2017-09-23
今日屋企唔煮飯, 所以終於都有藉口同阿媽家姐黎呢度食飯喇! 樂天係新加坡集團既餐廳, 呢間食既係上海菜, 而且幾出名, 可惜屋企人足不出戶, 所以一直都無試過。樂天開係青衣城真係青衣島民既福, 唔洗出到旺角銅鑼灣, 舒舒服服就食到。而且青衣城人流無其他兩間分店咁多, 所以唔洗排到傻先有得食,。不過穩陣起見我都係BOOK左台, 佢限時一個半鐘, 都有少少驚唔夠時間食。我地點左原味小籠包, 醋醬海蛪頭, 木樨肉炒拉麵, 李白醉雞, 鮮蝦雲吞豬骨湯*原味小籠包先到, 我地點左6隻, 入面好多湯啊, 舊餡都好大, 幾juicy!之後醋醬海蜇頭, 呢個好正, 夠凍, 酸酸甜甜勁開胃, 海蜇又勁彈牙, 好好食!!!之後黎既係李白醉雞, 李白真係飲酒飲到.. 後世關於酒既菜式都要用佢黎命名..哈哈哈. 呢個又係冷盆, 酒味有, 但唔澀, 好難得!! 而且D 肉好嫩滑, 我阿媽係咁食, 睇黎佢好中意!!之後係鮮蝦雲吞豬骨湯, 呢個係可以飲埋D 湯架, 但係天氣太熱喇, 我地淨係食左雲吞, 飲左少少湯. 佢個雲吞皮都幾薄, 個餡好出, 因為D 蝦好彈牙, D 料幾新鮮, 而且都幾多肉汁, 呢碟都唔錯呀~
最後主食係木樨肉炒拉麵, 呢一碟個樣似普通一碟炒麵, 但係係今晚我最難忘既菜式, 因為佢真係好有獲氣! 就咁醬油炒麵都爆到好好食!!! 我自己清哂成碟咁濟! 強烈推介呢碟比大家呀!
最後埋單都唔貴, 平過係酒樓食~~ 服務都幾好, 坐得幾舒服, 阿媽都幾中意~