2017-07-27 7858 浏览
又係大食nana出征旺角嘅時候,今日要征服嘅係有好多lamlam脷嘅正宗水上人🌊九點幾都仲咁多人等位,唔怪得佢有咁多脷😋la!!等左一個鐘終於可以入去開餐喇🤤餓死寶寶喇🤧🤧🤧🤧🤧;眼前完全唔似係夜晚十點嘅餐廳實況😳😳😳多人到呢~~~~係香港人太忙太夜收工定點呢😂見到好多人食緊佢個海鮮蒸氣鍋,寶寶更餓了🤧🤧🤧🤧🤧兩丁友望住隔離台個阿拉斯加蟹好想食,但$1388一隻,寶寶都係舌啖口水算🤧🤧🤧🤧🤧今次唯有先試太極桑拿鍋,下次搵埋班豬朋狗友先挑戰蟹蟹啦👻太極桑拿鍋($298)2種湯底+7種海鮮加肥牛+5種自選食物2種湯底:揀左「冬陰公」配「有米粥」; 一紅一白 夠晒太極7種海鮮加肥牛:海花蟹,多寶魚,海蝦,貴妃蚌, 鮑魚, 沙白,蜆;肥牛;隻蝦仲識郁架🦐🦐🦐🦐;我最愛食蝦~~~😍!5種自選食物:滑牛肉,唐生菜,粟米,竹笙,炸魚皮鮮牛肉同竹笙都👍🏻👍🏻👍🏻最鍾意竹笙收晒啲海鮮冬陰鈴汁🤤今餐飯感到很滿意, 啲海鮮同魚落去左十下十下後 個湯底即刻鮮甜好多,唯有美中不足係食唔到$1388的蟹蟹,蟹蟹你要等我喔!!!!🤡🤡🤡***PS:原來五六日假期前夕每位要加$30😅;大家想慳返$30買雪糕記得要識揀

九點幾都仲咁多人等位,唔怪得佢有咁多脷😋la!!

等左一個鐘終於可以入去開餐喇🤤餓死寶寶喇🤧🤧🤧🤧🤧;

太極桑拿鍋($298)
2種湯底+7種海鮮加肥牛+5種自選食物

2種湯底:
揀左「冬陰公」配「有米粥」;
一紅一白 夠晒太極

7種海鮮加肥牛:

5種自選食物:
滑牛肉,唐生菜,粟米,竹笙,炸魚皮
鮮牛肉同竹笙都👍🏻👍🏻👍🏻
最鍾意竹笙收晒啲海鮮冬陰鈴汁🤤

***PS:原來五六日假期前夕每位要加$30😅;大家想慳返$30買雪糕記得要識揀日子了😋!

2017-07-27 278 浏览
今日唔係星期日但係都係開心嘅一日星期五晚放工同朋友響旺角行左陣街經過見到一直好想試嘅正宗水上人💦,估唔到九點都咁多人等位,原來佢有得book枱下次都係定枱好啲😎一入發現原來佢有幾層,佢安排左我上一樓;日見到真係好多人食緊佢個海鮮蒸氣鍋🌫🌫🌫🌫🌫🤤因為得兩個人嘅關係,睇完Menu後我地決定今次先試佢個太極桑拿鍋+任食;可能係星期五,見到啲職員都好忙,等左一陣先落到單,不過佢哋落單嘅時候都係態度好好嘅調味bar~~~~有辣有唔辣🔥🔥🔥🔥🔥介紹番個太極桑拿鍋先,$298有六樣海鮮同自選五樣野食加兩個湯底;😝因爲我地驚唔夠食,最後加左每位$30轉任食🤣去相~我哋揀咗冬陰公湯底加有米粥湯底; 我就鍾意冬陰公多啲🤤; 朋友就鍾意粥底; 1比1平手啦👯‍♂️至於海鮮就最鍾意海蝦,鮑魚🤤;新鮮 彈身,好想encore🤤至多其他野食 因為我地「任食」樣樣都有叫啲,可能佢知兩個人,份量唔算好多,就好似嚮鈴一份有兩舊, 所以可以有quota試多幾款;鮮牛肉👍🏻👍🏻👍🏻牛柏葉👍🏻👍🏻👍🏻野食多到食食下唔就得影相😂飲埋杯野就捧住個肚埋單走人lu~~~「任食」真心很是飽,宜家諗番起如果當初只揀5種野食其實原來都夠,
今日唔係星期日但係都係開心嘅一日

調味bar~~~~有辣有唔辣🔥🔥🔥🔥🔥

去相~

鮮牛肉👍🏻👍🏻👍🏻牛柏葉👍🏻👍🏻👍🏻

野食多到食食下唔就得影相😂
飲埋杯野就捧住個肚埋單走人lu~~~

「任食」真心很是飽,宜家諗番起如果當初只揀5種野食其實原來都夠,大家不妨揀左五樣後先決定係咪真係有需要加任食套餐😆

2017-07-14
2017-07-18 330 浏览
朋友生日原本想食日本嘢,但唔想食放題(年紀大,食得太急會好辛苦),又唔想食啲有時間限制嘅食肆,最後上呢個網搵到呢間,見食評唔係太差,於是決定一試。飯局當天,唔知係咪因為落雨,食肆個地好濕、好滑,呢間有幾層,地下嗰層啲枱唔係太迫,但一上到二樓就唔同晒,啲枱好迫,啲椅又撞嚟撞去,坐得好唔舒服。到睇餐牌,發現都唔平,套餐分 A, B, C,全部都要 $500 / per head,另 B & C 餐可以在特別餐牌內叫其他火煱料(比正價平少少),B & C 餐係海鮮連粥底,我哋 6 個人,埋單咪要 $3000,我哋覺得頗貴,於是就散叫,但原來散叫都唔平,最後,我哋揀咗南瓜排骨粥底,火煱料:貴妃蚌 ($48 / 1 隻)、牛肉 (100 / 8 片)、蝦丸 (8 粒)、墨魚丸 (8 粒)、亞拉斯加蟹 ($999 - 一隻)、雞、蔬菜三寶、時菜及薑絲芥蘭,原本叫咗花甲,不過侍應話唔靚,所以冇入貨,首先嚟當然係粥底,跟住嚟蚌,然後係牛肉,因為係蒸嘅關係,所以全程要由佢哋幫手 set 時間,咁的確蒸嘢食係原汁原味,但就時間比較長。 食完牛肉,成個鍋突然 down 咗,攪咗半個鐘都唔掂,我哋叫佢換位又唔

,最後,我哋揀咗南瓜排骨粥底,火煱料:貴妃蚌 ($48 / 1 隻)、牛肉 (100 / 8 片)、蝦丸 (8 粒)、墨魚丸 (8 粒)、亞拉斯加蟹 ($999 - 一隻)、雞、蔬菜三寶、時菜及薑絲芥蘭,原本叫咗花甲,不過侍應話唔靚,所以冇入貨,首先嚟當然係粥底,跟住嚟蚌,然後係牛肉,因為係蒸嘅關係,所以全程要由佢哋幫手 set 時間,咁的確蒸嘢食係原汁原味,但就時間比較長。 食完牛肉,成個鍋突然 down 咗,攪咗半個鐘都唔掂,我哋叫佢換位又唔啋,只係三個工作人員係我哋張枱不停轉,但始終都攪唔掂
,好嬲,我朋友最後忍唔住落樓下搵個經理,個經理 9 秒 9  say sorry, 仲立即話比個九折我哋,我哋問佢可唔可以轉枱,佢先至話滿座,同我哋講唔好意思,呢個經理嘅服務態度就好啦
,最後經理將成個爐換過,最後終於成功,咁我哋就再問隻蟹點算,放咗係度 45 分鐘,成隻蟹變晒色,佢即刻話幫我哋換,仲有就係放係爐裏 45 分鐘嘅墨魚丸,因為我話啲丸係焗熟唔係蒸熟,佢都二話不說同我換
,換咗爐都算順利,不過所有嘢都要等侍應較時間制,所以食得冇咁暢快,真的是慢慢食
,食到最後食個粥,由於我哋冇乜海鮮,所以粥底冇味,不過加咗芫茜、蔥、菜脯,個粥又唔太差,加上佢有炸米比我哋,咁就正好多。

最後食蛋糕,因為成餐飯食咗 3 個鐘,講真,真係有啲攰,於是叫佢哋快上個蛋糕,個女侍應似內地落嚟,聽唔明廣東話,比另一個人鬧到暈,我哋唯有同佢講係我哋叫佢上蛋糕,希望個女仔唔好再比人鬧。 但原來惡嗰個侍應係因為要擺靚個蛋糕先攞出嚟,加上未執好枱,所以先鬧個女仔。

埋單時,朋友提我睇清楚張單係咪有九折,咁當然啦,最後比我發現佢入咗隻蟹錢係 $1399,我立即 O 咀,我同佢講,我叫嗰隻係 $999 喎,而且有樣火煱料最後冇嚟,我哋 cancel 咗,佢哋又唔記得扣返,不過澄清完,佢哋立即改單,都算 OK 啦。

不過,我諗我唔會再幫襯,因為坐位唔舒服,食物唔平 (雖然啲料唔差),啲服務就蔴蔴地。
题外话/补充资料: 1. 因為蒸鍋嘅時間由佢哋控制,所以餐飯食好耐,如果趕時間就唔好試。 2. 記得要訂位,因為真係滿座。
2017-07-14
庆祝纪念
生日
  • 牛肉
2017-07-17 8664 浏览
我沒有如陳生般和爸爸的情懷深厚,我沒有記得我在爸爸的膊下抱過他,我只記得,小時候,爸爸的感覺很模糊。 當然,他沒有回家有原因,從我懂事以來,和他的關係,都是一般,從小打我,話我,到從來未教過我,對我來說,沒什麼關係。 就是因為這個原因,我很早已經可以照顧自己,因為知道世界殘酷不仁,也是這樣,我也希望這架單車,只不過我這個孩兒沒有爸爸的膊頭,只是坐著一架無人駕駛的單車。 沒有什麼以怨報德,我還是多謝謝爸爸,選擇以德來報怨,他沒有為我慶祝過什麼,我就算幾嬲佢還是為他慶祝父親節和生日。 今年的父親節,一家人吃飯可以談下天,說下地,打邊爐是最好選擇,我選了之前吃過的正宗水上人,不過今天吃的不是什麼草帽火鍋,我選擇吃平時正正常常的港式打邊爐。 湯底幾個選擇,我選了冬蔭功鍋底和美味的粥底,選了湯底後,你就可以選擇想吃什麼。 難得這裡可以坐枱都選不同價錢餐單,爸爸的日子當然吃好一點,他選了$398,海鮮好一點,難得少吃他吃飯讓他豪少少,我自己選了$298就可以了。 398有龍蝦半隻,花蟹半隻,蟶子皇一隻,鳳凰蜆一隻,黃沙蜆六隻,還有龍躉,份量十足。而298就有花蟹半隻,鮑魚一隻,鳳凰蜆一隻,海

398有龍蝦半隻,花蟹半隻,蟶子皇一隻,鳳凰蜆一隻,黃沙蜆六隻,還有龍躉,份量十足。而298就有花蟹半隻,鮑魚一隻,鳳凰蜆一隻,海蝦兩隻,黃沙蜆和沙白各六粒,說真,平時叫海鮮都唔只呢個價,而且海鮮全部都生猛新鮮,以呢個價錢,真係好抵食。

最重要爸爸吃得開心,他特別喜歡那龍蝦和鮑魚,說是開下去已感受到海洋的霸氣,加上用冬蔭功的湯底,為其添上一番風味。

鳳凰蜆,黃沙蜆和沙白的鮮味和種種味道都與別不同,你很少吃到這種多種滿特別的蜆。

另外打邊爐有五十種東西你選擇,特別是牛勁脊,牛勁味道強而有力,怪只怪,一份太少了。

台北黑椒腸,雲呑都有不錯的表現,但那個手打蝦丸和枝竹相對普通,但烏冬夾那個冬蔭湯底是極好的,好到想再單點多一個烏冬。

爸爸吃得高興,特別係海鮮,雖然他其實談開吃沒什麼所謂,最重要係有個舒服的地方,吃得飽就可以。

最後,我們吃那個吸盡海鮮,牛肉味的粥底吃得津津樂道,看見爸爸滿足的樣子,很高興。

我們的單車故事不同其他人,如孩兒能伏於爸爸的肩膊,誰要下車,當然我已經不再需要你帶我去玩了,我希望,從此以後,不能說會為你可以年年食好野,但我的單車可以帶你每年吃一餐好的,令你有這個美滿的笑容,是我的心願。

就算,你對我曾經傷害多少,爸爸,你永遠是我的爸爸,我的單車,怎也會有你。

正宗水上人氣鍋專門店
旺角砵蘭街196號地下
2017-06-15
我地5人叫左個蒸氣鍋,叫左3個套餐b,2個c,海鮮其實係個主角,依間做到個海鮮嘅重要性👍🏻👍🏻好新鮮,真係直得一試,但價錢就較貴 環境好好食左2個半鐘全程唔覺得熱同局,設備好齊全算整淨
  • 波士頓龍蝦
  • 黃金汁紐西蘭蟶子皇
  • 象拔蚌仔
2017-07-14 229 浏览
雖然最近天氣都好熱,不過喜歡食火鍋嘅我,又點會因為天氣而卻步呢?今次挑戰嘅係旺角正宗水上人氣鍋專門店。佢正吾正宗我非水上人不太清楚,不過好冇食我就一清二楚,我推介得都真心覺得吾錯,我點了個套餐,大概三百蚊,有超過十款食物海鮮,幾正又幾抵,當中包括花蟹,鳳凰蚌,生猛鮑魚,海蝦等等。花蟹肉都實,鮮甜都有膏算係幾好鮑魚有咬口,幾大隻,蚌都新鮮,帶點海水咸味,蝦食得出新鮮,肉實彈牙,仲有沙白同硯,都好肥美,冇食到沙,好食。五款自選中,我推介墨魚滑,手打蝦魚,兩者都好好食,墨魚滑好香嘅墨色味,彈牙,又好滑,好好味,另外手打蝦丸,都好大粒,真正人手手打,都好彈牙,而且入面仲有蝦肉,記得係fb讚好埋,會送田園蔬菜盛盤一份。今次呢間水上人幾正,食到幾飽,三五知己邊食邊傾計,爽丫。

今次呢間水上人幾正,食到幾飽,三五知己邊食邊傾計,爽丫。
2017-07-13 213 浏览
今日收工就約左好耐冇見嘅朋友,佢地帶我食呢間食海鮮鍋,食過又幾正,坐得舒服,推介一下。呢間係地鐵e出口行一陣就到,都好方便,有個大招牌都好易搵。入到去地方都算大,食客都係食海鮮鍋嘅多,吾洗怕熱,因為冷氣都夠涼。我地每人嗌了套餐,$298,包了六款已定海鮮同五款自選食物,海鮮都幾正,有鮑魚海蝦外,仲有花蟹,蚌,硯同沙白。一上面,好驚喜,成盤海鮮勁大盤,沙白同硯勁多,後來我先知每人沙白同硯都各有6隻。鍋嘅湯定係自選的,可以選兩種味道,包括粥底,都幾正丫,海鮮全部都好新鮮,味道鮮甜,特別喜歡蟹同蚌,好好味。自選食物選了頂級牛頸脊,想不到海鮮好食,連其他嘅配料都幾好食,牛頸脊肥瘦適中,牛味濃,幾好食,另外炸響玲都好好食,因為吸晒充滿海鮮精華嘅湯底,味道一流。仲有多選高級食材選擇,例如鵝肝墨魚丸,極品和牛粒等。今餐食得好豐富,又見返班朋友,傾計又食得開心,好滿足丫。

今餐食得好豐富,又見返班朋友,傾計又食得開心,好滿足丫。
2017-07-13 258 浏览
蒸氣鍋可能聽得多,太極桑拿鍋你又聽過未?今日我嚟左旺角食水上人食太極桑拿鍋。正所謂太極,就係有兩款湯底你選擇,有米粥鍋/泡菜湯鍋同冬陰功湯/白玉濃湯選擇,我選了後者。呢個套餐都幾平,三百吾洗就有六款海鮮同五款自選食物,海鮮仲有蟹,鮑魚,海蝦等高級食材,都幾著數。海鮮拼盤一上,就見到d海鮮排到咁靚,除左蟹鮑魚海蝦,仲有蚌,沙白同黃硯,排得已經咁靚,食落仲要好新鮮,蟹都算多肉,幾鮮甜,吾錯,鮑魚就一點都吾勒,幾彈牙,蚌沙白硯都好鮮嫩,大隻,吾錯嘅。就咁食都半飽有多,仲有好多選擇俾你選五款食,我就推介一定要點菜,因為咁正嘅湯底,有咁多海鮮嘅精華係底,吾係吾點菜吸下湯底嚟食丫嘩。真係超正,非常滿意嘅一餐,好味道。

2017-07-11 212 浏览
我已經食過第三次了還keep 到食物新鮮,今次點都要寫食評,環境衛生ok,坐得舒適,服務態度ok,其中店員招呼一流,價格稍貴,因海鮮價係咁,我覺得價格可以接受,最緊要夠 新 "鮮"。 最後希望他們能夠keep 住得到食物質素。
2017-07-10 162 浏览
今日朋友生日,知佢鐘意打邊爐,今次就過黎試下個海鮮鍋,好彩之前訂左位,9點鐘黎到就有得食,佢而家有個$198的海鮮邊爐,仲要有吾同海鮮當然叫這個啦。之後朋友就出左去調味吧拿調味料,這裡調味料勁多,但朋友都係要左辣加豉油就夠,因為想食原汁原味。之後我係桌面見like FB 有沙冰飲好抵喎,當然即時叫朋友同我一齊like 啦,我地之後選擇左忌簾汽水沙冰(乳酪味同荔枝味),不久就黎到啦,點原來來仲要勁大杯添..超抵飲,岩晒一陣打邊爐黎飲。佢有吾少湯底選擇,最後我地辣人當然係食冬蔭公湯和皮蛋湯..冬蔭公湯底意外好味喎,又辣又香,配上打邊爐配料其實連醬都可以吾要。皮蛋湯都有吾少皮蛋係度而且好濃味,但最特別係這裡我地食左2小時都不用加水,原因係用鍋不同,所以味道只會越來越濃味!~最期待的海鮮和牛肉,沒到咁大份排得好靚仲要新鮮,海蝦同貴妃蚌同鮑魚勁彈牙又鮮甜,當然其他都好味,我和朋友都好滿意!牛肉黎到滾一滾吃,食落好軟熟又香,牛肉味勁濃郁……之後我地係下面叫左這響鈴,冬菇,芋頭,蜆 ,黎到排得靚靚十分吸睛,但都十分新鮮而蜆仲動娶添。之後我和朋友都講下次再找朋友黎食再加$30整個放題先……

之後我和朋友都講下次再找朋友黎食再加$30整個放題先……
2017-07-10 158 浏览
今日又同同事去食飯 ,話近排見到有間食蒸鍋嘅地方有打邊爐,仲要係飲食添 都係講緊一百九十幾蚊一位, 所以我哋就約埋一齊諗住過去試下。因為我哋約咗星期五關係每位要加30蚊,我哋計過都其實都好抵食,海鮮款式好多,所以就訂咗位九點鐘去。因為我哋三個人嘅關係仲以為會係細枱點知都畀張好大嘅差不多六人枱畀我哋 ,你都冇耐就見到 有我哋講嘅198嘅牌紙 火鍋,當然我哋就二話不說叫咗啦,今次我哋嗌咗一個冬陰功湯同皮蛋湯, 之後同事就係出面嘅調味 位置攞唔同嘅 調味料過嚟 。冇幾耐一個海鮮盤就到喇 ,冇諗過啲海鮮係咁新鮮 ,特別仲有我最鍾意食嘅鮑魚 同蝦 ,都十分新鮮,仲有兩隻唔同款式的蜆, 之後湯底嚟到已經講起當然就即刻倒蜆落去啦 。之後食蜆超啖啖肉又甜。呢度都有同事鍾意食嘅蟹, 佢話十分之鮮甜, 同埋桂花蚌好大隻,食落去好 彈牙 ,所以見佢個海鮮盤已經覺得好 抵食。牛肉好嫩滑又有肉香,正! 而且佢仲有一個叫做任食 追加放題,都有好多唔同嘅款式差不多五十款 ,我哋每款都叫咗少少都係覺得食吾晒,響鈴係我最鍾意食嘅嘢,佢哋響鈴好香而且唔會有油益味,仲要唔油添 ,最後我同我哋朋友每人都食咗起碼兩三嚿。 之後

之後其實佢哋追加嘅仲有 海鮮,當然都冇錯過到啦 !肉類就以豬肉或丸原為主, 但係因為食得太多海鮮有關,其實我哋都幾飽肚,可能始終幾個都係女仔, 最後我哋就 食咗大約兩個鐘頭好飽咁離開,就係喺大約每人300蚊左右,我哋朋友都話下次聚會都想再過嚟試下。
2017-07-07 87 浏览
打邊爐就食得多要用到粥底來食就真係第一次試呢度同其他火鍋店一樣都有青蔥同芫荽作為配料而呢度最特別就係有我最喜歡用來送粥嘅菜普及冬菜喺放入食物之前就梗係食返一碗白粥先發覺個粥底本身都已經非常出色好彩朋友撳住我如果唔係食下食下可能空口都已經食咗成半鍋白粥了首先叫咗一碟滑牛肉牛肉放落粥入面拖一拖就已經可以食得可能因為個粥底關係牛肉食落口非常之滑仲有叫咗呢款伯爵肉丸叫得伯爵肉丸就即係弄得好細緻矜貴嘅豬肉丸要食爽口而且鮮甜嘅豬肉丸一定要用上新鮮豬肉再人手打至起膠呢度就完全做到晒呢啲要求而且肉丸中令到成個粥底再增加鮮甜另外在點上了這款大大隻韭菜肉餃子起初都好驚呢隻韭菜餃子會淥下淥下就溶化於粥底內變成肉碎粥喺小心翼翼之下發覺原呢款皮薄的餃子原來同粥底非常之夾食得出新鮮嘅肉碎同濃味的韭菜比厚厚嘅米漿包住所以食落口好滑仲會滲透出鮮甜味道另外再叫左黃金蜆已經不用多說甜美的蜆肉完全修飾左整碗粥底令到粥差不多變成了海鮮湯般的香濃當食完晒所有食物之後剩低嘅粥底就變成了今晚的主角因為所有食物的精華已經完完全全鎖住源於這個粥底最後當然是整鍋中也比我們完全清光
打邊爐就食得多

剩低嘅粥底就變成了今晚的主角
因為所有食物的精華已經完完全全鎖住源於這個粥底
最後當然是整鍋中也比我們完全清光
2017-07-06 5881 浏览
天氣熱到爆登,老友竟說打邊爐癮起,盛意拳拳邀我作伴。打邊爐?不是吧?已經㷫到發癲喇喎!對方見我猶豫,又深知小妹死穴,於是落足嘴頭,一時說跳跳紥龍蝦,一時說無敵巨型鮑魚,一時說入口即溶肥牛,甚至出動相片攻勢。那麽,我又怎能招駕得住?只好乖乖的隨他去。水上人?不是出名吃蒸氣鍋嗎?他說:餐廳最近新出太極桑拿鍋,其實類似打邊爐,價錢相當親民。套餐分為$198、$298及$398,每個都包指定海鮮,另可自選5款食物,主要是肉類、丸類、餃類、蔬菜或小食。若嫌不夠喉,可以額外付錢散點加碼。有別於傳統酒樓格局,這兒環境闊落開揚,潔淨光鮮。餐廳佔地幾層,裝修雅緻富中國色彩,竹籠吊燈、牆壁字畫、通花窗框,全部都古色古香。除了圓桌之外,店內還設卡座,毫不擠迫。地面的大型海鮮缸,養著多種生猛食材,今晚,牠們就跑進我的肚子裏了!入坐之後,他負責研究餐牌和落單,我則走到自助調味區「混醬」($28/位)。小妹將生蒜、熟蒜、芫茜、蔥花、辣椒、醬油混為一體,創造自家獨門醬料。不過後來發現湯底夠濃,而食海鮮又主要嚐其原汁原味,使用醬料的機會不多。打邊爐,湯底尤為重要。我倆怕辣,在有米粥鍋、白玉濃湯、泡菜粥鍋、冬陰功湯中,
打邊爐,湯底尤為重要。我倆怕辣,在有米粥鍋白玉濃湯泡菜粥鍋冬陰功湯中,選擇了前兩者。個人特別喜愛白玉濃湯,其實這是冬瓜雞湯,還浸著蟲草花、秀珍菇和娃娃菜,清而不濁,味道濃郁。一滾起,已忍不住喝了兩碗。有米粥鍋在晚餐初段較平凡,然而把食材放進去後,粥底吸收所有精華,越滾越香,後勁凌厲。
小食三色油炸鬼率先登場,成品送來時仍在冒煙,新鮮熱辣。油炸鬼釀著蝦膠、墨魚膠和鯪魚肉,三款之中,小妹最愛彈牙鮮味的墨魚膠,此與脆卜卜外殼形成雙重口感,一試上癮。如把成品放進白玉濃湯淥幾秒,油炸鬼便會嗦滿雞香,又是另一種食法。
海鮮拼盤隆重登場,擺盤絕不馬虎。為了確保品質,食材都放在碎冰上,上圖為二人份量套餐($796),指定項目包括:龍蝦1隻、花蟹1隻、蟶子皇2隻、沙巴龍躉8両、鳳凰蚌2隻,以及黃沙蜆12隻。之前也提及過,這個價錢還包5項自選食物
表面閃耀光澤的龍蝦,淥熟後顏色轉白、肉塊突起,新鮮程度毋庸置疑。只要用叉一拉,龍蝦肉很易脫殼,過程乾淨俐落,非常簡單。肥美的龍蝦肉極之彈牙,甚有嚼勁,而且鮮甜無比,怪不得能獲得客人的垂青。
花蟹同樣鮮味十足,不過小妹是懶惰之人,只吃最多肉的部位,較難去殼的蟹腳,就交由他來包辦。撈起蟹蓋,想不到藏在裏面的蟹膏不少,入口甘香。剛才在自助調味區發現店家有提供浙醋,用來蘸蟹味道匹配。
小妺見識淺薄,不懂分辨蜆類海產,也從未吃過鳳凰蚌。今晚遇上的鳳凰蚌體型珍寶,肉地肥厚,淥熟後呈紅白顏色,外貌酷似北寄貝,美艷非常。其質感爽嫩,挺有頭,一咬,爆出滿嘴豐盈的汁液,令人陶醉。
另一款黃沙蜆則顯得嬌小玲瓏,放進湯內一會,隻隻外殼打開,便知可以起動了。黃沙蜆同樣有嚼勁,不難咬開,味道較清,泛著海水輕輕的鹹鮮,無需加醬汁也可。不過少數蜆肉帶沙,個人還是鍾意鳳凰蚌的啖啖肉。
沙巴龍躉分魚柳和帶骨部位,前者不用煮得太夠,只需見到魚肉微微捲曲,轉為白色便可進食。龍躉肉質超彈,連著的脂肪膠質很重,而厚厚的魚皮帶黏性,吃一件就覺得很滋陰。至於帶骨部份魚鱗未清,品嚐時要份外留神。
打邊爐總要吃牛才夠盡興,否則便會若有所缺。頂級牛頸脊切成薄片,色澤紅潤,雪花分佈均勻,賣相煞是吸引。牛頸脊果然腍軟、嫩滑無渣,即使淥製時間稍長也不會韌,而且肉味濃郁,值得推介。小妹蘸了自家炮製的醬汁同吃,更加惹味。
喜愛香口食物,即炸響鈴幾乎是打邊爐的必點項目。響鈴送來時熱辣辣,忍不住即時咬一口,酥化香脆,但不會太油。將之輕輕浸入湯內,外層軟掉而中心仍然脆身,雙重口感。響鈴本身腐竹味濃,吸收了海鮮、雞湯的精華,滋味無窮。
除了啤酒和汽水,店家亦有供應自家涼茶。入座時店員力推夏枯草($48),說剛剛煲好,那就一於試試。夏枯草暖暖的,甜度適中,入口順喉。而且其具降火功效,較為健康。

本以為炎炎夏日,打邊爐的人不多,怎料店子越夜越熱鬧,差不多全場爆滿。開冷氣、打邊爐,的確是港人喜愛的活動。
2017-07-06 79 浏览
同一班火鍋愛好者好友黎到正宗水上人試下氣鍋打邊爐,黎次海鮮大餐,海鮮份量按人頭計,配料就每人可以揀5款,即是共35份。價錢298一位28蚊醬油再加一。鍋底是有米粥鍋同冬蔭功湯,有米粥令材料口感更滑,可以鎖緊肉汁,落肥牛同花蟹最正。冬蔭功湯夠哂濃郁,酸辣同香料味剛剛好,放蝦,蔬菜,菌類配料一流。飲品試左乳酪沙忌廉,微酸嘅乳酪沙冰,令忌廉無咁甜,好過就咁飲汽水。韮菜餃好大粒,非常足料,推介~! 冬菇好大粒,放落冬蔭功無得輸。即炸響鈴,好長好大舊,好脆,吸哂d湯汁,點少薑蔥蒜蓉豉油,好正!海鮮盤出場,有鮑魚,鳳凰蚌,沙白蜆,黃蜆同海蝦,d蝦好大隻,而且上枱時仲係識郁,非常新鮮,鳳凰蚌好鮮甜,蜆亦嫩滑無沙,鮑魚夠彈牙,無得頂。半透明嘅蝦身,仲會郁嘅蝦腳。花蟹非常新鮮,好多膏,蟹肉好鮮甜,放粥底變成蟹粥,一絕。牛頸脊好多雪花,夠爽滑。牛骨髓好嫩滑,非常喜歡,墨魚滑亦新鮮彈牙。在場見其他食客多數選蒸氣鍋,其實火鍋餐都可以是優質而且比較價廉嘅選擇。

韮菜餃好大粒,非常足料,推介~!

冬菇好大粒,放落冬蔭功無得輸。

半透明嘅蝦身,仲會郁嘅蝦腳。

花蟹非常新鮮,好多膏,蟹肉好鮮甜,放粥底變成蟹粥,一絕。

牛頸脊好多雪花,夠爽滑。

牛骨髓好嫩滑,非常喜歡,墨魚滑亦新鮮彈牙。

2017-07-05 75 浏览
Gathering最好食火鍋,不限時,一邊滾一邊傾.水上人氣鍋餐廳位於朗豪坊的後方,樓高2層,地下有大大個玻璃魚缸,2樓大圓枱坐得幾舒服.餐廳提供蒸氣鍋及粥底火鍋, 投票後決定今次先試粥底火鍋. 夏天食火鍋都唔怕,餐廳冷氣好勁.$298套餐價錢包括6款海鮮,再任選5款食品.waiter推介有米粥底(原汁原味)&冬陰公湯(夠惹味)餐廳亦提供醬料自助吧,醬料款式應有盡有,除了大路的蒜蓉、蔥花、芫茜、辣椒、麻醬、豆辦醬、XO醬外,仲有較少見的重慶醬、湖南醬, 不過吃海鮮主要嚐食材既鮮,用醬料的機會其實不多.餐廳不定期會推出不同優惠,今期係like facebook 送沙冰大大杯忌廉乳酸梳打,無諗過呢個配搭都ok火鍋必食1牛頸脊,雪花均勻,牛味濃郁,口感唔錯火鍋必備2響鈴,即炸但唔油膩,就咁食or灼一灼食得主角當然係海鮮拼盤啦,夠新鮮,蝦蟹上枱時仲好生猛跳動蜆、鳳凰蚌灼後仍然鮮甜, 爽嫩彈牙手打丸唔係間間火鍋店都有,呢度有幾款,仲有餡,誠意之作黑松露墨魚丸、蝦丸,爽口彈牙最後食過熱辣辣的火鍋後,waiter送上一碟冰凍西瓜作結,下次gathering再見
Gathering最好食火鍋,不限時,一邊滾一邊傾.
餐廳提供蒸氣鍋及粥底火鍋, 投票後決定今次先試粥底火鍋
夏天食火鍋都唔怕,餐廳冷氣好勁.

$298套餐價錢包括6款海鮮,再任選5款食品.

waiter推介有米粥底(原汁原味)&冬陰公湯(夠惹味)
有米粥底&冬陰公湯

大大杯忌廉乳酸梳打,無諗過呢個配搭都ok
忌廉乳酸梳打

火鍋必食1
牛頸脊,雪花均勻,牛味濃郁,口感唔錯
牛頸脊

火鍋必備2
響鈴,即炸但唔油膩,就咁食or灼一灼食得
即炸響鈴

主角當然係海鮮拼盤啦,夠新鮮,蝦蟹上枱時仲好生猛跳動
蜆、鳳凰蚌灼後仍然鮮甜, 爽嫩彈牙

海鮮拼盤
海鮮拼盤

手打丸唔係間間火鍋店都有,呢度有幾款,仲有餡,誠意之作

黑松露墨魚丸、蝦丸,爽口彈牙
黑松露墨魚丸
蝦丸