在香港已有三間分店的樂天皇朝,最著名的就是八色小籠包,所謂聞名不如品嚐,今晩便和寶寶去了青衣分舖。檸檬蕙米水 ($15) 正在做推廣,説有清熱利尿、去水腫和美白之效,好像很吸引呢~ 這個比一般的蕙米水清淡,加了檸檬更清新,而甜味也不重,非常解渴。一客三件的教辣辣上海生煎包 ($38) 煎得十分香脆,裡面還有大量湯汁。要小心吃以免燙傷嘴巴!炸饅頭 ($28) 看似簡單的食物,但就是我每次到上海餐廳也必點的小食。炸得金黃色的饅頭外面香脆內裡鬆軟,沾上煉奶十分可口。四川酸辣湯 ($48) 是一人份量,味道也真的頗辣,酸酸辣辣十分過癮。質感稠身,材料足料,每一口也吃到配料,所以口感格外豐富。萬眾期待的皇朝小籠包 ($98) 終於來了!有八種不同的顔色代表八種不同的味道。原來吃也要分次序,先吃原味,然後向順時針方向吃。能做到皮薄餡靚的小籠包在香港只有數間,樂天皇朝便是其一。在這八種口味,我較喜歡人參、麻辣和蟹粉。綠色的小籠包本以為是綠茶,一夾起已經聞到很香的人參味,裡面更像喝人參湯,超很高質。麻辣味不算很辣,但卻保留著吃麻辣火鍋時的舌尖刺激湯。而蟹粉小籠包裡面有粒粒蟹粉,果然足料。皇朝擔擔拉麵

皇朝擔擔拉麵 ($58) 的花生醬味濃郁,香味十足,而且質面質煙韌彈牙。但味道真的辣,怕辣的朋友就不要吃了。
蟹粉炒飯 ($128) 吃到蟹肉,但就偏鹹了一點,所以拌飯吃一流。份量看似小,但其實有很多飯塞得滿滿的。
瑤柱芙蓉賽榜蟹 ($82) 十分滑嫩,把蛋黃混在蛋白裡更香滑。

最後便是甜品擂沙湯丸 ($38) 為整頓飯畫上完美句號。口感煙韌的湯丸,外面鋪滿黃豆粉,裡面是熱辣辣的流心芝麻花生醬,美味非常!

2017-10-16
2017-10-18 3090 浏览
10月係食蟹既季節,食蟹去上海食品店最好。樂天係新加坡品牌,但有上海菜。今日去完迪士尼,係入面食又貴又少份量d!出返嚟青衣擇樂天皇朝。先食個特色皇朝小籠色,八色只係$98滿足貪心bb。香薑同醋份量由你決定。原味小籠包,皮薄多汁,同外面都好相似。主要依到多創新味!麻辣小籠包,又唔算好辣,易入口既,唔點醋仲正!點左有少少醋加辣,無咁濃。芝士小籠包,好西方咁,芝士熱潮個個愛,唔會太西方既濃,岩岩好。黑松露小籠包,首先香氣已經吸引你咬佢,多汁外,黑松露配豬肉既菇菌香。蒜香小籠包,依個重味人岩,蒜香口氣,哈哈。人參小籠包,帶甘香又養生咁,我好鐘意依個,d汁似飲人參湯。鵝肝小籠包都係又西方搞作又重味。蟹粉小籠包,10月季食一流,好正既蟹粉肓,好想食半打嘻嘻,足料!蟹粉炒飯 Fried rice with stir-fried crab roe &128,當造又128蚊,抵!飯底係蛋蔥飯,蟹粉要食,多到好飽好飽!唔會腥係重料,好黃油味,好大舊既蟹肓!食落係有蟹肉,折埋比你,好幸福既感覺!醋醬海蜚頭 Chilled jellyfish in soy sauce vinaigrette $62。好爽帶勁

食落係有蟹肉,折埋比你,好幸福既感覺!

醋醬海蜚頭 Chilled jellyfish in soy sauce vinaigrette $62。好爽帶勁,青瓜浸醋好開胃。配蟹粉炒飯一流,唔怕太利。

竹筒剁椒蒸魚片 Steamed Sliced fish with pickled chili $118,香香辣魚。內有菇有木耳通下血管?哈哈,木耳脆配魚林,好有口味!依個辣,小辣對我好辣了,但過引既,同魚好滑身,無骨,小朋友老人食都ok!

蒜茸炒菠菜 Stir-fried spinach with minced garlic $62。油多炸蒜多,但都ok少左菠菜既鞋口。菜都多量,不過不失。

檸檬蘆薈桂花蜜 Chilled Aloe Vera and Osmanthus jelly in honey lemon juice $28。冰涼又帶桂花既香甜,由前菜食到落甜品,呵呵,完滿呀呢。

檸檬薏米水 Lemon barley water $15,清熱利尿,去水腫同美白,女人恩物!南北杏羅漢果 Luo Han Guo drink $15,潤肺止渴化痰止咳,男女老少都岩,哈哈。我成日有痰,所以專登飲依個。

以前銅鑼灣一有,就食左好多次,好欣賞8色小籠包,今次都無失望。yeah 開開心心玩完一日,又食到餐好野,推薦!另外服務好好,一入嚟就話樂天皇朝歡迎光臨,好似皇上上朝咁,搞笑咋。
  • 蟹粉炒飯
2017-10-17 209 浏览
香港其實唔算多中式野食,我地家里比較喜歡中式美食, 皇朝便是其中一個喜愛的熱點!呢到D湯落足料, 味道濃而不咸,口感十分好, 湯夠熱似係慢火煮成,出街食得野多, 我會比較喜歡叫d湯飲下,因為健康d,二來好少有餐廳有提供補身既湯水...牛肉呢到炒得好滑同軟身,不過我覺得如果牛肉再多d會更好,因為始終蔥我覺得唔係主菜..黎到皇朝如果第一次去, 一定試既係8色小籠包!味道有分濃淡,最好按住佢建議既先後去食,會更為好味!
香港其實唔算多中式野食,我地家里比較喜歡中式美食,
皇朝便是其中一個喜愛的熱點!

呢到D湯落足料, 味道濃而不咸,
口感十分好, 湯夠熱似係慢火煮成,
出街食得野多, 我會比較喜歡叫d湯飲下,
因為健康d,二來好少有餐廳有提供補身既湯水...
牛肉呢到炒得好滑同軟身,
不過我覺得如果牛肉再多d會更好,
因為始終蔥我覺得唔係主菜..
黎到皇朝如果第一次去, 一定試既係8色小籠包!
味道有分濃淡,最好按住佢建議既先後去食,
會更為好味!
2017-10-17
2017-10-13 179 浏览
同友人去完迪迪尼通常都黎青衣城搵食😆過晒晚市時段唔駛等位了.小食係栗子幾特別又好味.油麥菜配麻醬又幾新穎, 食法好清新爽口.我今日先知原來油麥菜可以生食既😂😂餐廳既招牌八色小籠包緊係要試下喇, 色彩繽紛, 但個皮都幾厚, 味道就一般般, 一試無坊, 但個人都係比較鐘意原味多 d😅呢個蟹粉撈飯上桌時真係有點失望😅少少蟹粉都無架, 似個有味芡汁撈飯. 但個汁都幾好味既. 服務方面, 員工都幾有禮主動. 環境光猛坐得舒服.

同友人去完迪迪尼通常都黎青衣城搵食😆
過晒晚市時段唔駛等位了.

小食係栗子幾特別又好味.

油麥菜配麻醬又幾新穎, 食法好清新爽口.
我今日先知原來油麥菜可以生食既😂😂
呢個蟹粉撈飯上桌時真係有點失望😅
少少蟹粉都無架, 似個有味芡汁撈飯. 但個汁都幾好味既.
服務方面, 員工都幾有禮主動. 環境光猛坐得舒服.
2017-10-08 1798 浏览
太后娘娘今日不下廚, 一家五口有藉口出門覓食XD 樂天皇朝的青衣城分店都開張了一段時間, 今次終於有機會一試! 青衣城店的樂天皇朝店面超大, 有不少四人座、卡位座、沙發座, 店深處還有數張大檯, 多人聚餐也坐得下。 麻醬油麥菜賣相精緻, 用青片將油麥菜捲成小卷再沾芝麻醬, 這吃法還是第一次試, 油麥菜配芝麻醬味道也很搭呢。  蒜香日本青瓜清涼惹味, 小青瓜特別爽脆, 夏天食消暑一流。  主角登場啦~~熱騰騰的皇朝小籠包有8種味道: 原味、蟹粉、蒜香、麻辣、人參、鵝肝、黑松露、芝士 8種顏色由天然食材提煉而非人造色素,食得放心~ 18摺外皮仍然透薄,咬開有不少咸鮮湯汁流出, 搶到最想食的黑松露小籠包,味道好香好濃。 清燉雞湯原盅上桌, 湯汁透明清徹, 雞香隨著蒸氣散發, 暖入心脾。 李白醉雞多加$10可以選雞脾肉, 肉質嫩滑啖啖酒香。 阿妹最愛的沙拉排骨, 排骨炸得酥脆伴著香甜沙拉醬, 香口惹味。 上海生煎包底部煎得微焦, 咬開有熱燙肉汁流出, 超讚! 蟹粉炒飯上澆上濃郁蟹黃湯汁, 拌勻後每一口都吃到鮮甜蟹味。 擂沙湯圓口感軟糯, 甜度不高作為飯後甜品剛剛好! 一家人吃得酒足飯飽,
太后娘娘今日不下廚,
一家五口有藉口出門覓食XD
樂天皇朝的青衣城分店都開張了一段時間,
今次終於有機會一試!

青衣城店的樂天皇朝店面超大,
有不少四人座、卡位座、沙發座,
店深處還有數張大檯,
多人聚餐也坐得下。

麻醬油麥菜賣相精緻,
用青片將油麥菜捲成小卷再沾芝麻醬,
這吃法還是第一次試,
油麥菜配芝麻醬味道也很搭呢。

蒜香日本青瓜清涼惹味,
小青瓜特別爽脆,
夏天食消暑一流。

主角登場啦~~
熱騰騰的皇朝小籠包有8種味道:
原味、蟹粉、蒜香、麻辣、人參、鵝肝、黑松露、芝士
8種顏色由天然食材提煉而非人造色素,食得放心~
18摺外皮仍然透薄,咬開有不少咸鮮湯汁流出,
搶到最想食的黑松露小籠包,味道好香好濃。

清燉雞湯原盅上桌,
湯汁透明清徹,
雞香隨著蒸氣散發,
暖入心脾。

李白醉雞多加$10可以選雞脾肉,
肉質嫩滑啖啖酒香。

阿妹最愛的沙拉排骨,
排骨炸得酥脆伴著香甜沙拉醬,
香口惹味。

上海生煎包底部煎得微焦,
咬開有熱燙肉汁流出,
超讚!

蟹粉炒飯上澆上濃郁蟹黃湯汁,
拌勻後每一口都吃到鮮甜蟹味。

擂沙湯圓口感軟糯,
甜度不高作為飯後甜品剛剛好!

一家人吃得酒足飯飽,
帶著娃也能坐得舒服,
是不錯的聚腳點。
2017-09-28
  • 麻醬油麥菜
  • 李白醉雞
  • 沙拉排骨
  • 上海生煎包
  • 蟹粉炒飯
  • 擂沙湯圓
2017-10-08 189 浏览
今日同屋企人去青衣城行街,突然心思思想食皇朝小籠包,見人流未開始多,不用等位,去新開的樂天皇朝食餐Early dinner。環境非常闊落舒適,店員充滿笑容,服務非常好。安排座位後,馬上送上籃放咗座位旁邊,放手袋及私人物品,非常體貼。除了點了必食的八色小籠包,還點了清燉雞湯、干燒蝦球、蒜蓉炒菠菜、雪菜蝦仁炒飯、生煎包、擂莎湯圓,樣樣都很多食。清燉雞湯雞湯不油膩,清清地但很香雞味,而且湯內的雞肉很滑。皇朝小籠包八色小籠包色彩繽紛,有八款口味,由原味開始食起,跟著順序由人參、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜香、麻辣食,每款口味各有特色,而且小籠包皮簿多湯汁。干燒蝦球蝦肉很彈牙爽口,大大隻很新鮮,辣辣地很開胃。蒜蓉炒菠菜菠菜很翠綠,很香蒜蓉味,配埋脆卜卜的蒜蓉粒,很好食雪菜蝦仁炒飯🦐配料有蛋、雪菜和蝦仁,蝦仁很大隻很新鮮,而且份量很多。生煎包生煎包很鬆軟,底層煎到很香口,咬開還有肉汁擂莎湯圓雖然已經飽飽地,但食甜品係用另一個胃,忍不住要點埋擂莎湯圓,湯圓外層煙韌,咬開時黑芝麻餡料流出來,絕對有流沙效果,非常好食。

清燉雞湯
雞湯不油膩,清清地但很香雞味,而且湯內的雞肉很滑

皇朝小籠包
,而且小籠包皮簿多湯汁。

干燒蝦球
蝦肉很彈牙爽口,大大隻很新鮮,辣辣地很開胃。

蒜蓉炒菠菜
菠菜很翠綠,很香蒜蓉味,配埋脆卜卜的蒜蓉粒,很好食

雪菜蝦仁炒飯🦐
配料有蛋、雪菜和蝦仁,蝦仁很大隻很新鮮,而且份量很多。

生煎包
生煎包很鬆軟,底層煎到很香口,咬開還有肉汁

擂莎湯圓
雖然已經飽飽地,但食甜品係用另一個胃

2017-09-23 269 浏览
今日屋企唔煮飯, 所以終於都有藉口同阿媽家姐黎呢度食飯喇! 樂天係新加坡集團既餐廳, 呢間食既係上海菜, 而且幾出名, 可惜屋企人足不出戶, 所以一直都無試過。樂天開係青衣城真係青衣島民既福, 唔洗出到旺角銅鑼灣, 舒舒服服就食到。而且青衣城人流無其他兩間分店咁多, 所以唔洗排到傻先有得食,。不過穩陣起見我都係BOOK左台, 佢限時一個半鐘, 都有少少驚唔夠時間食。我地點左原味小籠包, 醋醬海蛪頭, 木樨肉炒拉麵, 李白醉雞, 鮮蝦雲吞豬骨湯*原味小籠包先到, 我地點左6隻, 入面好多湯啊, 舊餡都好大, 幾juicy!之後醋醬海蜇頭, 呢個好正, 夠凍, 酸酸甜甜勁開胃, 海蜇又勁彈牙, 好好食!!!之後黎既係李白醉雞, 李白真係飲酒飲到.. 後世關於酒既菜式都要用佢黎命名..哈哈哈. 呢個又係冷盆, 酒味有, 但唔澀, 好難得!! 而且D 肉好嫩滑, 我阿媽係咁食, 睇黎佢好中意!!之後係鮮蝦雲吞豬骨湯, 呢個係可以飲埋D 湯架, 但係天氣太熱喇, 我地淨係食左雲吞, 飲左少少湯. 佢個雲吞皮都幾薄, 個餡好出, 因為D 蝦好彈牙, D 料幾新鮮, 而且都幾多肉汁, 呢碟都唔錯呀~

原味小籠包
原味小籠包

最後主食係木樨肉炒拉麵, 呢一碟個樣似普通一碟炒麵, 但係係今晚我最難忘既菜式, 因為佢真係好有獲氣! 就咁醬油炒麵都爆到好好食!!! 我自己清哂成碟咁濟! 強烈推介呢碟比大家呀!

最後埋單都唔貴, 平過係酒樓食~~ 服務都幾好, 坐得幾舒服, 阿媽都幾中意~
典雅皇室為題既裝潢,加上復古既衣著,猶如置身卡古代。環境寬敞,座位舒適,點菜前可先享用餐前小菜及茶。皇朝小籠包味道要由淡食到濃,次序跟色食: 白 (原味) 、綠(人參)、啡(鵝肝)、黑(黑松露)、黃(芝士)、橙(蟹粉)、灰(蒜香),最後紅(麻辣)。皮厚適中,夾起不易穿但咬落柔軟,用新鮮的豬肉做餡,肉香汁鮮甜,職員特意同我地表示:原味同蟹粉可以點上薑醋汁提鮮,味道果然特別出眾。八色小籠包各有特色,味道豐富鮮明,而人參味最為突出,淡淡藥材既味道,岩哂養身人士。上海生煎包,軟棉既外層,底部煎得脆口,整體口感有趣,內餡的肉汁很多,但調味方面稍有不足,如果調味可以加重就更加完美。外婆紅燒肉,肥瘦均勻,肥而不膩,入口即溶,極有口感醬料既濃又甜,配上熱茶又可消濟,食多幾件都冇問題。鮮蝦炒手麵,驚喜之作,雖然鮮蝦雲吞皮薄餡靚,蝦肉鮮魚爽口,但最驚喜的卻是其麵的部份,麵質彈牙有咬口,配上湯底不會太冧或乾身,整體來說,鮮蝦炒手麵香辣惹味,極其吸引。麻婆豆腐烤桂魚,桂魚肥美肉嫩,原條送上,外皮脆、肉質滑,口感豐富。而醬汁對重口味的人來說亦十分吸引,除了麻辣味外,醬汁濃又重,特別配料吸收了醬汁,口味濃郁。對這

典雅皇室為題既裝潢,加上復古既衣著,猶如置身卡古代。
環境寬敞,座位舒適,點菜前可先享用餐前小菜及茶。

皇朝小籠包味道要由淡食到濃,

上海生煎包,軟棉既外層,底部煎得脆口,整體口感有趣,

外婆紅燒肉,肥瘦均勻,肥而不膩,入口即溶,極有口感
醬料既濃又甜,配上熱茶又可消濟,食多幾件都冇問題。

鮮蝦炒手麵,驚喜之作,
雖然鮮蝦雲吞皮薄餡靚,蝦肉鮮魚爽口,
整體來說,鮮蝦炒手麵香辣惹味,極其吸引。

麻婆豆腐烤桂魚,桂魚肥美肉嫩,原條送上,
外皮脆、肉質滑,口感豐富。
特別配料吸收了醬汁,口味濃郁。

對這間餐廳特別欣賞的是服務質素,
餐廳為每個桌子提供一個裝袋子的籃,
而且更有蓋子Cover,以防有食物掉在袋子上,十分細心,
而且職員更十分主動去添茶、收拾,感謝當天為我們服務的員工
2017-08-09
  • 八色皇朝小籠包
  • 外婆紅燒肉
  • 鮮蝦炒手麵
2017-09-18 173 浏览
近排養成左去青衣海旁大步走既習慣, 黎青衣城既次數都多左好多。今日原本約左兩個好朋友食飯, 之後去附近睇下有冇Gobee Bike 租, 所以一早就揀左o係青衣城頂樓既樂天皇朝。旺角銅鑼灣既樂天皇朝都多人到爆, 青衣呢間可能因為位置問題, 所以唔洗排隊。我地七點到, 無訂位都可以即刻入座, 以後唔洗去咁遠排餐懵lu。呢度D招呼非常好, 可能因為無咁繁忙既關係, 員工真係好細心, 加茶, 收碟, 上菜都好快, 而且仲好好笑容, 真係比較難得。今次我地唔係叫左好多野, 因為廢事食到太飽之後做運動。我地點左八色小籠包, 李白醉雞, 炸曼頭, 鮮蝦雲吞豬骨湯。八色小籠包已經食左好多次啦, 都係保持水準啦, 岩岩到既時候真係好熱, 小心燙到咀呀李白醉雞好味呀, 今日隻雞肥左DD, 但係D 肉都好嫩滑!凍冰冰, 好解暑呀~炸曼頭普普通通啦, 只係同朋友都好中意食煉奶, 所以今次黎又點啦~鮮蝦雲吞豬骨湯, 呢個可以配麵架, 不過三個女仔驚太爆, 所以就點湯啦~佢D湯其實飲得架, 不過我係為左雲吞而點! 比起豬肉雲吞, 鮮蝦雲吞多左D 口感, 因為蝦肉比豬肉彈牙, 都幾好食.最後埋單真係唔貴, 可能因

今次我地唔係叫左好多野, 因為廢事食到太飽之後做運動。

最後埋單真係唔貴, 可能因為我地真係唔係點左好多野~ 都係等減肥成功再開懷食多次啦~~

2017-09-09 201 浏览
樂天皇朝一向最出名就係8色小籠包🙈睇佢啲相都覺得幾特別幾有噱頭 但一直午市或者晚市嘅時間都好多人排隊 要等好耐 所以一直冇試。直至今日見到佢下午茶時間 門口終於無人等 所以就入咗去試吓😂😂當然一定要叫佢嘅特色小籠包啦(四個人嗌咗兩籠)見到佢上菜嘅時候都覺得幾得意既~我試咗麻辣、蟹粉同埋人蔘味.......被有d厚而且冇乜肉汁。麻辣同人蔘味都會食到佢入面係真係有嗰隻味,幾得意但你問好唔好食 其實就真係唔係咁好食👎🏻👎🏻而蟹粉就好似普通嘅小籠包咁冇特別🙁🙁☹反而最令我驚喜嘅係佢其他菜式仲好食過主打菜式😋佢個蒜泥白肉個汁調得好好味同埋青瓜好爽脆👍🏻👍🏻而碟紅油抄手都做得好好👍🏻👍🏻四個人食咗四碟野total六百幾蚊埋單性價比有d....... 😪但如果想試吓特色嘅其實都可以試吓嘅
樂天皇朝一向最出名就係8色小籠包🙈
當然一定要叫佢嘅特色小籠包啦(四個人嗌咗兩籠)

見到佢上菜嘅時候都覺得幾得意既~
我試咗麻辣、蟹粉同埋人蔘味.......
被有d厚而且冇乜肉汁。
麻辣同人蔘味都會食到佢入面係真係有嗰隻味,幾得意
但你問好唔好食 其實就真係唔係咁好食👎🏻👎🏻

四個人食咗四碟野total六百幾蚊埋單
性價比有d....... 😪
但如果想試吓特色嘅其實都可以試吓嘅
2017-09-04 205 浏览
自從青衣城間翡翠拉麵執咗之後,要食上海菜就要去到荃灣,非常唔方便。依家開返間樂天王朝,我立即去嘗試。由於我好鍾意食小籠包,呢個有幾種味嘅小籠包就啱晒我啦!一定唔會係佢嘅首創,但係佢哋整得都唔錯!咁多個口味,我最意外嘅係人蔘味,即係綠色。個湯包咬落去就有濃烈嘅人蔘味,個皮好薄,加醋食非常之正!但係價錢一啲都唔平!食上海野又點可以唔食酸辣湯拉麵呢!呢個面質都幾好,但係個湯就比較辣,入面有好多辣椒子,食完之後個嘴腫左!鍾意食辣嘅我,仲叫咗個口水雞,不過都非常之失望,價錢唔平,但比嘅質素竟然係雞胸同埋大量雞骨,根本冇嘢食,我醬汁唔夠辣,所以大家係唔需要再叫架啦!最貴我係叫咗個蟹粉炒飯,價值$128 ,但係飯嘅份量同一個$5嘅白飯係一樣嘅!味道方面我男朋友就讚口不絕,有好濃郁嘅蟹味,但係我就覺得一般啦!而我全晚最欣賞嘅竟然係佢價值$15嘅小食,花生同栗子!花生好林,最鍾意食易啲林嘢啊!其實佢嘅裝修都幾靚,餐具仲要係金碧輝煌添!不過我嘅評價係所有食物都好細碟,如果大食啲嘅,最好叫幾個朋友一齊share ,可以食多啲野,最後埋單,我同我男朋友兩個人食咗480幾蚊,真心覺得唔係咁值得!

其實佢嘅裝修都幾靚,餐具仲要係金碧輝煌添!

2017-09-01 158 浏览
平時行街成日都見到有海報宣傳佢地個八色小龍包,今日順路係附近就入去試下。餐廳裝潢唔錯$98啲小龍包同朋友一人一半,我試左人參、鵝肝、黑松露同蟹黃。蟹黃果粒我覺得冇咩蟹黃味。人參果粒有人參味,只係我個人唔太好人參味。鵝肝同黑松露都好正,味道香濃,同小龍包都好夾。至於我朋友充試左蒜香,麻辣 芝士同原味。佢話覺得啲味道太淡,同平時啲小龍包冇咩分別。如果要佢簡一粒最好味既,佢話係原味。

餐廳裝潢唔錯

啲小龍包同朋友一人一半,我試左人參、鵝肝、黑松露同蟹黃。
蟹黃果粒我覺得冇咩蟹黃味。
人參果粒有人參味,只係我個人唔太好人參味。
鵝肝同黑松露都好正,味道香濃,同小龍包都好夾。

2017-08-26
午餐
2017-08-31 243 浏览
今日喺OpenRice度發現咗呢度原來下午茶,五折於是同老婆兩個人去試。發現原來味道真係唔錯,我哋叫咗一籠小籠包,一個雪菜蝦仁炒飯,再加一個五香牛肉豬骨湯拉麵,仲有一個蒜泥白肉,四樣味道都好。只不過原來唔係每樣野都有半價,炒飯係原價。其實佢餐牌都有寫,只不過好難分邊啲係半價邊啲係正價,所以我建議不如全部半價,咁啲人食得仲開心。其實呢度有首創嘅七色小籠包,只不過今次兩個人冇嗌到,下次一定要試吓,我推介你食下午茶,唔好食晚市。最後埋單$215

最後埋單$215
  • 豬骨湯拉麵
2017-08-29 136 浏览
Date: 26Aug週末晚市,2人檯只等了約15分鐘,算快了!↑皇朝小籠包餐廳的重點菜色之一!2個人分,每人可以吃到4種味道!(之前大班人一起吃,只吃到1、2種味)基本上都很好吃,各自的味道都很明顯,麻辣也沒想像的辣!唯獨芝士味是最不習慣的,裡面像芝心丸般有軟軟的芝士餡,感覺好像吃著ravioli,個人還是比較喜歡其他7種味道。↑蘿蔔絲酥餅一層層的「外衣」有「斷層」,賣相一般。不過咬下去外層很脆,內層當然是很熱!餡料的蘿蔔絲不算多,還好不算太油膩。↑豬骨湯年糕想吃點主食又不想吃飯麵,便點了年糕湯。說實在的湯底的豬骨味不重,但整體okay的。值得一讚的是每塊年糕都有5mm左右厚,但煮得夠軟又不會爛!
Date: 26Aug

週末晚市,2人檯只等了約15分鐘,算快了!

↑皇朝小籠包

↑蘿蔔絲酥餅

↑豬骨湯年糕
2017-08-24 248 浏览
今日老公放假可以試試呢到嘅下午茶,所有拉麵,小籠包,點心,湯類同涼菜都係半價。兩個人食咗二百幾,如果唔係半價都幾貴。我覺得做得唔錯,每一隻都食得出唔同嘅味,皮嘅厚度適中,湯嘅份量都啱啱好同其他餐廳嘅做法唔同,佢用塊白肉卷住青瓜絲,紅油亦都比較少,所以入口會比較淸新D,唔覺食緊五花腩,一向食開嗰D味道就比較濃,各有各好啦!我地揀咗要辣味,其實都係加D辣油,冇乜特別,所以其實要唔辣仲好。牛肉幾好味,軟硬適中夠新鮮,一咬有好多汁流出嚟食落口好開胃,酸酸地又辣辣地,海蜇同蝦都好爽口
皇廟小籠包

蒜泥白肉

五香牛肉豬骨湯拉麵

鍋貼

夠新鮮,一咬有好多汁流出嚟
撈拌海中寶
食落口好開胃,酸酸地又辣辣地,海蜇同蝦都好爽口
撈拌海中寶