2025-06-02
正潮樓,位於銅鑼灣,主力就係做潮州菜,由國家及潮菜大師監督出品,走高檔次路線嘅潮州嘢🤞🏻環境舒服,服務非常之好,不時會有人睇吓你有咩需要😆餐牌選擇好多,主要都係潮州手工菜相當吸引🥰「招牌」金不換炒蟹(潮州伊麵底)🦀金不換炒得好香,上枱已經聞到👍🏻啲上湯收晒汁掛晒喺啲蟹肉度,睇到師傅嘅功力😻非常新鮮,蟹味好濃,肉質都好好🤗潮州伊麵,脆身加咗上湯撈好味😋滷水鵝三寶(鵝肝+鵝掌+鵝肉),鵝肝厚身幾入味,非常高質😎豆腐都正因為滷水汁好味,鵝肉都係厚切,加蒜醋食一流🌟生醃海中蝦🦐有韓式醬油蝦加泰式生蝦混合感覺,生醃肉質更好🤓口感加埋算非常惹味👍🏻汕頭煎蠔烙,賣相唔係好炸,亦唔會太油有啲蚵仔煎嘅feel🈵蠔仔真係好多蠔味爆發相當好味道😇牛肉炒芥蘭,用嘅全部都係芥蘭苗非常幼嫩,口感好好,沙茶醬非常濃,但係唔會死鹹又好惹味😮💨仲配原漿啤酒,又濃烈又重果香,成個享受都特別正🤡好高質好好味既潮菜,推介!👻
滷水鵝三寶
滷水鵝