2019-05-04 30 浏览
網上見到又有一間台灣過江龍來左香港,身為珍珠奶茶控既我就來朝聖下.店內有好多打卡位牆上有好多可愛既牛牛公仔,彩虹櫈,呃like一流.有張L型長枱,行街行得攰,去坐低飲杯野休息下都唔錯.我地叫左沐白黑糖波霸鮮奶,草莓鮮奶,大甲芋頭鮮奶沐白黑糖波霸鮮奶,黑糖珍珠係新鮮炒,暖笠笠,大粒得來又好煙韌,仲有濃濃黑糖味,鮮奶好濃郁香滑,甜度適中,超好飲.大甲芋頭鮮奶,店員溫馨提示要搖勻先飲,芋頭味好濃,份量超級多,奶同芋頭蓉既比例做得好好,每啖都吸到芋頭蓉,朋友一試愛上,芋頭控一定要試.草莓鮮奶,白色同粉色既配搭,好少女系,新鮮既草莓,酸酸甜甜咁,配合鮮奶,好creamy,好好味,打卡之選.

店內有好多打卡位
牆上有好多可愛既牛牛公仔,彩虹櫈,呃like一流.

有張L型長枱,行街行得攰,去坐低飲杯野休息下都唔錯.

我地叫左沐白黑糖波霸鮮奶,草莓鮮奶,大甲芋頭鮮奶

2019-04-30
2019-05-04 28 浏览
放假同好姊妹嚟尖沙咀行街,行到攰攰地經過沐白小農,見到有我哋都好鍾意嘅芋頭鮮奶,仲要有位置可以坐,決定入嚟飲杯嘢休息一陣😊沐白黑糖波霸鮮奶($30): 勁多珍珠,飲到尾都仲有好多珍珠喺度😁大甲芋頭鮮奶($30): 芋頭蓉裏面有好多粒粒嘅芋頭碎,咬落好香,好足料👍🏻同鮮奶好夾,我哋兩個都一致認為呢杯係必飲嘅😍草莓鮮奶($35): 叫咗小甜少冰,飲落好似士多啤梨乳酪,有一粒粒嘅士多啤梨果肉喺入面,酸酸甜甜好好飲❤坐位好舒服,仲好貼心咁放左叉電線俾人客叉電👍🏻

坐位好舒服,仲好貼心咁放左叉電線俾人客叉電👍🏻
2019-04-28
2019-05-03 56 浏览
近年台式飲品大熱,新店如雨後春筍,開個不停,甚至連過江龍亦一間接一間在港插旗,引來不少人排隊朝聖。早幾天來尖沙咀逛街兼吃晚飯,回程時路經寶勒巷,發現這裡開咗間「沐白小農」。翻查過網上資料,原來這間茶飲店是台灣過江龍,主打百分百純天然無添加嘅飲品,店舖早前已經進駐咗元朗及荃灣,而尖沙咀就係第 3 間分店,既然碰巧遇上,就一於試下。店舖比一般台式茶飲店寬敞,入面設有吧檯位,買完飲品之後,仲可以坐低慢慢飲。細看四周,店內裝潢以淺木色為主調,白磚牆身搭配拼版的撞色色彩,在文青的風格中更顯活潑。既然一場嚟到,當然要試下店裡嘅幾款大熱飲品,而今次我哋就揀咗大甲芋頭鮮奶、翡翠檸檬同備受熱棒的黑糖波霸鮮奶。先講下呢款黑糖波霸鮮奶 ($30),黑糖波霸選用鮮奶而非人工奶精,同時亦不會加水溝淡味道。剛拿到手時,發現底層的波霸珍珠還是溫熱的。店員建議我哋喺飲用前先將杯身左右搖勻,好讓鮮奶與黑糖波霸珍珠充分融合。啜一口,味道果然不俗,甜度很適當,符合現代人健康的概念,而且每粒珍珠都滲出濃郁的黑糖香味,吃起來既煙韌又彈牙,咬感十足。另外呢款翡翠檸檬 ($26) 味道亦不俗,喝起來帶點綠茶香氣,加上入面嘅鮮榨檸檬
另外呢款翡翠檸檬 ($26) 味道亦不俗,喝起來帶點綠茶香氣,加上入面嘅鮮榨檸檬汁,入口酸酸甜甜,清涼又解渴,非常醒胃,用來消暑一流!
至於呢杯大甲芋頭鮮奶 ($30)  用料亦絕不欺埸。據說成品係選用了台灣大甲產地的芋頭,芋頭熬煮後打成泥,沒有加水,所以芋泥非常濃郁,既綿密而又保留著芋頭的顆粒,再混合明治牛奶沖製。飲用前記得要將鮮奶與芋泥攪拌,每一口都能嚐到芋頭嘅濃香同新鮮牛奶嘅味道,香芋迷千祈唔好錯過!
2019-05-02
$30 (宵夜)
2019-05-03 42 浏览
最近好多朋友都有試沐白小農,最近俾我發現原來尖沙咀有新分店,咁我梗係即刻去買番杯飲啦有別於一般珍珠奶茶店,呢間入面仲有位可以俾你坐喺度慢慢嘆嫁最貼心嘅係佢哋仲會有埋插頭同充電線比你充電,就算坐足一日都唔洗驚飲品款式好多,但係唔同朋友你都可以揀自己鍾意既嘢飲我就叫咗杯沐白黑糖波霸鮮奶,奶味濃郁而且唔會太甜,珍珠亦都好新鮮好煙韌不過記得搖暈杯野先好飲呀朋友就叫左大甲芋頭鮮奶,芋頭味好重,而且入面仲會有粒粒芋頭肉,有得飲又有得咬,口感層次豐富最後一位朋友就叫咗蜂蜜檸檬,飲落酸酸甜甜好解渴,夏天飲就最岩啦

有別於一般珍珠奶茶店,呢間入面仲有位可以俾你坐喺度慢慢嘆嫁

飲品款式好多,但係唔同朋友你都可以揀自己鍾意既嘢飲

不過記得搖暈杯野先好飲呀

2019-05-03 24 浏览
話說作為一個新人返迎公司做錯既事特別多所以唯有平時請下佢地飲返野補返條數,多多包容一下啦~~路經寶勒巷附近,發現開左間新既店---沐白小農。起FACEBOOK得知,原來呢間沐白小農標榜純天然無添加。咁就不如試一試啦~~見到佢個招牌都幾吸引下裡面設計得幾小朋友下,好開心的樣子見到佢都係新店開幕無耐,有10杯外賣自取有9折優惠咁岩曬一大班公司同事ORDER一齊飲我就叫左佢地招牌多人揀既三種黑糖波霸鮮奶、大甲芋頭鮮奶、珍珠紅茶拿鐵黑糖波霸鮮奶真係行去尖沙咀都有成好幾間店舖主打但點解要起度飲,主要係想試下佢地純天然無添加個味道果然個奶味係重好多,黑糖珍珠的也較有咬口同埋岩岩煮好的珍珠特別好食~~~呢個台灣過江龍也主打大甲芋頭鮮奶當然就要買返一杯試下軟軟綿綿既大甲芋頭蓉超香超甜~~份量仲不少每一啖都有似食沙冰既感覺最後就係珍珠紅茶拿鐵本身好似只係紅茶拿鐵,但店員就同我講加珍珠會好飲好多~~所以又加埋一份上面一層濃濃的紅茶拿鐵,底下就是奶為主,見到個分層超特別,好靚~~~要搖晃一下先可以融合到咁多種味~~

話說作為一個新人返迎公司做錯既事特別多
所以唯有平時請下佢地飲返野補返條數,多多包容一下啦~~
路經寶勒巷附近,發現開左間新既店---沐白小農。

起FACEBOOK得知,原來呢間沐白小農標榜純天然無添加。
咁就不如試一試啦~~見到佢個招牌都幾吸引下

裡面設計得幾小朋友下,好開心的樣子

見到佢都係新店開幕無耐,有10杯外賣自取有9折優惠
咁岩曬一大班公司同事ORDER一齊飲

我就叫左佢地招牌多人揀既三種
黑糖波霸鮮奶、大甲芋頭鮮奶、珍珠紅茶拿鐵

黑糖波霸鮮奶
真係行去尖沙咀都有成好幾間店舖主打
但點解要起度飲,主要係想試下佢地純天然無添加個味道
果然個奶味係重好多,黑糖珍珠的也較有咬口
同埋岩岩煮好的珍珠特別好食~~~
呢個台灣過江龍也主打大甲芋頭鮮奶
當然就要買返一杯試下
軟軟綿綿既大甲芋頭蓉超香超甜~~份量仲不少
每一啖都有似食沙冰既感覺

最後就係珍珠紅茶拿鐵
本身好似只係紅茶拿鐵,但店員就同我講加珍珠會好飲好多~~
所以又加埋一份
要搖晃一下先可以融合到咁多種味~~
2019-04-17
下午茶
  • 黑糖波霸鮮奶
  • 珍珠紅茶拿鐵
1K
上年跟朋友遊台北,在西門町【沐白小農】嘗了一杯有驚喜的黑糖波霸奶茶後,香港終於有分店。上次在荃灣開了第二分店拾回台北時的美好回憶,剛剛在尖沙咀寶勒巷再開第三分店,身為鐵粉一定要來幫襯啦!必飲的“ 黑糖波霸奶茶”,鮮奶是用明治4.3,奶味濃厚,黑糖珍珠是慢煮了2小時,每一粒珍珠都包圍著黑糖味,珍珠熱辣辣入杯,煙韌彈牙,又唔會黏牙,水準依然一樣。另一杯冇得輸的飲品推介是“大甲芋頭鮮奶”,這杯飲無添加任何糖分,大甲芋頭來自台灣,芋泥口感綿密,不甜不膩,香滑濃郁,飲到會令人掛念的感覺。還有“檸檬益力多沙冰”都相當吸引,入口有好兒時的味道,益力多味濃郁,雖然是沙冰都不會太凍,這個也不錯。

• 黑糖波霸鮮奶
2019-05-03 98 浏览
今日趁心心仲未放完復活節假期,帶佢玩下科學館,星期三免費入場!中午就出來食飯,路經呢間沐白小農,就入去幫襯下解渴先!以為係普通賣茶店,估唔到有得入去坐,而且仲幾大添!冷氣開放,最啱天氣熱入黎嘆杯凍飲涼番吓!而且仲要提供埋叉電線比你,唔係咁貼心呀嘛!沐白小農其實來自台灣,香港不經不覺都開左幾間分店,但我未飲過,呢間尖沙咀店都係開左唔係好耐。我地今次選了黑糖波霸鮮奶、大甲芋頭鮮奶同草莓鮮奶,等左一陣就有了!落單時店員主動問我地要不要少甜,不過想試下「原裝」甜度,所以沒有要求,事後覺得三杯都甜度適中。店內都有提示教你飲之前先搖15下,然後才插飲管。草莓鮮奶好香滑,有好濃既草苺味,仲有勁多草莓肉粒。大甲芋頭鮮奶就有好香既芋頭味,飲落仲有D芋蓉,好有口感,證明真材實料!(同時搖既時候特別需要大力一點先可搖勻鮮奶同芋頭)另外黑糖波霸鮮奶首先就被佢既外表吸引,潮流興「虎紋」嘛!飲落一樣好滑,但又有珍珠比你食吓,兩種享受共同擁有!
而且仲要提供埋叉電線比你,唔係咁貼心呀嘛!

店內都有提示教你飲之前先搖15下,然後才插飲管。

草莓鮮奶好香滑,有好濃既草苺味,仲有勁多草莓肉粒。

大甲芋頭鮮奶

另外黑糖波霸鮮奶首先就被佢既外表吸引,潮流興「虎紋」嘛!
飲落一樣好滑,但又有珍珠比你食吓,兩種享受共同擁有!
黑糖波霸鮮奶
2019-04-24
沐白小農 (English name: iMilky) is a bubble tea place from Taiwan. The first time I came across this place was Tsuen Wan. Skeptical as it wasn't busy compared to the other shops surrounding them (I mean ... come on? Who can compete to Tiger Sugar?), I gave it a try and wow! Blown away. But Tsuen Wan is far and their other  branch was Yuen Long which is even farther! But walking around Tsim Sha Tsui, I discovered another branch had opened! An area I frequent much more. We stopped here for a drink!The

The space here is pretty big! There is actually places to sit!

They even have charging stations. How convenient!

Menu is in English and Chinese. There is no 10% service charge.

Last time I had the strawberry milk so decided on something different. I decided on the brown sugar bubble milk ($30).  This was creamy from the milk. The sugar had the right amount of sweetness. The boba was soft and sweet.

Boyfriend tried the taro milk ($30). He was a happy camper. There was so much taro paste! It took up half the cup! It was so thick, it was hard to mix.

While we were sitting inside drinking our drinks, my cousin walked by as she was on her work break. I waved her inside and treated her to a drink. She chose an orange green tea ($28). I gave it a try and wow...one of the best I've had in Hong Kong. The oranges were freshly squeezed as I saw the staff cutting and squeezing the oranges. There were so much, it was like drinking orange juice. But you could still taste the tea in the background. This was seriously good.

It seems that every drink I've tried thus far from this place has been excellent. Love that there aren't that many people so I don't have to wait in line so that is a super bonus. Combined with a place to sit, I'll definitely be back. It's now on my top 5 favorite bubble tea places in Hong Kong.  Probably in my top 2.
2019-05-02
2019-05-02 98 浏览
冇飲珍珠奶茶一段日子,突然懷念,行過見到有間沐白小農,堅持用優質牛奶及天然食材,例如蔗糖、桂圓醬、蜜糖,正合心意,因為我就最怕人工香精。五大類別選擇,茶好韻、沐果特調、濃醇鮮豆乳、沐場茶拿鐵(奶茶)及小農沐場鮮奶。三人行,大家一起分享:沐白黑糖波霸鮮奶 $30大甲芋頭鮮奶 $30冬瓜檸檬 $24奶質果然香滑富質感,並非脫脂奶或奶粉般稀薄,味道討好。配合黑糖的沐白黑糖波霸鮮奶,少甜的選擇,味道適中,而且是暖的,並非凍飲更合我心意;重點更是黑珍珠,天然蔗糖調味真不同,填肚但不覺膩,口感煙靭清甜。大甲芋頭鮮奶的特色在粒粒芋頭口感,想不到芋頭鮮奶這麼夾,中午飲一杯,其實可以作為午餐輕食之選。冬瓜檸檬,未到冰涼清甜,粒粒冬瓜蓉口感又真唔錯。今時今日,成份天然很重要,怪不得已經有三間分店,現在尚有優惠,若然公司有人請喝下午茶,可以考慮。

三人行,大家一起分享:
沐白黑糖波霸鮮奶,大甲芋頭鮮奶, 冬瓜檸檬

沐白黑糖波霸鮮奶 $30

大甲芋頭鮮奶 $30

冬瓜檸檬 $24

奶質果然香滑富質感,並非脫脂奶或奶粉般稀薄,味道討好。

大甲芋頭鮮奶

冬瓜檸檬,未到冰涼清甜,粒粒冬瓜蓉口感又真唔錯。
2019-04-28
2019-05-01 32 浏览
最近大熱嘅台式飲品沐白小農進著到尖沙咀, which is 我最常到的食飯地區。 見到open rice 最常推介的是黑糖鮮珍珠鮮奶, 香芋鮮奶, 原來係店員推介 因為話佢哋係用真正嘅鮮奶,並非奶粉or 奶精沖製而成, 糖係用天然嘅蔗糖並非果糖。我就揀咗佢signature同囡囡share, 姐姐點咗大甲芋頭鮮奶, 老公就要著杯蜂蜜檸檬加珍珠, 三杯都係固定甜度嘅,冇得揀, 飲前都要上下搖勻15秒。姐姐話芋頭鮮奶好味。黑糖珍珠鮮奶, 珍珠煙韌,奶味重,而且冇茶冇咖啡因,可以俾我囡飲幾啖。蜂蜜檸檬加珍珠,採用天然蜂蜜,檸檬味道特出,感覺清新健康,很解渴, 適合現在炎熱嘅天氣飲,加上煙韌珍珠,多種享受。台式飲品開到成行成市,要㨂就㨂健康一點的好,沐白是不錯選擇,而這三款雖是固糖飲品,但都唔會話死甜,正。

姐姐話芋頭鮮奶好味。

2019-04-30 42 浏览
台式飲品大行其道今日經過尖沙咀 見呢間幾多人飲 就試下啦裝修都幾cute cute 有好多牛牛另外都有d打卡位 岩晒我呢d港女價錢同一般台式飲品差唔多我地三個人 叫左黑糖珍珠鮮奶大甲芋頭鮮奶草莓鮮奶叫完野食 我地就乖乖地等開放式廚房 好乾淨店內仲有唔少坐位 仲附有差電線tim 👍🏻👍🏻等左一陣 d野飲好快到啦草莓鮮奶紅白色好靚鮮奶加士多啤梨好perfect 佢個士多啤梨係有粒粒係入邊 甜度岩岩好一路飲一路食士多啤梨 正大甲芋頭鮮奶佢有芋泥同芋頭粒 芋泥好綿 又有芋頭粒 口感多重 飲一杯都飽飽地黑糖珍珠鮮奶經典中ge經典 黑糖珍珠好入味而且好inum 同鮮奶好夾D色真係好靚
台式飲品大行其道

黑糖珍珠鮮奶
經典中ge經典 黑糖珍珠好入味而且好inum 同鮮奶好夾

D色真係好靚
2019-04-30 29 浏览
今日同朋友們諗住飲杯嘢kill time, 經過沐白,見到有位坐,就入去啦,仲見到$50/兩杯「黑糖波霸奶茶」,我同朋友叫咗「黑糖波霸」,另一朋友叫咗「翡翠檸檬」左:黑糖波霸奶茶,如果你怕甜,一定要叫佢少甜. 但我係嗜甜嘅,所以我覺得ok各位記住插飲管前要搖勻佢呀,如果唔係,飲到最後會甜到爆呀!右:翡翠檸檬,檸檬味好突出,有茶香!有位坐之餘,仲有位及線俾不同電話插電,好細心呀!如果大家去厭咗連銷式cafe kill time, 下次可以試下呢間!

各位記住插飲管前要搖勻佢呀,如果唔係,飲到最後會甜到爆呀!
右:翡翠檸檬,檸檬味好突出,有茶香!

有位坐之餘,仲有位及線俾不同電話插電,好細心呀!

2019-04-28 50 浏览
同朋友食完飯,行左一陣後,因為天氣熱既關係好想飲野,之前係ig見過有人推介沐白小農既大甲芋頭鮮奶一直好想試,因為係台灣飲過一次芋頭鮮奶後非常難忘,但無奈仲未係香港搵得番呢種味道😥之前睇ig見人介紹沐白既大甲芋頭牛奶係用台灣既大甲芋頭新鮮人手打成,所以有點期待同期望🤤大甲芋頭鮮奶 $30 (凍)用上新鮮大甲芋頭人手打成芋泥,因人手打成既原因保留左芋頭粒,每粒形狀不同,為順滑既芋泥添加口感,配上鮮奶就係一種完美既組合甜度適中,芋頭同鮮奶既比例差不多係一比一,店員亦非常貼心提醒係飲之前要搞混。同係台灣飲過既味道一樣,以後唔洗飛去台灣都可以飲到好味既芋頭牛奶了😍🥰推介指數:

大甲芋頭鮮奶 $30 (凍)

推介指數:
2019-04-28 50 浏览
之前見到咁多人宣傳已經想試下㗎喇,但係元朗同荃灣對於我依個中環打工仔黎講真係有啲遠🤭依家開到去尖沙咀,一於去個邊食個晏就食杯嘢~-大甲芋頭鮮奶 ($30) 係依間店招牌之一👑 見到廚房即場煮芋頭,放超多來自台灣嘅大甲芋頭去煮成蓉,好治癒😍 飲落啖啖都好香芋頭味,咬落仲有芋頭粒🤩 口感綿密!牛奶係用明治牛奶🥛,天然得黎奶味香濃好多👍🏽 而芋頭同牛奶嘅比例都適中。黑糖波霸鮮奶($30) 抵贊嘅係依杯嘢冇叫少甜都唔會好似出面飲到嘅咁甜,而且黑糖味都有嘅,唔會遮住鮮奶嘅味!珍珠煙韌有咬口,算係唔差~🥳布丁紅茶拿鐵($28) 略嫌過甜,有紅茶茶葉香,奶味就稍為重啲😌

2019-04-12
2019-04-27 34 浏览
之前得新界地區有嘅沐白小農依家係尖沙咀都有得飲啦🤩今次就同朋友一齊黎飲返杯🥰收銀旁邊幅牆畫左啲好得意嘅牛牛🐮再行入少少就有張高枱同啲櫈可以俾大家坐底飲,枱底仲有叉電線可以俾大家叉電話添👏🏻👏🏻👏🏻絕對可以係度hea返一陣😆.大甲芋頭鮮奶 $30 朋友係芋頭fans,所以諗都唔諗就揀左大甲芋頭鮮奶🤣芋頭份量有半杯咁多😍同埋係哂個底,而上半杯係鮮奶,所以要搖匀先好飲!佢話好好飲,所以我都飲咗幾啖。雖然甜度係固定左,但我覺得甜度剛好👍🏻而打成蓉嘅芋頭再加埋鮮奶飲落都好滑。芋頭味幾香,間中仲有少少芋頭粒咬下,所以鍾意芋頭嘅朋友應該會like😆.沐白黑糖波霸鮮奶 $30至於近期坊間好興既黑糖珍珠鮮奶,之前有段時間成日飲🤣🤣🤣而呢一杯我都好滿意!拎上手嗰陣個底係好熱,飲之前記得先搖匀。黑糖味好重,珍珠煙韌有咬口😍呢款雖然佢都係固定甜度,但好彩都唔會話太甜。
收銀旁邊幅牆畫左啲好得意嘅牛牛🐮

大甲芋頭鮮奶 $30