餐厅: 永年士多 (寶城洋樓)
资讯:

2018-03-09 2701 浏览
永年我一向很喜歡吃它的車仔麵,間中也會約埋好朋友一起去食返碗面。難得今日放假,當然要去食返轉啦 12點開門,已經排緊隊,成日去食嘅我們當然知道,早少少去就唔使等三餸麵要$36 ,我習慣加多1、2樣餸,今朝早未食早餐,所以叫多啲😎餐廳乾淨,多數都是櫈仔,卡位數目少,好彩我今日霸到😼識咗咁耐咁多次,難得依然可以保持水準!我最喜歡就是它的辣汁👍🏾👍🏾👍🏾特別是炸魚皮沾一些湯汁,好嘢味撥開少少炸魚皮,啲餸就出返晒嚟最鍾意就係同老死互相交換餸食,就可以食多幾款!特別想介紹下下面幾樣餸😋😋😋永年的豬皮是必點!咬落彈牙,唔會煮到太淋身,而且吸晒湯汁的味道!絕對推薦! !其次是蘿白,食車仔麵無理由唔食蘿白!蘿白入晒味👍🏾牛肚蚊到好淋,陳皮魚蛋唔會*粉*!流心蛋夠滑,蛋汁流出來,加少少湯汁就更完美雞翼又是例牌會點,入味但肉質不會淋晒絕對要加埋呢杯奶茶紅豆冰,勁多紅豆!出面搵唔到,飲飽食醉滿足晒😋😋😋

餐廳乾淨,多數都是櫈仔,卡位數目少,好彩我今日霸到😼

識咗咁耐咁多次,難得依然可以保持水準!
我最喜歡就是它的辣汁👍🏾👍🏾👍🏾
特別是炸魚皮沾一些湯汁,好嘢味

撥開少少炸魚皮,啲餸就出返晒嚟
最鍾意就係同老死互相交換餸食,就可以食多幾款!

特別想介紹下下面幾樣餸😋😋😋
豬皮

牛肚蘿蔔魚蛋

流心蛋

流心蛋夠滑,蛋汁流出來,加少少湯汁就更完美
雞翼

雞翼又是例牌會點,入味但肉質不會淋晒

2018-03-07
午餐
豬皮
牛肚蘿蔔魚蛋
雞翼
2018-03-04 145 浏览
自從新永年嘅服務改善咗我都去多咗,因為佢哋車仔麵係好食嘅,湯底唔錯,尤其喜歡佢既辣。而且餸既選擇又多,同朋友仔一齊嚟到永年開心share食就更加興奮。今日好豐富,食咗好多款餸呀: 時菜、雞翼,腸仔,墨丸、鳳瓜,九菜餃,豬紅, 支竹球,又人人都叫既紅豆奶茶, 再加個腐乳生菜😋。有點可惜係流心旦售罄😣大家都讚支竹球嫩滑吸味能力高,一d都唔油; 又愛鳳瓜,好似去埋茶樓咁,有傳統風味; 嘩,呢個墨丸簡直一流,一咬就有墨魚肉,仲見好几條墨魚係粒丸裏面到,好抵呀;?雞翼就必食啦!

2018-02-28 134 浏览
永年士多店內佈置新潮,條龍一樣咁長,而最緊要係店員比想像中有禮貌!店內座位多,同時亦好多人,覺得客人都好識做,食完就走,唔會坐好耐! 所以都唔算排得耐我哋叫既餸有: 豬腸、雞翼、流心旦×2、支竹球、牛栢葉、芝士腸,湯底係清湯,聽講佢個辣汁好好味,但因怕辣,所以未能品嘗! 覺得佢各樣餸都几好味,特別喜歡支竹球(好吸味,一層層好有層次感)、豬腸(又爽又重豬腸味,好懷舊feel)、雞翼(好入味,好大隻)、流心旦(旦汁慢慢流出,好香旦味)😋!一般車仔麵通常飲汽水,但呢到可以配綠茶紅豆奶茶,感覺特別。兩樣嘢mix埋既口味好唔同但好夾。綠茶味香,紅豆煮到起沙,成杯飲品唔太甜,必定要試吓,而朋友唔飲綠茶,就叫左杯都紅豆奶茶。永年士多車仔麵同飲品新潮美味,唔怪得之咁多年都人龍不絕,果然係區內名店,名不虛傳。必定再來光顧

• 紅豆奶茶冰
2018-02-27 92 浏览
之前經過幾次,每次都被長人龍嚇親而不敢排隊,今次朋友特別帶我來,原來人龍雖長,但好快散去,因為客人都食得快散得快,排隊點食物再付款,之後自行去取食物及自己搵位,其實等左一陣就有位。【車仔麵3餸一麵】$36我揀左豬紅、蘿蔔、牛肚、幼麵微辣。朋友也是一樣,但加多了牛筋。湯底味道濃郁而且好清不膩,但食完全日都口乾。豬紅值得讚下,滑溜味濃有口感,絕無異咪。反而蘿蔔唔夠入味,係幾清甜無渣。牛肚份量多煮得夠軟腍易咬,也夠入味。加左微辣剛剛好,少少刺激又帶起個湯底味。【抹茶紅豆冰】跟麵+$15,幾抵飲,大杯夠凍,抹茶味突出,有1/3杯大粒香甜紅豆,拌勻飲味道超正, 不會太甜, 兩者味道平衡。我諗奶茶紅豆冰應該都吸引。排左15分鐘就有得叫野食都幾快,價錢合理。

【車仔麵3餸一麵】$36

排左15分鐘就有得叫野食都幾快,價錢合理。
2018-02-11
2018-02-22 140 浏览
由中學已經開始食永年車仔麵, 它由一間好古老嘅舊鋪轉換到而家已經行電子化嘅新鋪, 最近仲開多咗間分店㖭。雖然裝修格局已經唔同咗,但食物依然保持水準。我今日叫咗一碗車仔麵,裏面有魚蛋,蘿蔔,豬腸, 雞翼尖, 油麵底和微辣。 魚蛋好香魚肉味, 蘿蔔好鮮甜, 夠淋身。 而豬腸一d腥味都冇, 仲好香滷水汁味。 雞翼尖一啲雪藏味都冇同夠鮮甜。 油麵煮得剛剛好,唔會太淋和太硬, 再配埋微辣真係好嘢味另外再叫咗個奶油多, 牛油厚切再加練奶同麵包烘底, 又香又脆又甜真係冇得頂!最後叫多碟菜心, 菜心唔會太油,仲好爽口,好鮮甜, 煮嘅時間剛剛好。另外再叫咗杯凍好立克, 食完真係好滿足,好飽

另外再叫咗杯凍好立克, 食完真係好滿足,好飽
2018-02-22
午餐
2018-02-16 223 浏览
今天我們放工後在元朗找晚餐吃,來到在大馬路附近的永年士多,因為很多人都說這間車仔麵很正宗很好吃而且歷史悠久,於是一心來試試這個車仔麵的味道。一去到在門口大概要排隊大約5分鐘,才機會買嘢食,店員落單時的服務態度不算好黑口黑面,入到去排隊拎食物嘅時候嘅服務態度都係差唔多。也算粗魯。但真正令人失望的卻是最關鍵的食物質素,我哋分別叫咗一碗豬紅魚皮餃糖心蛋粗麵,仲有另一碗係豬皮配生菜車仔麵但卻都差強人意。配料上豬皮豬紅魚皮餃都冇乜味道,麵食方面先講油麵,油麵嘅感覺還可以。但車仔麵嘅幼面就做得好差食落去好似鐵線,而且所謂嘅辣湯底味道都好差只有一股死辣味並無香味,完全係唔好食。小食嘅咖央多士亦都好細份,而且有偷工減料嘅感覺,食完好似食咗陣風咁。要食車仔麵,元朗其實仲有其他好嘅選擇。我唔知點解咁多人話好食,有咁多人喺網上面做推介,但係食物質素先係一間餐廳嘅靈魂,如果你將間餐廳重新包裝度想成為一款香港品牌,但係你嘅食物質素並沒有達到可以代表香港車仔麵那麼誇張,那麼請你好好檢討是什麼原因!😡
要食車仔麵,元朗其實仲有其他好嘅選擇。
2017-08-28
2018-02-12 243 浏览
每次來元朗經過都見到呢家車仔麵店好多人排隊!仲每次都大排長龍⋯裝修前係咁多人,裝修後都一樣咁多人!仲裝修到有種懷舊的香港風令到我終於都忍唔住去試一次啦!排隊,叫餐,再拿埋食物,其實都唔係好左好耐時間~一睇就覺得好咁,仲要好香~湯底味濃,仲要原來叫碗3餸都幾大碗我就叫左少辣~對我來說好夠了🤩味道岩岩好,辣辣地幾過引~麵底爽,豬紅超滑!!呢樣真係激讚,現在好少地方整豬紅整得咁好食了~(有些地方整得好嚡脷⋯)仲有流心蛋係堅流心😭😭😭😭😭😭😭😭😭真係好正丫喂⋯⋯冇得輸⋯出面食一定唔只呢個價啦⋯另外仲有雞翼同蘿蔔都好值得一提!雞翼大大隻~又夠晒入味~但唔會「淋」晒!入面仲係滑滑的,有咬口的正蘿蔔又係入味得黎,又唔會冇晒蘿蔔果種清甜~~唔好睇少呢杯菠蘿冰!我覺得值得一試!佢唔會只有糖水甜味!一定是有調過味的~會有一種特別的酸味(個人認為係加了檸檬汁🤔🤔🤔)yummy🤤🤤奶茶紅豆冰都好正,茶味濃!又夠滑,溝左紅豆之後多左陣陣的甜味!(個人建議先飲一口奶茶先再搞,咁就飲到兩種不同的感覺!正)

裝修前係咁多人,裝修後都一樣咁多人!
仲裝修到有種懷舊的香港風
令到我終於都忍唔住去試一次啦!

排隊,叫餐,再拿埋食物,其實都唔係好左好耐時間~

一睇就覺得好
咁,仲要好香~湯底味濃,仲要原來叫碗3餸都幾大碗

豬紅

流心蛋

另外仲有雞翼同蘿蔔都好值得一提!

蘿蔔

蘿蔔又係入味得黎,又唔會冇晒蘿蔔果種清甜~~

菠蘿冰

唔好睇少呢杯菠蘿冰!我覺得值得一試!

正)

豬紅
蘿蔔
菠蘿冰
2018-02-10 140 浏览
好耐冇去永年食車仔麵,因為好多年前去舊永年食嘢,由開始叫嘢食已經好驚,叫慢d都比人串,服務態度差到冇朋友! 今次見到佢新裝修咗一段時間喇,開始網上有人稱讚,所以都不妨去再食一次! 估唔到樓面嘅人應該係換曬,服務態度非常十分之好,收銀唔會畀壓力你去揀餸,而且出面張貼哂有關資料等你排隊嘅時候揀定食物, 再入到餐廳,店員小姐見到有小朋友嘅人,會主動問客人要唔要碗仔,仲幫你排隊去攞食物,讓你覺得更加享受,真心讚service改變咗好多好多!我哋叫咗1。芝士腸,流心旦,雞翼,紫菜,時菜米粉; 2。豬腸,牛栢葉,枝竹球,凰爪,流心旦,粗麵,小辣,抹茶紅豆冰;3。豬紅韭菜。 勁好味既食物係…好流心既流心旦,旦白唔老;入味同滑滑既雞翼;唔肥同爽口既豬腸;爽脆既Albert yip;入哂味既支竹球;冇可坑拒既鳳爪, 大量既紫菜;好甜好林既菜心;連韭菜都有少少甜味,可能係個湯底吧!仲有好得既抹茶紅豆冰,見枱枱都有叫,所以我都落單啦,果然好香綠茶味,宇治抹茶變成飲品,我LIKE
service改變咗好多好多!

鳳爪
鳳爪
2018-02-09 70 浏览
作為尖沙咀永年粉絲,入到元朗都要食車仔麵!例牌叫個雞翼,豬腸,枝竹球油麵微辣,湯底好似比尖沙咀較為重口味,落辣都比尖沙咀重手,但作為粉絲都一樣咁鐘意食!但食完真係要飲多啲水...
作為尖沙咀永年粉絲,入到元朗都要食車仔麵!
2018-02-02
外卖自取
一讚再讚既永年💕 服務好好個日同朋友lunch time黎永年食永年既lunch time真係好多人我地攞埋野食 都未有枱係咁細既店仔 攞住兩盤野食真係有啲煩係無助之制 突然有個永年員工係好遠見我地話'2位嘛? 坐呢度啦!'勁好 幫我地搵左個位!之後 我同我既frd享受永年既美食我叫左中辣 依照我最愛既枝竹球 蘿蔔 豬紅加多左杯凍檸茶(必叫)凍檸茶佢個茶底好香茶味又唔會澀 正!係我frd同我傾計傾到手舞足蹈既時候我個frd掃跌左杯檸茶永年既員工即刻9秒9跑黎幫我地清潔 (完全無西面)我個friend超唔好意思 因為倒哂左我最鍾意既凍檸茶佢諗住去買翻杯比我 點知永年既哥哥話你去攞過杯凍檸茶啦 補翻比你地我個下諗: 明明係我地大意 仲要補翻比我地 太好了吧!一定要寫篇食評表揚永年既服務! 哈哈
一讚再讚既永年💕 服務好好
個日同朋友lunch time黎永年食
永年既lunch time真係好多人
我地攞埋野食 都未有枱
係咁細既店仔 攞住兩盤野食真係有啲煩
係無助之制 突然有個永年員工係好遠見我地話
'2位嘛? 坐呢度啦!'
勁好 幫我地搵左個位!
之後 我同我既frd享受永年既美食
我叫左中辣 依照我最愛既枝竹球 蘿蔔 豬紅

加多左杯凍檸茶(必叫)
凍檸茶佢個茶底好香茶味又唔會澀 正!
係我frd同我傾計傾到手舞足蹈既時候
我個frd掃跌左杯檸茶
永年既員工即刻9秒9跑黎
幫我地清潔 (完全無西面)
我個friend超唔好意思
因為倒哂左我最鍾意既凍檸茶
佢諗住去買翻杯比我
點知永年既哥哥話
你去攞過杯凍檸茶啦 補翻比你地
2018-02-05 64 浏览
永年係我最鍾意食嘅車仔麵。 受歡迎程度睇係佢永遠唔會斷嘅人龍就知道!以前我不吃大腸及豬紅,但這裏的大腸及豬紅是我必叫的餸!豬紅直情要打孖上, 喜歡去濃濃嘅蒜味豬紅! 今次亦係雙份豬紅,可惜有啲可能煮嘅時間唔夠耐,唔夠入味。 豬腸軟熟煙韌好味, 另外叫了蘿蔔送了雞翼尖及魚蛋,變咗好豐富嘅車仔麵,雞翼也不錯。 紅豆冰紅豆不會軟淋淋,有咬口粒粒分明又大粒!
冒名而來食呢間老店,網上話屹立元朗五十年,又話傳o左幾多代咁。首先,從外面睇裝修就好新穎,好現代o既感覺,似乎同老鋪唔太扯得上關係……不過外面超多人排隊,咁就寫包單起碼一定好食!有樣o野要提一提,條隊係排收銀機點菜,位係自己搵的,所以記住確保有位先好排隊啊~裡面也是人頭湧湧,不過佢個turn over 都快o既,同埋好多排隊o既人都係take away,所以搵位其實唔太難。坐低o左,從裡面睇,雖然間餐廳表面好新式,又快餐店式自取運作,但仍可發現唔少陳舊o既端倪。牆身同地板都係粗獷o既水泥質感,一邊牆掛o左面白底紅字、仿手寫毛筆字體o既麵鋪招牌,另一邊直情係成塊波浪鐵皮鋪出o黎,營造上一個年代o既感覺。豬腸蘿蔔流心蛋米粉(三餸麵$35),我叫o既三款餸都係佢menu 上寫o既推介配菜。先講湯底,同出面食開o既車仔麵唔同,出面食我都興叫佢加d 腩汁提味,但佢呢個湯本身已經有個唔錯o既肉味,而且唔鹹。蘿蔔無渣,外層帶少少咖哩味,裡面好甜,講緊自然o既甜,兩者balance 好好,超鍾意!流心蛋更係無估過食個車仔麵都有得點,亦都係層次好分明,有齊蛋白、比較熟o既蛋黃,同成型中會溢出o既蛋黃。爸

豬腸蘿蔔流心蛋米粉 ($35)

流心蛋

爸爸呢個係豬腸牛筋雞翼油麵($35),佢覺得d 牛筋炆到好腍,同埋雞翼都入味。
豬腸牛筋雞翼油麵 ($35)

跟餐加$11 起可配飲品,我見佢電子menu 而家推介緊款樽仔奶茶(跟餐加$16),即係沖定雪凍唔使加冰o個隻gimmick,之前都試過,不過想試下呢度咩味,所以配o左。係唔錯o既,好滑,夠奶味,甜度亦適中。
港式樽仔奶茶 (跟餐加$16)

overall 係幾好食,同埋我覺得尤其咁多人幫襯,點解唔賣貴d?同一條街d 日本拉麵賣緊$60 幾70 蚊——呢d 咪就係老鋪o既人情味囉。
2018-01-26
豬腸蘿蔔流心蛋米粉 ($35)
流心蛋
港式樽仔奶茶 (跟餐加$16)
  • 蘿蔔
2018-02-04 64 浏览
好似幾岀名所以就去試下 但係食落就唔覺得有咩特別 同埋個人認為車仔麵係街坊野 所以覺得$35唔係太抵 尤其係對我呢啲鐘意食cheap餸嘅人😂 同埋好多人 要排隊等 入面又窄 行同坐都迫 冇野值得我再食 試過一次就夠
2018-02-01 80 浏览
食物品質 辣度仍然保持,另外 點咗碗清湯俾小朋友 魚蛋有辣味嘅 小朋友係食唔到。前線 服務 需要改善 女收銀 化都新娘咁厚嘅妝, 笑容欠奉 講嘢冇尾音 全程黑面。 希望前線員工可以改善!
希望前線員工可以改善!
2018-01-30 190 浏览
很久很久沒有寫食評了, 除了懶惰,另一原因就是沒有心情。近來發生了很多事情,幸好還有另一半明白我, 她今晚帶我去她推介的車仔麵店吃過飽,我當然奉陪到底一踏入店, 感覺好像去了台灣的麵店, 和平常去的車仔麵店很大分別,我個人很喜歡在這種環境用餐,不但氣氛和諧,而且食欲增加不少。由於我十分肚餓,我點了油麵三個餸再加底,$35+8 都是$43, 價錢都可以,我很喜歡蘿蔔,入口融化,而且入味又很甜, 另外,流心蛋不用說的, 大家試過一定必點另一半點的都是油麵三個餸, 沒有加底,豬紅都不錯,有一點想提醒大家,不吃得辣建議不要點辣, 因為小辣已經很辣, 辣到我差點著火, 食到成身汗,好刺激我們還點了菜心, $15都算公道,食車仔麵加碟油菜先為叫做識食我們今餐吃得很飽滿, 多謝另一半介紹這間車仔麵店,車仔麵來說cp值很高,無懈可擊,一定再來光顧!

2018-01-29