後生一輩親戚聚會想有點新意思,表妹找到這間位於就腳尖沙咀亦吃到特別南洋菜的樂天經典。所謂南洋菜泛指於上世紀約二十年代,中國移民例如福建移居至南洋一帶,結合當地的食材和烹飪手法演變而成。先來羅漢果茶及檸檬意米水,意米口感煙韌。再加上檸檬加特份外醒神,兩款均有凍亦有熱。主角星洲黑胡椒椒螃蟹出場了! 相比於星洲吃過的,這個味道更顯平均,令人吃到黑椒味不太濃沒有完全蓋過蟹肉的鮮味恰到好處。蟹鉗啖啖肉,不消一會就被吃掉了。龍虎燴香辣湯,跟廣東的龍虎不同,這道菜所謂龍虎就是蝦及蟹,是南洋婚宴常吃到的一道菜。綜合了中式及東南亞多國飲食經驗,湯底味道卻有點像日式麵豉湯,可說亞洲為美食之都確實沒有錯。沉浸在香甜濃郁的湯汁裡面,是一道豐富海鮮!古早魚香老鼠粉煲,所謂老鼠粉有點像平時吃到的銀針粉晶瑩剔透,據說由木薯粉、地瓜粉和糯米粉的製成,吃起來有點嚼勁,,夾起來就像老鼠的尾巴。這道菜於吃前加入的鹹魚香桔仔水更是神來之筆,為老鼠粉中的海鮮起到解腥提味的作用。材料相當豐富,有鮮蝦、雞蛋、冬菇、肉碎、菜脯等。鹹魚的香味真是隔著好幾桌都能聞到,L 認為是整晚最出色的一道菜!菜香鐵板豆腐的豆腐據說是由自家磨製而成,

菜香鐵板豆腐的豆腐據說是由自家磨製而成,再加入蛋黃與蛋白以特定比例調配,表面淋上新加坡秘制的辣醬,重口味的表弟最愛,豆腐嫩滑而且豆味濃郁。

整體環境寬敞而且舒適,無論宴請賓客或是親友聚餐,都是不錯的選擇。
2018-10-11
  • 古早魚香老鼠粉煲
2018-10-14 230 浏览
見到推介有間南洋菜餐廳係加拿芬廣場開張, 同友人三個人去試吓新野. 雖則星期五晚但唔難訂位, 係樓下有兩位著南洋衫的promoter 派Coupon, 原來玩遊戲仲可以有半價. 我地點左兩個前菜,一隻黑胡椒蟹,再加佢主打既「龍虎燴」, 見個名咁得意, 而且玩個快GAME 就有半價, 好鬼抵, 所以試吓. 見餐牌話南洋菜原來係中菜分支, 以前的中國人到東南亞打亞居住, 之後留落唻將中菜改良, 加入大量香料, 所以亦都經想以海鮮入饌. - 試左個「冰鎮苦瓜」加上桂花蜜, 又爽又甜, 一 D 都唔苦, 幾得意- 叫左隻「星州黑胡椒蟹」, 炒法好特別, 黑胡椒氣味香濃, 唔似平時避風塘炒咁油, 又唔辣, 好好送飯. 平時食隻咁大既蟹起碼要6-700, 但係呢到係定價, 斤二重只係$368, 我以為自己睇錯仲問佢地, 侍應話起碼1.2KG, 有重無輕~- 呢個菜叫「四大天王」, 原來係四種菜蔬包括茄子, 秋葵等等, 都係香辣氣味- 主角係「龍虎燴」, 即係有蟹有蝦, 裡面仲有魚, 鮮魷, 蛤蜊, 個湯好濃好鬼甜!佢仲有米線係裡面, 不過我飲湯飲左三碗, 好堅。玩佢個網上GAME 然後POST 係

- 主角係「龍虎燴」, 即係有蟹有蝦, 裡面仲有魚, 鮮魷, 蛤蜊, 個湯好濃好鬼甜!佢仲有米線係裡面, 不過我飲湯飲左三碗, 好堅。玩佢個網上GAME 然後POST 係面書就可以半價, 即係二百幾蚊, 足四人份量, 絶對物超所值。
冰鎮苦瓜
星州黑胡椒蟹
四大天王
龍虎燴
2018-10-14 159 浏览
對新加坡過江的樂天集團,我當然無可能會陌生。樂天皇朝、經典,以致比經典較早期的客棧,我都嚐過。 然而,尖咀加拿芬廣場的新店,與以往的有所不同。因為,一打開Lift門,左手邊是樂天皇朝,右手邊則是樂天經典,令人選擇困難症發作。 皇朝的八色小籠包,經典的胡椒炒蟹,我應該點揀?!Well....點指兵兵,經典吧~~ 由冰鎮涼瓜開始,片得薄薄的涼瓜,口感爽脆,有益。若然不能吃苦的朋友,可沾些桂花蜜去中和下,會易入口很多。 瑤柱賽螃蟹炒得滑溜,調味好,撈埋隻蛋黃更吸引。 千呼萬喚,星洲黑胡椒炒蟹終於出場。大家穿上圍裙,戴上手套,引頸以待。啖啖肉加上惹味的胡椒,那有不好吃的道理。只是,用上菲律賓蟹,始終不及新加坡當地用的斯里蘭卡蟹咁誘人。 星洲人稱的龍虎滙,其實就是我們蝦蟹的配搭。蟹肉甜,蝦肉爽,是必然的事。鮮甜的湯頭更是重點,所以廚子加入了米線,令整件事更上一層樓。 鐵板豆腐,勝在惹味,但好像缺少了菜圃。不過,鐵板上那感覺總會好。 飽到上心口,但不忘這裡的驢打滾,軟熟可口。三色糕和香茅凍都唔差,尤其是後者,灑點點青檸汁更精彩。 好期待樂天的第三個品牌到港...

皇朝的八色小籠包,經典的胡椒炒蟹,我應該點揀?!

Well....點指兵兵,經典吧~~

瑤柱賽螃蟹炒得滑溜,調味好,撈埋隻蛋黃更吸引。

好期待樂天的第三個品牌到港...
2018-10-05 338 浏览
之前做gym見到有新開既樂天皇朝同樂天經典,初初都以為係同一間,所以就直接打去訂檯。打左幾分鐘就有人聽電話,亦都好快幫我留左檯。去到先知原來係分開架,雖然我打既電話號碼係一樣,但原來我訂既係「經典」,唔係「皇朝」,心諗一下「咁我咪冇小籠包食囉?!」之後我問店員係咪兩間既野食都可以叫,店員話可以,咁就可以兩邊既野都食到喇我地都係例牌咁叫左幾款野食,大路野唔多講,特別個幾樣就一定要講下︰1. 海鮮皇炒飯 - 呢個飯既配料好多,個飯亦都炒得好香,好入味;2. 星洲炒貴叼 - 我又覺得太乾身,同埋只係一般既咖哩粉炒落去,唔好講入唔入味,係乾到唔想食;3. 老鼠粉煲 - 呢個即係好似狗仔粉個fd咁,但出奇地好好食,個湯底好似肉粒羹咁,成個配搭好正,必食;4. 川味涼皮 - 好大塊,亦都好夠味道;5. 無錫鮮肉鍋貼 - 個皮好厚,肉汁亦都唔夠,no good wor;6. 麻婆豆腐 - 係OK既,個D豆腐丁係布包豆腐切出黎,唔會咁易散,跟飯食一流;7. 皇朝小籠包 - 呢個係「皇朝」之作,唔係唔食下話,咁多款味道,雖然大部分都只係個皮有味,但都係一個好既選擇。而家新開仲有promotion,只要係

4. 川味涼皮 - 好大塊,亦都好夠味道;

而家新開仲有promotion,只要係中午3點前,叫既粉麵飯都有半價,係半價呀~~~~~~

以下亦都分享同檯既朋友所影既相片,期待再去食其他既好野!
海鮮皇炒飯
腐乳空心菜