2019-02-01 591 浏览
#江仔記粉麵專家 (銅鑼灣)銅鑼灣堅拿道東2號地舖-----($34)魚蛋拼墨丸河-😝成日路過燈籠街同鵝頸橋之間條馬路ge時候 都見到呢間麵店好多人排隊😝所以B仔都忍唔住黎試下 個叫左最簡單ge配搭都已經覺得好唔錯🥰魚蛋爽滑彈牙 魚味濃郁 唔係好似四海個種得個彈字 墨魚丸都係自己手打 非常有誠意 好明顯唔係出面是但買黎煮 湯底清清地 米粉非常幼細 有d似新竹米粉 雖然只係一碗雙丸粉 但係簡單得黎已經好好味-----B仔整體評價:8.5/個👍🏻B仔抵食程度:9/10個👍🏻B仔環境評分:6.5/10個👍🏻(幾逼)B仔味道評分:9/10個👍🏻B仔回頭機會:9/10個👍🏻-----
#江仔記粉麵專家 (銅鑼灣)
銅鑼灣堅拿道東2號地舖
B仔整體評價:8.5/個👍🏻
B仔抵食程度:9/10個👍🏻
B仔環境評分:6.5/10個👍🏻(幾逼)
B仔味道評分:9/10個👍🏻
B仔回頭機會:9/10個👍🏻
2019-01-21 460 浏览
成日約朋友去銅鑼灣行街後都煩惱食乜好,因為旅遊旺區周圍都迫爆自由行,如果想食好少少都一定要過百蚊一位~所以今日打算求其食d平平地魚蛋粉,聽講江仔記港式魚蛋粉麵經常坐滿人,今晚夜咗食飯 ,我地10pm 先嚟到都一樣爆棚 !!😒😒😒我地叫左牛筋面($36)同招牌鴛鴦($36), 熱辣辣送到,先講湯底,味精唔重(當然唔多唔少一定有d), 飲完唔會好口渴,牛筋炆得淋滑,好出味,面質就一般魚蛋粉鋪感覺la, 無乜特別,未去到好出色,但overall 我都滿意是次晚餐😄

2019-01-09 453 浏览
平時行過,無論咩時間都見到好多人排隊,今日行過終於有時間可以入去試吓。我只係一個人,但係都要等左10分鐘先入到去,不過最好嘅就係個阿姐會喺門口已經幫你寫定食咩,入到去即刻比啲侍應落單,所以啲食物好快就送到。今日我叫咗個雲吞牛腩河,加多個炸魚皮,仲有個腐乳通菜。啲雲吞真係好好食,因為見到佢真係自己包,裡面d料好足,唔會好多味精,啲蝦好爽口,皮亦都夠薄。炸魚皮就一般。呢度最好嘅就係食完你唔會覺得好口渴,所以下次都會再嚟幫襯
2018-12-25 421 浏览
在鹅颈桥的711附近,下午还蛮多人排队,奶茶很正,茶味浓亦不会太甜;鱼皮炸的好香脆,就算放在汤里浸泡,还是没软;点的鱼蛋粉,鱼蛋味有点淡,鱼豆腐比鱼蛋正好多,但都系一般般,河粉偏薄,汤底不会太咸
2018-11-28 612 浏览
由於工作地方好近呢間鋪頭,所以成日都嚟呢度食。佢真係會令你耐唔耐就想嚟食嘅。有一樣野你要有心理準備嘅就係佢每個時間都會好多人,而且每個時段都會有人喺門口排隊,不過好快就會入到去,因為係出面已經叫定啲食物,而入到去又會好快上到菜。今次我就寄咗個牛筋墨魚丸米粉$44加多個腐乳通菜$16。其實對一間粉麵店來講,佢真係唔算平,不過佢啲牛筋真係煲到好林,食落去好有骨膠原嘅感覺❤️而墨魚丸好彈牙,而且個湯底都好惹味。值得一提嘅係佢嘅辣椒油一定要落落去個湯到先好食。唔好期望佢會坐得好舒服,但係佢嘅食物一定會令你有驚喜。
2018-11-02 622 浏览
港式的粉面,是朋友帶我來品嘗的,他在銅鑼灣工作,極力推介這一間粉面店。原來店鋪昏了上下兩層。想不到這裡的白魚蛋也10分彈牙,座位一定不是寬敞舒服的,就是地道的粉面,這樣的店鋪才吃到最正宗的味道呢。值得一提的,是他們的辣椒油,辣味十足。
2018-10-30 570 浏览
今日lunch time時間走左去食江仔記。江仔記,有樣野不得不佩服,無論你lunch, tea, dinner 去都係禁多人。不過佢又好厲害,永遠唔洗等好耐就有得入去食。可能入得去食,大家都有個共識,就係快快趣食完走人唔好阻住人做生意。今日叫左個牛根腩雲吞河,腐乳通菜。牛根腩雲吞河($44):一個價錢,三個享受。有齊晒牛腩牛根雲吞,餸既份量亦都唔細。河粉咁多年嚟都保持到水準,好滑好吸湯。腐乳通菜($17):其實好大碟,不得不讚佢個腐乳。有人覺得佢比較鹹,不過小弟我本身比較食得鹹,所以覺得啱啱好。今時今日香港地,咩都要快,要保持水準本身已經難。重要咁多年都保持到水準,難上加難。每一次食,都會諗返起舊時細個味道。
今日lunch time時間走左去食江仔記。

今日叫左個牛根腩雲吞河,腐乳通菜。
牛根腩雲吞河

腐乳通菜

每一次食,都會諗返起舊時細個味道。
2018-10-29
牛根腩雲吞河
腐乳通菜
2018-10-28 398 浏览
江仔記,歷史悠久,長期排隊,這天剛巧路過,也看到沒有太多人,就入來一試。原來這裏也有 2/F, 樓下即使坐滿,也還是有機會有位置,我就被安排坐了 2/F。服務招呼以粉麵檔來說,絕對合格之上,有聽 order 也有重複 order, 態度甚好,我很滿意。我叫了牛根麵,麵身爽滑,牛根也冧,炆得也很入味。油菜叫了菜心,非常軟熟,絕對無渣;我最喜歡無渣的菜心,很嫩。來到這裏,當然要叫她們的招牌魚蛋粉。魚蛋及魚片是新鮮的,水準中上,粉則是中等之作,我喜歡華姐那種軟腍腍的粉,這裏的也不會差到那裏去,但未到驚艷水準。湯底也是中等,不是最鮮甜那隻,但也合格。整體建議,路過不用排隊一試無妨,要排隊則不必。

我叫了牛根麵,麵身爽滑,牛根也冧,炆得也很入味。

來到這裏,當然要叫她們的招牌魚蛋粉。

湯底也是中等,不是最鮮甜那隻,但也合格。

整體建議,路過不用排隊一試無妨,要排隊則不必。
2018-10-23
2018-10-25 418 浏览
朋友曾介紹,就把心一試。下午茶時間,3點3,人算中上。有幾位買牛丸魚蛋及魚片。見其實價錢比較貴。96蚊斤。但都多人買。我都等了十分鐘先有位。入到去叫我上2樓。地下地方比較細小。上到2樓。見有數陪工人包雲吞。地方清潔乾淨。同比較大。坐下來。原來有下午茶時間。2半至6半。但其實是加飲品7蚊。我同朋友都叫了炸片頭河。凍奶茶。食物到了。比較細碗。先飲湯。好甜清湯味。加了小小魚露及辣油。辣油辣度幾好。片頭有6舊。好有口感。好好味。成碗都很快食晒。凍奶茶不夠茶濃。可改善。但可以再試其他
片頭河
2018-10-24
片頭河
  • 炸魚片頭
2018-09-29 388 浏览
上次食江仔記都係9月中嘅事,因為星期五唔想咁早返屋企,OT完就由灣仔行咗過嚟銅鑼灣,諗起上次話要食嘅魚蛋粉,就叫咗碗同埋扣埋底(好采扣咗底唔係嘅話實食唔曬),再加1碟腐乳通菜走油。點解我咁鐘意來江仔記🤔因為覺得店員招呼好,唔會話偷懶唔做嘢,坐底就問你食咩🤔如果太多人佢哋會盡量請你調去其他位置坐,大家相就下,之後不停咁同你講唔好意思👍食嘢隨了食味道,環境,服務都係好重要,如果更好食,服務唔好就不如唔好去食🤗魚蛋粉~首先講個湯底好清甜,魚蛋好彈牙又唔係太鹹河粉好夠滑👍腐乳通菜~落咗勁多腐乳,好好味 菜又夠多同新鮮👍
),再加1碟腐乳通菜走油。

魚蛋粉~首先講個湯底好清甜,魚蛋好彈牙又唔係太鹹
河粉好夠滑👍

腐乳通菜~落咗勁多腐乳,好好味 菜又夠多同新鮮👍

2018-09-24 338 浏览
今日午飯時間經過銅鑼灣,未諗到食咩,見到江仔記門口好多人等位,心血來潮又想食返碗,於是走入去叫碗外賣雙丸米外賣。本身舖頭好細,午飯時間日日都好多人等位雙丸即係牛丸同魚蛋,本身有2粒魚蛋 3粒牛丸牛丸好正好有牛味,魚蛋都夠彈牙,加上叫外賣自動波將米粉同湯分碗上,細心有加分,米粉無俾湯浸淋,仲好有咬好,湯本身唔算濃味,應該無乜味精,加埋自家辣椒油,好好味!總括係銅鑼灣食到有平靚正既粉麵真係唔易,呢間江仔記值得翻食。

本身舖頭好細,午飯時間日日都好多人等位

雙丸即係牛丸同魚蛋,本身有2粒魚蛋 3粒牛丸

2018-09-24
5 分钟 (外卖自取)
2018-09-18 268 浏览
喺放工同埋剪髮之間抽到半個鐘食個靚晚餐,就喺頸橋底嘅江仔記叫咗碗牛筋麵同埋 腐乳通菜。因為係食麵我必然要落好多醋,但喺未落醋前當然要飲啖靚湯先啦,唔係嘅話會浪費了啖湯。真係有好多牛筋🐃,好夠冧身同入味😋😋同埋碗麵都幾大碗,仲有碟腐乳炒通菜嘅份量都唔少,幾嫩幾好味😋😋見到好多人叫魚蛋河,相信係這裏嘅招牌,等我下次都要試下🤤🤤差啲忘記講嘅係每個店員都好耐心咁招呼客人,真係好難得👍👍

見到好多人叫魚蛋河,相信係這裏嘅招牌,等我下次都要試下🤤🤤

差啲忘記講嘅係每個店員都好耐心咁招呼客人,真係好難得👍👍
2018-07-20 628 浏览
已經唔係有好多地方有魚扎食,還要好味的我食過只有兩間 第一間係香港仔謝記山窿魚蛋粉但可惜因拎靚魚缺問題而結業,而另外一間必定係江仔記莫屬,魚扎好彈牙爽口,總之就好好味啦!另外重點推介:還有炸魚皮魚皮餃,佢啲河粉都好滑
  • 魚扎
  • 魚皮餃
2018-06-24 675 浏览
由於好晏先食完午餐,而且嗰餐超級漏,所以另一半提議我哋清清地食碗粉麵。嗰陣係大概六點,但入面都係九成滿座。我試過晏晝嚟係排隊架!入面嘅伙計都唔少,而且手腳快,又唔會話出名多人幫襯就鬧人。今次我叫左四寶河,另一半食魚角魚片河。四寶係唔止四樣嘢架喎!豬肉丸、魚皮餃、墨丸、魚片、魚旦、魚札。特別想講講魚皮餃同魚札,魚皮餃個皮唔同一般食到嘅,個皮係一塊厚嘅魚肉做嘅,而且冇平日食嗰啲咁漏!魚札係我未喺第二度見過,都係魚肉做皮卷住啲長條型嘅肉、木耳同一舊嗰知係蕃茄定紅椒嘅蔬菜,食落幾特別,我見到有人外賣魚札添。另一半嘅魚角又係好好味,厚厚的,連佢怕魚鯹味都好中意食。兩碗河粉每碗30幾加9蚊有嘢飲,如果想平平地喺銅鑼灣呢頭食一餐都係唔錯嘅選擇。最好係食完唔口渴
2018-06-23
2018-06-12 641 浏览
今日翻到屋企, 因為夜晚無煮飯既關係我地只可以買外賣翻去食啦!!諗極都諗唔到食咩好, 最後屋企人話想食河粉江仔記! 價錢不貴, 扺食之餘仲要好好味!而且都好多種類可以揀我既魚蛋河粉, 本黎想食米粉!但太夜人地賣哂嚕 只可以等下次再食。不過而個都好好食, 河粉吸哂d湯汁, 再加埋d白魚蛋, 超級彈牙 認真一流!!魚片頭河粉! 一樣都係好正!屋企人都好中意食而間野!而且佢地仲有d秘制辣椒🌶️加小小落去更加香湯底都更加正啊平靚正!
諗極都諗唔到食咩好, 最後屋企人話想食河粉

江仔記! 價錢不貴, 扺食之餘仲要好好味!
而且都好多種類可以揀

我既魚蛋河粉, 本黎想食米粉!
但太夜人地賣哂嚕
只可以等下次再食。
認真一流!!

魚片頭河粉!
一樣都係好正!
屋企人都好中意食而間野!
而且佢地仲有d秘制辣椒🌶️
加小小落去更加香