2018-04-06
人蔘雞湯我本身都好鍾意飲,之前聽朋友講話西灣河有間人蔘雞湯麵不含味精,而且仲好好食,今日咁岩嚟到附近,所以黎食個lunch。小小的店子放有五張枱,開放式廚房,顧客可以睇到整個製作過程。有幾種款式可以揀,不過我都係揀返最正宗嘅人蔘雞湯。沁沁麵 $41秘製人蔘雞湯面,內有肉絲、溏心蛋、西蘭花、黑木耳,麵可以改其他,不過我照食返上海拉麵。先嚐人蔘雞湯,味道清甜可口,感覺不含味精,原來是老闆自家制。人蔘採用朝白蔘,未經加工所以不會燥熱,可以補充體力和元氣,促進新陳代謝及血液循環,令人保持青春常駐。溏心蛋帶有滷水味,流心感覺十足。餃子$13本身拉麵已經有餸,不過我另外再加左餃子,都幾好食,好足料。自家製羅漢果茶 $5店內自家製,具有清肺止咳、涼血止血、生津潤腸的功效,夠哂健康,味道甘甘甜甜。從來都冇諗過食車仔麵會係一樣健康嘅事,估唔到喺呢度食到有屋企嘅感覺,老闆仲話食完之後第日會好精神,想食得健康值得黎試一試。
有幾種款式可以揀,不過我都係揀返最正宗嘅人蔘雞湯。
沁沁麵 $41
溏心蛋帶有滷水味,流心感覺十足。
餃子$13
本身拉麵已經有餸,不過我另外再加左餃子,都幾好食,好足料。
自家製羅漢果茶 $5