2018-10-08
星期四約了客人在長沙灣傾生意,傾完後已六點、七點了,於是自己一個在附找餐廳食飯。經過昌華街見到這間餐廳個名幾特別,辣同雲吞亦好啱我口味,所以入去試一試。入到去見到有三張枱也坐滿人,所以坐了近開放式廚房的枱上,有D似日本的拉麵店,可以睇到師傅煮野食,煮完即刻送上你枱面。我點了一個"擔擔麵+珍珠雲吞",餐飲點了"金橘檸檬蜜",再加一個麻醬雲吞。麻醬雲吞有七丶八粒,上面淋了芝麻醬丶蝦米乾同莞茜,雲吞涵料新鮮,係自家包的,配上麻醬好特別!😋擔擔麵大大碗,渴汁香濃唔太辣,D麵又唔會煮得太腍,原來"珍珠雲吞"係細細粒的炸雲吞,放落湯汁入面浸一陣又香又脆。👍🏻食完香濃嘅食物再飲返杯"金橘檸檬蜜"可以解除油膩,好適合宜秋冬乾燥時飲,滋潤下喉嚨。呢間小店雖然唔太大,但環境雅緻,食物質素唔錯,價錢合理,下星期約左客戶再喺長沙灣傾生意,一定再來試下其他的食物!
麻醬雲吞
擔擔麵配小雲吞