2017-07-17 817 浏览
店子在後街,經典的街坊店子,沙嗲牛米 $24,沙嗲汁香濃,有少少花生粒,味道偏甜,個人口味不太喜歡偏甜沙嗲,喜歡甜的人應該喜歡。 牛肉好嫩,沒有梳打粉味,而且牛肉都算足料,米粉不會過硬過軟,整體不錯。每枱必叫的炸豬扒,都算大塊同厚身,炸漿少少偏向酥炸,但又不會太厚,剛剛包著豬扒,而且不會有大量油餘下在碟,炸功一流! 豬扒很入味,好霖,肥瘦剛剛好,有肉汁,$10塊真係好抵好正!枱面有茄汁可以自己加,加左有另一番的美味!總結材料新鮮,製作用心,豬扒即叫即炸,必食!
店子在後街,經典的街坊店子,

沙嗲牛米

炸豬扒

總結
材料新鮮,製作用心,豬扒即叫即炸,必食!
2017-07-13 6548 浏览
元朗喺安寧路有間吾起眼既麵店....位置扁辟...坐位吾舒服....但仲要日日期門如市.....d人仲要山長水又遠都要專登揸車入黎食....究竟乜家火先🤔🤔🤔真係值得我為大家深入了解一下先就係尼一間屹立元朗十幾廿年既麵店....專做熟客生意味道吾錯....只是環境差d但佢有傳説中只有元朗先有既蟹皇麵仲要串到下午5:30pm已收工....夜晚想食都冇日日都爆晒人....要迫到坐門口我就叫個豬扒魚片蟹皇麵加杯熱檸水朱扒堅大塊肉質吾錯...只是炸粉多了小小不過講堅....個蟹皇麵真係既煙銀蛋牙值得一試再試
就係尼一間屹立元朗十幾廿年既麵店....專做熟客生意
肉質吾錯...只是炸粉多了小小
不過講堅....個蟹皇麵真係既煙銀蛋牙
值得一試再試
2017-07-05 736 浏览
👸🏼"叫我如何不變胖!" 🤢 姐就是愛吃🙍🏼 地膽元朗人最愛特濃沙牛麵😍西多士奶茶😂唔該!加$2轉蟹王麵🙋🏼好食過一丁麵啊🙊上星期日偽文青同朋友仔去左永順食下午茶 大滿足😄🌻==============================•沙嗲牛肉麵$26 +$2轉蟹王麵 特濃沙嗲牛肉湯汁 香濃 美味 牛肉軟腍 沙嗲汁已滲透牛肉 不會太咸 味道剛剛好的 而蟹王麵 偽文青就第一次食 麵質爽滑彈牙 即使浸住 麵都唔會變腍 能保持爽口 口感同一丁麵差不多 但我地覺得蟹王麵麵量相對較多😄•招牌豬扒雞翼麵$31 呢個價錢有一塊豬扒兩隻雞翼 已經算唔錯 而且豬扒都大塊 炸得香脆 入味!•西多士$13 一大舊牛油 糖漿 致肥之物😍 西多士內塗上生花生醬 大愛❣️ •凍奶茶 奶多茶少 香滑 但偏甜 偽文青還是喜歡喝茶味重的奶茶==============================三個90後吃貨不斷開心share美食💓💡Facebook:三個90後吃貨 3bad_foodies🚩Instagram: 3bad_foodies📍OpenRice: 3bad_foodies📬Ublog:三個90後吃貨 3b
👸🏼"叫我如何不變胖!" 🤢 姐就是愛吃🙍🏼
[元朗] 地膽元朗人最愛特濃沙牛麵😍西多士奶茶😂

三個90後吃貨不斷開心share美食💓
🚩Instagram: 3bad_foodies
📍OpenRice: 3bad_foodies
📬Ublog:三個90後吃貨 3bad_foodies
歡迎在不同的平台 繼續留意我們的推介🙆🏼🙇🏼‍♀️
大家亦可以向三個吃貨介紹美食👻我們一定會去試👅
#愛吃也愛分享 #三個90後吃貨 #3bad_foodies
#三個90後吃貨_元朗美食推介
永順食店 (元朗)
元朗安寧路2號冠煌樓地下
  • 沙嗲牛肉麵
  • 西多士
  • 招牌豬扒雞翼麵
2017-06-25 410 浏览
冒着肥死嘅危險,晨早流流食個沙嗲牛肉蟹黃面配豬扒加凍奶茶!個沙爹又真係幾好味!!濃郁嘅沙爹汁,牛肉又唔怕大嚡⋯⋯凍奶茶不過不失,難怪早上8點已經坐到出門口!$53 個早餐,最緊要美味
冒着肥死嘅危險,晨早流流食個沙嗲牛肉蟹黃面配豬扒加凍奶茶!
沙爹牛肉蟹皇麵

個沙爹又真係幾好味!

濃郁嘅沙爹汁,牛肉又唔怕大嚡⋯⋯

凍奶茶不過不失,難怪早上8點已經坐到出門口!

$53 個早餐,最緊要美味
2017-06-25
$53 (早餐)
沙爹牛肉蟹皇麵
2017-06-20 348 浏览
永順這家店是我朋友介紹我去的說這邊的奶茶跟沙嗲牛肉做的好還有蟹王麵跟出前一丁可選配所以我這個奶茶控當然也得要去試試囉奶茶我點了茶走就是不加砂糖改成加煉乳果真奶茶香濃香滑順口暫時是我在香港喝過覺得最好喝的奶茶之一沙嗲牛肉蟹王面沙嗲汁香濃惹味還帶點花生粒麵是一個一個煮的所以夠熱夠味道豬排外層脆漿裹得夠薄咬下去脆脆的又有肉汁看見旁邊桌子在吃炸雞中翼跟豬手感覺也很好吃的樣子下次來要試👍🏻我覺得好吃不等於你純屬個人意見愛分享
永順

我覺得好吃不等於你
純屬個人意見愛分享
  • 順滑奶茶
2017-06-18 339 浏览
因為傳媒效應,今天來了試這裡的蟹王麵。去到餐廳外面排長龍,而且道路夾窄,幸好等候時間不算太耐,約15分鐘已有枱,但內裡環境夾窄,不算坐得舒服😔我們一行三人,分別點了豬扒蟹王麵、沙嗲牛肉出前一丁及餐蛋蟹王麵,還有一客西多士及3杯飲品。最先來了西多士,我們吃了一口,異口同聲的大讚好味除了夠脆外,還充滿了蛋香,價錢只是$13,十分超值。豬扒麵是餐廳內機乎每枱必吃的食品,豬扒分開上,確保不會浸淋,而且細心的切件,方便品嚐,但蟹王麵份量較少,女士或小孩勉強夠,男士則會覺不夠飽。沙嗲牛肉麵的沙嗲很香花生醬味,而且牛肉份量也多,牛肉有咬口。
因為傳媒效應,今天來了試這裡的蟹王麵。

最先來了西多士,我們吃了一口,異口同聲的大讚好味
除了夠脆外,還充滿了蛋香,價錢只是$13,十分超值。
西多士

豬扒蟹王麵

沙嗲牛肉出前一丁麵
2017-06-18
西多士
豬扒蟹王麵
沙嗲牛肉出前一丁麵
2017-06-05 546 浏览
家人看了明周介紹這家店, 於是有幾次去了這裡午餐; 店內面積不大, 但蠻熱鬧, 而餐牌在廚房的頂部; 地面如果比較多人/下雨時. 會比較多黑色水漬我點了招牌豬扒雞翼麵 (加蟹皇麵底+$2)蟹皇麵是這店的特色, 因為現在已經很少見到(好像在元朗的街市有賣), 麵比較幼身, 但口感不錯, 不會過淋, 而且湯蠻清, 不會過濃, 而豬扒我食到極輕微的薑味, 應該在炸時有用到少少薑, 豬扒很厚, 炸皮很脆, 很好沙爹牛肉麵, 很多網友介紹, 果然, 沙爹夠濃, 牛肉蠻多, 都是很好的菜色飲品方面, 檸檬茶都不錯, 中尚水準, 不過好像偏甜了價錢我覺得蠻便宜, 好像多士, 一般餐廳已經10蚊以上, 這裡9蚊就有交易; 如果叫麵時有套餐可選就更好(例如38蚊招牌豬扒雞翼麵+飲品)整體而言, 我推介大家來吃一下, 感受一下舊時的風味

我點了招牌豬扒雞翼麵 (加蟹皇麵底+$2)
招牌豬扒雞翼麵(蟹皇麵)

凍檸檬茶

飲品方面, 檸檬茶都不錯, 中尚水準, 不過好像偏甜了

整體而言, 我推介大家來吃一下, 感受一下舊時的風味
2017-05-13
招牌豬扒雞翼麵(蟹皇麵)
凍檸檬茶
2017-06-04 575 浏览
想食咗好耐,今日終於食到!一個早餐$53,都可以接受。改要蟹王麵,加$2。個沙爹幾香,牛肉徧硬。湯底我覺得好好味,但對其他人來說應該徧咸。我塊炸豬扒望落去比其他人差,今天沒食神吧!凍檸茶不過不失。難怪很多人沒點飲品。沒有食神!乾咗少少!
想食咗好耐,今日終於食到!
一個早餐$53,都可以接受。

沙爹牛肉麵

我塊炸豬扒望落去比其他人差,今天沒食神吧!

凍檸茶不過不失。難怪很多人沒點飲品。
炸豬扒

沒有食神!乾咗少少!
2017-06-04
$53 (早餐)
2017-06-02 197 浏览
好多人讚好, 所以叫左碗豬扒米線, 豬扒似係酥炸, 因為佢D炸粉是酥酥的, 不是吉列/ 用蛋漿果d,幾大塊, 幾香口, 食落都JUICY, 厚薄適中。 但湯底就無咩特別, 第日可能試下佢個沙爹牛肉麵才試湯底吧。另叫左奶漿多, 多花生醬少奶, 岩我, 都幾大件。

另叫左奶漿多, 多花生醬少奶, 岩我, 都幾大件。
2017-05-06 1438 浏览
元朗豬扒 好幾間都有名 今次試下永順先店子都幾逼 同埋地下濕漉漉及多垃圾在地睇睇味道先~~豬扒餐肉蟹皇麵 豬扒酥脆不算油膩 能食出豬扒原味餐肉香 蟹皇麵爽黎個近鏡先 哎 望相都餓了另叫左豬扒腸仔蟹皇麵 腸仔亦煎得香本身想嗌雞翼 但已經賣晒了衛生狀況一般 但食物好食下次會再來試試雞翼或者牛腩麵的!
元朗豬扒 好幾間都有名 今次試下永順先

黎個近鏡先 哎 望相都餓了
另叫左豬扒腸仔蟹皇麵 腸仔亦煎得香
本身想嗌雞翼 但已經賣晒了

衛生狀況一般 但食物好食
下次會再來試試雞翼或者牛腩麵的!
2017-05-01
下午茶
2017-04-21 1568 浏览
住咗元朗區咁耐,都唔知有呢間小店⋯原來好評如潮,究竟點解呢?今次就特登帶埋女人試下地方位置唔難搵,其實就喺郵局後面。搵到之後,好嘢梗係要等下,等咗一陣已經有位!咁究竟呢度有咩特別呢?特別在麵底可以轉「蟹皇麵」!既熟悉又陌生嘅名,好多年無食蟹皇麵啦!就當回憶一下個麵故之然好食,佢個沙嗲牛麵唔講得笑,真心覺得好食!都唔知幾耐無食過一個似樣嘅沙嗲牛麵⋯豬扒同雞翼食得出係生炸,唔錯,火喉啱啱好!本身想食埋西多士,但都係留返下次再試!
住咗元朗區咁耐,都唔知有呢間小店⋯
原來好評如潮,究竟點解呢?
今次就特登帶埋女人試下

地方位置唔難搵,其實就喺郵局後面。
搵到之後,好嘢梗係要等下,等咗一陣已經有位!
咁究竟呢度有咩特別呢?
特別在麵底可以轉「蟹皇麵」!
既熟悉又陌生嘅名,好多年無食蟹皇麵啦!就當回憶一下

個麵故之然好食,佢個沙嗲牛麵唔講得笑,
真心覺得好食!都唔知幾耐無食過一個似樣嘅沙嗲牛麵⋯
沙嗲牛肉豬扒蟹皇麵
豬扒同雞翼食得出係生炸,唔錯,火喉啱啱好!
本身想食埋西多士,但都係留返下次再試!

沙嗲牛肉豬扒蟹皇麵
  • 豬扒蟹皇麵
2017-04-02 1233 浏览
多謝某雜誌介紹,星期六2點半多人都爆,叫左沙嗲牛肉蟹麵,加豬扒同凍奶茶, 個麵等左成半個鐘,太誇張。沙嗲湯底真係好濃,可惜牛肉唔係好入味都「銀」,蟹麵未食過,口感真係同丁麵唔同!可以一試。 豬扒好鬆軟,又juicy, 推介一試! 凍奶茶都好好飲!埋單成$53, 一d都唔平。
埋單成$53, 一d都唔平。
2017-03-20 1285 浏览
豬扒沙爹牛蟹王麵($38)奶醬多($9)👅聽聞呢間啲沙爹湯係1:99咁濃郁😳😳咁吸引緊係9衝去試啦😎沙爹牛麵係$26,豬扒加$10,轉食蟹王麵加$2😝沙爹湯果然超香濃!帶微甜而唔係死咸👍🏻會忍唔住係咁飲啲湯🙈見到啲湯係比出面個啲杰身😍牛肉好多塊!唔林,而係幾有咬口😉雖然牛味唔太出🤔至於豬扒外皮夠薄炸得香脆,完全唔會油淋淋👍🏻啲肉係好粉嫩既顏色😳幾林而且又醃得夠味😋😋未食過蟹王麵,所以加錢試下同出前一丁有咩唔同先😁啲蟹王麵係扁身啲,無丁麵咁淋😲又真係有咬口啲我中意食多啲喎😆😆口痕再叫埋個邪惡奶醬多😈烘埋底都係$9仲想點🙂🙂呢間係我暫時食過最正最香濃既沙爹牛麵😍😍仲要呢個價咁親民真係好難得☺️要多啲支持咁有誠意既小店🤗
豬扒沙爹牛蟹王麵($38)
奶醬多($9)
2017-03-09 1123 浏览
今天放假,又剛好約了兩位好姊妹到南生圍輕鬆半日遊,感謝兩位姊妹對我的關心及陪伴,坦白講平日是很難約到朋友同我周圍去食,去玩,剛好這兩個星期有她們陪伴,使我感到十分窩心同興奮。以前去南生圍都是踩單車去,前一晚看了天文台後,發現這兩天天氣不太穩定,可能會落雨,因此便選擇搭小巴去,誰知大家都落錯站,要在半路截的士到南生圍路附近,再行入去。沿路有陣陣涼風,但不至於寒冷。我與朋友都十分享受,大家都有傾有講,而且友人都是喜歡大自然,喜歡欣賞花草,每當看見漂亮的花兒總會拍照下來,更加要感謝造物主的供應。慨嘆南生圍已沒有以前那麼美,那麼寧靜,連大草原都失色了,相信是我最後一次到來吧。行到有點肚餓,我便與友人在元朗附近尋找美食,朋友告知我這裡有一間她常來幫襯茶餐廳,雖然店舖簡約,沒有甚麼特別,但細細一間店已差不多坐滿人,我們三人去到,剛好有位坐,餐廳出名的是招牌豬排雞翼麵(麵可選擇一丁或蟹王麵), 後者需要另加$2我左思右想後,便叫了招牌豬排蟹王麵$23等了約5-7分鐘左右,金黃色豬排便到來,老闆已細心切件了,豬排炸到香口,粉厚度剛好,肉質易咬,由於豬排味道較為淡,建議加少少茄汁沾來食,以增添味道,蟹王

我左思右想後,便叫了招牌豬排蟹王麵$23
等了約5-7分鐘左右,金黃色豬排便到來,老闆已細心切件了,豬排炸到香口,粉厚度剛好,肉質易咬,由於豬排味道較為淡,建議加少少茄汁沾來食,以增添味道,蟹王麵好爽口及幼細,非常不錯。

由於茶餐廳位於元朗工業大廈附近,如果不是住附近者,相信是不容易找到,感恩朋友帶路,所以我與友人才有機會享受到。盼望我們愛食之人多走一步,相信會發掘到更多美食。
2017-02-24 782 浏览
元朗真的有不少奇貌不揚,但暗藏好東西的秘店,今次講的便是這間茶記「永順食店」。這天經過入去食午飯,見隔離左右都叫炸豬扒,應該是這裏的招牌菜吧,即刻叫來試吓。果然推測正確,件炸豬扒真係正斗,顏色金黃且厚薄適中,香口且脆漿厚薄剛好,醃得唔會太鹹,是意想不到的美味也,難怪幾乎九成客人都叫一碟。值得一提的是這裏的即食麵加兩蚊便可轉外面不多見的「蟹王麵」,質感較軟,挺特別。而我跟同枱的人叫menu沒有列出來的雜麵,料有紅腸、魚片及雪菜等,都幾豐富。

2017-02-15
  • 炸豬扒