2019-06-02 593 浏览
是日老友生日,做24孝老友,收工後去左大角咀接佢收工,同佢去食下東南亞菜。我呢位老友最喜歡東南亞,一年去幾次泰國新加坡馬拉,就係為左尋找最地道既味道。首先- 上茶,估唔到咁都俾我搵到一個可以影文青相既角落。我地首先叫左個泰式酸辣鳳爪作開胃菜,佢個汁比起平時食開既多左甜味,但又唔係求求其其就咁落泰式辣醬既味,調配得剛好。我地仲叫左個老鼠粉煲,炒既老鼠粉就食得多,呢一種比較似「羹」既形式就未試過。個煲好足料,而且好大份,有冬菇啦肉啦蝦等等,唔好睇佢睇落好清淡,但其實好香口,因為好似仲落左d炸乾蔥?主角來了,我地叫左份細既,但睇落3個人食都應該ok,而且,好似幾好肉地,漲卜卜。老老實實,我唔識搣蟹,但呢個因為佢幫你預先拆左少少,所以好易食。首先,個汁好好味好夠黑椒味,另外隻蟹亦好新鮮,d肉好彈牙,食到我地lam lam利呀。最後黎返個甜品,本來想出出面搵甜品食,點知見呢到有緊係係呢到食埋啦。班蘭桂花椰汁糕好香好滑,岩晒靚女食結果我朋友都好滿意呀!
首先- 上茶,估唔到咁都俾我搵到一個可以影文青相既角落。

但又唔係求求其其就咁落泰式辣醬既味,調配得剛好。

主角來了,我地叫左份細既,但睇落3個人食都應該ok,
而且,好似幾好肉地,漲卜卜。

班蘭桂花椰汁糕
好香好滑,岩晒靚女食

結果我朋友都好滿意呀!
  • 黑椒蟹
  • 老鼠粉煲
2019-05-31 613 浏览
之前去星加坡又食個胡椒蟹,去咗馬來西亞又食咗鹹蛋咖喱蟹,不過星加坡同埋馬來西亞整嘅蟹真係非常之出色,我係香港就好似比較少食到呢啲炒蟹。前幾日去咗大角咀搵大學同學,大家都老啦比較鍾意喺中菜廳食飯傾計。估唔到有我想念很久嘅胡椒蟹,即刻唔理叫咗1個試吓。本身仲以為胡椒係佢好辣,但係估唔到唔太辣之餘,仲非常之惹味,我都忍唔住爬咗兩啖飯,超級好下飯。另外都叫咗條古法蒸黃花魚,過黃花魚嘅好咁我就唔太鍾意,朋友話味道唔錯。因為我哋五個人比較多人所以叫咗啲飽肚嘅嘢食叫咗一個魚湯米線$68超大碗仲要味道都唔錯。另外推薦佢哋嘅黃酒雞,超重嘅藥材酒味超正。

另外推薦佢哋嘅黃酒雞,
超重嘅藥材酒味超正。
2019-05-27 645 浏览
同朋友喺奧海城行完街,佢話想食下中菜,我就建議食樂天經典,因為聽講唔錯,好在都算名副其實。餐廳裏面座位非常闊落,坐得好舒服。二特別想讚下嘅就係佢第一碟嘅配菜,栗子花生,上枱嗰時仲熱辣辣暖烘烘,好好味,栗子同花生都軟林林。我哋一路食一路考慮叫咩好,最後,我哋揀咗黃金蝦球,椒絲腐乳通菜,干炒鴕鳥肉河粉。黃金蝦球蛋黃味十足,我哋叫咗個細嘅,大概有六至八舊度,味道係唔錯嘅,但黃金蝦球始終比較重口味,唔鍾意食太鹹嘅人就唔好嗌啦。由於我哋兩個人,所以叫親嘅都係細份,但都夠飽。椒絲腐乳通菜幾入味,兩個人食個細絕對足夠有餘。干炒鴕鳥肉河粉,唔記得咁大個仔係咪第一次食鴕鳥肉,但我好肯定係因為依個鴕鳥肉吸引左去叫依道餸,鴕鳥肉有少少豬肉同牛肉中間嘅口感,肉比較實淨有咬口,炒粉都炒得錯,識落有少少蛋香味道。總結:以上三道菜,味道來講高質嘅,價錢就係高質菜黎講算合理,但本人覺得最好食嘅係個前菜,大家不訪一試。

• 黃金蝦球
  • 前菜
2019-05-23 396 浏览
平時好少去到大角咀,咁啱今日喺奧海城見朋友,順便食埋晚飯先返屋企,入咗去樂天經典食,唔講唔知其實我從來都未食過樂天集團。 本身唔太鍾意食大集團嘅嘢食,但係估唔到都幾好食喎。我非常之鍾意佢嘅胡椒蟹,叫咗中份,大概$368,我哋總共有四個人食,分量就好似比較細啲下次應該叫大份,但係真係好好食,胡椒蟹嘅醬汁一流配埋白飯都呑左幾碗 。另外都叫咗一個淮山螺頭湯,呢個湯都幾清甜不過我就覺得佢偏鹹咗少少,198都叫咗個陜西肉隔膜,呢個肉隔膜幾好食,豬肉偏瘦左少少如果再肥啲嘅話更加邪惡同好味,個包皮好鬆軟啲生菜又好脆口,口感豐富

本身唔太鍾意食大集團嘅嘢食,但係估唔到都幾好食喎。

2019-05-22 484 浏览
我們去到奧海城品嚐一餐美味的晚餐,餐廳位於地大角咀地鐵站商場餐廳,名字叫樂天經典。雖然餐廳細細,座位相當闊落,可以坐約100人左右 。我們坐下來的時候點了普洱茶,加上一碟小吃花生花生,跟著我們點了小食分別是手工海鮮白玉磚,跟住主食叫了滑子菇素菜炒麵線,還點了幾款特色的 小菜,分別是阿婆苦瓜炒蛋,鍋香豆腐蝦球,四大天王,雙菇扒西蘭花。小食是白玉海鮮磚,是將蝦膠蘿蔔絲等材料經過搓完,油炸後,設成一塊 塊細小的磚仔,一口一件味道相當不錯,苦瓜炒蛋,自然是非常清爽和有蛋香的一道菜色,雙茹扒西蘭花,雙菇分別是大朵的花菇和滑子菇經過炒 製配上西蘭花,亦是不錯的選擇,重頭戲是鍋香豆腐蝦球,大大隻新鮮的大蝦,配上四件玉子豆腐,豆腐經過油炸後,和大蝦一齊,放在熱鍋來 ,上台時 砂鍋熱騰騰的,加上特色的醬汁,令到這款菜生色不少。四大天王分別是豆角,秋葵,茄瓜再加上蘆筍,經過快炒加上酸酸甜甜的 醬料,十分之醒胃,最後當然是主食,炒麵缐,滑子茹加上其他的配料將面缐炒香,亦是相當不錯的主食。
2019-05-21 1328 浏览
拍檔約了吃晚飯,因在奧海城開會,會後就在奧海城吃飯。

我們點了幾款食品,主要是招牌或熱賣菜式。

蒜香紅海蜇頭~$78

油浸銀鱈魚 (小)~$ 165

菜香鐵板豆腐(小) ~$ 108

招牌扣肉包~ $26
扣肉非常腍滑,豐膄合度帶凝脂香,以軟包夾著吃,極之美味! 加些生菜,更爽口消膩!

古早魚香老鼠粉煲(小) ~$ 118
以砂鍋熬製,材料包括鮮蝦、肉碎、冬菇、蔬菜。老鼠粉滑不溜口,大蝦肉質彈牙。揭蓋後再淋上青檸汁拌特製鹹魚醬,鹹魚香更突出,味道層次豐富!
老鼠粉原來即是銀針粉,因頭尾呈尖形像鼠而得名,是客家的傳統麵食。後來流傳至香港,美名為"銀針粉"。昔日本港茶居酒家常有炒銀針粉,近年已少見。這菜式沿用傳統南洋名稱"老鼠粉",更感地道特色和懷舊風味。
三色桂花斑蘭糕~$ 45
清新低甜、口感爽滑! 晶瑩的斑蘭糕加入多多桂花、點點杞子,翠綠中透出橘紅。斑蘭的獨特甜香、桂花的芬芳清香、椰奶的馥郁濃香,各有特色!

屬於新派粤菜館,設計走現代格調揉合中國風,以仿古陶瓷、雕刻、玉石擺設裝飾、小金茶煲招呼客人,時尚中見古雅!

座位之間有空間感,環境舒適。三數知己或大夥兒聚會都適合。 有多張大枱在落地玻璃窗旁,景觀開揚。當中有捲簾屏風,可視乎需要放下,將空間合併或分隔,十分靈活!

• 蒜香紅海蜇頭
  • 油浸銀鱈魚
  • 菜香鐵板豆腐
  • 古早魚香老鼠粉煲
  • 招牌扣肉包
  • 三色桂花斑蘭糕
2019-05-19 299 浏览
拍檔約了吃晚飯,因在奧海城開會,會後就在奧海城吃飯。聽到南洋風味,往往會聯想到肉骨茶、沙嗲串燒、海南雞飯等傳統星馬食品,但樂天經典卻另闢蹊徑,專門供應融入南洋風味的經典中式菜餚。 懷緬古早,細味當年,自上世紀二十年代,華人移居東南亞日漸增多,啟動了持續的交流。由於飲食文化的差異,同一食材往往有不同的烹調方式,加上熱帶地區盛行以香料入饌,漸漸形成了南洋風味的經典中菜。我們點了幾款食品,主要是招牌或熱賣菜式。 蒜香紅海蜇頭~$78  紅海蜇頭非常爽脆,伴以青瓜和特制的生蒜紅椒醋汁,十分醒胃!海蜇的品質除了因不同產地而有異,顏色不同,質素和口感亦有分别。白色偏腍,口感較差;微黃色較爽口;紅色即是這種紅海蜇極之爽脆,屬於頂級,較為矜貴,價錢亦較高。 油浸銀鱈魚 (小)~$ 165先炸後以醬油煨,採用星馬特級醬油配合其他材料調製。雖然浸於醬油中,外皮尤其鰭位,仍帶香脆但不油膩,肉質嫩滑並保存了魚油香,十分滋味!                 菜香鐵板豆腐(小) ~$ 108 豆腐超軟滑,伴金黃色的蛋餅,配菜心肉碎特製醬,以鐵板上,熱騰騰,香氣四溢,令人垂涎! 招牌扣肉包~ $
拍檔約了吃晚飯,因在奧海城開會,會後就在奧海城吃飯。
我們點了幾款食品,主要是招牌或熱賣菜式。

蒜香紅海蜇頭~$78

油浸銀鱈魚 (小)~$ 165

菜香鐵板豆腐(小) ~$ 108

招牌扣肉包~ $26

古早魚香老鼠粉煲(小) ~$ 118
三色桂花斑蘭糕~$ 45

座位之間有空間感,環境舒適,三數知己或大夥兒聚會都適合。 有多張大枱在落地玻璃窗旁,景觀開揚。當中有捲簾屏風,可視乎需要放下,將空間合併或分隔,十分靈活!

• 蒜香紅海蜇頭
  • 油浸銀鱈魚
  • 菜香鐵板豆腐
  • 古早魚香老鼠粉煲
  • 三色桂花斑蘭糕
  • 招牌扣肉包
2019-05-11 370 浏览
收工喺中環搭車去奧運搵男朋友食飯好方便,15分鐘就到,今日我哋想食中餐,間餐廳喺奧海城二期出口一落就係,好方便呢間餐廳最好嘅係有好多唔同款式嘅菜式都可以揀大中小,咁我哋叫小就可以試多啲唔同嘅菜櫻花蝦四季豆(小)櫻花蝦數量一啲都唔少,鋪滿晒所有四季豆, 好香脆。四季豆都好爽,食到索索聲黃金鹹蛋蝦球(小)鹹蛋黃同蝦球嘅配搭一向好味,鹹蛋味好足,但又唔會好熱氣,完全冇令我失望每一個都係大蝦球,絕非小蝦仁海鮮皇炒飯(小)食鹹蛋黃蝦球一定要配飯,我哋就叫左呢個飯,好足料,基本上每一啖都有蝦仁同貝柱粒荔枝咕嚕肉(小)菠蘿咕嚕肉就食得多,呢度有特別嘅荔枝咕嚕肉,咕嚕肉size同荔枝一樣,一啖一粒,食啲酸酸甜甜嘅嘢開返個胃本身男朋友唔係好鍾意食啲酸甜野,佢個咕嚕肉唔會好酸因為有荔枝中和酸甘香茅凍食飽飯,甜品又去另一個胃,出面比較少見到有香茅嘅甜品,好重香茅味,甜甜酸酸的,冰粉好滑好消濟三色桂花斑蘭糕見到好多人推介呢個三色糕,果然冇錯,好有層次,每一啖都食得出桂花斑蘭同椰汁既層次,出面無見過桂花同班蘭既配搭值得一試呢間餐廳地方闊落,下次會想帶埋屋企人一齊嚟食

櫻花蝦四季豆(小)

黃金鹹蛋蝦球(小)

每一個都係大蝦球,絕非小蝦仁

海鮮皇炒飯(小)

荔枝咕嚕肉(小)

酸甘香茅凍

三色桂花斑蘭糕

值得一試

呢間餐廳地方闊落,下次會想帶埋屋企人一齊嚟食
2019-05-09
  • 三色桂花班蘭糕
  • 黃金蝦球
  • 海鮮皇炒飯
2019-05-09 259 浏览
今日屋企人唔想煮飯所以就提議去呢間樂天經典食晚飯😄😄今日六點好早去到所以冇乜人環境好闊落 新淨 光猛好舒服👍🏻👍🏻有啲位仲有落地玻璃可以望到出面嘅景夜晚應該會幾靚💕另外呢度有樣好抵讚嘅地方就係食嘢食可以揀嗌大中細可以預返自己想食咩份量揀 咁就唔會嘥嘢食啦🤗🤗一坐低店員就會送上☕茶同埋小食茶芥 $10@小食 $15@🍲沙煲花菇西蘭花扣海參 (中) $297媽媽話想食🍄菇菇所以揀咗呢個 真係有超級多菇呀仲要好厚肉滿足曬媽媽想食姑嘅慾望😂😂 海參炆得幾腍幾入味 個底仲有好多西蘭花撈埋啲汁好好食😋😋🐷白胡椒排骨豬肚湯 $178突然之間想飲湯所以嗌咗個豬肚湯🤓 豬肚湯好大份足足有六碗 胡椒味出但唔會好辣 同埋見到湯渣都好足料🆙菜香鐵板豆腐 (中) $162鐵板豆腐好滑😍😍 個汁都做得幾好 有啲菇同埋肉碎豆腐個底仲有一層蛋🥚都幾大份爭啲食唔晒哈哈🍠番薯糖水 $32最近天氣忽冷忽熱好易感冒就想食下驅寒🤧😷 望到就知番薯份量好多🍠🍠🍠薑味唔會太重 覺得啱啱好唔會搶咗番薯嘅味道🥰🥰10% Service Charge
今日屋企人唔想煮飯所以就提議去呢間樂天經典食晚飯😄😄

可以預返自己想食咩份量揀 咁就唔會嘥嘢食啦🤗🤗

一坐低店員就會送上☕茶同埋小食
茶芥 $10@
小食 $15@
沙煲花菇西蘭花扣海參 (中)

🍲沙煲花菇西蘭花扣海參 (中) $297

突然之間想飲湯所以嗌咗個豬肚湯🤓
豬肚湯好大份足足有六碗
胡椒味出但唔會好辣
同埋見到湯渣都好足料🆙
菜香鐵板豆腐 (中)

菜香鐵板豆腐 (中) $162

望到就知番薯份量好多🍠🍠🍠
薑味唔會太重 覺得啱啱好唔會搶咗番薯嘅味道🥰🥰

10% Service Charge
2019-05-09 260 浏览
今日去奧海城附近行街 煩緊今晚食咩好 突然諗起朋友之前話有間餐廳好好食就決定去試試🥳🥳黑胡椒蟹 (中) $368本身想食大蟹點知今日冇所以就揀咗中蟹 中蟹都幾大隻😄😄 第一次食黑胡椒味嘅蟹估唔到都幾夾 會有少少辣 隻蟹好新鮮啖啖肉好鮮甜好味😋😋 仲有呢度會提供埋圍裙手套同埋蟹鉗 勁細心唔使驚整污糟衫啦🥰🥰泰式炭燒豬頸肉 $88估唔到係中式餐廳見到我最鍾意嘅泰式菜😱好有泰式嘅味道 用炭燒啲肉完全係原汁原味🤩仲有少少香茅同黑椒調味加埋啲甜酸醬😋好好食❤❤濃郁炭燒味好香口 肉質爽嫩😍😍😍😍😍椰子西米露湯圓 $38唔會太甜 椰子味好突出😆😆西米煮得啱啱好 又滑又有口感🤫湯圓係我最愛嘅黑芝麻湯圓 食落唔會太粉 夠彈牙💕💕💕
黑胡椒蟹 (中)

黑胡椒蟹 (中) $368

又滑又有口感🤫
湯圓係我最愛嘅黑芝麻湯圓
食落唔會太粉 夠彈牙💕💕💕
2019-05-09 182 浏览
今晚趕住搭夜機🤣🤣所以就近近地係奧海城食個dinner就出發啦🙈🙈🙈貪佢食完之後就可以過隔離奧運站搭機行快線就可以走人啊嘛💕💕咸魚雞粒炒飯 (中) $138哩個鹹魚雞粒炒飯俾普通出面街食嘅鹹魚雞粒炒飯大🤔🤔🤔🤔雖然佢係中size🙆🏻‍♀不過已經有5-6碗飯🤩🤩我講緊嘅係餐廳個碗嘅size啊😂😂啲雞肉好嫩滑🙈連埋蛋白用一粒粒鹹魚痴住啲飯一齊食真係好好味😆😆魚香茄子煲 (中) $117我最鍾意食就係魚香茄子煲咖啦😂😂所以基本上每一次出街食飯餐單上面有嘅我都一定會嗌嚟食💕💕🙈哩間啲茄子炸得啱啱好🤩通常啲餐廳都會用好多油去炸一定會食到個嘴油笠笠🙃不過哩間將啲油控制得剛剛好🤩仲好有鍋氣添😍一上台嘅時候啲油仲彈下彈下咖🤣🤣南洋參巴空心菜 (中) $117上個月去泰國之後愛上佐空心菜因為真係好好食🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀所以今晚都要食☺☺哩個空心菜微辣不過其實真係唔係好辣😂😂😂好惹味食得出啲菜係新鮮菜😍😍所以大家15/16緊唔知食咩青菜嘅時候就食食哩個啦😊😊

咸魚雞粒炒飯 (中) $138

魚香茄子煲 (中) $117

南洋參巴空心菜 (中) $117
魚香茄子煲 (中)
咸魚雞粒炒飯 (中)
南洋參巴空心菜 (中)
2019-05-08 183 浏览
行左奧海城咁耐,次次經過呢間門口都冇機會入去食,今次終於我係為左呢間以黎。睇門面同入面都好似酒樓,但又感覺比酒樓更高級。坐低開始已經好好服務,先黎一碟眉豆,在黎一壺茶俾我地慢慢睇下想要咩野食。入黎個時一路經過每一枱都有呢煲野,原來係佢地最出名既湯,我地就叫左個淮山杞子鮮螺頭湯,活血健身,提神補氣,非常補身既住家湯,超級超級甜,材料非常多,佢寫一盅可以3-5碗,但最後我地起碼可以飲到7碗,超正跟住就開始叫佢地既主菜,菜香鐡板豆腐,呢個我地叫左中份量,佢全部都係豆腐,外面用蛋包住,最出面就用菜圃加一D醬汁淋上去,非常豐富,配飯一流。在黎呢個係酥炸豬肉蝦棗,外面勁鬆脆,入面係好多豬肉包住蝦肉同棗粒,最緊要點呢個汁,佢算係自製蜜糖咁,好甜,配上呢個酥炸豬肉蝦棗非常夾。最後仲叫左呢個金牌脆皮燒雞,果然皮好脆,即叫即燒,肉質超嫩唔咸,食得出係新鮮雞,仲有個甜酸醬可以點。呢間野價錢又平,樣樣野都可以選擇大中細,最岩一家人黎食,人多可以樣樣叫大份,唔洗分得咁辛苦,人少可以叫細份,可以食更多唔同既款式,非常之好。
睇門面同入面都好似酒樓,但又感覺比酒樓更高級。
入黎個時一路經過每一枱都有呢煲野,原來係佢地最出名既湯,
跟住就開始叫佢地既主菜,菜香鐡板豆腐,呢個我地叫左中份量,
最後仲叫左呢個金牌脆皮燒雞,果然皮好脆,即叫即燒,
肉質超嫩唔咸,食得出係新鮮雞,仲有個甜酸醬可以點。

呢間野價錢又平,樣樣野都可以選擇大中細,最岩一家人黎食,
2019-05-07
2019-05-08 190 浏览
最近發現奧海城有200塊2小時泊車優惠,立刻跟男朋友這裡走走,慢慢發現這家餐廳好多人,食物又便宜,款式又多,男朋友已經走進去了。位置好寬鬆,店裡面好大好多位置,坐下店員立刻開了一壺茶,最好的尖咀,不會流水。一打開餐牌看到這個中的蝦醬雞中翼,眼睛都發光了,真的好重蝦醬味,最厲害是把裡面的肉都醃到全是蝦醬味,好好食。食完這麼重味的蝦醬雞中翼,立刻叫一個清淡一點細的金銀蛋浸時蔬,湯底有好多不同蛋的味道,時蔬好新鮮,加上最頂有一點點蛋白,好舒服。只食雞中翼跟菜是不夠飽的,所以叫了一個細的臘味炒飯,沒有想到細的都可以有這麼大碟,臘味非常香,有一粒一粒的臘腸,臘味的料都是好多的。最後叫了其他餐廳比較小看到的甜品,楊枝金露,食得出來是新鮮的芒果做出來的,有一點點酸,但整體來說是芒果甜,還有一點點柚子粒,值得食。突然還看到一個特別的招牌扣肉包,它可以一片一片叫的,所以叫了一片,包跟肉是分開上的,扣肉上一半肥下一半廋,包是非常非常軟,把肉包在裡面,好搭配,肉不會太油,包又不會太淡,剛剛好配在一齊。這家餐廳最好的就是九成菜色都可以選擇大中小份,可以食到更多的款式,還有上菜真的好快,但東西全部都是熱的,現做
一打開餐牌看到這個中的蝦醬雞中翼,眼睛都發光了,
只食雞中翼跟菜是不夠飽的,所以叫了一個細的臘味炒飯,
有一點點酸,但整體來說是芒果甜,還有一點點柚子粒,值得食。
突然還看到一個特別的招牌扣肉包,它可以一片一片叫的,

還有上菜真的好快,但東西全部都是熱的,現做的。
2019-05-07
2019-05-07 4229 浏览
是晚和友人來到奧海城的樂天經典,一進來樓面立即問我們要喝甚麼茶,可選普洱或是香片,我們選了普洱,清香濃郁。前菜花生栗子:煮得夠淋,味道不錯。-古早魚香老鼠粉煲$118老鼠粉即是銀針粉,頭尾尖身,中間粗。這裡用上冬菇、肉碎、鮮蝦、冬菜、椰菜花等去烹煮老鼠粉,所以上湯煮得幾入味﹗上枱時侍應會幫忙加入青檸鹹魚肉汁,混入粉中攪拌吃,夠味香濃,湯微微掛在粉上,青檸鹹魚汁調味夾得不錯,吃後也不會口渴﹗-星洲黑胡椒螃蟹細 $338當然要試下餐牌上的招牌黑胡椒螃蟹,肉蟹上舖有好多芫茜。侍應服務殷勤,會預先給予我們圍巾、乾濕紙巾和蟹夾,方便我們去吃蟹,又幫忙收走裝滿蟹的碟。影完相打卡,舔一舔蟹殼,果然惹味得來好有鑊氣。黑胡椒醬味道調得不錯,蒜蓉、芫茜、洋蔥與蟹幾夾,有好香嘅黑胡椒味,但又不會太嗆鼻,香口微辣﹗蟹鉗好大隻、啖啖肉,蟹肉結實鮮甜,爽口彈牙。-三色桂花班蘭糕 $45指將椰汁糕、班蘭糕和桂花糕,三者合而為一。口感似大菜糕,每一層都分明,味道又做到平衡。當中桂花糕清香,斑蘭味道淡香,椰汁微香,沒有互搶大家光芒。味道不會過重,而且又不會太甜~-凍檸檸薏米水$16見到餐牌有凍檸檸薏米水$16,見到幾吸
前菜花生栗子:煮得夠淋,味道不錯。
-古早魚香老鼠粉煲$118
老鼠粉即是銀針粉,頭尾尖身,中間粗。
星洲黑胡椒螃蟹細
-星洲黑胡椒螃蟹細 $338
當然要試下餐牌上的招牌黑胡椒螃蟹,肉蟹上舖有好多芫茜。
影完相打卡,舔一舔蟹殼,果然惹味得來好有鑊氣。
蟹鉗好大隻、啖啖肉,蟹肉結實鮮甜,爽口彈牙。
-三色桂花班蘭糕 $45
指將椰汁糕、班蘭糕和桂花糕,三者合而為一。
-凍檸檸薏米水$16
見到餐牌有凍檸檸薏米水$16,見到幾吸引,於是便忍不住點了一杯。
下層薏米,上面有一片檸檸,清涼滋潤。
2019-05-06
星洲黑胡椒螃蟹細
2019-05-06 251 浏览
奧海城有一間樂天經典🤩有一段時間lunch飯、麵、湯粉、甜品都會半價😍今日經過,見到又有半價優惠👏🏻👏🏻👏🏻所以一個人入去食lunch會收茶位及加一服務費地方非常寬躺👍🏻我最鍾意就係有陽光射入🥰食lunch都係最緊要舒服和充下電🥳服務方面就一般般😳侍應生都冇咩表情...值得再提升一下飯同麵會比較貴啲所以我一般都會揀湯麵湯麵有辣有唔辣,非常好!☝🏻涼瓜鮮魚湯麵雖然係半價但係份量、買相、味道都滿意👍🏻所以$50一個lunch ,其實都算好好! ☝🏻下午茶都好抵,下次可以試吓😍
奧海城有一間樂天經典🤩
有一段時間lunch
飯、麵、湯粉、甜品都會半價😍
今日經過,見到又有半價優惠👏🏻👏🏻👏🏻
所以一個人入去食lunch
會收茶位及加一服務費

地方非常寬躺👍🏻
我最鍾意就係有陽光射入🥰
食lunch都係最緊要舒服和充下電🥳
服務方面就一般般😳
侍應生都冇咩表情...
值得再提升一下

飯同麵會比較貴啲
所以我一般都會揀湯麵
湯麵有辣有唔辣,非常好!

☝🏻涼瓜鮮魚湯麵
雖然係半價
但係份量、買相、味道都滿意👍🏻
所以$50一個lunch ,其實都算好好!

☝🏻下午茶都好抵,下次可以試吓😍

2019-05-06