2024-04-24
正潮樓呢間潮州菜館喺灣仔開業兩年一直深受歡迎,最近更加喺銅鑼灣開咗一間高級版嘅分店,新店主打潮式海鮮(包括魚翅、海參同鮑魚等名貴食材),我同老婆趁星期日去銅鑼灣買嘢順便去試一試。😁銅鑼灣新店裝修簡約之餘帶有少少古典風,座位以圓枱為主,除咗包房之外,大廳嘅座位都好寬闊舒適。我哋星期日6點半左右到時未多人,不過7點左右就差唔多滿座。假日晚市都有套餐,套餐每位$438起,包一款厚菇焗鮑魚 /海參或紅燒魚翅/燕窩,另按人數配3至9款小菜。厚菇焗鮑魚鮑魚口感超軟嫩而且好多汁,配上濃郁鮑汁,鮮味十足。👍🏻厚菇焗海參焗烤嘅海參口感豐潤腍滑,非常入味,配上厚肉冬菇,非常惹味。😊滷水拼盤拼盤包括鵝紅、鵝肉、大腸同豆腐,滷水汁鹹度適中,鵝肉好嫩滑,其他配料滷水都好入味。👍🏻潮汕豬腳凍呢款潮汕手工菜味鮮軟滑,豬腳凍入口即化,混入豬腳豬皮口感層次豐富。😋方魚蠔仔粥方魚同蠔仔鮮味融入粥中,質感綿密,蠔仔份量十足。兩個人食完呢個套餐真係非常滿足👍🏻#香港 #香港旅行 #香港美食 #香港探店 #香港中菜館 #正潮樓 #銅鑼灣 #潮州菜
厚菇焗鮑魚
鮑魚口感超軟嫩而且好多汁,配上濃郁鮑汁,鮮味十足。👍🏻
厚菇焗海參
滷水拼盤