2017-09-16 117 浏览
最鐘意食上海菜嘅我終於可以嚟食下幾出名嘅正宗上海生煎包啦。 同行朋友揀左外婆紅燒肉麵,d紅燒肉酸酸甜甜嘅,有幾舊偏硬,而上海麵做得好好,麵質彈牙,冇斷嘅,配肉食就有味啦。之後要左一籠小籠包,好鬼好食!每一粒都係爆汁嘅,皮夠薄又唔會穿左,好高質。另外亦叫左個紅油抄手,好特別佢係好似雲呑仔咁,上面淋d好似蠔油嘅紅油,食落辣辣地,口感偏綿密,同食開嘅唔一樣。因為好口渴就嗌左凍豆漿,有d細杯,但豆味算重,可以接受。
最鐘意食上海菜嘅我終於可以嚟食下幾出名嘅正宗上海生煎包啦。

因為好口渴就嗌左凍豆漿,有d細杯,但豆味算重,可以接受。
2017-09-16 82 浏览
之前係深水埗就食過呢間明星開嘅上海餐廳,價格相宜,味道不俗,今日補習完就過嚟食個下午啦!首先梗係要食個最signature 嘅生煎包啦,4個就35蚊,算幾平!食個時要好小心小心,真係好熱辣辣!先咬頂層d皮,再吹一吹先啜哂d湯,然後一啖一啖咁食個包,好正!皮薄,肉汁多,底夠脆,仲要大大粒另外亦叫左個生菜,25蚊好平下,幾新鮮爽脆!最後亦叫左杯凍豆漿拎走,幾大杯嘅,唔會好甜,豆味香濃^ _ ^但舖頭有d細,冷氣亦唔太夠,食個快飯係ok ge.

另外亦叫左個生菜,25蚊好平下,幾新鮮爽脆!

但舖頭有d細,冷氣亦唔太夠,食個快飯係ok ge.
2017-09-15 64 浏览
同朋友去行街街,搵野食,登龍街食肆林立,食得西餐日本野多,今晚就揀左間中餐。都知道呢間餐廳有幾間分店,聽聞連不少藝人都有幫襯,見到餐廳門外嘅相先知,原來係前娛樂圈歌手開嘅。晚市未夠七點已經坐滿左了食客,店內環境乾淨,店員親切又有禮。招牌生煎包當然要試試啦,枱面上貼左張可愛貼士,教大家點食生煎包,輕輕一咬,果然肉汁豐富,好彩夠溫柔先無爆汁,好喜歡肉汁味濃唔會太油,最重要包底煎得香香的,但包面又唔會太乾,好味!小籠包當然亦不可少啦,皮薄唔易穿,而且汁多,不俗不俗。酸辣湯又係我食上海野必點嘅,呢個酸辣度調配得剛好,不太酸又不太辣,值得一試。另外還點左蒜泥白肉,呢款蒜蓉比市面略有不同,配上左少少辣油,令蒜蓉除了本身嘅辣味更添層次,不肥不瘦嘅白肉包著香辣蒜蓉,值得一試。白肉還有青瓜伴碟,一口白肉一口青瓜,十分滿足。上海粗炒亦是推介之選,味道濃淡適中,配上呢間店嘅豆瓣醬絶對是完美配合。

小籠包當然亦不可少啦,皮薄唔易穿,而且汁多,不俗不俗。

2017-09-15 64 浏览
登龍街新開左正宗生煎包皇~ 我是忠實上海菜粉絲 放工襯未排長龍 快點走去試!招牌生煎包~ 熱辣辣 剛剛煎起 香噴噴!枱面張貼了溫馨提示 教我們品嚐生煎包~ 輕輕咬了一啖 湯汁噴了出來 太juicy~ 包的底部香脆 多汁得來唔會太油膩。真心覺得好食!涼拌青瓜海蜇 夏天好選擇。蒜頭愛好者要揀 哈哈。蒜蓉下了些功夫 多了點香辣 襯托爽脆青瓜和海蜇更開胃。醉雞 酒味夠香濃 雞件唔會太肥 都有8-10件 抵食。上海粗炒 夠入味 麵條不錯 彈牙唔會太腍。配料亦好足 大大碟!小店一家 店員服務卻很好 笑容又夠 所以食得好開心。

醉雞 酒味夠香濃 雞件唔會太肥 都有8-10件 抵食。

小店一家 店員服務卻很好 笑容又夠 所以食得好開心。
2017-09-15 203 浏览
喺銅鑼灣登龍街多數都係拉麵、西餐廳,但今日我同女朋友發現咗一間細細地嘅店舖叫正宗上海生煎皇。上網check返先知原來喺香港已經有三四間分店,真係井底之蛙哈哈!既然店舖名稱叫正宗上海生煎皇,當然有叫上海生煎包啦!我哋仲叫咗小籠包,上海粗炒同埋土匪雞翼菜飯。店舖好細心,喺枱角貼左一張紙教你點食生煎包而不失霸氣,唔會燙傷個咀。上枱嘅時候覺得食落應該唔會太熱,生煎包嗰皮煎得焦香,但一咬,啲肉汁就會湧出嚟,感覺上肉餡唔係肥豬肉,而且中間嘅汁係上湯,完全唔覺得有肥膩感,水準一流小籠包皮簿,湯汁分量足夠,通通融入晒肉餡裏面,好juicy!小籠包需要細細粒但摺痕好明顯,不得不讚嘆師傅嘅功力!至於土匪雞翼菜飯,平時食土匪雞翼都係喺譚仔多,今次食落幾有驚喜,味道唔同譚仔嗰啲但係更加惹味,$39嘅價錢真係難以抗拒。仲有上海粗炒,麵條有嚼頭,唔會炒到好油膩,份量又多,抵食!女朋友好鍾意食上海菜,下次再encore!

生煎包

小籠包

土匪雞翼菜飯
上海粗炒

女朋友好鍾意食上海菜,下次再encore!

2017-09-01
生煎包
小籠包
土匪雞翼菜飯
上海粗炒
  • 生煎皇
2017-09-11 205 浏览
聽見呢間嘢開咗咁多間分店, 心諗應該食物唔錯, 一於去試下.... 結果: "唔會再幫襯第二次"我會從三方面著手分析, 1) 環境 2)食物 3)服務1) 環境呢幾日天氣炎熱到一個點, 緊係想食嘢都有冷氣歎住食啦! 隻大門又長期唔關, 點知一路食一路出汗...呢到比街只不過好少少少少少少少少少少少少少! 2)食物 (唔記得影相)有生煎包(4隻), 小籠包(4隻), 紅油抄手(6粒), 上海酥炸排骨菜飯生煎包: 熱食有脆, 多肉湯同濃郁, 但比較厚皮, 皮凍了就淋小籠包: 皮薄, 多肉湯(比生煎包肉湯清淡)紅油抄手: 淋一堆"結"汁,有花生粒係面 <-- 同外面唔同嘅, 有D奇怪                                                 舊肉係一粒粒實"肉丸"仲要有肥豬肉吐番出黎 <-- 呢個仲奇怪上海酥炸排骨菜飯: 我以為酥炸排骨係有炸皮咁, 佢外皮係濕濕地嘅, 同一舊叉燒一樣 (只不過唔係紅色), 連味道都一樣, 飯微暖3)服務-未執好檯就叫人入去等, 地方又唔係大. -每叫完一次加水, 侍應答得, 最尾又唔見影, 又要問另一個加

我會從三方面著手分析, 1) 環境 2)食物 3)服務

1) 環境

2)食物 (唔記得影相)

小籠包: 皮薄, 多肉湯(比生煎包肉湯清淡)
上海酥炸排骨菜飯

3)服務

-未執好檯就叫人入去等, 地方又唔係大.
-每叫完一次加水, 侍應答得, 最尾又唔見影, 又要問另一個加水
-叫咗高級o侍應話加水, 佢自己得閒又唔加, 叫個拎緊餸嘅去轉頭加水, 當然轉個頭就唔記得啦!
其實個樓面係得1個高級, 2個低級....
2017-08-20
2017-09-10 178 浏览
🖊朋友介紹銅鑼灣某間戶外用品店的東西很便宜,於是,一早來到銅鑼灣看看,看完後都差不多是食晏時候,於是,走入登龍街醫肚。登龍街這幾年不經不覺已經成為食街,各式各樣食店林立,當你在銅鑼灣區走得餓了,這條街的食店實有東西啱你吃。🖊今次我選了這家吃生煎包的!小店很乾淨企理,環境不會太迫,桌面有提示客人吃生煎包時要注意的標貼,有趣得來又貼心!☀️上海生煎包 $18 兩個包皮又薄又香脆,肉汁豐富,餡料調味恰到好處,好味!☀️蟹粉小籠包 $35 兩個是另一道得意之作,皮薄,蟹粉很鮮味,放在口中肉汁澎湃,正。☀️紅油抄手 $33 六隻皮薄得看到裡面的餡料,外形有點像雲吞,咬落啖啖肉,我叫的是小辣,很惹味!🖊整體來說,各樣食物味道不俗,價錢在銅鑼灣的食店來説算好抵食,而且不用加一,下次一定會再來😻◦🔚

☀️上海生煎包 $18 兩個
包皮又薄又香脆,肉汁豐富,餡料調味恰到好處,好味!
上海生煎包

☀️蟹粉小籠包 $35 兩個
是另一道得意之作,皮薄,蟹粉很鮮味,放在口中肉汁澎湃,正。
蟹粉小籠包

☀️紅油抄手 $33 六隻

2017-09-10
上海生煎包
蟹粉小籠包
2017-09-09 134 浏览
今日同朋友嚟到銅鑼灣嘅登龍街,呢度不嬲都出名多好嘢食,尤其是係上海野已經有好幾間,今次我哋嚟到新開嘅正宗上海生煎皇,啲食物都幾好食架首先我哋試咗一籠小籠包,郁都算幾多,湯就十足,皮亦都好薄,食落去覺得好好食。另外,我哋都叫咗糖醋排骨菜飯,糖醋骨煮得好香,菜飯都好好食。仲有當然少得四川擔擔麵,佢唔算話好辣,但係有一種麻味,都幾特別架。重頭戲就係佢哋嘅招牌生煎包,呢一個咁岩係新鮮出爐,煎得好香,的而且確好好食, 十分值得一試。

2017-09-08 118 浏览
經過小店好多次,但因為中午食晏時間短, 所以每次經過想試都因為太多人而打消念頭。適逢今日突然下大雨便去試試, 前面有六檯等, 好.... 一於等,因為又走幾檯, 等左10分鐘入得。唔知係咪落雨,外賣特別多, 管理外賣個姐姐就只專包外賣了。午市既選擇可以叫套餐(A+B自選),另外也可以散叫,不過我相信如果短侐短一個鐘頭食晏連等位,都係叫套餐穩陣D。今次我地選擇左A7+B9 和 A9+B10 試試。先來兩杯豆漿 (免費包指定飲品), 味道唔會太甜。期待的生煎包上埸了,套餐一客有兩個細細地,每張檯面有個貼紙教你點食唔會燙傷, 因為外表看你會唔覺得佢好熱,以往食過D生煎包會好油好膩口,依個真係會抺走哂以前D壞感覺,咬開頂部,看到滿滿的湯汁,好清,肉餡嫩滑有肉味。 另外小籠包上場,套餐一客有兩粒又係細細粒,食法其實同生煎包一樣,咬好頂部透透熱氣,不過依個要小心咬因為皮薄好易漏哂湯汁, 其實兩個既餡料都係差唔多,味道都是一讚再來便是主食了,芝麻醬五彩冷麵,裡面有火腿,雞絲,青瓜,芝麻醬和麵條,如果計埋芝麻醬和麵條都算叫五彩既,味道一般。另一主食是炸醬拌麵,依個我唔推介了,因為太唔像樣了,肉醬味道一

先來兩杯豆漿 (免費包指定飲品), 味道唔會太甜。

另一主食是炸醬拌麵,依個我唔推介了,因為太唔像樣了,肉醬味道一般而且好"鞋",麵條是一餅餅
,點叉也叉不開,味道.....唉。

後記 : 服務態度就好一般了,需要改善。

2017-09-07
  • 生煎包
2017-09-05 157 浏览
<生煎包幾好食>🤓😋喺cwb登龍街美食好多 但通常都係比較大d既西餐 大排檔 拉麵等等。 好少會有小吃食 🤓呢間喺登龍街街頭既正宗上海生煎皇 食既係上海麵 菜飯小食等。 環境細細間 闊落唔敢講 😃主要都係俾食客快食快走 👍🏻 因為甘啱下午茶時間 所以點左幾個小食試下 😋🍴上海生煎包 4 個35 蚊 🐷🍞同上海食既差唔多 🐷細細個 下面煎得好夠香脆 😃 枱面上圖文並茂 教你點食👍🏻 首先咬開小小 飲d香濃既肉汁 然後慢慢再食入面香濃既豬肉碎🐷 d豬肉浸左湯汁好夠口感 🤓🍴糖醋排骨 36 蚊🐷醃成深啡色既排骨 排骨偏肥🤓 有好香濃糖醋味 加上薑同香料增加風味都唔錯🍴川麻雞中翼 4 隻28 蚊🐥 煎得幾香脆幾大隻既雞中翼 . 皮幾香川椒味 只係微辣🌶 入面既雞肉都算嫰滑 如果整體濃味d更好Score 平均分 <6.9/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~Address地址#正
<生煎包幾好食>🤓😋

Present 外觀:👍🏻🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Address地址
#正宗上海生煎王
銅鑼灣登龍街41號地鋪
~~~~~~~~~~~~~
2017-09-05
2017-09-04 95 浏览
生煎包小籠包一向是我至愛難得經過見到分店,一定要試下啦每張枱都有張食用指南招牌生煎包,新鮮整好熱辣辣,湯汁調味,值得一試醉雞翼調味徧甜,酒味亦唔夠,一般般吧,下次會再試其他食品
生煎包小籠包一向是我至愛
難得經過見到分店,一定要試下啦

每張枱都有張食用指南

招牌生煎包,新鮮整好熱辣辣,湯汁調味
,值得一試

醉雞翼調味徧甜,酒味亦唔夠,一般般吧,下次會再試其他食品
2017-09-04 87 浏览
要到希慎EGG配眼鏡前,就去登龍街搵野食,記得之前食過旺角店,未感驚喜,決定俾多次機會佢⭕️上海生前包 4個$35好食過之前,外面唔熱,入面反而出煙。入面汁都唔小,點辣醬會更好味!⭕️蟹粉小籠包 2個$35一黎就要立刻食,怕凍左會腥,食落爆汁就必定,蟹粉幾香好濃味,呢個價錢值得一試⭕️蒜泥白肉 $35超surprise!!! 食落唔苦唔咸,半肥瘦豬腩冇雪味係新鮮野黎!底仲有勁多青瓜,但食食下會有d辣😂🙈⭕️口水雞 $48都幾大份,雞冇雪味,都幾滑,唔錯!⭕️糖醋排骨菜飯 $47排骨好好味,唔會太硬,撈飯一流!但個菜飯偏硬,不是太喜歡⭕️豆漿 $10

⭕️上海生前包 4個$35

⭕️蟹粉小籠包 2個$35

⭕️蒜泥白肉 $35

⭕️口水雞 $48
都幾大份,雞冇雪味,都幾滑,唔錯!

⭕️糖醋排骨菜飯 $47
排骨好好味,唔會太硬,撈飯一流!但個菜飯偏硬,不是太喜歡

⭕️豆漿 $10
2017-09-01 142 浏览
今日放工即刻跑左去睇戲,睇完都已經9點幾,便去登龍街搵食看到新開了一家正宗上海生煎皇,正想食個快的上海菜便進去試試。上海生煎包(2個) $18說到正宗上海生煎包,要試試招牌菜生煎包,但賣面一般,是熱辣辣,飽外皮腍軟,飽底酥脆,咬開肉汁豐富跑出來,要小心燙口,餡料香。灌湯小籠包(4個) $33上桌時熱騰騰,看着外皮很薄,輕輕夾起已經穿了,沒有穿的也沒有那種漲卜卜的水潤感。沒有穿的咬開外皮吸吮上湯品嚐肉餡,味道還不錯。四川擔擔麵 $43湯面上有層油,把麵拌一拌後香味就出來了,還帶點麻辣,麻醬味香濃而不膩,麵煙韌有口感。店員服務周到,食物質素正常無驚喜。
今日放工即刻跑左去睇戲,睇完都已經9點幾,便去登龍街搵食

上海生煎包(2個) $18
灌湯小籠包(4個) $33
四川擔擔麵 $43
店員服務周到,食物質素正常無驚喜。
2017-08-31
$100 (宵夜)
2017-09-01 100 浏览
今晚到銅鑼灣時代廣場看戲後都已經十時,我於是走到附近的登龍街找吃的。看到新開了一間「上海正宗生煎包皇」仍營業。雖然我沒試過其他分店,佐店內人多,感覺似不錯。店內有很多報導。店入亦可看到廚房狀況,透明度高。吃上海菜我必點小籠包來試試師傅的功架。《灌湯小籠包(4個) $33》湯汁多但味道不濃,有淡淡的肉湯味。包皮不算透薄,但厚度仍可接受。《銀芽炒鱔鰗 $72》鱔肉脆口而厚身,肉質彈牙,鱔鰗醬汁香濃惹味,很適合拌麵或拌飯。鱔肉十分之多,性價比高。《白飯/菜飯 跟熱炒+$6 》就有。吃上海菜當然點選菜飯。試米飯用上珍珠所以彈牙有嚼感,而且加上菜油令飯表有光澤及有油香;菜不是一粒粒有口感的份量,而是細切成碎的令整碗更有翠綠感。服務:店員有禮親切。

雖然我沒試過其他分店,佐店內人多,感覺似不錯。

店內有很多報導。

店入亦可看到廚房狀況,透明度高。
吃上海菜我必點小籠包來試試師傅的功架。

《灌湯小籠包(4個) $33》

《銀芽炒鱔鰗 $72》

服務:店員有禮親切。
2017-08-31
$100 (宵夜)
2017-08-31 97 浏览
Lunch試下都幾抵食有小食又有個飯仲有豆漿但係間鋪真係幾細店員又都幾大隻背對走廊坐已經俾某店員重覆撞到撞到超過六次真係幾煩但係明明條路得佢一個行唔知係有心定無意D野幾好食都冇用啦咁樣既招待都唔想再黎
Lunch試下都幾抵食
有小食又有個飯