2019-06-27 2632 浏览
飯腳知我最愛辣同蟹,特意帶我嚟食胡椒蟹,說是近期興起的熱門菜式~而呢間樂天,不止小籠包,仲有中菜揀,滿足大眾口味地方夠大,有大圓枱,長餐枱同卡位,而且 裝修雅致,感覺舒適自在我哋book咗18:30食,避免咗人流多要等位呢個煩惱,所以坐到卡位先來個湯潤潤喉先~淮山杞子螺頭湯。這個湯煲得夠火喉,既不油膩,更是清香鮮甜,不要看似小小一煲,四位用,都每人飲兩碗~叫咗半隻金牌脆皮燒雞,有蝦片伴碟~個燒雞皮脆肉嫩,有雞味又嫩滑多汁,同蝦片互相輝影黑胡椒蟹,我成哋叫咗大份size,黑胡椒香辣得嚟也惹味非常,而且更能令味道提鮮~隻蟹肥美肉厚,肉質又鮮味又爽實,連蟹腳也有滿滿的蟹肉,食得辣嘅必食之選這個香酥南乳五花肉,香口酥脆,說是五花肉,但一點也不肥膩,似豬排的口感,散發南乳香氣這個荔枝咕嚕肉,有別平時的做法,用荔枝代替菠蘿,而咕嚕肉炸到一粒粒,圓圓的一顆,一口一啖肉,有荔枝的清甜,個汁做得剛好,不太酸,好味開胃,如果係冰鎮,會更出色。魚香茄子煲,我地有叫白飯,梗有佐飯菜,這個茄子煲做得幾好,不太咸也不油膩,茄子色水好又有咬口,叫小鍋也夠4位送飯有咁多肉,㸃小得蔬菜,貪心的我又想吃幾種菜,又想吃特別
金牌脆皮燒雞(半只)
黑胡椒蟹
有咁多肉,㸃小得蔬菜,貪心的我又想吃幾種菜,又想吃特別的,這個就一次過滿足我三個要求了,用南乳入饌的南乳菜煲,菜款多,陣陣南乳香滲透每一口蔬菜。好特別的一個煲仔菜
這個蟹鉗真的好大,有一個碗咁大,肉質鮮美。唯一缺點係D殼比較硬,要比D力先夾得開

喜歡食蟹的粉絲又多了一個好選擇
金牌脆皮燒雞(半只)
黑胡椒蟹
2019-06-27 159 浏览
上次同媽咪去食樂天經典~ 尖沙咀分店地點方便,又幾好坐 💕💚冰鎮苦瓜,喜歡冰鎮苦瓜做開胃菜!有菊花味的糖漿,中和淡淡的苦味,好易入口👍🏼💛招牌扣肉包,一大塊入味既扣肉,加埋生菜,夾喺包入面食,好滋味呢!邪惡一點也不要緊吧!💚沙律排骨,突然想食沙律排骨!無失望,煎得好香口😋💛砂煲天麻黃酒雞,雞湯幾濃味~💚鐵板豆腐,呢個推薦!撈飯一流!豆腐外脆內軟,仲有一塊薄薄既蛋喺底~💛金銀蛋浸時蔬💚楊枝甘露,凍冰冰,作飯後甜品剛好☺️

上次同媽咪去食樂天經典~ 尖沙咀分店地點方便,又幾好坐 💕

💚沙律排骨,突然想食沙律排骨!無失望,煎得好香口😋

💛砂煲天麻黃酒雞,雞湯幾濃味~

💛金銀蛋浸時蔬

💚楊枝甘露,凍冰冰,作飯後甜品剛好☺️
2019-06-27 165 浏览
今日放假,約左幾個朋友出黎食下飯聚下,我地就搵下附近有咩食,記得之前想去食樂天經典,所以就直接去樂天經典前菜小食得地叫左份星泰鳳爪,味道剛剛好,唔會太酸同唔會太辣。店員推介我地食蟹,所以我地叫左黑胡椒蟹(中),隻蟹黎到,其實都幾大隻 ,好香!我地開唔到隻蟹鉗,店員會幫我地拎去廚房幫我地開隻蟹鉗,好細心。蟹肉好飽滿,好鮮甜,而且重食到黑椒汁既香味。我地叫左一碗喇沙海鮮米線,喇沙湯底好香濃,料好足,蝦好大隻。蒜蓉炒西蘭花,西蘭花炒得好好,唔會過火,蒜蓉味好香,每啖西蘭花都有香濃的蒜蓉味道另外我地到叫左份黃金咸蛋蝦球(中)咸蛋味好濃郁,唔會係勁咸,覺得配合得岩岩好,蝦球每隻都好大隻,好鍾意。

蟹肉好飽滿,好鮮甜,而且重食到黑椒汁既香味。

另外我地到叫左份黃金咸蛋蝦球(中)
【#SUPERMAMA開心SHARE】夠經典的樂天經典Paradise Classic今次和屋企人去食飯 人多勢眾,一起投票 決定左去樂天經典Paradise Classic荔枝咕嚕肉 真係多汁又好食 咕嚕肉脆身唔在講 而且醬汁勁香荔枝味 好食椒鹽香酥鮮淮山 椒鹽味非常香,鹹鹹脆脆 淮山原來可以咁好食泰式海鮮炒米 炒米有鑊氣 海鮮亦都唔少 加D青檸汁好好食參巴空心菜(馬來風光) 香噴噴的通菜食到流口水 有辣香,又有嫩菜的青爽 味道唔錯楊枝甘露 酸甜剛剛好,味道很唔錯 大人小孩都中意香茅凍 味道清甜,有另類的冰涼口感 好值得試

今次和屋企人去食飯
人多勢眾,一起投票
決定左去樂天經典Paradise Classic

真係多汁又好食
咕嚕肉脆身唔在講
而且醬汁勁香荔枝味
好食

椒鹽香酥鮮淮山
椒鹽味非常香,鹹鹹脆脆
淮山原來可以咁好食

泰式海鮮炒米
炒米有鑊氣
海鮮亦都唔少
加D青檸汁好好食

參巴空心菜(馬來風光)
香噴噴的通菜食到流口水
有辣香,又有嫩菜的青爽
味道唔錯

楊枝甘露
酸甜剛剛好,味道很唔錯
大人小孩都中意

香茅凍
味道清甜,有另類的冰涼口感
好值得試
2019-06-25 135 浏览
一家五口子出街吃飯,老媽子特別愛這裏的喇沙,所以是晚又到左樂天吃了。淮山杞子螺頭湯($188)自己一向喜歡飲中湯,當然要嚐一下這裏的無味精老火湯啦,別看它細細壺,份量也不少的。湯頭好濃郁,啖啖雞味好正,忍不住一口喝光光。湯渣也是很足料的,點個辣椒豉油都唔知幾正。喇沙海鮮米線($82)老媽子的至愛,賣相雖然不吸引,但味道十分正斗!湯濃、香、辣,米線吸滿湯汁好好味啊,食到湯到飲晒,滿足滿足。荔枝咕嚕肉($190)小菜方便也點了好幾款,呢個咕嚕肉係每次都必點嘅,充滿荔枝香,肉丁是一口size,方便食,小朋友勁鍾意呀!馬來風光($156)呢個炒菜又係每次都點,好鍾意佢個馬拉盞味,濃味又香口,通菜爽脆,少少辣椒好惹味。楊枝金露($38)甜品超有驚喜,楊枝金露是滿滿的芒果肉,加入少少苦澀的柚子肉,一甜一苦平衡做得好好,實在想encore再encore!三色桂花班蘭糕($45)仲有呢個三色糕又係正,又香又滑,顏色仲靚靚添。仲食左好多野無影相,哈哈,太好味都唔記得左影了。
淮山杞子螺頭湯($188)
湯頭好濃郁,啖啖雞味好正,忍不住一口喝光光。
湯渣也是很足料的,點個辣椒豉油都唔知幾正。
喇沙海鮮米線($82)
老媽子的至愛,賣相雖然不吸引,但味道十分正斗!
荔枝咕嚕肉($190)
馬來風光($156)
楊枝金露($38)
三色桂花班蘭糕($45)
仲有呢個三色糕又係正,又香又滑,顏色仲靚靚添。

仲食左好多野無影相,哈哈,太好味都唔記得左影了。
2019-06-08
2019-06-23 127 浏览
又到父親節喇~上個月同媽咪食咗樂天皇朝~今個月就同爸爸食樂天經典啦~今次就我返工,所以揀咗尖沙咀加拿芬廣場呢間~環境裝修幾靚幾舒服~好適合一家大細嚟食啊~店員服務態度好好,笑容滿面~食物同雖然皇朝差不多,但主打嘅就有不同~樂天經典主打新加坡螃蟹美食~四款口味之中,我哋揀咗必吃首選:星洲黑胡椒螃蟹(大)好大隻蟹啊,黑胡椒味佈滿蟹隻四周~蟹殼微微敲碎,令到胡黑椒味道浸入蟹肉之中~辣辣哋,食落十分野味~淮山杞子鮮螺頭湯飲得出係燉咗好耐嘅湯~清淡得嚟又飲到肉味,好健康嘅感覺~店員分完湯出嚟之後仲會”不”啲湯渣出嚟~見到都幾足料~金牌脆皮燒雞脆卜卜嘅蝦片圍繞著脆皮雞~燒雞皮確係好脆,雞肉嫩滑~南乳羅漢素菜煲濃濃南孔味,而我又特別鐘意食南乳味嘅嘢~呢碟羅漢素菜就啱晒我口味~裹面有耶菜花、木耳、甘筍、甜豆、腐皮同粉絲~全部都比南乳嘅味道包圍住~正呀漁香茄子煲一心諗住佢會好油同好鹹,但又唔係喎~唔太鹹又唔太油,但味道又ok喎~茄子好林好入味同白飯係絕配~呢味餸搞到我清晒成碗白飯!荔枝咕嚕肉咕嚕肉帶有荔枝味道,又幾夾喎~一開頭我唔知係荔枝味,仲話有啲玫瑰味道,幾特別喎~後來先知原來嗰啲味係荔枝味嚟~仲有
又到父親節喇~上個月同媽咪食咗樂天皇朝~
今個月就同爸爸食樂天經典啦~
今次就我返工,所以揀咗尖沙咀加拿芬廣場呢間~

環境裝修幾靚幾舒服~好適合一家大細嚟食啊~

店員服務態度好好,笑容滿面~

食物同雖然皇朝差不多,但主打嘅就有不同~
樂天經典主打新加坡螃蟹美食~

四款口味之中,我哋揀咗必吃首選:
星洲黑胡椒螃蟹(大)

好大隻蟹啊,黑胡椒味佈滿蟹隻四周~

蟹殼微微敲碎,令到胡黑椒味道浸入蟹肉之中~
辣辣哋,食落十分野味~

淮山杞子鮮螺頭湯

飲得出係燉咗好耐嘅湯~

清淡得嚟又飲到肉味,好健康嘅感覺~
店員分完湯出嚟之後仲會”不”啲湯渣出嚟~
見到都幾足料~

金牌脆皮燒雞

脆卜卜嘅蝦片圍繞著脆皮雞~
燒雞皮確係好脆,雞肉嫩滑~

南乳羅漢素菜煲

濃濃南孔味,而我又特別鐘意食南乳味嘅嘢~
呢碟羅漢素菜就啱晒我口味~
裹面有耶菜花、木耳、甘筍、甜豆、腐皮同粉絲~
全部都比南乳嘅味道包圍住~正呀

漁香茄子煲

一心諗住佢會好油同好鹹,但又唔係喎~
唔太鹹又唔太油,但味道又ok喎~
茄子好林好入味同白飯係絕配~
呢味餸搞到我清晒成碗白飯!

荔枝咕嚕肉

咕嚕肉帶有荔枝味道,又幾夾喎~
一開頭我唔知係荔枝味,仲話有啲玫瑰味道,幾特別喎~
後來先知原來嗰啲味係荔枝味嚟~
仲有好多荔枝肉,我全部食晒~

蝦醬雞中翼

叫咗細碟都有八隻咁多~充滿蝦醬味~
沾滿蝦醬再炸到好脆~熱辣辣食超正~
雖然好熱氣,但真係會忍唔住食第二隻啊~

一班人嚟呢度食係唔錯嘅選擇~
各式各樣嘅餸菜都有,緊搵到有一樣啱你口味~
而我就揀咗父親節嚟呢度食~
都係一個唔錯嘅選擇啊~

• 淮山杞子鮮螺頭湯
  • 星洲黑胡椒螃蟹
  • 荔枝咕嚕肉
  • 蝦醬雞中翼
  • 金牌脆皮燒雞
2019-06-22 127 浏览
好朋友生日,原本想揾間酒樓食中菜,但又好似成日食無乜新意,記起之前有同事提過的南洋菜,即係新加坡馬來西亞泰國印尼的中式菜,好似幾特別咁就揀佢啦同事介紹的樂天經典响加拿芬廣場上面,book咗7:30,我們先係附近shopping行到差不多夠鐘才上去。好彩有book位唔駛點等,侍應好快安排我們入座,梳化卡位舒適好坐大日子想食下雞,金牌脆皮燒雞皮香脆,雞件幾厚肉,啖啖肉非常滋味同事介紹一定要試名菜 ~龍虎燴,上枱時有個酒精爐熱住,可以保持食物溫度唔會涼。賣相吸引睇到我哋嘩嘩聲。有 蝦 蟹 魚片 蜆 魷魚 米線, 食材相當豐富,味道鮮甜濃郁, 米線完美吸收海鮮精華好正,同事真係冇介紹錯金絲麥片蝦球,我們叫了最小size,份量幾大, 蝦球剝咗殼彈牙有嚼勁,麥片口感香脆,用來拌飯都唔錯家常菜苦瓜排骨,自小就鐘意食苦瓜,愛其有種獨特而回甘的味道,配合肉嫩的排骨,好好味。馬來風光,馬來西亞的馳名料理,即是空心菜炒參巴辣椒醬,味道相當濃,辣辣地勁惹味。甜品三色桂花班蘭禚,一層一層的精緻好靚,椰子同班蘭味道好夾,清新可口,又唔會太甜,教人一吃就愛上樂天經典仲有好多不同特色菜,加上環境舒適,侍應服務態度良好

樂天經典仲有好多不同特色菜,加上環境舒適,侍應服務態度良好,值得下次再來食過

2019-06-06
庆祝纪念
生日
2019-06-22 1806 浏览
其实如果呀Q啲黎諗,OT都有個好處既……就係可以食到宵夜時段既優惠食品呢晚收工就同左兩個同事黎食小小野先歸家過左9點半就可以嗌呢張既優惠菜式同事一人要左一隻 蒜蓉粉絲蒸扇貝,但我最近呢個星期緊中藥,所有海鮮都唔食得要介口雖然隻扇貝大大粒,真係好吸引不過都唔緊要,因為我都要左一份 招牌扣肉包$26獨享呢度既招牌扣肉包係將扣肉同包分開另上架!鬆軟既包身夾住入味而肉質鬆化既五花扣肉,加埋生菜同香葉一齊食....相信呢種邪惡誘人既滋味唔會輸蝕於蒸扇貝呀之後我地仲要左個細既 南乳羅漢素菜煲$98同 脆皮蝦醬雞(小)$98一齊share食素菜煲入面除左有椰菜花、荷蘭豆、木耳、金針、胡蘿蔔片、菇片同枝竹之外,仲有吸味既粉絲,啲粉絲索曬啲南乳汁個脆皮蝦醬雞其實係雞翼黎既,隻隻都好大隻,炸到外層脆卜卜,但入面既肉一啲唔乾,仲好嫩滑添,淨係細size都有八大隻,四個人分都得呀同事就食雞飲啤酒,食緊中藥既我就對酒精說不了,要左接骨木花同蜜瓜口味既凍飲,清香得黎個味都幾夾,加上出面都較少有接骨木花口味既飲品,所以都值得一試
其实如果呀Q啲黎諗,OT都有個好處既……

就係可以食到宵夜時段既優惠食品

呢晚收工就同左兩個同事黎食小小野先歸家

過左9點半就可以嗌呢張既優惠菜式

雖然隻扇貝大大粒,真係好吸引

不過都唔緊要,因為我都要左一份 招牌扣肉包$26獨享

呢度既招牌扣肉包係將扣肉同包分開另上架!

宵夜
2019-06-21 85 浏览
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生   好味日記✿ ˚*•✰。樂天經典.家庭飯聚熱點。✰•*˚ ✿✿小資女的Dolce Vita✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤❤ 話說,每月都會和族人大吃一番 今次本族的小支——飯聚小隊 選了到本小姐一直推介的「樂天經典」 因為,生日月,我大晒!WKAKAKAKAKAK椒鹽香酥鮮淮山 開場小食,吸引大人細路 因為香酥可口,鮮淮山多吃有益,吃!櫻花蝦四季豆 四季豆本身就夠甜,時令之食 加入了櫻花蝦的鹹香辣更為惹味 食得很過癮!三杯牛肉煲 三杯製作,味濃而肉林,非常入味 令人驚喜的是薑片炸得脆身好似炸牛蒡的口感!藥材走地雞湯 一打開藥材香氣飄出來 半隻靚雞煮到林晒 湯色清而味道香濃 大少奶表示甚為讚賞!作為湯怪,飲到非常滋味!招牌扣肉包 都係大細路先點來吃的 一定是男生最愛! 女生少吃(本小姐例外) 因為好有油香肉厚汁多的滋味楊枝甘露 水準之作,必食之選芒果味濃,肉多,用料足又香甜!三色桂花班蘭糕 清爽微甜之選,晶瑩剔透顏色好看,層次感足,口感

雜感女生   好味日記
˚*。樂天經典.家庭飯聚熱點。*˚
✿✿小資女的Dolce Vita✿✿
餓底飯聚.食勻全世界

話說,每月都會和族人大吃一番
今次本族的小支——飯聚小隊
選了到本小姐一直推介的「樂天經典」
因為,生日月,我大晒!

WKAKAKAKAKAK
椒鹽香酥鮮淮山
開場小食,吸引大人細路
因為香酥可口,鮮淮山多吃有益,吃!
櫻花蝦四季豆
四季豆本身就夠甜,時令之食
加入了櫻花蝦的鹹香辣更為惹味
食得很過癮!
三杯牛肉煲
三杯製作,味濃而肉林,非常入味
令人驚喜的是薑片炸得脆身

好似炸牛蒡的口感!
藥材走地雞湯
一打開藥材香氣飄出來
半隻靚雞煮到林晒
湯色清而味道香濃
大少奶表示甚為讚賞!

作為湯怪,飲到非常滋味!
都係大細路先點來吃的
一定是男生最愛!
女生少吃(本小姐例外)
因為好有油香肉厚汁多的滋味
水準之作,必食之選

芒果味濃,肉多,用料足又香甜!
三色桂花班蘭糕
清爽微甜之選,晶瑩剔透

顏色好看,層次感足,口感涼涼,爽!
====info====
茶介:HKD10/(位)
小食:HKD15(1-4位)
2019-06-20 94 浏览
自從喺上海返嚟,之後一直念念不忘上海菜最近有個同事last day,星期六又難book餐廳竟然即刻俾我book到依間樂天經典我哋一行4人,7:30嚟到已經full得7788喺餐牌上面,俾我哋竟然見到有得點炒蟹本來都怕食到好污糟,但last day個同事就好堅持話想食咁我哋都照嗌啦點左中蟹 $368 📝分數:8/10炒香左既黑胡椒味,而蟹肉肉質很結實,啖啖肉#蒜香紅海蜇頭 $78 📝分數:8/10以涼菜來說,每次我都會想點海蜇頭,它比海蜇皮更加爽脆彈牙。而且食落通常都唔會有沙。#青芥末蝦球(小)$155 📝分數:8/10黑球份量一啲都唔小,而且青芥末食落唔會太攻鼻,反而覺得好開胃嘅感覺餐牌價錢中等,但係尖沙咀來講呢個價錢都尚算合理
自從喺上海返嚟,之後一直念念不忘上海菜
最近有個同事last day,星期六又難book餐廳
竟然即刻俾我book到依間樂天經典
我哋一行4人,7:30嚟到已經full得7788

喺餐牌上面,俾我哋竟然見到有得點炒蟹

點左中蟹 $368 📝分數:8/10
炒香左既黑胡椒味,而蟹肉肉質很結實,啖啖肉

#蒜香紅海蜇頭 $78 📝分數:8/10

#青芥末蝦球(小)$155 📝分數:8/10

餐牌價錢中等,但係尖沙咀來講呢個價錢都尚算合理
2019-06-19 103 浏览
之前食過樂天皇朝呢間d小籠包和其他菜都好好味,今次就食隔離的樂天經典菜式各有不同。餐廳燈光明亮,坐位舒適又有卡位。蒜香紅海蜇頭,海蜇頭大大塊,又爽脆,又有紅醋浸全酸酸甜甜辣辣好開謂小食。黃金咸蛋蝦球(中),大概有9隻蝦左右,每隻蝦都沾滿咸蛋黃,好香噴噴又大大隻蝦又爽口彈牙金牌脆皮燒雞(半隻),肉質嫩滑又不鞋口,雞皮又不肥膩,沾上醬汁微辣更加美味。海鮮皇炒飯(中),有蝦仁,帶子粒,蟹籽和雞蛋一起炒,飯炒到粒粒分明,咸味適中好好食。三色桂花斑蘭糕,層次分明可以食出桂花斑蘭味道又爽口。

三色桂花斑蘭糕,層次分明可以食出桂花斑蘭味道又爽口。
2019-06-19 161 浏览
同屋企人食飯,穩陣啲都係食中式少少嘅。樂天去過幾次,心知出品穩定,服務又唔錯,最緊要係老人家鐘意,佢哋開心先家有寧人,你懂的。綜合幾次經驗,以下呢幾款我覺得係一家大細之選。樂天啲老火湯係堅正嘅,冇伏,幾款都試過,幾款都好足料好正。飲完唔會口渴,唔係味精唔係例水。自己買料煲到差唔多咁錢,仲要洗又要心機,所以通常嚟到樂天,一定叫湯。淮山杞子螺頭燉雞湯,入面係有一隻雞,食湯渣都飽飽地(笑)樂天主打家常小菜但帶啲南洋特色,例如呢度會有喇沙個啲嘢食。呢個咕嚕肉,就加咗荔枝去炒,幾特別。今日啲咕嚕肉我覺得就同上次嚟個陣有少少分別,我估係因為突然冇咗活豬供應。少少影響啦,但唔差嘅。荔枝肉用罐頭貨都好正常嘅,應該仲用埋入面啲糖水去炒,所以好重荔枝味,酸中帶甜,真係唔錯呀!櫻花蝦炒四季豆超正!四季豆爽,櫻花蝦鹹香脆口,鑊氣足,炒起上嚟冇油膩感,而且小朋友又好鐘意係度食蝦子,小朋友乖乖食大人傾下計又開心啲(你懂的,again)銀雪魚就貴咗少少,咁本身真嘅銀雪魚材料都貴嘅,我明。不過我哋貪佢冇乜骨,老人家同細路仔都食到。佢又真係好好食,煎到表面脆,肉嫩。佢有個甜豉油跟住嘅,我哋叫餐廳另上,因為怕小朋友唔鐘意

銀雪魚就貴咗少少,咁本身真嘅銀雪魚材料都貴嘅,我明。不過我哋貪佢冇乜骨,老人家同細路仔都食到。佢又真係好好食,煎到表面脆,肉嫩。佢有個甜豉油跟住嘅,我哋叫餐廳另上,因為怕小朋友唔鐘意。餐廳都好配合我哋嘅要求,服務好好。

呢個三色糕我覺得係必食,賣相靚,又好味,唔係好甜。一層椰汁,一層班蘭,一層桂花,好有心機!呢度個餐牌花多眼亂,好多選擇,份量仲可以揀大中細,唔錯唔錯,價錢就當然會比起酒樓貴少少,但合理嘅,都值得推介俾大家!
2019-06-17 269 浏览
樂天經典星馬,中式風味菜餚,每次來吃總會有不一樣的驚喜,今次到訪亦不例外,我和姨姨發掘了不少特色美食,吃得我們滿載而歸。爽口的蒜香紅海蜇頭可謂夏天必吃的開胃涼菜小食,海蜇頭入口時酸爽味強,脆彈具咬感,青瓜的清爽結合蒜香酸汁,使我們胃口大開。姨姨誤以為手工海鮮白玉磚是蘿蔔糕,它的外形跟蘿蔔糕太相似了,其實海鮮白玉磚以豆腐,魚肉,蝦肉混搭而成,然後香煎,外脆內嫩彈,多了一分海鮮的鮮度,絕對比蘿蔔好吃。芹香醬爆桂花蚌未吃先大豎拇指,XO醬香氣撲鼻,惹得我們垂涎欲滴。桂花蚌軟彈鮮甜,芹菜口感爽脆,飽含水份,我們一口接一口吃過不停。招牌扣肉包看起來相當誘人,扣肉肥中帶少瘦,沾滿濃厚的醬汁,吃起來帶肉香油花,柔順滑口真滋味。熱呼呼的蒸包夾著脆甜的生菜,濃郁的招牌扣肉一同品味,生菜平衡扣肉的脂香,增添清新感。在新加坡享譽盛名的金絲麥片蝦球我們倒是第一次吃蝦球嚼起來有股淡淡的穀物香,蝦球外層炸至金黃酥脆,蝦肉脆彈無比,有著甜甜的香味,姨姨至今仍念念不忘,非常推薦大家吃。我們想吃點特別的粉麵,家鄉海鮮麵線正合我們意,因為麵線不是隨處吃到。麵線極有彈力,且炒得不油膩,配上鮮魚,蝦仁,雞蛋,芽菜,蘿蔔絲熱炒
手工海鮮白玉磚,芹香醬爆桂花蚌,招牌扣肉包

荔枝咕嚕肉,金絲麥片蝦球,蒜香紅海蜇頭

蒜香紅海蜇頭

手工海鮮白玉磚

芹香醬爆桂花蚌

金絲麥片蝦球

我們想吃點特別的粉麵,家鄉海鮮麵線正合我們意,因為麵線不是隨處吃到。麵線極有彈力,且炒得不油膩,配上鮮魚,蝦仁,雞蛋,芽菜,蘿蔔絲熱炒,鮮味都融入麵條之中,嚼感層次豐富多變。
家鄉海鮮麵線

荔枝咕嚕肉一吃驚為天人,姨姨說咕嚕肉香噴噴的,酸酸甜甜很開胃。咕嚕肉入口香脆,肥瘦相間的肉質帶嚼勁,越嚼越香,每一口充斥濃濃的荔枝,菠蘿甜美,下飯極了,不知不覺被我們吃光光。
手工海鮮白玉磚,芹香醬爆桂花蚌,招牌扣肉包
荔枝咕嚕肉,金絲麥片蝦球,蒜香紅海蜇頭
蒜香紅海蜇頭
手工海鮮白玉磚
芹香醬爆桂花蚌
金絲麥片蝦球
家鄉海鮮麵線
2019-06-16 57 浏览
就快就父親節啦今次就同屋企人黎食左個晚餐先因為當日通常都難book 位而且都會貴啲所以就決定今日黎啦我一黎就見到坐位大又好舒服而且食物既款式及選擇都好多所以就想黎食下啦今次都係我第一次黎食炸最重要都係希望屋企中意食啦蘋果與荔枝 $$32我味道比較香甜而且仲真係有荔枝同蘋果係入味加上味道係好解渴所以好岩我飲清清甜甜咁最岩我口味山莓與薄荷 $$32個薄荷味好重同埋酸酸地味道都幾特別臘味炒飯 s $$92估唔到細size 既咁多而且粒粒飯都好有味好看臘味味加上好好味味道會較重砂煲花菇西蘭花扣海參 s $$198好保身既一款餸有唔同既材料係入面令到西蘭花好入味海參都好容易入口泰式炭燒豬頸肉$$88燒得好香同埋有炭燒味個皮都好脆肉好香好嫩滑荔枝咕嚕肉$$$95 s超級酸甜好正好好味呀加上有真荔枝同埋菠蘿好好味楊枝甘露入面好足料而且唔會過酸
就快就父親節啦

好好味

入面好足料
而且唔會過酸

2019-06-16 67 浏览
除左去樂天皇朝食小籠包樂天經典既小菜都幾高質🙊黑洞今次無食蟹 主打叫小菜😗-🔸淮山杞子螺頭湯($188)一煲大概六碗湯連湯渣值得一讚 個湯好鮮味💕濃而不咸螺肉入口好冧👍🏻-🔸招牌扣肉包($26/件)黑洞每次都會叫😬中式包住扣肉 加塊生菜無咁膩口🤗個汁甜甜地好惹味-🔸麥皮蝦球($138/細)熱氣到爆瘡都要食😛炸麥皮沾上牛油蜜糖 有甜又香口😍蝦肉肉質爽彈-🔸馬拉盞炒蜆($98)個汁吾太辣 蜆肉有鮮味食得出係新鮮蜆肉 而且去沙功夫做得好⭕️-🔸肉鬆茄子($78)呢個係一個意外😂黑洞以為肉鬆係豬肉碎點知係炸茄子🤡個味有d似椒鹽九肚魚 加埋豬肉鬆甜甜地又幾夾😯-🔸海鮮皇炒飯($98/細)黑碟成日食呢款炒飯 中意佢足料蟹籽咬落脆卜卜🤪口感幾豐富叫碟細既都有4-5碗飯 好夠分👻
除左去樂天皇朝食小籠包
樂天經典既小菜都幾高質🙊
黑洞今次無食蟹 主打叫小菜😗
🔸淮山杞子螺頭湯($188)

一煲大概六碗湯連湯渣
值得一讚 個湯好鮮味💕濃而不咸
螺肉入口好冧👍🏻
🔸招牌扣肉包($26/件)

黑洞每次都會叫😬
中式包住扣肉 加塊生菜無咁膩口🤗
個汁甜甜地好惹味
🔸麥皮蝦球($138/細)

熱氣到爆瘡都要食😛
炸麥皮沾上牛油蜜糖 有甜又香口😍
蝦肉肉質爽彈
🔸馬拉盞炒蜆($98)

個汁吾太辣 蜆肉有鮮味
食得出係新鮮蜆肉 而且去沙功夫做得好⭕️
🔸肉鬆茄子($78)

呢個係一個意外😂黑洞以為肉鬆係豬肉碎
點知係炸茄子🤡
個味有d似椒鹽九肚魚
加埋豬肉鬆甜甜地又幾夾😯
🔸海鮮皇炒飯($98/細)

黑碟成日食呢款炒飯 中意佢足料
蟹籽咬落脆卜卜🤪口感幾豐富