2018-10-18 79 浏览
今日放假男朋友渣车出深水埗买野,谂住顺便系呢区食埋晚餐先走,但深水埗好多人又逼唔想留系到。最后揾到呢间系苏屋邨附近既川味小店,感觉比较清静D、冇咁嘈杂,间餐厅系街尾都几易揾到,佢放左D凳系门口,排队的食客等既时候可以坐低休息下先。虽然餐厅唔系好大,最多坐十几人,但感觉舒服。佢个装修好靓同光猛,就算系开放式厨房都KEEP得干净、企理。打开餐牌见到好多款式,保留左传统既菜色之余又加左D创意落去,搞到我地样样都想试下,捞云吞...麻辣面...捞面...拍青瓜...九菜饼...口水鸡..仲有肠粉添!我地两个人怕叫得太多食唔晒,最后叫左一人一个面,一个小食再加多两杯饮品。由于今日想食下辣野,见到餐牌个鸡丝麻辣面再加多只窝蛋系上面好似好得意,所以就叫左($48)。男朋友就叫左鸡丝担担面($43)一开头黎左个担担面先,我仲以为系麻辣,因为红红地,点知一夹起啲面既时候闻到好香花生酱味就知唔系麻辣。 个汤底系有少少辣,唔会好杰,但麻酱味超香!同平时出面食既好唔同,一啲油腻感都冇,男朋友都一路食一路话好味!而个面煮得岩岩好,几烟un。最值得一赞系个鸡丝,非常之滑,平时出面食既鸡丝既口感好似系鸡胸肉滚熟佢落

由于今日想食下辣野,见到餐牌个
鸡丝担担面($43)
鸡丝担担面

一开头黎左个担担面先,我仲以为系麻辣,因为红红地,点知一夹起啲面既时候闻到好香花生酱味就知唔系麻辣。 个汤底系有少少辣,唔会好杰,但麻酱味超香!同平时出面食既好唔同,一啲油腻感都冇,男朋友都一路食一路话好味!而个面煮得岩岩好,几烟un。最值得一赞系个鸡丝,非常之滑,平时出面食既鸡丝既口感好似系鸡胸肉滚熟佢落啲咸味就算,但呢到既鸡丝肉好似鸡脾肉咁滑,好味

窝蛋鸡丝麻辣面

个麻辣面汤底相比担担果个就辣好多,食落又唔会话好麻,麻到冇晒味觉果种,反而好香,忍唔住要饮多几啖哈哈。同埋只窝蛋捞埋啲面一齐食更加滑溜

食面最紧要就系面底和汤底,而餐厅两样都做得不错

另外我地叫左客
香煎芝心云吞($39)
香煎芝心云吞

一共有五大旧,个云吞皮煎到金黄色,有啲芝士仲渗埋出黎,面头加左少少芝麻,咬落去好脆,好香,虽然望落好似炸咁但食落一啲都唔油,个馅有肉碎同芝士,惹味到食完一旧接一旧。

最惊喜系呢到既饮品选择都几健康,我地叫左乌梅山渣洛神花茶同金桔咸柠檬,冇谂过川菜会夹呢类饮品,川菜浓味,而呢两款饮品可以中和返味蕾
乌梅山楂洛神花茶
金桔柠檬蜜

其实我地想再叫多碟小食,又想试下啲云吞,但碗面都好大碗,食完已经好饱,唯有下次再来啦
2018-10-17
用餐时段