2024-05-02 9 浏览
正潮樓(銅鑼灣)正潮樓最近新開分店位於港島銅鑼灣新寧道8號中國太平大廈第一期地下B號鋪,餐廳主打廣東潮州打冷菜,餐廳裝修設計簡約高尚,餐枱用雲石製造,柔和的燈光環境感覺舒適,服務員招呼非常友善。晚市套餐厚菇炆海參$438厚菇和海參經廚師煮得好入味又淋甜,大大條的海參,啖啖肉又彈牙。萬事套餐厚菇焗鮑魚$488廚師將鮑魚煮得夠淋滑,吾會過火唔會韌,大大隻的鮑魚食樂夠嫩滑鮮甜有口感。方魚蠔仔粥4人一窩蠔仔粥,每人可分2碗,方魚食落香口,新鮮肥美的蠔仔食落鮮甜,粥底吾會太稀有口感。魚露浸花螺魚露浸花螺殼與肉廚師預先分割,食客免用手挑出花螺肉.用筷子即夾即食,食得好暢快,螺肉入口鮮甜,好快食曬,仲想encore。鹵水拼盤鹵水拼盤非常豐富有豬大腸,鹵水鵝,鵝紅和鹵水豆腐,廚師值得一讚,鹵豬大腸無臭味,非常好味。潮式炸蝦棗金黃色的蝦棗,外皮炸到脆口,餡內蝦肉保持濕潤又彈牙鮮美。汕頭煎蠔烙蠔烙食落有兒時的回憶.廚師煎得夠鬆化香脆,新鮮肥美的蠔又大大隻,食落好香脆。
正潮樓(銅鑼灣)

晚市套餐厚菇炆海參$438

萬事套餐厚菇焗鮑魚$488

方魚蠔仔粥

鹵水拼盤

潮式炸蝦棗
金黃色的蝦棗,外皮炸到脆口,餡內蝦肉保持濕潤又彈牙鮮美。

2024-05-02 33 浏览
最近新開既高級中菜館,主打潮式海鮮,亦有唔少傳統潮州菜餚,例如炸蝦棗、普寧炸豆腐😋🌟晚市特價套餐自選魚翅、海參、鮑魚或燕窩套餐,兩個人再揀三款菜式。✨厚菇焗鮑魚 $488/位 😍鮑魚香軟得黎仍然保持嚼勁,醬汁相當入味!✨厚菇炆海參 $438/位 😍海參都係炆到用匙羹已經可以輕輕切開,盡是醬汁精華。✨滷水拼盤鵝片、豬腸乾淨之餘亦好入味。✨脆皮九肚魚 😍😍有驚喜!感受到廚師嘅功力!係我人生中食過最出色嘅九肚魚!薄脆脆皮包裹住熱辣辣又滑嫩既魚肉,油香恰好,令人好回味😋 不過九肚魚就比較多幼骨,要小心食用。✨生醃海蝦 😍醬汁香口惹味,帶少少微辣,面層既辣椒碎同芫荽粒(?)大大昇華味道層次,得四隻實在唔夠喉😆

🌟晚市特價套餐
自選魚翅、海參、鮑魚或燕窩套餐,兩個人再揀三款菜式。

✨厚菇焗鮑魚 $488/位 😍
鮑魚香軟得黎仍然保持嚼勁,醬汁相當入味!

✨厚菇炆海參 $438/位 😍
海參都係炆到用匙羹已經可以輕輕切開,盡是醬汁精華。

✨滷水拼盤
鵝片、豬腸乾淨之餘亦好入味。

✨脆皮九肚魚 😍😍

✨生醃海蝦 😍
1K
2024-05-01 20 浏览
「正潮樓」本店設於灣仔謝斐道,走較大眾化路線,生意都唔錯。其近日於銅鑼灣利園旁嘅近新寧道8號開設分店,地點較隱閉,附近一帶基本無咩人流,靠嘅一定係自身名氣。銅鑼灣店走較高檔路線,除了私隱度較高,其裝潢、擺碟、服務等等也明顯比一般餐廳略高一籌。晚市套餐每位$438起,另可選數款小菜,定位算是中高價,可謂潮洲菜的Fine Dining……進門先喝免費功夫茶,每人兩杯,雖然無謂扮識,但看擺盤就帶滿滿信心。厚菇焗海蔘($438/套餐):蠔皇醬汁濃郁香甜,質感夠稠密,海蔘炆煮時間足夠,軟腍之餘,亦帶點嚼勁。厚菇焗鮑魚($488/套餐):同款醬汁,鮑魚非常鮮甜入味,亦炆至非常軟腍,但不失口感。滷水拼盤:四款食品分別為滷水鵝片、滷豬大腸、滷豆腐,以及鴨血/豬紅 (未能判斷,但幾滑身,無腥味)。滷鵝肉質幼嫩,滷汁入味;大腸爽滑,同樣惹味。潮汕豬腳凍:豬腳凍呈長方形,晶瑩剔透,像是滿滿膠原的感覺,豬腳已熬至酥爛,帶點胡椒味。方魚蠔仔粥:份量約有4-5小碗,足夠2人享用。蠔仔份量特別多,粒粒飽滿鮮甜,方魚具咸香,前菜小吃炸花生及酸菜甫我專登留到最後先拌粥食,幾夾。

2024-04-23
2024-04-29 42 浏览
正潮樓位於銅鑼灣新寧道中國太平大廈地舖主打正宗潮汕中菜正潮樓推出晚市特價套餐可以自選菜式人均大約港幣四百至六百厚菇焗鮑魚鮑魚肉質緊緻厚嫩同時口感柔軟彈滑配搭花菇菌香濃郁滷水拼盤滷水拼盤齊集鵝片以及大腸配搭豬紅同埋豆腐加上採用二十幾種材料熬煮嘅秘製滷水汁夠哂入味魚露浸花螺花甲售罄改浸花螺口感爽脆配搭魚露可以突出螺肉鮮嫩生醃海蝦海蝦肉質綿軟爽滑配搭醃料甘醇鮮甜同時清新輕盈汕頭煎蠔烙蠔肉白嫩飽滿混合紅薯粉以及雞蛋烙煎口感柔韌同時層次豐富菜脯炒粿條粿條等同河粉質感軟滑配搭菜莖口感清爽同時菜脯味道鹹甜超級惹味
正潮樓位於銅鑼灣新寧道中國太平大廈地舖主打正宗潮汕中菜

• 厚菇焗鮑魚
  • 滷水拼盤
  • 生醃海蝦
2024-04-27 43 浏览
一想到潮州食物,便會想到打冷凍海鮮等,滷水食物更是非常到家入味~厚菇焗鮑魚~鮑魚又厚又大隻,是需要用刀切來吃的,切到中間時,還有點黏刀的感覺,味道更有鮑魚鹹香;而厚菇也是非常厚,吃起來軟棉棉~滷水拼盤~潮州菜真的是必吃滷水食物,有豬大腸、滷鵝片、豆腐、豬紅及花生,當中豬大腸更是非常入味又腍軟~汕頭煎蠔烙~外層蛋邊煎得非常脆香,中間的蠔仔每隻都是相當肥美,完全沒有蠔殼,蠔仔份量非常足,很大氣~茶脯炒粿條~就是炒河粉,用上較幼身的那種,加入脆香的菜鋪及芥蘭粒,用豉油來炒香,簡單而美味~

2024-04-27 24 浏览
辛苦搵嚟志在食 間唔時都要豪一豪正潮樓裝修典雅 出品精緻 傳統潮州菜餚 環境古色古香 仲有國家級大師傅坐鎮👨🏻‍🍳乜嘢叫氣派?一坐低店長就會送上功夫茶係香醇嘅味道 如果放得耐冇飲凍咗店員仲不斷幫我哋換返熱茶 完全係貼心嘅服務厚菇焗鮑魚~鮑魚長時間炆 切開嚟睇係啡色 勁入味 用刀叉鋸鮑魚 好客易就切開 火候剛剛好 絕對冇Over-Cooked搞到好靭花菇勁厚身 菜心點埋啲鮑魚汁食就一流潮式炸蝦棗🦐外層好脆身~咬落去個口感比較實淨好似將一打蝦食咗落肚咁 好滋味係真材實料嘅感覺汕頭煎蠔烙🦪食潮州菜點可以唔點蠔餅?個邊邊半煎炸到好脆口 蠔仔粒粒好飽滿而且蠔仔嘅份量超級慷慨 每一啖都食到蠔仔 蠔仔味道同口感都好新鮮滷水拼盤一碟有齊滷水鵝、滷水豆腐、滷水大腸同埋鵝紅滷水鵝片啖啖肉 大腸好有咬口 豆腐好滑有豆香拼盤有咁多款式好抵食!
辛苦搵嚟志在食 間唔時都要豪一豪

外層好脆身~咬落去個口感比較實淨
好似將一打蝦食咗落肚咁 好滋味
係真材實料嘅感覺

汕頭煎蠔烙🦪
食潮州菜點可以唔點蠔餅?
個邊邊半煎炸到好脆口 蠔仔粒粒好飽滿
而且蠔仔嘅份量超級慷慨
每一啖都食到蠔仔 蠔仔味道同口感都好新鮮

滷水拼盤
一碟有齊滷水鵝、滷水豆腐、滷水大腸同埋鵝紅
滷水鵝片啖啖肉 大腸好有咬口 豆腐好滑有豆香
拼盤有咁多款式好抵食!
2024-04-26 22 浏览
今天小編相約家人來到銅鑼灣晚飯因為父母喜歡吃潮州菜,所以特意選了這家正宗潮州菜平日的晚上都座無虛席小編點了四位用的特價晚市套餐主菜點了厚菇焗鮑魚($488/位)而自選菜式點了梅膏拌海蜇,滷水拼盤,魚露浸花螺,潮汕煎蠔烙,及潮式炸蝦棗五個小菜都潮州特色名菜梅膏拌海蜇梅豪酸酸甜甜,海蜇冰涼爽口,味道非常開胃,是首選的前菜滷水拼盤包括了豬紅,鵝片,大腸,以及豆腐由於浸泡時間充足,滷味非常入味豬紅口感嫩滑,鵝片汁香美味,大腸Q軟濃郁,豆腐鮮香嫩滑魚露浸花螺花螺口感Q彈肉厚,加入魚露的鹹鮮,大大帶出花螺的鮮味,令人齒頰留香厚菇焗鮑魚來到小編最期待的主菜鮑魚厚肉彈牙,而且焗至非常入味,令人回味無窮花菇香味濃郁,口感嫩滑潮汕煎蠔烙蠔烙十分足料,蠔仔新鮮肥美,蛋餅酥脆不膩口潮式炸蝦棗蝦棗熄至金黃色外貌相當吸引,蝦肉彈牙鮮甜,口感外脆內軟總括而言,餐廳環境舒適,服務一流,而且潮州菜式製作方法正宗是跟朋友家庭聚會的好地方
今天小編相約家人來到銅鑼灣晚飯
因為父母喜歡吃潮州菜,所以特意選了這家正宗潮州菜
平日的晚上都座無虛席

小編點了四位用的特價晚市套餐
主菜點了厚菇焗鮑魚($488/位)
五個小菜都潮州特色名菜

梅膏拌海蜇
梅豪酸酸甜甜,海蜇冰涼爽口,味道非常開胃,是首選的前菜

滷水拼盤
包括了豬紅,鵝片,大腸,以及豆腐
由於浸泡時間充足,滷味非常入味
豬紅口感嫩滑,鵝片汁香美味,大腸Q軟濃郁,豆腐鮮香嫩滑

來到小編最期待的主菜
鮑魚厚肉彈牙,而且焗至非常入味,令人回味無窮
花菇香味濃郁,口感嫩滑

潮汕煎蠔烙
蠔烙十分足料,蠔仔新鮮肥美,蛋餅酥脆不膩口

潮式炸蝦棗
蝦棗熄至金黃色外貌相當吸引,蝦肉彈牙鮮甜,口感外脆內軟

總括而言,
餐廳環境舒適,服務一流,而且潮州菜式製作方法正宗
是跟朋友家庭聚會的好地方
2024-04-25 1504 浏览
正潮樓是一家正宗潮州菜餐廳,潮州菜適合很多朋友一起吃,今日約了朋友來吃。原來下午茶價錢優惠,也有很多潮州特色的茶粿和小點心,有機會再試一試。點了原酒漿,入口不像一般啤酒酒精味那般重,更容易入口。功夫茶是潮州菜的特色之一,很香,值得一試。⭐️三年老鵝頭這道菜的鵝頭比普通的鵝要大,肉質也相對更加煙韌。它的冠有一層膠質,增添了口感的豐富度,喜歡的朋友可以試一試。⭐️潮式醃膏蟹潮式醃膏蟹是一道令人驚艷的菜品,去過潮州就知道是當地特產,在潮州不敢吃,反而在香港吃較安心。蟹肉鮮嫩多汁,搭配著獨特的潮式醃料,口感豐富。⭐️潮式醃海蝦這道菜的海蝦彈牙可口,充滿鮮甜的味道。潮式的醃製方法使海蝦更加美味,給人留下深刻的印象。⭐️明爐燒響螺響螺的尺寸是我見過最大的,這道菜以螺片、螺身和螺頭為主,經過燒烤後,螺身保持著柔軟的口感。螺頭炸製方法跟螺片的口感不一樣,內部保持著軟韌的口感。⭐️橄欖燉鴨湯這道湯的特色在於加入了青橄欖,有化痰止咳的功效。湯品清澈,橄欖的風味與鴨肉的鮮美結合在一起,湯的口感豐富而濃郁。⭐️脆皮酸甜蠔這道菜將新鮮的蠔炸至外脆內軟,並配上甜酸的汁料。蠔的鮮美和酸甜的口感相得益彰,令人回味。⭐️玉枕炆白菜這

點了原酒漿,入口不像一般啤酒酒精味那般重,更容易入口。

功夫茶是潮州菜的特色之一,很香,值得一試。

⭐️三年老鵝頭

⭐️潮式醃膏蟹

蟹肉鮮嫩多汁,搭配著獨特的潮式醃料,口感豐富。

⭐️潮式醃海蝦

⭐️明爐燒響螺

⭐️橄欖燉鴨湯

⭐️脆皮酸甜蠔

⭐️玉枕炆白菜

這道菜以外面的白菜包裹著豬肉、蝦、大地魚和菇等。白菜的清脆與內餡的鮮嫩相結合,味道豐富而美味。

⭐️香炒瑤柱鬆

這道菜以潮州日本瑤柱、馬蹄和肉為主要食材,配搭醋,用生菜包著吃,很像泰式生菜包,瑤柱的香氣和醋的酸味相互融合,健康又美味。

⭐️富貴石榴蟹

這道菜以蟹肉作為內餡,外皮則是由腐皮製成。蟹肉鮮美嫩滑,味道較香淡。

⭐️朥粕春菜煲

這道菜以豬油渣菜和春菜為主要食材。豬油渣與春菜的清爽味道相互融合,口感更香。
2024-04-25 35 浏览
昨天來過一間正宗手工潮洲菜的高級中菜館好吸引, 古色古香的環境、高質食材加大廚廚藝實在難忘!除了灣仔店,在銅鑼灣都開左啦!🧡👨🏻‍🍳國家級大師傅坐鎮 菜色盡顯功架🥢我品嚐了多款菜式,其中特別難忘:富貴石榴蟹啖啖蟹膏蟹肉 ,高湯芡汁香濃回味,手工精細 老鵝頭肉質煙韌又入味特別之處在於鵝冠之處口感像花膠呢!橄欖燉鴨湯青欖與鴨的燉湯真材實料燉出來,清潤喉嚨,養生又止咳!猴潮式醃膏蟹膏蟹好多綿軟 入口香味四溢!明爐燒響螺超大個響螺平時少見,口感彈牙!脆皮酸甜蠔炸蠔裹滿酸甜醬超酥脆開胃,熱騰騰蠔肉肥美多汁!正潮樓銅鑼灣新寧道8號中國太平大廈第一期地下B號舖

👨🏻‍🍳國家級大師傅坐鎮 菜色盡顯功架🥢
我品嚐了多款菜式,其中特別難忘:
富貴石榴蟹
啖啖蟹膏蟹肉 ,高湯芡汁香濃回味,手工精細

老鵝頭肉質煙韌又入味
特別之處在於鵝冠之處口感像花膠呢!

橄欖燉鴨湯
青欖與鴨的燉湯真材實料燉出來,清潤喉嚨,養生又止咳!

猴潮式醃膏蟹
膏蟹好多綿軟 入口香味四溢!

明爐燒響螺
超大個響螺平時少見,口感彈牙!

脆皮酸甜蠔
炸蠔裹滿酸甜醬超酥脆開胃,熱騰騰蠔肉肥美多汁!

正潮樓
銅鑼灣新寧道8號中國太平大廈第一期地下B號舖

2024-04-25 36 浏览
今日去了銅鑼灣,食潮洲菜"正潮樓"我之前食過灣仔的正潮樓,水準高,今次去了銅鑼灣的利園旁邊。坐下店員上了6杯功夫茶🤣😂我們點了晚市特價套餐厚菇焗鮑魚$438厚菇炆海參$488自選三個小菜滷水拼盤生醃海蝦汕頭煎蠔烙厚菇焗鮑魚$438鮑魚好大隻,厚厚大花菇好入味。😋😋😋厚菇炆海參$488海參炆得好淋滑,濃郁的汁醬點菜點好味。🤤🤤🤤滷水拼盤拼盤有豬大腸,鵝血,鵝片,豆腐好入味,鵝片好好味,鵝油香。豬大腸好入味。😋😋😋生醃海蝦好香的醬香蒜香,好鮮甜。😋😋😋汕頭煎蠔烙爆多蠔仔,鮮甜脆香,好香好好味😋😋😋😋
今日去了銅鑼灣,食潮洲菜"正潮樓"
我之前食過灣仔的正潮樓,水準高,今次去了銅鑼灣的利園旁邊。
坐下店員上了6杯功夫茶🤣😂
我們點了
晚市特價套餐
厚菇焗鮑魚$438
厚菇炆海參$488
自選三個小菜

厚菇焗鮑魚$438
鮑魚好大隻,厚厚大花菇好入味。
😋😋😋

厚菇炆海參$488
海參炆得好淋滑,濃郁的汁醬點菜點好味。🤤🤤🤤

滷水拼盤
拼盤有豬大腸,鵝血,鵝片,豆腐
好入味,鵝片好好味,鵝油香。
豬大腸好入味。😋😋😋

生醃海蝦
好香的醬香蒜香,好鮮甜。😋😋😋

汕頭煎蠔烙
爆多蠔仔,鮮甜脆香,好香好好味😋😋😋😋

今日好幸福,在銅鑼灣行完街之後。可以同小鮮肉老公一齊去食潮州菜。這間潮州店同平時香港普遍食打冷的舖頭完全唔同。我同小鮮肉老公都忍唔住叫到成枱都係餸菜。1. 三年老鵝頭:三年老鵝頭是潮州菜中的一道招牌菜,以其獨特的燉煮方式和濃郁的湯汁而受到喜愛。鵝頭冠就好像啫喱一樣,滿滿的膠原蛋白。讓人回味無窮。2. 潮式醃膏蟹:潮式醃膏蟹。這套菜非常新鮮,肉質更加鮮嫩多汁。吃到口中,蟹肉的鮮甜和醃製醬料的香氣完美融合,令人難以忘懷。3. 潮式醃海蝦:潮式醃海蝦:這道菜將新鮮的海蝦去殼後,醃製在特製的調味料中,使其肉質更加鮮嫩,同時增添了豐富的風味。入口後,海蝦的鮮甜和醃製的香氣交相輝映,令人垂涎欲滴。而且極度鮮甜。完全唔會過鹹。4. 明爐燒響螺:明爐燒響螺:這道菜將新鮮的響螺經過特殊的處理後,用明爐燒烤至金黃色,肉質鮮嫩多汁。吃到口中,響螺的鮮美和烤燒的香氣彼此交融,給人一種獨特的口感體驗。強調超級大隻。5. 橄欖燉鴨湯:橄欖燉鴨湯是潮州菜中的一道燉湯菜品,優質的鴨肉與橄欖一同燉煮,使湯汁充滿鴨肉的鮮美和橄欖的風味。湯汁清潤而不油膩。清爽得來十分滋補。6. 脆皮酸甜蠔:脆皮酸甜蠔是潮州菜中的一道經典海
1. 三年老鵝頭:

2. 潮式醃膏蟹:

3. 潮式醃海蝦:

4. 明爐燒響螺:

5. 橄欖燉鴨湯:

6. 脆皮酸甜蠔:
脆皮酸甜蠔是潮州菜中的一道經典海鮮料理,以其酥脆的外皮和鮮美的蠔肉而聞名。這道菜將新鮮的蠔肉裹上特製的麵粉糊,快速油炸至金黃酥脆。蠔肉保持了鮮嫩的口感,而外皮的酥脆則提供了愉悅的咬勁。配以酸甜的醬汁,使得這道菜更加美味可口。

7.香炒瑤柱鬆:
香炒瑤柱鬆是潮州菜中的一道經典菜品,以其獨特的炒製方式和瑤柱的香氣而受到喜愛。這道菜將鮮嫩的瑤柱經過炒製,使其散發出濃郁的香氣。瑤柱的鮮美與炒製的香氣相得益彰,帶給人們一種濃郁而又美味的享受。

以上是對幾道潮州菜的食評,每道菜都展現了潮州菜獨特的烹飪技巧和風味特點。潮州菜以其精湛的烹飪工藝和口感豐富的菜品而聞名,是值得品嚐的美食之一。無論是海鮮還是素菜,潮州菜都能帶給人們一種獨特的味覺體驗,讓人回味無窮。
好耐冇同屋企人食過潮州嘢今日家姐提議嚟呢間,我哋都食過三四次水準十分有保證我哋叫咗個「厚菇焗鮑魚」餐每位$488加一「梅膏伴海蜇」個人最喜歡食梅同埋海蜇,呢碟餸就啱晒我海蜇設成粗條,好有口感海蜇嘅爽脆,再加埋梅味嘅酸酸甜甜,非常醒胃「滷水拼盤」包括有鵝腸,鵝片,鵝紅滷水入味程度恰到好處,味道剛剛好鵝腸肥美而不膩,鵝片肉質鮮嫩,鵝紅入口彈牙個人認為就算唔點旁邊嘅白醋亦都夠鮮味「浸花螺」廚師好細心將每一個花螺已經起殼螺肉大小剛好,更加容易入味,肉質爽口「汕頭煎蠔烙」煎蠔烙最怕食落去成口油呢度嘅蠔烙不單止唔油,咬落去仲要非常脆口蠔仔亦都唔吝嗇,份量十足「潮式炸蝦棗」真材實料嘅蝦棗,咬落去真係會見到有蝦喺入邊外表金黃鬆脆,內裏爽口彈牙配埋旁邊的梅子醬,更是錦上添花「厚菇焗鮑魚」嚟到今晚嘅重頭戲原隻鮑魚真係唔講得笑,淨係賣相已經十分吸引一切開見到鮑魚肉緊緊熟透,廚師控制火候非常好亦可見到鮑汁已經滲透入到鮑魚肉食落去完全唔會覺得難咬或者好un,好好食!「方魚蠔仔粥」最後就係蠔仔粥,亦都係我其中最愛坊間好多蠔仔粥食完會口乾,但係呢度完全冇湯底非常鮮甜,蠔仔飽滿飯粒亦都係理想的程度,不會過爛或過生四個
好耐冇同屋企人食過潮州嘢
今日家姐提議嚟呢間,我哋都食過三四次
水準十分有保證

我哋叫咗個「厚菇焗鮑魚」餐
每位$488加一

「梅膏伴海蜇」
個人最喜歡食梅同埋海蜇,呢碟餸就啱晒我
海蜇設成粗條,好有口感
海蜇嘅爽脆,再加埋梅味嘅酸酸甜甜,非常醒胃

「滷水拼盤」
包括有鵝腸,鵝片,鵝紅
滷水入味程度恰到好處,味道剛剛好
鵝腸肥美而不膩,鵝片肉質鮮嫩,鵝紅入口彈牙
個人認為就算唔點旁邊嘅白醋亦都夠鮮味

「浸花螺」
廚師好細心將每一個花螺已經起殼
螺肉大小剛好,更加容易入味,肉質爽口

「汕頭煎蠔烙」
煎蠔烙最怕食落去成口油
呢度嘅蠔烙不單止唔油,咬落去仲要非常脆口
蠔仔亦都唔吝嗇,份量十足

「潮式炸蝦棗」
真材實料嘅蝦棗,咬落去真係會見到有蝦喺入邊
外表金黃鬆脆,內裏爽口彈牙
配埋旁邊的梅子醬,更是錦上添花

「厚菇焗鮑魚」
嚟到今晚嘅重頭戲
原隻鮑魚真係唔講得笑,淨係賣相已經十分吸引
一切開見到鮑魚肉緊緊熟透,廚師控制火候非常好
亦可見到鮑汁已經滲透入到鮑魚肉
食落去完全唔會覺得難咬或者好un,好好食!

「方魚蠔仔粥」
最後就係蠔仔粥,亦都係我其中最愛
坊間好多蠔仔粥食完會口乾,但係呢度完全冇
湯底非常鮮甜,蠔仔飽滿
飯粒亦都係理想的程度,不會過爛或過生
四個人亦完全夠食,十分滿足

總括而言,
光顧咗咁多次都係冇令到我哋失望
水準依舊很好,期待下一次光臨!

2024-04-16
正潮樓呢間潮州菜館喺灣仔開業兩年一直深受歡迎,最近更加喺銅鑼灣開咗一間高級版嘅分店,新店主打潮式海鮮(包括魚翅、海參同鮑魚等名貴食材),我同老婆趁星期日去銅鑼灣買嘢順便去試一試。😁銅鑼灣新店裝修簡約之餘帶有少少古典風,座位以圓枱為主,除咗包房之外,大廳嘅座位都好寬闊舒適。我哋星期日6點半左右到時未多人,不過7點左右就差唔多滿座。假日晚市都有套餐,套餐每位$438起,包一款厚菇焗鮑魚 /海參或紅燒魚翅/燕窩,另按人數配3至9款小菜。厚菇焗鮑魚鮑魚口感超軟嫩而且好多汁,配上濃郁鮑汁,鮮味十足。👍🏻厚菇焗海參焗烤嘅海參口感豐潤腍滑,非常入味,配上厚肉冬菇,非常惹味。😊滷水拼盤拼盤包括鵝紅、鵝肉、大腸同豆腐,滷水汁鹹度適中,鵝肉好嫩滑,其他配料滷水都好入味。👍🏻潮汕豬腳凍呢款潮汕手工菜味鮮軟滑,豬腳凍入口即化,混入豬腳豬皮口感層次豐富。😋方魚蠔仔粥方魚同蠔仔鮮味融入粥中,質感綿密,蠔仔份量十足。兩個人食完呢個套餐真係非常滿足👍🏻#香港 #香港旅行 #香港美食 #香港探店 #香港中菜館 #正潮樓 #銅鑼灣 #潮州菜

厚菇焗鮑魚
鮑魚口感超軟嫩而且好多汁,配上濃郁鮑汁,鮮味十足。👍🏻

厚菇焗海參

潮汕豬腳凍

方魚蠔仔粥

2024-04-21
2024-04-24 46 浏览
今晚趁細佬早收工一齊慶祝吓家姐升職加人工揀咗呢間位於銅鑼灣新寧道的正潮樓,以廣東粵菜及特色潮州菜為主打餐廳裝潢簡潔明亮富有中國色彩,另設有三間獨立廂房,適合聚餐或商務招待入坐後會先奉上功夫茶及兩款前菜小食;餐廳做緊四款晚市特價套餐,每位價錢由$438至$568,套餐視乎人數可選3款至9款小菜厚菇焗鮑魚($488/位)鮑魚非常入味,入口彈牙,口感軟糯粘牙,味道濃郁;而花菇口感爽滑厚實帶菇香滷水拼盤(3-4位可選5款小菜)滷水拼盤有鵝片、豬大腸、豬紅、豆腐及煮花生,鵝片肉質柔軟油潤,豬大腸口感柔而不韌,豬紅質感嫩滑無腥味,豆腐同煮花生都非常軟腍入味魚露浸花螺餐牌上原本是浸花甲但賣晒改為花螺,花螺肉質爽彈帶嚼勁,味道鮮甜,配搭魚露味道更加香醇鮮味生醃海蝦醃製過的海蝦肉質清甜,口感滑嫩鮮美,醃汁將蝦本身的鮮甜味帶出來,又不會搶走食材本身的味道菜脯炒粿條粿條即河粉配搭菜脯及芥蘭粒兜炒,配料簡單但味道咸鮮夠鑊氣汕頭煎蠔烙蠔肉細粒但飽滿,而且處理乾淨無異物,混合蕃薯粉漿及雞蛋煎成蠔烙,味道香口,配搭魚露味道更鮮
今晚趁細佬早收工一齊慶祝吓家姐升職加人工

厚菇焗鮑魚($488/位)

滷水拼盤(3-4位可選5款小菜)

菜脯炒粿條

粿條即河粉配搭菜脯及芥蘭粒兜炒,配料簡單但味道咸鮮夠鑊氣

2024-04-18
  • 滷水拼盤
  • 厚菇焗鮑魚
  • 生醃海蝦
正潮樓.吃茶——特色潮菜正潮流潮州朋友帶我食好D這次帶我去新開的正潮樓分店就在CWB的太平大廈附近格局夠大,裝修雅致先來功夫茶,潤潤口這裡的前菜有甜的蒜香菜甫炒香花生米飲茶配著很好吃滷水拼盤主打鵝片、豬腸、豬紅、豆腐豬紅十分入味,沒腥怪味,非常可口鵝片香嫩出色,肉與皮都好吃,特別吸引豬腸好乾淨,有彈性又夠濃香,配飯一流潮式豬腳凍動L動L動L,半透明的好有彈性,清爽滋味我選擇配蒜香醋(鵝肉的配件),更加開胃潮式炸蝦棗很出色,蝦肉好緊致肉厚紮實,蝦味香濃比城中吃到的更好厚菇炆海參香軟好吃的海參燜得很入味厚菇菇味香濃配起清甜的菜心非常好吃朋友要了厚菇焗鮑魚鮑魚巨大,切開見到入味的內心燜得非常香濃入味是不錯的出品吃茶吃飯自己人係時候call自己人來吃飯正潮樓銅鑼灣新寧道8號中國太平大廈第一期地下B舖@bestchiuchow
正潮樓.吃茶——特色潮菜正潮流

甜的蒜香菜甫
炒香花生米
飲茶配著很好吃

滷水拼盤
主打鵝片、豬腸、豬紅、豆腐
豬紅十分入味,沒腥怪味,非常可口
鵝片香嫩出色,肉與皮都好吃,特別吸引
豬腸好乾淨,有彈性又夠濃香,配飯一流

潮式豬腳凍
動L動L動L,半透明的
好有彈性,清爽滋味
我選擇配蒜香醋(鵝肉的配件),更加開胃

很出色,蝦肉好緊致

燜得很入味
厚菇菇味香濃
配起清甜的菜心非常好吃

朋友要了厚菇焗鮑魚
鮑魚巨大,切開見到入味的內心
燜得非常香濃入味
是不錯的出品

吃茶吃飯自己人
係時候call自己人來吃飯

正潮樓
銅鑼灣新寧道8號
中國太平大廈第一期地下B舖
@bestchiuchow