎呢間野食飯,但經過沉晚呢餐飯後,佢地已經決定左以後都唔黎食啦~事原係沉日晏就老公家姐打黎訂位,但訂位都話黎到都係要等,咁諗住不如直接黎到先飛啦~黎到又話只能夠食個半鐘,本來都唔係咁想囉~大佬~個半鐘係酒樓食餐飯會唔會趕左少少呀!!不過已經黎到,就是旦啦!我地就由六點半開始食,咁佢地意思即係叫我地八點前走啦!上菜都好快下,我諗都係想我地快d食完快d走果隻!但呢度個西裝部長真係唔掂喎!!之前黎過一、兩次都係坐樓上,記得職員服務係冇問題架!但今次坐地下果層個部長就真係服務態度好差下!我地問佢有冇可樂,佢話有,跟住問有冇黑色果隻(即係Zero Suger),但佢唔知真聽唔到定假聽唔到,冇理到我地第二個問題就走左去雪櫃拎罐原味可樂畀我地,黎到咪又問左佢幾句,諗下是旦先要左罐原味囉~都拎到黎咯!跟住我個位欠左個筷子托,咁又係呢個部長行過咪問佢拎囉,當時佢拎住一碟仔野行過準備行去回收碗碟車度,佢係聽到我問佢,因為佢都有望住我,但就唔出聲直行直過囉~以為佢聽唔到啦~放低左隻碟先又行番轉頭問我要乜喎~咁你之前好應下我先啦!感覺好冇禮貌囉!!再之後食食下飯,由於
沉晚係老公家姐生日,
老公一家人本來都好喜歡黎呢間野食飯,
但經過沉晚呢餐飯後,
佢地已經決定左以後都唔黎食啦~

事原係沉日晏就老公家姐打黎訂位,
但訂位都話黎到都係要等,
咁諗住不如直接黎到先飛啦~
黎到又話只能夠食個半鐘,
本來都唔係咁想囉~
大佬~
個半鐘係酒樓食餐飯會唔會趕左少少呀!!
不過已經黎到,
就是旦啦!
我地就由六點半開始食,
咁佢地意思即係叫我地八點前走啦!

上菜都好快下,
我諗都係想我地快d食完快d走果隻!
但呢度個西裝部長真係唔掂喎!!
之前黎過一、兩次都係坐樓上,
記得職員服務係冇問題架!
但今次坐地下果層個部長就真係服務態度好差下!

我地問佢有冇可樂,
佢話有,
跟住問有冇黑色果隻(即係Zero Suger),
但佢唔知真聽唔到定假聽唔到,
冇理到我地第二個問題就走左去雪櫃拎罐原味可樂畀我地,
黎到咪又問左佢幾句,
諗下是旦先要左罐原味囉~
都拎到黎咯!

跟住我個位欠左個筷子托,
咁又係呢個部長行過咪問佢拎囉,
當時佢拎住一碟仔野行過準備行去回收碗碟車度,
佢係聽到我問佢,
因為佢都有望住我,
但就唔出聲直行直過囉~
以為佢聽唔到啦~
放低左隻碟先又行番轉頭問我要乜喎~
咁你之前好應下我先啦!
感覺好冇禮貌囉!!

再之後食食下飯,
由於我既後面就係牆邊,
果度放左d椅子係度,
佢要拉幾張椅子出黎,
但係就拉一張撞到我一下,
仲要完全冇講過唔好意思之類既說話囉!!

而我老公個袋就放左係牆邊d椅上面,
跟住冇耐又見到個女職員唔出聲咁將老公個袋拎起,
放左張bb椅上去再求其掉返老公個袋落bb椅上面,
嘩!!
咁都得??!
同我地講聲唔怕死呀!

最過份既係,
到七點九左右,
部長就已經走埋黎吹我地快d埋單,
d語氣好似趕我地走咁囉!
但當時我地都已經剛剛食完準備叫埋單,
跟住我地幾個望一望佢,
佢先再話唔好意思出面有客等緊喎~

咁我地見仲有少少,
諗住唔好浪費一人一啖食埋佢,
再過多十分鐘,
部長又走埋黎吹我地,
點呀?!
咁大支野既話咁以後我地唔黎食飯咪唔會阻住你地交檯囉!

但後來我地出到去發現其實都唔係好多人等位咋喎!
不過最後個部長都畀我地鬧左幾句,
仲叫埋樓上另一個經理落黎講,
我都好同意老公向個經理投折果句:
「我地今晚好似去左大排檔食飯咁囉!」

其實d食物都幾好架~
但咁既服務態度,
真係以後都唔想幫襯囉!!
2007-04-06 11 浏览
有一次不快的經驗,自此便不再來這店.預早打電話想卜枱食飯,接綫的小姐聽見是四人便拒絕,要自己來等候.於是便六點多去到.到柜枱小姐處取籌.見是20號,便大喜.隨即上樓,把籌給待應預備入座.誰料竟無人理會,問了數人,卒之有人要我們回樓下等.原來20號竟有100張籌在前,知客小姐又不屑告知,待應又同樣態度.視人客如向她們乞討.就算食物如何美味,這氣也難下,於是拂袖而去.見有食友在食評中時常責難這店的鹽焗雞水準不穩定,這其實是難免的.因為廣東人對食雞的學問很深,要皮脆,肉滑,汁液要豊,味道要鮮,火候要剛好;試問大量製作的店如何應付?這店的生意不憂做至此(要趕客),怎會有好東西給你吃?
有一次不快的經驗,自此便不再來這店.