2011-01-04 15 浏览
個日同男友去中上環行街,行下想食LUNCH,見到沾仔記,咪行去望下,見到佢價錢都好抵,但本身對食雲吞麵不太興趣,但男友一見有鯪魚球就話一定要試下,咁咪行入去試下囉,我哋兩個人叫左兩碗三拼麵,好快就有得食,嘩,嚟到,見到果粒鯪魚球好大粒,仲有兩粒雲吞,同好多鮮牛肉,先食個雲吞,裡面都好足料,有幾舊蝦同少少豬肉,之後食牛肉,都好滑,吾錯,最後係吾捨得食的鯪魚球,好彈口,冇骨,好味,個麵都好爽口,平時好怕食全蛋麵,怕有陣味,依個完全冇。。依度D服務都吾錯,好有禮貌,我見人哋只係叫個淨麵,佢哋都好有禮貌咁去招呼客人。但唯一吾係咁周到就係吾會有茶奉上,一係叫汽水,一係叫豆漿,依樣就吾係咁好。。。但整體嚟講,真係吾錯。
,之後食牛肉,都好滑,吾錯
,最後係吾捨得食的鯪魚球,好彈口,冇骨,好味
2010-12-27
2010-11-24 18 浏览
(凌魚球+鮮牛肉+鮮蝦雲吞)上次去完長洲~之後就同朋友去中環醫肚~~~之前試過上環x記ge 牛腩~唔知係味期望過高~試完之後都係覺得都唔係出面講得甘好食姐~行行下就見到呢間~~環境一睇就知係老鋪~好中國式~而且環境好clean~!!!鋪面唔大~大概5~6張檯~~我地一坐低~一見到個menu~wa~價錢幾平a~!!!20幾30幾蚊就有一碗3拼麵~~~係中環真係好少有~而且仲係室內仲要有冷氣~!!!!!!我同朋友都叫左3拼麵(凌魚球+鮮牛肉+鮮蝦雲吞)d凌魚球大大粒~好彈牙~!!鮮牛肉易咬~!!鮮蝦雲吞同麵都好爽口~!好味道!!!我地仲叫左一蝶油菜~~gd~!好新鮮!!!!]呢個係我係中環ge新發現~!!正!不過佢地ge辣椒油真係好辣~加少少都好辣~唔食得辣ge人就唔好加la~

(凌魚球+鮮牛肉+鮮蝦雲吞)

上次去完長洲~
之後就同朋友去中環醫肚~~~
鋪面唔大~大概5~6張檯~~
我地一坐低~一見到個menu~wa~
價錢幾平a~!!!20幾30幾蚊就有一碗3拼麵~~~
係中環真係好少有~而且仲係室內仲要有冷氣~!!!!!!

我同朋友都叫左3拼麵(凌魚球+鮮牛肉+鮮蝦雲吞)
好味道!!!
我地仲叫左一蝶油菜~~gd~!好新鮮!!!!]
呢個係我係中環ge新發現~!!正!
不過佢地ge辣椒油真係好辣~加少少都好辣~
唔食得辣ge人就唔好加la~
  • 3拼麵(凌魚球+鮮牛肉+鮮蝦雲吞)
2010-10-18 15 浏览
見咁多人介紹就去左試叫左雲吞面同油菜雲吞面其實只係一般啦, 個湯汁好油讚既只係雲吞真係好大粒, 有二隻鮮虾個面只係一般, 唔覺咁特別油菜就更加唔覺得咁特別只係ok啦不過勝在佢夠平囉, 係中環區食個lunch只係幾廿蚊可以試既但個人覺得唔值得專登去試因為出便好多店舖都食到呢種質素
見咁多人介紹就去左試
叫左雲吞面同油菜

雲吞面其實只係一般啦, 個湯汁好油
讚既只係雲吞真係好大粒, 有二隻鮮虾
個面只係一般, 唔覺咁特別

油菜就更加唔覺得咁特別
只係ok啦

不過勝在佢夠平囉, 係中環區食個lunch只係幾廿蚊
可以試既
但個人覺得唔值得專登去試
因為出便好多店舖都食到呢種質素
2010-10-10
2010-10-17 5 浏览
I have to say in terms of original and authentic wonton, the "mak ung kee" opposite would be the actual wonton place that you go to. But guess what? I'm just an OL in Central who can't afford a $42 small bowl of wonton noodles so here I am at Tsim Chai Kee! They only have three choices: beef balls, fish balls and wontons. Their portion's huge given the price. Only $17 for wonton noodles. Basically I think everything here is great except the noodles and broth. Great service (hilarious receptioni

Only $17 for wonton noodles. Basically I think everything here is great except the noodles and broth. Great service (hilarious receptionist lady), comfortable enough environment, big portion and delicious wontons, but the noodles are just simply inedible without anything to go with it. The broth's also not flavourful, so basically after finishing the wontons I can't really bring myself to finish the noodles

The vegetables are of decent portion, especially only for $10 in Central. Basically a great quick lunch spot!
外卖自取
2010-10-14 10 浏览
我想中環區應該無第二間可以抵食過佢。每次黎都係食雲吞麵+豆漿,有時加埋菜的話,真係要捧住個肚走!我至愛佢大大粒雲吞有咬感,其他細細粒細細碗但價錢雙倍既,我反而唔係好識欣賞。次次食菜都係叫都通菜,皆因個腐乳汁好好味
2010-10-04
午餐
2010-10-10 98 浏览
男朋友接放學,本來去食勝香園,點知身水身汗行到上去,先知今日公眾假期冇開呀....行番落o黎,好啦,食沾仔記,反正我都未食過入面坐滿人,但都唔駛點等位,因為客流都去得快男朋友要牛肉雲吞雙拼麵,我就要雲吞麵,再加腐乳通菜和 2 支豆漿雲吞大大粒,我個碗有 3 大粒每粒雲吞有 2 隻大蝦,很爽口湯也不算味精重,不錯呀!中環區來說真係抵食!

行番落o黎,好啦,食沾仔記,反正我都未食過

入面坐滿人,但都唔駛點等位,因為客流都去得快

雲吞大大粒,我個碗有 3 大粒
每粒雲吞有 2 隻大蝦,很爽口
湯也不算味精重,不錯呀!

中環區來說真係抵食!
雲吞牛肉相拼麵
雲吞麵
雲吞大特寫
2010-10-01
雲吞牛肉相拼麵
雲吞麵
雲吞大特寫
2010-10-03 28 浏览
太肚餓... 唔記得左影相~ 間店好細,, 好多人坐滿哂! 我地起外面排左一陣隊就有位喇~ 好在仲早姐...唔洗等咁耐!我地2人叫左生牛肉麵、三寶麵、腐乳通菜、2枝豆漿生牛肉麵D 牛肉好嫩,, 唔會咬唔郁~ 又多~ 只係17元~!!!正!三寶麵有牛肉、雲吞同鯪魚肉,, 雲吞入面粒蝦好大粒, 鯪魚肉大大件咁又爽口, 一拎上台成碗麵係好滿的~好抵食呀!!! 25元而已!腐乳通菜好細心, 因為佢用好細隻的碟裝住, 但上台前都已經將菜剪好細細條方便客人夾同撈'云' D腐乳腐乳唔會落得太多, 本身味道亦不是太咸, 加埋灼熟的通菜,, 本人覺得味道剛剛好2枝豆漿要左凍的, 比起外面的豆漿較滑身, 好好飲! 不過開樽時要小心! 因為佢地係自己樽裝的關係~個樽本身比較軟身, 開時一不留意就會(因太滿了) 溢出到自己身上喇!真係未試過起中環可以食到又平又大份又好味的麵! 抵讚!見到對面2 個客食完走左, 個阿姐走來執台, 佢係循例都會抹哂D餐牌呀, 豉油樽呀咁, 間店都叫做細心啦, BUT 佢每次抹完一樣野就會好大力咁FING 條毛巾放落台... 一陣FING 番D污糟野比我地咁點算? 好在冇姐...

我地2人叫左生牛肉麵、三寶麵、腐乳通菜、2枝豆漿

生牛肉麵

三寶麵

2枝豆漿

真係未試過起中環可以食到又平又大份又好味的麵! 抵讚!

見到對面2 個客食完走左, 個阿姐走來執台, 佢係循例都會抹哂D餐牌呀, 豉油樽呀咁, 間店都叫做細心啦, BUT 佢每次抹完一樣野就會好大力咁FING 條毛巾放落台... 一陣FING 番D污糟野比我地咁點算? 好在冇姐... 其實D 阿姐做野都幾求其, 好粗魯!
2010-10-02
2010-09-18 8 浏览
搵左好耐都搵唔到九記,亦唔知道仲有幾耐先搵到,於是只好先到沾仔記兩個人點了一碗至尊三寶面和一支豆漿填下肚。三寶,雲吞、鯪魚球、牛肉是也。大大一碗放得滿滿的,雲吞、鯪魚球都比乒乓球還有大只!鮮蝦很新鮮很彈牙,幾好食,但是我認為雲吞就應該是小巧精緻的,放入口中“雪”一聲, 和乒乓球一樣大的雲吞在我的心裡唔係完美的雲吞。雲吞我還是喜歡最傳統的味道!坐在我們後面的是一枱年輕的日本MM,她們人人一碗雲吞面,看起來十分喜愛,還問WAITER通菜怎麼說,WAITER熱情好客的重複著“通菜~通菜……”。好多外國人黎食啊~

2010-09-10 15 浏览
這天到中環開工, 找了這家吃午餐. 只叫一碗雲吞麵$17, 一碟油菜$10 (是日只賣剩通菜). 雲吞麵兩樣都好快上,連五分鐘也不用。先講通菜,按了我的要求走油和分開的腐乳也做到。通菜被切成一條條小段,吃起來完全不messy,而且顏色翠綠,燙得不過老,脆身的。腐乳不是辣的,不死鹹,雖稍嫌缺少豆香,但not a big deal。雲吞麵賣箱挺吸引,因三粒雲吞皆有一個拇指大,而麵幼而有光澤,非一般麵檔啞色的麵。每只雲吞有約三隻蝦,爽身有鮮味,豬肉也算新鮮,不錯。湯也算清,但少了點海味的味道。而最備受我期待的麵竟然鹼水味過重(我認為鹼水該有但要適中),浸在湯裏五分鐘後湯也變得像鹼水。不想加醋吃,所以最後吃剩少半碗就不想在吃。Overall我覺得還是ok,若真要再來吃,我會轉吃河粉。

Overall我覺得還是ok,若真要再來吃,我會轉吃河粉。
2010-09-08
  • 通菜
2010-08-30 12 浏览
Visiting central weekly after work for class. I love to come here for food coz this little noodle shop providing us delicious noodle at rather cheap price.Last time i even met my friend with her family who spent a day in ocean park. My friend told me she had visited this shop daily when she was in nursing school many years ago! I'm so happy that i'm not the only one who appreciate their food quality! The food i like the most us wanton noodle. Yet the size us rather small to my big stomach, i ord

The food i like the most us wanton noodle. Yet the size us rather small to my big stomach, i ordered wonton with 河粉. It tasted good as expected. The wanton is big & the taste of shrimp inside was so fresh! My friend's family ordered wanton, fish ball and beef noodle, i can see how her sons like the food so much!

When you plan to have a quick lunch by yourself, here is the best choice!
2010-08-25
  • 雲吞面
2010-08-27 9 浏览
自從在中環上班以後,因有不少情況是要一個人午餐,這裡快捷方便又不用等位(一個人的話),於是便成了我「孤獨午餐」的首選。配料只有三款,雲吞牛肉鯪魚球,因經常幫襯,我一般是不會額外花錢叫雙拼或三拼,反正明天再吃就是了,十七元一大碗,不夠加十元要碟油菜,在中環算是非常抵食了,最少比對面的 「麥X」化算得多。質素方面也是無用置疑的,個人覺得除牛肉比較平凡外,(只是平凡, 不是不好)雲吞和鯪魚球也是頗出色的。雲吞大大粒(我就是喜歡非傳統大大粒的)有大大隻的蝦在裡面,蝦和豬肉比例平均,皮又夠薄夠滑,實不愧為招牌貨。鯪魚球一碗只有兩粒,比大大粒的雲吞更大粒,爽滑彃牙有魚味而且沒有碎骨,可說是吃過的其中一間最出色的。麵質夠爽有咬口, 也沒梘水味,河粉亦夠爽滑不易碎,該都是較好的貨色。這裡的價錢,這樣的質素,加上在這樣的位置,還不是中環之最?
自從在中環上班以後,
因有不少情況是要一個人午餐,
這裡快捷方便又不用等位(一個人的話),
於是便成了我「孤獨午餐」的首選。

配料只有三款,
雲吞牛肉鯪魚球,
因經常幫襯,
我一般是不會額外花錢叫雙拼或三拼,
反正明天再吃就是了,
十七元一大碗,
不夠加十元要碟油菜,
在中環算是非常抵食了,
最少比對面的 「麥X」化算得多。

質素方面也是無用置疑的,
個人覺得除牛肉比較平凡外,(只是平凡, 不是不好)
雲吞和鯪魚球也是頗出色的。

雲吞大大粒(我就是喜歡非傳統大大粒的)
有大大隻的蝦在裡面,
蝦和豬肉比例平均,
皮又夠薄夠滑,
實不愧為招牌貨。

鯪魚球一碗只有兩粒,
比大大粒的雲吞更大粒,
爽滑彃牙有魚味而且沒有碎骨,
可說是吃過的其中一間最出色的。

麵質夠爽有咬口, 也沒梘水味,
河粉亦夠爽滑不易碎,
該都是較好的貨色。

這裡的價錢,
這樣的質素,
加上在這樣的位置,
還不是中環之最?

2010-08-25
2010-08-26 171 浏览
由細到大...都唔鐘意食放湯既生麵..覺得唔好食..好"'鞋"...比起米線...米粉...河粉..如果有得我簡我都唔會食生麵.....自從上星期去完中環既沾仔記..可以講話改變左我對生麵既睇法...天口熱...唔知食咩..我同我老友途經中環聽聞沾仔記好出名...價錢係中環黎講真係唔貴..比起其他地區黎講.......可以話平民化既價錢..入到去都差唔多坐滿人..成間鋪唔大..所以基本上都無位比你放自己既袋...我地就分別叫左..鯪魚球麵 - 鯪魚球有我半隻手掌咁大(有2大舊)...咬落去唔腥之餘..重好實好彈牙..好食推介腐乳通菜 - 比起我係銅鑼灣食既油菜大得多...好足份量....起碼唔會10蚊得幾條先...同雲吞麵 - 雲吞入邊既蝦好爽...有3大粒....以上既麵底可以改變我對生麵既睇法..好爽....加埋醋簡直一絕 !!!!!! 值食之如重要食到好飽..都係每人25蚊.....已經好值得讚喇 !!!!

我地就分別叫左..

同雲吞麵 - 雲吞入邊既蝦好爽...有3大粒....

都係每人25蚊.....已經好值得讚喇 !!!!
鯪魚球麵
2010-08-21
鯪魚球麵
2010-07-28 12 浏览
只是十七元就可以食到米芝蓮面蝦的雲吞ok 鮮雲吞內有成3只蝦d 蝦都是好大只魚肉也是不錯的選擇仲有香香的果皮味各種的餸都是比較大只是食一個面都ok 飽d 面只是一分中就做好~~
只是十七元就可以食到米芝蓮面

蝦的雲吞ok 鮮
雲吞內有成3只蝦
d 蝦都是好大只

魚肉也是不錯的選擇
仲有香香的果皮味

各種的餸都是比較大
只是食一個面都ok 飽

d 面只是一分中就做好~~
2010-07-27
2010-07-19 10 浏览
在很rush的時間下要吃一個很rush的lunch本來想js, 但因為想食得飽少少, 所以去左沾仔記!要了1個3寶麵, 有牛肉、鯪魚球、雲吞+ 1碟腐乳通菜麵底爽, 湯底鮮甜, 飲得出唔係味精湯至於o的(食送)…牛肉好淋, 好鮮, 所以應該冇用梳打粉梳過, 讚!!!雲吞大粒, 不是正中一口一啖, 但勝在用料新鮮和彈牙, 好!鯪魚球, 好大舊(至少有半個拳頭大)…但係唔好食…食左2啖放棄左3寶麵25蚊好大碗, 好足料, 好飽, 飽到我食唔晒!加埋碟菜真係上晒心口…
在很rush的時間下要吃一個很rush的lunch
本來想js, 但因為想食得飽少少, 所以去左沾仔記!

要了1個3寶麵, 有牛肉、鯪魚球、雲吞+ 1碟腐乳通菜
麵底爽, 湯底鮮甜, 飲得出唔係味精湯
至於o的(食送)…
牛肉好淋, 好鮮, 所以應該冇用梳打粉梳過, 讚!!!

3寶麵25蚊好大碗, 好足料, 好飽, 飽到我食唔晒!
加埋碟菜真係上晒心口…

2010-07-07 21 浏览
雲吞麵 - 一大陣鹼水味, 湯底又唔得, 仲好似有D燶味, 雲吞淡而無味, 不鮮不鹹豆漿 - 普通, 一D都唔香豆味同行朋友亦有以上同感唯一值得讚0既係位於中環開鋪, 但價錢非常便宜!

豆漿 - 普通, 一D都唔香豆味

同行朋友亦有以上同感
唯一值得讚0既係位於中環開鋪, 但價錢非常便宜!