2024-05-03 39 浏览
最近去左間裝修氣氛都好有日式風味嘅居酒屋🇯🇵同埋座位有塌塌米區~絕對適合慶祝生日/週年呢d 日子啊👍🏻迷の刀 五雕刺身盛合,有三文魚、帶子、甜蝦、吞拿魚、油甘魚✨每款刺身都十分新鮮,好鮮甜啊😋三文魚層層疊🍣 呢個十分打卡啊📸 一上枱店員就會用火槍席前火炙海膽同飛魚子,底層就鋪滿小卷物~咁澎湃都只系$138 咋😮好抵蟹味噌甲羅配薄餅🦀呢款都系我幾中意食ga 款式之一,充滿蟹膏ga 鮮味,鹹香味濃郁😍明太子醬厚燒玉子🥚好厚身ga 玉子燒,整成飯團形狀,入面包住明太子~令到整個味道都提升了不少👍🏻關東煮拼盤🍢去日本緊系會食關東煮啦😋 有蘿蔔、竹輪、蒟蒻等材料,好正宗啊!蘿蔔煮得非常淋身,完全無渣👏🏻

2024-04-29 33 浏览
日本餐廳咁多想突圍而出?其實唔難!呢間日本餐廳裝修設計花盡心思😳感覺穿越昭和時代,餐廳掛滿紙燈籠和霓虹燈,非常吸晴🤩✨迷の刀 五雕刺身盛合一上枱就覺得刺身擺盤十分精美🤩大部份嘅魚生都製作一朵花🌷好靚,刺身份量都唔少,油甘魚、三文魚各6件、帶子和赤身各有3-4件,刺身新鮮鮮甜幾滿足🤤✨三文魚層層疊一上枱就見到滿滿嘅沙律醬覆蓋住三文魚壽司🤣侍應會將壽司火焰後再係面層佈滿蟹籽和蔥花,成為真正的層層疊壽司🤭已青瓜壽司卷作為基底搭配三文魚芝士沙律醬蟹籽食用👅幾特別✨牛油果山葵漬一個完整的牛油果🥑+豉油,食落好似三文魚刺身的味道🤣加埋山葵漬味道更香口✨蟹味噌甲羅燒加配薄餅多數我食甲羅燒係配搭餅乾,而尼間比較特別係配搭薄餅食用,蟹殼滿滿的蟹膏經過烤熱後,香氣不斷湧出🤤淡淡松葉蟹的鮮味真係食唔停口✨西葫蘆豚肉卷西葫蘆好少聽,但食落就知係翠玉瓜🤣豚肉包住爽脆嘅翠玉瓜,好好食調味適中✨蒜燒厚切牛舌芯厚切牛舌芯肉質彈牙爽口,肉感十足,略微有點過鹹🤏🏻🥲✨雞翼雞翼外皮燒至微焦香脆,入口juicy🤤調味剛好唔會太鹹✨明太子醬厚燒玉子蛋香濃郁既厚切玉子燒裏面包住明太子醬,配搭蘿白蓉食別有一番風味🤪✨和牛丼唔好睇佢
日本餐廳咁多想突圍而出?其實唔難!

✨迷の刀 五雕刺身盛合

✨三文魚層層疊

✨牛油果山葵漬

✨蟹味噌甲羅燒加配薄餅

✨西葫蘆豚肉卷
✨蒜燒厚切牛舌芯
厚切牛舌芯肉質彈牙爽口,肉感十足,略微有點過鹹🤏🏻🥲

✨雞翼
雞翼外皮燒至微焦香脆,入口juicy🤤調味剛好唔會太鹹

✨明太子醬厚燒玉子

✨和牛丼
唔好睇佢咁細碗,但和牛都有6塊咁多架!😳牛味濃郁香口👅雖然有少少筋🤏🏻但唔影響整體好食程度🤤

✨🍍菠蘿梳打
必嗌飲品🤩🤩夏日炎炎飲返一杯新鮮嘅菠蘿梳打真係好解渴,成嚿冰菠蘿係杯度 飲完又可以食冰菠蘿真係好爽👅
✨🍑白桃梳打
濃郁香甜的白桃加上少女心滿滿的粉紅色,令人無法抗拒的飲品之一
2024-04-23
尖沙咀性價比極高居酒屋🇯🇵感覺置身日本 賣相好靚既日式料理😋餐廳裝修做到同日本居酒屋一樣 仲有Tatami坐 感覺好似係日本渡過左一餐dinner 細心研究menu之後 試左幾款料理 特別推介:「牛油果 」🥑🌟 (must-ordered!!)• 第一次見牛油果料理 半個牛油果加上特製醬汁同紫菜碎 超級好食!提外話 隻碟好靚 唔知邊到有得買呢💯「海膽三文魚子飯」🌊• 睇相見到賣相幾吸引 價錢只需$238 海膽份量好多 多到滿瀉晒 配埋爆滿既日本三文魚籽 賣相相當吸引「炙燒芝士三文魚飯卷」 🍣• 店員會係你面前親自燒 見到滿滿既三文魚刺身鋪面 大大塊芝士 🧀 燒到起泡 🤤 最後加上魚子同蔥 提升成個飯卷既香味 🌟「雞皮餃子」🥟• 用雞皮代替餃子皮 好邪惡但好好食 雞皮好滑好香 煎到金黃色 少少脆口 包住滿滿嘅餡料 脹卜卜😋 ✍🏻 Rating 7.5/10💳 Price $500 per head

細心研究menu之後 試左幾款料理 特別推介:

「牛油果 」🥑🌟 (must-ordered!!)

「海膽三文魚子飯」🌊

「炙燒芝士三文魚飯卷」 🍣

「雞皮餃子」🥟

✍🏻 Rating 7.5/10
💳 Price $500 per head
相信大家都鍾意放工後約埋班friend食飯飲酒吹下水,將所有煩惱都拋到腦後👋🏼 近排就去到位於尖沙咀嘅Gaku Hall,佢哋以居酒屋形式運作,亦有提供多款日式美食🇯🇵 一上到二樓就被五顏六色嘅霓虹燈同懷舊嘅海報深深吸引🤩 店舖中有榻榻米座位,令環境充滿昭和時代嘅氣氛🎎Gaku Hall is an Izakaya in TST that offers all kinds of Japanese dishes. The interior was filled with retro designs, with tatami seats for you to dine on. 迷の刀 五雕刺身盛合 $328Premium Sashimi Quintet 盛合裡分別有中拖攞、甜蝦、帆立貝、油甘魚同三文魚🐟 師傅將佢哋砌成花形,淨係賣相已經足以令人食指大動👍🏼 大片厚切嘅刺身每款都鮮味十足,當中最正就係清甜嘅帆立貝同豐腴嘅中拖羅,甘甜嘅後韻喺口中久久不散👅The platter included toro, shrimp, scallop, hamachi and salmon. They w

迷の刀 五雕刺身盛合 $328
Premium Sashimi Quintet
The platter included toro, shrimp, scallop, hamachi and salmon. They were all thick and fresh, with my favourite being the melty and fatty toro!

麻醬牛油果豆腐沙律 $58
Japanese Sesame Tofu Salad
沙律菜底同豆腐嘅配搭嫩滑爽脆兼具,加埋香濃嘅芝麻醬非常醒胃🥗 因為豆腐同牛油果均有軟滑嘅口感,所以佢哋喺上面灑左啲粟米片,為沙律增添層次感😉
The salad based consisted of leaves and tofu, topped with avocado, sesame dressing and cornflakes for depth in textures.

黎到居酒屋就梗係要食即叫即燒嘅串燒啦🍢 我地叫左一串蒜燒厚切牛舌芯 $48,入口爽脆有嚼勁,富有濃郁嘅肉汁💦 西葫蘆豚肉卷 $52 用清香脆口嘅蘆筍搭配豐腴嘅五花腩,食落油而不膩🥩
One of the must eats in an Izakaya is their skewers. I got their Grilled Beef Tongue and Grilled Pork with Leek, which were both juicy and flavourful.

關東煮拼盤 $108
Oden Box
以昆布、醬油同海鮮熬製嘅湯底溫醇可口,而軟而不爛嘅蘿蔔將甘甜嘅精華吸滿,夠曬入味🍲 配料有豆腐、蒟蒻、秋葵、雞蛋、黑輪同我最鍾意嘅福袋😍 出面嘅豆皮索曬醬油嘅鹹香味,裡面包住煙煙靭靭嘅糯米糰子,口感好特別🤟🏼
The soup base was aromatic with a slight hint of umami, and the big tube of raddish has completely absorbed all the essence, creating the perfect balance of sweet and savoury. There were also fried tofu, konjac, boiled egg, fish cake, okra, and a special tofu filled with chewy mochi.

2024-04-26 25 浏览
樂酒場 がくさかば (尖沙咀)尖沙咀白蘭軒道1號麗東大廈地下H & J號舖及閣樓1. 滿滿海膽杯:這道菜以新鮮的海膽為主角,擺放在小杯子裡。海膽的味道鮮美,口感滑嫩。它可能搭配了其他配料,例如醬汁或海鮮。一道高級的美食。2. 蟹肉芝士卷:蟹肉的鮮甜與芝士的濃郁相互融合,帶來豐富的口感和美味。通常,這道菜會被烤至金黃色,使芝士融化並形成一層脆皮。3. 麻醬牛油果豆腐沙律:牛油果的奶油質地和豆腐的軟滑口感相互輝映。麻醬增添了豐富的風味,使整個沙拉更加美味。這道菜通常被視為一道清爽又營養的選擇。4. 蟹味噌甲羅燒(一只)(加配薄餅):蟹肉的鮮甜與蟹味噌的濃郁相得益彰。通常會配上薄餅,增添了口感的層次感。5. 西葫蘆豚肉卷(二本):西葫蘆的清爽口感和豚肉的鮮嫩相互平衡。這道菜可能會搭配一些醬汁或調味料,增添風味。6. 免治軟骨雞肉棒(一本):軟骨雞肉的口感酥脆,吃起來十分美味。它可能搭配一些沾醬或調味料,增添風味。7. 蒜燒厚切牛舌芯(1串):牛舌肉質鮮嫩多汁,蒜燒的香氣使其更加美味。這道菜通常搭配一些蔬菜或配菜,提供更豐富的口感。8. 明太子醬厚燒玉子:厚燒玉子是一種日式煎蛋,口感柔軟滑嫩。
樂酒場 がくさかば (尖沙咀)
尖沙咀白蘭軒道1號麗東大廈地下H & J號舖及閣樓

8. 明太子醬厚燒玉子:厚燒玉子是一種日式煎蛋,口感柔軟滑嫩。明太子醬增添了這道菜的鮮味和微辣的風味。

9. 和風鰻魚炒飯:和風鰻魚是一種烤鰻魚片,它的肉質鮮嫩,滋味獨特。炒飯則是以米飯和各種配料炒製而成,可能包括蔬菜、肉類和調味料。這道菜的口感豐富,風味獨特。
一梯之隔,尖沙咀街頭穿越日本,置身復古裝潢居酒屋:一直在香港尋找能令自己置身日本的居酒屋,今次來到樂酒場似乎有驚喜。進入餐廳需要上一條短短的樓梯,入口處有一個雜誌架,上面真的有一些懷舊的日本雜誌,樓梯兩旁及餐廳裏面都有不同的舊式日本海報,氣氛十足。坐低先點了兩杯飲品,分別係自家製海鹽檸檬highball同白桃梳打。麻醬牛油果豆腐沙律先來一客開胃前菜,牛油果的生熟度剛好,質地柔軟綿密,與麻醬豆腐及沙律菜混在一起食,豐富了沙律的口感。生牡蠣刺身盛精心製作和擺盤的刺身盛,有著不同刺身的色彩,視覺效果增添左不少食慾!除了生牡蠣,還有鮮嫩甜美的帶子,新鮮彈牙的大蝦,肥美厚厚的三文魚,肉質細緻的油甘魚。至於主角生牡蠣新鮮,天然海水的風味加上檸檬汁,入口帶有爽脆感,令人回味。清酒煮白蛤鍋白蛤鍋的清酒湯帶有挺濃的酒味及昆布鮮味,散發出濃郁的香味,而且白蛤肉質飽滿,享用每一隻時都充滿滿足感。明太子醬厚燒玉子甜而充滿蛋香的玉子燒配合鹹度適中的明太子醬,加上少許蘿蔔泥,適合愛吃明太子,口味又不太重的我們。吉列童星蝦(3隻)童星點心面係好多人的兒時回憶,餐廳居然想到將吉列蝦與童星點心面結合。吉列童星蝦比一般的
一梯之隔,尖沙咀街頭穿越日本,置身復古裝潢居酒屋:

麻醬牛油果豆腐沙律

生牡蠣刺身

清酒煮白蛤鍋

明太子醬厚燒玉子

吉列童星蝦(3隻)
童星點心面係好多人的兒時回憶,餐廳居然想到將吉列蝦與童星點心面結合。吉列童星蝦比一般的吉列蝦更香口,而且啖啖交替著點心面與傳統炸蝦的味道,「玩」「味」十足。

蟹味噌甲羅燒(加配薄餅)
居酒屋當然唔少得甲羅燒,由於座位近廚房,聞到陣陣的燒烤香味已知道製作中。蟹味噌的鮮味與味噌醬的鹹香,先吃一口刺激味蕾,再將蟹味噌放上加配的薄餅,特別之處是樂酒場是選用了軟薄餅,口感新鮮有創意,亦能突顯蟹味噌的味道。

日本甜醬牛肉鍋
一直喜歡日式牛肉鍋,用gas爐加熱及煮熟鍋中的菜,各式菇類以,乾葛絲掛上濃郁醬油湯底,牛肉片沾上餐廳提供的生蛋。最後用上沾剩的生蛋加入鍋中煮成蛋花,完滿結束。

充滿氣氛的居酒屋,享用豐富的日本美食,又一次在香港感到置身日本的感覺。推介生牡蠣刺身盛及日本甜醬牛肉鍋,一冷一熱,令味蕾留下深刻印象。
2024-04-25 24 浏览
好舒服、好自成一角既好地方,三五知己ban埋係塌塌米到好有自己空間👍🏻- 滿滿海膽杯好cute個玻璃杯一拎起,成班粒粒魚子碌落黎🤭好味既!- 三文魚層層疊職員即場同你燒一燒,好香,而且三文魚真係好多,多到蓋過左件壽司🍣😋- 京都味噌青瓜🥒都係會即場燒一燒個味噌,超香!幾特別食法- 蟹味噌甲羅燒係好味既,但兩味都係味噌就太濃味,大家可選一款可叫會更佳- 明太子醬厚燒玉子🧈好滑蛋,堅厚既!- 牡蠣🦪清蒸煮4隻好大隻😍啖啖肉!- 蒜燒厚切牛吞心做得好彈牙,好好咬口👍🏻叫左杯白桃soda&葡萄🍇酒整體來講,好開心發掘到呢間餐廳🫶🏻上左一樓好似與世隔絕左咁、塌塌米空間舒服闊落,食物質素高👍🏻

- 滿滿海膽杯
好cute個玻璃杯一拎起,成班粒粒魚子碌落黎🤭好味既!

- 三文魚層層疊

- 京都味噌青瓜🥒
都係會即場燒一燒個味噌,超香!幾特別食法

- 蟹味噌甲羅燒
係好味既,但兩味都係味噌就太濃味,大家可選一款可叫會更佳

- 明太子醬厚燒玉子🧈
好滑蛋,堅厚既!

- 牡蠣🦪清蒸煮4隻
好大隻😍啖啖肉!

- 蒜燒厚切牛吞心
做得好彈牙,好好咬口👍🏻

叫左杯白桃soda&葡萄🍇酒

2024-04-25 55 浏览
有榻榻米座位同普通座位嘅居酒屋🪑室內裝修好有日式風情好地道,座位闊落好啱幾個朋友開枝sake傾偈💬食物同埋酒類選擇都好多✨真心一讚✨食物質素好高,尖沙咀居酒屋嚟講價錢絕對唔貴,但食物同服務質素絕對比價錢高✨迷之刀 五雕刺身盛合 $328赤海老、三文魚、帆立貝、拖羅、深海池魚 見到牆邊好多poster都推薦刺身盛合👀一上菜就知點解…因為五款刺身都份量十足,性價比超級高,而且刺身新鮮充滿鮮味,厚度啱啱好,賣相亦好精美👀📸✨牛油果山葵漬 $68賣相好特別,以牛油果形狀嘅碗裝住牛油果🤣有驚喜🫶🏻個人本身唔係鍾意食牛油果🥑但係朋友鍾意所以就試吓,第一次覺得牛油果質感容易入口,好新鮮,質感偏軟身但唔會太腍🥹配上Wasabi、豉油同紫菜,醬料同牛油果好平衡,唔會過多蓋過牛油果嘅鮮味👍🏻值得一試✨明太子醬厚燒玉子 $68好特別嘅形狀,雞蛋好嫩滑好香鰹魚味,明太子醬爆滿味道濃郁😋食得好滿足✨蟹肉芝士卷 $88炙燒芝士🧀配上大量蟹籽喺面,加上壽司入邊嘅蟹肉,多重嘅口感🥹芝士味好香,但唔會好膩,反而令本身較清淡嘅芝士卷更上一個層次✨蟹味噌甲羅燒 加配薄餅🍕 $84平時比較多配多士,因為覺得蟹膏同爽脆嘅多士好

✨迷之刀 五雕刺身盛合 $328
赤海老、三文魚、帆立貝、拖羅、深海池魚

牛油果山葵漬 $68

明太子醬厚燒玉子 $68

蟹肉芝士卷 $88

蟹味噌甲羅燒 加配薄餅🍕 $84
平時比較多配多士,因為覺得蟹膏同爽脆嘅多士好夾,今次就試吓口感唔同嘅薄餅🤣大大個蟹蓋好𥄫睛,仲有粒粒蟹籽加上濃濃嘅蟹膏味,配薄餅比想像中夾👍🏻薄餅沾滿蟹膏,入口好邪惡😋忍唔住食完一嚿接一嚿

關東煮拼盤 $108
💯最正嘅係大根,好清甜完全冇渣,滲滿湯底鮮甜嘅味道,福袋腐皮滲滿湯汁,入口煙靭,其他配料都好多,包括秋葵、雞蛋、蒟蒻、豆卜等✨

西葫蘆豚肉卷🫔 $52
香口嫩滑嘅豚肉捲住爽口嘅翠玉瓜,平時比較多係豚肉配蘆筍,今次嘅配搭好新穎👀醬料味香濃,好食😋

蒜燒厚切牛舌心 $48
💯推薦👀厚切牛舌非常爽口,蒜味唔算好重,但醬料味好濃郁,相信唔鐘意蒜嘅人都會鐘意🥹🫶🏻擠少少檸檬汁好消膩🤏🏻🍋

雞翼 $30
以鹽同醬料輕輕調味,已經剪咗骨🦴減卻咗平時食雞翼嘅不便

梅酒梳打 $48
個杯好有特色,適合打卡🤣📸酒味適中🥃

自家製蜂膠檸檬燒酌 $68
足料蜂膠,中和咗檸檬嘅酸味,酒味適中🍺
2024-04-24 15 浏览
今次嚟嘅居酒屋分為兩邊,一邊係正常嘅枱另一邊就係榻榻米~今次同朋友坐喺榻榻米呢邊,好有日本feel呀🤣🤣🔸明太子醬厚燒玉子 $68▪️入面係滿滿嘅明太子啊🥰🥰 明太子同蛋,永遠都係最好嘅組合❤️❤️🔸牛油果山葵漬 $68▪️成日都有人話牛油果加豉油就會好似三文魚,我就覺得唔似嘅😂😂不過呢個幾好食,個牛油果碟都好可愛😂😂🔸 三文魚層層疊 $138▪️呢個好特別,上枱之後店員會用火槍將表面嘅芝士燒熔,有好多好多嘅三文魚,下面就係青瓜絲卷😊😊 🔸蟹味噌甲羅燒(一只)(加配多士) $76▪️好香好香嘅甲羅燒,加埋有多士可以點嚟食,正👍🏻👍🏻👍🏻🔸迷の刀 五離刺身盛合 $328▪️兩個人食份閏好夠😊😊😊 有成五款刺身👍🏻👍🏻🔸 漁師魚湯泡飯(2人前)$198▪️正呀~ 好濃郁嘅魚湯,入面有蔬菜同埋魚肉,雖然我哋好飽,每人都仲食咗幾碗😂😂🔸自家製蜂膠檸檬燒酌 $68▪️入面真係有一舊蜂膠,蜜糖滿滿的,幾好飲😊🔸巨峰燒酎 $58▪️清新既感覺~

🔸明太子醬厚燒玉子 $68

🔸牛油果山葵漬 $68

🔸 三文魚層層疊 $138

🔸蟹味噌甲羅燒(一只)(加配多士) $76
▪️好香好香嘅甲羅燒,加埋有多士可以點嚟食,正👍🏻👍🏻👍🏻

🔸迷の刀 五離刺身盛合 $328
▪️兩個人食份閏好夠😊😊😊 有成五款刺身👍🏻👍🏻

🔸 漁師魚湯泡飯(2人前)$198

🔸自家製蜂膠檸檬燒酌 $68
▪️入面真係有一舊蜂膠,蜜糖滿滿的,幾好飲😊

🔸巨峰燒酎 $58
▪️清新既感覺~
2024-03-21
餐廳:樂酒場 がくさかば (尖沙咀)地址:尖沙咀白蘭軒道1號麗東大廈地下H & J號舖及閣樓香港越開越多日式餐廳,但未必每間都可以做到正宗嘅味道同風格🤔,前幾日喺尖沙咀搵到間比較隱蔽嘅居酒屋——樂酒場 がくさかば ,主打壽司、刺身、串燒、鍋物等日式料理,仲有多款酒類飲品提供🍾由地下行上一樓,好時穿過時光隧道咁,店內裝修嘅靈感嚟自昭和時代嘅商店街🇯🇵,木牆上佈滿色彩繽紛嘅海報同霓虹燈,紅噹噹嘅紙燈籠隨處可見,充滿日式懷舊風情🏮,用餐區分咗普通木檯凳同傳統榻榻米,適合三五知己食飯飲酒,樂聚一番🕺🏻✝️迷の刀 五雕刺身盛合 $328視覺效果滿分嘅拼盤集合多種時令海鮮,啱曬選擇困難症嘅大家😎,五款刺身都相當新鮮,包括拖攞、三文魚、油甘魚、帆立貝同甜蝦🦐,仲附上一塊印有「GAKU」嘅玉子,打卡一流📷,當中最鍾意就喺拖攞,恰到好處嘅脂肪比例食落綿密細緻,油脂香而不膩✌🏽✝️蟹味噌甲羅燒 $68以爐火烤製嘅甲羅燒,充滿蟹膏同味噌甘香嘅精華🦀️,配埋一絲絲嘅蟹肉同粒粒蟹籽鹹香十足,鮮味滿瀉🌊,個人覺得淨食比較重口味,配埋薄餅(+$16)就啱啱好🫓,如果有梳打餅/青瓜嘅話口感應該仲正!✝️明太子醬厚燒玉子 $6
餐廳:樂酒場 がくさかば (尖沙咀)
地址:尖沙咀白蘭軒道1號麗東大廈地下H & J號舖及閣樓

香港越開越多日式餐廳,但未必每間都可以做到正宗嘅味道同風格🤔,前幾日喺尖沙咀搵到間比較隱蔽嘅居酒屋——樂酒場 がくさかば ,主打壽司刺身、串燒、鍋物等日式料理,仲有多款酒類飲品提供🍾

✝️迷の刀 五雕刺身盛合 $328

✝️蟹味噌甲羅燒 $68

✝️明太子醬厚燒玉子 $68
用加入咗木魚高湯嘅蛋液,烹調而成厚燒玉子,食落鬆軟多汁💦,
中間填滿惹味嘅明太子醬,獨有嘅辛香有助襯托出玉子嘅甜味,鹹甜交織嘅感覺令人回味無窮🫶🏽

✝️三文魚層層疊 $138
將層層堆疊嘅三文魚腩放喺青瓜卷上夠曬壯觀😍,切成條狀都依然有滑嫩飽滿嘅口感,每啖都食到豐腴嘅魚油香🐟,
上檯後店員會用火槍將芝士同明太子蛋黃醬輕輕炙燒,誘人嘅焦香令層次感昇華🔥

✝️巨峰梳打 $52
食咁多重口味嘅嘢就梗喺要叫返杯嘢飲解下膩啦🍹,酸甜兼具嘅巨峰梳打果香四溢,搭配強烈嘅氣泡感夠曬清爽🤟🏽
2024-04-16
2024-04-19 27 浏览
先要上樓梯 都有dd斜 要小心 唔知有無電梯係後門出入呢?周圍環境都好多日本元素 好多廣告poster 和鐵路poster 充滿歡樂氣氛 見到東京metro 的路線圖立即 有返精神我地揀座 矮檯 机, 大家都好主意會除鞋先上。個cushion都厚少少 好似凳仔,方便不常跪坐的香港人。仲有鈴鈴叫service 不過都唔需要 店員好常會過來幫手貼心朋友已經點好食物佢可能打算食兩round 所以都係叫d送酒菜先來牛油果 好可愛的碟 有wasabi 和 少少柚子醋 牛油果的texture 剛好熟 顏色依然翠綠聞說牛油果加醬油 食落會似吞拿魚 我就唔太覺得似 我單純地欣賞果牛油果厚厚明太玉子燒, 調味不錯 我喜歡的 加醬油味淋 蛋的顏色深 微甜 我自己整都成日有陣腥味 呢度明太子就無腥味 仲要好有趣是三角形 其實一早就有一煲上檯。一路等煲滾係原隻生蠔 好清甜 用清酒煮 仲有d蔥花好易開殼 唔怕有碎殼仲有豐富的刺身拼盤 三文魚 帶子 油甘魚 蝦 赤身 白身魚 山咁高的三文魚刺身和蟹籽 其實下面收埋左青瓜卷 青瓜卷 好出色 紫菜夠厚 青瓜絲 有沙律醬 微溫 因為三文魚有炙燒係一個懷念的味道甲鑼
先要上樓梯 都有dd斜 要小心 唔知有無電梯係後門出入呢?

見到東京metro 的路線圖立即 有返精神

貼心朋友已經點好食物

佢可能打算食兩round 所以都係叫d送酒菜

先來牛油果 好可愛的碟 有wasabi 和 少少柚子醋

牛油果的texture 剛好熟 顏色依然翠綠
聞說牛油果加醬油 食落會似吞拿魚
我就唔太覺得似 我單純地欣賞果牛油果

厚厚明太玉子燒, 調味不錯 我喜歡的
加醬油味淋 蛋的顏色深 微甜

其實一早就有一煲上檯。一路等煲滾
係原隻生蠔 好清甜

甲鑼燒都好好吃 多士幾多都唔夠嘅

最後介紹返我order的 chu-hi
菠蘿味
有冰凍菠蘿 等到最後融化 有多個飯後果
樂酒場 がくさかば GAKU HALL📍尖沙咀白蘭軒道1號麗東大廈地下H & J號舖及閣樓上篇都已經咁豐富,下篇又點可以失禮?本篇將會介紹樂酒場嘅signature dishes,兩款都係超おすすめ嘅菜式,用上餐廳自慢(引以為傲)嘅刺身片,新鮮味美,事不宜遲,立即分享! 💰$138サンモン寿司ごぼれ 🍣朋友食呢道菜嘅時候講咗啲幾有道理嘅評論,令我決意引用佢嘅說法,介紹呢道賣相同味道都咁出色嘅三文魚層層疊。佢話:「香港人咁鍾意食三文魚,但嚟嚟去去嘅變化都唔大,每次食落口感同味道都差不多。但呢度唔單止有得睇表演,食落口感仲咁豐富,能夠將料理方式一成不變嘅菜式整得獨一無二,呢點一定要讚下。」話有表演睇嘅原因,係因為店員會將整呢道菜式嘅食材分成小碟上檯,同時端上一隻類像冰柱、冰塊嘅碟,準備喺客人面前料理。半透明嘅碟上整齊地排左6件青瓜絲小卷,喺上面密密麻麻地放上一條又一條長長嘅三文魚刺身,平均地鋪好鋪平後,再喺上面蓋上一片芝士,繼而倒上滿滿嘅蟹籽同蔥花,加埋師傅自家調製嘅特別醬汁,三文魚層層疊,完成!現在開始係Showtime!店員用火槍細心炙燒三文魚層層疊嘅表面,熱力令芝士溶化,焦香芝味四溢
樂酒場 がくさかば GAKU HALL
📍尖沙咀白蘭軒道1號麗東大廈地下H & J號舖及閣樓

💰$138
サンモン寿司ごぼれ 🍣

現在開始係Showtime!店員用火槍細心炙燒三文魚層層疊嘅表面,熱力令芝士溶化,焦香芝味四溢;三文魚刺身條油分充足,燒過後魚油更為濃香,味道賣相都一流。因為小卷選用非常清新嘅青瓜絲做餡,所以食多兩件都唔怕膩!

講返朋友嘅評論,幾乎每間日本嘢都有得食呢幾類食材,組合同配搭亦好相似,但樂酒場嘅呢種風味真係未食過,而且仲好睇得,價錢又唔貴,大家嚟到必定要叫返碟!

💰$328
迷の刀 五雕刺身盛リ
另一招牌推介係有5種新鮮刺身嘅盛合,今晚我哋就食咗油甘魚、帶子、三文魚、甜蝦同吞拿魚,仲有些少三文魚籽作點綴,整道菜式猶如畫作一般,盛載嘅碟亦配過顏色,睇到師傅嘅心思。除咗顏色鮮艷搶眼外,擺盤都好有心機,切去蝦頭,將蝦身捲起,造型感十足。片片三文魚刺身亦有捲成玫瑰花狀,彷彿同旁邊嘅食用花爭艷鬥麗。其餘嘅刺身就按顏色分類擺放,紅綠/黃白相間,繽紛,不失和諧感、平衡感。刺身肉質細嫩,油份豐富,儘管唔係厚切都食得好滿足。
  • 五雕刺身盛合
  • 刺身五點盛
2024-04-16 27 浏览
京都味噌青瓜味道獨特,清脆的青瓜帶有微甜,配上濃郁的京都味噌,相得益彰。這道菜色清爽可口,值得一試。「滿滿海膽杯」真係冇得頂!每一啖都係一個驚喜啊!海膽好鮮味。同其他海鮮混合埋食,味道層次豐富,真係食到停唔到口。如果你鍾意海鮮,呢碗「滿滿海膽杯」絕對係你嘅選擇!「牛油果山葵漬」幾得意又好好食。牛油果嘅滑順同山葵嘅辣味相互融合,味道好特別。每一口食落去,可以感受到牛油果嘅奶油口感同山葵嘅辛辣刺激,真係別具一格。如果你鍾意嘗試新嘅食物組合,「牛油果山葵漬」絕對要嗌。「三文魚層層疊」就正啦!啲三文魚疊得好靚,每一片都好豐富。三文魚肉質鮮嫩,食落去好滑口。特別係火炙過後,啲三文魚表面有個微微焦嘅香氣,加埋啲脂肪融化嘅滋味,真係好正。「蟹味噌甲羅燒配多士」嘅味道好濃郁,帶嚟一種濃烈嘅蟹味。不過可能因為有海鮮,我覺得稍微咸咗少少。「八爪魚天婦羅」外皮炸至金黃酥脆,非常誘人。可以感受到外皮的脆脆口感,同八爪魚肉的柔軟嫩滑。

2024-04-12 22 浏览
居酒屋天花板掛滿日式燈籠🏮, 仲有榻榻米坐位區, 成個氣氛和風感滿滿的🎏🥢迷の刀。五雕刺身盛合款款刺身都好新鮮!最鍾意係三文魚刺身, 砌成花嘅形狀, 鮮甜肥美~🥢滿滿海膽杯上面鋪滿海膽, 份量十足!另外以玻璃樽裝住三文魚籽, 配上壽司飯, 賣相精緻又吸引~🥢牛油果山葵漬原個牛油果切件🥑, 熟成度剛剛好, 豐潤柔滑, 蘸上醬油同wasabi, 真係有少少似三文魚刺身嘅味道!🥢蒜燒厚切牛舌芯推介👍🏻 牛舌芯爽嫩彈牙, 調味剛剛好, 肉味香濃🥢和風鰻魚炒飯 推介👍🏻 使用日本珍珠米🍚, 炒得粒粒分明, 有濕潤感, 帶鰻魚醬油嘅甜味, 裏面嘅鰻魚粒好足料, 完全食唔到細刺, 而且香口又嫩滑🥢明太子醬厚燒玉子玉子燒有濃濃蛋香味, 香甜軟綿, 中間有超多明太子!

🥢迷の刀。五雕刺身盛合

🥢滿滿海膽杯

🥢牛油果山葵漬

🥢蒜燒厚切牛舌芯
推介👍🏻 牛舌芯爽嫩彈牙, 調味剛剛好, 肉味香濃

🥢和風鰻魚炒飯

🥢明太子醬厚燒玉子
玉子燒有濃濃蛋香味, 香甜軟綿, 中間有超多明太子!
2024-04-10
  • 明太子醬厚燒玉子
  • 鰻魚炒飯
樂酒場 がくさかば GAKU HALL📍尖沙咀白蘭軒道1號麗東大廈地下H & J號舖及閣樓我同朋友今年未必夾到假去日本,睇見個個都食日本嘢,又刺身又串燒咁,我哋啲日食癮又返晒嚟。既然無得飛去日本食,索性喺香港食返餐好嘅,一止口癮。之前喺尖沙咀覓食時發掘到一間昭和風嘅日本餐廳,由裝修至料理款式都滿滿和風,餐牌有齊中文、英文、日文,部分菜式仲搞鬼哋有日文拼音嘅普通話添,老闆用心設計餐牌呢點好值得欣賞!聽住日文歌,坐住和席たたみ,牆身貼滿大量和風海報同打卡able嘅燈牌,真係有啲似置身日本居酒屋!因為我哋叫下叫下叫多咗,而且每道菜都好值得介紹,所以分開咗兩篇同大家分享。上篇先為大家介紹焼き物、卵料理、サラダ、ドリンク同逸品—おでん! 💰$30手羽先 🐓一本雞翼有兩隻,燒前經已細心處理,將兩端骨頭嘅接口斬開,食用時更方便,仍可保持儀態。雞翼用鹽同醬汁輕輕調味,已經好滋味,雞皮烤得脆口,建議喺食用前唧上鮮檸檬汁,有助味道昇華! 💰$52ズッキーニの豚バラ串焼き 🐖我哋另外亦都點咗一品二本嘅西葫蘆豚肉串 ,薄切豚肉表皮烤得香脆,食落有少少甜滋滋。中間卷住嘅翠玉瓜好爽口,未試過呢個配搭,估唔到又幾夾
樂酒場 がくさかば GAKU HALL
📍尖沙咀白蘭軒道1號麗東大廈地下H & J號舖及閣樓

💰$30
手羽先 🐓

💰$52
ズッキーニの豚バラ串焼き 🐖
我哋另外亦都點咗一品二本嘅西葫蘆豚肉串 ,薄切豚肉表皮烤得香脆,食落有少少甜滋滋。中間卷住嘅翠玉瓜好爽口,未試過呢個配搭,估唔到又幾夾喎。而且有兩串共6粒,都算經濟實惠!

アボカドの山葵 🥑
牛油果山葵漬簡直就係為我同朋友而設嘅一度前菜,因為我哋兩個真係超級鍾意食牛油果,而且平時喺屋企食嘅時候,都會加豉油再加wasabi一齊食,口感就好似食緊素食版嘅三文魚咁。不過必須要承認,平時嘅豉油都偏鹹偏重味,加埋攻鼻濃味嘅wasabi,有時真係會食唔到牛油果自身嘅味道。

但呢度前菜沙律就無呢個問題,佢嘅牛油果唔會熟到爛,係有一定硬度嘅情況底下切成薄片,用醬油浸至三份一,再喺牛油果表面倒上香蔥、wasabi、紫菜同芝麻,食法新穎,同時可以平衡到調味料同牛油果嘅鮮甜味,牛油果愛好者必點。

明太子入り厚焼き玉子 🍳
上篇介紹嘅食物同飲品裏面,我同朋友嘅首選必定係呢道明太子醬厚燒玉子!之前都有講過明太子同玉子燒基本上係居酒屋定番嘅組合,所以都比較難做到有特色,變化亦唔會好大。但呢度真係比到我哋驚喜!相信大家同我哋一樣都係第一次見到三角柱形狀嘅厚燒玉子燒,而且啲明太子醬仲係包裹咗喺裏面,打橫咁睇成條三角朱古力咁,造型可愛獨特!

重點係佢好睇之餘,真係好好食!佢哋玉子燒保持到濕潤,口感鬆軟嫩滑,明太子醬嘅鹹度亦適中,整到菜基本上無一點可以挑剔,果然越用心做看似簡單嘅菜式,就越能令人留下深刻印象。以後諗起樂酒場,我哋一定會記得呢度咁令人難忘嘅三角明太子醬玉子燒!

[價錢 Price]
💰$84 (不加配薄餅 $68)
蟹と蟹みそ殼焼き 🦀
朋友同我都係出晒名嘅愛蟹之人,嚟都專門食海鮮嘅樂酒場,又點可以唔試試佢嘅蟹味噌甲羅燒?如果唔加配薄餅的話,價錢會比較平一啲,但我哋覺得就咁食會好寡同好膩,所以加配咗薄餅沾嚟食。薄餅烤得好乾身,每一片其實都好薄好迷你,食多一兩件都唔怕佔咗個胃好多位置,而且將滿滿嘅蟹味噌放上去,一啖食落去就更加滿足!

呢度嘅蟹味噌甲羅燒多咗蟹籽,所以入口除咗食到濃郁嘅蟹鮮味,口感亦富有層次。甲羅燒即燒即上檯,醇香嘅蟹味撲鼻而嚟,好睇又好食。

💰$108
おでん盛り合わせ 🍢
提到香港人嘅comfort food,應該離不開燒賣魚蛋呢啲平民小食;而數到日本人嘅comfort food,話係關東煮相信都無人會反對。關東煮可謂貼地嘅日本國民美食之一,普遍程度係隨便走入一間便利店就會買到嚟食。今晚食到賣相吸睛、味道純樸嘅關東煮,感受到去正宗日本滋味,令我哋身心靈都好滿足。

招牌關東煮嘅材料豐富,我相信師傅會隨着當日食材調整內容。我哋呢個拼盤有烚雞蛋、大根、蒟蒻、雞肉、腐皮布袋、豆卜、秋葵,數下數下都已經有七樣啦!食材放喺湯內烹煮,可以吸滿清甜嘅湯底,如果喺冬天食到呢個熱辣辣嘅關東煮拼盤,一定暖入心頭!

話佢造型吸睛係因為條大根有把刀插住咁連鍋上檯,輕輕用刀一切,就可以將大根切件,入口多汁、鮮甜、無渣、好味道!腐皮布袋內包滿日式年糕,煙煙韌韌,頗有驚喜。最特別應該就係加咗秋葵同雞肉,呢兩樣都唔係一般關東煮有嘅食材,清甜嘅湯底將兩種食材嘅原味道發揮得淋漓盡致。簡單嘅食材、簡單嘅味道,足以令人食得開心滿足,難怪會係招牌菜之一!

💰$52
完熟マンゴーソーダ🥭
芒果梳打
我揀咗杯無酒精嘅清新飲品,提早感受夏天嘅氛圍。店員推介芒果味梳打,飲落無平時嗰種好假、好唔天然嘅芒果甜味。即使無落好多冰,溫度都keep到,又唔怕啲冰融溝淡咗杯嘢飲,喜歡解配食串燒時飲。

はちみつレモン カクテル 🍸
自家製蜂膠檸檬燒酌係人氣飲品之一,除咗因為自家製之外,飲品裏面仲有粒粒蜂膠,真係比較少見,夠晒特別!仲有唔算非常嗜酒,不過去到居酒屋,就多數會叫番一兩杯含酒精飲品輕鬆下。燒酌嘅味道好有層次,杯緣抹上一層鹽,加上先檸檬嘅清新,開胃得嚟好易入口,一個唔小心,飲完一杯就會再接一杯!
  • 關東煮拼盤
  • 明太子醬厚燒玉子