2019-06-20 61 浏览
#cassiegotst-誓要試哂全香港所有台式飲品店嘅我,今日黎到尖沙咀嘅沐白小農!依間台灣茶飲店一向都好出名,店鋪以以木質裝潢與白色磚牆為主,與台灣店的風格一致~🌞-佢地堅持用天然新鮮材料,選用鮮牛奶,不加奶粉、奶霜,亦不加任何一滴水,採用全天然蔗糖、黑糖(未經精鍊及漂白的原糖)。今次我試左三款,先講黑糖波霸鮮奶($30),每粒珍珠都有淡淡的黑糖味,煙韌彈牙好有咬口。重點,佢有得少冰,好過老虎堂成杯都係冰又無味。😂-另外仲有佢地嘅招牌大甲芋頭鮮奶($30),特選台灣大甲產地的芋頭泥,無加水,仲食到啖啖的芋頭粒,足料又飽肚!至於冬瓜茶配小芋圓都不錯,冬瓜茶好清新潤喉,芋圓都好好咬!💕-味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)抵食評分▶️️🌕🌕🌕🌗🌑 (3.5)回購評分▶️️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)-➡️沐白小農 (尖沙咀)📍尖沙咀寶勒巷3-7A號萬事昌廣場地下2,3,5號舖-
#cassiegotst
另外仲有佢地嘅招牌大甲芋頭鮮奶($30),
味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
抵食評分▶️️🌕🌕🌕🌗🌑 (3.5)
回購評分▶️️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
➡️沐白小農 (尖沙咀)
📍尖沙咀寶勒巷3-7A號萬事昌廣場地下2,3,5號舖
  • 黑糖波霸鮮奶
尖沙咀寶勒巷見到有間新開既台式茶飲店 呢間沐白好舒服啊有冷氣嘆之餘 仲可以坐低影相打卡 比一般分店環境更好!.芋頭芋圓鮮奶大甲芋頭真係同香港嘅芋頭冇得比😼大甲芋係香好多芋頭同牛乳嘅比例啱啱好👍🏻芋泥本身有芋頭既甜味 甜味好真 冇落額外嘅糖芋泥綿身好滑😋 同芋頭蓉撈埋 口感好豐富配明治牛乳 令到芋頭蓉更加香濃順滑🥛😳今次加埋芋圓 煙韌有咬口而且好香濃嘅芋頭味.#草莓鮮奶$35平時我唔係好鍾意飲草莓🍓嘅 呢杯都超好飲‼️上下搖匀之後 明治牛奶同天然嘅草莓🍓蓉撈埋一齊飲到好天然酸甜嘅士多啤梨味道 唔係香精藥水味超天然好好飲🥳🥳甜度適中亦都唔會過甜👍🏻👍🏻

尖沙咀寶勒巷見到有間新開既台式茶飲店 呢間沐白好舒服啊
有冷氣嘆之餘 仲可以坐低影相打卡
比一般分店環境更好!

芋頭芋圓鮮奶

飲到好天然酸甜嘅士多啤梨味道 唔係香精藥水味
超天然好好飲🥳🥳
甜度適中亦都唔會過甜👍🏻👍🏻
2019-06-13 89 浏览
香港開左好多間茶飲店就咁一條街都有4-5間,不過我就特別偏好呢間,時不時都會去飲下。沐白menu簡潔,會有唔同種類比你好清晰睇到想要咩類型野飲同行朋友都鐘意食竽頭類野食所以就叫(右到左)大甲竽頭竽圓鮮奶/小竽圓伯爵茶拿鐵同一杯甘蔗茶 個人最欣賞呢個竽頭竽圓鮮奶,雖則無得揀甜度,但竽泥好綿唔甜,竽圓地瓜圓都煲到好淋同埋食到有粒粒竽頭,有咬口。加上明治鮮奶,好fresh。甘蔗茶,好似咬緊蔗咁,但有少少甜,建議大家唔好少冰,溝溝佢。竽圓伯爵茶拿鐵,伯爵茶夠濃,好香茶味,建議大家飲既時候可以少冰,免得沖淡左杯茶。店員溫馨提示飲前要撈混裝修好靚又寬敞,仲有叉電線提供,又有打卡位,我覺得放工都可以黎飲下野呀!

沐白menu簡潔,會有唔同種類比你好清晰睇到想要咩類型野飲

店員溫馨提示飲前要撈混

2019-06-12 68 浏览
來自台灣既沐白小農係尖沙咀開張😍標榜使用天然原材料👍係正公司附近,咁岩經過就去試下#大甲芋頭鮮奶 +芋圓芋頭佔左大半杯,芋頭好粉,一搞即刻同奶結合左,入口順滑😋採用明治奶,比用奶精沖既,簡直冇得輸🤤芋圓煙煙韌韌#莓莓果茶大熱天,最岩飲酸酸甜甜既野,採用新鮮草莓blend成,飲落仲有粒粒果肉,茶味唔會過濃而苦澀,好岩夏天飲#鐵觀音烏龍鮮豆乳岩晒唔飲得奶既人😂茶同豆乳差不多一比一,而且豆乳偏甜,茶味相對淡左

#大甲芋頭鮮奶 +芋圓

#莓莓果茶

#鐵觀音烏龍鮮豆乳

2019-06-06
2019-06-10 34 浏览
之前都飲過#沐白 既#大甲芋頭鮮奶🥛覺得都唔錯架~~唔太甜,奶味頗香💓💓飲之前要上下搖勻好~芋頭蓉仲好軟綿~食唔到粒粒既口感.但好真材實料!!味道天然...💓💓今次加左#小芋圓 $36小芋圓偏淋,味覺唔突出,份量都幾多......不過令成杯飲品多左啲口感,我覺得都唔錯😆😆下次想試下加珍珠,應該會煙靭啲😛😛.📸#沐白小農地址:尖沙咀寶勒巷3-7A號萬事昌廣場地下2,3,5號舖....
之前都飲過#沐白 既#大甲芋頭鮮奶🥛
覺得都唔錯架~~
唔太甜,奶味頗香💓💓
飲之前要上下搖勻好~
芋頭蓉仲好軟綿~食唔到粒粒既口感.
但好真材實料!!味道天然...💓💓

今次加左#小芋圓 $36
小芋圓偏淋,味覺唔突出,
份量都幾多......
不過令成杯飲品多左啲口感,
我覺得都唔錯😆😆
下次想試下加珍珠,
應該會煙靭啲😛😛

📸#沐白小農
地址:尖沙咀寶勒巷3-7A號萬事昌廣場地下2,3,5號舖
2019-06-04 101 浏览
久仰沐白小農既大名🤣,呢日見到佢地係尖沙咀開左新店,咁近K終於可以一試佢地既招牌芋頭鮮奶啦🎉佢地今次仲新出左芋圓系列,完全心心眼😍芋圓同地瓜圓細細粒,幾煙韌有咬口,最好既係真係食到芋頭同地瓜既天然味道,唔錯😚但要留意,加芋圓要加$6喔。落單果時店員好細心咁問需唔需要少冰少甜,加分!👍大甲芋頭鮮奶 (M) $30淺紫色香芋蓉配搭純白鮮奶,飲之前先上下搖勻,等芋蓉同鮮奶可以混合得更好,芋頭淡淡既香甜味道,中間仲會咬到芋頭粒;牛奶入口好順滑伯爵紅茶拿鐵 (M) $24呢款伯爵紅茶拿鐵奶味比較出,之後會飲到淡淡茶甘味,點左少糖但都覺得偏甜,應該半糖會更好。草莓鮮奶 (M) $35同樣先搖勻再飲,會飲到士多啤梨既天然酸甜味道🍓,唔係香精果款藥水味🤣,中間仲會咬到啲士多啤梨籽,整體味道幾香。

大甲芋頭鮮奶 (M) $30

伯爵紅茶拿鐵 (M) $24

草莓鮮奶 (M) $35

2019-06-02 101 浏览
1️⃣大甲芋頭小芋圓鮮奶呢杯芋頭小芋圓鮮奶係沐白既招牌飲品👍🏻一飲即刻愛上!😍有好香既芋頭味,加上仲有一粒粒既芋頭係入面,好粉好有口感🤤🤤🤤仲有勁多既小芋圓係入面,味道清甜而且好煙韌😋鮮奶亦都好滑好重既奶味!正呀👍🏻👍🏻2️⃣莓莓果茶呢杯係新飲品😋好岩夏天解渴飲😍👍🏻非常清甜既草莓🍓配上淡淡清香既茶,入面仲有好多草莓粒,一邊飲一邊食,夏天之選👍🏻👍🏻😍😍😍3️⃣草莓🍓鮮奶小芋圓同樣地都係草莓🍓😍不過呢杯係配鮮奶同小芋圓!又係另一番味道🤤🤤🤤清甜既草莓同香滑既牛奶好夾👍🏻👍🏻加埋小芋圓一齊食!必飲呀😍😍😍
1️⃣大甲芋頭小芋圓鮮奶
呢杯芋頭小芋圓鮮奶係沐白既招牌飲品👍🏻
一飲即刻愛上!😍
味道清甜而且好煙韌😋
鮮奶亦都好滑好重既奶味!正呀👍🏻👍🏻
2️⃣莓莓果茶
呢杯係新飲品😋好岩夏天解渴飲😍👍🏻
非常清甜既草莓🍓配上淡淡清香既茶,
入面仲有好多草莓粒,
一邊飲一邊食,夏天之選👍🏻👍🏻😍😍😍
3️⃣草莓🍓鮮奶小芋圓
同樣地都係草莓🍓😍不過呢杯係配鮮奶同小芋圓!
又係另一番味道🤤🤤🤤清甜既草莓同香滑既牛奶好夾
👍🏻👍🏻加埋小芋圓一齊食!必飲呀😍😍😍
2019-05-31 75 浏览
上次食飽晚餐先見到,今日揹住李湜都專登空肚黎飲,順便休息下,有坐位仲有差電位🔌🥔 #大甲芋頭小芋圓鮮奶 🥔將芋頭打成芋泥,加入小芋圓同鮮奶,芋泥冇完全打滑,仲有少少咬口,加上彈彈嘅芋圓,一杯飲品,雙倍芋味,多重口感!湜澄媽從此愛上芋頭飲品🥰🥰🥰 #芋頭控必試!⚫ #黑糖波霸鮮奶 ⚫我真係好鍾意甜甜嘅珍珠,沐白小農嘅黑糖波霸,完完全全滿足到我,珍珠大粒又彈牙煙韌,而且濃郁嘅黑糖同鮮奶好襯,一啲都唔膩。🥰 🍊 #西施柚子茶 🍊非常適合夏天嘅飲品!柚子少少酸甜配上消滯茶,感覺好健康同Fresh 吖😌 呢杯攞返屋企做宵夜都仲keep到好味,走冰係明智決定!#飲咗咁多奶奶#輪到積積啦🙈

🥔 #大甲芋頭小芋圓鮮奶 🥔

⚫ #黑糖波霸鮮奶 ⚫

🍊 #西施柚子茶 🍊

#飲咗咁多奶奶
#輪到積積啦🙈
2019-05-31 70 浏览
芋泥鮮奶加芋圓=正-尋日落大雨,狼狽之如,口又渴,經過寶勒巷,見到呢間沐白台式飲品,本身都想買番杯飲,點知原來入面竟然有個bar枱,仲有好多插頭同叉電線提供比客人,咁貼心既鋪頭,當然要坐低歇下啦🤣🤣。-1️⃣草莓小芋圓鮮奶 $35 好飲指數: 8/10有士多啤梨肉幾有口感,再加上煙韌芋圓,口感豐富。草苺味清甜,鮮奶同草莓好夾。幾推薦呢款飲品👍🏻😋2️⃣大甲芋頭小芋圓鮮奶 $30 好飲指數:8.5/10我個人最愛就係芋頭鮮奶。芋頭夠綿密,飲落週不時都少少芋頭蓉咬下,飲完都唔會話好濟。而且芋頭鮮配上芋圓,十分香口,令到芋圓味都好出。反而草莓個杯芋圓味都冇咁明顯。3️⃣黑糖波霸鮮奶 $30 好飲指數:8/10呢個微熱香口既珍珠真係無得輸。我自己好中意呢個質感同味道既珍珠👍🏻👍🏻雖然鮮奶係呢方面比較清淡,但係其實我覺得好爽,唔會飲到個人好濟,而且愈飲愈上癮😳😳-👅味道: 8.3/10🍽賣相: 7/10🏰環境:7/10🙇🏻‍♂️服務: 7/10💎CP值: 8/10⚖️人均:$30↩️回頭值:90%—
芋泥鮮奶加芋圓=正

💎CP值: 8/10
⚖️人均:$30
↩️回頭值:90%
2019-05-31 35 浏览
同friends等緊個朋友放工落雨又唔想行見到沐白小農有得坐下就入去飲杯野仲意外地有得免費充電好欣賞沐白小農堅持飲得都放心D草莓鮮奶小芋圓(半糖)鮮奶入口順滑,加埋新鮮士多啤梨肉,每一啖都充滿果香,微微的酸,再加埋小芋圓,口感十足大甲芋頭鮮奶(半糖)將台灣大甲產地的芋頭打成蓉,口感綿密且滑而不膩,再配上鮮奶,更加香滑抹茶鮮奶(半糖)抹茶味香濃,因為沐白堅持用鮮奶,所以又滑又濃小芋圓系列仲有其他選擇仲有打卡區
同friends等緊個朋友放工
落雨又唔想行
見到沐白小農有得坐下
就入去飲杯野
仲意外地有得免費充電

好欣賞沐白小農堅持
飲得都放心D

草莓鮮奶小芋圓(半糖)
鮮奶入口順滑,加埋新鮮士多啤梨肉,
每一啖都充滿果香,微微的酸,再加埋小芋圓,
口感十足

大甲芋頭鮮奶(半糖)

抹茶鮮奶(半糖)
抹茶味香濃,因為沐白堅持用鮮奶,
所以又滑又濃

小芋圓系列仲有其他選擇

仲有打卡區

2019-05-31
2019-05-31 38 浏览
沐白牧場就在我公司樓下,所以都常常去飲。都有些新口味,可以一試。今日和同事一起去買,排隊的人不算特別多,很快便做好三款飲品。🥛大甲芋頭小芋圓鮮奶,$30🥛招牌菜,芋頭粉甜,充滿獨特鄉村風味。打了蓉,加了鮮奶的芋頭滑而不滯。小芋圓粒替代珍珠,口感比較軟身但健康。🍓草莓鮮奶小芋圓,$35🍓草莓肉超級飽滿! 每口都是草莓,微酸。推介。🍵抹茶鮮奶,$28🍵抹茶茶底濃厚,味香。有風味。不會飲到顆粒。
沐白牧場就在我公司樓下,所以都常常去飲。

都有些新口味,可以一試。

🥛大甲芋頭小芋圓鮮奶,$30🥛

🍓草莓鮮奶小芋圓,$35🍓
草莓肉超級飽滿! 每口都是草莓,微酸。推介。

🍵抹茶鮮奶,$28🍵
抹茶茶底濃厚,味香。有風味。不會飲到顆粒。

2019-05-29
之前有朋友介紹過呢間沐白小農,剛好今日食飽飯有時間,決定同同事去試新野。因為之前淨係得元朗店,唔太順路冇去過,終於佢地喺尖沙咀都開左分店喇,可以飲正野!我地一行三人點左三杯唔同既野飲,咁就可以大家交換黎飲試多幾款。黑糖波霸鮮奶: 入手後先把飲品搖勻,不過千萬要小心⚠️,因為底部聚集了很多熱辣辣的黑糖珍珠🔥,不要被燙到喔🤭~ 整體甜度不過不失,黑糖波霸真的煙韌彈牙,奶味濃郁,喝多了也不會膩! 而且睇相都知做到掛杯虎紋既效果,呃LIKE一流,當然味道不俗。大甲芋頭鮮奶: 加左芋圓落去,以台灣大甲產地的芋頭熬煮後打成泥,口感綿密,亦保留了香芋的顆粒,再加入了鮮奶沖製,入口香濃順滑,芋圓煙韌彈牙,鐘意香芋味既食貨一定要飲! 一飲愛上~草莓鮮奶: 草莓方面,有好多草莓果肉同果籽,飲落唔太甜,採用天然蔗糖(非果糖)用優質鮮奶(非人工奶精)杯杯都真材真料!總結黎講: 價錢算係中間,我深侶消費者的味蕾是精明的,沐白小農讓我一飲就愛上,一定會再光顧!

~ 整體甜度不過不失,黑糖波霸真的煙韌彈牙

题外话/补充资料: 店內仲要係有位坐有電叉,有最COMMON既CABLE, 貼心服務同設計! 值得欣賞~
2019-05-30
  • 黑糖波霸鮮奶
2019-05-29 50 浏览
黑糖小芋圓鮮奶:黑糖味道好香甜!新鮮鮮奶味,唔係化學咩嚟㗎!小芋圓口感好似湯圓咁,幾得意草莓小芋圓鮮奶:入面有新鮮草莓果肉,酸酸甜甜,加埋新鮮牛奶變咗草莓牛奶,幾好飲!女仔飲啱晒~情侶拍拖必飲!好甜蜜啊~唔係飲化學野飲,飲得健康啲!女朋友都開心啲!採用天然材料調製!天然蔗糖、優質鮮奶、義美豆漿、天然桂圓醬、柚子醬、黑糖薑汁、天然蜂蜜等⋯少女們唔使怕肥啦!店內有好多位坐hea下!有叉電缐!可以打陣機都唔錯!

情侶拍拖必飲!好甜蜜啊~

店內有好多位坐hea下!有叉電缐!可以打陣機都唔錯!
2019-05-29 37 浏览
之前有朋友介紹過呢間沐白🥤話佢嘅芋頭鮮奶非常之好味 好多芋頭肉但因為之前淨係得元朗店🥺所以一路未有時間去🤧🤧宜家佢地喺尖沙咀都開左分店喇🥳🥳終於有機會去試下#hanako_多謝邀請🏵️/第一時間要試杯大甲芋頭小芋圓鮮奶💲30真係好多芋頭好綿然後啲芋圓超好食!好有口感又有味道😋啲奶亦都好香好滑~~/另外仲叫左伯爵紅茶拿鐵小芋圓同埋冬瓜小芋圓因爲見到鋪頭好靚好心急入去睇所以無叫到微糖😭😭結果一飲果然係比較甜大家叫個陣要留意下喇~~/同埋呢間店行入去之後係好大😱可以好好地坐喺入面慢慢飲 傾下計 都好舒服架仲好細心有叉電位同埋叉電綫 抵讚👍👍/強烈推薦大甲芋頭小芋圓鮮奶呀!!!尖沙咀 - 沐白#Hanako_尖沙咀🌻#hanako_飲飲飲🌸
之前有朋友介紹過呢間沐白🥤
話佢嘅芋頭鮮奶非常之好味 好多芋頭肉
但因為之前淨係得元朗店🥺
所以一路未有時間去🤧🤧
宜家佢地喺尖沙咀都開左分店喇🥳🥳
終於有機會去試下#hanako_多謝邀請🏵️
第一時間要試杯大甲芋頭小芋圓鮮奶💲30
真係好多芋頭好綿
然後啲芋圓超好食!
好有口感又有味道😋
啲奶亦都好香好滑~~

另外仲叫左伯爵紅茶拿鐵小芋圓同埋冬瓜小芋圓
因爲見到鋪頭好靚好心急入去睇
所以無叫到微糖😭😭
結果一飲果然係比較甜
大家叫個陣要留意下喇~~
同埋呢間店行入去之後係好大😱
可以好好地坐喺入面慢慢飲 傾下計 都好舒服架
仲好細心有叉電位同埋叉電綫 抵讚👍👍

強烈推薦大甲芋頭小芋圓鮮奶呀!!!
尖沙咀 - 沐白
#Hanako_尖沙咀🌻
#hanako_飲飲飲🌸
2019-05-26 104 浏览
今次已經係第三次飲沐白小農喇🤗,吸引到我成日返嚟飲嘅原因,係因為佢真係好飲😋,同埋因為佢哋出咗新品,係我最愛嘅芋圓呀🤩之前飲過草莓鮮奶🥛,鍾意佢用新鮮士多啤梨🍓,覺得幾好飲,所以今次都叫咗草莓小芋圓鮮奶,味道一樣咁好味,不過多咗小芋圓,除咗有士多啤梨肉嘅口感之外,仲多咗一重煙韌芋圓嘅口感👍🏻另外兩杯都試咗之前未試過嘅口味,伯爵紅茶拿鐵小芋圓同埋冬瓜小芋圓💁🏻‍♀️伯爵拿鐵嘅earl grey味好出,而奶茶飲落嘅質感同鮮奶又好唔同,多左陣茶嘅香味☕️,又有小芋圓咬,呢個配搭唔錯👍🏻另外一款冬瓜小芋圓,係好台式風味嘅冬瓜茶,呢款好啱夏天飲,消暑啊🥶其實我呢個煙韌控真係好鍾意飲芋圓,比起珍珠我更加鍾意芋圓,因為更加好咬口🤤,所以其實任何飲品加芋圓都係冇得輸架😬

2019-05-25