2009-02-04 14 浏览
放完假第一天上班就要加班 , 可憐 ! 想叫外賣 , 一係就初 8 才開 , 一係就什麼也沒有 , 最後想起江仔記 . 打去問下有沒有外賣 (之前叫過一次) , 還是有 , 我們就不用走來走去 . 叫了 3 碗 3 寶河 , 兩碟油菜 , 一個魚皮 , 大約 $ 110 , 貴不貴就見仁見智 . 魚蛋非常彈牙又爽 , 魚皮餃又不腥 , 正 !魚皮炸得好脆 , 像薯片一樣 , 油又不會太多 , 好味 . 油菜沒有什麼特別. 湯和粉是分開放的 , 來到時時候不會太 "林" , 和在店舖吃的味道差不多 . 順帶一提 , 喜歡吃辣的朋友們 , 一定要試它們的辣椒油 , 好好味 , 又夠辣 .

放完假第一天上班就要加班 , 可憐 !

魚蛋非常彈牙又爽 , 魚皮餃又不腥 , 正 !

油菜沒有什麼特別.

2009-01-12 23 浏览
剪完頭髮後已十時多,只好去茶餐廳快食。我提議去翠華,朋友說吃粉麵的話可以來這裡,因為魚蛋粉出名。來到才知道原來是這裡,這個我常常經過的地方。我要了魚蛋粉,魚蛋好軟,口感唔錯,味道亦很重魚味,不錯,但魚蛋好細粒。河粉就真的任何一間也比它好:無味,又幼。朋友的云吞及水餃太細粒了!味道像街外十蚊碗的一般。這叫出名?還是翠華好。

還是翠華好。
2009-01-02 26 浏览
10月18日(六)服務不俗,阿姐眼明手快,招呼坐下落單上檯收碗都乾淨利落,絕不怠慢。三寶河,魚蛋彈牙,魚皮鮫一般,墨魚丸有墨魚味。河粉滑口。牛筋河,牛筋量多爽口,味道不俗。另叫淨魚蛋,有魚片及魚蛋,一樣彈牙。銅鑼灣食麵首選。
10月18日(六)

三寶河,魚蛋彈牙,魚皮鮫一般,墨魚丸有墨魚味。河粉滑口。

牛筋河,牛筋量多爽口,味道不俗。

另叫淨魚蛋,有魚片及魚蛋,一樣彈牙。

銅鑼灣食麵首選。

1K
2008-12-27 38 浏览
今日獨自一個, 冇豬豬陪;午餐唔知食乜好...咁一樓有豬豬話事, 今日自己總是唔定主意咁...行到江仔, 上次食已是大半年前, 今日決定再食多次啦.不太想食魚蛋, 叫了牛腩麵.都好快有得食.雖只21蚊, 但都有幾舊牛腩及筋.腩正, 唔多韌.加少許辣油, 好味.... 又夠淋.筋也夠味, 其實都好淋...又夠彈牙.麵少許鹼, 落點醋, ok.服務正常.見對面的姐姐食魚蛋, 真的好味, 上次食也正. 下次再食~行出門口, 剛有送貨, 勁多魚蛋, 好新鮮咁~
今日獨自一個, 冇豬豬陪;
午餐唔知食乜好...
咁一樓有豬豬話事, 今日自己總是唔定主意咁...

行到江仔, 上次食已是大半年前, 今日決定再食多次啦.

不太想食魚蛋, 叫了牛腩麵.
都好快有得食.

雖只21蚊, 但都有幾舊牛腩及筋.
腩正, 唔多韌.
加少許辣油, 好味.... 又夠淋.
筋也夠味, 其實都好淋...又夠彈牙.
麵少許鹼, 落點醋, ok.

服務正常.

見對面的姐姐食魚蛋, 真的好味, 上次食也正. 下次再食~
行出門口, 剛有送貨, 勁多魚蛋, 好新鮮咁~
腩及筋都不少
zoom 埋d,正
剛送貨, 好多魚蛋呀....
腩及筋都不少
zoom 埋d,正
2008-12-16 21 浏览
2008.12.13(六) 相約亞姨到CWB辦事,每趟都是貪方便求求其到後街果間Up Dup茶餐廳T一T,話明 Up Dup 當然想搞下革命轉地方,行動前先備課首訣“近”字,其次是快靚平喇。清一色六碗魚旦河/麵﹑炸魚皮﹑汽水(樽庄)﹔河粉呈半透明幾靚咁,魚旦唔夠實但都幾彈幾好味,魚皮略咸不過不失,廿蚊碗旦麵响CWB都算是平,難得出碗又快不用久等,樓上閣樓雖然比地舖污糟點但勝在周邊冇人氹氹轉及寧靜一點,兼且四眼哥及曲髮姐誠懇殷勤有禮,處於CWB繁華鬧市中實屬難能可貴

白滑魚旦半透明河
2008-12-16 35 浏览
銅鑼灣真的飲食處處,要吃甚麼都有,但有時要找一碗地道又有質素的魚蛋粉著實不易。這夜,弄完頭髮後,最初想和女友來個宵夜火鍋,但好像太heavy了,簡簡單單來碗魚蛋粉也好像不錯。別看不起這碗魚蛋,若單論魚蛋來說,質素真的算高水準的一群。可能很多人不知,銅鑼灣的江仔記已經是第二分店,總店在哪,就在九記牛腩樓下的九如坊一段,又是在那些冷冷清清清後巷,如經濟學的理論,這麼多年還能迄立不倒,水準一定差不了那裏。但炸魚片來說,我會認為夏銘記水準略勝一籌。更多圖片:http://blog.yam.com/ywjoseph928/article/18592528

但炸魚片來說,我會認為夏銘記水準略勝一籌。

腐乳通菜,是肚餓還是甚麼,我吃了很多,味道不錯
2008-11-11 10 浏览
星期日又約了波友做運動, 打完波某食友推介到這裡吃個麵.原來波友貪其近小巴站食完可以返屋企. 言歸正傳, 因其附近有大商場, 所以人流也多, 九時多其實也有七八成客, 很不錯了.環境一如粉麵店, 也可以的.運動後不大想吃多, 只要一碗三寶 (魚扎+ 魚片+ 魚蛋)送上來時原來碗和碟都有其店名, 幾認真的粉麵店. 麵幾爽幼滑, 魚片頗爽口, 魚片差了少許, 魚鮮味不足; 魚扎幾好, 不過香口則不及南記的春卷.汽水至油菜等七至十塊不等, 總之叫得多平得多, 我個餐既飲品就配售給另一位波友了.阿姐幾好招呼的, 卡位空位不夠索性搭張四人檯來.行過可以再去食的.
星期日又約了波友做運動, 打完波某食友推介到這裡吃個麵.
原來波友貪其近小巴站食完可以返屋企.

環境一如粉麵店, 也可以的.
運動後不大想吃多, 只要一碗三寶 (魚扎+ 魚片+ 魚蛋)
送上來時原來碗和碟都有其店名, 幾認真的粉麵店.

阿姐幾好招呼的, 卡位空位不夠索性搭張四人檯來.
行過可以再去食的.
2008-11-11 19 浏览
今晚又同朋友嚟呢度食面呀我今晚只吃淨水餃($19)五粒咋發覺味道不及劉森記~ 點算呀???可能我愛上咗劉森記既水餃吖~ ($18 有六隻仲好大隻添~)但係係銅鑼灣區來說,呢度都算好食架(大家唔好以為唔好食喎)
今晚又同朋友嚟呢度食面呀

我今晚只吃淨水餃($19)五粒咋

發覺味道不及劉森記~ 點算呀???

但係係銅鑼灣區來說,呢度都算好食架
(大家唔好以為唔好食喎
  • 水餃
第一次嚟呢處食嘢~三個朋友叫咗三碗不同款的面 (水餃, 魚旦, 墨魚丸)水餃: 好大隻 (但得三粒咋) 好好味呀 魚旦~ 五粒 ..好彈牙 ~ 炸魚片就一般者 墨丸~ 五粒... 果然係自家製既...因為有馬蹄係裏面...有口感丫 ^^下次會再嚟食過
第一次嚟呢處食嘢~
三個朋友叫咗三碗不同款的面 (水餃, 魚旦, 墨魚丸)
水餃: 好大隻 (但得三粒咋) 好好味呀
魚旦~ 五粒 ..好彈牙 ~ 炸魚片就一般者

下次會再嚟食過
  • 水餃,魚旦,墨丸
2008-10-29 9 浏览
今晚同朋友仔做完facial , 嚟咗呢度食嘢~雲吞加魚旦面$20 (三隻雲吞,三粒魚旦)水餃加墨丸面$25 (四粒墨丸,三隻水餃)油菜$11 好貴呀雲吞細細粒,裏面一隻蝦, 無乜肥肉...good ar魚旦好彈牙~ 不慚個個好讚它好好味道呀~ 下次再試其它
今晚同朋友仔做完facial , 嚟咗呢度食嘢~
雲吞加魚旦面$20 (三隻雲吞,三粒魚旦)

水餃加墨丸面$25 (四粒墨丸,三隻水餃)

油菜$11
好貴呀

雲吞細細粒,裏面一隻蝦, 無乜肥肉...good ar

魚旦好彈牙~ 不慚個個好讚它好

好味道呀~

下次再試其它
2008-10-06 16 浏览
一條冷晚餐, 由官塘游左落銅記, 是是但但食碗麵就算, 於是又游左黎呢到, 老實講第一次黎, 阿姐好快手幫我落單, 叫左 三魚河 $22 其實自己唔肯定係邊三魚, 不過唔使三分鐘後, 就知道Bingo左 本人喜歡先嘗其湯, 先呷啖湯底, 清清的好像無味精既湯, 還可以, 魚蛋超彈牙; 不腥, 可惜只有二粒, 而魚皮餃就麻麻, 可能我一向唔食呢家野, 再黎魚扎呢個無乜問, 可以都係叫個魚蛋河就算吧 , 做人又何必咁多心呢 行行下都幾口渴, 再去City Super 買野飲

三魚河 $22

行行下都幾口渴, 再去City Super 買野飲

返夜同同事唔知食咩 我建議黎呢度 又就腳又穩陣甫坐下兩人就叫了雙太河(魚蛋,墨丸) 同墨丸河前幾日食左文輝 今日返黎呢度 我真係覺得呢度既河粉係win好多甚至文輝掛名既墨丸都係唔及江仔唔通係情意結? 但我一年先食佢一兩次又至於咁誇唯一既解釋就係岩心水既野真係無得解。份量岩岩好 唔使大堆頭 只要岩我口味就可以愛情也一樣 不用每天一大堆行程去做什麼 只要簡單地說聲愛你 我已快樂。我再次光顧係因為河粉多於其他。
返夜同同事唔知食咩 我建議黎呢度 又就腳又穩陣
甫坐下兩人就叫了雙太河(魚蛋,墨丸) 同墨丸河
甚至文輝掛名既墨丸都係唔及江仔
唔通係情意結? 但我一年先食佢一兩次又至於咁誇
唯一既解釋就係岩心水既野真係無得解。
份量岩岩好 唔使大堆頭 只要岩我口味就可以

我再次光顧係因為河粉多於其他。
第二次黎食 相距上次已是半年前的事。今次單拖黎呢度食搵河粉 因為潮興又未開 咁呢間野的確係食得過的。一個人寂寞的午餐就咁展開。由於仲係十一點幾 仲有大班位可以坐下。諗都唔諗 叫阿姐整碗雙丸河(魚蛋+牛丸)呢間野既河粉真係超班 爽 整齊 更加當然唔係一pat野咁上黎。而且係通透的。對於我呢個鐘情於河粉既人黎講 我食得好開心。而丸也是很好 廢話d講句牛丸真係好香牛肉味 魚蛋又好彈牙。20蚊 我真係覺得無得彈!當然如果個湯少d味精 我會更加食得開心的因為食完好口乾。如果比較上黎 我再黎呢度係因為食河粉多於其他。同區黎講 這裡食物的價錢同味道係絕對成正比的。懶得黎係咪傳統 岩食既就可以了!!
第二次黎食 相距上次已是半年前的事。
一個人寂寞的午餐就咁展開。

由於仲係十一點幾 仲有大班位可以坐下。
諗都唔諗 叫阿姐整碗雙丸河(魚蛋+牛丸)

而且係通透的。對於我呢個鐘情於河粉既人黎講 我食得好開心。

而丸也是很好 廢話d講句牛丸真係好香牛肉味 魚蛋又好彈牙。

20蚊 我真係覺得無得彈!
當然如果個湯少d味精 我會更加食得開心的
因為食完好口乾。

如果比較上黎 我再黎呢度係因為食河粉多於其他。
同區黎講 這裡食物的價錢同味道係絕對成正比的。

懶得黎係咪傳統 岩食既就可以了!!
總係鐘意食肆掛書法
至愛河粉!
至愛河粉!
2008-07-19 12 浏览
昨晚和友人去食魚蛋粉,還記得第一次來的時候也是友人介紹的... 回想起當日,看見那個陳年兼有汚漬的招牌,而且地方環境都比較街坊...完全不抱任何期望,也因為没有期望反覺有驚喜... 昨晚再來;水準保持,魚蛋彈牙好味,細細位易入口,湯又唔會好油,河粉OK,雖然份量比較少D,但好味

2007-11-28 14 浏览
24/11(六) 11:30am一連兩天到南洋酒店旭拍替舊公司出分力,其實為的都是與一班熟識的臉孔敘敘舊,暢談一番!十一時多告別舊同事;準備下回合到上環作戰.乘丁丁前到了近鵝頸橋的江仔記果腹.造訪這店皆因友人曾極力推介此家的墨丸.言聽計從要了墨丸河$20.首評河粉,河粉薄而晶瑩,入口幼滑得很,要了扣底但仍吃不完!5粒墨丸一粒一口,味道相當鮮美,全沒粉粉的不良口感,索價$20,質素絕非一般$10粉麵店能媲美!
24/11(六) 11:30am